2020. augusztus 14. - Marcell napja
Péntek
Min:21°
Max:26°
Szombat
Min:19°
Max:28°
Vasárnap
Min:18°
Max:28°
Hétfő
Min:20°
Max:32°
Kedd
Min:17°
Max:24°
Karácsonyi blokk
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.
Fazekas István: Ábrahám adventje
2010-12-13 -
Azt hiszem, mindannyian ismerjük azt a bibliai történetet, amikor Isten azt parancsolja Ábrahámnak, hogy menjen el Morijja földjére, és ott, az egyik hegyen, áldozza fel a fiát, Izsákot, égőáldozatul. Tudjuk, hogy Ábrahám nem habozik, hanem engedelmeskedik Isten szavának, és meg is ölné Izsákot, ha az Úr angyala közbe nem avatkozna. Lenyűgöz és csodálattal tölt el bennünket Ábrahám hitének nagysága, miközben Isten kérése kissé rémülettel tölti el szívünket: Isten ilyet is kérhet tőlünk? Hogyan egyeztethető ez össze a szeretettel? A kérdés jogos! De egyelőre nem mi vagyunk ezzel megszólítva, hanem Ábrahám. Ábrahám is, vajon miért? Mi az oka ennek az abszurd, érthetetlen parancsnak?
 
A fiatal Ábrahámnak, még Hárán pusztájában, az Úr azt ígérte, hogy nagy néppé teszi és áldássá. Ábrahám ennek az ígéretnek a bűvöletében éli az életét. Ám felesége, a világszép Sára, meddő. Már hetven évesek is elmúltak, de még mindig nincs gyermekük. Ábrahám még bízik az Úr ígéretében, de már türelmetlen. Sára még mindig nagyon szép, de biológiailag már kizárható, hogy gyermeke legyen. Ezért azt tanácsolja türelmetlen férjének, hogy aludjék fiatal szolgálóleányával, Hágárral. Ábrahám engedelmeskedik, s megszületik Hágártól türelmetlenségének, hite megbicsaklásának gyermeke: Izmael. Ábrahám boldog, úgy gondolja, Isten ígérete teljesült. Ám Isten másképpen gondolja! Tizenhárom év múlva megtörténik velük a csoda: Sára teherbe esik.
 
Megszületik Izsák, a várva várt gyermek, akit az Isten ígért, Ábrahám törvényes
utódja. Nem sokára, Sára unszolásának eleget téve, Ábrahám elűzi a házától Hágárt és Izmaelt. Izmael Ábrahám türelmetlenségének gyermeke, Izsák az Úr beteljesült ígérete. Legalábbis: Ábrahám szerint. Ugyanis a szeretetével megkülönbözteti őket. Izsákot jobban szereti. Ez pedig bűn. Egy apa nem tehet ilyet. Hiszen az atyának egyformán kell szeretnie a gyermekeit! Ábrahám vétkezik tehát a szeretetben, de ugyanakkor megállapíthatjuk, hogy Izsák megszületése által az Istenbe vetett hite teljesen megszilárdul. Ezt a hitet teszi Isten próbára. Büntetésből. A szeretet Istene a szeretetet számon kéri rajtunk. Ábrahám Izsák érkezése után kicsit lebecsülte Izmael életét, amit szintén Isten adott. Ezért kell fiával elindulnia Morijja földjére.
 
Ábrahám kisfia kezét fogva ballag Morijja földjén, szívét meg-megszorító gondokkal, mardosó lelkifurdalással. Ő pontosan tudja, hogy miért kéri tőle ezt az Úr! Ő tudja, hogy azzal, hogy különbséget tett gyermekei szeretetében, Isten ellen vétkezett. Mégis, ahogyan lépked, talán egyre lassabban és lassabban, reménykedik. A hegy lábánál az áldozáshoz való fát Izsák hátára kötözi, ő pedig viszi a tüzet és a kést. De szívében még reménykedik. Ez a reménykedés Ábrahám adventje. Honnan tudjuk ezt? Nem mástól, mint magától Ábrahámtól. A fiú ugyanis megkérdezi tőle: "Itt van a tűz meg a fa, de hol van az áldozatra való bárány?" Ábrahám pedig hitének teljes bizonyosságával így válaszol: "Isten majd gondoskodik az áldozatra való bárányról, fiam!" Nem mondja azt, hogy te leszel az, fiam. Azt mondja: Isten majd gondoskodik az áldozatra való bárányról. A történet vége közismert. Ábrahám felemeli a kést a fiára, ám az Úr angyala rákiált: "Ne nyújtsd ki kezedet a fiúra, és ne bántsd őt, mert most már tudom, hogy istenfélő vagy, és nem tagadtad meg tőlem a fiadat, a te egyetlenedet!" Majd ezt ígéri Ábrahámnak: "... a te utódod által nyer áldást a föld valamennyi népe, mert hallgattál szavamra."
 
Ez az utód lesz a Názáreti Jézus, Isten Báránya! Az áldozatra való bárány. A mi adventünk pedig nem más, mint az, hogy erre a bárányra várunk. Négyféle módon is. Először várjuk, mint a betlehemi gyermeket, aki az értünk való áldozat. Másodszor várjuk, hogy a mi szívünkben is megszülessen a gyermek Jézus. Harmadszor: visszavárjuk a Megváltót, mert meg van ígérve, hogy újra el fog jönni. Negyedszer pedig: várjuk, hogy majd ítéletet tart fölöttünk, és akik hittek benne, azoknak adja az örök élet koronáját. Ezek miatt a várakozások miatt gyújtjuk meg sorban a négy adventi gyertyát karácsony előtt. Mert reménykedünk, mint Ábrahám! És erős lehet a mi reménységünk, hiszen tudjuk: "Úgy szerette Isten e világot, hogy az Ő egyszülött Fiát adta, hogy aki hiszen Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen!" Valójában ez az evangélium a karácsony.

Nyári táborok
2020-05-15 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon lehet.
Civil szféra
2020-05-08 -
A Remény Bajnoka Alapítvány (székhelye: 2440 Százhalombatta, Ifjúság útja 7.) Kuratóriuma által 2020. május 8. napján az alábbi pályázatot írja ki: Az Alapítvány 50.000,- Ft-os támogatásra ír ki pályázatot olyan magánszemélyek és egyéni vállalkozók részére, akik megfelelnek a pályázati feltételeknek.
AKTUÁLIS
2020-08-10 -
2020-07-29 -
2020-07-22 - Nyugdíjazás és óraszámcsökkenés miatt leendő csapattagjait keresi az ÉSZC Százhalombattai Széchenyi István Technikum és Gimnázium a következő területeken: 
HÍREINK
Bővült a kör, újabb dílert gyanúsítanak a rendőrök
2020-08-13
Az érdi zsaruk felkutatták, kitől vásárolhatta a kábítószert, a már május óta letartóztatásban lévő gyanúsított.

Álmában végeztek a nem kívánatos lakóval
2020-08-13
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 11-én, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 11-ig elrendelte annak a két férfinak a letartóztatását, aki ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntette miatt nyomoz.

Bozótvágóval akarta megölni anyja élettársát egy férfi
2020-08-13
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 12-én, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 12-ig elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntettének kísérlete miatt nyomoz.

Parkolókban fosztottak ki alvó sofőröket
2020-08-13
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 12-én, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 12-ig elrendelte annak a három férfinak a letartóztatását, akik ellen a Budaörsi Rendőrkapitányság kisebb értékre dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt indított eljárást. 2020. augusztus 10-én, az M1-es autópálya egyik parkolójában egy ismeretlen tettes betörte egy várakozó autó ablakát és eltulajdonította a kocsiban alvó sértett pénztárcáját, majd társaival elmenekült a helyszínről.

Napi ötszáz forint lesz a bölcsődei térítés
2020-08-10
Az állam és az önkormányzat mellett a szülőknek is fizetniük kell a gyerekek bölcsődei gondozásáért szeptember 1-jétől Százhalombattán.

Vasvillával és baltával ment a szomszédjának egy férfi
2020-08-10
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 7-én, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 7-ig elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Nagykátai Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt nyomoz. A gyanúsított, valamint a sértett és annak élettársa között néhány éve megromlott a szomszédi kapcsolat, a rendszeressé váló konfliktusok miatt a gyanúsított ellen több büntetőeljárás is indult. 2020. július 31-én a gyanúsított lovaskocsijával elsodorta az előtte kerékpárral közlekedő sértettet.

Egy méret mindenkinek? Kommunikációs és konfliktuskezelési tréning gyakorló és leendő szülőknek
2020-08-10
Egy család - mint minden rendszer - olyan egyedi jellemzőkkel bír, amelyekkel tagjai külön-külön nem rendelkeznek.  A családra jellemző egyedi problémák  egyedi megoldásokat kívánnak. Ugyanakkor a változás, változtatás létrehozásához szükséges szabályszerűségek és eszközök nagyon is hasonlóak.

Átúszták a Balatont
2020-08-07
A Százhalombattai VUK SE tizenegy versenyzője is részt vett a 38. Balaton-átúszáson augusztus 1-jén.

Belőled is lehet kortárs segítő...
2020-08-07
A SZISZKI-ben a második nyáron tartunk képzett kortárs segítőink vezetésével egy több alkalomból álló ún.

Hajnalban csapott le az utcán egy idős nőre a rabló
2020-08-07
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 6-án, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 6-ig elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Váci Rendőrkapitányság a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmény miatt nyomoz.

Küzdenek a rongálás és az illegális szemétlerakás ellen
2020-08-06
Klasszikus értelemben nem fordultak elő bűncselekmények júlisban azonban, folytatódtak a kukarugdosások és kiborogatások, gyújtogatások és rongálások - áll a százhalombattai polgárőség beszámolojában.

Nyitva lesz a művészeti iskola
2020-08-06
Hangszerkóstolgató, festékpróbálgató nyílt napra várják az érdeklődőket a százhalombattai Művészeti Iskolában augusztus 29-én (szombaton), 9-től 13 óráig.

Felvételi meghallgatás a művészeti iskolában
2020-08-06
Zeneművészet és képzőművészet szakon is felvételi meghallgatást tartanak a Százhalombattai Alapfokú Művészeti Iskolában a 2020/21-es tanévre jelentkezőknek augusztus 31-én (hétfőn) 14 és 18 óra között.

KÉSZ-közlemény: Elfogadhatatlan a nyilvános fenyegetőzés
2020-08-06
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége már többször felemelte szavát a magyar közélet tisztaságáért, a kulturált kommunikációért. Sajnos történelmi tapasztalatainkból tudjuk, hogy a szavakat, az uszításokat a tettek követik, a kisemmizéstől a fizikai megsemmisítésig.

Folytassátok, jövő bajnokai!
2020-08-04
Több mint ezerkétszáz nevezéssel zajlott le a "Kezdjük újra!" Jövő Bajnokai Utánpótlás Verseny második fordulója a százhalombattai strandon július 29-én. A VUK SE úszó szakosztályának versenyzői rengeteg jó teljesítmény és egyéni csúcs mellett tíz arany-, öt ezüst- és három bronzéremmel zárták a viadalt.

Futósikerek
2020-08-04
Remekül teljesítettek a SZVISE Atlétika szakosztályának versenyzői a nyári megméretéseken.

Új szabadtéri edzőeszközök
2020-08-03
Hivatalosan is átadták az új szabadtéri fitneszparkot Százhalombattán, a Sportparkban július 31-én

Egyedi igényekre nem lehet többségi célú helyi szabályozást képezni
2020-08-03
Janovszky Károly, SZÁKOM-ügyvezető tájékoztatója

Hitből pajzsot Eperjessel
2020-08-03
Megjelent a Hitből pajzsot sorozat tizedik része, amelyben az Eucharisztia és a Szeretetláng ajándékára hívja fel a figyelmet Eperjes Károly színművész.A videó a KÉSZ YouTube-csatornáján érhető el: https://youtu.be/yMqmluEXW0A

Folytatódik az új pszichoaktív anyaggal kereskedő bűnszövetség leleplezése - két újabb tagot tartóztattak le
2020-08-03
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 31-én távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. augusztus 31-ig elrendelte a letartóztatását annak a két férfinak, akik ellen a Ceglédi Rendőrkapitányság bűnszövetségben elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette és más bűncselekmény miatt nyomoz. Mindketten annak a bűnbandának a tagjai, amelynek tíz másik tagja ellen 2020. február 7-én rendelte el a legsúlyosabb kényszerintézkedést a Budakörnyéki Járásbíróság.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.