2023. november 29. - Taksony napja
Szerda
Min:0°
Max:3°
Csütörtök
Min:0°
Max:2°
Péntek
Min:2°
Max:2°
Szombat
Min:2°
Max:12°
Vasárnap
Min:0°
Max:3°
Beszélgetés

Uralkodói kitüntetés - írta: Kovács Attila
2021-01-05 - A Brit Birodalmi Rend tagja lett Szakmány Tamás orvosprofesszor. Az egykor Százhalombattán élő, 2004 óta az Egyesült Királyságban dolgozó szakembert a koronavírus-járvány során nyújtott kiemelkedő tevékenységéért tüntette ki II. Erzsébet királynő.
A professzor a pécsi Tudományegyetemen diplomázott, angliai tanulmány útja után Liverpoolban kezdett dolgozni 2004-ben, jelenleg Wales-ben a Gwenti Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének a vezetője, illetve a Cardiffi Egyetem meghívott professzora. Európai szakvizsgát is tett anaszteziológiából és intenzív terápiából. Utóbbihoz kapcsolódik fő kutatási területe, ami a súlyos fertőzések felismerésére és kezelésére irányul.

-Mennyire érte váratlanul a kitüntetés, hogyan értesült róla?
-Egyáltalán nem számítottam rá. "Szigorúan titkos" tárggyal, egy gyanúsnak tűnő email érkezett a munkahelyi címemre tavaly december 3-án. Először azt hittem, hogy ez valami kéretlen tartalom, vagy tréfa lehet, de végül megnyitottam, mert tudom, hogy nagyon biztonságos a hivatalos levelezési rendszer. Aztán amikor láttam, hogy felterjesztenek a Brit Birodalmi Lovagrend Tagja (MBE) kitüntetésre, annyira meglepődtem, hogy kétszer is elolvastam.

-Ki tett javaslatot az ön személyére?
-Ezt nem tudom, bárki jelölhet, de valószínűleg, hogy kolléga volt, mert más nem ismerheti olyan alaposan azt a tevékenységet, amit figyelembe vett a bíráló bizottság.

-Pontosan miért kapta az elismerést?
-Az indoklásban három terület szerepelt. Egyrészt a betegellátásban nyújtott szerepem, illetve szerepünk, ugyanis mi is két és félszeres kapacitással működtünk. A másik, hogy én voltam a walesi intenzíves osztályok hálózatának a vezetője, ilyen minőségemben mindent megtettem, hogy a megfelelő eszközöket, védőfelszereléseket, gyógyszereket és szakembereket biztosítva senki se maradjon ellátás nélkül. Ez rengeteg elfoglaltságot jelentett, napi szinten részt vettem a katasztrófavédelmi tanács tagjaként az egyeztetéseken. A harmadik, hogy az összes Coviddal kapcsolatos Nagy Britanniában futó kutatási projekt eredményét sikeresen behoztam a kórházunkba, és a mai napig én vagyok ezeknek a tanulmányoknak a vezetője.  Az első beteg tavaly március 9-én került be abba a mára már több száz fős tanulmányba, amely lehetővé tette, hogy öt nap múlva már alkalmaztuk az első hatékony Covid elleni gyógyszert. Szeretném itt is elmondani, hogy - bár mindegyik terület nagyon stresszes, mindegyiket nagyon szeretem – én csak a munkámat végeztem, és egyáltalán nem számítottam erre az elismerésre.

-Mit jelent az, hogyha valaki a Brit Birodalmi Rend tagja, illetve mit lehet tudni az elismerésről?
-A valamennyire még feudális berendezkedésű brit társadalomban nagy rangot és felelősséget ad ez a cím, amit általában egy élet munkájáért szoktak adományozni. Annak, hogy én 44 évesen, és ilyen hirtelen kaptam meg az elismerést, jelentős szerepe lehet abban, hogy még előbbre tudjak jutni. A Brit Birodalmi Rendnek öt osztálya van, a két - férfiakra és hölgyekre vonatkozó - lovagi, a parancsnoki, a tiszti és a tagsági.

-Hogyan folytatódik a munka ezekben a napokban?
-Most indul be igazán. Nagyon furcsán érezzük magunkat három másik, szintén kitüntetett kollégával, akikkel arról beszéltünk, hogy ugyan kitüntettek minket, de mi most a második hullám egyik legdurvább szakaszában vagyunk. Csakúgy, mint tavaly tavasszal, most is hirtelen nagyon nagy számú beteget kellett ellátni. Mindenki stresszes, tíz hónapja ugyanazok a feladatok, de hirtelen még nagyobbak lettek az elvárások. Nehezíti a helyzetet, hogy most nem tudunk bevonni kollégákat más szakmákból, mint március, áprilisban. Egyedül maradtunk, úgyhogy nem is ünneplünk, talán majd nyáron, amikor az oltási program nyomán csökken a betegek száma.

-Ön hogy van, nem fertőződött-e meg?
-Én eddig elkerültem a betegséget, bár tavaly márciusban, amikor igazán berobbant a vírus enyhe lázam és száraz köhögésem volt, de negatív lett a tesztem. Azután nyáron részese lettem az egyik vakcinagyártó kísérleti programjának, aminek keretében titkos oltást kaptam. Ez azt jelenti, hogy én sem tudom, hogy tényleges hatóanyagú szert, vagy csak placebot kaptam-e. Ez a napokban derül ki, és ha csak placebo volt, akkor beoltanak az azóta már jóváhagyott vakcinával. Mivel egyáltalán nem volt biztos, hogy találunk-e megfelelő gyógyszeres kezelést a mi kórházi kutatásainkba bevont nagyon beteg páciensek részére, ezért úgy éreztem, hogy kötelességem részt venni az oltási tesztelésben.

-Százhalombattán élt tizennyolc éves koráig. Hogyan emlékszik vissza ezekre az évekre?
-Nagyon szerettem a várost, meghatározóak voltak azok az évek. Szalai Jancsi bácsitól tanultam meg úszni, aztán amikor kiderült, hogy nem leszek világszintű sportoló, akkor jött a néptánc. A Forrásban több mint tíz évet töltöttem el, egészen az egyetemi tanulmányaim feléig igyekeztem visszajárni a próbákra, akkor hagytam csak abba, amikor ezt már nem tudtam megoldani. Szívesen emlékszem vissza az általános iskolai évekre, és arra a nagyszerű lehetőségre, hogy elsőkként tanulhattunk Plus 4-es gépen számítástechnikát az 1-es iskola matematika tagozatán. Nagy jelentősége volt az egyetemi tanulmányaim során, hogy a város, illetve Vezér Mihály polgármester támogatta egy egyiptomi tudományos konferencián való részvételemet 2000-ben. Az érdi Vörösmarty gimnáziumban is kiváló tanáraim voltak, biológiából dr. Szerényi Gábor, kémiából pedig Tiringerné Bencsik Margit készített fel az az egyetemi felvételire. A szüleim a mai napig Százhalombattán élnek, ahová mindig szívesen megyek haza.

Vezér Mihály polgármester közösségi oldalán és a város honlapján gratulált Szakmány Tamás professzornak a kitüntetéshez:

"II. Erzsébet királynő a Brit Birodalmi Rend tagjává választott egy magyar orvost! Dr. Szakmány Tamás százhalombattai származású orvosprofesszor, a koronavírus-járvány ellen végzett kiemelkedő munkájáért választották meg a Brit Birodalmi Rend tagjává! Édesanyja sokáig a Polgármesteri Hivatal munkatársa volt. Nagyon büszke vagyok, hogy egy volt kollégánk fia, egy százhalombattai fiatalember ekkora sikereket ért el! Ezúton is gratulálok Dr. Szakmány Tamásnak, munkájához további sikereket és eredményeket kívánok!"

AKTUÁLIS
2023-09-11 - Születésem után az M4-es épületbe, (ma Hága László utca 11.) költöztünk, és a következő harminc évet itt töltöttem el. Első emlékeimben a lift volt az, ami megragadta a figyelmemet, de úgy vettem észre, hogy a vidékről felköltözött felnőttekét is.
2023-05-31 - Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
Nagyarányú győzelem az utolsó hazai meccsen!
2023-11-28
37-27-re (19-12) győzött a Százhalombattai KE a MAFC csapata ellen a férfi kézilabda NB II. osztályában a november 25-i fordulóban. A mérkőzésről Tallér Zsolt, a battai klub elnöke számolt be.

Teltház az Egészségnapon
2023-11-27
Sikeresen lezajlott a Százhalom Egészségügyi Központban az első Egészségnap november 25-én. Az ingyenes szűrővizsgálatokon – kihasználva a teljes kapacitást – 180 százhalombattai lakos vehetett részt.

Foci télen-nyáron - Új borítás a pálya felett
2023-11-27
Átadták a VUK SE Ifjúsági Park melletti műfüves focipályája fölé épített sátrat. Az 52 millió forintos önkormányzati támogatással beszerzett korszerű buboréktakaró jóval energiahatékonyabb, mint a korábbi, több, mint 15 évig használt szerkezet.

Szelek szárnyán a Balatonnál - Szezonzáró futás
2023-11-27
A SZVISE Atlétika Szakosztály tagjai a november 18-19-i szezonzáró futóversenyen vettek részt Siófokon.

Örök állóképesség
2023-11-27
Több éve vagyok tagja a Magyar Sporttudományi Társaságnak, mely rendszeresen rendez országos konferenciákat.  

Megválasztották a Helyi Választási Bizottság tagjait
2023-11-25
Százhalombatta Város Önkormányzatának Képviselő-testülete – dr. Turbucz Sándor címzetes főjegyző, a Helyi Választási Iroda vezetőjének személyi javaslata alapján – egyhangúlag megválasztotta a Helyi Választási Bizottság három tagját és két póttagját a november 23-ai rendkívüli ülésen.

A tanév legizgalmasabb napja az Arany iskolában
2023-11-25
Pályaorientációs nap: iskolánkban a legnagyobb szervezést igénylő, de a gyerekek számára a legizgalmasabb programon "minden szinten, szinte minden" volt. Célunk, hogy a tanulóink minden korosztálya a szakmák, foglalkozások, hivatások egy-egy szegmentjéről hiteles képet kapjon.

Az idő labirintusában - Kalandok a könyvtárban
2023-11-25
Ismét fergeteges hangulatú, játékos borestre várja a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtár a vállalkozószellemű városlakókat december 1-jén, pénteken 18 órától.

ELEVEN BattaSlam
2023-11-25
11. alkalommal hirdet országos slam poetry versenyt a SZIKE-Ifjúsági Műhely, azon belül a Batta Slam Poetry csoport. A helyszín ezúttal is a százhalombattai Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Ház, az időpont december 2.

Motoros Mikulás gurulás
2023-11-25
Kedves százhalombattaiak! Idén immár 3. alkalommal elkísérjük a Mikulást battai körútjára; december 2-án, szombaton 16 és 19 óra között a már megszokott 11 állomáson találkozhatnak a motoros mikulással és segédeivel, akik az érdi Fészek Egyesületnél kezdik az útjukat.

Sinka László fogadóórája
2023-11-25
Sinka László a 6. számú dunafüredi egyéni választókerület képviselője, tanácsnok, 2023. december 7-én, csütörtökön, 15:00-17.00 óra között tartja fogadóóráját.

Futás helyett úszás
2023-11-25
A SZVISE Atlétika Szakosztály képviseletében Botos Enikő szakedző, futó nagykövetként részt vesz a "kacifántos" gyerekkel foglalkozó, érdi Életfa Csoport Egyesület gyűjtési kampányában.

Legyél te is tűzoltó!
2023-11-24
Az érdi és a megyei katasztrófavédelem várja a jelentkezőket.

Nehéz tekepálya
2023-11-24
5:1 arányú vereséget szenvedett a Battai Gurítók csapata a Piros Arany gárdájától a BUKSZA bajnokság őszi szezonjának utolsó kisorsolt mérkőzésén.

Elhivatott szolgálat - Köszönet az áldozatos munkáért
2023-11-21
A Szociális Munka Napja alkalmából köszöntötték a szférában működő intézmények, szervezetek dolgozóit a Barátság Kulturális Központban rendezett november 20-i ünnepségen. Átadták a Szociális Munkáért Elismerő Oklevelet, amelyet ezúttal Majsai Ilona, a Városi Családsegítő és Gondozási Központ munkatársa vehetett át.

Koraszülöttek Világnapja 2023 - Szolidaritás
2023-11-17
Magyarországon 2011 óta ünnepeljük a Koraszülöttek Világnapját. Nagy örömünkre Százhalombatta már hetedik alkalommal csatlakozott a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) országos mozgalmához, november 17-én a világnap közös jelképének színébe, szolidaritásunkat kifejezve az idén is lilába öltözik a Szent István tér.

Tanácsok a fűtési időszakra
2023-11-15
Az élet és vagyonbiztonság megőrzése érdekében rendszeresen ellenőriztetni kell szakemberrel a lakásban lévő tüzelő- és fűtőberendezéseket, kéményeket, égéstermék elvezetőket – hívja fel a figyelmet a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltség.

Újabb magabiztos hazai győzelem!
2023-11-14
39-30-ra (24-16) győzött a Százhalombattai KE a Budai Farkasok-Rév U21 csapata ellen a férfi kézilabda NB II. osztályában a november 11-i fordulóban. A mérkőzésről Tallér Zsolt, a battai klub elnöke számolt be.

Idényzáró modellvitorlás bajnoki forduló
2023-11-14
Forrai Csaba főbíró irányítása mellett zajlott az év utolsó Országos Bajnoksága az MM (Micro Magic) hajó osztályban az orfűi Pécsi-tavon november 12-én.

Márton-napi mulatság - Hagyományok nyomában
2023-11-13
Az Őszidő Nyugdíjas Klub szervezésében öt százhalombattai és egy ercsi nyugdíjas klub részvételével tartottak jó hangulatú rendezvényt a konferencia központban november 10-én.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.