2024. június 19. - Gyárfás napja
Szerda
Min:19°
Max:31°
Csütörtök
Min:21°
Max:29°
Péntek
Min:20°
Max:31°
Szombat
Min:20°
Max:29°
Vasárnap
Min:19°
Max:30°
Beszélgetés

Uralkodói kitüntetés - írta: Kovács Attila
2021-01-05 - A Brit Birodalmi Rend tagja lett Szakmány Tamás orvosprofesszor. Az egykor Százhalombattán élő, 2004 óta az Egyesült Királyságban dolgozó szakembert a koronavírus-járvány során nyújtott kiemelkedő tevékenységéért tüntette ki II. Erzsébet királynő.
A professzor a pécsi Tudományegyetemen diplomázott, angliai tanulmány útja után Liverpoolban kezdett dolgozni 2004-ben, jelenleg Wales-ben a Gwenti Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének a vezetője, illetve a Cardiffi Egyetem meghívott professzora. Európai szakvizsgát is tett anaszteziológiából és intenzív terápiából. Utóbbihoz kapcsolódik fő kutatási területe, ami a súlyos fertőzések felismerésére és kezelésére irányul.

-Mennyire érte váratlanul a kitüntetés, hogyan értesült róla?
-Egyáltalán nem számítottam rá. "Szigorúan titkos" tárggyal, egy gyanúsnak tűnő email érkezett a munkahelyi címemre tavaly december 3-án. Először azt hittem, hogy ez valami kéretlen tartalom, vagy tréfa lehet, de végül megnyitottam, mert tudom, hogy nagyon biztonságos a hivatalos levelezési rendszer. Aztán amikor láttam, hogy felterjesztenek a Brit Birodalmi Lovagrend Tagja (MBE) kitüntetésre, annyira meglepődtem, hogy kétszer is elolvastam.

-Ki tett javaslatot az ön személyére?
-Ezt nem tudom, bárki jelölhet, de valószínűleg, hogy kolléga volt, mert más nem ismerheti olyan alaposan azt a tevékenységet, amit figyelembe vett a bíráló bizottság.

-Pontosan miért kapta az elismerést?
-Az indoklásban három terület szerepelt. Egyrészt a betegellátásban nyújtott szerepem, illetve szerepünk, ugyanis mi is két és félszeres kapacitással működtünk. A másik, hogy én voltam a walesi intenzíves osztályok hálózatának a vezetője, ilyen minőségemben mindent megtettem, hogy a megfelelő eszközöket, védőfelszereléseket, gyógyszereket és szakembereket biztosítva senki se maradjon ellátás nélkül. Ez rengeteg elfoglaltságot jelentett, napi szinten részt vettem a katasztrófavédelmi tanács tagjaként az egyeztetéseken. A harmadik, hogy az összes Coviddal kapcsolatos Nagy Britanniában futó kutatási projekt eredményét sikeresen behoztam a kórházunkba, és a mai napig én vagyok ezeknek a tanulmányoknak a vezetője.  Az első beteg tavaly március 9-én került be abba a mára már több száz fős tanulmányba, amely lehetővé tette, hogy öt nap múlva már alkalmaztuk az első hatékony Covid elleni gyógyszert. Szeretném itt is elmondani, hogy - bár mindegyik terület nagyon stresszes, mindegyiket nagyon szeretem – én csak a munkámat végeztem, és egyáltalán nem számítottam erre az elismerésre.

-Mit jelent az, hogyha valaki a Brit Birodalmi Rend tagja, illetve mit lehet tudni az elismerésről?
-A valamennyire még feudális berendezkedésű brit társadalomban nagy rangot és felelősséget ad ez a cím, amit általában egy élet munkájáért szoktak adományozni. Annak, hogy én 44 évesen, és ilyen hirtelen kaptam meg az elismerést, jelentős szerepe lehet abban, hogy még előbbre tudjak jutni. A Brit Birodalmi Rendnek öt osztálya van, a két - férfiakra és hölgyekre vonatkozó - lovagi, a parancsnoki, a tiszti és a tagsági.

-Hogyan folytatódik a munka ezekben a napokban?
-Most indul be igazán. Nagyon furcsán érezzük magunkat három másik, szintén kitüntetett kollégával, akikkel arról beszéltünk, hogy ugyan kitüntettek minket, de mi most a második hullám egyik legdurvább szakaszában vagyunk. Csakúgy, mint tavaly tavasszal, most is hirtelen nagyon nagy számú beteget kellett ellátni. Mindenki stresszes, tíz hónapja ugyanazok a feladatok, de hirtelen még nagyobbak lettek az elvárások. Nehezíti a helyzetet, hogy most nem tudunk bevonni kollégákat más szakmákból, mint március, áprilisban. Egyedül maradtunk, úgyhogy nem is ünneplünk, talán majd nyáron, amikor az oltási program nyomán csökken a betegek száma.

-Ön hogy van, nem fertőződött-e meg?
-Én eddig elkerültem a betegséget, bár tavaly márciusban, amikor igazán berobbant a vírus enyhe lázam és száraz köhögésem volt, de negatív lett a tesztem. Azután nyáron részese lettem az egyik vakcinagyártó kísérleti programjának, aminek keretében titkos oltást kaptam. Ez azt jelenti, hogy én sem tudom, hogy tényleges hatóanyagú szert, vagy csak placebot kaptam-e. Ez a napokban derül ki, és ha csak placebo volt, akkor beoltanak az azóta már jóváhagyott vakcinával. Mivel egyáltalán nem volt biztos, hogy találunk-e megfelelő gyógyszeres kezelést a mi kórházi kutatásainkba bevont nagyon beteg páciensek részére, ezért úgy éreztem, hogy kötelességem részt venni az oltási tesztelésben.

-Százhalombattán élt tizennyolc éves koráig. Hogyan emlékszik vissza ezekre az évekre?
-Nagyon szerettem a várost, meghatározóak voltak azok az évek. Szalai Jancsi bácsitól tanultam meg úszni, aztán amikor kiderült, hogy nem leszek világszintű sportoló, akkor jött a néptánc. A Forrásban több mint tíz évet töltöttem el, egészen az egyetemi tanulmányaim feléig igyekeztem visszajárni a próbákra, akkor hagytam csak abba, amikor ezt már nem tudtam megoldani. Szívesen emlékszem vissza az általános iskolai évekre, és arra a nagyszerű lehetőségre, hogy elsőkként tanulhattunk Plus 4-es gépen számítástechnikát az 1-es iskola matematika tagozatán. Nagy jelentősége volt az egyetemi tanulmányaim során, hogy a város, illetve Vezér Mihály polgármester támogatta egy egyiptomi tudományos konferencián való részvételemet 2000-ben. Az érdi Vörösmarty gimnáziumban is kiváló tanáraim voltak, biológiából dr. Szerényi Gábor, kémiából pedig Tiringerné Bencsik Margit készített fel az az egyetemi felvételire. A szüleim a mai napig Százhalombattán élnek, ahová mindig szívesen megyek haza.

Vezér Mihály polgármester közösségi oldalán és a város honlapján gratulált Szakmány Tamás professzornak a kitüntetéshez:

"II. Erzsébet királynő a Brit Birodalmi Rend tagjává választott egy magyar orvost! Dr. Szakmány Tamás százhalombattai származású orvosprofesszor, a koronavírus-járvány ellen végzett kiemelkedő munkájáért választották meg a Brit Birodalmi Rend tagjává! Édesanyja sokáig a Polgármesteri Hivatal munkatársa volt. Nagyon büszke vagyok, hogy egy volt kollégánk fia, egy százhalombattai fiatalember ekkora sikereket ért el! Ezúton is gratulálok Dr. Szakmány Tamásnak, munkájához további sikereket és eredményeket kívánok!"

AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
Szünetel a gázszolgáltatás
2024-06-18
Az FGSZ Földgázszállító Zrt. karbantartási munkálatokat végez Százhalombattán, Tárnokon, Sóskúton, Pusztazámoron, Diósdon és Érden, ezért szünetel a gázszolgáltatás június 19-én 9 és 17 óra között.

Modernkori történetek - Közel 50 interjú egy kötetben
2024-06-15
A 95. Ünnepi Könyvhétre jelent meg Fazekas István "Beszélgetés a mi időnkről" című interjúkötete az Üveghegy Kiadó gondozásában, Százhalombatta Város Önkormányzatának támogatásával. A szerzővel könyvbemutató keretében Véghelyi Balázs kiadóvezető beszélgetett a Hamvas Béla Városi Könyvtárban. Az est díszvendége Balogh Júlia szerkesztő, rendező, Csoóri Sándor özvegye és hagyatékának gondozója volt.

Aranyszívek
2024-06-15
A Sérültekért Alapítvány a hagyományos Aranyszív Ünnepen mondott köszönetet támogatóinak, segítőinek, illetve idén is átadták az Aranyszív Díjat, amelyet olyan személyek kaphatnak, akik sokat tesznek a sérült emberek társadalmi integrációjáért. Külön elismerést vehetett át több foglalkoztatott fiatal, illetve egy alapítványi munkatárs, továbbá támogatók átadták az alapítvány számára gyűjtött adományokat.

Egészségnap az eredmények tükrében
2024-06-14
Ahogy korábban megírtuk, szinte a teljes létszámot kihasználva, mintegy 180 páciens regisztrált az Önkormányzat és a Százhalom Egészségügyi Központ által szervezett második, ingyenes májusi egészségügyi szűrőnapra. Vezér Mihály polgármester közösségi oldalán tájékoztatott az eredményről.

Squash Országos Bajnokság Százhalombattán
2024-06-13
A junior OB után Százhalombattán az Omega Sportcentrum adott otthont a Magyar Squash (fallabda) Szövetség XXXVI. Felnőtt Egyéni Országos Bajnokságnak június 8-9-én.

A könyv ünnepe
2024-06-11
Csodás napot töltöttünk együtt a Battai Könyvünnep alkalmából június 7-én. Köszönjük! A könyveket, a történeteket, a meséket ünnepeltük, a közös élményt, ami összehoz bennünket – kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az időjárással is megküzdöttek
2024-06-10
A tervezett teljesítési időn belül futott a célba Nagy Orsolya és Hajduné Bukó Judit a SZVISE színeiben, a BSI ALDI Női Futógála 10 km-es távján.

Egyértelmű megerősítés - Helyi Önkormányzati Választások 2024
2024-06-10
Vezér Mihályt, az ÉSZKE színeiben induló jelenlegi polgármestert 6798 választópolgár erősítette meg szavazatával, hogy a 2024-2029-es ciklusban is vezesse a várost – a Nemzeti Választási Iroda nem jogerős adatai alapján.

Könyvből soha nem elég - Felajánlás a Családsegítőnek
2024-06-08
Széles műfajpalettát felölelő könyvcsomagokat adtak át a Városi Családsegítő és Gondozási Központnak, illetve az ott működő nyugdíjas klub javára az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület tagjai.

Megcsonkított ország
2024-06-07
104 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én írták alá a trianoni békediktátumot, ami nyomán Magyarország elvesztette területének és lakosságának mintegy kétharmadát, továbbá súlyos csapást mért a gazdaságra a természeti kincsek nagy részének szomszédos országokhoz kerülésével.

Megújult az 1-es iskola udvara
2024-06-06
A 26 millió forintos önkormányzati támogatással megvalósult beruházás keretében műfüves borítást helyeztek le, új eszközöket szereztek be és telepítettek, valamint felújították az atlétikai pályákat.

Tavaszi nagyüzem a teniszezőknél
2024-06-06
Számos érmet szerezett a VUK SE Teniszszakosztálya a tavaszi hazai és országos rendezésű versenyeken – tájékozatott Dénes Tibor vezetőedző.

Értékteremtő fiatalok
2024-06-06
A Városi Gyermeknapon adták át a Barátság Kulturális Központ által alapított Janikovszky Éva Művészeti Díjakat az amatőr művészeti tevékenységet folytató gyerekeknek.

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM - SZEKRÉNYMESE
2024-06-06
Egyszer volt, hol nem volt, volt két szekrény, akik még az elmúlt században láttak napvilágot. 

Jani Bácsi!
2024-06-06
Emlékszem, amikor a jelenlegi otthonunkba költöztünk, egy Erkel körúti lakásba, Jani Bácsi volt az első lakó, aki érdeklődve tekintett ki a lépcsőházba, majd gyorsan be is mutatkozott. 

Három érem a modellvitorlás kupán
2024-06-06
Egy ezüst- és két bronzérmet nyert a Dunamenti Energia Modellező Klub a május 31. és június 2. között rendezett Kanizsa Kupán – tájékoztatott Kunvári Sándor az egyesületi tagja.

Alapkőletétel - Új otthon épül az időseknek
2024-06-04
A legmodernebb körülményeket biztosítja majd az a gondozóház, amelyet az egykori Százszorszép Óvoda épületéből, bővítéssel alakítanak ki. Az önkormányzati beruházásban megvalósuló intézmény alapkövét június 4-én tették le.

Eskütétel
2024-06-04
Vezér Mihály polgármester előtt, június 3-án letették esküjüket a szavazatszámláló bizottságok szervezetek által megbízott tagjai, akik a június 9-i helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és az európai parlamenti választások lebonyolításában vesznek részt. Százhalombatta 8 egyéni választókerületében mindenhol 2-2 szavazókörben lehet leadni a voksokat 6 és 19 óra között. A 16 szavazatszámláló bizottság hatóságnak, tagjai pedig hivatalos személynek minősülnek.

Megújult körülmények között folytatódhat a gyermekek fejlesztése
2024-06-03
Önkormányzati támogatásból újították fel a Szülők Fóruma Egyesület Kodály Zoltán sétányon található központi helyiségét.

Útlezárás
2024-06-03
A Polgármesteri Hivatal Műszaki Iroda tájékoztatása szerint a Csokonai utca 11-12. között az úttest teljes szélességében forgalomlassító küszöb építése történik, ezért a Csokonai utca 2024. június 3. és június 5. között mindkét irányból zsákutca lesz.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.