Amit csak szeme-szája kíván?

  • RIPORT
  • 2005-08-30
  • Írta: ck
  • 1026 megtekintés
  • img
  • img

A legtöbb gyerek imádja a cukros üdítőket, a zsíros, sós sült krumplit, és nagyon vonzónak találja a színes, ötletes kivitelű műanyag édességeket, még akkor is, ha többször elmondták már neki, hogy ezekben valódi táplálék alig, mesterséges adalékanyag, színező, konzerváló, stabilizáló szer viszont annál több akad. Miután az elhízás nálunk is társadalmi problémává lett, az egészséges táplálkozás népszerűsítése egyre inkább középponti kérdéssé válik.

A kormány legutóbbi SMS akciójában például arról értesültünk, hogy az iskolás korosztály 10 százaléka túlsúlyos, 4 százaléka pedig kórosan elhízott, mert egészségtelenül táplálkozik. Kövér gyerekből nagy valószínűséggel kövér és beteg felnőtt lesz, és hogy ez ellen mielőbb tenni kell, azt szülők, pedagógusok, a társadalom nagy része átérzi immár. Arra a kérdésre, hogy kellene-e korlátozni az iskolai büfékben a cukros üdítők, édességek, csipszek árusítását, a válaszadók 87,3 százaléka igennel felelt.

Kérdés persze, maradnak-e a büfések, ha el kell rakniuk a polcokról a legkelendőbb árut, és hajlandók lesznek-e a csipsz beszerzése helyett körözöttes szendvicset készíteni idényzöldség-karikákkal. Egészséges, változatos ugyanakkor ízletes ételt kínálni - otthon is, a közétkeztetésben is – több ismeretet, leleményt, ügyességet és odaadást kíván, mint elfogadni azt, amit a félkész és készételek egyre bővülő piaca kínál.

A gyermekek egészséges táplálkozása kiemelkedően fontos – olvasható az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) ajánlásában. Nemcsak testi és szellemi fejlődésük, növekedésük miatt, hanem azért is, mert a kisgyermekként megismert, megkedvelt ételeket keresi az ember felnőtt korában is. Sok felnőtt nehezen barátkozik meg azokkal – a bármily értékes - táplálékokkal, amelyeket nem fogyasztott gyerekkorában.
A táplálkozási szokások kialakításában nagy szerepe van a családnak, az édesanya készségének, tudásának, s mint mindenben, a pozitív példának. Fontos az iskolai közétkeztetés és büfék kínálata is. Ha a gyerek azokat az ételeket találja ott, amelyekről azt tanulja, hogy egészségesek, akkor az iskola nemcsak oktatja az egészséges táplálkozást, hanem a feltételeit is megteremti.

Az OÉTI általános javaslatokat és részletes ajánlást is közzétett az iskolai büfék árukínálatával kapcsolatban (www.okev.hu). Az Oktatási Minisztérium rendelete pedig, nem kötelezően ugyan, de felsorolja, hogy milyen ételek, italok forgalmazását kellene mellőzni az iskolai büfékben, automatákban, és az árukínálattal kapcsolatban véleményezési jogot biztosít a szülői közösségeknek. Arra is biztatja őket, hogy ennek kialakítása során vegyék figyelembe az OÉTI ajánlását, valamint az iskola-egészségügyi szolgálat, esetleg dietetikus szakember véleményét.
Az ajánlások betartatása nem könnyű feladat – mondja Zentai Gáborné, az I. Számú Általános Iskola igazgatója, hiszen a büfékre – elsősorban a felső tagozatos gyerekek miatt – szükség van. Ha az áruk korlátozásával nagyon megkötik az üzemeltető kezét, esetleg úgy is dönthet, hogy nem éri meg neki nyitva tartani az üzletét. Saját tapasztalata az, hogy a gyerekek körében „nem sikk” otthonról tízórait hozni, az esetleg kiflire kapott pénzt pedig szénsavas üdítőkre, csipszre és édességekre költik.

Az Arany János iskolában évek óta nem lehet szénsavas üdítőt, rágót, illetve csipszet venni, az Eötvösből eddig csak a kólát tiltották ki. Mittákné Bögre Ágnes igazgató szerint nem véletlen, hogy a hosszas egyeztetések után kiadott minisztériumi rendelet is csak ajánlást fogalmaz meg, vagyis nem kívánja korlátozni a vállalkozói szabadságot. Az iskoláknak és a szülőknek korlátozás helyett azt kellene elérniük, hogy a gyerekekben kialakuljon az igény az egészséges táplálkozásra, és így válogassanak ételek között.

Enni persze nemcsak a büfében kapnak a gyerekek. Legalább ennyire fontos, hogy a menzán is tápláló, változatos és elegendő mennyiségű étel kerüljön eléjük. A megkérdezett igazgatók véleménye megoszlik a közétkeztetésről. Többségük elégedett a Dussman Kft szolgáltatásaival. Az I. Számú iskola konyháján gyerekek és felnőttek egyaránt szívesen esznek, az elmúlt tanévben nőtt is az étkezők száma, míg az Arany Jánosban például folyamatos volt a panasz az ételek minőségére és mennyiségére. Horváthné dr. Hidegh Anikó igazgatóhelyettes elmondta, hogy többször is meghívták a Dussman képviselőjét, és az élelmezés-vezetővel is tárgyaltak a problémákról, ami alapján lát lehetőséget a javulásra.

Hozzáértők azt is mondják, nem szabad folyton számolnunk, méricskélnünk, tudományos megfigyelések alapján összeválogatni étrendünket. A szervezetünk tudja, mire és mennyire van szükségünk, csak figyelnünk kell a jelzéseire. Hogy mennyire szabad figyelembe vennünk a gyerekeink jelzéseit, amikor üdítőt, nyalókát, hamburgert követelnek, és durcásan kotorják ki a zöldséget a rizsből? Örök dilemma. Mindenesetre foglalkozni kell vele nap mint nap, otthon, és az iskolában is.

Hozzászólás

E-mail címe rejtve marad. A kötelező mezők *-al vannak jelölve.

Megszakítás

Legfrissebb cikkek

Képtárak

Kategóriák