2019. augusztus 25. - Lajos, Patricia napja
Szombat
Min:24°
Max:24°
Vasárnap
Min:21°
Max:30°
Hétfő
Min:20°
Max:29°
Kedd
Min:20°
Max:30°
Szerda
Min:21°
Max:31°
Irodalom
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Rédli Éva: Manómese
2012-12-17 -
Az óratoronyban egy manó lakott.
 
Nem volt ez ritkaság azokban időkben, amikor az emberek még észrevették a körülöttük lélegző varázslatos világot a benne élő manókkal, tündérekkel együtt, és nem csak addig néztek, ameddig a szem ellát, hanem kicsit messzebbre is annál... Szóval, azokban az időkben majd' minden városka főterén magasodott egy torony, ahol nagy, kerek óra mutatta a múló perceket. A manók pedig, akik a toronyban éltek, arra ügyeltek, hogy az óra mindig pontosan járjon. Ne késsen és ne siessen.
 
A mi óramanónk igencsak különbözött a társaitól. Míg a többiek a csöndes félhomályban érezték otthon magukat, addig ő inkább a nyüzsgést, a város színes forgatagát szerette, hallgatta a lentről fölszűrődő zajokat, a kiáltozást, gyerekzsivajt, bámulta a városon túli tágas, nagy réteket. Volt az óra fölött egy kis kerek ablak, gyakran kiült oda, és órákig csodált mindent, amit látott. Éjszaka pedig, épp csak egy kicsivel azután, hogy a kis- és nagymutató éjfélkor összesimult néhány pillanatra, leszökdécselt a százhetvenhét lépcsőfokon, és halkan fütyörészve körbejárta a tér házait. Tudta az egész város, hogy van, aki vigyáz az álmukra, így hát mindenki nyugodtan aludt, békésen álmodva egészen hajnalig.
 
Karácsony közeledtével a manó szinte egész nap az ablakban ücsörgött. Ilyenkor a téren igazán nagy volt a sürgés-forgás, mégis, aki jól figyelt, az észrevehette, hogy a nagy sietésben az emberek egy-egy pillanatra megálltak és közelebb húzódtak egymáshoz, mintha csak meg akartak volna melegedni egymás közelében. Összenevettek, váltottak néhány szót, vagy csak hallgattak együtt egy kicsit, aztán mentek is tovább, ugyanolyan sietősen. A manó nem nagyon értette, mire ez a nagy lótás-futás, szaladozás, jövés-menés, meg-megállás, de nem is töprengett ezen, inkább hagyta, hogy őt is hatalmába kerítse az a boldog izgalom, ami ezekben a napokban olyan ragadós volt, mint máskor a nátha: egyik emberről a másikra terjedt.
 
Az Ünnepet megelőző reggel is úgy indult, mint a többi. A nap első sugarai már ébren találták a városka pékmesterét, cipészét, szabóját, virágkötőjét, csokoládékészítőjét és postását, akik kinéztek az ablakon, felpillantottak az órára, bólintottak és nekikezdtek a munkának, ki-ki a magáénak. A pék megsütötte az első kenyeret, a cipész nekiült csizmát sarkalni, a szabó hozzáfogott ruhát varrni, a virágkötő asszony megkötötte az első csokrot, a csokoládéárus apró kis csokoládégolyókat formázott, és a postásfiú is útnak indult, hogy kézbesítse a leveleket és képeslapokat. Volt még valaki rajtuk kívül, aki nagyon korán kelt ezen a napon és aggódva figyelte az órát a toronyban. Egy kisfiú, aki azon igyekezett, hogy karácsonyra meglegyen az ajándék, amit a kisöccsének szánt. Már hetek óta munkálkodott egy falovacskán, faragott, szegecselt, kalapált, de még szüksége volt egy kis időre, hogy elkészüljön. Hogy az a lovacska olyan legyen éppen, amilyennek megálmodta.
 
- Bárcsak visszatartaná egy kicsit az óramutatót az a manó! Vajon megtenné, ha megkérném? Megkérdezem a felnőtteket, ők úgyis mindenre tudják a választ, majd megmondják, mit tegyek! - így töprengett, miközben magára kapott kabátot, csizmát és kiszaladt a hóesésbe.
 
Először a péknél kezdett, de egyáltalán nem azt a választ kapta, amire várt: - Sületlenség! Ez olyan, mintha az évszakok járását akarnád megváltoztatni!
 
Aztán a cipészhez ment: Képtelenség! Meg ne próbáld!
A szabó méregbe gurult: Ki hallott már ilyet?! Még hogy a manóhoz!
A virágkötő asszonyság csupa aggódás volt: Édes kincsem, oda még senki föl nem merészkedett! És ha bajod esik?
A csokoládéárus lány sem akarta elengedni: Inkább maradj itt, egyél annyi csokit, amennyi beléd fér, de ne menj! Az is lehet, hogy egy nagyonmorgós-nagyonmérges manó lakik odafent!
A postásfiú el se hitte: Jó vicc, mondhatom! – és már kerekezett is tovább.
A kisfiú elgondolkodva ácsorgott egy ideig a behavazott tér közepén, majd így szólt: Na jó, akkor fölmegyek!
 
És nekiindult. Százhetvenhét lépcsőfokon kellett felkapaszkodnia, ami egy kicsi fiú számára nem kis dolog. Mire felért a toronyba, alaposan elfáradt, és már jócskán be is esteledett odakint. Az óramanó az ablakban kuporgott és nagyon meg volt illetődve, mert először fordult elő, hogy meglátogatták. Nem is tudta, mit tegyen, ezért inkább csak hallgatott. Muszáj volt a kisfiúnak elkezdenie:
- Azért jöttem, kedves óramanó, hogy megkérjelek, ma éjszaka állítsd meg egy időre az óra mutatóit, épp csak addig, amíg elkészülök a falovacskával, amit a kisöcsémnek faragok. Tudod, olyan régóta vágyik rá...
- Hát jó – bólintott a manó
- Hogyan? Mit mondtál? Megteszed, tényleg?
- Időt kell hagynunk a fontos dolgokra. És ez most fontos.
- Hát, jó, köszönöm... - a kisfiú tétován álldogált még egy darabig, mint aki nem hiszi, amit hallott, majd elindult lefelé a lépcsőn.
- Azért azt elmondhatnád – állította meg a manó hangja - mire ez a nagy lótás-futás, sürgés-forgás, jövés-menés, meg-megállás.
 
A kisfiú visszafordult és közelebb lépett.
- Készülődünk az ünnepre, és már maga a várakozás is ünnep, legalább annyira örömteli, mint a Karácsony napja. Mintha valami ragyogni kezdene bennünk, eleinte csak pislákolva, aztán lassan fénybe borul minden. És ettől a belső ragyogástól körülöttünk is tündökleni kezd az utca, a tér, a fák, az egész város. Itt van ez a torony például. Első pillantásra azt hinnéd sötét, hisz se lámpa. se karácsonyi égősor nem világítja meg, mégis, ahogy kapaszkodtam felfelé a lépcsőn, minden lépcsőfoknál egyre világosabb lett, mert vártam, hogy itt álljak már előtted és tudtam, hogy minden jó lesz. És látod, most is egyre csak árad a fény, nem a karácsonyi fényektől, hanem attól, hogy mi ragyogunk, belülről. Ehhez persze jól kell tudni várakozni, nagyon jól... Hát erről szól ez az egész, legalábbis szerintem erről, és mivel én így gondolom, így is van és kész. De most szaladok, hogy reggelre elkészüljek!
 
Aznap éjjel különös társaság gyűlt össze a téren. Hálósipkában, pizsamában, házipapucsban ott álltak mind, a korán kelők: a pék, a cipész, a szabó, a virágkötő, a csokoládékészítő és a postás. Hitetlenkedve dörgölték a szemüket és csak bámulták az órát fenn a toronyban, az órát, melynek mutatói moccanatlan álltak. Aztán körülnéztek, és halkan odasettenkedtek az ablakhoz, az egyetlenhez, ahonnét világosság szűrődött ki az éjszakába. Lábujjhegyen bekukucskáltak a szobába, ahol egy kisfiú falovacskát faragott a kisöccsének és már majdnem teljesen el is készült vele.
 
A fura társaság ezután lassacskán szétoszlott, s mivel aludni egyiküknek sem volt kedve, hát dolgoztak egy kicsit műhelyeikben. A pék kicsi karácsonyi kalácsot sütött, a cipész egy pár pici meleg csizmát, a szabó kabátkát varrt, a virágárus fagyöngyből szépséges csokrocskát kötött, a csokoládékészítő angyal formájú pralinékat formázott, a postásfiú pedig karácsonyi képeslapot írt.
 
A következő éjszakán, épp csak egy kicsivel azután, hogy a kis- és nagymutató éjfélkor összesimult néhány pillanatra, a manó szokásos sétájára indult a téren. Messziről észrevette a kis műhelyek előtt a csomagokat, amiken ez állt: Óramanónak, karácsonyra, szeretettel...
 
És ahogy ment, házról házra, mintha minden lépésnél kicsit nagyobb lett volna a fény az utcán, mintha felragyogott volna a város minden háza és fája, pedig éjszaka volt még, vaksötét éjszaka, a téren egy lámpás se világított és a hajnal is messze járt még.

További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
Választási hírek
Felhívások
Választás
2019-08-02 -
Tisztelt Jelölő Szervezetek!
Kérjük, hogy időben jelezzék szerkesztőségünk részére, ha választási fórumot, vagy egyéb politikai rendezvényt szerveznek, hogy minden eseményről beszámolhassunk. A tudósításokat a pártatlan és egységes tájékoztatás érdekében egy időben, külön rovatban tesszük közzé az online, illetve a nyomtatott felületen a szeptember 10-i jelöltállítás lezárulásáig. Ezt követően, a várható erősödő kampánytevékenységnek megfelelően, folyamatosan tudósítunk a választási eseményekről az online felületen. Politikai tartalmú közleményeket csak szerkesztett formában, személyes érintettség esetén csak viszontválasszal egy időben adunk közre.
Köszönjük együttműködésüket: Hírtükör szerkesztőség
AKTUÁLIS
2019-08-22 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán augusztus 29-én, szeptember 2-án és 3-án – tájékoztatott az ELMŰ.
2019-08-21 - Már lehet jelentkezni a XV. Tavi Sárkányhajó-versenyre, amelyet a Sporthalom Kft. szeptember 28-án, szombaton, a Csónakázó-tónál rendez meg.
2019-08-16 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Közvilágítási rekonstrukció az Urbáriumban
2019-08-22
A korábbi években megkezdett közvilágítási rekonstrukció az Egészségügyi Központ előtti területtel folytatódik szeptemberben. A Göncz Árpád parkon átvezető sétány ez idő alatt korlátozottan használható.

Új buszjáratok
2019-08-22
Új buszjárat érinti az Ipari Park megállóhelyet Százhalombattán szeptember 1-jétől.

Béke, megegyezés, tolerancia
2019-08-22
Szent István államalapító munkáját, a korszerű közigazgatás és az erős állam megszervezését, valamint a keresztény alapú együttélési normák lefektetését méltatta Vezér Mihály polgármester az augusztus 20-i városi ünnepségen Százhalombattán. Az államalapítás és az új kenyér ünnepére rendezett egész napos családi programokra, az esti gálaműsorra és az azt követő utcabálra is nagyon sokan látogattak ki.

Hetvenen a színpadon
2019-08-21
A nyáron tanult táncokat a Battai Napok nyitónapján, szeptember 13-án mutatja be a Százhalombattai Városi Ifjúsági Sportegyesület B-Cool Dance tánccsoportja. A táncosok augusztus utolsó hetében gőzerővel készülnek, mert szeretnék elkápráztatni a nézőket. Mint minden évben, idén is várhatóan hetvenen fognak egyszerre táncolni.

Kevesebb a szúnyog
2019-08-14
Sikeres volt a hetek óta tartó folyamatos szúnyogirtás Százhalombattán. Hatékonynak bizonyultak az önkormányzat által megrendelt nagy teljesítményű földi kémiai gyérítések.

Új röntgengép az egészségközpontban
2019-08-14
Korszerű, automatikusan programozható, új röntgengép kezdi meg működését a Százhalom Egészségügyi Központban szeptember 2-tól.

Ortopédiai szűrés az óvodákban
2019-08-14
Közel kétszáz nagycsoportos vizsgált meg dr. Terebessy Tamás ortopéd szakorvos, egyetemi adjunktus a százhalombattai óvodákban annak az ingyenes szűrésnek a keretében, amelyet az önkormányzat szervezett és finanszírozott májusban.

Béke, barátság, kultúra
2019-08-14
Fergeteges hangulatban telt az idei, immár XXVI. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár "nulladik napja" augusztus 13-a, Százhalombattán.

Minden esetre - Vagyonvédelem és bűnmegelőzés a strandon
2019-08-13
Bár az időjárás nem volt kegyes az Érdi Rendőrkapitányság vagyonvédelmi fórumához a százhalombattai strandon augusztus 13-án, Szatmáriné Berczi Dolóresz százados számos hasznos információt osztott meg a Hírtükörrel a helyszínen.

Újdonságok a könyvtárban
2019-08-13
Melinda Taub: Veronai szerelmesek = Still star-crossedJ.R.dos Santos: ÉletjelTóth Krisztina: Fehér farkasLackfi János: Minden napra egy sztoriKrusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosemFöldes András: Mit tegyünk, ha fegyvert fognak ránk?Geronimo Stilton sorozat - Új történetek!Tea Stilton sorozat - Új történetek!Barátnőm, Bori sorozat - Új történetek!Agatha nyomoz sorozat - Új történetek! A könyvtár MINDEN NAP nyitva tart 12 és 18 óra között a Summerfest alatt - augusztus 12. és 22. között.

A mi gyerekeink
2019-08-12
A rendezvénybiztosítás nem adott olyan sok feladatot a polgárőröknek júliusban, mint más időszakokban, a fiatalok azonban az elmúlt évekhez képest is hangosabbak, törnek-zúznak, szemetelnek a parkokban, játszótereken és egyéb közterületeken.

Vitorlás modellezés
2019-08-12
Garay György második, Garay József pedig ötödik helyen végzett az F5 - M hajóosztályban rendezett 23. Óvár Regatta és Báger-tó Kupán Mosonmagyaróváron augusztus 10-11-én.

Megvolt a sorsolás
2019-08-12
A sorsolás alapján szeptember 15-én és 29-én, október 13-án valamint november 17-én játssza itthoni mérkőzéseit a Battai Gurítók tekecsapat a Budapest és Környéki Szabadidős Tekebajnokság őszi szezonjában. Valamennyi találkozóra vasárnap 10 óra 30-as kezdéssel kerül sor a KlubSirályban.

Vagyonvédelmi tanácsadás a strandon
2019-08-09
A rendőrség és a lakosság közötti párbeszéd javítása és a bűnmegelőzés hatékonyságának növelése érdekében komplex vagyonvédelmi lakossági fórumot tervez az Érdi Rendőrkapitányság a helyi polgárőrség bevonásával a százhalombattai strand területén augusztus 13-án, kedden 10 órától.

A tiszta játék híve
2019-08-08
A százhalombattai játékvezető, Debreceni Nóra is részt vett, sőt, döntőt fújt az oroszországi Kirishiben megrendezett Leány U15 Vízilabda Európa-bajnokságon júliusban. A bíráskodást négy évvel ezelőtt kezdte, az első osztályban két éve dolgozik. Vezetett mérkőzést a Fiú U15 EB-kvalifikációs nizzai tornán és a női Euroliga negyeddöntőjében. A profi játékvezetők életéről és az ide vezető útról beszélgettünk vele.

Könyvtári nyitva tartás
2019-08-08
Minden nap, vagyis vasárnap és ünnepnapon is nyitva lesz a Hamvas Béla Városi Könyvtár Százhalombattán a Summerfest alatt, vagyis augusztus 12-e és 22-e között 12-től 18 óráig.

Okos játék - okos ajándékok
2019-08-08
Minőségi playstationt, okostelefont, okosórát, tabletet, laptopot nyerhet, aki kitölti az okospadokra telepített várostörténeti kvízt Százhalombattán. Játszani három korcsoportban lehet.

Több ezer év húszszor húsz méteren
2019-08-07
Befejeződött a százhalombattai "Matrica" Múzeum idei nemzetközi ásatása a Sánc-hegyen. Idén három teljesen ép tárgyra is bukkantak a régészek.

Újraindul a komp
2019-08-06
Új üzemeltetővel ismét elindul a komp Százhalombatta és Tököl között augusztus 12-én 6 órakor.

Ultrahangos csípőszűrés
2019-08-06
Kedves Szülők! Mindazok számára, akik még nem ismernék, szeretnék tájékoztatást adni egy betegségmegelőző szűrési tevékenységről, amely percek alatt képes tájékoztatást adni gyermekük csípőízületének állapotáról.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.