2023. január 31. - Marcella napja
Kedd
Min:1°
Max:4°
Szerda
Min:2°
Max:6°
Csütörtök
Min:2°
Max:4°
Péntek
Min:1°
Max:5°
Szombat
Min:0°
Max:4°
Beszélgetés

A Stádiumtól a harangszóig
2021-04-26 - A hetvenéves Petrőczi Éva József Attila-díjas költő, irodalomtörténész, publicistával a Károli Gáspár Református Egyetem nyugalmazott egyetemi docensével Fazekas István író beszélgetett.
Szellemileg, lelkileg olyan friss vagy, mint egy egyetemista. Mi a titka ennek?
Ez a frissesség nem kenceficéknek, ifjító kezeléseknek, hanem az Isten és az emberek iránti szeretetnek, az új és új feladatok vállalásának, az örömteli és gyakori visszajelzéseknek köszönhető. S – természetesen – népes családomnak is, ahol a hat kislány unoka mellé júniusban egy kisfiú érkezik.
Néhány évig együtt szerkesztettük a Stádiumot. A reformáció 500. emlékévében is együtt dolgozhattunk, ennek kapcsán a többi között ugyancsak közösen szerveztünk Százhalombattára egy Protestáns Szabadegyetemet, ahová férjeddel, Szabó András professzorral hívtunk meg, s a te szakmai támogatásoddal és előadói szolgálatoddal egy "Örök reformáció" címet viselő nemzetközi tudományos konferenciát is szervezhettem, melynek még Németországból is volt előadója, a világszerte elismert, neves teológus, Bernhard Kaiser professzor úr személyében. Milyen élményeid vannak városunkról?
Kiváló, érdeklődő, azonnal reagáló közönség él itt, legyen szó szépirodalomról, vagy tudományról. S a környezet is nagyon szép: a Hamvas Béla Könyvtár ablakain "benéz" a szomszédos templom harangtornya és az összejöveteleket, rendezvényeket gyönyörűen kíséri, szinte "felröpíti" a harangszó. Az is nagyon figyelmes, egyben okos ismeretterjesztő gesztus, hogy az ide meghívott (a szereplés szót nagyon nem szeretem!) vendégekkel hagyományosan nagyon élénk, kedves, felkészült riportokat készít a Halom TV. Egy járványtalan időszakban volt egy olyan terv, hogy lenne havonta egyszer egy battai tévés könyvajánlóm, amelyre – örök tanárként – még mindig készen állnék.
Megjelent egy magyar-szerb nyelvű bilingvis köteted is. Ennek kapcsán is van battai kötődésed.
Igen. Mindmáig nagy hálával és szeretettel gondolok a Szabadkán élő és alkotó Fehér Illés műfordítóra, aki "civil" foglalkozását tekintve biokémikus, ugyanakkor a szavak "kémiájához" is remekül ért. 2018-ban, a Katica-Könyv-Műhely kiadásában jelent meg "Metafora – Válogatott versek- Izabrane pesme" – című kötetem, amelynek premierje 2018 késő áprilisában, a hagyományos budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon volt. Itt verseim egy része nem csupán magyarul hangzott el, hanem a Fehér Illés által hitelesen újraálmodott szerb változatban is, hála Kovács Mariannának, a Hamvas Béla Könyvtár igazgató asszonyának. Évek óta tervezzük a könyv külön battai premierjét, a városban élő, szerbül is értő közösség számára, de ezt már kétszer is elnapolta a járvány.
Mikor kezdtél el verseket írni? Kik hatottak rád leginkább?
Verseket először nem írtam, hanem mondogattam, másfél éves koromtól kezdve folyamatosan. A valódi versírás tizenhárom éves koromban kezdődött; az első komoly elismerés az volt, amikor 15-16 éves korom táján a Pécsi Rádió bemutatta verseimet, majd 1969-ben, nem sokkal az érettségim előtt vers és műfordítás kategóriában aranyérmet kaptam a Keszthelyi Helikonon. Példaképekről, közvetlen hatásokról nem tudok beszámolni, azonban megemlítek néhány olyan írótársat, akik barátságukkal ajándékoztak meg: Jékely Zoltán, Kormos István, Rab Zsuzsa, Nemes Nagy Ágnes, Lázár Ervin, napjainkban pedig Gergely Ágnes költő, író, műfordító, Bakonyi István Kálmán C. György irodalomtörténész.
Milyennek látod jelenlegi irodalmi életünket?
Sok érték és sok kuszaság elegye a mai irodalmi élet, amelynek nehézségeit fokozza a világjárvány, olyan indulatok feszülnek egymásnak – többek között a világhálón – amelyet csak hittel és bizakodással, a gyógyítás, gyógyulás érdekében leírt szavakkal lehet enyhíteni.
Sok műfajú szerző vagy. Az Ida és Gyula, Dédszüleim története (Katica-Könyv-Műhely, 2019) című dokumentum- és családregényedben gyönyörűen tárod elénk egy szegedi zsidó leány és egy Arad megyei katolikus fiatalember szerelmi történetét. A dédszüleid voltak. Protestáns lelkületedet mennyiben, s miként gazdagítja az, hogy van zsidó múltad is?
Ezt a művet, továbbá, Pataki Éva író, dramaturg, forgatókönyvíró jóvoltából már egyfelvonásos drámát és hangjátékot is "termett" regényt, áthatja az én természetesen ökumenikus gondolkodásom. Ami a protestantizmust és a zsidó kultúrát, hitéletet illeti: levelező teológiai hallgató koromban éppen az Ószövetség volt a kedvenc tantárgyam. Természetesen, nagyon várom a kamaradarab és a hangjáték bemutatóját, amelynek főszereplője Molnár Piroska, a Nemzet Színésze, s párhuzamos szereposztásban a Jászai Mari-díjas Kocsis Judit lesz.
Legújabb könyved 70. születésnapodra jelent meg, egyik "törzshelyed", a Fekete Sas Kiadó gondozásában, Könyörgés, márciusi hóban címmel.  A verseket te válogattad. Milyen szempontok alapján?
A verseket nem egyedül válogattam, hanem férjemmel és tanult régi magyaros kollégámmal, Szabó Andrással "négykezesben." Szempontunk csak egy volt: a szigorú rostázás, azoknak a lírai darabjaimnak az egybefűzése, amelyek – remélhetőleg – időtállóak. Nagy öröm számomra, hogy a címlapon családregényem egyik főhősének, Vaniss Gyula mérnöknek egy gyönyörű grafikája, egyetemista kori vadászóra-terve látható. Hálás vagyok Kálmán C. György előszó tanulmányáért is, tovább azért, hogy a Fekete Sas Kiadó, születésnapi köszöntésül, s 1999 óta tartó baráti munkakapcsolatunk tiszteletére, s a mostani, nehéz körülmények miatt komoly engedményt biztosít a könyvemet megvásárlók számára, akár scannelt lapon mellékelt táv-dedikációval.
Min dolgozol éppen, s mikor láthatunk Százhalombattán?
Pillanatnyilag három munkán is dolgozom. A sor- és időrendben első: nemsokára napvilágot lát a Katica-Könyv-Műhelynél egy új gyerekkönyvem, a Nagyapa meséi, amely szülővárosomat köti össze nagyapám "fatornyos hazájával", Erdéllyel, a Szörényi Érchegység völgyében megbúvó Oravicabányával. A varázslatos szépségű vízfestmény-illusztrációk a nemzetközi hírű Faltisz Alexandra munkái, s lesz az anyagból hangoskönyv is, ugyancsak Molnár Piroska olvassa fel varázslatos hangján az áfonyában, szamócában, szeretetben gazdag nagyapa-unoka történetet. Néhány napja ismét a Fekete Sas Kiadónak adtam le egy anyagot, "ízemlékezeti" azaz kulináris írásaimból, amelyek évek óta rendszeresen megjelennek, az Arnolfini Kantin nevű, méltán népszerű online kiadványban. A Kantin megálmodója és áldozatos életben tartója egy kiváló képzőművész, Zsubori Ervin. Végül, de nem utolsósorban: ezekben a keserves időkben annyi újabb tudományos – ismét a puritán irodalomhoz kötődő – dolgozatom született, hogy összejött egy tizennegyedik tanulmánykötetem anyaga. Ezen kívül napirenden vannak önkéntes online megjelenéseim, ezek közül a József Attila Emlékház számára most készülő Könyörgés, márciusi hóban zoom-os premier hamarosan látható lesz a YouTube-on. Ami a battai látogatást illeti: lélekben készen állok, adja Isten, hogy hamarosan veszély nélkül találkozhassunk, azon a szép téren, a harangbongás oltalmában! Addig is jó egészséget, derűt, nyugalmat, kedves Battai Barátaim!

AKTUÁLIS
2023-01-05 - Életének 87. évében elhunyt Gábor Artemisz (Debrecen 1936. – Budapest 2022.) koloratúrszoprán énekes, százhalombattai kórusok hangképző tanára.
2023-01-03 - Elhunyt Mentusz Lászlóné.
2022-12-23 - Százhalombatta Város Önkormányzata nyilvános pályázat keretében üzlet- és irodahelyiségeket hirdet meg bérlésre.
Lélekgazdagító kultúra
2023-01-27
A hagyományokhoz híven városi rendezvény keretében ünnepelték a Magyar Kultúra Napját Százhalombattán a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban január 22-én.

Az első nagy megmérettetés
2023-01-27
Az év egyik legkomorabb napja 2023-ban is január 21. Későn kel a Nap, talán nem is látjuk az egész napunk során.

Nyílt levél dr. Fazekas István Jókai-díjas író, Váci Mihály díjas költő, műfordító, református lelkész részére
2023-01-27
Tisztelt dr. Fazekas István Úr!Nagy örömmel értesültem arról, hogy "Példamutató közművelődési tevékenységéért" a Magyar Kultúra Napja Gálán, a Stefánia palotában vehette át a Magyar Kultúra Lovagja kitüntető címet, a Honvéd Kulturális Egyesület és a Falvak Kultúrájáért Alapítvány díját.

Lovagi kitüntetés
2023-01-27
A Magyar Kultúra Lovagjává avatták a városunkban élő Fazekas István Jókai-díjas drámaírót a 27. Magyar Kultúra Napja Gála és a Himnusz 200. születésnapja rendezvény keretében.

Nagy versmondás
2023-01-24
Közel ezer diák, illetve városlakó szavalta el együtt a Himnuszt Százhalombatta főterén a Szent István téren a Magyar Kultúra Napja alkalmából január 23-án.

Elindult a Segítő Szolgálat
2023-01-23
Megváltozott formában, de továbbra is segítséget biztosít az Önkormányzat azon százhalombattai városlakóknak, akik igénylik, hogy eljussanak a Százhalom Egészségügyi Központba – hangzott el a január 23-i sajtótájékoztatón.

Óvodai nyílt napok 2023
2023-01-20
Betekintés a játékos hétköznapokba.

Évértékelő - Bóna Zoltán országgyűlési képviselő
2023-01-20
Tisztelt Százhalombattai Polgárok! Nem kell ahhoz borúlátónak lenni, hogy az óesztendő értékelése során elsőként vagy akár túlnyomórészt negatív emlékek és érzések törjenek elő belőlünk. 

Ezeréves örökségünk - Magyar Kultúra Napja
2023-01-19
"Intsük, tanítsuk egymást szeretettel, félretéve egyéni hiúságot, vélt jobban tudást, semmi egyebet nem tartva szem előtt, mint egy eljövendő nagy magyar kultúra ideálját." (Kodály Zoltán)

ÁLLÁSBÖRZE AZ ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁGON
2023-01-18
A Rendőrségi Igazgatási Központban február 9-én 10 és 14 óra között megrendezendő állásbörzén az egyéni tájékoztatás mellett, az egyes munkaköröket betöltő szakemberekkel, tanulókkal hallhatnak pódiumbeszélgetéseket az érdeklődők, illetve lehetőség lesz a jelentkezéssel kapcsolatos egészségügyi és pszichológiai konzultációra is.

Balatoni bronzérem
2023-01-18
Harmadik helyezést ért el korosztályában Kovács Erika a SZVISE Atlétika Szakosztály színeiben a Tihany Trail futóversenyen január 14-én.

Tájékoztatás a hivatásos tűzoltó képzésről
2023-01-16
Az Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltség szakemberei folyamatosan tájékoztatnak a 2023. február 15-én induló hivatásos tűzoltó képzéssel kapcsolatosan.

Fuss velünk!
2023-01-16
Ha nincsen célod, vagy ha van, és esetleg nem tudod hogy érd el, segítünk. Legyél te is tagja egy fiatalos, vidám, remek futócsapatnak!

Jubileumi karácsony - Húszéves sikertörténet
2023-01-13
Fennállásának 20. évfordulóját ünnepelte tavaly december 17-én – karácsonyi rendezvény keretében – a százhalombattai ipari parki székhelyű, Toyo Seat Europe Kft., a 75 éve működő japán cég leányvállalata.

A MAGYAR KULTÚRA HETE 2023
2023-01-11
Színes programsorozat Százhalombattán január 14. és 28. között.

Köszönet a gyógyításért
2023-01-10
Munkatársak, páciensek, szülők és nagyszülők köszönték meg Dr. Benedek László százhalombattai gyermek háziorvos munkáját, aki több mint 30 éves praktizálás után tavaly év végén visszavonult.

Változások a 2023-as évben
2023-01-09
Összegyűjtöttük az idei évet érintő legfontosabb jogszabályi változásokat.

Kinyitott a posta
2023-01-03
Ismét fogadja az ügyfeleket a százhalombattai Tesco áruházban lévő postahivatal január 2-tól, így a főtéri részleggel már két fiók működik a városban.

Pirotechnikai eszközök szabályszerű használata
2022-12-30
Az ünnepek közeledtével elérkezik az önfeledt szórakozás ideje, azonban ilyenkor sem szabad megfeledkeznünk a jogszabályi előírásokról – hívja fel a figyelmet a rendőrség.

Ünnepi vacsora
2022-12-23
Karácsony alkalmából ismét melegétellel, gyümölccsel és édességgel vendégelte meg a százhalombattai Hajléktalanszálló lakóit az Önkormányzat nevében Török Sándor alpolgármester, Szalai Attila –, aki hagyományosan a pörköltet készíti – és Szabó Gábor képviselők.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.