2019. augusztus 22. - Menyhért napja
Csütörtök
Min:17°
Max:26°
Péntek
Min:17°
Max:28°
Szombat
Min:20°
Max:31°
Vasárnap
Min:20°
Max:31°
Hétfő
Min:21°
Max:32°
Jegyzet

Virágok kontra cicák - írta: CK
2
2015-04-15 - Rossz szomszédság, török átok. Tudja ezt a magyar ember évszázadok óta. Miként azt is, hogy jó sövény a legjobb szomszéd. Előfordulhat, hogy hiába próbáljuk tartani az ésszerű távolságot, minden rugalmasságunk, jó szándékunk ellenére megkeseríti, megszomorítja otthonunk békességét a szomszédság.
Se szeri, se száma az ilyen történeteknek. Néha csak vállat vonunk: ez van. Olykor azonban nehéz megállni szó nélkül, ha azt látjuk, hogy érték megy veszendőbe értelmetlenül.
 
A héten egy nyugdíjas asszony, Égi néni kereste fel a szerkesztőséget. Évtizedek óta városunkban él, sokan ismerhetik, mivel közintézményekben dolgozott. Munkáját, személyét mindenki becsülte, amit nem egyszer hivatalosan is elismertek. Perben, haragban sosem állt senkivel, most mégis hivataltól hivatalig jár, nem tudja, miként védje meg az igazát.
 
Nem is az igazát, mindössze egy kis virágágyást az emeletes panelház alatt, ahol huszonöt éve lakik. A kiskertet annak idején - amikor még senki se hallott örökbe fogadott közterületekről - egy mindenki által szeretett lakóbizalmi, Pátkai néni ültette és ápolta. Amikor meghalt, Égi néni vette gondozásba az ágyást, részben kegyeletből Pátkai néni emléke előtt.
 
Ha Égi néni lejött az emeletről megkapálni a kertet, gyakran elkísérte nagybeteg férje is. Megállt a lépcsőházi bejáratnál, nekitámaszkodott a szélfogó falnak és nézte, miként tevékenykedik az asszony. Önerejéből ennél tovább nem is jut mostanában. Ha kórházba kell mennie, minden fordulóban megpihen a háromlábú horgászszékén.
 
Nem is lett volna ezzel az egésszel semmi baj, de a lépcsőházbejárat mellé, a földszinti lakásba új lakók költöztek, akik úgy vélték, amikor Égi néni kapál vagy a csikkeket söpri össze az erkélyük alatti kertben, Égi bácsi pedig a szokott módon a szélfogó falnak támaszkodva levegőzik, valójában az ő intim, családi életük után szimatolnak, kukkolnak és hallgatóznak a balkon körül.
 
Egy napon aztán rá is támadtak a kertben foglalatoskodó asszonyra, hogy semmi keresnivalója ott, semmi joga – a huszonöt éve ápolt – ágyásra, amikor pedig Égi néni fájdalmas felháborodásában a rendőrséggel fenyegette meg őket, kilökték a lépcsőházajtón.
 
Ő aztán elindult az igazát keresni, ment a közterület-felügyelethez és a városi főkertészhez, még a Kormányablakba is, végül azonban azt kellett látnia, hogy hivatalosan nincsen igaza, mert ahhoz a kiskerthez, amely köztulajdon, nincs több joga, mint akárki másnak.
 
Közben az új szomszédasszony is megjárta a hivatalt, panaszkodott, hogy nincs nyugalma Égiéktől, akik leskelődésükkel, hallgatózásukkal tönkre teszik a nyugalmát.
 
Égi néni csak égnek emeli a szemét a képtelen vádakat hallva, és úgy véli, lehetnének az új szomszédok alkalmazkodóbbak, hiszen más is tűri három cicájuk garázdálkodását, amelyek sokszor kikaparták a bizonyos kertet, a játszótéri homokozókba piszkítanak és bűzzel árasztják el a lépcsőházat.
 
Ki tehetne itt igazságot? A főkertész? A közterület-felügyelő? A kormányablak? Ki vállalja fel a cicák kontra virágok ügyét?
 
Égi néni látta, hogy nagyjából senki, és úgy döntött, ha nincs joga művelni a kertet, füvesítse vissza a hivatal. A főkertész szerint is ez az egyetlen ésszerű megoldás, a város nem vállalhat fel többet.
 
Szóval virágok mennek, cicák maradnak. Ez a történet vége, kicsit szomorú.
 
A lakótelepen egyébként nincs olyan háztömb, amely körül ne lenne örökbe fogadott közterület. A kiskerteket jellemzően nem a lakóközösségek, hanem egy vagy két idős nő gondozza. Többségük semmilyen önkormányzati segítséget nem vesz igénybe ehhez. 

Hozzászólások
Tisztelt Szerkesztőség!
 
Alulírott Illés Ernőné 2440 Százhalombatta Erkel Ferenc krt.6. fsz.1 szám alatti lakos vagyok ( 2003. Januártól lakom ezen a címen).
 
A "Virágok kontra cicák" cikkhez szeretnék némi megjegyzést tenni!
 
Tisztelt Égi néni elfelejtette közölni mindenkivel, hogy az én erkélyem előtt lévő saját erőmből felásott bevirágosított területet is az acsarkodásuk miatt szintén eltűntették amihez nem lett volna joguk! Ezt a kis kert részt én gondoztam, ezt a szomszédjaimtól is meg lehet kérdezni. Amikor ide költöztem akkor Pátkai nénivel ezt megbeszéltük és engedélyezte, hogy csináljam, még örült is neki, hogy szép gondozott lesz a lépcsőház környéke. Az én kert részemből hordtam ki a virágokat elhunyt szüleim sírjára. Gondoljanak bele milyen döbbenet ért, amikor a temetőbe indultam volna és 1 szál virágot nem találtam. Égi néninek a problémája miért érintette az én kert részemet? Milyen jogon irtották ki az én pénzemen vásárolt virágokat? Égi néni megfizeti a káromat? A munkámat? A konyha ablak előtt lévő virágokra is ez a sors vár? (Azt is saját kézzel csináltam.)
 
Miért nem lehet békességben élni és más munkáját megbecsülni, békén hagyni?
 
Az ő problémájukhoz mi köze a másik lépcsőháznak? Vagy így működik, ha nekem nem lehet a másiknak se legyen? Hány olyan lépcsőház van ahol a lakók összefognak és együttes erővel szépítik a környezetüket? Nem szebb látvány az ablakon kinézve virágokat látni és nem a kopár talajt? A cicák a virágok eltűnése előtt is elvégezték a dolgukat! Nem hiszem, hogy a virágok kipusztítása utána ez változna. Égi néninek az acsarkodáshoz sok sikert és jó egészséget kívánok!
 
Illés Ernőné
Százhalombatta Erkel F. krt. 6. fsz.1.
 
Szhb. 2015. 04.27.
 
Összetört álom
Történetemet szeretném elmesélni. Lassan három éve költöztem a gyönyörűen rendezett, virágos Százhalombattára. Csodálom, talán még egy ilyen (kis)város nincs is Magyarországon. Néha azt gondoltam, álmodom, boldog és büszke voltam a városomra.
 
Sajnos, nem telt el sok idő, és rájöttem, itt sem minden úgy van, ahogyan elképzeltem. Egy csendes társasházban lakom. Két kis kóbor cicát felpártoltam, befogadtam, gondoskodom róluk, ne kóboroljanak a parkban. Álmomban sem gondoltam volna, hogy vannak olyan unatkozó, megkeseredett emberek, akiket ez zavar, akik az élet múlását, kudarcaikat az ártatlan, kidobott állatokon töltik ki. Talán ettől könnyebb az életük. Talán jó érzés egy gyenge állatba, emberbe belekötni, rajta kiélni tehetetlenségüket. Talán, ha üldözik az állatokat, könnyebb az életük, vagy a győztes örömét érzik.
 
Ezek az állatok nem hibásak, hogy mi, emberek felelőtlenül kidobjuk őket az utcára, és ha már nem teszünk értük semmit, legalább ne bántsuk!
 
2015-04-27
T. Á.
 
További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
Választási hírek
Felhívások
Választás
2019-08-02 -
Tisztelt Jelölő Szervezetek!
Kérjük, hogy időben jelezzék szerkesztőségünk részére, ha választási fórumot, vagy egyéb politikai rendezvényt szerveznek, hogy minden eseményről beszámolhassunk. A tudósításokat a pártatlan és egységes tájékoztatás érdekében egy időben, külön rovatban tesszük közzé az online, illetve a nyomtatott felületen a szeptember 10-i jelöltállítás lezárulásáig. Ezt követően, a várható erősödő kampánytevékenységnek megfelelően, folyamatosan tudósítunk a választási eseményekről az online felületen. Politikai tartalmú közleményeket csak szerkesztett formában, személyes érintettség esetén csak viszontválasszal egy időben adunk közre.
Köszönjük együttműködésüket: Hírtükör szerkesztőség
AKTUÁLIS
2019-08-21 - Már lehet jelentkezni a XV. Tavi Sárkányhajó-versenyre, amelyet a Sporthalom Kft. szeptember 28-án, szombaton, a Csónakázó-tónál rendez meg.
2019-08-16 -
2019-08-01 - A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Százhalombattai Csoportja megemlékezésre és közös imádságra hív mindenkit Nagyboldogasszony napján augusztus 15-én, csütörtökön 17 órára Dunafüreden, a volt Báté falu templomának helyén lévő kereszthez.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Hetvenen a színpadon
2019-08-21
A nyáron tanult táncokat a Battai Napok nyitónapján, szeptember 13-án mutatja be a Százhalombattai Városi Ifjúsági Sportegyesület B-Cool Dance tánccsoportja. A táncosok augusztus utolsó hetében gőzerővel készülnek, mert szeretnék elkápráztatni a nézőket. Mint minden évben, idén is várhatóan hetvenen fognak egyszerre táncolni.

Kevesebb a szúnyog
2019-08-14
Sikeres volt a hetek óta tartó folyamatos szúnyogirtás Százhalombattán. Hatékonynak bizonyultak az önkormányzat által megrendelt nagy teljesítményű földi kémiai gyérítések.

Új röntgengép az egészségközpontban
2019-08-14
Korszerű, automatikusan programozható, új röntgengép kezdi meg működését a Százhalom Egészségügyi Központban szeptember 2-tól.

Ortopédiai szűrés az óvodákban
2019-08-14
Közel kétszáz nagycsoportos vizsgált meg dr. Terebessy Tamás ortopéd szakorvos, egyetemi adjunktus a százhalombattai óvodákban annak az ingyenes szűrésnek a keretében, amelyet az önkormányzat szervezett és finanszírozott májusban.

Béke, barátság, kultúra
2019-08-14
Fergeteges hangulatban telt az idei, immár XXVI. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár "nulladik napja" augusztus 13-a, Százhalombattán.

Minden esetre - Vagyonvédelem és bűnmegelőzés a strandon
2019-08-13
Bár az időjárás nem volt kegyes az Érdi Rendőrkapitányság vagyonvédelmi fórumához a százhalombattai strandon augusztus 13-án, Szatmáriné Berczi Dolóresz százados számos hasznos információt osztott meg a Hírtükörrel a helyszínen.

Újdonságok a könyvtárban
2019-08-13
Melinda Taub: Veronai szerelmesek = Still star-crossedJ.R.dos Santos: ÉletjelTóth Krisztina: Fehér farkasLackfi János: Minden napra egy sztoriKrusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosemFöldes András: Mit tegyünk, ha fegyvert fognak ránk?Geronimo Stilton sorozat - Új történetek!Tea Stilton sorozat - Új történetek!Barátnőm, Bori sorozat - Új történetek!Agatha nyomoz sorozat - Új történetek! A könyvtár MINDEN NAP nyitva tart 12 és 18 óra között a Summerfest alatt - augusztus 12. és 22. között.

A mi gyerekeink
2019-08-12
A rendezvénybiztosítás nem adott olyan sok feladatot a polgárőröknek júliusban, mint más időszakokban, a fiatalok azonban az elmúlt évekhez képest is hangosabbak, törnek-zúznak, szemetelnek a parkokban, játszótereken és egyéb közterületeken.

Vitorlás modellezés
2019-08-12
Garay György második, Garay József pedig ötödik helyen végzett az F5 - M hajóosztályban rendezett 23. Óvár Regatta és Báger-tó Kupán Mosonmagyaróváron augusztus 10-11-én.

Megvolt a sorsolás
2019-08-12
A sorsolás alapján szeptember 15-én és 29-én, október 13-án valamint november 17-én játssza itthoni mérkőzéseit a Battai Gurítók tekecsapat a Budapest és Környéki Szabadidős Tekebajnokság őszi szezonjában. Valamennyi találkozóra vasárnap 10 óra 30-as kezdéssel kerül sor a KlubSirályban.

Vagyonvédelmi tanácsadás a strandon
2019-08-09
A rendőrség és a lakosság közötti párbeszéd javítása és a bűnmegelőzés hatékonyságának növelése érdekében komplex vagyonvédelmi lakossági fórumot tervez az Érdi Rendőrkapitányság a helyi polgárőrség bevonásával a százhalombattai strand területén augusztus 13-án, kedden 10 órától.

A tiszta játék híve
2019-08-08
A százhalombattai játékvezető, Debreceni Nóra is részt vett, sőt, döntőt fújt az oroszországi Kirishiben megrendezett Leány U15 Vízilabda Európa-bajnokságon júliusban. A bíráskodást négy évvel ezelőtt kezdte, az első osztályban két éve dolgozik. Vezetett mérkőzést a Fiú U15 EB-kvalifikációs nizzai tornán és a női Euroliga negyeddöntőjében. A profi játékvezetők életéről és az ide vezető útról beszélgettünk vele.

Könyvtári nyitva tartás
2019-08-08
Minden nap, vagyis vasárnap és ünnepnapon is nyitva lesz a Hamvas Béla Városi Könyvtár Százhalombattán a Summerfest alatt, vagyis augusztus 12-e és 22-e között 12-től 18 óráig.

Okos játék - okos ajándékok
2019-08-08
Minőségi playstationt, okostelefont, okosórát, tabletet, laptopot nyerhet, aki kitölti az okospadokra telepített várostörténeti kvízt Százhalombattán. Játszani három korcsoportban lehet.

Több ezer év húszszor húsz méteren
2019-08-07
Befejeződött a százhalombattai "Matrica" Múzeum idei nemzetközi ásatása a Sánc-hegyen. Idén három teljesen ép tárgyra is bukkantak a régészek.

Újraindul a komp
2019-08-06
Új üzemeltetővel ismét elindul a komp Százhalombatta és Tököl között augusztus 12-én 6 órakor.

Ultrahangos csípőszűrés
2019-08-06
Kedves Szülők! Mindazok számára, akik még nem ismernék, szeretnék tájékoztatást adni egy betegségmegelőző szűrési tevékenységről, amely percek alatt képes tájékoztatást adni gyermekük csípőízületének állapotáról.

Futólépésben
2019-08-06
A SZVISE Atlétika szakosztály csapata is részt vett az 5. Deseda Ultramaraton futófesztiválon a kaposvári Deseda-tó csodálatos környezetében július 27-28-án.

Érmek és jelvények
2019-08-05
Két arannyal, öt ezüsttel, nyolc bronzéremmel és 11 aranyjelvényes szintidővel tértek haza a VUK SE úszói a nyár utolsó versenyéről, a XII. Győr Openről, amely július 31. és augusztus 3. között zajlott.

Jelentős menetrendi változások
2019-08-05
A Százhalombatta és Pusztaszabolcs közötti felújítás miatt jelentős menetrendi változásra kell számítaniuk a Budapest–Pusztaszabolcs–Dombóvár–Pécs vasútvonalon utazóknak augusztus 5-től 25-ig – tájékoztatott a MÁV.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.