2020. augusztus 14. - Marcell napja
Péntek
Min:21°
Max:26°
Szombat
Min:19°
Max:28°
Vasárnap
Min:18°
Max:28°
Hétfő
Min:20°
Max:32°
Kedd
Min:17°
Max:24°
Karácsonyi blokk
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.
Rédli Éva: A garabonciás
2008-12-16 -

El kell mesélnem nektek találkozásomat a Garabonciással, hogy biztosan felismerjétek, ha egyszer hozzátok is bekopogtat.

Mint minden valamirevaló titokzatos, hihetetlen történet, ez is gyerekkoromban esett meg velem. Nem tudom, észrevettétek-e, de csak a kisgyerekek engedik magukhoz közel a csodákat. A felnőttek mintha félnének, hogy valami megmagyarázhatatlan történik velük, addig kételkednek, addig gyanakodnak, addig csűrik-csavarják, míg a csodát rejtő pillanat egyszer csak, huss! elillan végleg. És mert ezekből a pillanatokból csak nagyon kevés jut egy embernek, jó sokat kell várni, hogy egy újabb jöjjön.

Mindenesetre én nagyon szerettem kisgyereknek lenni. Főleg télen, amikor lehetett ablakpárkányról havat enni, jégcsapot törni az ereszről, orrot az ablakhoz nyomva jégvirágot olvasztani, hóangyalként feküdni a hóban és úgy maradni jó sokáig, de mégis, a legjobb volt hazaérni. A kinti hidegből be a jó meleg szobába, hagyni, hogy ringató karok melengessenek, megnyugtató, duruzsoló hangok öleljenek körül. A legmegnyugtatóbb, legduruzsolóbb hangja nagyanyámnak volt. Fejében a világ legszebb történetei sorakoztak szépen, és én alig vártam, hogy végighallgassam az összeset, egytől-egyig.

Esténként leült az ágyam szélére, jól betakargatott, és ráérősen mesélni kezdett.
Kedvenc meséi a Garabonciásról szóltak, akiről sosem lehet tudni, honnan érkezik, de ha bekopogtat, jól tesszük, ha megkínáljuk tejjel és kenyérrel, különben megharagszik, és haragjában jégesőt, hóvihart, dermesztő szelet kavar körülöttünk. Ha viszont jó szívvel vendégül látjuk, igazi varázslatban lehet részünk. „Van egy bűvös könyve – mondta nagyanyám -, amiből ha olvasni kezd, el tud repíteni a világ túlsó felére. A vándorbotja pedig egészen az égig ér, olyan, mint egy lajtorja, felmászhatsz rajta a Holdig is, ha úgy tartja kedved.”
Jaj, hát ezt igazán nagyon szerettem hallgatni, ezt a részt, a Holdról! Én is, mint sok más gyerek, azt gondoltam, hogy a Hold a titkos barátom, és nagyjából mindent tud rólam. A jót is meg a rosszat is. De így vagy úgy, mindenképp örül nekem. Én is örültem neki. Akkor is, amikor csak egy vékony sarlónak látszott az égen, akkor is, ha kerek sajttá gömbölyödött, még akkor is, amikor eltűnt néhány napra, mert akkor meg olyan jó volt várni rá, hogy újra megjelenjen odafönn. Egy szó, mint száz, a Holdról szóló meséket szerettem legjobban, és nagyanyám azt mondta, hogy a Garabonciás ezer meg ezer csodaszép égi történetet ismer. Elhatároztam hát, hogy ha addig élek is, mindenképpen találkozom egyszer a Garabonciással, és megkérem, hogy mondja el minden meséjét a Holdról. Vagy legalább egyet. A legszebbet.

Az a bizonyos téli este is ugyanúgy kezdődött, mint a többi. Ültem az ablaknál, és kifelé bámultam. Nagyon igyekeztem, hogy jól lássam a teliholdat, amely olyan szikrázóan ragyogott fenn a tiszta égen, hogy szinte belefájdult a szemem. Annyira figyeltem felfelé, hogy nem vettem észre a különös alakot, aki lassan közeledett a házunkhoz vezető, hóval borított úton. Aztán egyszer csak mégis megláttam. Első pillantásra kicsit ijesztő volt hosszú köpönyegével, ákombákom járásával, girbegurba vándorbotjával, mégis, rögtön felismertem. Sarkig tártam az ajtót, ő pedig belépett. Megkínáltam kenyérrel, tejjel, ő evett-ivott jóízűen, aztán rám nézett, és halkan mesélni kezdett: „Tudom, hogy a Holdról szeretnél hallani, de az én meséim közül egyik sem túl jókedvű. Nem baj?” Megráztam a fejem, mert azt már nagyanyámtól megtanultam, hogy a szomorú történetek néha sokkal szebbek tudnak lenni, mint a vidámak. A Garabonciás halványan elmosolyodott és belekezdett:

Holdherceg már időtlen idők óta élt a Holdon, egyes egyedül, egy szál magában. Nem volt különösebben szomorú emiatt, hiszen nem tudta, milyen is az, ketten lenni. Együtt ébredni, beszélgetni, nevetni, szomorkodni valakivel, együtt élni az életet. De azért nem volt boldog sem, persze. Így élt, se nem boldogan, se nem szomorúan, mígnem egy napon, valahonnan egészen messziről énekszót hallott. És azon nyomban megszerette ezt a távoli, csodaszép hangot. Egy szempillantás alatt. Egy ideig elég volt neki, hogy nap mint nap, újra meg újra az estét várja, hogy felcsendüljön végre a messzi hang, aztán persze addig-addig keresgélt, kutatott, míg megtalálta azt, aki énekével így elbűvölte őt. Holdviolának hívták az aprócska tündérlányt, lent a Földön élt egy ezerszínű, selyemfüvű réten. Egy virág kelyhe volt az otthona, és esténként az ő dala ringatta álomba a mező apraját-nagyját. Soha nem vágyott el innen, és ez minden bizonnyal így is maradt volna a világ végezetéig - hiszen a virágtündérek, mint Holdviola is, soha nem néznek messzebb a fűszálak hegyénél, arra meg különösen nem vetemednek, hogy az ég felé tekintgessenek –, ha nem egy kis tó partján találta volna őt egy nyáresti holdkelte. Hogyan, hogyan nem, megpillantotta a Hold tükörképét a vízben, és abban a percben minden úgy történt, ahogyan történnie kellett. Holdviola megfürdött a tiszta vizű kicsi tóban, a ragyogás és a fény pedig olyan lágyan-szelíden ölelte át, hogy a kicsi tündér nem is tudott másra gondolni, csak hogy ez a pillanat ne érjen véget soha.

Volt még valaki, aki – hosszú köpönyege mögé bújva - majdnem olyan áhítattal hallgatta esténként Holdviola altatódalát, mint Holdherceg, és aki most elhatározta, hogy segít a tündérlánynak feljutni a Holdig. Girbegurba vándorbotját háromszor megsuhintotta a föld fölött, mire az égig érő lajtorjává változott. Így már bátran elindulhattak felfelé. Ha elfáradtak, megpihentek egy-egy felhőn, aztán folytatták útjukat egészen addig, míg végre megérkeztek Holdherceghez.

Vannak dolgok, amikről nem lehet beszélni, mert nincsenek rá elég jó szavak. Ilyen volt a kis tündér és az ő kedvesének boldogsága. Együtt ébredtek és aludtak el, együtt beszélgettek és hallgattak, együtt nevettek és szomorkodtak. Ketten voltak egyek.

Aztán egy idő múlva Holdherceg azt vette észre, hogy Holdviola reszket. Hiába a szív melege, a kinti hideg ragyogás egészen megdermesztette szegényt. Sápadt lett, majdnem olyan fehér, mint a Hold fénye, és már énekelni se tudott. Holdherceg megpróbált mindent, de bármit is próbált, a törékeny tündérlány fázott, egyre csak fázott. Így aztán nem tehetett mást, vissza kellett engednie Holdviolát a Földre, vissza a virágszagú rétre, vissza oda, ahol énekelni-élni tud. És hogy ne legyen olyan nehéz a kis tündérnek a búcsú, Holdherceg arra kérte hosszú köpönyeges barátját, hogy bűvös könyvéből keressen egy varázslatot, amitől Holdviola elfelejti őt és a Holdat és a csillagokat és az egész végtelen égboltot.

A Garabonciás sóhajtott egyet és elhallgatott. Aztán amilyen csöndben jött, olyan csöndben hagyott ott engem ezzel a szép-szomorú nyári mesével a hideg téli éjszakában. Egyszerre melegített is és fáztam is tőle.

Azóta, én legalábbis úgy látom, a Hold mintha még szikrázóbban ragyogna odafent. Hátha Holdviola mégis felnéz egyszer az égre, és eszébe jut minden, ami volt.

És ha egyszer egy réten, ezerszínűn, selyemfüvűn, találkoznátok egy aprócska lánnyal, aki egy virág kelyhében él, Holdviolának hívják és gyönyörűen énekel, mondjátok meg neki, hogy Holdherceg nagyon várja. Menjen és vidámítsa meg a szívét, ne szomorkodjon tovább
A Garabonciás meg holnap legyen a ti vendégetek!


Nyári táborok
2020-05-15 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon lehet.
Civil szféra
2020-05-08 -
A Remény Bajnoka Alapítvány (székhelye: 2440 Százhalombatta, Ifjúság útja 7.) Kuratóriuma által 2020. május 8. napján az alábbi pályázatot írja ki: Az Alapítvány 50.000,- Ft-os támogatásra ír ki pályázatot olyan magánszemélyek és egyéni vállalkozók részére, akik megfelelnek a pályázati feltételeknek.
AKTUÁLIS
2020-08-10 -
2020-07-29 -
2020-07-22 - Nyugdíjazás és óraszámcsökkenés miatt leendő csapattagjait keresi az ÉSZC Százhalombattai Széchenyi István Technikum és Gimnázium a következő területeken: 
HÍREINK
Bővült a kör, újabb dílert gyanúsítanak a rendőrök
2020-08-13
Az érdi zsaruk felkutatták, kitől vásárolhatta a kábítószert, a már május óta letartóztatásban lévő gyanúsított.

Álmában végeztek a nem kívánatos lakóval
2020-08-13
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 11-én, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 11-ig elrendelte annak a két férfinak a letartóztatását, aki ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntette miatt nyomoz.

Bozótvágóval akarta megölni anyja élettársát egy férfi
2020-08-13
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 12-én, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 12-ig elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntettének kísérlete miatt nyomoz.

Parkolókban fosztottak ki alvó sofőröket
2020-08-13
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 12-én, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 12-ig elrendelte annak a három férfinak a letartóztatását, akik ellen a Budaörsi Rendőrkapitányság kisebb értékre dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt indított eljárást. 2020. augusztus 10-én, az M1-es autópálya egyik parkolójában egy ismeretlen tettes betörte egy várakozó autó ablakát és eltulajdonította a kocsiban alvó sértett pénztárcáját, majd társaival elmenekült a helyszínről.

Napi ötszáz forint lesz a bölcsődei térítés
2020-08-10
Az állam és az önkormányzat mellett a szülőknek is fizetniük kell a gyerekek bölcsődei gondozásáért szeptember 1-jétől Százhalombattán.

Vasvillával és baltával ment a szomszédjának egy férfi
2020-08-10
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 7-én, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 7-ig elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Nagykátai Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt nyomoz. A gyanúsított, valamint a sértett és annak élettársa között néhány éve megromlott a szomszédi kapcsolat, a rendszeressé váló konfliktusok miatt a gyanúsított ellen több büntetőeljárás is indult. 2020. július 31-én a gyanúsított lovaskocsijával elsodorta az előtte kerékpárral közlekedő sértettet.

Egy méret mindenkinek? Kommunikációs és konfliktuskezelési tréning gyakorló és leendő szülőknek
2020-08-10
Egy család - mint minden rendszer - olyan egyedi jellemzőkkel bír, amelyekkel tagjai külön-külön nem rendelkeznek.  A családra jellemző egyedi problémák  egyedi megoldásokat kívánnak. Ugyanakkor a változás, változtatás létrehozásához szükséges szabályszerűségek és eszközök nagyon is hasonlóak.

Átúszták a Balatont
2020-08-07
A Százhalombattai VUK SE tizenegy versenyzője is részt vett a 38. Balaton-átúszáson augusztus 1-jén.

Belőled is lehet kortárs segítő...
2020-08-07
A SZISZKI-ben a második nyáron tartunk képzett kortárs segítőink vezetésével egy több alkalomból álló ún.

Hajnalban csapott le az utcán egy idős nőre a rabló
2020-08-07
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 6-án, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 6-ig elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Váci Rendőrkapitányság a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmény miatt nyomoz.

Küzdenek a rongálás és az illegális szemétlerakás ellen
2020-08-06
Klasszikus értelemben nem fordultak elő bűncselekmények júlisban azonban, folytatódtak a kukarugdosások és kiborogatások, gyújtogatások és rongálások - áll a százhalombattai polgárőség beszámolojában.

Nyitva lesz a művészeti iskola
2020-08-06
Hangszerkóstolgató, festékpróbálgató nyílt napra várják az érdeklődőket a százhalombattai Művészeti Iskolában augusztus 29-én (szombaton), 9-től 13 óráig.

Felvételi meghallgatás a művészeti iskolában
2020-08-06
Zeneművészet és képzőművészet szakon is felvételi meghallgatást tartanak a Százhalombattai Alapfokú Művészeti Iskolában a 2020/21-es tanévre jelentkezőknek augusztus 31-én (hétfőn) 14 és 18 óra között.

KÉSZ-közlemény: Elfogadhatatlan a nyilvános fenyegetőzés
2020-08-06
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége már többször felemelte szavát a magyar közélet tisztaságáért, a kulturált kommunikációért. Sajnos történelmi tapasztalatainkból tudjuk, hogy a szavakat, az uszításokat a tettek követik, a kisemmizéstől a fizikai megsemmisítésig.

Folytassátok, jövő bajnokai!
2020-08-04
Több mint ezerkétszáz nevezéssel zajlott le a "Kezdjük újra!" Jövő Bajnokai Utánpótlás Verseny második fordulója a százhalombattai strandon július 29-én. A VUK SE úszó szakosztályának versenyzői rengeteg jó teljesítmény és egyéni csúcs mellett tíz arany-, öt ezüst- és három bronzéremmel zárták a viadalt.

Futósikerek
2020-08-04
Remekül teljesítettek a SZVISE Atlétika szakosztályának versenyzői a nyári megméretéseken.

Új szabadtéri edzőeszközök
2020-08-03
Hivatalosan is átadták az új szabadtéri fitneszparkot Százhalombattán, a Sportparkban július 31-én

Egyedi igényekre nem lehet többségi célú helyi szabályozást képezni
2020-08-03
Janovszky Károly, SZÁKOM-ügyvezető tájékoztatója

Hitből pajzsot Eperjessel
2020-08-03
Megjelent a Hitből pajzsot sorozat tizedik része, amelyben az Eucharisztia és a Szeretetláng ajándékára hívja fel a figyelmet Eperjes Károly színművész.A videó a KÉSZ YouTube-csatornáján érhető el: https://youtu.be/yMqmluEXW0A

Folytatódik az új pszichoaktív anyaggal kereskedő bűnszövetség leleplezése - két újabb tagot tartóztattak le
2020-08-03
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 31-én távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. augusztus 31-ig elrendelte a letartóztatását annak a két férfinak, akik ellen a Ceglédi Rendőrkapitányság bűnszövetségben elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette és más bűncselekmény miatt nyomoz. Mindketten annak a bűnbandának a tagjai, amelynek tíz másik tagja ellen 2020. február 7-én rendelte el a legsúlyosabb kényszerintézkedést a Budakörnyéki Járásbíróság.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.