2020. január 20. - Fábián és Sebestyén napja
Hétfő
Min:0°
Max:3°
Kedd
Min:0°
Max:3°
Szerda
Min:0°
Max:2°
Csütörtök
Min:0°
Max:3°
Péntek
Min:-1°
Max:1°
Irodalom
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Rédli Éva: Manómese
2012-12-17 -
Az óratoronyban egy manó lakott.
 
Nem volt ez ritkaság azokban időkben, amikor az emberek még észrevették a körülöttük lélegző varázslatos világot a benne élő manókkal, tündérekkel együtt, és nem csak addig néztek, ameddig a szem ellát, hanem kicsit messzebbre is annál... Szóval, azokban az időkben majd' minden városka főterén magasodott egy torony, ahol nagy, kerek óra mutatta a múló perceket. A manók pedig, akik a toronyban éltek, arra ügyeltek, hogy az óra mindig pontosan járjon. Ne késsen és ne siessen.
 
A mi óramanónk igencsak különbözött a társaitól. Míg a többiek a csöndes félhomályban érezték otthon magukat, addig ő inkább a nyüzsgést, a város színes forgatagát szerette, hallgatta a lentről fölszűrődő zajokat, a kiáltozást, gyerekzsivajt, bámulta a városon túli tágas, nagy réteket. Volt az óra fölött egy kis kerek ablak, gyakran kiült oda, és órákig csodált mindent, amit látott. Éjszaka pedig, épp csak egy kicsivel azután, hogy a kis- és nagymutató éjfélkor összesimult néhány pillanatra, leszökdécselt a százhetvenhét lépcsőfokon, és halkan fütyörészve körbejárta a tér házait. Tudta az egész város, hogy van, aki vigyáz az álmukra, így hát mindenki nyugodtan aludt, békésen álmodva egészen hajnalig.
 
Karácsony közeledtével a manó szinte egész nap az ablakban ücsörgött. Ilyenkor a téren igazán nagy volt a sürgés-forgás, mégis, aki jól figyelt, az észrevehette, hogy a nagy sietésben az emberek egy-egy pillanatra megálltak és közelebb húzódtak egymáshoz, mintha csak meg akartak volna melegedni egymás közelében. Összenevettek, váltottak néhány szót, vagy csak hallgattak együtt egy kicsit, aztán mentek is tovább, ugyanolyan sietősen. A manó nem nagyon értette, mire ez a nagy lótás-futás, szaladozás, jövés-menés, meg-megállás, de nem is töprengett ezen, inkább hagyta, hogy őt is hatalmába kerítse az a boldog izgalom, ami ezekben a napokban olyan ragadós volt, mint máskor a nátha: egyik emberről a másikra terjedt.
 
Az Ünnepet megelőző reggel is úgy indult, mint a többi. A nap első sugarai már ébren találták a városka pékmesterét, cipészét, szabóját, virágkötőjét, csokoládékészítőjét és postását, akik kinéztek az ablakon, felpillantottak az órára, bólintottak és nekikezdtek a munkának, ki-ki a magáénak. A pék megsütötte az első kenyeret, a cipész nekiült csizmát sarkalni, a szabó hozzáfogott ruhát varrni, a virágkötő asszony megkötötte az első csokrot, a csokoládéárus apró kis csokoládégolyókat formázott, és a postásfiú is útnak indult, hogy kézbesítse a leveleket és képeslapokat. Volt még valaki rajtuk kívül, aki nagyon korán kelt ezen a napon és aggódva figyelte az órát a toronyban. Egy kisfiú, aki azon igyekezett, hogy karácsonyra meglegyen az ajándék, amit a kisöccsének szánt. Már hetek óta munkálkodott egy falovacskán, faragott, szegecselt, kalapált, de még szüksége volt egy kis időre, hogy elkészüljön. Hogy az a lovacska olyan legyen éppen, amilyennek megálmodta.
 
- Bárcsak visszatartaná egy kicsit az óramutatót az a manó! Vajon megtenné, ha megkérném? Megkérdezem a felnőtteket, ők úgyis mindenre tudják a választ, majd megmondják, mit tegyek! - így töprengett, miközben magára kapott kabátot, csizmát és kiszaladt a hóesésbe.
 
Először a péknél kezdett, de egyáltalán nem azt a választ kapta, amire várt: - Sületlenség! Ez olyan, mintha az évszakok járását akarnád megváltoztatni!
 
Aztán a cipészhez ment: Képtelenség! Meg ne próbáld!
A szabó méregbe gurult: Ki hallott már ilyet?! Még hogy a manóhoz!
A virágkötő asszonyság csupa aggódás volt: Édes kincsem, oda még senki föl nem merészkedett! És ha bajod esik?
A csokoládéárus lány sem akarta elengedni: Inkább maradj itt, egyél annyi csokit, amennyi beléd fér, de ne menj! Az is lehet, hogy egy nagyonmorgós-nagyonmérges manó lakik odafent!
A postásfiú el se hitte: Jó vicc, mondhatom! – és már kerekezett is tovább.
A kisfiú elgondolkodva ácsorgott egy ideig a behavazott tér közepén, majd így szólt: Na jó, akkor fölmegyek!
 
És nekiindult. Százhetvenhét lépcsőfokon kellett felkapaszkodnia, ami egy kicsi fiú számára nem kis dolog. Mire felért a toronyba, alaposan elfáradt, és már jócskán be is esteledett odakint. Az óramanó az ablakban kuporgott és nagyon meg volt illetődve, mert először fordult elő, hogy meglátogatták. Nem is tudta, mit tegyen, ezért inkább csak hallgatott. Muszáj volt a kisfiúnak elkezdenie:
- Azért jöttem, kedves óramanó, hogy megkérjelek, ma éjszaka állítsd meg egy időre az óra mutatóit, épp csak addig, amíg elkészülök a falovacskával, amit a kisöcsémnek faragok. Tudod, olyan régóta vágyik rá...
- Hát jó – bólintott a manó
- Hogyan? Mit mondtál? Megteszed, tényleg?
- Időt kell hagynunk a fontos dolgokra. És ez most fontos.
- Hát, jó, köszönöm... - a kisfiú tétován álldogált még egy darabig, mint aki nem hiszi, amit hallott, majd elindult lefelé a lépcsőn.
- Azért azt elmondhatnád – állította meg a manó hangja - mire ez a nagy lótás-futás, sürgés-forgás, jövés-menés, meg-megállás.
 
A kisfiú visszafordult és közelebb lépett.
- Készülődünk az ünnepre, és már maga a várakozás is ünnep, legalább annyira örömteli, mint a Karácsony napja. Mintha valami ragyogni kezdene bennünk, eleinte csak pislákolva, aztán lassan fénybe borul minden. És ettől a belső ragyogástól körülöttünk is tündökleni kezd az utca, a tér, a fák, az egész város. Itt van ez a torony például. Első pillantásra azt hinnéd sötét, hisz se lámpa. se karácsonyi égősor nem világítja meg, mégis, ahogy kapaszkodtam felfelé a lépcsőn, minden lépcsőfoknál egyre világosabb lett, mert vártam, hogy itt álljak már előtted és tudtam, hogy minden jó lesz. És látod, most is egyre csak árad a fény, nem a karácsonyi fényektől, hanem attól, hogy mi ragyogunk, belülről. Ehhez persze jól kell tudni várakozni, nagyon jól... Hát erről szól ez az egész, legalábbis szerintem erről, és mivel én így gondolom, így is van és kész. De most szaladok, hogy reggelre elkészüljek!
 
Aznap éjjel különös társaság gyűlt össze a téren. Hálósipkában, pizsamában, házipapucsban ott álltak mind, a korán kelők: a pék, a cipész, a szabó, a virágkötő, a csokoládékészítő és a postás. Hitetlenkedve dörgölték a szemüket és csak bámulták az órát fenn a toronyban, az órát, melynek mutatói moccanatlan álltak. Aztán körülnéztek, és halkan odasettenkedtek az ablakhoz, az egyetlenhez, ahonnét világosság szűrődött ki az éjszakába. Lábujjhegyen bekukucskáltak a szobába, ahol egy kisfiú falovacskát faragott a kisöccsének és már majdnem teljesen el is készült vele.
 
A fura társaság ezután lassacskán szétoszlott, s mivel aludni egyiküknek sem volt kedve, hát dolgoztak egy kicsit műhelyeikben. A pék kicsi karácsonyi kalácsot sütött, a cipész egy pár pici meleg csizmát, a szabó kabátkát varrt, a virágárus fagyöngyből szépséges csokrocskát kötött, a csokoládékészítő angyal formájú pralinékat formázott, a postásfiú pedig karácsonyi képeslapot írt.
 
A következő éjszakán, épp csak egy kicsivel azután, hogy a kis- és nagymutató éjfélkor összesimult néhány pillanatra, a manó szokásos sétájára indult a téren. Messziről észrevette a kis műhelyek előtt a csomagokat, amiken ez állt: Óramanónak, karácsonyra, szeretettel...
 
És ahogy ment, házról házra, mintha minden lépésnél kicsit nagyobb lett volna a fény az utcán, mintha felragyogott volna a város minden háza és fája, pedig éjszaka volt még, vaksötét éjszaka, a téren egy lámpás se világított és a hajnal is messze járt még.

AKTUÁLIS
2020-01-14 - Az autópályamatrica vásárlás az egyik olyan téma, melynél nagyon indokolt az előzetes megtervezés, ugyanis jelentős plusz költséggel járhat egy rossz vásárlási döntés, akár több tízezer forinttal is többet fizethetünk a kelleténél.
2020-01-13 -
2020-01-13 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Ismerőseire gyújtotta rá a lakókocsit Monoron
2020-01-16
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a férfinak, akit különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével gyanúsít a Pest Megyei Főügyészség.

Életet mentettek a TESCO-sok
2020-01-14
Megmentették egy idős vásárló életét a TESCO dolgozói Százhalombattán december 23-án. A férfi rosszul lett, újraélesztették és mentőt hívtak hozzá – olvasható az entescom.hu beszámolójában.

Soós Dorka az év ifjúsági sportolója
2020-01-14
Minden hétvégén sikert sikerre halmozott Soós Dorka, a Százhalombattai VUK SE Triatlon szakosztályának versenyzője a tavalyi évben. Duatlon országos bajnokként, ranglistagyőztesként és számos más hazai, nemzetközi versenyen elért eredményéért "Az év ifjúsági sportolója" elismerésben részesítette a Magyar Triatlon Szövetség. A díjat a szakág gálaestjén vette át január 11-én Budapesten.

Szilveszter éjjelén gyilkolták meg a sértettet dunavarsányi otthonában
2020-01-14
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra elrendelte annak a két férfinak és egy nőnek a letartóztatását, akiket nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettével gyanúsít a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

Köszönjük, Freedom!
2020-01-14
A népszerű klasszikusoktól a rhythm and blueson és jazzen át a rock and rollig – hihetetlen zenei sokszínűség, elegancia és fantasztikus hangulat jellemezte a Freedom zenekar tizenegyedik újévi jótékonysági koncertjét Százhalombattán január 12-én. Takáts Tamás torkából még mindig rohannak az elefántok, de a többiek sem vicceltek.

Társajátékok, robotok, drónok - Ajándékok az Eötvös-Effektus Alapítványtól
2020-01-13
"De jó volna, ha tudnánk megint játszani a karácsonyfa alatt és körül, gyerekeinkkel és egymással, mert a játék arra tanítana, hogy ne vegyük olyan komolyan azt, amit nap mint nap öngyötrően komolyan veszünk.

Falmászó hírek
2020-01-13
Eredményekben gazdag évet zárt a Batta Extrém Sport Club (BXSC). A csapat birtokba vette az egykori MOL-posta helyiségét, amit a tagok baráti segítséggel és önerőből újítottak fel. Így már három teremben folytatódhat a felkészülés, és kulturált mosdóval is gazdagodott az edzőhely.

Könyvjelző
2020-01-13
C. Hecking - C. Schönberger - I. Sokolowski: A jövőnk most kezdődik - Greta Thunberg harca a Földért

Így látják a fiatalok - Európa székeiben
2020-01-13
A megyei majd az országos magyar vetélkedőt megnyerve, a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium 12. b osztálya képviselte az országot Strasbourgban az Európai Parlament és az Euroscola program által szervezett, vetélkedővel és interaktív feladatokkal tarkított találkozón, amelyen 28 ország több mint 500 diákja vett részt december 3-tól 6-ig. Élményeikről Honfi Balázs számolt be a Hírtükör olvasóinak.

Tartalmas esztendő
2020-01-13
Polgármesteri évértékelő - Tisztelt Százhalombattaiak! Tartalmas, eseménydús év áll mögöttünk. Számos területen értünk el eredményeket, tettük jobbá, élhetőbbé Százhalombattát. Munkánk során mindvégig szem előtt tartottuk az Önök igényeit, és – lehetőségeinkhez mérten – igyekeztünk megoldani problémáikat. Őszinte hittel és bizalommal nézek a jövőbe, mindent megteszek annak érdekében, hogy városunk tovább fejlődjön. 

Újdonságok a könyvtárban
2020-01-13
James Bowen: Bob szerint a világ (A Bob, az utcamacska folytatása) Bauer Barbara: Az aranyműves fia Olga Tokarczuk: Bizarr történetek James Hamer-Morton: Szabadulószobás fejtörők Bálint György-Bánó András: Bálint gazda – A százéves kertész Greta Thunberg: Ég a házunk Mókás gépek - Építs 11 modelt (Lego) Fiala Borcsa: Balatoni nyomozás Greyson Mann: Mobsztár születik (Egy creeper naplója - második könyv) Mit rejt a világűr?

Országos elismerés Marosi Bálintnak és Bodrogi Viktornak
2020-01-13
A szakma legjobbjait, köztük a VUK SE versenyzőjét, Marosi Bálintot és edzőjét, Bodrogi Viktort is kitüntették a Magyar Úszó Szövetség évvégi gálaestjén, Budapesten december 15-én.

Elállok, ha megmondják, hova?
2
2020-01-13
Városunk szűkös parkolási lehetőségei közismertek. Próbálunk toleránsan, akár apróbb kellemetlenségek árán is segíteni egymásnak. Vannak azonban sajnos olyan esetek, amikor a szép szó, a kérés nem talál megértő fülekre, hanem merev elutasítással reagál, akinek erre sem erkölcsi, sem jogi alapja nincs. Példának álljon itt a következő eset.

Fogadóóra
2020-01-10
Fogadóórát tart Szabó Gábor óvárosi képviselő január 31-én, pénteken, 16:30-tól 19 óráig a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban (Százhalombatta, Szt. László út 58.).

Gyors ítélet született a szamurájkardos ügyben
1
2020-01-10
Az elkövetéstől számított egy hónapon belül, január 10-én ítéletet hozott az Érdi Járási Ügyészség az ellen a férfi ellen, aki egy gépkocsivásárlással kapcsolatos vita során egy szamurájkard hüvelyével ütötte meg vitapartnerét december 13-án, Százhalombattán. A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett el, a vádlott egy év felfüggesztett börtönt kapott – közölte a Budapest Környéki Törvényszék Sajtó és Kommunikációs Osztály.

Rendezvények hónapja
2020-01-09
Számos ünnepi rendezvény adott feladatot a százhalombattai polgárőröknek december folyamán. 

Fazekas István kapta a Credo-díjat
2020-01-09
A városunkban élő Fazekas István költő, drámaíró, református teológus vehette át a Váci Egyházmegye által alapított Credo-díjat karácsony előtt.  Az elismerést Marton Zsolt váci megyéspüspök és Lonkay Márta, a Credo-ház igazgatónője adta át.

Olvasópróba az Újszínhában
2020-01-09
Fazekas István százhalombattai drámaíró írta színpadra Herczeg Ferenc leghíresebb regényét, a három alkalommal is Nobel-díjra javasolt reneszánsz tablót, Az élet kapuját. A darab rendezője a Jászai Mari-díjas Nagy Viktor, a premierre február 29-én kerül sor az Újszínházban.

Munkaszüneti napok 2020-ban
2020-01-09
Négynapos és háromnapos hétvégéből is három-három lesz az idén, és két szombatra áthelyezett munkanappal kell számolni.

Mi változik 2020-ban?
2020-01-09
Minimálbér, nyugdíj, adó, családvédelmi akcióterv – összegyűjtöttük a legfontosabb és legtöbb embert érintő, január elsején hatályba lépett jogszabály-változásokat.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.