2021. október 16. - Gál napja
Szombat
Min:7°
Max:15°
Vasárnap
Min:6°
Max:15°
Hétfő
Min:8°
Max:15°
Kedd
Min:8°
Max:16°
Szerda
Min:8°
Max:16°
Egészség most
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Életveszély alvás közben - írta: ME
2012-01-09 - A horkoló emberek gyakran válnak viccelődő megjegyzések céltáblájává, de csak kevesen tudják, hogy az éjszakai „hangoskodóknak” az életük is veszélyben van. Az alvás közben jelentkező rövidebb-hosszabb légzéskimaradás – amit a horkolás okoz – súlyos betegségek okozója lehet. Van azonban segítség, hiszen egy egyszerű, otthon elvégezhető szűrővizsgálat minimálisra csökkentheti a kockázatot.
Életünk közel egyharmad részét alvással töltjük. Ez a nyugalmi állapot biztosítja a szervezetünk regenerálódásához szükséges időt. Az áhított nyugalom azonban embertársaink egy igen jelentős hányadának csak álom marad. A horkolást ugyanis szinte rémálomként élik meg, akik az alvás közbeni légzéskimaradásból (alvási apnoé-ból) hirtelen felébredve levegő után kapkodnak. Szenved a hálótárs is, hiszen sok esetben már a füldugó sem segít, a folyamatos ébresztgetés következtében ő is kialvatlan lesz. Az állandósuló fáradtság, álmosság, ingerlékenység közös probléma. Nagyobb bajban, egészségügyi kockázatot jelentő állapotban azonban a horkoló ember van.

Melyek az alvás közbeni légzészavar tünetei? – kérdeztem dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus (alvásszakértő) szakorvostól.
- Napi tevékenységeink során fel sem tűnik, hogy szervezetünk megfelelő oxigénellátása érdekében folyamatosan lélegzünk. Éber állapotban a garatfeszítő izmaink biztosítják a szabad légáramlást a felső légutakon keresztül a tüdőbe. Alvás közben azonban ezek az izmaink is elernyednek, a garat szűkül, a légáramlás csökken. Normál esetben ez nem okoz gondot. Ha azonban a garat jelentősebb mértékben összeszűkül, a vér oxigénszintje csökken, a vérnyomás veszélyes ingadozásokat mutathat. Ezt az alvás közbeni légzészavart, légzéskimaradást jelzi a hangos horkolás. Központi idegrendszerünk a "vészhelyzetet" érzékelve – éjszakánként akár több százszor is – ébredési reakciót indít el. A folyamatos készenléti állapot azonban nem teszi lehetővé a pihenéshez elengedhetetlen mélyalvást.

- Miért vannak veszélyben a horkoló emberek?
- A pihentető alvás tartós hiánya napközben fáradékonyságot, aluszékonyságot okoz. Ezek az emberek nem tudják munkájukat megfelelően ellátni, családi és társadalmi életük minősége romlik. Autóvezetés közben balesetveszélyes helyzetbe is kerülhetnek. Az álmosság befolyásolja a reakcióidőt, csökken a figyelem. A közúti balesetek közel felét az ilyen állapotban kormány mögé ülők okozzák. Az alvási apnoé-ban szenvedő betegeknél néhány év alatt jelentősen nő a magas vérnyomás kialakulásának kockázata. Nem ritka az érelmeszesedés, szívbetegség, szívinfarktus diagnosztizálása sem. A rizikótényezők között szerepelnek még a pszichiátriai betegségek is. Az alvási problémákban szenvedők egyharmada szorong vagy depresszióssá válik, sokan nyúlnak az alkoholhoz is.

- Hogyan segít a betegeknek az otthon végezhető szűrővizsgálat?
- A kivizsgálást egy viszonylag új módszerrel, az ApneaLink segítségével végezzük. Nagy előnye, hogy a szerkezet kisméretű, könnyű, hordozható, megbízható eredményt ad a szakorvos számára. Az otthoni, megszokott környezetben végezhető a szűrés, így kényelmes a pácienseknek. Az ujjra kell helyezni a készülék érzékelőjét, ami aztán egy éjszakán át folyamatosan méri és rögzíti a vér oxigénszintjét és a pulzusszámot. Az eredményeket egy számítógépes program segítségével szakorvos értékeli, majd javaslatot tesz a további teendőkre, gyógymódra.

A horkoló betegek otthoni szűrővizsgálata még nagyon sok településen kuriózumnak számít, Százhalombattán azonban lehetőség van ennek a módszernek a kipróbálására. Az ApneaLink-et a Százhalom Egészségügyi Központban – előzetes egyeztetés alapján dr. Farkas Gábor háziorvos rendelési ideje alatt – Varga Katalin asszisztensnél lehet átvenni. Az eszköz használatát is ő ismerteti a páciensekkel, majd továbbítja a mért adatokat a szakorvosnak. Farkas doktor elmondta a szűréssel kapcsolatban, hogy az elemzést végző szakorvos minden esetben tájékoztatja a családorvost a diagnózisról, s ha szükséges, akkor a beteg érdekében a további kezelésekről is egyeztetnek a szakemberek.


AKTUÁLIS
2021-10-11 - Az Önkormányzat nyilvános pályázat keretében 5 év határozott időre bérbe adja Százhalombatta, Ifjúság útja 7. szám alatti, "Polgárok Háza" elnevezésű ingatlanban lévő 603. számú 11,92 m² alapterületű irodahelyiséget.
2021-10-11 - Az Önkormányzat nyilvános pályázat keretében 5 év határozott időre bérbe adja Százhalombatta, Ifjúság útja 7. szám alatti, "Polgárok Háza" elnevezésű ingatlanban lévő 611. számú 12,01 m² alapterületű irodahelyiséget.
2021-10-08 - A Százhalombattai Polgármesteri Hivatal lakossági kapcsolattartásra keres média és kommunikációs szakterületen szerzett végzettséggel rendelkező munkatársat.
Áramszünet
2021-10-13
A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán több utcában, november 16-án, 9 és 15 óra között.

Gyorsabb, biztonságosabb vasúti közlekedés Kelenföld és Százhalombatta között
2021-10-13
Átadták a Kelenföld és Százhalombatta között megújított vasúti pályát október 12-én. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában megvalósult 53,8 milliárd forintos fejlesztéssel a vonatok óránként 120 kilométeres sebességgel közlekedhetnek a 20,5 kilométer hosszú Pest megyei szakaszon. Az Háros vasútállomáson tartott ünnepségen Százhalombatta képviseletében részt vett Bóna Zoltán országgyűlési képviselő és Török Sándor alpolgármester.

Véradás
2021-10-12
 Véradásra várja az önkénteseket a Magyar Vöröskereszt a százhalombattai Barátság Kulturális Központba, október 20-án 13-18 óráig.

Ismét százhalombattai kick-boksz érem egy rangos világversenyen
2021-10-12
Bronzérmes lett Kisbajcsi Hajnalka a Százhalombattai Kick-boksz Sportegyesület versenyzője, a hazai szövetség által szeptember 16. és 19. között megrendezett budapesti 26. Magyar Kick-box Világkupán.

Jótékonysági aukció
2021-10-11
Márton Béla, egykor Százhalombattán is élő és alkotó festőművész "SZÁZHALOMBATTA KÖRNYÉKI TÁJ" – című képét bocsájtja árverésre a városban működő Snadiantik Kft.

Battai judo-bajnok
2021-10-11
Aranyérmet szerzett Csák Zsolt Zétény a SZVISE színeiben, az Egerben rendezett Judo Országos Bajnokságon október 9-én.

Hazai arany- és bronzérem a modellvitorlás OB-n
2021-10-11
A százhalombattai Csónakázó-tavon rendezték meg RG65 hajóosztály Országos Bajnokságát október 9-10-én. A battai Dunamenti Energia Modellező Klub a két érem mellett jó helyezéseket is begyűjtött – derül ki az egyesület beszámolójából.

OviZsaru
2021-10-08
Az Érdi Rendőrkapitányság megkezdte a 2021/22. nevelési évben OviZsaru programját a százhalombattai Kipp Kopp Óvodában.

Művészet és bűnmegelőzés
2021-10-08
A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szeptember 28-án bűnmegelőzési szakmai napot tartott Százhalombattán. A nagyszabású konferencia egyik előadója volt dr. Fazekas István PhD, a Színház- és Filmművészeti Egyetem docense, Jókai-díjas drámaíró, akinek a prezentációját színművészek is segítették.

Huszonöt éves a százhalombattai Régészeti Park
2021-10-08
Látogatóinkkal közösen egy mozgalmas, tartalmas délután keretében ünnepeltük október 2-án a negyed százados évfordulót.

Szolgálat szárazon és vízen
2021-10-08
Folytatta a szelektív hulladékgyűjtők folyamatos ellenőrzését a százhalombattai polgárőrség szeptemberben is – derül ki a szervezet beszámolójából. Nem történt gyújtogatás a hulladékgyűjtőknél, amelyek telítettsége a megfelelő szinten maradt.

Újabb hazai győzelem
2021-10-06
28-25-re nyert a Százhalombattai KE az SZESE Győr ellen hazai pályán, a férfi kézilabda NB I/B legutóbbi fordulójában - derül ki Tallér Zsolt, a battai egyesület technikai vezetőjének beszámolójából.

Tisztelgés a nemzeti gyásznapon - emlékezés az aradi vértanúkra
2021-10-06
Október 6-án van az aradi vértanúk emléknapja – nemzeti gyásznap. 1849. október 6-án a szabadságharc honvédtábornokai és Batthyány Lajos, az első magyar felelős kormány miniszterelnöke az életüket áldozták Magyarországért. 1849. október 6-án végezték ki Aradon a magyar szabadságharc tizenhárom honvédtábornokát, Pesten pedig Batthyány Lajos grófot, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét.

Gázszivárgás
2021-10-05
Gázszivárgás miatt lezárták az Ilonka utca az Esthajnal és Barátság utcák között szakaszát Százhalombattán – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester.

100 méter parkoló, 140 liter szemét
2021-10-04
Az Erkel Ferenc körút 22-31 előtt elterülő parkolók egyik oldala a csőcsorda, a másik oldala a lakótelep úttal és gyalogjárdával, ahol 30 méterenként van egy köztéri kuka, illetve a lépcsőházakban is van szeméttároló.

Színes szeptember a százhalombattai Eötvös iskolában
2021-10-04
A 2021/22-es tanévet igyekeztünk rengeteg programmal, szakkörrel, sportkörrel tarkítani intézményünk tanulói számára, feledtetve ezzel az előző két év nehézségeit.

Állatvédelem - van feladat bőven
2021-10-04
Állatok világnapja október 4. Az állatvédők ez alkalomból felhívják az emberek figyelmét a házi kedvencek- és a haszonállatok, no meg a vadon élő állatok helyzetére, védelmére, szeretetük fontosságára.

Judo-érem és helyezések
2021-10-04
Bronzérmet szerzett a 41 kilósok között Csák Zsolt Zétény a SZVISE színeiben Diák "A" kategóriában a paksi országos versenyen október 02-án.

Közvetve is segítik a termelőket-befőzőautomatákat adtak át
2021-10-04
Befőzőautomatákat adományozott a Civil Összefogás Fórum a térség nagycsaládjainak, az azokat tömörítő szervezeteknek, szociális intézményeknek, civil csoportoknak a dunavarsányi Soli Deo Gloria Közösségi Házban a szeptember 22-én. Az adományozottak között volt százhalombattai Szivárvány Óvoda is.

SZVISE-futások
2021-10-01
A százhalombattai egyesület két versenyzője is remekül teljesített két budapesti megmérettetésen.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.