2023. szeptember 25. - Eufrozina napja
Hétfő
Min:14°
Max:25°
Kedd
Min:17°
Max:28°
Szerda
Min:16°
Max:27°
Csütörtök
Min:16°
Max:27°
Péntek
Min:17°
Max:27°
Jegyzet

Rosszcsont!
2022-06-11 - A júniusban ünnepelendő pedagógusnap alkalmából minden pedagógus fogadja tőlem nagy-nagy szeretettel szívből jövő írásomat.
Valamiért nem szerettem iskolába járni, de ahogy telik-múlik az idő az emlékek megszépülnek. Szinte csak a jó, vagy a vicces dolgok jutnak az eszembe, amikor a gyermekkori, vagy az általános iskolai emlékeket elevenítem fel gondolataimban, vagy egy beszélgetés során. A tanórákon rendszeresen elkalandozott a figyelmem, csak néztem ki az ablakon és álmodoztam. Arra már nem emlékszem, hogy miről, de számomra kedves dolgokról, és boldogan szerettem volna eltölteni az iskolai időt. Mondhatjuk úgy, hogy jól láthatóan unatkoztam. Mindent csináltam, csak azt nem, amit mondtak. Persze a szünetben egyből az udvarra rohantunk játszani. Sokszor verekedtem az iskolában. No, nem öncélúan erőfitogtatásból, hanem a családomban kifejlődött erős igazságérzetem okán. Vagy talán valamilyen lovagias megfontolásból, ugyanis az esetek kilencven százalékában a gyengébb gyerektársaimat és főleg a lányokat védtem meg az erőszakosabb iskolatársaimtól. Természetesen a "provokatőrök" sohasem, vagy nagyon ritkán buktak le. Ezzel ellentétben én állandóan a célkeresztben maradtam. Finomabb pedagógia kifejezéssel élve, eleven gyerek voltam. Persze akkor is és most így úgy gondolom, hogy van különbség "eleven" és "gonosz" tett és gyerek között. De mint sok minden más, az általános iskolai éveimnek is vége szakadt 1982-ben. Sokáig azt gondoltam, hogy engem az iskolában nem szerettek a tanáraim. Mint sok minden másban, ebben is tévedtem. A 2011-es évben történt, hogy volt napközis tanárom, Kántor Irénke néni (özv. Kántor Balázsné) a városi pedagógusnapi ünnepség keretében vehette át a neki járó "Gyémánt Diplomát", ami a 60 éve megszerezett pedagógiai diplomát jelentette. A "hivatalból" telefonon kerestek, hogy feltétlenül jelenjek meg a Városi Pedagógusnap alkalmából, a BKK-ban megrendezendő ünnepségen, mert díjátadó vagyok. Nagyon csodálkoztam, mert engem nem szoktak ilyesmire felkérni. Ahogyan illik, szépen felöltöztem, és elmentem a fendezvényre. Elérkezett Irénke néni díjának átadása. Őt és engem szólítottak fel a szépen feldíszített színpadra. A színpad lépcsőin felfele haladva a konferanszié váratlan mondata bizonytalanított el egy pillanatra. "Irénke néninek volt egy feltétele! A díjat csak a kedvenc tanítványától hajlandó átvenni!" Az első gondolatom az volt, hogy itt valami nem stimmel. Aztán lassan rádöbbentem, hogy én vagyok, voltam a kedvenc tanítványa. A színpadon arra nem volt lehetőség, hogy erről beszélgessünk. Irénke néni nem csak a pedagógus diplomájáról beszélt, hanem rólam is.
Minden írói túlzás nélkül olyan érzelemhullám ragadott magával, hogy az állkapcsom ugrált miközben próbáltam visszatartani a könnyeimet. "Hát még is szerettek?" – forgott a fejemben az a gondolatmondat. Irénke néni elcsukló hangon köszönte meg mindenkinek, akinek lehetett a "Gyémánt Diplomáját", majd felém fordult, és átölelt. Átszakadt egy érzelmi gát és könnyem Irénke néni vállán peregtek le a színpad padlójára. Úgy álltunk ott, mint valami ölelkező szerelmes pár, pedig csak jó érzés volt átölelni Irénke nénit. Újra ott voltam az iskolában, újra éreztem a frissen letörölt tábláról elpárolgó krétás víz illatát. A bőrömön éreztem a kék köpeny durva anyagának érintését. Ott a színpadon úgy éreztem Irénke néni ölelő karjaiban, hogy újra gondtalan iskolás vagyok! Jó volt újra gyereknek lenni. Még élek nem szeretném elfelejteni ezt a pillanatot, ami akkor egy örökkévalóságnak tűnt.     
Szalai Attila
Rosszcsont
I. Számú Általános Iskola (1974-1982)


AKTUÁLIS
2023-09-11 - Születésem után az M4-es épületbe, (ma Hága László utca 11.) költöztünk, és a következő harminc évet itt töltöttem el. Első emlékeimben a lift volt az, ami megragadta a figyelmemet, de úgy vettem észre, hogy a vidékről felköltözött felnőttekét is.
2023-05-31 - Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
2023-04-07 - A Húsvét a keresztények egyik legfontosabb ünnepe, ugyanakkor a tavasz eljövetelének köszöntése is, amit szinte mindenkor és minden vallás ünnepel, illetve a különböző kultúrák megemlékeztek, megemlékeznek róla.
Jó bor, jó barátság - Szüreti szomszédolás
2023-09-22
XVIII. alkalommal rendezték meg a Tárnoki Szüreti Mulatságot, amelyre idén is meghívást kapott Százhalombatta, illetve Érd, Pusztazámor, Ercsi, Diósd és Sóskút is.

13 battai érem a nemzetközi kajak versenyen
2023-09-22
Idén második alkalommal rendezték meg Dunaújvárosban a Wichmann Tamás Nemzetközi Regattát, ezúttal 46 magyar és 11 külföldi klubból összesen 800 sportoló részvételével. Kilenc országból, Ciprusról, Izraelből, Olaszországból, Romániából, Spanyolországból, Szerbiából, Szlovákiából, Vietnámból és Magyarországról érkezett nevezés.

Új miserend
2023-09-21
Szeretettel várják a híveket, a katolikus istentiszteleti alkalmakra, az augusztus 21-től életbe lépett új miserend szerint.

MESÉS SZEPTEMBER VÉGE A KÖNYVTÁRBAN
2023-09-21
Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án ünnepeljük a népmese napját. A kezdeményezés a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárból indult, a Magyar Olvasástársaság közvetítésével terjedt el mára határokon túlra is. A népmese napja logóját – a világfát – László Bandy, városunkban élő képzőművész-tanár készítette.

Szolgálat szárazföldön és vízen
2023-09-19
Számos rendezvényt biztosított a százhalombattai polgárőrség az elmúlt hetekben – tájékoztatott Szalai Attila elnök.

Újabb adományok a Remény Bajnoka Alapítványtól
2023-09-19
24 darab táblagépet adott át a Vezér Mihály polgármester által alapított civil szervezet a százhalombattai általános iskolák részére szeptember 18-án.

Szúnyoggyérítés
2023-09-19
Földi kémiai szúnyoggyérítést végez a SZÁKOM Nonprofit Kft. szeptember 21 – 22.-én, a napnyugta utáni órákban.

Nagy találkozás - Ismét együtt ünnepelt a város
2023-09-18
A hagyományokhoz híven oklevéllel köszöntötték a nagyadózókat, átadták a "Közösségünkért Díjakat", kihirdették a Virágos Százhalombatta és a Tiszta Udvar Rendes Ház verseny győzteseit.

Lengyel magyar két jó barát...
2023-09-16
Brzesko testvérváros küldöttsége Százhalombattára látogatott szeptember 8-10-e között. A delegációt Sinka László önkormányzati képviselő, tanácsnok és Dobos Ágnes pr munkatárs kísérte a programokon.

Online előjegyzés indul a SZEK-ben
2023-09-14
Internetes lehetőséggel bővül a százhalombattai lakosok részére a helyi szakrendelésekre történő bejelentkezés október 1-től – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester és dr. Berzéki Ferenc főigazgató.

Nehéz mérkőzés, de győzelem!
2023-09-14
33-31 arányú (17-15) győzelmet aratott hazai pályán a Százhalombattai KE a Tököl csapata ellen a férfi kézilabda NB II. osztályában a szeptember 9-i fordulóban. A mérkőzésről Tallér Zsolt, a battai klub elnöke számolt be lapunknak.

Kovács Marietta emlékét őrzi a megújult sportpálya
2023-09-13
Korszerű műanyag borítást kapott az Eötvös iskola udvarán lévő, korábban beton burkolatú pálya, amely kézi- és kosárlabdázásra, valamint labdarúgásra is alkalmas. A mintegy 34 millió forintos beruházás önkormányzati forrásból valósult meg. A pályát a mindenki által nagyon szeretett egykori kolléganő, Kovács Marietta testnevelő tanárról nevezték el.

Az eddigi elnök kapott bizalmat
2023-09-11
Egyhangú támogatással, ismét Lukács Bernadettet választották meg a százhalombattai FIDESZ szervezetének elnökévé a tisztújító közgyűlésen.

Élet, hit, cél
2023-09-09
A keresztény hit alapjait megismertető Alpha interaktív programsorozat indul a Szent István templomban októberben.

Kőszegen járt kórusunk, a Liszt Ferenc Vegyeskar
2023-09-09
Negyedik alkalommal rendezték meg a Concordia fesztivált Kőszegen, melyre az idén eljutott a mi kórusunk is, szeptember 2-án.

Jelentős iskolakezdési támogatás a diákoknak
2023-09-08
Vezér Mihály polgármester javaslatára 40 ezer forint évi egyszeri iskolakezdési támogatást biztosít az Önkormányzat minden százhalombattai állandó lakcímmel rendelkező általános és középiskolás diák számára – a többi között erről döntött a Képviselő-testület a szeptember 7-i rendkívüli ülésen.

Felhívás közterület-felügyelő munkakör betöltésére
2023-09-07
A Százhalombattai Polgármesteri Hivatala közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet KÖZTERÜLET-FELÜGYELŐ munkakör betöltésére.

A sport ünnepe - Átadták az új kosárlabda edzőcsarnokot
2023-09-05
A Százhalombattai Kosárlabda Sportegyesület csarnoka –, amely az Arany János iskola udvarán épült – testnevelés óráknak és egyéb rendezvényeknek is helyet biztosít, illetve a lakosság 24 órában használhatja az emeleten kialakított funkcionális edzőtermet. A szeptember 4-én átadott létesítmény teljes mértékben vállalati társasági adó felajánlásokból, vagyis TAO forrásból valósult meg.

Csoóri Sándor köré rendeződtek a dolgok
2023-09-01
Csoóri Sándor és a Magyarok Világszövetségének a kapcsolatáról Pálfy G. Istvánnal, a Híradó és A hét valahai főszerkesztőjével, a Magyarok Világszövetségének egykori elnökségi tanácsadójával Fazekas István költő beszélgetett.

Bronzérem és előkelő helyezések a karate vb-n
2023-08-31
Hat fő képviselte a Százhalombattai Karate Egyesületet a magyar válogatottban, a Győrben rendezett 14. SKIF Karate Stílus-világbajnokságon augusztus 25-27-e között.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.