2019. augusztus 25. - Lajos, Patricia napja
Szombat
Min:24°
Max:24°
Vasárnap
Min:21°
Max:30°
Hétfő
Min:20°
Max:29°
Kedd
Min:20°
Max:30°
Szerda
Min:21°
Max:31°
Irodalom
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.
Rédli Éva: Harangmese
2010-12-13 -
Alsóharangos és Felsőharangos, a két szomszédos, aprócska falu messziről nézve nemigen különböztek egymástól. Utcáikon takaros kis házak sorakoztak, a házakat szépen gondozott kertek ölelték körül, a kerítések előtti padokon öregek beszélgettek a rég letűnt szép időkről miközben tekintetük az árokparton fogócskázó gyerekeket vigyázta.
Templom is állt mindkét falu közepén, karcsú, ég felé nyújtózkodó toronnyal, ami - harang híján - madaraknak és denevéreknek volt otthona. Réges-régen persze harangok laktak a tornyokban, nem is akármilyenek. Közel s távol nekik volt a legzengőbb, legerősebb hangjuk, ekkor keresztelték át a két falut Alsó- és Felsőharangosra. Az eredeti nevükre már senki nem emlékezett, az újra viszont igen büszke volt mindkét falu népe, egészen addig, amíg ki nem tört a háború. Akkor a két harangot beolvasztották s ágyút öntöttek belőlük. Ettől kezdve üresen állt a két templomtorony, s bizony sok évnek kellett eltelnie, míg egy átutazó harangöntőnek sikerült rábeszélnie az alsó- és felsőharangosiakat, hogy öntessenek új harangot. A falusiak meg is bízták a mesterembert, aki néhány hét múlva elkészült a munkával.
A ragyogó, fényes harangok végre elfoglalhatták méltó helyüket a toronyban. A két falu apraja s nagyja lázasan készülődött az első kondítás napjára. Gyerek és öreg, mind ott ácsorgott a templom előtt és izgatottan várta, hogy elkezdődjön a csengés-bongás. El is kezdődött, de nem éppen úgy, ahogy várták. A harangöntő mester ugyanis elvétette az arányokat. Az alsóharangosi harang nyelvébe egy kicsivel több, a felsőharangosiéba kicsivel kevesebb bronz került. Ettől aztán az egyik túlontúl lassan, mélyen, szomorúan zengett, míg a másik hangját szinte nem is lehetett hallani, hiszen alig-alig ért a harangnyelv a palásthoz. A falubeliek nem akartak hinni a fülüknek.
- Eddig az volt a baj, hogy nem volt harangunk, most meg szégyenkezhetünk a hangjuk miatt! - panaszolták egymásnak. Csak a gyerekek örültek felhőtlenül egyiknek is, másiknak is.
- Na és, ha túl lassú. Legalább a miénk! - kiabálták Alsóharangoson.
- Na és, ha túl halk. Legalább a miénk! - kiabálták Felsőharangoson. És nem csak kiabáltak, hanem énekeltek, táncoltak, kacagtak, önfeledten és vidáman. Fölrepült a hangjuk, föl, egészen a harangokig, akik meghallották őket, s azonmód elfelejtették a falusiak panaszkodását és elégedetlenkedését. Osztoztak inkább a gyerekek örömében.
Mindkét harang gyorsan megszerette új otthonát. Szerették nézni az ébredező falut, hallgatni a közeli patak csörgedezését vagy érezni, ahogy a fürge déli szél megsimogatja néha hűvös bronztestüket.
De legjobban egymást szerették. Ugyanabból a bronztömbből olvasztották-öntötték őket, ezért úgy érezték, hiába készült belőlük két harang, ők azért mégis csak Egyek maradtak. Naphosszat bámulták egymást Alsóharangos és Felsőharangos házai fölött, s mert a madarakkal igen jó barátságban voltak, az ő segítségükkel üzenni is tudtak egymásnak.
 
Néha, csillagfényes, teliholdas éjszakákon megkérték a szelet, hintáztassa meg őket egy kicsit. Olyankor egész éjjel beszélgettek, az egyik lassú, mély kongással, a másik halk, szelíd, alig hallható zengéssel. Így is maradt volna minden talán az idők végezetéig, ha karácsony közeledtével az Alsó- és Felsőharangosiak el nem határozzák, hogy újraöntik a két harangot, hátha sikerül a harangöntőnek most tökéletesre formálnia őket s az éjféli misére már szépen zengő harangszó mellett vonulhat a falu népe. Szegény harangöntő mester latba is vetette minden ügyességét, nehogy megint hibát vétsen. De hiába volt a tudománya, mert ami ezután következett, abba senki ember fiának nem volt beleszólása. Arra még mindenki emlékezett, hogy két harangot vetettek az olvasztó kemence tüzébe. De hogy mi történt odabent, azt csak találgatni tudták a falubeliek. Elég az hozzá, hogy amikor a harangöntő kinyitotta a kemence ajtaját, a kihűlt parázsban az üres öntőformák mellett tizennyolc kicsi harangot talált. Persze megint a gyerekek voltak azok, akik kitalálták az igazságot.
 
- A harangoknak kicsinyeik születtek! - kiabálták háztól házig szökdécselve - Halljátok? Kiscsengők születtek!
A felnőttek csak legyintettek rájuk.
- Még hogy a harangoknak gyerekeik, ki hallott már ekkora bolondságot - dörmögték az orruk alatt. S hogy mielőbb elfeledjék ezt a furcsa históriát, a harangöntővel gyorsan öntettek két új harangot. A tizennyolc kicsi csengőt pedig elajándékozták. Most egy város főterét díszítik, s ha egyszerre, csengve-bongva megszólalnak, a hangjuk messze, föl, egészen az égig ér.
Aki nem hiszi, járjon utána!
 

További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
Választási hírek
Felhívások
Választás
2019-08-02 -
Tisztelt Jelölő Szervezetek!
Kérjük, hogy időben jelezzék szerkesztőségünk részére, ha választási fórumot, vagy egyéb politikai rendezvényt szerveznek, hogy minden eseményről beszámolhassunk. A tudósításokat a pártatlan és egységes tájékoztatás érdekében egy időben, külön rovatban tesszük közzé az online, illetve a nyomtatott felületen a szeptember 10-i jelöltállítás lezárulásáig. Ezt követően, a várható erősödő kampánytevékenységnek megfelelően, folyamatosan tudósítunk a választási eseményekről az online felületen. Politikai tartalmú közleményeket csak szerkesztett formában, személyes érintettség esetén csak viszontválasszal egy időben adunk közre.
Köszönjük együttműködésüket: Hírtükör szerkesztőség
AKTUÁLIS
2019-08-22 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán augusztus 29-én, szeptember 2-án és 3-án – tájékoztatott az ELMŰ.
2019-08-21 - Már lehet jelentkezni a XV. Tavi Sárkányhajó-versenyre, amelyet a Sporthalom Kft. szeptember 28-án, szombaton, a Csónakázó-tónál rendez meg.
2019-08-16 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Közvilágítási rekonstrukció az Urbáriumban
2019-08-22
A korábbi években megkezdett közvilágítási rekonstrukció az Egészségügyi Központ előtti területtel folytatódik szeptemberben. A Göncz Árpád parkon átvezető sétány ez idő alatt korlátozottan használható.

Új buszjáratok
2019-08-22
Új buszjárat érinti az Ipari Park megállóhelyet Százhalombattán szeptember 1-jétől.

Béke, megegyezés, tolerancia
2019-08-22
Szent István államalapító munkáját, a korszerű közigazgatás és az erős állam megszervezését, valamint a keresztény alapú együttélési normák lefektetését méltatta Vezér Mihály polgármester az augusztus 20-i városi ünnepségen Százhalombattán. Az államalapítás és az új kenyér ünnepére rendezett egész napos családi programokra, az esti gálaműsorra és az azt követő utcabálra is nagyon sokan látogattak ki.

Hetvenen a színpadon
2019-08-21
A nyáron tanult táncokat a Battai Napok nyitónapján, szeptember 13-án mutatja be a Százhalombattai Városi Ifjúsági Sportegyesület B-Cool Dance tánccsoportja. A táncosok augusztus utolsó hetében gőzerővel készülnek, mert szeretnék elkápráztatni a nézőket. Mint minden évben, idén is várhatóan hetvenen fognak egyszerre táncolni.

Kevesebb a szúnyog
2019-08-14
Sikeres volt a hetek óta tartó folyamatos szúnyogirtás Százhalombattán. Hatékonynak bizonyultak az önkormányzat által megrendelt nagy teljesítményű földi kémiai gyérítések.

Új röntgengép az egészségközpontban
2019-08-14
Korszerű, automatikusan programozható, új röntgengép kezdi meg működését a Százhalom Egészségügyi Központban szeptember 2-tól.

Ortopédiai szűrés az óvodákban
2019-08-14
Közel kétszáz nagycsoportos vizsgált meg dr. Terebessy Tamás ortopéd szakorvos, egyetemi adjunktus a százhalombattai óvodákban annak az ingyenes szűrésnek a keretében, amelyet az önkormányzat szervezett és finanszírozott májusban.

Béke, barátság, kultúra
2019-08-14
Fergeteges hangulatban telt az idei, immár XXVI. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár "nulladik napja" augusztus 13-a, Százhalombattán.

Minden esetre - Vagyonvédelem és bűnmegelőzés a strandon
2019-08-13
Bár az időjárás nem volt kegyes az Érdi Rendőrkapitányság vagyonvédelmi fórumához a százhalombattai strandon augusztus 13-án, Szatmáriné Berczi Dolóresz százados számos hasznos információt osztott meg a Hírtükörrel a helyszínen.

Újdonságok a könyvtárban
2019-08-13
Melinda Taub: Veronai szerelmesek = Still star-crossedJ.R.dos Santos: ÉletjelTóth Krisztina: Fehér farkasLackfi János: Minden napra egy sztoriKrusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosemFöldes András: Mit tegyünk, ha fegyvert fognak ránk?Geronimo Stilton sorozat - Új történetek!Tea Stilton sorozat - Új történetek!Barátnőm, Bori sorozat - Új történetek!Agatha nyomoz sorozat - Új történetek! A könyvtár MINDEN NAP nyitva tart 12 és 18 óra között a Summerfest alatt - augusztus 12. és 22. között.

A mi gyerekeink
2019-08-12
A rendezvénybiztosítás nem adott olyan sok feladatot a polgárőröknek júliusban, mint más időszakokban, a fiatalok azonban az elmúlt évekhez képest is hangosabbak, törnek-zúznak, szemetelnek a parkokban, játszótereken és egyéb közterületeken.

Vitorlás modellezés
2019-08-12
Garay György második, Garay József pedig ötödik helyen végzett az F5 - M hajóosztályban rendezett 23. Óvár Regatta és Báger-tó Kupán Mosonmagyaróváron augusztus 10-11-én.

Megvolt a sorsolás
2019-08-12
A sorsolás alapján szeptember 15-én és 29-én, október 13-án valamint november 17-én játssza itthoni mérkőzéseit a Battai Gurítók tekecsapat a Budapest és Környéki Szabadidős Tekebajnokság őszi szezonjában. Valamennyi találkozóra vasárnap 10 óra 30-as kezdéssel kerül sor a KlubSirályban.

Vagyonvédelmi tanácsadás a strandon
2019-08-09
A rendőrség és a lakosság közötti párbeszéd javítása és a bűnmegelőzés hatékonyságának növelése érdekében komplex vagyonvédelmi lakossági fórumot tervez az Érdi Rendőrkapitányság a helyi polgárőrség bevonásával a százhalombattai strand területén augusztus 13-án, kedden 10 órától.

A tiszta játék híve
2019-08-08
A százhalombattai játékvezető, Debreceni Nóra is részt vett, sőt, döntőt fújt az oroszországi Kirishiben megrendezett Leány U15 Vízilabda Európa-bajnokságon júliusban. A bíráskodást négy évvel ezelőtt kezdte, az első osztályban két éve dolgozik. Vezetett mérkőzést a Fiú U15 EB-kvalifikációs nizzai tornán és a női Euroliga negyeddöntőjében. A profi játékvezetők életéről és az ide vezető útról beszélgettünk vele.

Könyvtári nyitva tartás
2019-08-08
Minden nap, vagyis vasárnap és ünnepnapon is nyitva lesz a Hamvas Béla Városi Könyvtár Százhalombattán a Summerfest alatt, vagyis augusztus 12-e és 22-e között 12-től 18 óráig.

Okos játék - okos ajándékok
2019-08-08
Minőségi playstationt, okostelefont, okosórát, tabletet, laptopot nyerhet, aki kitölti az okospadokra telepített várostörténeti kvízt Százhalombattán. Játszani három korcsoportban lehet.

Több ezer év húszszor húsz méteren
2019-08-07
Befejeződött a százhalombattai "Matrica" Múzeum idei nemzetközi ásatása a Sánc-hegyen. Idén három teljesen ép tárgyra is bukkantak a régészek.

Újraindul a komp
2019-08-06
Új üzemeltetővel ismét elindul a komp Százhalombatta és Tököl között augusztus 12-én 6 órakor.

Ultrahangos csípőszűrés
2019-08-06
Kedves Szülők! Mindazok számára, akik még nem ismernék, szeretnék tájékoztatást adni egy betegségmegelőző szűrési tevékenységről, amely percek alatt képes tájékoztatást adni gyermekük csípőízületének állapotáról.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.