2020. július 07. - Apollónia napja
Kedd
Min:15°
Max:21°
Szerda
Min:12°
Max:24°
Csütörtök
Min:16°
Max:27°
Péntek
Min:17°
Max:29°
Szombat
Min:14°
Max:21°
Jegyzet
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Virágok kontra cicák - írta: CK
2
2015-04-15 - Rossz szomszédság, török átok. Tudja ezt a magyar ember évszázadok óta. Miként azt is, hogy jó sövény a legjobb szomszéd. Előfordulhat, hogy hiába próbáljuk tartani az ésszerű távolságot, minden rugalmasságunk, jó szándékunk ellenére megkeseríti, megszomorítja otthonunk békességét a szomszédság.
Se szeri, se száma az ilyen történeteknek. Néha csak vállat vonunk: ez van. Olykor azonban nehéz megállni szó nélkül, ha azt látjuk, hogy érték megy veszendőbe értelmetlenül.
 
A héten egy nyugdíjas asszony, Égi néni kereste fel a szerkesztőséget. Évtizedek óta városunkban él, sokan ismerhetik, mivel közintézményekben dolgozott. Munkáját, személyét mindenki becsülte, amit nem egyszer hivatalosan is elismertek. Perben, haragban sosem állt senkivel, most mégis hivataltól hivatalig jár, nem tudja, miként védje meg az igazát.
 
Nem is az igazát, mindössze egy kis virágágyást az emeletes panelház alatt, ahol huszonöt éve lakik. A kiskertet annak idején - amikor még senki se hallott örökbe fogadott közterületekről - egy mindenki által szeretett lakóbizalmi, Pátkai néni ültette és ápolta. Amikor meghalt, Égi néni vette gondozásba az ágyást, részben kegyeletből Pátkai néni emléke előtt.
 
Ha Égi néni lejött az emeletről megkapálni a kertet, gyakran elkísérte nagybeteg férje is. Megállt a lépcsőházi bejáratnál, nekitámaszkodott a szélfogó falnak és nézte, miként tevékenykedik az asszony. Önerejéből ennél tovább nem is jut mostanában. Ha kórházba kell mennie, minden fordulóban megpihen a háromlábú horgászszékén.
 
Nem is lett volna ezzel az egésszel semmi baj, de a lépcsőházbejárat mellé, a földszinti lakásba új lakók költöztek, akik úgy vélték, amikor Égi néni kapál vagy a csikkeket söpri össze az erkélyük alatti kertben, Égi bácsi pedig a szokott módon a szélfogó falnak támaszkodva levegőzik, valójában az ő intim, családi életük után szimatolnak, kukkolnak és hallgatóznak a balkon körül.
 
Egy napon aztán rá is támadtak a kertben foglalatoskodó asszonyra, hogy semmi keresnivalója ott, semmi joga – a huszonöt éve ápolt – ágyásra, amikor pedig Égi néni fájdalmas felháborodásában a rendőrséggel fenyegette meg őket, kilökték a lépcsőházajtón.
 
Ő aztán elindult az igazát keresni, ment a közterület-felügyelethez és a városi főkertészhez, még a Kormányablakba is, végül azonban azt kellett látnia, hogy hivatalosan nincsen igaza, mert ahhoz a kiskerthez, amely köztulajdon, nincs több joga, mint akárki másnak.
 
Közben az új szomszédasszony is megjárta a hivatalt, panaszkodott, hogy nincs nyugalma Égiéktől, akik leskelődésükkel, hallgatózásukkal tönkre teszik a nyugalmát.
 
Égi néni csak égnek emeli a szemét a képtelen vádakat hallva, és úgy véli, lehetnének az új szomszédok alkalmazkodóbbak, hiszen más is tűri három cicájuk garázdálkodását, amelyek sokszor kikaparták a bizonyos kertet, a játszótéri homokozókba piszkítanak és bűzzel árasztják el a lépcsőházat.
 
Ki tehetne itt igazságot? A főkertész? A közterület-felügyelő? A kormányablak? Ki vállalja fel a cicák kontra virágok ügyét?
 
Égi néni látta, hogy nagyjából senki, és úgy döntött, ha nincs joga művelni a kertet, füvesítse vissza a hivatal. A főkertész szerint is ez az egyetlen ésszerű megoldás, a város nem vállalhat fel többet.
 
Szóval virágok mennek, cicák maradnak. Ez a történet vége, kicsit szomorú.
 
A lakótelepen egyébként nincs olyan háztömb, amely körül ne lenne örökbe fogadott közterület. A kiskerteket jellemzően nem a lakóközösségek, hanem egy vagy két idős nő gondozza. Többségük semmilyen önkormányzati segítséget nem vesz igénybe ehhez. 

Hozzászólások
Tisztelt Szerkesztőség!
 
Alulírott Illés Ernőné 2440 Százhalombatta Erkel Ferenc krt.6. fsz.1 szám alatti lakos vagyok ( 2003. Januártól lakom ezen a címen).
 
A "Virágok kontra cicák" cikkhez szeretnék némi megjegyzést tenni!
 
Tisztelt Égi néni elfelejtette közölni mindenkivel, hogy az én erkélyem előtt lévő saját erőmből felásott bevirágosított területet is az acsarkodásuk miatt szintén eltűntették amihez nem lett volna joguk! Ezt a kis kert részt én gondoztam, ezt a szomszédjaimtól is meg lehet kérdezni. Amikor ide költöztem akkor Pátkai nénivel ezt megbeszéltük és engedélyezte, hogy csináljam, még örült is neki, hogy szép gondozott lesz a lépcsőház környéke. Az én kert részemből hordtam ki a virágokat elhunyt szüleim sírjára. Gondoljanak bele milyen döbbenet ért, amikor a temetőbe indultam volna és 1 szál virágot nem találtam. Égi néninek a problémája miért érintette az én kert részemet? Milyen jogon irtották ki az én pénzemen vásárolt virágokat? Égi néni megfizeti a káromat? A munkámat? A konyha ablak előtt lévő virágokra is ez a sors vár? (Azt is saját kézzel csináltam.)
 
Miért nem lehet békességben élni és más munkáját megbecsülni, békén hagyni?
 
Az ő problémájukhoz mi köze a másik lépcsőháznak? Vagy így működik, ha nekem nem lehet a másiknak se legyen? Hány olyan lépcsőház van ahol a lakók összefognak és együttes erővel szépítik a környezetüket? Nem szebb látvány az ablakon kinézve virágokat látni és nem a kopár talajt? A cicák a virágok eltűnése előtt is elvégezték a dolgukat! Nem hiszem, hogy a virágok kipusztítása utána ez változna. Égi néninek az acsarkodáshoz sok sikert és jó egészséget kívánok!
 
Illés Ernőné
Százhalombatta Erkel F. krt. 6. fsz.1.
 
Szhb. 2015. 04.27.
 
Összetört álom
Történetemet szeretném elmesélni. Lassan három éve költöztem a gyönyörűen rendezett, virágos Százhalombattára. Csodálom, talán még egy ilyen (kis)város nincs is Magyarországon. Néha azt gondoltam, álmodom, boldog és büszke voltam a városomra.
 
Sajnos, nem telt el sok idő, és rájöttem, itt sem minden úgy van, ahogyan elképzeltem. Egy csendes társasházban lakom. Két kis kóbor cicát felpártoltam, befogadtam, gondoskodom róluk, ne kóboroljanak a parkban. Álmomban sem gondoltam volna, hogy vannak olyan unatkozó, megkeseredett emberek, akiket ez zavar, akik az élet múlását, kudarcaikat az ártatlan, kidobott állatokon töltik ki. Talán ettől könnyebb az életük. Talán jó érzés egy gyenge állatba, emberbe belekötni, rajta kiélni tehetetlenségüket. Talán, ha üldözik az állatokat, könnyebb az életük, vagy a győztes örömét érzik.
 
Ezek az állatok nem hibásak, hogy mi, emberek felelőtlenül kidobjuk őket az utcára, és ha már nem teszünk értük semmit, legalább ne bántsuk!
 
2015-04-27
T. Á.
 
EFOTT
2020-06-16 -
Alig egy hónapja fixálódott, hogy az EFOTT 2020-ban is nyitja kapuit: csúsztatott időpontban, augusztus 26-30. között várja majd az érdeklődőket a Velencei-tó északi partjára.
Nyári táborok
2020-05-15 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon lehet.
Civil szféra
2020-05-08 -
A Remény Bajnoka Alapítvány (székhelye: 2440 Százhalombatta, Ifjúság útja 7.) Kuratóriuma által 2020. május 8. napján az alábbi pályázatot írja ki: Az Alapítvány 50.000,- Ft-os támogatásra ír ki pályázatot olyan magánszemélyek és egyéni vállalkozók részére, akik megfelelnek a pályázati feltételeknek.
AKTUÁLIS
2020-07-06 - Rockzenei tehetségkutató verseny és kisfesztivál - 2020.08.29 - Szigetszentmiklós
2020-07-01 - Vezér Mihály polgármester közleménye
2020-06-30 - Kedves Olvasóink és Partnereink! A kiadó Promotion Service Nonprofit Kft. és a fenntartó önkormányzat egyeztetése alapján a Százhalombattai Hírtükör nem jelenik meg nyomtatott formában július folyamán.
HÍREINK
Bicikliket lopott egy vasúti vagonból
2020-07-07
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 6-án távmeghallgatás útján megtartott ülésén szabadlábra helyezte azt a férfit, akinek a letartóztatását az ügyészség indítványozta és aki ellen a Ceglédi Rendőrkapitányság üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt folytat nyomozást.

Külföldről szállított marihuánát a többszörös visszaeső
2020-07-06
A Budapest Környéki Törvényszék 2020. július 3-án megtartott folytatólagos tárgyalásán ítéletet hirdetett annak a férfinak a büntetőügyében, akit az ügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer kereskedelem bűntettének kísérletével vádolt.

Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték azt a férfit, aki élve temette el áldozatát
2020-07-06
A Budapest Környéki Törvényszék 2020. július 3-án megtartott folytatólagos tárgyalásán ítéletet hirdetett annak a férfinak a büntetőügyében, akit az ügyészség előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekmény elkövetésével vádolt.

Dobogós helyek a Szlovák Kupán
2020-07-06
Négyfős csapat képviselte a magyar színeket a Szlovák Kupa vitorlás hajómodellező verseny második fordulóján július 4-5-én. Német, szlovák és cseh versenyzőkkel szálltak ringbe a dobogós helyekért.

Jéggel és oxigénnel mentették meg egy férfi életét az érdi rendőrök
2020-07-06
Eszméletlen férfi megmentésében közreműködtek az érdi egyenruhások július 2-án.

Végéhez közeledik a vasúti beruházás
2020-07-06
A tervek szerint hétfőn nyitják meg a forgalom előtt a Városkapu utat Százhalombattán – tájékoztatott a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Átadják a körforgalmat
2020-07-03
A kivitelező tájékoztatása szerint július 13-án adják át – az Iparos úti felüljáróhoz tervezett – Városkapu úti körforgalmat Százhalombattán.

Szociális otthon vezetőjeként fosztotta ki a gondozottak bankszámláit
2020-07-02
A Monori Járásbíróság 2020. június 30-án megtartott folytatólagos tárgyalásán ítéletet hozott annak a két férfinak a büntetőügyében, akiket az ügyészség jelentős értékre, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntettével és más bűncselekmények elkövetésével vádolt.

6 év fegyházra ítélte a bíróság a mogyoródi kannabisztermesztőt
2020-07-02
A Gödöllői Járásbíróság 2020. július 1-én megtartott folytatólagos tárgyalásán ítéletet hirdetett annak a házaspárnak a büntetőügyében, akiket az ügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettével és más bűncselekmények elkövetésével vádolt. Az I.

Köszönet a köztisztviselőknek!
2020-06-30
A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete 1996-ban kezdeményezte, hogy Magyarországon július 1. legyen a Köztisztviselők Napja. Az Országgyűlés eltörölte, ám Százhalombattán – a Képviselő-testület döntése alapján – július 1. munkaszüneti nap lett.

Nesbo, Grisham és Gaiman nyári ajánlata
2020-06-30
Egy-egy szerző neve láttán többnyire tudni véljük, mire számíthatunk. Az alábbiakban néhány meglepetést mutatok be: általában felnőtteknek író szerzők gyerek- és ifjúsági könyveit.

Batta Bringa
2020-06-30
Közel háromszázan tekerték végig a tizennégy kilométeres távot június 27-én Százhalombattán. A Batta Bringa legfiatalabb résztvevője egy, a legidősebb 82 éves volt. Külön díjazták a legmesszebbről, Nagyvenyimből érkezett résztvevőt is.

Summerfesti MÁS - TRENDBEN, tRENDBEN, Battai Nap-OK-é
2020-06-30
A koronavírus-helyzet miatt az idén sem a Summerfestre, sem a Battai Napok rendezvénysorozatára nem készülhetünk a megszokott módon, de mindkettő helyett lesz valami más.

Szent László-díjat alapított a KÉSZ
2020-06-30
Koszorúzást és megemlékezést tartott a templom patrónusa, Szent László tiszteletére a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének százhalombattai csoportja és a katolikus egyházközség június 26-án, Százhalombattán. A megemlékezésen először adták át a KÉSZ-csoport által alapított Szent László-díjat.

Szent Adalbert-díj dr. Müller Cecíliának - A KÉSZ közleménye
2020-06-30
Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvosnak adományozta Szent Adalbert-díját a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége az operatív törzs tagjaként a magyar emberek egészségének megóvása érdekében nap mint nap fáradhatatlanul, magas szakmai színvonalon végzett áldozatos munkája elismeréseként, amelyet keresztény szellemben, nagy empátiával és felebaráti szeretetet tanúsítva folytatott.

Én is Hős vagyok!
2020-06-30
Ezzel a címmel rendezett tíz hetes bűn- és balesetmegelőzési játékot az Érdi Rendőrkapitányság. Az ünnepélyes eredményhirdetésre június 25-én került sor.

Óvárosi fogadóóra
2020-06-30
Megtartotta első járványügyi veszélyhelyzet feloldása utáni fogadóóráját Szabó Gábor, Óváros önkormányzati képviselője június 26-án.

Erő, állóképesség, testtudat - Kipróbáltuk a piloxingot
2020-06-30
A személyre szabott tudatos táplálkozás, a rendszeres mozgás, a változatos edzések híve vagyok (mondjuk azért a szerencsés genetika is áldás, akinek jutott belőle). A piloxing számomra teljesen ismeretlen volt. Bár minden elemét ismertem külön-külön, de nehezen képzeltem el egyben. Kellemes meglepetésben volt részem Niki óráján az újranyitott Omega Sportcentrumban. A box gyakorlatoknál kirobbanónak, erősnek, a pilates és tánc elemeinél kecsesnek, könnyűnek, az edzés végén pedig Beyoncé-nek éreztem magam. Nemes Dóra írása.

Újra itt a nyár
2020-06-30
Nyaraláskor sok kérdés felmerül azzal kapcsolatban, hogy mi pakolható a bőröndbe, és mi nem, például a fürdőruha és a naptej mellé. Ahhoz, hogy a külföldi nyaralás tényleg felhőtlen legyen, nem árt tisztában lenni pár egyszerű szabállyal, így sok kellemetlenség, felesleges adminisztráció vagy pluszköltség megspórolható. Mi lehet az útipoggyászban, mennyi készpénzt, cigarettát, alkoholt, gyógyszert vagy akár gyümölcsöt vihet magával és hozhat be az utazó, milyen engedélyeket kell beszerezni, ha például házikedvencével szeretne nyaralni? Ezekre a kérdésekre is választ talál a NAV közleményében.

Ide ne utazz, ha félsz a cápáktól
2020-06-30
Megkockáztatnád az utazást? Mutatjuk, hova nem ajánlatos menni, ha nem szeretnél cápákkal találkozni! Ugyanis őket nem "érdekli" a vírushelyzet! (Forrás: Nat Geó)

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.