2024. április 16. - Csongor napja
Kedd
Min:6°
Max:13°
Szerda
Min:4°
Max:12°
Csütörtök
Min:5°
Max:13°
Péntek
Min:2°
Max:12°
Szombat
Min:4°
Max:11°
Gazdaság

Ez most mindenkiről szól
2020-04-20 - Hogyan telnek a mindennapjaik, és hogyan látják a jövőt a járványügyi helyzetben? – erről kérdeztünk százhalombattai egyéni vállalkozókat és vállalkozásokat. 
Minden nap új ütemterv
Nagyon kiszámíthatatlannak látja a helyzetet a ’99-ben alapított, MOL-beszállító kisvállalkozás névtelenséget kérő vezetője. A cég által végzendő szolgáltatás legtöbbször nem elhalasztható, sokkal inkább átütemezhető. "Jelen pillanatban minden munkánk későbbi időpontra lett ütemezve, ami azt sugallja, hogy nagyon-nagyon sűrű lesz az ősz. Viszont mostanában vannak jelek arra vonatkozóan is, hogy a termelés is átalakult az utóbbi hetekben, így talán pár munkát hamarabb kell elvégezni, mint azt eredetileg terveztük. Minden nap új ütemtervhez kell igazodnunk."

A járványhelyzet elrendelése óta változatlan létszámmal, készenlétben várják, hogy újra a megszokott módon tudják ütemezni a feladatokat, ami sok tartalékot emészt fel.
Nem igazán tudják kihasználni a kormány gazdasági mentőcsomagját. "Nem számíthatunk támogatásra úgy, hogy azzal ne járjanak jelentősen rosszabbul a munkavállalóink." Úgy véli, jelentősen csökkenni fognak a bevételeik az előző évekhez képest. Ha ugyanis a most elmaradó feladatok a későbbiekben összetorlódnak, kapacitással nem fogják bírni a teljesítést.

Irodistáik home office-ban dolgoznak, a fizikai munkavállalók készenlétben várják, hogy újra dolgozhassanak. A telephelyre csak az ügyvezető jár be, illetve egyszerre legfeljebb két fő, aki karbantartást végez.

Hatvan százalékkal csökkent a forgalom
Az eddig tartott edzések egy részét online órák keretében tartja tovább Gaszt Ákos, a G1 Mozgás Sportegyesület vezetője. "A csoportos edzésekre járó vendégek – akik igényelték – hazavitték a mozgáshoz szükséges súlyokat, és félprivát, két-háromfős edzést is tartok online." A négy privát vendége jelenleg is jár a személyes edzésekre, amelyeken természetesen minden higiéniai ajánlást betartanak. Körülbelül egy hónapja – a járványhelyzet elrendelése óta – mintegy hatvan százalékkal csökkent az egyébként népszerű edzőterem forgalma. Az ebből származó bevételkiesést az idei fejlesztésekre szánt pénzből tudja pótolni. Jó hír, hogy a privát edzésekre új vendégek is járnak. Gaszt Ákos kiemelte, hogy a felszabaduló időt személyes és szakmai fejlődésre, tanulásra és tapasztalatszerzésre fordítja, amit később, edzőként kamatoztatni fog. Reméli, ez minél előbb megtörténik, és visszatér az élet a megszokott kerékvágásba.

El kellett engednem, hogy én irányítom az életemet
Gyúró Emese, a Mancs-Mosó Kutyakozmetika tulajdonosa szintén március közepe óta nem dolgozik. "Emlékszem, hétfőn még azt mondtam, én dolgozhatok és dolgozni is fogok. Kedden viszont már beláttam – a tagadást felváltotta a felismerés, -– hogy ez most olyan helyzet, amikor otthon kell maradni. El kellett engednem azt, amihez évek óta ragaszkodtam: hogy én irányítom az életemet."
 
Mint mondja, nehéz volt a stabilitást – ha csak ideiglenesen is, de – feladni, ráadásul pont akkor, amikor az igazi kutyakozmetikai szezon végre elkezdődött volna. Emese egyedül neveli fiát, vállalkozását nyolc évvel ezelőtt a nulláról építette fel, de úgy véli, ez a helyzet nem róla szól, hanem mindenkiről.

A kieső bevételt nem tudja pótolni, és tisztában van azzal is, hogy biztosan kevesebb lesz az idei bevétele, mint a tavalyi, de tudja, hogy ha újra munkába áll, a vendégek nagy része vissza fog térni. "Imádom a munkámat, szerencsés vagyok, ez a hobbim is. Imádom a vendégeimet, a legtöbb gazdival kifejezetten baráti kapcsolatunk van."

Az önként vállalt karanténban egy hétig élvezte, hogy többet pihent, és nem kellett sietni sehova. A következő két-három hétben inkább dühös volt és szeretett volna már dolgozni. Aztán jött a szembenézés a valósággal, és kitűzte a május eleji újranyitást. "A következő hónapokat ugyanúgy meg fogom oldani, mint az elmúlt években is mindig, mindent. Folyamatosan kapom a szeretetet a vendégektől, úgyhogy csak pozitívan!"
 
Szót fogadnak
A lapunknak név nélkül nyilatkozó műkörmös vállalkozó szintén egy hónapja nem dolgozik. "A családom és a vendégeim biztonsága érdekében döntöttem így, és azért is, hogy mielőbb vége legyen a járványhelyzetnek." A szabályokat, ajánlásokat betartja, mint mondja: "szót fogad".

A kieső bevételt nem tudja pótolni, inkább takarékoskodni próbál. Ritkábban járnak boltba, otthon süti a kenyeret. Gyakorlatilag csak a lakás rezsijére és ennivalóra költenek, semmi olyanra, ami korábban rendszeres volt, például ruha-cipő, fodrász, kozmetikus.

Szépítsd a dokit!
Dubecz Gyöngyi fodrász, a nevét viselő szépségszalon megálmodója és vezetője úgy nyilatkozott, hogy "habár mi nem zártunk be egy napra sem, de megérezzük a változást. Valószínűleg kevésbé, mint mások." Személyes ajánlások révén, és mivel két fodrásszal és egy műkörmössel dolgoznak, még több vendéget tudnak fogadni. Minden felületet fertőtlenítenek minden vendég után és maszkban, kesztyűben dolgoznak.

A szépségszalon munkatársai csatlakoztak a "Szépítsd a dokit!" mozgalomhoz, aminek keretében húsz ingyenes hajvágást ajánlottak fel a százhalombattai egészségügyi dolgozóknak. "Sokan vették már igénybe, úgy látszik, működik. Ez jólesik a mi lelkünknek is. Ez az időszak az odafigyelésről szól."

A jövőbe bizakodóan, pozitívan tekintenek, "hiszen egy szépségszalonba a szolgáltatás igénybevétele mellett a kikapcsolódás miatt is jönnek a vendégek."

Kreatív megoldások
A kisebb élelmiszerboltok életét is alaposan felforgatta a járványhelyzet, de minden változásra azonnal és kreatívan reagál a dunafüredi Mucika Husikája. Rövidebb nyitvatartással, de a hét minden napján várják a vásárlókat. Az elvárt fertőtlenítési és távolságtartási szabályok mellett a 65 év felettiekre vonatkozó idősávot is betartják. "A megszokott széles és minőségi áruválasztékot változatlanul tudjuk biztosítani a vásárlóinknak. Annak érdekében, hogy a vásárlóknak ne kelljen sokat sorban állni, vagy az üzletben tartózkodni, bevezettük, hogy a kért termékeket előre megrendelhetik, és csak átvenni, fizetni kell bejönni a boltba. Sőt, házhozszállítást is tudunk vállalni, szeretnénk minél több ember életét megkönnyíteni."

AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
2023-09-11 - Születésem után az M4-es épületbe, (ma Hága László utca 11.) költöztünk, és a következő harminc évet itt töltöttem el. Első emlékeimben a lift volt az, ami megragadta a figyelmemet, de úgy vettem észre, hogy a vidékről felköltözött felnőttekét is.
Ismét taroltak a szenior úszók
2024-04-15
45 érmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub a Hódmezővásárhelyen megrendezett IV. Consolis ASA nemzetközi szenior úszóversenyen. Az egyesület 14 versenyzője 56 számban állt rajthoz, 18 arany-, 19 ezüst- és 8 bronzérmet szerezve.

Verssel, prózával az irodalom szárnyán
2024-04-15
A Magyar Költészet Napján, április 11-én tartotta az idei városi vers- és prózamondó verseny díjátadó gáláját a Hamvas Béla Városi Könyvtár. Az intézmény több évtizedes hagyományra visszatekintő versenyére idén közel 140 diák nevezett, közül 34-en vehettek át díjakat; 17-en magyar, 17-en idegennyelvi kategóriában.

Beruházás a fenntartható jövő érdekében
2024-04-14
Kelet-Közép-Európa legnagyobb kapacitású zöld hidrogén üzemét adta át a MOL a százhalombattai Dunai Finomítóban április 11-én. Az ünnepségen jelen volt Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester is.

Új szín-tér a kulturális életben
2024-04-14
Többfunkciós rendezvénytermet alakított ki a HIT Gyülekezete a Szent István téren található ingatlankomplexum egyik helyiségéből. A bérelt ingatlan felújítását az Önkormányzat is támogatta.

Pályázati felhívás
2024-04-12
Százhalombattai Polgármesteri Hivatal a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet KÖZTERÜLET-FELÜGYELŐ munkakör betöltésére.

Egy pont a Balaton partjáról!
2024-04-10
28-28-as (félidő, hazai-vendég: 17-14) döntetlent játszott idegenben a Százhalombattai KE a NEKA U21 csapata ellen a férfi kézilabda NB II. F csoportjában az április 7-i fordulóban.  A mérkőzésről Tallér Zsolt a battai klub elnöke számolt be.

Változik a forgalmi rend
2024-04-10
Ismét kétirányú lesz az Ady Endre utca a Radnóti utcai kereszteződéstől a 9. számig terjedő szakaszon április 15-től.

Sinka László fogadóórája
2024-04-09
Sinka László a 6. számú dunafüredi egyéni választókerület képviselője, tanácsnok fogadóórát tart április 16-án, kedden, 15:00-16.30 óra között.

Feltáruló történelem - Megnyitotta kapuit a "Matrica" Múzeum és Régészeti Park
2024-04-09
Szezonnyitó ünnepség keretében indította az évadot az önkormányzati intézmény; megújult az állandó kiállítás, valamint jelentős rekonstrukciós munkálatok kezdődnek a szabadtéri múzeumban.

Mélyreható történetek - Megjelent a Százhalom Kalendárium +
2024-04-09
Az idei kötet különlegessége, hogy ezúttal főként 20. századi, kizárólag Százhalombattával foglalkozó értékes írásokkal találkozhat a település múltja iránt érdeklődő olvasó. Az Önkormányzat támogatásával készült kiadványt a Hamvas Béla Városi Könyvtárban mutatták be, ahol a helyi iskolák és nyugdíjas klubok átvehették a részükre ajánlott példányokat.

Egy tucat aranyérem a szenior úszóknál
2024-04-09
Kiválóan szerepelt A Száz Halom Városi Úszó Klub, Budapesten az I. Semmelweis Nemzetközi Rövidpályás Úszó Kupán április 6-án – tájékoztatott Tejes István az egyesület alelnöke.

Érem és remek teljesítmények a futó-hétvégén
2024-04-04
Két megmérettetésen is eredményesen szerepeltek a SZVISE Atlétika Szakosztály versenyzői március 23-24-én.

"Minden út Rómába vezet"
2024-04-04
Mi a titka a római utaknak? Miért és hogyan építették ezeket? Milyen volt az élet a Római Birodalomban?

Állásajánlat
2024-04-04
A SZÁKOM Nonprofit Kft. azonnali munkakezdéssel rakodó munkakörbe munkatársat keres.

Gyász
2024-04-04
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Magyar Sándorné, született Bozsik Erzsébet, 2024. március 20-án, életének 90. évében elhunyt.

Táborozási támogatás - Ismét segít a Remény Bajnoka
2024-04-03
A Remény Bajnoka Alapítvány 25.000 Ft összegű napközis táborozási támogatást nyújt 280 százhalombattai lakóhelyű, városi intézményben tanuló általános iskolásnak. A támogatást azok a leendő elsősök is igénybe vehetik, akik a 2024/2025-ös tanévben kezdik meg általános iskolai tanulmányaikat.

Tegyen az egészségéért - Egészségnap és Laborhét  
2024-04-02
Ismét megszervezik a százhalombattai városlakók számára az ingyenes Egészségnapot, ezúttal május 11-én, szombaton – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester. Az Önkormányzat által finanszírozott laborvizsgálaton is részt vehetnek a háziorvosok által javasolt battai páciensek.

Hosszú, dolgos életek
2024-04-02
Három városlakó is betöltötte a 90. életévét nemrég, a szépkorúakat az Önkormányzat is köszöntötte.

"Az ünnep legyen mindenkinek ünnep" - Ebéd a Hajléktalanszállón
2024-04-01
Húsvét alkalmából idén is melegétellel, többféle gyümölccsel és édességgel vendégelte meg az intézmény lakóit Szalai Attila és Szabó Gábor önkormányzati képviselők. Török Sándor alpolgármester ezúttal családi okok miatt nem tudott részt venni az eseményen.

Húsvétvárás az Idősek Gondozóházában
2024-03-29
Az ünnep alkalmából ellátogatott az intézménybe Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.