2022. december 01. - Elza napja
Csütörtök
Min:1°
Max:6°
Péntek
Min:1°
Max:4°
Szombat
Min:3°
Max:6°
Vasárnap
Min:2°
Max:7°
Hétfő
Min:5°
Max:6°
Jegyzet

Rosszcsont!
2022-06-11 - A júniusban ünnepelendő pedagógusnap alkalmából minden pedagógus fogadja tőlem nagy-nagy szeretettel szívből jövő írásomat.
Valamiért nem szerettem iskolába járni, de ahogy telik-múlik az idő az emlékek megszépülnek. Szinte csak a jó, vagy a vicces dolgok jutnak az eszembe, amikor a gyermekkori, vagy az általános iskolai emlékeket elevenítem fel gondolataimban, vagy egy beszélgetés során. A tanórákon rendszeresen elkalandozott a figyelmem, csak néztem ki az ablakon és álmodoztam. Arra már nem emlékszem, hogy miről, de számomra kedves dolgokról, és boldogan szerettem volna eltölteni az iskolai időt. Mondhatjuk úgy, hogy jól láthatóan unatkoztam. Mindent csináltam, csak azt nem, amit mondtak. Persze a szünetben egyből az udvarra rohantunk játszani. Sokszor verekedtem az iskolában. No, nem öncélúan erőfitogtatásból, hanem a családomban kifejlődött erős igazságérzetem okán. Vagy talán valamilyen lovagias megfontolásból, ugyanis az esetek kilencven százalékában a gyengébb gyerektársaimat és főleg a lányokat védtem meg az erőszakosabb iskolatársaimtól. Természetesen a "provokatőrök" sohasem, vagy nagyon ritkán buktak le. Ezzel ellentétben én állandóan a célkeresztben maradtam. Finomabb pedagógia kifejezéssel élve, eleven gyerek voltam. Persze akkor is és most így úgy gondolom, hogy van különbség "eleven" és "gonosz" tett és gyerek között. De mint sok minden más, az általános iskolai éveimnek is vége szakadt 1982-ben. Sokáig azt gondoltam, hogy engem az iskolában nem szerettek a tanáraim. Mint sok minden másban, ebben is tévedtem. A 2011-es évben történt, hogy volt napközis tanárom, Kántor Irénke néni (özv. Kántor Balázsné) a városi pedagógusnapi ünnepség keretében vehette át a neki járó "Gyémánt Diplomát", ami a 60 éve megszerezett pedagógiai diplomát jelentette. A "hivatalból" telefonon kerestek, hogy feltétlenül jelenjek meg a Városi Pedagógusnap alkalmából, a BKK-ban megrendezendő ünnepségen, mert díjátadó vagyok. Nagyon csodálkoztam, mert engem nem szoktak ilyesmire felkérni. Ahogyan illik, szépen felöltöztem, és elmentem a fendezvényre. Elérkezett Irénke néni díjának átadása. Őt és engem szólítottak fel a szépen feldíszített színpadra. A színpad lépcsőin felfele haladva a konferanszié váratlan mondata bizonytalanított el egy pillanatra. "Irénke néninek volt egy feltétele! A díjat csak a kedvenc tanítványától hajlandó átvenni!" Az első gondolatom az volt, hogy itt valami nem stimmel. Aztán lassan rádöbbentem, hogy én vagyok, voltam a kedvenc tanítványa. A színpadon arra nem volt lehetőség, hogy erről beszélgessünk. Irénke néni nem csak a pedagógus diplomájáról beszélt, hanem rólam is.
Minden írói túlzás nélkül olyan érzelemhullám ragadott magával, hogy az állkapcsom ugrált miközben próbáltam visszatartani a könnyeimet. "Hát még is szerettek?" – forgott a fejemben az a gondolatmondat. Irénke néni elcsukló hangon köszönte meg mindenkinek, akinek lehetett a "Gyémánt Diplomáját", majd felém fordult, és átölelt. Átszakadt egy érzelmi gát és könnyem Irénke néni vállán peregtek le a színpad padlójára. Úgy álltunk ott, mint valami ölelkező szerelmes pár, pedig csak jó érzés volt átölelni Irénke nénit. Újra ott voltam az iskolában, újra éreztem a frissen letörölt tábláról elpárolgó krétás víz illatát. A bőrömön éreztem a kék köpeny durva anyagának érintését. Ott a színpadon úgy éreztem Irénke néni ölelő karjaiban, hogy újra gondtalan iskolás vagyok! Jó volt újra gyereknek lenni. Még élek nem szeretném elfelejteni ezt a pillanatot, ami akkor egy örökkévalóságnak tűnt.     
Szalai Attila
Rosszcsont
I. Számú Általános Iskola (1974-1982)


AKTUÁLIS
2022-11-11 - Nagyon régóta vissza-visszatérek egy írásomhoz. Úgy érzem, soha nem tudom jól megírni, vagy befejezni.
2022-10-28 - A példákat méltó módon fel kell mutatni! - Fazekas István gondolatai.
2022-09-19 - A legfontosabb tudás - Fazekas István gondolatai
Megnyílhat a Tescoban lévő postahivatal
2022-11-28
Nagy Balázs alpolgármester Fónagy Jánossal, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkárával egyeztetett a Százhalombattán bezárt két fiók megnyitásáról november 24-én.

A hit lángja
2022-11-28
Ünnepi műsor keretében gyújtották meg az adventi koszorú első, "hitet" jelképező gyertyáját Százhalombattán, a főtéren november 27-én.

Aki fát ültet, bízik a jövőben - Újszülöttek fája
2022-11-27
Vezér Mihály polgármester kezdeményezésére elindult a "Battai Újszülöttek Fája" elnevezésű faültetési program.

Újabb informatikai korszerűsítés a szakrendelőben
2022-11-24
Számítógépeket, monitorokat és nyomtatókat vásárolt a százhalombattai Önkormányzat a gyermekorvosi rendelőkbe.

Jubileumot ünnepeltek a nyugdíjas pedagógusok
2022-11-23
Huszonöt évvel ezelőtt, 1997-ben alakult meg Százhalombattán a Nyugdíjas Pedagógus Klub, amely egykori tanárokat, tanítókat, óvónőket szervez közösségbe. A jubileum alkalmából a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban tartottak ünnepséget november 22-én.

Biztonságosabb vízellátás
2022-11-22
A Fővárosi Vízművek az Önkormányzattal közösen fejlesztéseket hajtott végre a százhalombattai víztornyon.

Két maraton, három érem
2022-11-22
Remek szerepléssel zárták a szezont a SZVISE futói.

Magabiztos győzelem
2022-11-21
Három gólos, 28-25-ös (15-14) győzelmet aratott hazai pályán a Százhalombattai KE a Pick Szeged U21 ellen az NB I/B férfi kézilabda bajnokság november 19-i fordulójában – tájékoztatott Tallér Zsolt a battai klub technikai igazgatója.

"Ahová jó bemenni" - Ötven év a gyermekekért
2022-11-21
Alapításának 50 éves jubileumát ünnepelte a százhalombattai Pitypangos Óvoda november 15-én. Az intézmény egyhetes programsorozattal is megemlékezett a jeles eseményről.

Kettős jubileumi ünnep
2022-11-21
Húsz éves a KÉSZ Százhalombattai Csoport, tizenöt éves a Battai Dalárda.  

LED izzók
2022-11-17
Elkezdődött a LED izzók átadása a sikeresen pályázó városlakók számára Százhalombattán.

Márton-napi mulatság - Regionális borkóstoló
2022-11-17
Zenével, tánccal, finom borokkal és hagymás libazsíros kenyérrel várták a városlakókat a Csobolyó Borbarát Klub szervezésében a százhalombattai Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban a Márton-napi Újbor Ünnepén november 11-én.

Jókedv, bor és palacsinta az Óvárosban
2022-11-17
Megélénkült a kulturális élet az óvárosi Zenálkó Etel Közösségi Házban. A hagyományoknak megfelelően november 11-én rendezték meg a Márton napi borünnepet, ahol az ország nevezetes borvidékeiről jöttek el (Etyekről, Gyöngyöspatáról, Bajáról, Hajósról) borászok.

Koraszülöttek világnapja 2022
2022-11-17
Közös ünnep a PICI HŐSÖKÉRT!

Elajándékozott két pont
2022-11-15
Négy góllal kikapott idegenben a Százhalombattai KE a PLER-Budapest csapatától az NB I/B férfi kézilabda bajnokság november 11-i fordulójában – tájékoztatott Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatója. PLER-Budapest-SZKE 30-26 (16-15).

Az áldozatos munkáért
2022-11-12
Szociális Munkáért Elismerő Oklevelet vehetett át Briski János, a százhalombattai Sérültekért Alapítvány munkatársa november 11-én. A díjat – jó hangulatú ünnepség keretében – az Önkormányzat nevében Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester adta át a szervezet dunafüredi épületében, a Gátőrházban.

Tárgyalnak a Postával a bezárásokról - Képviselő-testületi összefoglaló
2022-11-12
Az Önkormányzat mindent megtesz azért, hogy a Százhalombattát is érintő postahivatali bezárások a legkevesebb kellemetlenséget okozzák – hangzott el a november 10-i rendkívüli ülésen, amelyen közbeszerzésekről döntöttek.

Márton nap a Kipp-Kopp Óvodában
2022-11-12
Immáron második alkalommal került sor óvodánkban a Márton napi lámpás felvonulás megrendezése.

Zenei élet Battán
2022-11-11
Városi lokálpatrióták előadás-sorozat a "Matrica" Múzeumban.

"Örömmel értesítjük, hogy Ön bekerült a szerencsés 20 pedagógus közé"...
2022-11-11
...és így részt vettem a 2022. évi Világ Legnagyobb Tanórája keretein belül megrendezésre kerülő EIT Food – Youth Misson  képzésen.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.