2022. május 16. - Pünkösd napja
Hétfő
Min:14°
Max:25°
Kedd
Min:15°
Max:21°
Szerda
Min:11°
Max:19°
Csütörtök
Min:8°
Max:22°
Péntek
Min:11°
Max:26°
Karácsonyi blokk
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.
Fazekas István: Ábrahám adventje
2010-12-13 -
Azt hiszem, mindannyian ismerjük azt a bibliai történetet, amikor Isten azt parancsolja Ábrahámnak, hogy menjen el Morijja földjére, és ott, az egyik hegyen, áldozza fel a fiát, Izsákot, égőáldozatul. Tudjuk, hogy Ábrahám nem habozik, hanem engedelmeskedik Isten szavának, és meg is ölné Izsákot, ha az Úr angyala közbe nem avatkozna. Lenyűgöz és csodálattal tölt el bennünket Ábrahám hitének nagysága, miközben Isten kérése kissé rémülettel tölti el szívünket: Isten ilyet is kérhet tőlünk? Hogyan egyeztethető ez össze a szeretettel? A kérdés jogos! De egyelőre nem mi vagyunk ezzel megszólítva, hanem Ábrahám. Ábrahám is, vajon miért? Mi az oka ennek az abszurd, érthetetlen parancsnak?
 
A fiatal Ábrahámnak, még Hárán pusztájában, az Úr azt ígérte, hogy nagy néppé teszi és áldássá. Ábrahám ennek az ígéretnek a bűvöletében éli az életét. Ám felesége, a világszép Sára, meddő. Már hetven évesek is elmúltak, de még mindig nincs gyermekük. Ábrahám még bízik az Úr ígéretében, de már türelmetlen. Sára még mindig nagyon szép, de biológiailag már kizárható, hogy gyermeke legyen. Ezért azt tanácsolja türelmetlen férjének, hogy aludjék fiatal szolgálóleányával, Hágárral. Ábrahám engedelmeskedik, s megszületik Hágártól türelmetlenségének, hite megbicsaklásának gyermeke: Izmael. Ábrahám boldog, úgy gondolja, Isten ígérete teljesült. Ám Isten másképpen gondolja! Tizenhárom év múlva megtörténik velük a csoda: Sára teherbe esik.
 
Megszületik Izsák, a várva várt gyermek, akit az Isten ígért, Ábrahám törvényes
utódja. Nem sokára, Sára unszolásának eleget téve, Ábrahám elűzi a házától Hágárt és Izmaelt. Izmael Ábrahám türelmetlenségének gyermeke, Izsák az Úr beteljesült ígérete. Legalábbis: Ábrahám szerint. Ugyanis a szeretetével megkülönbözteti őket. Izsákot jobban szereti. Ez pedig bűn. Egy apa nem tehet ilyet. Hiszen az atyának egyformán kell szeretnie a gyermekeit! Ábrahám vétkezik tehát a szeretetben, de ugyanakkor megállapíthatjuk, hogy Izsák megszületése által az Istenbe vetett hite teljesen megszilárdul. Ezt a hitet teszi Isten próbára. Büntetésből. A szeretet Istene a szeretetet számon kéri rajtunk. Ábrahám Izsák érkezése után kicsit lebecsülte Izmael életét, amit szintén Isten adott. Ezért kell fiával elindulnia Morijja földjére.
 
Ábrahám kisfia kezét fogva ballag Morijja földjén, szívét meg-megszorító gondokkal, mardosó lelkifurdalással. Ő pontosan tudja, hogy miért kéri tőle ezt az Úr! Ő tudja, hogy azzal, hogy különbséget tett gyermekei szeretetében, Isten ellen vétkezett. Mégis, ahogyan lépked, talán egyre lassabban és lassabban, reménykedik. A hegy lábánál az áldozáshoz való fát Izsák hátára kötözi, ő pedig viszi a tüzet és a kést. De szívében még reménykedik. Ez a reménykedés Ábrahám adventje. Honnan tudjuk ezt? Nem mástól, mint magától Ábrahámtól. A fiú ugyanis megkérdezi tőle: "Itt van a tűz meg a fa, de hol van az áldozatra való bárány?" Ábrahám pedig hitének teljes bizonyosságával így válaszol: "Isten majd gondoskodik az áldozatra való bárányról, fiam!" Nem mondja azt, hogy te leszel az, fiam. Azt mondja: Isten majd gondoskodik az áldozatra való bárányról. A történet vége közismert. Ábrahám felemeli a kést a fiára, ám az Úr angyala rákiált: "Ne nyújtsd ki kezedet a fiúra, és ne bántsd őt, mert most már tudom, hogy istenfélő vagy, és nem tagadtad meg tőlem a fiadat, a te egyetlenedet!" Majd ezt ígéri Ábrahámnak: "... a te utódod által nyer áldást a föld valamennyi népe, mert hallgattál szavamra."
 
Ez az utód lesz a Názáreti Jézus, Isten Báránya! Az áldozatra való bárány. A mi adventünk pedig nem más, mint az, hogy erre a bárányra várunk. Négyféle módon is. Először várjuk, mint a betlehemi gyermeket, aki az értünk való áldozat. Másodszor várjuk, hogy a mi szívünkben is megszülessen a gyermek Jézus. Harmadszor: visszavárjuk a Megváltót, mert meg van ígérve, hogy újra el fog jönni. Negyedszer pedig: várjuk, hogy majd ítéletet tart fölöttünk, és akik hittek benne, azoknak adja az örök élet koronáját. Ezek miatt a várakozások miatt gyújtjuk meg sorban a négy adventi gyertyát karácsony előtt. Mert reménykedünk, mint Ábrahám! És erős lehet a mi reménységünk, hiszen tudjuk: "Úgy szerette Isten e világot, hogy az Ő egyszülött Fiát adta, hogy aki hiszen Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen!" Valójában ez az evangélium a karácsony.

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Hat danos judo mester
2022-05-03
Ünnepélyes keretek között, a Budapesti UTE Jégcsarnokban április 30-án rendezett Nemzetközi Judo Versenyen vehette át sportszakmai elismerésként VI. danját Szél Pál. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.