2023. március 21. - Benedek napja
Kedd
Min:8°
Max:16°
Szerda
Min:7°
Max:16°
Csütörtök
Min:9°
Max:18°
Péntek
Min:9°
Max:19°
Szombat
Min:9°
Max:14°
Önkormányzat

Közmeghallgatás - Beruházások a jövő érdekében
2023-02-24 - A kiszámíthatatlan gazdasági helyzet miatt nagy a bizonytalanság, amely megnehezíti a város működését, mindezek mellett nominális értékben régen látott magas bevételi összeggel számol a költségvetés – hangzott el a február 20-i közmeghallgatáson.
Vezér Mihály polgármester ismertette a büdzsé főbb számait. A 2023-as költségvetés mintegy 10 milliárdra tervezett bevételéből 1 milliárd 753 millió Ft a normatív állami támogatás (önkormányzati általános működési, köznevelési, szociális, gyermekjóléti, gyermekétkeztetési, kulturális támogatások). A közhatalmi bevételek a helyi adókon keresztül realizálódnak, ezek közül kiemelkedik az iparűzési adó, amit 6 milliárd Ft-ra terveztek. Építményadóból 750, telekadóból 500 millió Ft bevétel várható, az egyéb bevételek (pótlék, bírság) összege 7 millió Ft. A bevételi oldal több mint 60 %-a iparűzési adó, a helyi adók összesen 7, 3 milliárd Ft-ot tesznek ki, ami  az önkormányzati büdzsé mintegy 73%-a. A magas helyi adóbevétel örvendetes, ugyanakkor rendkívül nagy kiszolgáltatottságot jelent, mert ha valamelyik nagy adózó rosszul teljesít, az negatívan érinti a közellátás színvonalát – jegyezte meg a városvezető.
A működési bevételek 856 millió Ft-ra rúgnak, ami a BKK jegybevételéből, a víziközmű 46 millió forintot kitevő bérbeadásából, illetve más ingatlanok bérbeadásából és az ÁFA visszaigényléséből tevődik össze. A felhalmozás célú bevételek összege 79 millió Ft, ez magában foglalja ingatlanok, például garázsok, lakások értékesítését, valamint a korábban adott lakáscélú helyi támogatási kölcsönök visszafizetését, ami 60 millió Ft.
A tervezett kiadások összege 14 milliárd Ft, ami 4 milliárddal haladja meg a bevételi oldalt. A különbség okán Vezér Mihály kiemelte, hogy szükséges beruházni az élhető jövő érekében; előtérbe kerül a zöld energia, fontos, hogy kevesebb fosszilis energiát használjunk fel, ezért igyekeznek szigetelni és gépészetileg átalakítani az önkormányzati intézményeket. Korszerű ledes közvilágítás épül ki több mint 3200 világítótesttel, 400 millió Ft értékben, aminek 1,5-2 év az egyszeri visszatérülése. A fejlesztéseket a korábbi évek 9 milliárd forintnyi megtakarításaiból finanszírozzák.
A működési kiadási tétel 12,6 milliárd Ft, ebből 3,3 milliárd a bérköltség, a dologi jellegű kiadások 4 milliárdot tesznek ki, a segélyek összege 90 millió Ft. Az egyéb működési kiadások nagysága 5 milliárd Ft, amiből 2,1 milliárd Ft a szolidaritási hozzájárulás az eddig 1,6 helyett. Ez azt jelenti, hogy Százhalombatta nettó befizető, 300 millió Ft-tal járul hozzá a magyar központi költségvetéshez, ennyi ugyanis az 1,8 milliárd Ft állami normatíva és az iparűzési adón keresztül számított 2,1 milliárd Ft szolidaritási hozzájárulás különbsége.
A 774 millió Ft összegű általános tartalék az előre nem látható feladatok finanszírozására szolgál.
A célzott feladatok ellátásra képzett tartalék 600 millió Ft, ami energetikai megtakarításokat célzó beruházásokhoz, például intézményi felújításokhoz, szigetelésekhez kapcsolódik. Összesen a céltartalékok sora 1,8 milliárd Ft-ra fog rúgni.
Bér és járulékok tekintetében 21 főt érint a minimálbér elérése, valamint az 5%-ot meghaladó infláció miatt a munkavállalók számára átlagosan 10 %-os bérnövekményt (járulékokkal) szeretnének biztosítani.
Az 1,3-1,4 milliárd Ft igazgatási kiadások főként a Polgármesteri Hivatal 75 fős létszám keretét érinti, ezen tételek: személyi, dologi kiadások, kommunikációs eszközök, hivatal karbantartási, rezsi és működtetési költségei. A hivatal felét leállították a magas energia árak miatt, ezzel is igyekeznek spórolni – tette hozzá a polgármester.
Az önkormányzati, üzemeltetési fenntartási kiadások összege 1,4 milliárd Ft.
 
 • Városi közvilágítás, karbantartás, összességében: 413 millió Ft.
 • Köztisztasági feladatok: 200 millió Ft. (SZÁKOM látja el)
 • Vízrendezés, belvízmentesítési feladatok: 124 millió Ft.
 • Duna Part karbantartása, hogy balesetmentes legyen (kidőlő fák, stb.)
 • Állategészségügyi feladatok, pl. gyepmesteri telephely működtetés, kóbor állatok befogása: 20 millió Ft.
 • Temető fenntartása és kötelező önkormányzati feladat: 25 millió Ft.
 • Szent István tér létesítményeinek üzemeltetése két tételben 20-25 millió Ft.
 • Faültetési program több mint 7 millió Ft.
 • Vagyonkezelési feladatok, bérlakások működtetése, piac üzemeltetése, Polgárok Háza és üzletek, garázsok hasznosítása: 90 millió Ft.
 • Idősek támogatása, idősklubok működésének támogatása létszámarányosan történik, különböző címeken juttatások biztosítása: 112 millió Ft.
 • Oktatás, nevelés kiadásai: 1 milliárd 126 millió Ft.
 • Egészségügyi kiadások: 400 millió Ft. (Százhalom Egészégügyi Központ A épületének fenntartása+rezsi költségei)
 • Ingyenes szűrővizsgálatok minden korosztály számára: 4 millió Ft.
 • Ingyenes gyermek és szemészeti ortopédiai szűrések
 • Betegszállítás: Sérültekért Alapítvány támogató szolgálata vette át
 • Ingyenes védőoltások (rota, agyhártyagyulladás elleni): 7,2 millió Ft.
 • Kulturális kiadások: könyvtár működtetése közel 100 millió Ft., múzeum és régészeti park fenntartása 124 millió Ft., BKK 352 millió Ft. Összesen közel 680 millió Ft. (ebben a város rendezvényei is szerepelnek)
 • Városi Családsegítő és Gondozási Központ: 1,8 milliárd Ft. (szociális étkeztetés, gyermek és közétkeztetés, házi segítségnyújtás, idősek otthona, bölcsőde, védőnői szolgálat, nappali ellátás, idősek klubja)
 
Civilszervezek:
- Szülők Fóruma: 4,5 millió Ft.
- Sérültekért Alapítvány: 14 millió Ft.
- Gondoskodás 2000: 3,6 millió Ft.
 - A sportegyesületek összesen 38 millió Ft támogatásban részesülnek. Az összes sportlétesítményt használó egyesület térítésmentesen kapja a fürdőhasználatot, fűtést, világítást, takarítást, ami több mint 100 millió Ft feletti támogatási összeg.
A Hírtükör közéleti lap 36 millió Ft-ból, a Halom TV 107 millió Ft-ból működik. A Korshak Kft. 368 millió Ft támogatásban részesül; a kezelésében lévő szálloda most nem üzemel, de szigetelés és zöldenergia beruházás lesz az épületben. A Sporthalom Kft. 578 millió Ft-ból fog működni, a SZÁKOM Kft.-nél 24 millió Ft értékben lesz energia-takarékossági beruházás.
 
Főbb beruházások:
 • Matróz és Bulcsú utca. közvilágításának kiépítése: 20,5 millió Ft.
 • A sárga villogóval ellátott gyalogátkelőhelyek beváltak, még 6-ot telepítenek a városban: 20 millió Ft.
 • Tehergépjárművek (3,5 tonna felettiek) külön elhelyezése, főként a déli lakótelepen: 143 millió Ft.
 • Bláthy Ottó és az Erkel körúti parkoló kialakítása: 130 millió Ft.
 • Szent László rendelő és egyéb helyiségek mérőhely kialakítása és rekonstrukciója: 14 millió Ft.
 • Kerékpárút bővítése: 280 millió Ft.
 • Jelzőlámpák cseréje: 30 millió Ft.
 
Vezér Mihály végül kiemelte, hogy a korábbi években felhalmozott 9 milliárd 75 millió Ft megtakarítást 4,7 milliárd Ft-ra tervezik csökkenteni, amit a jövő érdekében történő, energia-takarékossági beruházások indokolnak.  
A közmeghallgatáson megválaszolták a lakosság által felvetett kérdéseket is.
 
 
 
 
 

AKTUÁLIS
2023-02-07 - Nagyon sok köszöntést kaptam az 55. születésnapom alkalmából. Többségét szeretetből vagy tiszteletből, de volt, aki udvariasságból vagy megszokásból teszi ezt.
2023-01-05 - Életének 87. évében elhunyt Gábor Artemisz (Debrecen 1936. – Budapest 2022.) koloratúrszoprán énekes, százhalombattai kórusok hangképző tanára.
2023-01-03 - Elhunyt Mentusz Lászlóné.
Dobogós battai páros teniszben
2023-03-20
Az előkelő harmadik helyet szerezte meg Dávid Roland és Nádasy Gergely a férfi páros versenyszámban a február végén, Pécsen megrendezett a fedett pályás Magyar Bajnokságon – tájékoztatta lapukat Dénes Tibor, a VUK SE Tenisz Szakosztályának edzője.

Munkában a polgárőrök - Februári beszámoló
2023-03-20
Megkezdődött az új jelentkezők képzése, ez sok feladattal jár, de boldogan látjuk el.

SÁRKÁNYHAJÓ VERSENY SZÁZHALOMBATTÁN A FÜREDI PIKNIKEN
2023-03-20
Százhalombatta Város Önkormányzata és a Sporthalom Nonprofit Kft. 2023-ban ismét meghirdeti korábban népszerűvé vált sárkányhajó versenyét a Csónakázó tavon.

Szánhúzó kutyával két keréken - Százhalombattai Európa-bajnok
2023-03-10
Talán nem sokan tudják, pedig a városnak kontinens bajnoka van kutyás terepkerékpározásban Szakács Teodóra személyében, de édesanyja Szakács Andrásné, Zsófia is remek eredményeket ért el a sportágban.

Éljenek a hölgyek!
2023-03-10
A hölgyeket köszöntötte Nőnap alkalmából az Önkormányzat; Vezér Mihály polgármester ellátogatott az Idősek Gondozóházába, a főtéri városi ünnepségen pedig a Képviselő-testület férfi tagjaival együtt adtak át virágokat március 8-án.

Parkoló építési program - Elkészült 11 db parkoló
2023-03-10
Időben befejeződtek az Október 6. és a Március 15. utcában a parkolók építési munkálatai.

Nemzetközi versenyen jártak a modellvitorlázók
2023-03-07
A százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub maroknyi kis csapata – 5fő + 2 fő támogató – képviselte a magyar modellvitorlázókat a horvátországi, rogoznicai IOM hajóosztály bajnokságán a március 2-4-én. A versenyről – amelyet helyezésekkel zártak a battaiak – Kunvári Sándor egyesületi tag számolt be.

HALOMJÁRÁS
2023-03-07
A KÉSZ Százhalombattai Csoport helytörténeti túrát szervez március 18-án. Indulás 9.00 órakor a Százhalombatta – Régészeti Parktól.

A leggyorsabb babát köszöntötték
2023-03-07
Horeczky Márton Zalán az év első százhalombattai újszülöttje, aki 2760 grammal, 47 cm-rel, január 5-én látta meg a napvilágot.

Itthon tartották a két pontot
2023-03-06
26-28-ra győzött a Százhalombattai KE a Tata csapata ellen az NB I/B férfi kézilabda bajnokság március 4-i fordulójában - Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolója.

Tegyünk együtt az elektronikus pénzforgalom biztonságáért!
2023-03-05
A digitalizáció révén egyre hangsúlyosabbá válik az elektronikus pénzforgalom, ezzel párhuzamosan pedig megfigyelhető, hogy a sikeres visszaélések száma és aránya is növekszik – figyelmeztet az Érdi Rendőrkapitányság.

Víz világnapi tisztító akció
2023-03-04
A százhalombattai Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat 2008 óta többször megtisztította a városban lévő vízpartok környékét, amely idén a Víz világnapja alkalmából sem maradhat el.

Ünnepi szemétszállítás
2023-03-02
Változatlan rendben történik március 15-én (szerda) a lakótelepen a kommunális hulladék, illetve Dunafüreden (Damjanich u.-tól a Csónakház irányába eső rész) és Újtelep/Urbárium városrészben a zöldhulladék elszállítása – tájékoztat a SZÁKOM Nonprofit Kft.    

Kevésen múlt
2023-03-01
32-31-es vereséget szenvedett idegenben a Százhalombattai KE Kecskemét csapatától az NB I/B férfi kézilabda bajnokság február 24-i fordulójában – Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatója beszámolója.

Battai sportolók a magyar sportlövő-válogatottban
2023-03-01
A Százhalombatta Lövészklub életében nem mondhatni, hogy minden zökkenő mentesen telik, bár a körülményekhez képest mindenki remekül teljesít.

Áldozatsegítői Pont az Érdi Rendőrkapitányságon
2023-02-28
Az Európai Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját, ez a nap azóta számos országban – Magyarországon 1993 óta – az áldozatok napja – hívja fel a figyelmet a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya.

Lengyel diákcsere program az Arany iskolában
2023-02-28
Öt diák és két kísérő pedagógus képviselte iskolánkat a The Future is your Challenge új Erasmus+ projekt első diákcsere programján a II Liceum Ogólnokształcące im. Jana Matejki lengyel partneriskolában Siemianowicach Śląskich városában. Csapatunkon kívül még 5 olasz diák és két kolléga érkezett és töltötte velünk együtt el az élményekben gazdag egy hetet. 

Új sekélygáz-kutakat állít termelésbe a MOL Kelet-Magyarországon
2023-02-28
Három sikeres sekélygáz-fúrást hajtott végre Kelet-Magyarországon a MOL az elmúlt két hónapban, kettőt Komádi térségében, egyet pedig Álmosdon.

Battai éremeső hazai pályán
2023-02-28
54 érmet – 10 arany, 19 ezüst, 25 bronz – szerzett a Százhalombattai VUK SE Úszóklubja a XII. Rövidpályás Szenior Országos Bajnokságon február 18-19-én.

Szalai János Emlékverseny
2023-02-24
A Százhalombattai VUK SE Úszó Szakosztálya idén immár 20. alkalommal rendezte meg a Szalai János Emlékversenyt február 12-én.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.