2023. szeptember 25. - Eufrozina napja
Hétfő
Min:14°
Max:25°
Kedd
Min:17°
Max:28°
Szerda
Min:16°
Max:27°
Csütörtök
Min:16°
Max:27°
Péntek
Min:17°
Max:27°
Beszélgetés

"Jutalmam, hogy tehetem!"
2021-05-10 - Szélpál Stefi drámapedagógussal, óvónővel, a Felhőjárók Mozdulatszínház vezetőjével Fazekas István író beszélgetett. 
Lassan húsz éve annak, hogy először hallottam mesét a te előadásodban. Mintha az öröm citerái és a bánat hegedűi egyszerre szólaltak volna meg, s mintha a rémségek ellen megindult volna a jóság. Milyen gyermekkorod volt, s milyen gyerek voltál?

Sok-sok évvel ezelőtt találtam magamnak egy jelmondatot, mely szeretetszolgálatot teljesítő diakonisszák mottója volt, valamikor a XIX. század végén. Így hangzik: "Jutalmam, hogy tehetem." Miért is mondom ezt? Azért, mert a szüleimtől, a nagyszüleimtől elsősorban azt tanultam meg, hogy az élet jutalom. A közösség szeretete, a másik ember elfogadása, az önzetlenség, ez nálunk mind olyan természetes volt, mint a levegővétel. Amikor eldöntöttem, hogy óvónő leszek, akkor már rég tudtam: a munka, a hivatás, s minden, amit csinálnunk kell az életben, az a mi kitüntetésünk, s ha a ránk bízott teendőket ajándéknak fogjuk fel, akkor igazán ki is tudunk teljesedni bennük. Anyai nagyapám a többi között  táncos komikus is volt, Zsivkov Lajosnak hívták. Tagja volt a Szegedi Nemzeti Színháznak is, a szülei bolgár cukrászok voltak. Először Hódmezővásárhelyen éltek, aztán onnan vándoroltak tovább. Az én gyermekkorom egy közeli kis görög faluban, Beloianniszban telt el, s mit mondjak? Egy álom volt. Bár, lehet, hogy mi pingáltuk színesre gyermekkorunk lapjait testvéremmel, Évivel, de működött ez a magunk teremtette mesevilág. Egy pici házban laktunk, de a fél utca ott sertepertélt nálunk, szinte minden nap. Az iskolában színjátszószakkört szerveztünk, nagyapám díszleteket csinált nekünk. Éjszakába nyúlóan hancúroztunk az árokparton. Emlékszem, épp beleszerettem Petőfibe, s ott szavaltam nagy hevülettel a többieknek a Kont és társait. Anyukám is nagyon szerette a szépirodalmat, a posta nagy dobozokban hozta az általa megrendelt könyveket, én pedig alig vártam, hogy kinyithassam egyiket-másikat, mert még megszagolni is olyan jó volt őket! Hát még olvasni! Olvasással, csatangolásokkal, kalandozásokkal volt tele az életünk. Be kell vallanom – s ez nyilván ennek a varázslatos gyermekkornak is köszönhető –, hogy a mai napig megmaradtam gyereknek!

Hogyan lettél óvónő?   

Az általános iskola után Érden tanultam tovább, a Vörösmarty Gimnáziumban. Ekkor már Beloianniszból ide költöztünk, Százhalombattára. Az osztályfőnökömnek volt két eleven lurkója, s az egyik alkalommal rám bízta őket. Nagyon jól elvoltam velük. Talán ekkor éreztem meg azt, ami később egyfajta nevelési módszeremmé is vált, hogy a gyermek lelkéhez a képzeletén, a fantáziáján keresztül kell közelítenünk. Ezt követően természetesen többször is vigyáztam ezekre a kisfiúkra. Meg is jegyezte az osztályfőnököm: "Te, Stefi, neked gyerekekkel kell foglalkoznod!"  Tudtam én ezt magamtól is, hiszen gyerekek nélkül elképzelhetetlen volt az életem, de mindig jó az embernek a biztatás. Így jelentkeztem hát az óvónőképzőbe, a későbbi férjemmel, Csabával teljes egyetértésben, aki harmadikos gimnazista korom óta a párom. Csabával való találkozásom egy életre szól. Nélküle nem lehetnék az, aki vagyok. Mindenben támogat, együtt tudunk gondolkodni a munkámmal kapcsolatos fontos dolgokról is.  Olyanok vagyunk egymásnak, mint a szembe-fordított tükrök. Ahogyan Weöres Sándor írja A teljesség felé című írásában: "Örömöm sokszorozódjék a te örömödben. Hiányom váljék jósággá benned." Ezért gyönyörű szövetség a miénk.

Honnan jött a Felhőjárók gondolata?

1983-ban Csabával összeházasodtunk, aztán nem sokkal rá a Kipp-kopp óvodában kezdtem el dolgozni. Szép sorjában megszülettek a gyermekeink, majd tizenhat év után átkerültem a Szivárvány oviba. Ekkor kezdtem el a drámapedagógiai főiskolát, ahol az egyik tanárom Rudolf Éva néni volt. Bizonyos inspirációkat már tőle is kaptam a Felhőjárókhoz, ám a legnagyobb sugallatot egy kislány adta nekem, aki akkoriban a csoportomba került.  Ő volt Dóri, aki földi valójában már nincs közöttünk, mégis örökre itt maradt velem, velünk. Dóri tanítóm volt, okos és fényes, mint a nap. Hihetetlen humorral megáldott. Tőle tanultam jelen lenni, bátornak, lelkesnek és nyitottnak lenni... Ha rágondolok, olyankor a sóhajom mindig mosollyá változik... Lényegében hozzá kapcsolódóan hívtak el engem akkoriban a Szülők Fóruma Egyesülethez, hogy játszóházat csináljak a sérült gyerekeknek. Csatlakozott hozzám a testvérem, Évi is, majd aztán jött Cseh Peti zenélni nekünk, végül a Sérültekért Alapítvány felnőtt sérültjei is csatlakoztak. (Persze én ezt a szót, hogy "sérült" az ő vonatkozásukban egyáltalán nem szeretem, mert azt sugallja, mintha valamiért nem lennének teljes értékű emberek. Pedig ha egy kicsit is odafigyelünk rájuk, könnyen észrevehetjük: az ő belső világuk a "torzítatlan létezés" maga.)  Rajzoltunk, zenéltünk, táncoltunk, s fokozatosan kialakult ez az ún. mozdulatszínház, amelynek a lényege leginkább az, hogy a létezés csodájáról nincs kimondhatatlan, legfeljebb csak a kimondásnak vannak gátjai, szeretetbeni fogyatkozásai, ám ha előadásod közben te magad vagy a lét, akkor egy mozdulattal, egy érintéssel, egy öleléssel minden elmondhatóvá lesz. Vannak, akik nem tudják kimutatni a szeretetüket, s vannak olyanok is, akik nem tudnak szeretni, vagy egyszerűen csak szemérmesek. Ezek a különleges emberek megmutatják, hogy a szeretet adása és elfogadása tanulható. Ők nem magyarázkodnak, hanem odamennek hozzád és megérintenek. Olyan nemes egyszerűséggel fejezik ki a szeretetüket, mint ahogyan az ember a kezébe vesz egy pohár vizet. Ha a nyílt közeledésük előszörre meg is hökkent, ám az a tisztaság, az a lobogó szárnyú boldogság, amely a közvetlenségükből fakad, a második vagy harmadik alkalommal már ölelésre indít. S ez nem a szánalom, hanem az eredendő öröm állapota. Az összhangé, melyre születésünk pillanatától vágyakozunk.

Több nemzetközi elismerést is átvehettetek. Hogyan készültök egy-egy fellépésre?

Nagyon komoly műhelymunkával. Helyzetgyakorlatokkal, beszélgető körökkel, szituációs játékokkal. A produkció mondanivalóját, a koreográfiát teljes egészében átbeszéljük, s próbálunk rengeteget. Szükségletünk a fellépés, hogy elismerjék annak a fontosságát, amit csinálunk, s kell a visszaigazolás is, hogy nem járunk tévúton. Játékunkkal igazából egy tükröt mutatunk, hiszen mindannyian egymás tükrei vagyunk, s a kincset, mit bennem meglátsz, ha tükröd vagyok, magadban is fellelheted. Van is egy olyan előadásunk, a Mary, ahol a darab végén konkrétan is előkerülnek a tükrök, Cseh Tamásnak a Karácsony című dalának zenéjére. Székesfehérváron a Paál István Nemzetközi Színjátszó Fesztiválon Börcsök Enikő, aki a zsűri elnökeként nézte meg "Ég és Föld között" c. előadásunkat, azt mondta: "Oda megyek, ahova ti is mentek, segíteni akarok nektek mindenben." Sajnos őt a közelmúltban elvesztettük.  Írországban 2012-ben megkaptuk a Nemzetközi Drámadíjat, Lengyelországból is elhoztuk a fesztivál fődíját, most pedig Vasvárra készülünk egy fellépéssel. Az utóbbi években a Forrással is volt szerencsénk együtt dolgozni, közös fellépésünk lehetett a MÜPA-ban, Szolnokon a Szigligeti Színházban, a Budai Vigadóban,  persze korábban még számos fesztiválon is bemutatkozhattunk, Hamarosan az EASPD (brüsszeli székhelyű ernyőszervezet) szervezésében egy nemzetközi művészeti projektben veszünk részt,  a Perszephoné című darabnak a Felhőjárók adják majd elő az egyik jelenetét.  

Nemrégiben nagymama lettél. Ha a háromhetes kis unokádra, Lénára gondolsz, melyik vers jut róla először eszedbe?  

Most éppen József Attila Altatója. S ha ezzel a kérdéssel most azt is kérdezed tőlem, hogy milyen nagymamának lenni, akkor azt mondom: mesébe illő!  Amikor megszületett, egy verset is írtam hozzá, mely így kezdődik: "Jöttél fényes napnak, arany holdsugárnak, hófehér felhőnek, daloló madárnak. Hozod majd a tavaszt mindenki szívébe, rügyet bontó fákat lelkünk erdejébe..." Az élet a legszentebb dolog a világon. S ezt leginkább az anyák tudják. Amikor az anya átöleli a gyermeket, aki belőle fogant, akkor érzi, hogy íme, itt van az, akiért mindent odaadna ezen a földön. Minden gyermek fényért és szeretetért sóvárog. Szeretnünk kell őket, s játszani velük! Mert a játékban ott van a világ teremtő fényessége.Ezért is örülök, hogy 2007-ben létrehoztuk a naposholdas kisóvodát, ahol Évivel azt nyújthattuk a gyermekeknek, amire a legnagyobb szükségük van. Érzelmi biztonságot, időt a világ felfedezésére, szeretetet, figyelmet, fészek meleget. Ezt a szemléletet viszi tovább Eszter, hisz ő az új Napos-Holdas meseház vezetője, mely a régi óvárosi ovi helyén működik, átadtuk a stafétát. Az ovinak azért ezt a nevet adta a testvérem, mert úgy gondoljuk, a nap és a hold együtt szimbolizálják a világ teljességét, amire vágyunk, az apát és anyát, a két szülőt, akikre a gyermekeknek egyformán szükségük van, s a nap és a hold jelentik a mesét is, ami nélkül nem élhet a gyermek. De igazából a felnőtt sem.  
Hálás vagyok a sorsnak, hogy a fiaim is a versek, az irodalom, és a színház vonzáskörébe kerültek. Küldetésnek tekintem azt, amit csinálok. Én hiszem, hogy a szeretet erejével bármire képesek vagyunk, csak meg kell találnunk a magunk táltoslovát, amivel bejárhatjuk a végtelent.


AKTUÁLIS
2023-09-11 - Születésem után az M4-es épületbe, (ma Hága László utca 11.) költöztünk, és a következő harminc évet itt töltöttem el. Első emlékeimben a lift volt az, ami megragadta a figyelmemet, de úgy vettem észre, hogy a vidékről felköltözött felnőttekét is.
2023-05-31 - Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
2023-04-07 - A Húsvét a keresztények egyik legfontosabb ünnepe, ugyanakkor a tavasz eljövetelének köszöntése is, amit szinte mindenkor és minden vallás ünnepel, illetve a különböző kultúrák megemlékeztek, megemlékeznek róla.
Jó bor, jó barátság - Szüreti szomszédolás
2023-09-22
XVIII. alkalommal rendezték meg a Tárnoki Szüreti Mulatságot, amelyre idén is meghívást kapott Százhalombatta, illetve Érd, Pusztazámor, Ercsi, Diósd és Sóskút is.

13 battai érem a nemzetközi kajak versenyen
2023-09-22
Idén második alkalommal rendezték meg Dunaújvárosban a Wichmann Tamás Nemzetközi Regattát, ezúttal 46 magyar és 11 külföldi klubból összesen 800 sportoló részvételével. Kilenc országból, Ciprusról, Izraelből, Olaszországból, Romániából, Spanyolországból, Szerbiából, Szlovákiából, Vietnámból és Magyarországról érkezett nevezés.

Új miserend
2023-09-21
Szeretettel várják a híveket, a katolikus istentiszteleti alkalmakra, az augusztus 21-től életbe lépett új miserend szerint.

MESÉS SZEPTEMBER VÉGE A KÖNYVTÁRBAN
2023-09-21
Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án ünnepeljük a népmese napját. A kezdeményezés a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárból indult, a Magyar Olvasástársaság közvetítésével terjedt el mára határokon túlra is. A népmese napja logóját – a világfát – László Bandy, városunkban élő képzőművész-tanár készítette.

Szolgálat szárazföldön és vízen
2023-09-19
Számos rendezvényt biztosított a százhalombattai polgárőrség az elmúlt hetekben – tájékoztatott Szalai Attila elnök.

Újabb adományok a Remény Bajnoka Alapítványtól
2023-09-19
24 darab táblagépet adott át a Vezér Mihály polgármester által alapított civil szervezet a százhalombattai általános iskolák részére szeptember 18-án.

Szúnyoggyérítés
2023-09-19
Földi kémiai szúnyoggyérítést végez a SZÁKOM Nonprofit Kft. szeptember 21 – 22.-én, a napnyugta utáni órákban.

Nagy találkozás - Ismét együtt ünnepelt a város
2023-09-18
A hagyományokhoz híven oklevéllel köszöntötték a nagyadózókat, átadták a "Közösségünkért Díjakat", kihirdették a Virágos Százhalombatta és a Tiszta Udvar Rendes Ház verseny győzteseit.

Lengyel magyar két jó barát...
2023-09-16
Brzesko testvérváros küldöttsége Százhalombattára látogatott szeptember 8-10-e között. A delegációt Sinka László önkormányzati képviselő, tanácsnok és Dobos Ágnes pr munkatárs kísérte a programokon.

Online előjegyzés indul a SZEK-ben
2023-09-14
Internetes lehetőséggel bővül a százhalombattai lakosok részére a helyi szakrendelésekre történő bejelentkezés október 1-től – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester és dr. Berzéki Ferenc főigazgató.

Nehéz mérkőzés, de győzelem!
2023-09-14
33-31 arányú (17-15) győzelmet aratott hazai pályán a Százhalombattai KE a Tököl csapata ellen a férfi kézilabda NB II. osztályában a szeptember 9-i fordulóban. A mérkőzésről Tallér Zsolt, a battai klub elnöke számolt be lapunknak.

Kovács Marietta emlékét őrzi a megújult sportpálya
2023-09-13
Korszerű műanyag borítást kapott az Eötvös iskola udvarán lévő, korábban beton burkolatú pálya, amely kézi- és kosárlabdázásra, valamint labdarúgásra is alkalmas. A mintegy 34 millió forintos beruházás önkormányzati forrásból valósult meg. A pályát a mindenki által nagyon szeretett egykori kolléganő, Kovács Marietta testnevelő tanárról nevezték el.

Az eddigi elnök kapott bizalmat
2023-09-11
Egyhangú támogatással, ismét Lukács Bernadettet választották meg a százhalombattai FIDESZ szervezetének elnökévé a tisztújító közgyűlésen.

Élet, hit, cél
2023-09-09
A keresztény hit alapjait megismertető Alpha interaktív programsorozat indul a Szent István templomban októberben.

Kőszegen járt kórusunk, a Liszt Ferenc Vegyeskar
2023-09-09
Negyedik alkalommal rendezték meg a Concordia fesztivált Kőszegen, melyre az idén eljutott a mi kórusunk is, szeptember 2-án.

Jelentős iskolakezdési támogatás a diákoknak
2023-09-08
Vezér Mihály polgármester javaslatára 40 ezer forint évi egyszeri iskolakezdési támogatást biztosít az Önkormányzat minden százhalombattai állandó lakcímmel rendelkező általános és középiskolás diák számára – a többi között erről döntött a Képviselő-testület a szeptember 7-i rendkívüli ülésen.

Felhívás közterület-felügyelő munkakör betöltésére
2023-09-07
A Százhalombattai Polgármesteri Hivatala közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet KÖZTERÜLET-FELÜGYELŐ munkakör betöltésére.

A sport ünnepe - Átadták az új kosárlabda edzőcsarnokot
2023-09-05
A Százhalombattai Kosárlabda Sportegyesület csarnoka –, amely az Arany János iskola udvarán épült – testnevelés óráknak és egyéb rendezvényeknek is helyet biztosít, illetve a lakosság 24 órában használhatja az emeleten kialakított funkcionális edzőtermet. A szeptember 4-én átadott létesítmény teljes mértékben vállalati társasági adó felajánlásokból, vagyis TAO forrásból valósult meg.

Csoóri Sándor köré rendeződtek a dolgok
2023-09-01
Csoóri Sándor és a Magyarok Világszövetségének a kapcsolatáról Pálfy G. Istvánnal, a Híradó és A hét valahai főszerkesztőjével, a Magyarok Világszövetségének egykori elnökségi tanácsadójával Fazekas István költő beszélgetett.

Bronzérem és előkelő helyezések a karate vb-n
2023-08-31
Hat fő képviselte a Százhalombattai Karate Egyesületet a magyar válogatottban, a Győrben rendezett 14. SKIF Karate Stílus-világbajnokságon augusztus 25-27-e között.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.