2019. június 17. - Laura, Alida napja
Hétfő
Min:18°
Max:21°
Kedd
Min:16°
Max:26°
Szerda
Min:18°
Max:26°
Csütörtök
Min:18°
Max:27°
Péntek
Min:18°
Max:25°
Beszélgetés
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Premier plán - Százhalombatta nekem az életet adta
2011-01-21 - Tiszta udvar, rendes ház, mosolygós háziasszony fogad. Mérgesné Cseh Marianna kicsit zavarban van, de azzal a reménnyel ülünk le beszélgetni, hogy története erőt adhat, tanulsággal szolgálhat másoknak. Ő is nagyon sok segítséget kapott a családjától, szűkebb és tágabb környezetétől, amikor támogatásra szorult. De először is a boldog gyermekkorról mesél.
- A pozitív energiám a csodálatos, zalai gyerekkoromból, a nagymamámnál töltött nyarakból táplálkozik. A mai napig visszajárok a környékre feltöltődni. Bázakerettyéről, a magyar olajipar bölcsőjéből indult az életem. 1938-ban az amerikaiak kezdték el kitermelni a zalai olajmezőket. 1958-ban, amikor születtem, a kis falumban színvonalas strand és művelődési ház működött, az aszfaltozott utcákon amerikai stílusú kertvárosi házak álltak. Igen magas színvonalú volt az infrastruktúra. Innen, a "Zala Svájcának" is nevezett faluból költözött a családom 1963-ban Százhalombattára. Itt akkor mindössze néhány épület állt, egyetlen bolt működött a vasútállomásnál, járda sehol nem volt, csak sár mindenütt. Nagyon lehangoló látvány fogadott bennünket.
 
- Mi tartotta mégis itt a családot?
- A szüleim bíztak Százhalombatta fejlődésében. Apukám – 73-as törzsszámával – a Dunai Kőolajipari Vállalat első fizikai dolgozója volt, anyukám is a vállalatnál helyezkedett el, végig a munkásellátáson dolgozott. Édesapám, aki vidám, társasági ember volt, ’88-ban meghalt, ez nagy törést jelentett mindannyiunk számára. Édesanyám a mai napig itt él, az első lakásunkban. Már itt született az öcsém, Péter, akire nagyon büszke vagyok. Sokan ismerhetik őt a Zenebona Együttes vagy az "Égi bárányok" című gyereklemez kapcsán. A hetvenes évek közepére az egész anyai ági rokonságom Százhalombattára költözött.
 
- Ezután már "töretlen" volt a battai lét?
- Igen, leszámítva négy évet, amit Keszthelyen töltöttem közgazdasági szakközépiskolában. Érettségi után visszakerültem a városba, a DKV titkársága lett az első munkahelyem és dr. Rátosi Ernő volt az első főnököm. Nagyon jó kollektívába kerültem. Ott ismerkedtem meg a férjemmel, Mérges Istvánnal is. Egy év múlva összeházasodtunk. ’79 tavaszán lakást kaptunk és kiköltözhettünk a szállóról. Akkor már a nagyfiamat, Norbit vártuk. Ő mára kommunikációs főiskolát végzett, felnőtt ember, egy logisztikai cég munkatársa, két éve ismerkedett meg a párjával, aki szintén battai. Norbi tizenhét éve basszusgitározik, alapítója volt a Honeyball zenekarnak, és most a The Big Bunny Hall Swinger Club-nak. ’82-ben született Niki lányunk, sajnos egészségkárosodással, többször az életben maradásáért küzdöttünk az orvosokkal együtt. Mai napig meghatározza a családunk életét, hiszen sok figyelmet, törődést és türelmet igényel, aminek köszönhetően önálló életet él, két szakmája van. A párjával évekig Budapesten lakott és dolgozott. A zene mindkét gyerekem életében nagyon fontos, Niki énektanárhoz jár már nyolcadik éve, és a rendszeres fellépések mellett több tehetségkutató versenyen is részt vett.
 
- Niki története is komoly kihívás a család számára, és néhány éve ön is megbetegedett.
-’93-ban felsőfokú üzemszervezői diplomát szereztem, majd a vállalat üzleti utaztatását bonyolítottam. Nagyon szerettem ezt a változatos munkát, de stresszes feladat volt. ’99-ben a MOL kiszervezte a profiljába nem illő tevékenységeket, így az utaztatást is. Ez testileg és lelkileg is nagyon megviselt. Még abban az évben felfedeztem, hogy gond van az egészségemmel. Mindig is bizakodó voltam, Nikivel kapcsolatban sem adtam fel soha a reményt, de amikor a betegségemet közvetlenül a karácsonyi ünnepek előtt diagnosztizálták, nagyon magam alá kerültem, és a család teljes körű összefogására volt szükség a talpra állásomhoz. Majd jött 2000, a küzdelmem éve. Január elején megműtöttek, utána kemoterápia, sugár- és hormonkezelés, minden, ami ezzel jár. Nagyon jó érzés volt, hogy sokan megkerestek, jöttek segíteni, bíztattak. Rádöbbentem, hogy a családomon kívül is milyen sokan szeretnek, hittem, hogy én sokkal erősebb vagyok a betegségemnél és nem fog legyőzni.
 
- Mindent el is követett a gyógyulása érdekében.
- Egyedül jöttem-mentem a kezelésekre, felkerestem természetgyógyászt, vitaminokat szedtem. Korábban is pozitívan gondolkodtam, de ez ekkor tudatossá vált. Mindig is aktív életet éltünk, biztosan ez is segített a gyógyulásban. Sokat utazunk, kirándulunk, síelünk. Nagyon szép helyeken jártam, megismertem érdekes kultúrákat. Ez karbantart fizikailag és lelkileg is. Jógázom és meditálok a lelki nyugalmam érdekében. A természetgyógyászom irányításával elvégeztem egy reiki tanfolyamot, megismertem az úgynevezett "univerzális energiát". Erősített az a rengeteg támogatás, amit kaptam a környezetemtől, a barátoktól és főleg a családomtól. Ez az időszak a mai napig meghatározza a kapcsolataimat, és én is minden lehetőséget megragadok, hogy segítséget nyújtsak a rászorulóknak.
 
- Ilyen zaklatott időszakban sokan fordulnak a valláshoz segítségért.
- Soha nem kaptam vallásos nevelést, de nincs olyan nap, hogy ne imádkoznék. Egyfajta belső odafordulással vagyok Isten felé. Amikor megbetegedtem, az öcsém többször elvitt templomba, de én inkább abban hiszek, hogy az égből szeretett nagymamám és édesapám vigyáz rám, akik mindig mellettem állnak.
 
- Hogyan telnek most a mindennapok? Mik a tervei?
- Rehabilitációs időszakban vagyok, a családi vállalkozás ügyeit intézem, háziasszonykodom, gondozom a kertet. Van egy szép tavunk, idecsempésztem néhány erdei növényt Zalából. Sok közéleti-, sport- és kulturális rendezvényen ott vagyunk, maximálisan kivesszük a részünket ezekből a programokból a férjemmel. 15 éve táncolunk a Forr-más Hagyományőrző Néptáncegyüttesben. A mozgás miatt kezdtük, és rövid idő alatt nagyon jó közösség alakult ki. A mai napig is tanulok, képzem magam, és terveink között szerepel egy közös családi üzlet megvalósítása is. Úgy érzem, belső imáim meghallgattattak, nagyon örülök, hogy egészségesen, újult erővel és pozitívan nézhetek a jövőbe. Boldog vagyok, hogy a gyerekeim párra találtak, szeretném látni az unokáimat felnőni, és tartalmas, nyugodt, békés életet élni ebben a városban, ahol az egész családom megtalálta a boldogulását.
 
- Kit ajánl a következő Premier plán beszélgetésre?
- Sziva Miklóst, aki földim Zalából és baráti társaságunk tagja. Fiatal mérnökként került a városba, azóta a finomító egyik meghatározó vezetője, és amellett sikeres vállalkozó is. Büszke vagyok rá. Csodálom, ahogy Zalában élő idős szüleiről gondoskodik.

További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
- Programajánló - 2019-06-17
- Várostörténeti előadás a könyvtárban - 2019-06-14
- EFOTT - 2019-06-11
- Programok a HBVK-ban - 2019-06-03
- Programajánló - 2019-06-03
- Programok a HBVK-ban - 2019-06-03
- Az elátkozott kúria - 2019-05-21
- Programajánló - 2019-05-20
- Pajor Tamás Százhalombattán - 2019-05-15
- Programajánló - 2019-05-08
Választási hírek
Felhívások
1 százalék
2019-05-10 -
A személyijövedelemadó-bevallás mellett az idén is mindenki szabadon rendelkezhet befizetett adója 1+1 százalékáról. Az egyik 1 százalék felajánlható egy civil szervezetnek, további 1 százalék pedig valamely bevett egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak.
AKTUÁLIS
2019-06-12 - Tanácskozik a százhalombattai önkormányzat képviselő-testülete június 17-én, hétfőn 9 órakor. A meghívót a tervezett napirenddel itt adjuk közre.
2019-06-03 -
2019-05-31 - A vagyon elleni bűncselekmények megelőzése érdekében lakossági fórumot tart az önkormányzat a rendőrséggel közösen a BKK Színháztermében, június 4-én, kedden 15 órakor. 
LEGFRISSEBB HÍREINK
Szúnyogok
2019-06-17
Az elmúlt héten kétszer és ezen a héten is kétszer végeztet szúnyogirtást az önkormányzat Százhalombattán. A SZÁKOM folyamatosan figyeli az előrejelzést és az időjáráshoz igazítja a munkát.

Partneri együttműködés
2019-06-17
A Petrolszolg Kft. munkatársai kapták az idei Aranyszív-díjat a Sérültekért Alapítványtól Százhalombattán június 15-én. Az elismerést 2003-ban alapította a civil szervezet azok számára, akik kiemelkedően sokat tesznek a fogyatékkal élő emberekért.

A sport nagykövetei
2019-06-17
Többszáz gyerek, szülő, nagyszülő és edző vett részt a VUK SE hagyományos, családias hangulatú évzáróján június 16-án az óvárosi focipályán. Az eseményen az immár tizenhét éve működő egyesület valamennyi szakosztálya képviseltette magát.

Óvárosi Focikupa
2019-06-17

Sportos szezonzáró
2019-06-17
Szezonzáró családi napot tartott a B-Cool Dance és a SZVISE öt szakága Százhalombattán, a Csónakázó-tónál június 16-án.

Modellező világkupa
2019-06-17
Hatodik helyezést ért el Tokaji Tamás, a Dunamenti Energia Modellező Klub versenyzője a körrepülő műrepülő (F2B) világkupafordulóján, a Jozef Gabris emlékversenyen június 8-9-én a szlovákiai Homonnán. 

Közúti balesetek
2019-06-14
Felborult egy személyautó csütörtökön délután az M5-os autópálya 34-es kilométerénél, Százhalombatta közelében.

Jól gazdálkodtak a közvagyonnal
2019-06-14
A százhalombattai önkormányzat Gazdálkodási, Pénzügyi és Integrációs Bizottsága megvitatta a költségvetés módosítására érkezett intézményi és egyesületi kérelmeket, tárgyalt a Matta-kert parkolási helyzetével kapcsolatos javaslatról, valamint az önkormányzat állampapírvásárlását is támogatta június 12-i ülésén.

Hasznos tippek az M7-esen közlekedőknek a nyári hónapokra
2019-06-14
Pénteken vége a tanítási időszaknak, ezzel együtt beindul a nyári idegen- és közúti forgalom az M7-es autópályán hétvégenként. A torlódások és balesetek ilyenkor gyakoriak a Balatonra vezető gyorsforgalmi úton, az üzemeltető Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért több hasznos tippel is szolgál a közlekedőknek, hogy az utazásuk kellemes és stresszmentes legyen.

Székelyföldön jártak az Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanulói
2019-06-14
Két kiránduláson összesen csaknem nyolcvan tanuló vett részt idén a Határtalanul pályázat keretében megrendezett romániai úton.

A természet kincs
2019-06-14
Tizenkilencedik alkalommal szervezte meg a Középiskolások Környezetvédelmi Konferenciáját a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium június 7-én.

Maradtak az élen
2019-06-14
Két győzelemmel és egy vereséggel zárta a százhalombattai Dx-Trade csapata a Magyar Lábtenisz Csapatbajnokság harmadik fordulóját június 8-án, Budapesten.

Előre a tiszta forráshoz
2019-06-14
A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének pünkösdi levele

Nem lükeség, csak nyereség
2019-06-13
Első helyezést ért el korcsoportjában a LÜK országos tanulmányi versenyen Izsó Kornél, a Százhalombattai Kőrösi Sportiskolai Általános iskola harmadikosa. A kisdiák laptopot és szüleivel együtt tölthető állatkerti kirándulást nyert.

Támogatták a kérelmeket
2019-06-13
Támogatta az önkormányzat Ifjúsági, Sport, Kulturális és Közrendi Bizottsága a pótköltségvetéshez érkezett kérelmeket – mondta el Szalai Attila, helyettes elnök a szakbizottság június 12-i ülését követően.

A Gesztenyés úton épülő társasházról is tárgyalt a szakbizottság
2019-06-13
Nyugtalanságot keltett a környéken élőkben, hogy 36 lakásos, ötemeletes, 16 méter magas társasház épülhet Százhalombattán, a Gesztenyés úton, amely jelenleg alacsonyabb beépítésű ennél. A témáról Oláh M. Zoltán főépítész nyilatkozott az önkormányzat Városüzemeltetési és Városfejlesztési Bizottságának június 12-i ülése után.

Óvadék ellenében kerülhet szabadlábra az érdi gázoló
2019-06-13
Az Érdi Járásbíróságon 2019. június 12-én előkészítő ülésen kezdődött meg annak a férfinak a büntető ügye, akit a Budakörnyéki Járási Ügyészség halált okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettével vádol.

Még három utast keresnek
2019-06-13
Kiemelték a Hableányt a Dunából június 11-én. A hajóban négy holttestet találtak, akik közül az egyik a kapitány volt.  Másnap késő délután megtaláltak egy férfit a Duna Bölcske és Madocsa közötti szakaszán, akit szintén a tragikus baleset áldozataként azonosítottak. A Duna Margit hídi szakaszától a déli országhatárig továbbra is keresnek még három dél-koreai utast.

Alpolgármesteri fogadóóra
2019-06-13
Sinka László óvárosi képviselő, alpolgármester június 18-án, kedden, 14.30-tól 16.30-ig tartja soron következő fogadóóráját a Zenálkó Etel Közösségi Ház kistermében. Időpontot a 23/542-104 telefonszámon lehet egyeztetni.

Hazai és nemzetközi sikerek
2019-06-13
Ausztrália, Ausztria és Lengyeltóti. Az alábbi helyeken versenyeztek a Százhalombattai VUK SE triatlonistái az elmúlt napokban.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.