2024. április 16. - Csongor napja
Kedd
Min:6°
Max:13°
Szerda
Min:4°
Max:12°
Csütörtök
Min:5°
Max:13°
Péntek
Min:2°
Max:12°
Szombat
Min:4°
Max:11°
Városnapló
A rovatban nem a szerkesztőség által készített és nem rendelt írások jelennek meg, amelyek tartalmával a szerkesztőség nem feltétlenül ért egyet.

A nyelvtanulás az egyik legjobb befektetés az életben
2021-02-02 - Az Arany János Iskolában 14 éve indult a nyelvi előkészítő osztály a gimnáziumi tagozaton, alapozva a fenti idézetre, célunk a tanulók idegen nyelvi kompetenciáinak erősítése volt.
Ma is azt gondoljuk, hogy a fiatalok továbbtanulásakor, később munkába állásakor nagyon fontos kompetencia az idegen nyelvek tudása. Ebbe az osztályunkba évek óta a legnagyobb a túljelentkezés - 8-10 szeres - és ez az arány folyamatosan növekszik. Az oktatás nem merül ki a tanórákkal, hiszen őket foglalkoztatják leginkább 15 év óta az iskolában megszokott Erasmus+ programok.

 A jelenlegi NYEK-es osztályunk létszáma 35 fő. Féléves angol vizsgáik sikeresen lezajlottak, amelyen 35 diák kaphatott visszajelzést arról, hogy mennyire sikerült az első félévben megtanult ismereteket elsajátítani. A vizsga írásbeli és szóbeli részből áll, a szóbelin szövegértés, képleírás, párbeszéd, és a dráma tantárgyból adódó memoritetek. A megmérettetés egyik fő célja az, hogy a diákok és az őket tanító tanárok egyaránt felmérjék, hogy milyen nyelvi fejlődést sikerült az első félévben elérni. Emellett arra is törekszünk, hogy a vizsgák hasznos gyakorlásként szolgáljanak a diákok számára és megfelelő rutint szerezzenek ahhoz, hogy majd az éles nyelvvizsga helyzetekben is sikeresen szerepeljenek.

A nyelvi előkészítő osztályban a diákok heti 19 órában tanulnak idegen nyelveket: 16 angol órájuk van és 3 órában tanulják a második idegen nyelvet, amely német, francia vagy olasz nyelv lehet.

Az angol nyelvet négy különböző tantárgy keretei között tanulják, mely mind más-más nyelvi készségre és területekre koncentrál: az angol kurzus során a fő hangsúly a szókincsfejlesztésen és az olvasott és hallott szövegértés fejlesztésen van, míg a kommunikáció órákon a szóbeli és írásbeli kommunikációt fejlesztjük változatos témákon és szituációkon keresztül. Emellett a diákoknak van egy külön angol nyelvtan tantárgyuk is, amely lehetővé teszi számukra azt, hogy a tanult nyelv nyelvtani szerkezeteit alaposan elsajátítsák és egy nagyon erős alapot építsenek a későbbi további nyelvtanuláshoz. A negyedik tantárgy az angol dráma, amely nagyon népszerű a diákok körében, hiszen a tanórákon rengeteg játékos gyakorlat során fejlesztik angoltudásukat, valamint sok angol nyelvű olvasmányt dolgoznak fel közösen. A tantárgy év végi vizsgája mindig egy angol nyelvű színdarab megtanulása, előadása, amelyet a diákok az együtt elolvasott történetek közül választanak ki és együtt állítják színpadra.

A tanév során törekszünk arra, hogy minél több olyan programot és tevékenységet megvalósítsunk, amelyek során a diákok minél közelebb kerülnek az angol nyelvhez és emellett a célnyelvi kultúrával is ismerkednek. Emellett iskolánk a LanguageCert nyelvvizsgaközpont partneriskolája, amely lehetővé teszi a diákjaink számára, hogy évente kétszer ingyenes próba nyelvvizsgákon vegyenek részt valamint megfelelő és alapos felkészítést kapjanak a nyelvvizsgákra.

A jelenlegi digitális oktatás nem kedvez a kommunikatív készségek fejlesztésének, kiváltképp nem az idegen nyelvek esetében. A szóbeliség, közlékenység pedig a legfontosabb tényező a nyelvtanulás terén. Az Erasmus programok "parkolnak", esetükben is a találkozás és a közvetlen kommunikáció lenne a program legnagyobb hajtóereje. Nagyon várjuk már az iskolába történő teljes visszatérést, az együtt tanulást, a programok szervezéséhez a start jel engedélyét. Reméljük, hogy a jövőre hozzánk jelentkező és felvételre kerülő diákok már a jól megszokott iskolai körülmények között tanulhatják nálunk a nyelveket a ténylegesen is "élő" idegen nyelveket!

Szabóné Jassó Ágnes
munkaközösség vezető
Arany János Általános Iskola és Gimnázium


AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
2023-09-11 - Születésem után az M4-es épületbe, (ma Hága László utca 11.) költöztünk, és a következő harminc évet itt töltöttem el. Első emlékeimben a lift volt az, ami megragadta a figyelmemet, de úgy vettem észre, hogy a vidékről felköltözött felnőttekét is.
Ismét taroltak a szenior úszók
2024-04-15
45 érmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub a Hódmezővásárhelyen megrendezett IV. Consolis ASA nemzetközi szenior úszóversenyen. Az egyesület 14 versenyzője 56 számban állt rajthoz, 18 arany-, 19 ezüst- és 8 bronzérmet szerezve.

Verssel, prózával az irodalom szárnyán
2024-04-15
A Magyar Költészet Napján, április 11-én tartotta az idei városi vers- és prózamondó verseny díjátadó gáláját a Hamvas Béla Városi Könyvtár. Az intézmény több évtizedes hagyományra visszatekintő versenyére idén közel 140 diák nevezett, közül 34-en vehettek át díjakat; 17-en magyar, 17-en idegennyelvi kategóriában.

Beruházás a fenntartható jövő érdekében
2024-04-14
Kelet-Közép-Európa legnagyobb kapacitású zöld hidrogén üzemét adta át a MOL a százhalombattai Dunai Finomítóban április 11-én. Az ünnepségen jelen volt Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester is.

Új szín-tér a kulturális életben
2024-04-14
Többfunkciós rendezvénytermet alakított ki a HIT Gyülekezete a Szent István téren található ingatlankomplexum egyik helyiségéből. A bérelt ingatlan felújítását az Önkormányzat is támogatta.

Pályázati felhívás
2024-04-12
Százhalombattai Polgármesteri Hivatal a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet KÖZTERÜLET-FELÜGYELŐ munkakör betöltésére.

Egy pont a Balaton partjáról!
2024-04-10
28-28-as (félidő, hazai-vendég: 17-14) döntetlent játszott idegenben a Százhalombattai KE a NEKA U21 csapata ellen a férfi kézilabda NB II. F csoportjában az április 7-i fordulóban.  A mérkőzésről Tallér Zsolt a battai klub elnöke számolt be.

Változik a forgalmi rend
2024-04-10
Ismét kétirányú lesz az Ady Endre utca a Radnóti utcai kereszteződéstől a 9. számig terjedő szakaszon április 15-től.

Sinka László fogadóórája
2024-04-09
Sinka László a 6. számú dunafüredi egyéni választókerület képviselője, tanácsnok fogadóórát tart április 16-án, kedden, 15:00-16.30 óra között.

Feltáruló történelem - Megnyitotta kapuit a "Matrica" Múzeum és Régészeti Park
2024-04-09
Szezonnyitó ünnepség keretében indította az évadot az önkormányzati intézmény; megújult az állandó kiállítás, valamint jelentős rekonstrukciós munkálatok kezdődnek a szabadtéri múzeumban.

Mélyreható történetek - Megjelent a Százhalom Kalendárium +
2024-04-09
Az idei kötet különlegessége, hogy ezúttal főként 20. századi, kizárólag Százhalombattával foglalkozó értékes írásokkal találkozhat a település múltja iránt érdeklődő olvasó. Az Önkormányzat támogatásával készült kiadványt a Hamvas Béla Városi Könyvtárban mutatták be, ahol a helyi iskolák és nyugdíjas klubok átvehették a részükre ajánlott példányokat.

Egy tucat aranyérem a szenior úszóknál
2024-04-09
Kiválóan szerepelt A Száz Halom Városi Úszó Klub, Budapesten az I. Semmelweis Nemzetközi Rövidpályás Úszó Kupán április 6-án – tájékoztatott Tejes István az egyesület alelnöke.

Érem és remek teljesítmények a futó-hétvégén
2024-04-04
Két megmérettetésen is eredményesen szerepeltek a SZVISE Atlétika Szakosztály versenyzői március 23-24-én.

"Minden út Rómába vezet"
2024-04-04
Mi a titka a római utaknak? Miért és hogyan építették ezeket? Milyen volt az élet a Római Birodalomban?

Állásajánlat
2024-04-04
A SZÁKOM Nonprofit Kft. azonnali munkakezdéssel rakodó munkakörbe munkatársat keres.

Gyász
2024-04-04
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Magyar Sándorné, született Bozsik Erzsébet, 2024. március 20-án, életének 90. évében elhunyt.

Táborozási támogatás - Ismét segít a Remény Bajnoka
2024-04-03
A Remény Bajnoka Alapítvány 25.000 Ft összegű napközis táborozási támogatást nyújt 280 százhalombattai lakóhelyű, városi intézményben tanuló általános iskolásnak. A támogatást azok a leendő elsősök is igénybe vehetik, akik a 2024/2025-ös tanévben kezdik meg általános iskolai tanulmányaikat.

Tegyen az egészségéért - Egészségnap és Laborhét  
2024-04-02
Ismét megszervezik a százhalombattai városlakók számára az ingyenes Egészségnapot, ezúttal május 11-én, szombaton – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester. Az Önkormányzat által finanszírozott laborvizsgálaton is részt vehetnek a háziorvosok által javasolt battai páciensek.

Hosszú, dolgos életek
2024-04-02
Három városlakó is betöltötte a 90. életévét nemrég, a szépkorúakat az Önkormányzat is köszöntötte.

"Az ünnep legyen mindenkinek ünnep" - Ebéd a Hajléktalanszállón
2024-04-01
Húsvét alkalmából idén is melegétellel, többféle gyümölccsel és édességgel vendégelte meg az intézmény lakóit Szalai Attila és Szabó Gábor önkormányzati képviselők. Török Sándor alpolgármester ezúttal családi okok miatt nem tudott részt venni az eseményen.

Húsvétvárás az Idősek Gondozóházában
2024-03-29
Az ünnep alkalmából ellátogatott az intézménybe Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.