2024. június 19. - Gyárfás napja
Szerda
Min:19°
Max:31°
Csütörtök
Min:21°
Max:29°
Péntek
Min:20°
Max:31°
Szombat
Min:20°
Max:29°
Vasárnap
Min:19°
Max:30°
Beszélgetés

"Jutalmam, hogy tehetem!"
2021-05-10 - Szélpál Stefi drámapedagógussal, óvónővel, a Felhőjárók Mozdulatszínház vezetőjével Fazekas István író beszélgetett. 
Lassan húsz éve annak, hogy először hallottam mesét a te előadásodban. Mintha az öröm citerái és a bánat hegedűi egyszerre szólaltak volna meg, s mintha a rémségek ellen megindult volna a jóság. Milyen gyermekkorod volt, s milyen gyerek voltál?

Sok-sok évvel ezelőtt találtam magamnak egy jelmondatot, mely szeretetszolgálatot teljesítő diakonisszák mottója volt, valamikor a XIX. század végén. Így hangzik: "Jutalmam, hogy tehetem." Miért is mondom ezt? Azért, mert a szüleimtől, a nagyszüleimtől elsősorban azt tanultam meg, hogy az élet jutalom. A közösség szeretete, a másik ember elfogadása, az önzetlenség, ez nálunk mind olyan természetes volt, mint a levegővétel. Amikor eldöntöttem, hogy óvónő leszek, akkor már rég tudtam: a munka, a hivatás, s minden, amit csinálnunk kell az életben, az a mi kitüntetésünk, s ha a ránk bízott teendőket ajándéknak fogjuk fel, akkor igazán ki is tudunk teljesedni bennük. Anyai nagyapám a többi között  táncos komikus is volt, Zsivkov Lajosnak hívták. Tagja volt a Szegedi Nemzeti Színháznak is, a szülei bolgár cukrászok voltak. Először Hódmezővásárhelyen éltek, aztán onnan vándoroltak tovább. Az én gyermekkorom egy közeli kis görög faluban, Beloianniszban telt el, s mit mondjak? Egy álom volt. Bár, lehet, hogy mi pingáltuk színesre gyermekkorunk lapjait testvéremmel, Évivel, de működött ez a magunk teremtette mesevilág. Egy pici házban laktunk, de a fél utca ott sertepertélt nálunk, szinte minden nap. Az iskolában színjátszószakkört szerveztünk, nagyapám díszleteket csinált nekünk. Éjszakába nyúlóan hancúroztunk az árokparton. Emlékszem, épp beleszerettem Petőfibe, s ott szavaltam nagy hevülettel a többieknek a Kont és társait. Anyukám is nagyon szerette a szépirodalmat, a posta nagy dobozokban hozta az általa megrendelt könyveket, én pedig alig vártam, hogy kinyithassam egyiket-másikat, mert még megszagolni is olyan jó volt őket! Hát még olvasni! Olvasással, csatangolásokkal, kalandozásokkal volt tele az életünk. Be kell vallanom – s ez nyilván ennek a varázslatos gyermekkornak is köszönhető –, hogy a mai napig megmaradtam gyereknek!

Hogyan lettél óvónő?   

Az általános iskola után Érden tanultam tovább, a Vörösmarty Gimnáziumban. Ekkor már Beloianniszból ide költöztünk, Százhalombattára. Az osztályfőnökömnek volt két eleven lurkója, s az egyik alkalommal rám bízta őket. Nagyon jól elvoltam velük. Talán ekkor éreztem meg azt, ami később egyfajta nevelési módszeremmé is vált, hogy a gyermek lelkéhez a képzeletén, a fantáziáján keresztül kell közelítenünk. Ezt követően természetesen többször is vigyáztam ezekre a kisfiúkra. Meg is jegyezte az osztályfőnököm: "Te, Stefi, neked gyerekekkel kell foglalkoznod!"  Tudtam én ezt magamtól is, hiszen gyerekek nélkül elképzelhetetlen volt az életem, de mindig jó az embernek a biztatás. Így jelentkeztem hát az óvónőképzőbe, a későbbi férjemmel, Csabával teljes egyetértésben, aki harmadikos gimnazista korom óta a párom. Csabával való találkozásom egy életre szól. Nélküle nem lehetnék az, aki vagyok. Mindenben támogat, együtt tudunk gondolkodni a munkámmal kapcsolatos fontos dolgokról is.  Olyanok vagyunk egymásnak, mint a szembe-fordított tükrök. Ahogyan Weöres Sándor írja A teljesség felé című írásában: "Örömöm sokszorozódjék a te örömödben. Hiányom váljék jósággá benned." Ezért gyönyörű szövetség a miénk.

Honnan jött a Felhőjárók gondolata?

1983-ban Csabával összeházasodtunk, aztán nem sokkal rá a Kipp-kopp óvodában kezdtem el dolgozni. Szép sorjában megszülettek a gyermekeink, majd tizenhat év után átkerültem a Szivárvány oviba. Ekkor kezdtem el a drámapedagógiai főiskolát, ahol az egyik tanárom Rudolf Éva néni volt. Bizonyos inspirációkat már tőle is kaptam a Felhőjárókhoz, ám a legnagyobb sugallatot egy kislány adta nekem, aki akkoriban a csoportomba került.  Ő volt Dóri, aki földi valójában már nincs közöttünk, mégis örökre itt maradt velem, velünk. Dóri tanítóm volt, okos és fényes, mint a nap. Hihetetlen humorral megáldott. Tőle tanultam jelen lenni, bátornak, lelkesnek és nyitottnak lenni... Ha rágondolok, olyankor a sóhajom mindig mosollyá változik... Lényegében hozzá kapcsolódóan hívtak el engem akkoriban a Szülők Fóruma Egyesülethez, hogy játszóházat csináljak a sérült gyerekeknek. Csatlakozott hozzám a testvérem, Évi is, majd aztán jött Cseh Peti zenélni nekünk, végül a Sérültekért Alapítvány felnőtt sérültjei is csatlakoztak. (Persze én ezt a szót, hogy "sérült" az ő vonatkozásukban egyáltalán nem szeretem, mert azt sugallja, mintha valamiért nem lennének teljes értékű emberek. Pedig ha egy kicsit is odafigyelünk rájuk, könnyen észrevehetjük: az ő belső világuk a "torzítatlan létezés" maga.)  Rajzoltunk, zenéltünk, táncoltunk, s fokozatosan kialakult ez az ún. mozdulatszínház, amelynek a lényege leginkább az, hogy a létezés csodájáról nincs kimondhatatlan, legfeljebb csak a kimondásnak vannak gátjai, szeretetbeni fogyatkozásai, ám ha előadásod közben te magad vagy a lét, akkor egy mozdulattal, egy érintéssel, egy öleléssel minden elmondhatóvá lesz. Vannak, akik nem tudják kimutatni a szeretetüket, s vannak olyanok is, akik nem tudnak szeretni, vagy egyszerűen csak szemérmesek. Ezek a különleges emberek megmutatják, hogy a szeretet adása és elfogadása tanulható. Ők nem magyarázkodnak, hanem odamennek hozzád és megérintenek. Olyan nemes egyszerűséggel fejezik ki a szeretetüket, mint ahogyan az ember a kezébe vesz egy pohár vizet. Ha a nyílt közeledésük előszörre meg is hökkent, ám az a tisztaság, az a lobogó szárnyú boldogság, amely a közvetlenségükből fakad, a második vagy harmadik alkalommal már ölelésre indít. S ez nem a szánalom, hanem az eredendő öröm állapota. Az összhangé, melyre születésünk pillanatától vágyakozunk.

Több nemzetközi elismerést is átvehettetek. Hogyan készültök egy-egy fellépésre?

Nagyon komoly műhelymunkával. Helyzetgyakorlatokkal, beszélgető körökkel, szituációs játékokkal. A produkció mondanivalóját, a koreográfiát teljes egészében átbeszéljük, s próbálunk rengeteget. Szükségletünk a fellépés, hogy elismerjék annak a fontosságát, amit csinálunk, s kell a visszaigazolás is, hogy nem járunk tévúton. Játékunkkal igazából egy tükröt mutatunk, hiszen mindannyian egymás tükrei vagyunk, s a kincset, mit bennem meglátsz, ha tükröd vagyok, magadban is fellelheted. Van is egy olyan előadásunk, a Mary, ahol a darab végén konkrétan is előkerülnek a tükrök, Cseh Tamásnak a Karácsony című dalának zenéjére. Székesfehérváron a Paál István Nemzetközi Színjátszó Fesztiválon Börcsök Enikő, aki a zsűri elnökeként nézte meg "Ég és Föld között" c. előadásunkat, azt mondta: "Oda megyek, ahova ti is mentek, segíteni akarok nektek mindenben." Sajnos őt a közelmúltban elvesztettük.  Írországban 2012-ben megkaptuk a Nemzetközi Drámadíjat, Lengyelországból is elhoztuk a fesztivál fődíját, most pedig Vasvárra készülünk egy fellépéssel. Az utóbbi években a Forrással is volt szerencsénk együtt dolgozni, közös fellépésünk lehetett a MÜPA-ban, Szolnokon a Szigligeti Színházban, a Budai Vigadóban,  persze korábban még számos fesztiválon is bemutatkozhattunk, Hamarosan az EASPD (brüsszeli székhelyű ernyőszervezet) szervezésében egy nemzetközi művészeti projektben veszünk részt,  a Perszephoné című darabnak a Felhőjárók adják majd elő az egyik jelenetét.  

Nemrégiben nagymama lettél. Ha a háromhetes kis unokádra, Lénára gondolsz, melyik vers jut róla először eszedbe?  

Most éppen József Attila Altatója. S ha ezzel a kérdéssel most azt is kérdezed tőlem, hogy milyen nagymamának lenni, akkor azt mondom: mesébe illő!  Amikor megszületett, egy verset is írtam hozzá, mely így kezdődik: "Jöttél fényes napnak, arany holdsugárnak, hófehér felhőnek, daloló madárnak. Hozod majd a tavaszt mindenki szívébe, rügyet bontó fákat lelkünk erdejébe..." Az élet a legszentebb dolog a világon. S ezt leginkább az anyák tudják. Amikor az anya átöleli a gyermeket, aki belőle fogant, akkor érzi, hogy íme, itt van az, akiért mindent odaadna ezen a földön. Minden gyermek fényért és szeretetért sóvárog. Szeretnünk kell őket, s játszani velük! Mert a játékban ott van a világ teremtő fényessége.Ezért is örülök, hogy 2007-ben létrehoztuk a naposholdas kisóvodát, ahol Évivel azt nyújthattuk a gyermekeknek, amire a legnagyobb szükségük van. Érzelmi biztonságot, időt a világ felfedezésére, szeretetet, figyelmet, fészek meleget. Ezt a szemléletet viszi tovább Eszter, hisz ő az új Napos-Holdas meseház vezetője, mely a régi óvárosi ovi helyén működik, átadtuk a stafétát. Az ovinak azért ezt a nevet adta a testvérem, mert úgy gondoljuk, a nap és a hold együtt szimbolizálják a világ teljességét, amire vágyunk, az apát és anyát, a két szülőt, akikre a gyermekeknek egyformán szükségük van, s a nap és a hold jelentik a mesét is, ami nélkül nem élhet a gyermek. De igazából a felnőtt sem.  
Hálás vagyok a sorsnak, hogy a fiaim is a versek, az irodalom, és a színház vonzáskörébe kerültek. Küldetésnek tekintem azt, amit csinálok. Én hiszem, hogy a szeretet erejével bármire képesek vagyunk, csak meg kell találnunk a magunk táltoslovát, amivel bejárhatjuk a végtelent.


AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
Szünetel a gázszolgáltatás
2024-06-18
Az FGSZ Földgázszállító Zrt. karbantartási munkálatokat végez Százhalombattán, Tárnokon, Sóskúton, Pusztazámoron, Diósdon és Érden, ezért szünetel a gázszolgáltatás június 19-én 9 és 17 óra között.

Modernkori történetek - Közel 50 interjú egy kötetben
2024-06-15
A 95. Ünnepi Könyvhétre jelent meg Fazekas István "Beszélgetés a mi időnkről" című interjúkötete az Üveghegy Kiadó gondozásában, Százhalombatta Város Önkormányzatának támogatásával. A szerzővel könyvbemutató keretében Véghelyi Balázs kiadóvezető beszélgetett a Hamvas Béla Városi Könyvtárban. Az est díszvendége Balogh Júlia szerkesztő, rendező, Csoóri Sándor özvegye és hagyatékának gondozója volt.

Aranyszívek
2024-06-15
A Sérültekért Alapítvány a hagyományos Aranyszív Ünnepen mondott köszönetet támogatóinak, segítőinek, illetve idén is átadták az Aranyszív Díjat, amelyet olyan személyek kaphatnak, akik sokat tesznek a sérült emberek társadalmi integrációjáért. Külön elismerést vehetett át több foglalkoztatott fiatal, illetve egy alapítványi munkatárs, továbbá támogatók átadták az alapítvány számára gyűjtött adományokat.

Egészségnap az eredmények tükrében
2024-06-14
Ahogy korábban megírtuk, szinte a teljes létszámot kihasználva, mintegy 180 páciens regisztrált az Önkormányzat és a Százhalom Egészségügyi Központ által szervezett második, ingyenes májusi egészségügyi szűrőnapra. Vezér Mihály polgármester közösségi oldalán tájékoztatott az eredményről.

Squash Országos Bajnokság Százhalombattán
2024-06-13
A junior OB után Százhalombattán az Omega Sportcentrum adott otthont a Magyar Squash (fallabda) Szövetség XXXVI. Felnőtt Egyéni Országos Bajnokságnak június 8-9-én.

A könyv ünnepe
2024-06-11
Csodás napot töltöttünk együtt a Battai Könyvünnep alkalmából június 7-én. Köszönjük! A könyveket, a történeteket, a meséket ünnepeltük, a közös élményt, ami összehoz bennünket – kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az időjárással is megküzdöttek
2024-06-10
A tervezett teljesítési időn belül futott a célba Nagy Orsolya és Hajduné Bukó Judit a SZVISE színeiben, a BSI ALDI Női Futógála 10 km-es távján.

Egyértelmű megerősítés - Helyi Önkormányzati Választások 2024
2024-06-10
Vezér Mihályt, az ÉSZKE színeiben induló jelenlegi polgármestert 6798 választópolgár erősítette meg szavazatával, hogy a 2024-2029-es ciklusban is vezesse a várost – a Nemzeti Választási Iroda nem jogerős adatai alapján.

Könyvből soha nem elég - Felajánlás a Családsegítőnek
2024-06-08
Széles műfajpalettát felölelő könyvcsomagokat adtak át a Városi Családsegítő és Gondozási Központnak, illetve az ott működő nyugdíjas klub javára az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület tagjai.

Megcsonkított ország
2024-06-07
104 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én írták alá a trianoni békediktátumot, ami nyomán Magyarország elvesztette területének és lakosságának mintegy kétharmadát, továbbá súlyos csapást mért a gazdaságra a természeti kincsek nagy részének szomszédos országokhoz kerülésével.

Megújult az 1-es iskola udvara
2024-06-06
A 26 millió forintos önkormányzati támogatással megvalósult beruházás keretében műfüves borítást helyeztek le, új eszközöket szereztek be és telepítettek, valamint felújították az atlétikai pályákat.

Tavaszi nagyüzem a teniszezőknél
2024-06-06
Számos érmet szerezett a VUK SE Teniszszakosztálya a tavaszi hazai és országos rendezésű versenyeken – tájékozatott Dénes Tibor vezetőedző.

Értékteremtő fiatalok
2024-06-06
A Városi Gyermeknapon adták át a Barátság Kulturális Központ által alapított Janikovszky Éva Művészeti Díjakat az amatőr művészeti tevékenységet folytató gyerekeknek.

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM - SZEKRÉNYMESE
2024-06-06
Egyszer volt, hol nem volt, volt két szekrény, akik még az elmúlt században láttak napvilágot. 

Jani Bácsi!
2024-06-06
Emlékszem, amikor a jelenlegi otthonunkba költöztünk, egy Erkel körúti lakásba, Jani Bácsi volt az első lakó, aki érdeklődve tekintett ki a lépcsőházba, majd gyorsan be is mutatkozott. 

Három érem a modellvitorlás kupán
2024-06-06
Egy ezüst- és két bronzérmet nyert a Dunamenti Energia Modellező Klub a május 31. és június 2. között rendezett Kanizsa Kupán – tájékoztatott Kunvári Sándor az egyesületi tagja.

Alapkőletétel - Új otthon épül az időseknek
2024-06-04
A legmodernebb körülményeket biztosítja majd az a gondozóház, amelyet az egykori Százszorszép Óvoda épületéből, bővítéssel alakítanak ki. Az önkormányzati beruházásban megvalósuló intézmény alapkövét június 4-én tették le.

Eskütétel
2024-06-04
Vezér Mihály polgármester előtt, június 3-án letették esküjüket a szavazatszámláló bizottságok szervezetek által megbízott tagjai, akik a június 9-i helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és az európai parlamenti választások lebonyolításában vesznek részt. Százhalombatta 8 egyéni választókerületében mindenhol 2-2 szavazókörben lehet leadni a voksokat 6 és 19 óra között. A 16 szavazatszámláló bizottság hatóságnak, tagjai pedig hivatalos személynek minősülnek.

Megújult körülmények között folytatódhat a gyermekek fejlesztése
2024-06-03
Önkormányzati támogatásból újították fel a Szülők Fóruma Egyesület Kodály Zoltán sétányon található központi helyiségét.

Útlezárás
2024-06-03
A Polgármesteri Hivatal Műszaki Iroda tájékoztatása szerint a Csokonai utca 11-12. között az úttest teljes szélességében forgalomlassító küszöb építése történik, ezért a Csokonai utca 2024. június 3. és június 5. között mindkét irányból zsákutca lesz.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.