2022. május 16. - Pünkösd napja
Hétfő
Min:14°
Max:25°
Kedd
Min:15°
Max:21°
Szerda
Min:11°
Max:19°
Csütörtök
Min:8°
Max:22°
Péntek
Min:11°
Max:26°
Irodalom
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.
Rédli Éva: Harangmese
2010-12-13 -
Alsóharangos és Felsőharangos, a két szomszédos, aprócska falu messziről nézve nemigen különböztek egymástól. Utcáikon takaros kis házak sorakoztak, a házakat szépen gondozott kertek ölelték körül, a kerítések előtti padokon öregek beszélgettek a rég letűnt szép időkről miközben tekintetük az árokparton fogócskázó gyerekeket vigyázta.
Templom is állt mindkét falu közepén, karcsú, ég felé nyújtózkodó toronnyal, ami - harang híján - madaraknak és denevéreknek volt otthona. Réges-régen persze harangok laktak a tornyokban, nem is akármilyenek. Közel s távol nekik volt a legzengőbb, legerősebb hangjuk, ekkor keresztelték át a két falut Alsó- és Felsőharangosra. Az eredeti nevükre már senki nem emlékezett, az újra viszont igen büszke volt mindkét falu népe, egészen addig, amíg ki nem tört a háború. Akkor a két harangot beolvasztották s ágyút öntöttek belőlük. Ettől kezdve üresen állt a két templomtorony, s bizony sok évnek kellett eltelnie, míg egy átutazó harangöntőnek sikerült rábeszélnie az alsó- és felsőharangosiakat, hogy öntessenek új harangot. A falusiak meg is bízták a mesterembert, aki néhány hét múlva elkészült a munkával.
A ragyogó, fényes harangok végre elfoglalhatták méltó helyüket a toronyban. A két falu apraja s nagyja lázasan készülődött az első kondítás napjára. Gyerek és öreg, mind ott ácsorgott a templom előtt és izgatottan várta, hogy elkezdődjön a csengés-bongás. El is kezdődött, de nem éppen úgy, ahogy várták. A harangöntő mester ugyanis elvétette az arányokat. Az alsóharangosi harang nyelvébe egy kicsivel több, a felsőharangosiéba kicsivel kevesebb bronz került. Ettől aztán az egyik túlontúl lassan, mélyen, szomorúan zengett, míg a másik hangját szinte nem is lehetett hallani, hiszen alig-alig ért a harangnyelv a palásthoz. A falubeliek nem akartak hinni a fülüknek.
- Eddig az volt a baj, hogy nem volt harangunk, most meg szégyenkezhetünk a hangjuk miatt! - panaszolták egymásnak. Csak a gyerekek örültek felhőtlenül egyiknek is, másiknak is.
- Na és, ha túl lassú. Legalább a miénk! - kiabálták Alsóharangoson.
- Na és, ha túl halk. Legalább a miénk! - kiabálták Felsőharangoson. És nem csak kiabáltak, hanem énekeltek, táncoltak, kacagtak, önfeledten és vidáman. Fölrepült a hangjuk, föl, egészen a harangokig, akik meghallották őket, s azonmód elfelejtették a falusiak panaszkodását és elégedetlenkedését. Osztoztak inkább a gyerekek örömében.
Mindkét harang gyorsan megszerette új otthonát. Szerették nézni az ébredező falut, hallgatni a közeli patak csörgedezését vagy érezni, ahogy a fürge déli szél megsimogatja néha hűvös bronztestüket.
De legjobban egymást szerették. Ugyanabból a bronztömbből olvasztották-öntötték őket, ezért úgy érezték, hiába készült belőlük két harang, ők azért mégis csak Egyek maradtak. Naphosszat bámulták egymást Alsóharangos és Felsőharangos házai fölött, s mert a madarakkal igen jó barátságban voltak, az ő segítségükkel üzenni is tudtak egymásnak.
 
Néha, csillagfényes, teliholdas éjszakákon megkérték a szelet, hintáztassa meg őket egy kicsit. Olyankor egész éjjel beszélgettek, az egyik lassú, mély kongással, a másik halk, szelíd, alig hallható zengéssel. Így is maradt volna minden talán az idők végezetéig, ha karácsony közeledtével az Alsó- és Felsőharangosiak el nem határozzák, hogy újraöntik a két harangot, hátha sikerül a harangöntőnek most tökéletesre formálnia őket s az éjféli misére már szépen zengő harangszó mellett vonulhat a falu népe. Szegény harangöntő mester latba is vetette minden ügyességét, nehogy megint hibát vétsen. De hiába volt a tudománya, mert ami ezután következett, abba senki ember fiának nem volt beleszólása. Arra még mindenki emlékezett, hogy két harangot vetettek az olvasztó kemence tüzébe. De hogy mi történt odabent, azt csak találgatni tudták a falubeliek. Elég az hozzá, hogy amikor a harangöntő kinyitotta a kemence ajtaját, a kihűlt parázsban az üres öntőformák mellett tizennyolc kicsi harangot talált. Persze megint a gyerekek voltak azok, akik kitalálták az igazságot.
 
- A harangoknak kicsinyeik születtek! - kiabálták háztól házig szökdécselve - Halljátok? Kiscsengők születtek!
A felnőttek csak legyintettek rájuk.
- Még hogy a harangoknak gyerekeik, ki hallott már ekkora bolondságot - dörmögték az orruk alatt. S hogy mielőbb elfeledjék ezt a furcsa históriát, a harangöntővel gyorsan öntettek két új harangot. A tizennyolc kicsi csengőt pedig elajándékozták. Most egy város főterét díszítik, s ha egyszerre, csengve-bongva megszólalnak, a hangjuk messze, föl, egészen az égig ér.
Aki nem hiszi, járjon utána!
 

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Hat danos judo mester
2022-05-03
Ünnepélyes keretek között, a Budapesti UTE Jégcsarnokban április 30-án rendezett Nemzetközi Judo Versenyen vehette át sportszakmai elismerésként VI. danját Szél Pál. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.