2019. június 26. - János, Pál napja
Szerda
Min:22°
Max:33°
Csütörtök
Min:18°
Max:29°
Péntek
Min:13°
Max:23°
Szombat
Min:13°
Max:23°
Vasárnap
Min:14°
Max:24°
Jegyzet

Virágok kontra cicák - írta: CK
2
2015-04-15 - Rossz szomszédság, török átok. Tudja ezt a magyar ember évszázadok óta. Miként azt is, hogy jó sövény a legjobb szomszéd. Előfordulhat, hogy hiába próbáljuk tartani az ésszerű távolságot, minden rugalmasságunk, jó szándékunk ellenére megkeseríti, megszomorítja otthonunk békességét a szomszédság.
Se szeri, se száma az ilyen történeteknek. Néha csak vállat vonunk: ez van. Olykor azonban nehéz megállni szó nélkül, ha azt látjuk, hogy érték megy veszendőbe értelmetlenül.
 
A héten egy nyugdíjas asszony, Égi néni kereste fel a szerkesztőséget. Évtizedek óta városunkban él, sokan ismerhetik, mivel közintézményekben dolgozott. Munkáját, személyét mindenki becsülte, amit nem egyszer hivatalosan is elismertek. Perben, haragban sosem állt senkivel, most mégis hivataltól hivatalig jár, nem tudja, miként védje meg az igazát.
 
Nem is az igazát, mindössze egy kis virágágyást az emeletes panelház alatt, ahol huszonöt éve lakik. A kiskertet annak idején - amikor még senki se hallott örökbe fogadott közterületekről - egy mindenki által szeretett lakóbizalmi, Pátkai néni ültette és ápolta. Amikor meghalt, Égi néni vette gondozásba az ágyást, részben kegyeletből Pátkai néni emléke előtt.
 
Ha Égi néni lejött az emeletről megkapálni a kertet, gyakran elkísérte nagybeteg férje is. Megállt a lépcsőházi bejáratnál, nekitámaszkodott a szélfogó falnak és nézte, miként tevékenykedik az asszony. Önerejéből ennél tovább nem is jut mostanában. Ha kórházba kell mennie, minden fordulóban megpihen a háromlábú horgászszékén.
 
Nem is lett volna ezzel az egésszel semmi baj, de a lépcsőházbejárat mellé, a földszinti lakásba új lakók költöztek, akik úgy vélték, amikor Égi néni kapál vagy a csikkeket söpri össze az erkélyük alatti kertben, Égi bácsi pedig a szokott módon a szélfogó falnak támaszkodva levegőzik, valójában az ő intim, családi életük után szimatolnak, kukkolnak és hallgatóznak a balkon körül.
 
Egy napon aztán rá is támadtak a kertben foglalatoskodó asszonyra, hogy semmi keresnivalója ott, semmi joga – a huszonöt éve ápolt – ágyásra, amikor pedig Égi néni fájdalmas felháborodásában a rendőrséggel fenyegette meg őket, kilökték a lépcsőházajtón.
 
Ő aztán elindult az igazát keresni, ment a közterület-felügyelethez és a városi főkertészhez, még a Kormányablakba is, végül azonban azt kellett látnia, hogy hivatalosan nincsen igaza, mert ahhoz a kiskerthez, amely köztulajdon, nincs több joga, mint akárki másnak.
 
Közben az új szomszédasszony is megjárta a hivatalt, panaszkodott, hogy nincs nyugalma Égiéktől, akik leskelődésükkel, hallgatózásukkal tönkre teszik a nyugalmát.
 
Égi néni csak égnek emeli a szemét a képtelen vádakat hallva, és úgy véli, lehetnének az új szomszédok alkalmazkodóbbak, hiszen más is tűri három cicájuk garázdálkodását, amelyek sokszor kikaparták a bizonyos kertet, a játszótéri homokozókba piszkítanak és bűzzel árasztják el a lépcsőházat.
 
Ki tehetne itt igazságot? A főkertész? A közterület-felügyelő? A kormányablak? Ki vállalja fel a cicák kontra virágok ügyét?
 
Égi néni látta, hogy nagyjából senki, és úgy döntött, ha nincs joga művelni a kertet, füvesítse vissza a hivatal. A főkertész szerint is ez az egyetlen ésszerű megoldás, a város nem vállalhat fel többet.
 
Szóval virágok mennek, cicák maradnak. Ez a történet vége, kicsit szomorú.
 
A lakótelepen egyébként nincs olyan háztömb, amely körül ne lenne örökbe fogadott közterület. A kiskerteket jellemzően nem a lakóközösségek, hanem egy vagy két idős nő gondozza. Többségük semmilyen önkormányzati segítséget nem vesz igénybe ehhez. 

Hozzászólások
Tisztelt Szerkesztőség!
 
Alulírott Illés Ernőné 2440 Százhalombatta Erkel Ferenc krt.6. fsz.1 szám alatti lakos vagyok ( 2003. Januártól lakom ezen a címen).
 
A "Virágok kontra cicák" cikkhez szeretnék némi megjegyzést tenni!
 
Tisztelt Égi néni elfelejtette közölni mindenkivel, hogy az én erkélyem előtt lévő saját erőmből felásott bevirágosított területet is az acsarkodásuk miatt szintén eltűntették amihez nem lett volna joguk! Ezt a kis kert részt én gondoztam, ezt a szomszédjaimtól is meg lehet kérdezni. Amikor ide költöztem akkor Pátkai nénivel ezt megbeszéltük és engedélyezte, hogy csináljam, még örült is neki, hogy szép gondozott lesz a lépcsőház környéke. Az én kert részemből hordtam ki a virágokat elhunyt szüleim sírjára. Gondoljanak bele milyen döbbenet ért, amikor a temetőbe indultam volna és 1 szál virágot nem találtam. Égi néninek a problémája miért érintette az én kert részemet? Milyen jogon irtották ki az én pénzemen vásárolt virágokat? Égi néni megfizeti a káromat? A munkámat? A konyha ablak előtt lévő virágokra is ez a sors vár? (Azt is saját kézzel csináltam.)
 
Miért nem lehet békességben élni és más munkáját megbecsülni, békén hagyni?
 
Az ő problémájukhoz mi köze a másik lépcsőháznak? Vagy így működik, ha nekem nem lehet a másiknak se legyen? Hány olyan lépcsőház van ahol a lakók összefognak és együttes erővel szépítik a környezetüket? Nem szebb látvány az ablakon kinézve virágokat látni és nem a kopár talajt? A cicák a virágok eltűnése előtt is elvégezték a dolgukat! Nem hiszem, hogy a virágok kipusztítása utána ez változna. Égi néninek az acsarkodáshoz sok sikert és jó egészséget kívánok!
 
Illés Ernőné
Százhalombatta Erkel F. krt. 6. fsz.1.
 
Szhb. 2015. 04.27.
 
Összetört álom
Történetemet szeretném elmesélni. Lassan három éve költöztem a gyönyörűen rendezett, virágos Százhalombattára. Csodálom, talán még egy ilyen (kis)város nincs is Magyarországon. Néha azt gondoltam, álmodom, boldog és büszke voltam a városomra.
 
Sajnos, nem telt el sok idő, és rájöttem, itt sem minden úgy van, ahogyan elképzeltem. Egy csendes társasházban lakom. Két kis kóbor cicát felpártoltam, befogadtam, gondoskodom róluk, ne kóboroljanak a parkban. Álmomban sem gondoltam volna, hogy vannak olyan unatkozó, megkeseredett emberek, akiket ez zavar, akik az élet múlását, kudarcaikat az ártatlan, kidobott állatokon töltik ki. Talán ettől könnyebb az életük. Talán jó érzés egy gyenge állatba, emberbe belekötni, rajta kiélni tehetetlenségüket. Talán, ha üldözik az állatokat, könnyebb az életük, vagy a győztes örömét érzik.
 
Ezek az állatok nem hibásak, hogy mi, emberek felelőtlenül kidobjuk őket az utcára, és ha már nem teszünk értük semmit, legalább ne bántsuk!
 
2015-04-27
T. Á.
 
További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
- László Bandy finisszázs - 2019-06-18
- Programajánló - 2019-06-17
- Várostörténeti előadás a könyvtárban - 2019-06-14
- EFOTT - 2019-06-11
- Programok a HBVK-ban - 2019-06-03
- Programajánló - 2019-06-03
- Programok a HBVK-ban - 2019-06-03
- Az elátkozott kúria - 2019-05-21
- Programajánló - 2019-05-20
- Pajor Tamás Százhalombattán - 2019-05-15
Választási hírek
Felhívások
1 százalék
2019-05-10 -
A személyijövedelemadó-bevallás mellett az idén is mindenki szabadon rendelkezhet befizetett adója 1+1 százalékáról. Az egyik 1 százalék felajánlható egy civil szervezetnek, további 1 százalék pedig valamely bevett egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak.
AKTUÁLIS
2019-06-12 - Tanácskozik a százhalombattai önkormányzat képviselő-testülete június 17-én, hétfőn 9 órakor. A meghívót a tervezett napirenddel itt adjuk közre.
2019-06-03 -
2019-05-31 - A vagyon elleni bűncselekmények megelőzése érdekében lakossági fórumot tart az önkormányzat a rendőrséggel közösen a BKK Színháztermében, június 4-én, kedden 15 órakor. 
LEGFRISSEBB HÍREINK
Tizenkét zsoltárfordító
2019-06-25
A budapesti Erdélyi Gyülekezet neves költőket kért fel arra, hogy az erdélyieknek legkedvesebb zsoltárokról – a hagyományokat zárójelbe téve, kifejezetten az ősrégi szövegekre hagyatkozva – modern fordításokat (esetleg zsoltárparafrázisokat) készítsenek. A rendkívülinek mondható irodalmi vállalkozást a június 16-án megtartott Németh Géza Emlékkonferencián jelentették be.

Százhalombattai költő a Jakab István-díj győztese
2019-06-25
Fazekas István Jókai-díjas költő, a Selye János Egyetem Református Teológiai Karának harmadéves doktorandusza vehette át az idén a Jakab Istvánról elnevezett nyelvészeti díjat. A díjra elsősorban teológusok pályázhatnak, egy-egy prédikáció megírásával.

A Polgármesteri Hivatal tájékoztatása a volt TIGÁZ-telek hasznosításáról
2019-06-25
Százhalombatta Gesztenyés úti alközpontját a "Matrica" Múzeum, a Napsugár Óvoda, az Egészségügyi Központ és a lakótelep 4-5 szintes lakóépületei alkotják.

A Sátánt látta áldozatában
2019-06-25
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. június 25-én nyilvános tárgyaláson hirdetett ítéletet annak a férfinak a büntető ügyében, akit különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádoltak.

Újabb sportpályát újítottak fel
2019-06-25
Újabb felújított sportpályát vehetnek birtokba a testmozgást kedvelő városlakók Százhalombattán.

Intenzív szúnyoggyérítés folyik városunkban
2019-06-24
Intenzív szúnyoggyérítés folyik a városunkban 536 hektár területen.

Óriási focis siker
2019-06-24
Megnyerte a labdarúgó Diákolimpia IV. korcsoportjának országos döntőjét az 1.számú Általanos iskola csapata. Az elmúlt hétvégén Egerben megrendezett tornán jó játékkal, simán jutottak a legjobb 4 közé a srácok. Az elődöntőben a fertőszentmiklosi gárdát sikerült legyőzni, míg a döntőben drámai küzdelemben, büntetőrúgásokkal diadalmaskodtak Badacsonytomaj csapata ellen.

Zárkatársát verte meg a vádlott
2019-06-24
A Budapest Környéki Törvényszék nyilvános tárgyalássorozatot követően 2019. június 20-án hirdetett ítéletet annak a vádlottnak az ügyében, akit súlyos testi sértés bűntettével vádoltak.

A volt feleségét lőtte fejbe az érdi férfi
2019-06-24
A Budakörnyéki Járásbíróság 2019. június 20-án elrendelte annak az érdi férfinak a letartóztatását, akit volt felesége meggyilkolásával gyanúsít a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

Elismerés a legjobbaknak
2019-06-24
Nem a lexikális tudás bővítésére, hanem az érdeklődés felkeltésére és fenntartására van szükség az oktatásban – vélekedett Vezér Mihály polgármester azon a hagyományos ünnepségen, amelyen a tanév legeredményesebb diákjait és pedagógusait köszöntötte a százhalombattai önkormányzat június 21-én.

Modellező VB
2019-06-24
Előkelő helyezéseket értek el a magyar versenyzők – köztük a százhalombattai Forrai Csaba és Forró Krisztián - a nemzetközi NAVIGA hajómodell szövetség huszadik rádiótávirányítású vitorlás hajómodell-világbajnokságán, a lengyelországi Wągrowiecben június 17-21-én.

Hármas összefogás
2019-06-21
A Demokratikus Koalíció sajtótájékoztatón jelentette be, hogy mely szervezetekkel közösen állít jelöltet az őszi önkormányzati választáson. A legszélesebb összefogás érdekében a DK, a Mi Városunk Jövőjéért Egyesület és a Momentum Mozgalom közösen állít polgármesterjelöltet, és valamennyi körzetben képviselő-jelöltet Százhalombattán – nyilatkozta a sajtónak Szabó Attila, a DK választókerületi elnöke június 20-án.

Halhatatlan művészet
2019-06-20
Zsúfolásig megtelt a Barátság Kulturális Központ kamaraterme a Canticum Novum Énekkar nyári koncertjén június 19-én Százhalombattán. A kórus és vendégei különleges, összművészeti produkciója hangos sikert aratott.

Megverte, fához kötözve később felgyújtotta halott áldozatát
2019-06-20
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. június 19-én elrendelte annak a két férfinak a letartóztatását, akiket a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntettével és bűnpártolás bűntettével gyanúsít.

Folyamatos a szúnyogirtás
2019-06-19
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményben leírta, hogy az egész országot érintő szúnyoginvázió oka a folyókon levonult árhullám, az esős május és a hirtelen jött meleg. Nehezítette a szúnyoggyérítést a múlt szerdától vasárnapig tartó hőség, amely miatt a légi permetezések többségét le kellett állítni, tekintettel arra, hogy a nagy melegben a szúnyogok többsége a késői órákig megbújik a növényzetben, a repülési szabályok viszont az éjszakai munkavégzést nem teszik lehetővé.      

Felújítják a Csodaszarvas díszkutat
2019-06-19
Néhány hét múlva újra üzemel a főtéri Csodaszarvas díszkút Százhalombattán. Addigra újra cserélik a régi, kopott burkolatot.

Számos gondot megoldott a pótköltségvetés - Képviselő-testületi összefoglaló
2019-06-18
A költségvetési rendelet módosítása volt a képviselő-testület június 17-i ülésének fő témája Százhalombattán. Tárgyaltak az iskolaudvarok felújításáról, a sportegészségügyi ellátásról, a Matta-kerti közösségi tér és parkolóhelyek kialakításáról, illetve az egészségügyi szakellátásról és alapellátásról.

Tájékoztató a Gesztenyés úti társasház-építéssel kapcsolatban
2019-06-18
A Képviselő-testület kezdeményezésemre megtárgyalta az építkezéssel összefüggésben kialakult helyzetet.

Battai szerzők az Ünnepi Könyvhéten
2019-06-18
Új helyszínen került megrendezésre az idei Ünnepi Könyvhét, a Duna-korzó hangulata sokaknak adott felejthetetlen élményt. Minden bizonnyal azoknak is, akik a Véghelyi Balázs által vezetett Üveghegy Kiadó pavilonjánál álltak meg szemlézgetni.

Maradtak az élen
2019-06-18
Két győzelemmel és egy vereséggel zárta a Magyar Lábtenisz Csapatbajnokság harmadik fordulóját a százhalombattai Dx-Trade csapata június 8-án, Budapesten.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.