Természetesnek tartjuk, hogy kinyitjuk csapot, és emberi fogyasztásra alkalmas ivóvíz folyik belőle. Hogy ez unokáinknak is napi rutin lehessen, jobban kell vigyáznunk természeti kincsünkre. Erre próbálják felhívni a figyelmünket a szakemberek minden év március 22-én, a Víz Világnapján.
A Föld felszínének hetven százalékát víz borítja, ennek azonban csak 0,4 százaléka alkalmas emberi fogyasztásra, napjainkban 1,2 milliárdan nélkülözni kényszerülnek az egészséges ivóvizet. Ezért tartották halaszthatatlannak az ENSZ vízügyi szakemberei 1993-ban, hogy takarékoskodásra, az ivóvíz védelmére buzdítsanak.
- Az emberi szervezet működéséhez létfontosságú a víz – hangsúlyozta Farkas Gábor háziorvos –, mert életfolyamataink legtöbbje vizes közegben zajlik le. Testünk hetven százalékát alkotja a víz. Építőelem, hőszabályozásunk legfontosabb kelléke, de lehet oldószer, szállítóeszköz is. Mosolyogtunk, amikor a Mézga család Krisztájáról azt énekelték, hogy "vizes az agya", pedig ez közel áll a valósághoz. Legvizesebb szervünknek szintén mintegy hetven százalékát képezi ez az anyag. Fontos tehát, hogy a vizelettel, széklettel, izzadással és kilégzéssel elvesztett vízmennyiséget pótoljuk. Ehhez napi minimum két liter folyadék bevitelére van szükségünk. Az említett mennyiség természetesen függ az életkortól, a fizikai aktivitástól, környeztünk hőmérsékletétől és páratartalmától. Mindenkinek azt javaslom, figyeljen szervezetének jelzéseire. Ha csökken az étvágya, romlik az általános közérzete, az ajkai kiszáradnak, a koncentrálóképessége csökken, feltétlenül nyúljon egy-két pohár vízért. Könnyen előfordulhat, hogy ha ilyen módon helyreállítja vízháztartásának egyensúlyát, ezek a tünetei megszűnnek.
Megfelelő-e a százhalombattai vezetékes víz minősége? – kérdeztük Kriszticsné Tápai Mónikától, a Szákom Kft. szóvivőjétől.
- A battai csapokból kiváló minőségű víz folyik. Egy független, akkreditált, székesfehérvári laboratórium és az ÁNTSZ is rendszeresen mintákat vesz a kifolyókból. Ötvenhat – biológiai és kémiai– szempont szerint végzik a vizsgálatokat. Az eredmények minden alkalommal messze a megengedett határértékek alatt vannak. Magyarországon egyébként a csapvíz a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer. Akiket zavar a néha kicsit fehéres szín, azokat szeretném megnyugtatni, hogy a klórtartalom egészségre nem ártalmas és megakadályozza a baktériumok elszaporodását. Aha kancsóba vagy palackba töltjük a csapvizet és fél órára hűtőbe tesszük, az esetleg érezhető klórszag is elillan.
Magyarországon a föld alatt hatalmas mennyiségű hasznosítható vízkészlet található. Pár évtized múlva lehetséges, hogy nagyobb kincs lesz az iható víz, mint az olaj, aminek a világpiaci árával legtöbben, sajnos, tisztában vagyunk. Ha szeretnénk takarékoskodni ezzel a drága kinccsel, vagy kevesebb vízdíjat fizetni, fogmosás vagy borotválkozás közben zárjuk el a csapot, válasszuk a tusolást a kádban való fürdőzés helyett. Mosó- és mosogatógépből vásároljunk energiatakarékos típust, és csak teljes töltettel indítsuk el ezeket. Ha felújítjuk a konyhát vagy a fürdőszobát, szereljünk fel egykaros keverőcsapokat, mert így könnyebben és gyorsabban beállítható a kívánt hőmérséklet. Válasszunk olyan vécétartályt, amelynél mi szabályozhatjuk a kiengedett víz mennyiségét. A gyümölcsmosáskor, öblítéskor felfogott "szürke vizet" használhatjuk például felmosáshoz, autómosáshoz, vagy a kocsifeljáró takarításához. Mindnyájan tehetünk tehát annak érdekében – és nem csak vízvilágnap környékén –, hogy az utánunk következő nemzedékeknek is elegendő mennyiségű egészséges ivóvizük legyen.



