2019. április 20. - Tivadar napja
Szombat
Min:10°
Max:20°
Vasárnap
Min:8°
Max:19°
Hétfő
Min:8°
Max:17°
Kedd
Min:7°
Max:11°
Szerda
Min:9°
Max:19°
Beszélgetés

Premier plán - Százhalombatta nekem az életet adta
2011-01-21 - Tiszta udvar, rendes ház, mosolygós háziasszony fogad. Mérgesné Cseh Marianna kicsit zavarban van, de azzal a reménnyel ülünk le beszélgetni, hogy története erőt adhat, tanulsággal szolgálhat másoknak. Ő is nagyon sok segítséget kapott a családjától, szűkebb és tágabb környezetétől, amikor támogatásra szorult. De először is a boldog gyermekkorról mesél.
- A pozitív energiám a csodálatos, zalai gyerekkoromból, a nagymamámnál töltött nyarakból táplálkozik. A mai napig visszajárok a környékre feltöltődni. Bázakerettyéről, a magyar olajipar bölcsőjéből indult az életem. 1938-ban az amerikaiak kezdték el kitermelni a zalai olajmezőket. 1958-ban, amikor születtem, a kis falumban színvonalas strand és művelődési ház működött, az aszfaltozott utcákon amerikai stílusú kertvárosi házak álltak. Igen magas színvonalú volt az infrastruktúra. Innen, a "Zala Svájcának" is nevezett faluból költözött a családom 1963-ban Százhalombattára. Itt akkor mindössze néhány épület állt, egyetlen bolt működött a vasútállomásnál, járda sehol nem volt, csak sár mindenütt. Nagyon lehangoló látvány fogadott bennünket.
 
- Mi tartotta mégis itt a családot?
- A szüleim bíztak Százhalombatta fejlődésében. Apukám – 73-as törzsszámával – a Dunai Kőolajipari Vállalat első fizikai dolgozója volt, anyukám is a vállalatnál helyezkedett el, végig a munkásellátáson dolgozott. Édesapám, aki vidám, társasági ember volt, ’88-ban meghalt, ez nagy törést jelentett mindannyiunk számára. Édesanyám a mai napig itt él, az első lakásunkban. Már itt született az öcsém, Péter, akire nagyon büszke vagyok. Sokan ismerhetik őt a Zenebona Együttes vagy az "Égi bárányok" című gyereklemez kapcsán. A hetvenes évek közepére az egész anyai ági rokonságom Százhalombattára költözött.
 
- Ezután már "töretlen" volt a battai lét?
- Igen, leszámítva négy évet, amit Keszthelyen töltöttem közgazdasági szakközépiskolában. Érettségi után visszakerültem a városba, a DKV titkársága lett az első munkahelyem és dr. Rátosi Ernő volt az első főnököm. Nagyon jó kollektívába kerültem. Ott ismerkedtem meg a férjemmel, Mérges Istvánnal is. Egy év múlva összeházasodtunk. ’79 tavaszán lakást kaptunk és kiköltözhettünk a szállóról. Akkor már a nagyfiamat, Norbit vártuk. Ő mára kommunikációs főiskolát végzett, felnőtt ember, egy logisztikai cég munkatársa, két éve ismerkedett meg a párjával, aki szintén battai. Norbi tizenhét éve basszusgitározik, alapítója volt a Honeyball zenekarnak, és most a The Big Bunny Hall Swinger Club-nak. ’82-ben született Niki lányunk, sajnos egészségkárosodással, többször az életben maradásáért küzdöttünk az orvosokkal együtt. Mai napig meghatározza a családunk életét, hiszen sok figyelmet, törődést és türelmet igényel, aminek köszönhetően önálló életet él, két szakmája van. A párjával évekig Budapesten lakott és dolgozott. A zene mindkét gyerekem életében nagyon fontos, Niki énektanárhoz jár már nyolcadik éve, és a rendszeres fellépések mellett több tehetségkutató versenyen is részt vett.
 
- Niki története is komoly kihívás a család számára, és néhány éve ön is megbetegedett.
-’93-ban felsőfokú üzemszervezői diplomát szereztem, majd a vállalat üzleti utaztatását bonyolítottam. Nagyon szerettem ezt a változatos munkát, de stresszes feladat volt. ’99-ben a MOL kiszervezte a profiljába nem illő tevékenységeket, így az utaztatást is. Ez testileg és lelkileg is nagyon megviselt. Még abban az évben felfedeztem, hogy gond van az egészségemmel. Mindig is bizakodó voltam, Nikivel kapcsolatban sem adtam fel soha a reményt, de amikor a betegségemet közvetlenül a karácsonyi ünnepek előtt diagnosztizálták, nagyon magam alá kerültem, és a család teljes körű összefogására volt szükség a talpra állásomhoz. Majd jött 2000, a küzdelmem éve. Január elején megműtöttek, utána kemoterápia, sugár- és hormonkezelés, minden, ami ezzel jár. Nagyon jó érzés volt, hogy sokan megkerestek, jöttek segíteni, bíztattak. Rádöbbentem, hogy a családomon kívül is milyen sokan szeretnek, hittem, hogy én sokkal erősebb vagyok a betegségemnél és nem fog legyőzni.
 
- Mindent el is követett a gyógyulása érdekében.
- Egyedül jöttem-mentem a kezelésekre, felkerestem természetgyógyászt, vitaminokat szedtem. Korábban is pozitívan gondolkodtam, de ez ekkor tudatossá vált. Mindig is aktív életet éltünk, biztosan ez is segített a gyógyulásban. Sokat utazunk, kirándulunk, síelünk. Nagyon szép helyeken jártam, megismertem érdekes kultúrákat. Ez karbantart fizikailag és lelkileg is. Jógázom és meditálok a lelki nyugalmam érdekében. A természetgyógyászom irányításával elvégeztem egy reiki tanfolyamot, megismertem az úgynevezett "univerzális energiát". Erősített az a rengeteg támogatás, amit kaptam a környezetemtől, a barátoktól és főleg a családomtól. Ez az időszak a mai napig meghatározza a kapcsolataimat, és én is minden lehetőséget megragadok, hogy segítséget nyújtsak a rászorulóknak.
 
- Ilyen zaklatott időszakban sokan fordulnak a valláshoz segítségért.
- Soha nem kaptam vallásos nevelést, de nincs olyan nap, hogy ne imádkoznék. Egyfajta belső odafordulással vagyok Isten felé. Amikor megbetegedtem, az öcsém többször elvitt templomba, de én inkább abban hiszek, hogy az égből szeretett nagymamám és édesapám vigyáz rám, akik mindig mellettem állnak.
 
- Hogyan telnek most a mindennapok? Mik a tervei?
- Rehabilitációs időszakban vagyok, a családi vállalkozás ügyeit intézem, háziasszonykodom, gondozom a kertet. Van egy szép tavunk, idecsempésztem néhány erdei növényt Zalából. Sok közéleti-, sport- és kulturális rendezvényen ott vagyunk, maximálisan kivesszük a részünket ezekből a programokból a férjemmel. 15 éve táncolunk a Forr-más Hagyományőrző Néptáncegyüttesben. A mozgás miatt kezdtük, és rövid idő alatt nagyon jó közösség alakult ki. A mai napig is tanulok, képzem magam, és terveink között szerepel egy közös családi üzlet megvalósítása is. Úgy érzem, belső imáim meghallgattattak, nagyon örülök, hogy egészségesen, újult erővel és pozitívan nézhetek a jövőbe. Boldog vagyok, hogy a gyerekeim párra találtak, szeretném látni az unokáimat felnőni, és tartalmas, nyugodt, békés életet élni ebben a városban, ahol az egész családom megtalálta a boldogulását.
 
- Kit ajánl a következő Premier plán beszélgetésre?
- Sziva Miklóst, aki földim Zalából és baráti társaságunk tagja. Fiatal mérnökként került a városba, azóta a finomító egyik meghatározó vezetője, és amellett sikeres vállalkozó is. Büszke vagyok rá. Csodálom, ahogy Zalában élő idős szüleiről gondoskodik.

Nyári táborok
2019-04-11 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon lehet.
AKTUÁLIS
2019-04-18 - "Az igazság arcai – a jog és a bíróság színesben"BKT-ZOOM Egyesület Rajzpályázat – meghosszabbított beadási határidővelvárjuk az alkotásokat
2019-04-17 -
2019-04-16 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Húsvétvárás Óvárosban
2019-04-18
Tojáskereső versenyre és kézműves foglakozásokra várták a családokat április 14-én délelőtt a Zenálkó Etel közösségi házban, Százhalombattán. Ez volt az első program az intézményben, amelyet a Korshak Kft. munkatársai szerveztek.

Elkezdődik a Gesztenyés út felújítása
2019-04-18
Elkezdi a Gesztenyés út teljes felújítását a százhalombattai önkormányzat április 23-án, kedden. Lezárják a Csokonai és Vörösmarty utcák közötti szakaszt július elejéig. A kivitelezés alatt a Volánbusz-járatok is más útvonalon közlekednek.

Független Diákparlament
2019-04-18
Véget ért a Független Diákparlament tavaszi plenáris ülésszaka. A testület elkészítette azt a javaslatcsomagot, amelyet eljuttattak az Emberi Erőforrások Minisztériumához. A tartalmáról Mészöly Marcell, a szervezet képviselője, a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium diákja beszélt a Halom Tévének.

Teke - Győzelem idegenben
2019-04-18
Idegenben aratott győzelmet a Battai Gurítók tekecsapata 4:2 arányban a Suhanó Golyó ellen április második hetében, Budapesten.

Polgármesteri fogadóóra
2019-04-17
Vezér Mihály polgármester következő fogadóórája április 23-án, kedden lesz a Polgármesteri Hivatal Vezetői Titkárságán. Időpontot ezen a telefonszámon lehet kérni: 23/542-196.

Online foglalás a nőgyógyászaton
2019-04-17
Online betegelőjegyzési rendszert vezet be a Százhalombattai Egészségügyi Közalapítvány a nőgyógyászati szakrendelésen májusban. Számítógépről vagy telefonról is lehet majd foglalni és lemondani vizsgálati időpontokat.

Kutató diákok
2019-04-17
Tizenhetedik alkalommal rendezte meg a Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciája országos tanulmányi verseny régiós fordulóját a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium április 11-én.

VanBaj Kupa
2019-04-17
Bár a felnőtt női és férfi kategória eredményei alapján azt hihetnénk, házi verseny zajlott, valójában közel félszáz falmászót vonzott az ország minden területéről Százhalombattára április 6-án a Batta Extreme Sport Club tavaszköszöntő boulder versenye, a VanBaj Kupa.

Síppal, dobbal, nádi hegedűvel
2019-04-17
Bozsik Yvette is részt vesz a százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes legújabb produkciójában, amely a fogyatékkal élők társadalmi elfogadására szeretné ráirányítani a figyelmet. A versenykoreográfia címe Felhőjárók lesz.

Húsvéti készülődés a VCSGK-ban
2019-04-16
Idén is megtartotta húsvéti kézműves készülődését a Városi Családsegítő és Gondozási Központ az Idős Klub és a Cseverészde Klub tagjai számára Százhalombattán.

Ez már nem játék
2019-04-16
Tizedik alkalommal futotta le Soós Elek, százhalombattai triatlonista a nyolcvan kilométeres Dobogókő-Százhalombatta távot április 12-én. Ami kezdetben "jó bulinak" tűnt, mostanra komoly elhivatottsággá vált.

Húsvétváró úszóverseny
2019-04-16
Több mint száz versenyző érkezett a Százhalombattai VUK SE 2008-asok és fiatalabbak részére rendezett "Húsvétváró" úszóversenyére a Városi Sportuszodába április 13-án.

Idei első győzelem
2019-04-16
Kovács Zsombor szerezte meg a Max Senior kategória első helyét a CEE Rotax Max Challenge bajnokság első fordulójában az olaszországi Adria Raceway-en április 11-14-én.

Úszó diákolimpia
2019-04-16
Nagyszerű eredményekkel zárták a VUK SE úszói az idei Országos Úszó Diákolimpiát Győrben április 12-14-én.

Nincs más dolgunk a szeretésen kívül
2019-04-15
Az emberben előbb-utóbb felmerülnek kérdések. Merre tartunk, hova? Az nem lehet, hogy sehonnan sehová. Vagy mégis? Ezekre a fel-felbukkanó dilemmákra kereste a választ a Felhőjárók Mozdulatszínház idei költészetnapi műsora. Az estéről és az előzményekről Rédli Évával beszélgettünk.

Kerekasztal-beszélgetés: A Budapest Környéki Törvényszék bemutatta Szakmai Gyakornoki Programját
2019-04-15
2019. április 12-én a Budapest Környéki Törvényszék elnöke, dr. Gerber Tamás kerekasztal-beszélgetés keretében egyeztetett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem képviselőivel a BKT és a felsőoktatási intézmények közti kapcsolatok erősítéséről, az együttműködési megállapodások megújításáról.

Osztrák és szlovák modellregatták
2019-04-15
Harmadik lett Forrai Csaba az ausztriai Pichlinger-regattán. A rádió távirányítású vitorlás hajómodellverseny 42 hajó részvételével zajlott F5 - E/IOM osztályban április 11-12-én. További battai eredmények: VII. Forró Krisztián, XIV. Lendvai Gábor, XVIII. Illés Zoltán, XXXVIII. Horváth István.

Szalagkorlátnak ütközött
2019-04-15
Szalagkorlátnak ütközött, majd felborult egy személyautó vasárnapra virradóra a 6-os főút 33-as kilométerénél, Ercsi közelében.

Áramszünet az ipari parkban
2019-04-15
A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz az alábbi helyszíneken Százhalombattán május 8-án, szerdán 8 órától 12.30-ig – tájékoztatott az ELMŰ Hálózati Kft.

Országos csúcsot döntött Kőhalmi András
2019-04-15
Országos csúcsot döntött 50 méter mellúszásban Kőhalmi András,  a Százhalombattai VUK SE versenyzője az V. Duna Kupa Nemzetközi Szenior Úszóversenyen április 14-én, Budapesten.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.