2022. május 20. - Bernát és Felicia napja
Péntek
Min:11°
Max:26°
Szombat
Min:15°
Max:23°
Vasárnap
Min:12°
Max:22°
Hétfő
Min:12°
Max:23°
Kedd
Min:13°
Max:21°
Egészség most
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Életveszély alvás közben - írta: ME
2012-01-09 - A horkoló emberek gyakran válnak viccelődő megjegyzések céltáblájává, de csak kevesen tudják, hogy az éjszakai „hangoskodóknak” az életük is veszélyben van. Az alvás közben jelentkező rövidebb-hosszabb légzéskimaradás – amit a horkolás okoz – súlyos betegségek okozója lehet. Van azonban segítség, hiszen egy egyszerű, otthon elvégezhető szűrővizsgálat minimálisra csökkentheti a kockázatot.
Életünk közel egyharmad részét alvással töltjük. Ez a nyugalmi állapot biztosítja a szervezetünk regenerálódásához szükséges időt. Az áhított nyugalom azonban embertársaink egy igen jelentős hányadának csak álom marad. A horkolást ugyanis szinte rémálomként élik meg, akik az alvás közbeni légzéskimaradásból (alvási apnoé-ból) hirtelen felébredve levegő után kapkodnak. Szenved a hálótárs is, hiszen sok esetben már a füldugó sem segít, a folyamatos ébresztgetés következtében ő is kialvatlan lesz. Az állandósuló fáradtság, álmosság, ingerlékenység közös probléma. Nagyobb bajban, egészségügyi kockázatot jelentő állapotban azonban a horkoló ember van.

Melyek az alvás közbeni légzészavar tünetei? – kérdeztem dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus (alvásszakértő) szakorvostól.
- Napi tevékenységeink során fel sem tűnik, hogy szervezetünk megfelelő oxigénellátása érdekében folyamatosan lélegzünk. Éber állapotban a garatfeszítő izmaink biztosítják a szabad légáramlást a felső légutakon keresztül a tüdőbe. Alvás közben azonban ezek az izmaink is elernyednek, a garat szűkül, a légáramlás csökken. Normál esetben ez nem okoz gondot. Ha azonban a garat jelentősebb mértékben összeszűkül, a vér oxigénszintje csökken, a vérnyomás veszélyes ingadozásokat mutathat. Ezt az alvás közbeni légzészavart, légzéskimaradást jelzi a hangos horkolás. Központi idegrendszerünk a "vészhelyzetet" érzékelve – éjszakánként akár több százszor is – ébredési reakciót indít el. A folyamatos készenléti állapot azonban nem teszi lehetővé a pihenéshez elengedhetetlen mélyalvást.

- Miért vannak veszélyben a horkoló emberek?
- A pihentető alvás tartós hiánya napközben fáradékonyságot, aluszékonyságot okoz. Ezek az emberek nem tudják munkájukat megfelelően ellátni, családi és társadalmi életük minősége romlik. Autóvezetés közben balesetveszélyes helyzetbe is kerülhetnek. Az álmosság befolyásolja a reakcióidőt, csökken a figyelem. A közúti balesetek közel felét az ilyen állapotban kormány mögé ülők okozzák. Az alvási apnoé-ban szenvedő betegeknél néhány év alatt jelentősen nő a magas vérnyomás kialakulásának kockázata. Nem ritka az érelmeszesedés, szívbetegség, szívinfarktus diagnosztizálása sem. A rizikótényezők között szerepelnek még a pszichiátriai betegségek is. Az alvási problémákban szenvedők egyharmada szorong vagy depresszióssá válik, sokan nyúlnak az alkoholhoz is.

- Hogyan segít a betegeknek az otthon végezhető szűrővizsgálat?
- A kivizsgálást egy viszonylag új módszerrel, az ApneaLink segítségével végezzük. Nagy előnye, hogy a szerkezet kisméretű, könnyű, hordozható, megbízható eredményt ad a szakorvos számára. Az otthoni, megszokott környezetben végezhető a szűrés, így kényelmes a pácienseknek. Az ujjra kell helyezni a készülék érzékelőjét, ami aztán egy éjszakán át folyamatosan méri és rögzíti a vér oxigénszintjét és a pulzusszámot. Az eredményeket egy számítógépes program segítségével szakorvos értékeli, majd javaslatot tesz a további teendőkre, gyógymódra.

A horkoló betegek otthoni szűrővizsgálata még nagyon sok településen kuriózumnak számít, Százhalombattán azonban lehetőség van ennek a módszernek a kipróbálására. Az ApneaLink-et a Százhalom Egészségügyi Központban – előzetes egyeztetés alapján dr. Farkas Gábor háziorvos rendelési ideje alatt – Varga Katalin asszisztensnél lehet átvenni. Az eszköz használatát is ő ismerteti a páciensekkel, majd továbbítja a mért adatokat a szakorvosnak. Farkas doktor elmondta a szűréssel kapcsolatban, hogy az elemzést végző szakorvos minden esetben tájékoztatja a családorvost a diagnózisról, s ha szükséges, akkor a beteg érdekében a további kezelésekről is egyeztetnek a szakemberek.


Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.