2022. május 16. - Pünkösd napja
Hétfő
Min:14°
Max:25°
Kedd
Min:15°
Max:21°
Szerda
Min:11°
Max:19°
Csütörtök
Min:8°
Max:22°
Péntek
Min:11°
Max:26°
Irodalom
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Rédli Éva: Manómese
2012-12-17 -
Az óratoronyban egy manó lakott.
 
Nem volt ez ritkaság azokban időkben, amikor az emberek még észrevették a körülöttük lélegző varázslatos világot a benne élő manókkal, tündérekkel együtt, és nem csak addig néztek, ameddig a szem ellát, hanem kicsit messzebbre is annál... Szóval, azokban az időkben majd' minden városka főterén magasodott egy torony, ahol nagy, kerek óra mutatta a múló perceket. A manók pedig, akik a toronyban éltek, arra ügyeltek, hogy az óra mindig pontosan járjon. Ne késsen és ne siessen.
 
A mi óramanónk igencsak különbözött a társaitól. Míg a többiek a csöndes félhomályban érezték otthon magukat, addig ő inkább a nyüzsgést, a város színes forgatagát szerette, hallgatta a lentről fölszűrődő zajokat, a kiáltozást, gyerekzsivajt, bámulta a városon túli tágas, nagy réteket. Volt az óra fölött egy kis kerek ablak, gyakran kiült oda, és órákig csodált mindent, amit látott. Éjszaka pedig, épp csak egy kicsivel azután, hogy a kis- és nagymutató éjfélkor összesimult néhány pillanatra, leszökdécselt a százhetvenhét lépcsőfokon, és halkan fütyörészve körbejárta a tér házait. Tudta az egész város, hogy van, aki vigyáz az álmukra, így hát mindenki nyugodtan aludt, békésen álmodva egészen hajnalig.
 
Karácsony közeledtével a manó szinte egész nap az ablakban ücsörgött. Ilyenkor a téren igazán nagy volt a sürgés-forgás, mégis, aki jól figyelt, az észrevehette, hogy a nagy sietésben az emberek egy-egy pillanatra megálltak és közelebb húzódtak egymáshoz, mintha csak meg akartak volna melegedni egymás közelében. Összenevettek, váltottak néhány szót, vagy csak hallgattak együtt egy kicsit, aztán mentek is tovább, ugyanolyan sietősen. A manó nem nagyon értette, mire ez a nagy lótás-futás, szaladozás, jövés-menés, meg-megállás, de nem is töprengett ezen, inkább hagyta, hogy őt is hatalmába kerítse az a boldog izgalom, ami ezekben a napokban olyan ragadós volt, mint máskor a nátha: egyik emberről a másikra terjedt.
 
Az Ünnepet megelőző reggel is úgy indult, mint a többi. A nap első sugarai már ébren találták a városka pékmesterét, cipészét, szabóját, virágkötőjét, csokoládékészítőjét és postását, akik kinéztek az ablakon, felpillantottak az órára, bólintottak és nekikezdtek a munkának, ki-ki a magáénak. A pék megsütötte az első kenyeret, a cipész nekiült csizmát sarkalni, a szabó hozzáfogott ruhát varrni, a virágkötő asszony megkötötte az első csokrot, a csokoládéárus apró kis csokoládégolyókat formázott, és a postásfiú is útnak indult, hogy kézbesítse a leveleket és képeslapokat. Volt még valaki rajtuk kívül, aki nagyon korán kelt ezen a napon és aggódva figyelte az órát a toronyban. Egy kisfiú, aki azon igyekezett, hogy karácsonyra meglegyen az ajándék, amit a kisöccsének szánt. Már hetek óta munkálkodott egy falovacskán, faragott, szegecselt, kalapált, de még szüksége volt egy kis időre, hogy elkészüljön. Hogy az a lovacska olyan legyen éppen, amilyennek megálmodta.
 
- Bárcsak visszatartaná egy kicsit az óramutatót az a manó! Vajon megtenné, ha megkérném? Megkérdezem a felnőtteket, ők úgyis mindenre tudják a választ, majd megmondják, mit tegyek! - így töprengett, miközben magára kapott kabátot, csizmát és kiszaladt a hóesésbe.
 
Először a péknél kezdett, de egyáltalán nem azt a választ kapta, amire várt: - Sületlenség! Ez olyan, mintha az évszakok járását akarnád megváltoztatni!
 
Aztán a cipészhez ment: Képtelenség! Meg ne próbáld!
A szabó méregbe gurult: Ki hallott már ilyet?! Még hogy a manóhoz!
A virágkötő asszonyság csupa aggódás volt: Édes kincsem, oda még senki föl nem merészkedett! És ha bajod esik?
A csokoládéárus lány sem akarta elengedni: Inkább maradj itt, egyél annyi csokit, amennyi beléd fér, de ne menj! Az is lehet, hogy egy nagyonmorgós-nagyonmérges manó lakik odafent!
A postásfiú el se hitte: Jó vicc, mondhatom! – és már kerekezett is tovább.
A kisfiú elgondolkodva ácsorgott egy ideig a behavazott tér közepén, majd így szólt: Na jó, akkor fölmegyek!
 
És nekiindult. Százhetvenhét lépcsőfokon kellett felkapaszkodnia, ami egy kicsi fiú számára nem kis dolog. Mire felért a toronyba, alaposan elfáradt, és már jócskán be is esteledett odakint. Az óramanó az ablakban kuporgott és nagyon meg volt illetődve, mert először fordult elő, hogy meglátogatták. Nem is tudta, mit tegyen, ezért inkább csak hallgatott. Muszáj volt a kisfiúnak elkezdenie:
- Azért jöttem, kedves óramanó, hogy megkérjelek, ma éjszaka állítsd meg egy időre az óra mutatóit, épp csak addig, amíg elkészülök a falovacskával, amit a kisöcsémnek faragok. Tudod, olyan régóta vágyik rá...
- Hát jó – bólintott a manó
- Hogyan? Mit mondtál? Megteszed, tényleg?
- Időt kell hagynunk a fontos dolgokra. És ez most fontos.
- Hát, jó, köszönöm... - a kisfiú tétován álldogált még egy darabig, mint aki nem hiszi, amit hallott, majd elindult lefelé a lépcsőn.
- Azért azt elmondhatnád – állította meg a manó hangja - mire ez a nagy lótás-futás, sürgés-forgás, jövés-menés, meg-megállás.
 
A kisfiú visszafordult és közelebb lépett.
- Készülődünk az ünnepre, és már maga a várakozás is ünnep, legalább annyira örömteli, mint a Karácsony napja. Mintha valami ragyogni kezdene bennünk, eleinte csak pislákolva, aztán lassan fénybe borul minden. És ettől a belső ragyogástól körülöttünk is tündökleni kezd az utca, a tér, a fák, az egész város. Itt van ez a torony például. Első pillantásra azt hinnéd sötét, hisz se lámpa. se karácsonyi égősor nem világítja meg, mégis, ahogy kapaszkodtam felfelé a lépcsőn, minden lépcsőfoknál egyre világosabb lett, mert vártam, hogy itt álljak már előtted és tudtam, hogy minden jó lesz. És látod, most is egyre csak árad a fény, nem a karácsonyi fényektől, hanem attól, hogy mi ragyogunk, belülről. Ehhez persze jól kell tudni várakozni, nagyon jól... Hát erről szól ez az egész, legalábbis szerintem erről, és mivel én így gondolom, így is van és kész. De most szaladok, hogy reggelre elkészüljek!
 
Aznap éjjel különös társaság gyűlt össze a téren. Hálósipkában, pizsamában, házipapucsban ott álltak mind, a korán kelők: a pék, a cipész, a szabó, a virágkötő, a csokoládékészítő és a postás. Hitetlenkedve dörgölték a szemüket és csak bámulták az órát fenn a toronyban, az órát, melynek mutatói moccanatlan álltak. Aztán körülnéztek, és halkan odasettenkedtek az ablakhoz, az egyetlenhez, ahonnét világosság szűrődött ki az éjszakába. Lábujjhegyen bekukucskáltak a szobába, ahol egy kisfiú falovacskát faragott a kisöccsének és már majdnem teljesen el is készült vele.
 
A fura társaság ezután lassacskán szétoszlott, s mivel aludni egyiküknek sem volt kedve, hát dolgoztak egy kicsit műhelyeikben. A pék kicsi karácsonyi kalácsot sütött, a cipész egy pár pici meleg csizmát, a szabó kabátkát varrt, a virágárus fagyöngyből szépséges csokrocskát kötött, a csokoládékészítő angyal formájú pralinékat formázott, a postásfiú pedig karácsonyi képeslapot írt.
 
A következő éjszakán, épp csak egy kicsivel azután, hogy a kis- és nagymutató éjfélkor összesimult néhány pillanatra, a manó szokásos sétájára indult a téren. Messziről észrevette a kis műhelyek előtt a csomagokat, amiken ez állt: Óramanónak, karácsonyra, szeretettel...
 
És ahogy ment, házról házra, mintha minden lépésnél kicsit nagyobb lett volna a fény az utcán, mintha felragyogott volna a város minden háza és fája, pedig éjszaka volt még, vaksötét éjszaka, a téren egy lámpás se világított és a hajnal is messze járt még.

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Hat danos judo mester
2022-05-03
Ünnepélyes keretek között, a Budapesti UTE Jégcsarnokban április 30-án rendezett Nemzetközi Judo Versenyen vehette át sportszakmai elismerésként VI. danját Szél Pál. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.