2020. január 20. - Fábián és Sebestyén napja
Hétfő
Min:0°
Max:3°
Kedd
Min:0°
Max:3°
Szerda
Min:0°
Max:2°
Csütörtök
Min:0°
Max:3°
Péntek
Min:-1°
Max:1°
Irodalom
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.
Rédli Éva: Harangmese
2010-12-13 -
Alsóharangos és Felsőharangos, a két szomszédos, aprócska falu messziről nézve nemigen különböztek egymástól. Utcáikon takaros kis házak sorakoztak, a házakat szépen gondozott kertek ölelték körül, a kerítések előtti padokon öregek beszélgettek a rég letűnt szép időkről miközben tekintetük az árokparton fogócskázó gyerekeket vigyázta.
Templom is állt mindkét falu közepén, karcsú, ég felé nyújtózkodó toronnyal, ami - harang híján - madaraknak és denevéreknek volt otthona. Réges-régen persze harangok laktak a tornyokban, nem is akármilyenek. Közel s távol nekik volt a legzengőbb, legerősebb hangjuk, ekkor keresztelték át a két falut Alsó- és Felsőharangosra. Az eredeti nevükre már senki nem emlékezett, az újra viszont igen büszke volt mindkét falu népe, egészen addig, amíg ki nem tört a háború. Akkor a két harangot beolvasztották s ágyút öntöttek belőlük. Ettől kezdve üresen állt a két templomtorony, s bizony sok évnek kellett eltelnie, míg egy átutazó harangöntőnek sikerült rábeszélnie az alsó- és felsőharangosiakat, hogy öntessenek új harangot. A falusiak meg is bízták a mesterembert, aki néhány hét múlva elkészült a munkával.
A ragyogó, fényes harangok végre elfoglalhatták méltó helyüket a toronyban. A két falu apraja s nagyja lázasan készülődött az első kondítás napjára. Gyerek és öreg, mind ott ácsorgott a templom előtt és izgatottan várta, hogy elkezdődjön a csengés-bongás. El is kezdődött, de nem éppen úgy, ahogy várták. A harangöntő mester ugyanis elvétette az arányokat. Az alsóharangosi harang nyelvébe egy kicsivel több, a felsőharangosiéba kicsivel kevesebb bronz került. Ettől aztán az egyik túlontúl lassan, mélyen, szomorúan zengett, míg a másik hangját szinte nem is lehetett hallani, hiszen alig-alig ért a harangnyelv a palásthoz. A falubeliek nem akartak hinni a fülüknek.
- Eddig az volt a baj, hogy nem volt harangunk, most meg szégyenkezhetünk a hangjuk miatt! - panaszolták egymásnak. Csak a gyerekek örültek felhőtlenül egyiknek is, másiknak is.
- Na és, ha túl lassú. Legalább a miénk! - kiabálták Alsóharangoson.
- Na és, ha túl halk. Legalább a miénk! - kiabálták Felsőharangoson. És nem csak kiabáltak, hanem énekeltek, táncoltak, kacagtak, önfeledten és vidáman. Fölrepült a hangjuk, föl, egészen a harangokig, akik meghallották őket, s azonmód elfelejtették a falusiak panaszkodását és elégedetlenkedését. Osztoztak inkább a gyerekek örömében.
Mindkét harang gyorsan megszerette új otthonát. Szerették nézni az ébredező falut, hallgatni a közeli patak csörgedezését vagy érezni, ahogy a fürge déli szél megsimogatja néha hűvös bronztestüket.
De legjobban egymást szerették. Ugyanabból a bronztömbből olvasztották-öntötték őket, ezért úgy érezték, hiába készült belőlük két harang, ők azért mégis csak Egyek maradtak. Naphosszat bámulták egymást Alsóharangos és Felsőharangos házai fölött, s mert a madarakkal igen jó barátságban voltak, az ő segítségükkel üzenni is tudtak egymásnak.
 
Néha, csillagfényes, teliholdas éjszakákon megkérték a szelet, hintáztassa meg őket egy kicsit. Olyankor egész éjjel beszélgettek, az egyik lassú, mély kongással, a másik halk, szelíd, alig hallható zengéssel. Így is maradt volna minden talán az idők végezetéig, ha karácsony közeledtével az Alsó- és Felsőharangosiak el nem határozzák, hogy újraöntik a két harangot, hátha sikerül a harangöntőnek most tökéletesre formálnia őket s az éjféli misére már szépen zengő harangszó mellett vonulhat a falu népe. Szegény harangöntő mester latba is vetette minden ügyességét, nehogy megint hibát vétsen. De hiába volt a tudománya, mert ami ezután következett, abba senki ember fiának nem volt beleszólása. Arra még mindenki emlékezett, hogy két harangot vetettek az olvasztó kemence tüzébe. De hogy mi történt odabent, azt csak találgatni tudták a falubeliek. Elég az hozzá, hogy amikor a harangöntő kinyitotta a kemence ajtaját, a kihűlt parázsban az üres öntőformák mellett tizennyolc kicsi harangot talált. Persze megint a gyerekek voltak azok, akik kitalálták az igazságot.
 
- A harangoknak kicsinyeik születtek! - kiabálták háztól házig szökdécselve - Halljátok? Kiscsengők születtek!
A felnőttek csak legyintettek rájuk.
- Még hogy a harangoknak gyerekeik, ki hallott már ekkora bolondságot - dörmögték az orruk alatt. S hogy mielőbb elfeledjék ezt a furcsa históriát, a harangöntővel gyorsan öntettek két új harangot. A tizennyolc kicsi csengőt pedig elajándékozták. Most egy város főterét díszítik, s ha egyszerre, csengve-bongva megszólalnak, a hangjuk messze, föl, egészen az égig ér.
Aki nem hiszi, járjon utána!
 

AKTUÁLIS
2020-01-14 - Az autópályamatrica vásárlás az egyik olyan téma, melynél nagyon indokolt az előzetes megtervezés, ugyanis jelentős plusz költséggel járhat egy rossz vásárlási döntés, akár több tízezer forinttal is többet fizethetünk a kelleténél.
2020-01-13 -
2020-01-13 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Ismerőseire gyújtotta rá a lakókocsit Monoron
2020-01-16
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a férfinak, akit különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével gyanúsít a Pest Megyei Főügyészség.

Életet mentettek a TESCO-sok
2020-01-14
Megmentették egy idős vásárló életét a TESCO dolgozói Százhalombattán december 23-án. A férfi rosszul lett, újraélesztették és mentőt hívtak hozzá – olvasható az entescom.hu beszámolójában.

Soós Dorka az év ifjúsági sportolója
2020-01-14
Minden hétvégén sikert sikerre halmozott Soós Dorka, a Százhalombattai VUK SE Triatlon szakosztályának versenyzője a tavalyi évben. Duatlon országos bajnokként, ranglistagyőztesként és számos más hazai, nemzetközi versenyen elért eredményéért "Az év ifjúsági sportolója" elismerésben részesítette a Magyar Triatlon Szövetség. A díjat a szakág gálaestjén vette át január 11-én Budapesten.

Szilveszter éjjelén gyilkolták meg a sértettet dunavarsányi otthonában
2020-01-14
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra elrendelte annak a két férfinak és egy nőnek a letartóztatását, akiket nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettével gyanúsít a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

Köszönjük, Freedom!
2020-01-14
A népszerű klasszikusoktól a rhythm and blueson és jazzen át a rock and rollig – hihetetlen zenei sokszínűség, elegancia és fantasztikus hangulat jellemezte a Freedom zenekar tizenegyedik újévi jótékonysági koncertjét Százhalombattán január 12-én. Takáts Tamás torkából még mindig rohannak az elefántok, de a többiek sem vicceltek.

Társajátékok, robotok, drónok - Ajándékok az Eötvös-Effektus Alapítványtól
2020-01-13
"De jó volna, ha tudnánk megint játszani a karácsonyfa alatt és körül, gyerekeinkkel és egymással, mert a játék arra tanítana, hogy ne vegyük olyan komolyan azt, amit nap mint nap öngyötrően komolyan veszünk.

Falmászó hírek
2020-01-13
Eredményekben gazdag évet zárt a Batta Extrém Sport Club (BXSC). A csapat birtokba vette az egykori MOL-posta helyiségét, amit a tagok baráti segítséggel és önerőből újítottak fel. Így már három teremben folytatódhat a felkészülés, és kulturált mosdóval is gazdagodott az edzőhely.

Könyvjelző
2020-01-13
C. Hecking - C. Schönberger - I. Sokolowski: A jövőnk most kezdődik - Greta Thunberg harca a Földért

Így látják a fiatalok - Európa székeiben
2020-01-13
A megyei majd az országos magyar vetélkedőt megnyerve, a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium 12. b osztálya képviselte az országot Strasbourgban az Európai Parlament és az Euroscola program által szervezett, vetélkedővel és interaktív feladatokkal tarkított találkozón, amelyen 28 ország több mint 500 diákja vett részt december 3-tól 6-ig. Élményeikről Honfi Balázs számolt be a Hírtükör olvasóinak.

Tartalmas esztendő
2020-01-13
Polgármesteri évértékelő - Tisztelt Százhalombattaiak! Tartalmas, eseménydús év áll mögöttünk. Számos területen értünk el eredményeket, tettük jobbá, élhetőbbé Százhalombattát. Munkánk során mindvégig szem előtt tartottuk az Önök igényeit, és – lehetőségeinkhez mérten – igyekeztünk megoldani problémáikat. Őszinte hittel és bizalommal nézek a jövőbe, mindent megteszek annak érdekében, hogy városunk tovább fejlődjön. 

Újdonságok a könyvtárban
2020-01-13
James Bowen: Bob szerint a világ (A Bob, az utcamacska folytatása) Bauer Barbara: Az aranyműves fia Olga Tokarczuk: Bizarr történetek James Hamer-Morton: Szabadulószobás fejtörők Bálint György-Bánó András: Bálint gazda – A százéves kertész Greta Thunberg: Ég a házunk Mókás gépek - Építs 11 modelt (Lego) Fiala Borcsa: Balatoni nyomozás Greyson Mann: Mobsztár születik (Egy creeper naplója - második könyv) Mit rejt a világűr?

Országos elismerés Marosi Bálintnak és Bodrogi Viktornak
2020-01-13
A szakma legjobbjait, köztük a VUK SE versenyzőjét, Marosi Bálintot és edzőjét, Bodrogi Viktort is kitüntették a Magyar Úszó Szövetség évvégi gálaestjén, Budapesten december 15-én.

Elállok, ha megmondják, hova?
2
2020-01-13
Városunk szűkös parkolási lehetőségei közismertek. Próbálunk toleránsan, akár apróbb kellemetlenségek árán is segíteni egymásnak. Vannak azonban sajnos olyan esetek, amikor a szép szó, a kérés nem talál megértő fülekre, hanem merev elutasítással reagál, akinek erre sem erkölcsi, sem jogi alapja nincs. Példának álljon itt a következő eset.

Fogadóóra
2020-01-10
Fogadóórát tart Szabó Gábor óvárosi képviselő január 31-én, pénteken, 16:30-tól 19 óráig a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban (Százhalombatta, Szt. László út 58.).

Gyors ítélet született a szamurájkardos ügyben
1
2020-01-10
Az elkövetéstől számított egy hónapon belül, január 10-én ítéletet hozott az Érdi Járási Ügyészség az ellen a férfi ellen, aki egy gépkocsivásárlással kapcsolatos vita során egy szamurájkard hüvelyével ütötte meg vitapartnerét december 13-án, Százhalombattán. A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett el, a vádlott egy év felfüggesztett börtönt kapott – közölte a Budapest Környéki Törvényszék Sajtó és Kommunikációs Osztály.

Rendezvények hónapja
2020-01-09
Számos ünnepi rendezvény adott feladatot a százhalombattai polgárőröknek december folyamán. 

Fazekas István kapta a Credo-díjat
2020-01-09
A városunkban élő Fazekas István költő, drámaíró, református teológus vehette át a Váci Egyházmegye által alapított Credo-díjat karácsony előtt.  Az elismerést Marton Zsolt váci megyéspüspök és Lonkay Márta, a Credo-ház igazgatónője adta át.

Olvasópróba az Újszínhában
2020-01-09
Fazekas István százhalombattai drámaíró írta színpadra Herczeg Ferenc leghíresebb regényét, a három alkalommal is Nobel-díjra javasolt reneszánsz tablót, Az élet kapuját. A darab rendezője a Jászai Mari-díjas Nagy Viktor, a premierre február 29-én kerül sor az Újszínházban.

Munkaszüneti napok 2020-ban
2020-01-09
Négynapos és háromnapos hétvégéből is három-három lesz az idén, és két szombatra áthelyezett munkanappal kell számolni.

Mi változik 2020-ban?
2020-01-09
Minimálbér, nyugdíj, adó, családvédelmi akcióterv – összegyűjtöttük a legfontosabb és legtöbb embert érintő, január elsején hatályba lépett jogszabály-változásokat.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.