2024. február 24. - Mátyás napja
Szombat
Min:9°
Max:13°
Vasárnap
Min:6°
Max:12°
Hétfő
Min:7°
Max:14°
Kedd
Min:7°
Max:14°
Szerda
Min:7°
Max:15°
Önkormányzat

Közmeghallgatás - Beruházások a jövő érdekében
2023-02-24 - A kiszámíthatatlan gazdasági helyzet miatt nagy a bizonytalanság, amely megnehezíti a város működését, mindezek mellett nominális értékben régen látott magas bevételi összeggel számol a költségvetés – hangzott el a február 20-i közmeghallgatáson.
Vezér Mihály polgármester ismertette a büdzsé főbb számait. A 2023-as költségvetés mintegy 10 milliárdra tervezett bevételéből 1 milliárd 753 millió Ft a normatív állami támogatás (önkormányzati általános működési, köznevelési, szociális, gyermekjóléti, gyermekétkeztetési, kulturális támogatások). A közhatalmi bevételek a helyi adókon keresztül realizálódnak, ezek közül kiemelkedik az iparűzési adó, amit 6 milliárd Ft-ra terveztek. Építményadóból 750, telekadóból 500 millió Ft bevétel várható, az egyéb bevételek (pótlék, bírság) összege 7 millió Ft. A bevételi oldal több mint 60 %-a iparűzési adó, a helyi adók összesen 7, 3 milliárd Ft-ot tesznek ki, ami  az önkormányzati büdzsé mintegy 73%-a. A magas helyi adóbevétel örvendetes, ugyanakkor rendkívül nagy kiszolgáltatottságot jelent, mert ha valamelyik nagy adózó rosszul teljesít, az negatívan érinti a közellátás színvonalát – jegyezte meg a városvezető.
A működési bevételek 856 millió Ft-ra rúgnak, ami a BKK jegybevételéből, a víziközmű 46 millió forintot kitevő bérbeadásából, illetve más ingatlanok bérbeadásából és az ÁFA visszaigényléséből tevődik össze. A felhalmozás célú bevételek összege 79 millió Ft, ez magában foglalja ingatlanok, például garázsok, lakások értékesítését, valamint a korábban adott lakáscélú helyi támogatási kölcsönök visszafizetését, ami 60 millió Ft.
A tervezett kiadások összege 14 milliárd Ft, ami 4 milliárddal haladja meg a bevételi oldalt. A különbség okán Vezér Mihály kiemelte, hogy szükséges beruházni az élhető jövő érekében; előtérbe kerül a zöld energia, fontos, hogy kevesebb fosszilis energiát használjunk fel, ezért igyekeznek szigetelni és gépészetileg átalakítani az önkormányzati intézményeket. Korszerű ledes közvilágítás épül ki több mint 3200 világítótesttel, 400 millió Ft értékben, aminek 1,5-2 év az egyszeri visszatérülése. A fejlesztéseket a korábbi évek 9 milliárd forintnyi megtakarításaiból finanszírozzák.
A működési kiadási tétel 12,6 milliárd Ft, ebből 3,3 milliárd a bérköltség, a dologi jellegű kiadások 4 milliárdot tesznek ki, a segélyek összege 90 millió Ft. Az egyéb működési kiadások nagysága 5 milliárd Ft, amiből 2,1 milliárd Ft a szolidaritási hozzájárulás az eddig 1,6 helyett. Ez azt jelenti, hogy Százhalombatta nettó befizető, 300 millió Ft-tal járul hozzá a magyar központi költségvetéshez, ennyi ugyanis az 1,8 milliárd Ft állami normatíva és az iparűzési adón keresztül számított 2,1 milliárd Ft szolidaritási hozzájárulás különbsége.
A 774 millió Ft összegű általános tartalék az előre nem látható feladatok finanszírozására szolgál.
A célzott feladatok ellátásra képzett tartalék 600 millió Ft, ami energetikai megtakarításokat célzó beruházásokhoz, például intézményi felújításokhoz, szigetelésekhez kapcsolódik. Összesen a céltartalékok sora 1,8 milliárd Ft-ra fog rúgni.
Bér és járulékok tekintetében 21 főt érint a minimálbér elérése, valamint az 5%-ot meghaladó infláció miatt a munkavállalók számára átlagosan 10 %-os bérnövekményt (járulékokkal) szeretnének biztosítani.
Az 1,3-1,4 milliárd Ft igazgatási kiadások főként a Polgármesteri Hivatal 75 fős létszám keretét érinti, ezen tételek: személyi, dologi kiadások, kommunikációs eszközök, hivatal karbantartási, rezsi és működtetési költségei. A hivatal felét leállították a magas energia árak miatt, ezzel is igyekeznek spórolni – tette hozzá a polgármester.
Az önkormányzati, üzemeltetési fenntartási kiadások összege 1,4 milliárd Ft.
 
 • Városi közvilágítás, karbantartás, összességében: 413 millió Ft.
 • Köztisztasági feladatok: 200 millió Ft. (SZÁKOM látja el)
 • Vízrendezés, belvízmentesítési feladatok: 124 millió Ft.
 • Duna Part karbantartása, hogy balesetmentes legyen (kidőlő fák, stb.)
 • Állategészségügyi feladatok, pl. gyepmesteri telephely működtetés, kóbor állatok befogása: 20 millió Ft.
 • Temető fenntartása és kötelező önkormányzati feladat: 25 millió Ft.
 • Szent István tér létesítményeinek üzemeltetése két tételben 20-25 millió Ft.
 • Faültetési program több mint 7 millió Ft.
 • Vagyonkezelési feladatok, bérlakások működtetése, piac üzemeltetése, Polgárok Háza és üzletek, garázsok hasznosítása: 90 millió Ft.
 • Idősek támogatása, idősklubok működésének támogatása létszámarányosan történik, különböző címeken juttatások biztosítása: 112 millió Ft.
 • Oktatás, nevelés kiadásai: 1 milliárd 126 millió Ft.
 • Egészségügyi kiadások: 400 millió Ft. (Százhalom Egészégügyi Központ A épületének fenntartása+rezsi költségei)
 • Ingyenes szűrővizsgálatok minden korosztály számára: 4 millió Ft.
 • Ingyenes gyermek és szemészeti ortopédiai szűrések
 • Betegszállítás: Sérültekért Alapítvány támogató szolgálata vette át
 • Ingyenes védőoltások (rota, agyhártyagyulladás elleni): 7,2 millió Ft.
 • Kulturális kiadások: könyvtár működtetése közel 100 millió Ft., múzeum és régészeti park fenntartása 124 millió Ft., BKK 352 millió Ft. Összesen közel 680 millió Ft. (ebben a város rendezvényei is szerepelnek)
 • Városi Családsegítő és Gondozási Központ: 1,8 milliárd Ft. (szociális étkeztetés, gyermek és közétkeztetés, házi segítségnyújtás, idősek otthona, bölcsőde, védőnői szolgálat, nappali ellátás, idősek klubja)
 
Civilszervezek:
- Szülők Fóruma: 4,5 millió Ft.
- Sérültekért Alapítvány: 14 millió Ft.
- Gondoskodás 2000: 3,6 millió Ft.
 - A sportegyesületek összesen 38 millió Ft támogatásban részesülnek. Az összes sportlétesítményt használó egyesület térítésmentesen kapja a fürdőhasználatot, fűtést, világítást, takarítást, ami több mint 100 millió Ft feletti támogatási összeg.
A Hírtükör közéleti lap 36 millió Ft-ból, a Halom TV 107 millió Ft-ból működik. A Korshak Kft. 368 millió Ft támogatásban részesül; a kezelésében lévő szálloda most nem üzemel, de szigetelés és zöldenergia beruházás lesz az épületben. A Sporthalom Kft. 578 millió Ft-ból fog működni, a SZÁKOM Kft.-nél 24 millió Ft értékben lesz energia-takarékossági beruházás.
 
Főbb beruházások:
 • Matróz és Bulcsú utca. közvilágításának kiépítése: 20,5 millió Ft.
 • A sárga villogóval ellátott gyalogátkelőhelyek beváltak, még 6-ot telepítenek a városban: 20 millió Ft.
 • Tehergépjárművek (3,5 tonna felettiek) külön elhelyezése, főként a déli lakótelepen: 143 millió Ft.
 • Bláthy Ottó és az Erkel körúti parkoló kialakítása: 130 millió Ft.
 • Szent László rendelő és egyéb helyiségek mérőhely kialakítása és rekonstrukciója: 14 millió Ft.
 • Kerékpárút bővítése: 280 millió Ft.
 • Jelzőlámpák cseréje: 30 millió Ft.
 
Vezér Mihály végül kiemelte, hogy a korábbi években felhalmozott 9 milliárd 75 millió Ft megtakarítást 4,7 milliárd Ft-ra tervezik csökkenteni, amit a jövő érdekében történő, energia-takarékossági beruházások indokolnak.  
A közmeghallgatáson megválaszolták a lakosság által felvetett kérdéseket is.
 
 
 
 
 

AKTUÁLIS
2023-09-11 - Születésem után az M4-es épületbe, (ma Hága László utca 11.) költöztünk, és a következő harminc évet itt töltöttem el. Első emlékeimben a lift volt az, ami megragadta a figyelmemet, de úgy vettem észre, hogy a vidékről felköltözött felnőttekét is.
Felajánlás Alíz gyógyulásáért
2024-02-23
A BKK csoportjaként működő Folthalom Foltvarró Csoport felajánlást tesz Hanák Alíz izomsorvadással küzdő érettségi előtt álló fiatal lány megsegítésére.

Óvárosi helyzetkép a költségvetés tükrében
2024-02-23
Számos napirendi pont szerepelt a Képviselő-testület február 15-i ülésén, a képviselők egyebek mellett megalkották Százhalombatta város tárgyévi költségvetési rendeletét. A korábbi évekhez hasonlóan a város egy-egy területét érintő fejlesztések, beruházások iránt nőtt a lakosság és a helyi közösségek érdeklődése. Mind a költségvetést illetően, mind a működés egészét érintően nagyobb hangsúlyt kapott az Óváros.

Két battai arany- és egy bronzérem karatéban
2024-02-23
Az Shotokan Karate International Európai Szervezete 16 ország részvételével, az olaszországi Riminiben rendezte hagyományos évadnyitó versenyét január 26-28 között.

Fair Play díjas a Battai Bullgdogok csapata
2024-02-23
A megtisztelő elismerést Herczeg József vehette át a Magyar Rögbi Szövetség idei díjátadó gáláján – a SZVISE Rögbi Szakosztálynak vezetője az esemény kapcsán osztotta meg az alábbi gondolatokat.

Farsangi és báli forgatag az Arany Iskolában
2024-02-22
Rendkívül sok feladatól és még több élménytől volt gazdag az Arany Iskola a farsangi héten. Minezekből kijutott tanulóknak és tanáraiknak, de még a partneri körnek is (szülők és támogatók) egyaránt.

"Nyitva van az Aranykapu"
2024-02-22
Iskolánkban immár hagyománnyá vált, hogy minden tanévben megrendezze iskolába csalogató "Nyitva van az Aranykapu" című, négyalkalmas programsorozatunkat; február 8-án a délutáni órákban - már ünnepi díszbe öltöztetve iskolánkat - vártuk az érdeklődő óvodásokat és szüleiket.

Két rendőrségi programnyitó egy napon
2024-02-22
Az Érdi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója és a Százhalombattai Rendőrőrs 2 járőre a legkisebbekkel kezdte a szolgálatát február 21-én.

Sinka László fogadóórája
2024-02-22
Sinka László a 6. számú dunafüredi egyéni választókerület képviselője, tanácsnok 2024. március 5-én, kedden, 15:00-16.30 óra között tartja fogadóóráját.

Győzelem a matinén!
2024-02-22
39-29-re győzött a Százhalombattai KE a Dunaharaszti MTK otthonában a férfi kézilabda NB II. osztálya F csoportjában a február 18-i fordulóban.  A mérkőzésről Tallér Zsolt, a battai klub elnöke számolt be.

Áldozatvédelmi konferencia a Reménység Szigetén
2024-02-22
Az Erdélyi Gyülekezet és az Érdi Rendőrkapitányság közös szervezésében került megrendezésre az Áldozatok Napja alkalmából szervezett áldozatvédelmi konferencia. A szakmai tanácskozás elsősorban a bűnmegelőzés aktuális kérdéseit vetette föl a kisközösségek lehetőségeinek és feladatainak szempontjából.

Óvodai nyílt napok 2024
2024-02-21
Az érdeklődők nyílt nap keretében tekinthetnek be az óvodák játékos hétköznapjaiba.

Színvonalas működés, számos fejlesztés és támogatás - Elfogadták a költségvetést
2024-02-17
Egyhangúlag fogadta el a Képviselő-testület az idei költségvetést a február 15-i ülésen, amelyen 18 napirendi pontot tárgyaltak a képviselők.

Közterületi munkálatok
2024-02-14
Közterület-bontási munkákat végez a Best-Vill 2000 Kft. a villamos energia ellátása érdekében a Szabadság utcában a Lehel utcától az István király útjáig (zöldterületen), illetve az István király útján a Szabadság utcától 70 m hosszan (gyalog- és kerékpárúton) – tájékoztat a Polgármesteri Hivatal.

A kultúra ünnepe - Kozmikus zenei élmény, meglepetés vendéggel
2024-02-13
"Valóra vált álmok" címmel St. Martin, szaxofon-, klarinét- és pánsípművész teltházas zenekari koncertjével zárult a Magyar Kultúra Hete a Barátság Kulturális Központban február 11-én. A programsorozat utolsó napján megnyitották az Iharos Népművészeti Egyesület "Szívvel-Lélekkel" kiállítását is.

Díszítsük fel együtt a Szívkaput!
2024-02-13
"Százhalombatta" feliratú, szív alakú papírdíszt helyezett el a főtéri Szent István templom mellett található Szívkapun Vezér Mihály polgármester. A városvezető a február 14-i Valentin-nap alkalmából mindenkit arra buzdít, hogy példáját követve helyezzen fel a szerkezetre egy kedves üzenettel ellátott díszt, meglepve így egy szeretett személyt. 

Dobogós a SZISZKI
2024-02-12
Pest vármegye 2. legjobb technikuma az Érdi SZC Százhalombattai Széchenyi István Technikum és Gimnázium az Innovatív Képzéstámogató Központ rangsora alapján.

Battai ezüst- és bronzérem a Jegesúszó Eb-n
2024-02-12
A dobogó második, illetve harmadik fokára állhatott fel Patakfalvi-Vigh Dániel a Száz Halom Városi Úszó Klub tagja, a Nagyváradon február 2-4-e között rendezett I. Jegesúszó Európa-bajnokságon.

18 bajnoki cím, 6 tucat ezüst- és bronzérem a szenior úszók mérlege
2024-02-12
Százhalombatta Város Önkormányzatának anyagi támogatásával került megrendezésre hétvégén az I. Szalai János országos szenior úszóbajnokság február 10-11-én. A verseny lebonyolítását a város szenior úszó egyesülete, a Száz Halom Városi Úszó Klub intézte – Tejes István, a klub alelnökének beszámolója.

Meséljük el együtt történelmünket!
2024-02-12
"Itt vagyunk" címmel rendhagyó közösségi időszaki kiállítás-sorozat nyílt a Matrica Múzeumban. A három részesre tervezett tárlaton a Helyeink témában elsőként az intézmény munkatársai írták le és illusztrálták tárgyakkal százhalombattai kötődésüket, a továbbiakban a városlakókra számítanak.

Folytatódnak az atlétika edzések Százhalombattán
2024-02-12
Süli Richárd és Szücs Dóra irányításával zajlanak az edzések a SZVISE Atlétika Utánpótlás Szakosztályánál. Az egyesületi munkába a két szakember beszámolója által nyújtunk betekintést.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.