2021. január 23. - Zelma napja
Szombat
Min:4°
Max:12°
Vasárnap
Min:1°
Max:6°
Hétfő
Min:0°
Max:5°
Kedd
Min:0°
Max:2°
Szerda
Min:-1°
Max:3°
Beszélgetés

Uralkodói kitüntetés - írta: Kovács Attila
2021-01-05 - A Brit Birodalmi Rend tagja lett Szakmány Tamás orvosprofesszor. Az egykor Százhalombattán élő, 2004 óta az Egyesült Királyságban dolgozó szakembert a koronavírus-járvány során nyújtott kiemelkedő tevékenységéért tüntette ki II. Erzsébet királynő.
A professzor a pécsi Tudományegyetemen diplomázott, angliai tanulmány útja után Liverpoolban kezdett dolgozni 2004-ben, jelenleg Wales-ben a Gwenti Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének a vezetője, illetve a Cardiffi Egyetem meghívott professzora. Európai szakvizsgát is tett anaszteziológiából és intenzív terápiából. Utóbbihoz kapcsolódik fő kutatási területe, ami a súlyos fertőzések felismerésére és kezelésére irányul.

-Mennyire érte váratlanul a kitüntetés, hogyan értesült róla?
-Egyáltalán nem számítottam rá. "Szigorúan titkos" tárggyal, egy gyanúsnak tűnő email érkezett a munkahelyi címemre tavaly december 3-án. Először azt hittem, hogy ez valami kéretlen tartalom, vagy tréfa lehet, de végül megnyitottam, mert tudom, hogy nagyon biztonságos a hivatalos levelezési rendszer. Aztán amikor láttam, hogy felterjesztenek a Brit Birodalmi Lovagrend Tagja (MBE) kitüntetésre, annyira meglepődtem, hogy kétszer is elolvastam.

-Ki tett javaslatot az ön személyére?
-Ezt nem tudom, bárki jelölhet, de valószínűleg, hogy kolléga volt, mert más nem ismerheti olyan alaposan azt a tevékenységet, amit figyelembe vett a bíráló bizottság.

-Pontosan miért kapta az elismerést?
-Az indoklásban három terület szerepelt. Egyrészt a betegellátásban nyújtott szerepem, illetve szerepünk, ugyanis mi is két és félszeres kapacitással működtünk. A másik, hogy én voltam a walesi intenzíves osztályok hálózatának a vezetője, ilyen minőségemben mindent megtettem, hogy a megfelelő eszközöket, védőfelszereléseket, gyógyszereket és szakembereket biztosítva senki se maradjon ellátás nélkül. Ez rengeteg elfoglaltságot jelentett, napi szinten részt vettem a katasztrófavédelmi tanács tagjaként az egyeztetéseken. A harmadik, hogy az összes Coviddal kapcsolatos Nagy Britanniában futó kutatási projekt eredményét sikeresen behoztam a kórházunkba, és a mai napig én vagyok ezeknek a tanulmányoknak a vezetője.  Az első beteg tavaly március 9-én került be abba a mára már több száz fős tanulmányba, amely lehetővé tette, hogy öt nap múlva már alkalmaztuk az első hatékony Covid elleni gyógyszert. Szeretném itt is elmondani, hogy - bár mindegyik terület nagyon stresszes, mindegyiket nagyon szeretem – én csak a munkámat végeztem, és egyáltalán nem számítottam erre az elismerésre.

-Mit jelent az, hogyha valaki a Brit Birodalmi Rend tagja, illetve mit lehet tudni az elismerésről?
-A valamennyire még feudális berendezkedésű brit társadalomban nagy rangot és felelősséget ad ez a cím, amit általában egy élet munkájáért szoktak adományozni. Annak, hogy én 44 évesen, és ilyen hirtelen kaptam meg az elismerést, jelentős szerepe lehet abban, hogy még előbbre tudjak jutni. A Brit Birodalmi Rendnek öt osztálya van, a két - férfiakra és hölgyekre vonatkozó - lovagi, a parancsnoki, a tiszti és a tagsági.

-Hogyan folytatódik a munka ezekben a napokban?
-Most indul be igazán. Nagyon furcsán érezzük magunkat három másik, szintén kitüntetett kollégával, akikkel arról beszéltünk, hogy ugyan kitüntettek minket, de mi most a második hullám egyik legdurvább szakaszában vagyunk. Csakúgy, mint tavaly tavasszal, most is hirtelen nagyon nagy számú beteget kellett ellátni. Mindenki stresszes, tíz hónapja ugyanazok a feladatok, de hirtelen még nagyobbak lettek az elvárások. Nehezíti a helyzetet, hogy most nem tudunk bevonni kollégákat más szakmákból, mint március, áprilisban. Egyedül maradtunk, úgyhogy nem is ünneplünk, talán majd nyáron, amikor az oltási program nyomán csökken a betegek száma.

-Ön hogy van, nem fertőződött-e meg?
-Én eddig elkerültem a betegséget, bár tavaly márciusban, amikor igazán berobbant a vírus enyhe lázam és száraz köhögésem volt, de negatív lett a tesztem. Azután nyáron részese lettem az egyik vakcinagyártó kísérleti programjának, aminek keretében titkos oltást kaptam. Ez azt jelenti, hogy én sem tudom, hogy tényleges hatóanyagú szert, vagy csak placebot kaptam-e. Ez a napokban derül ki, és ha csak placebo volt, akkor beoltanak az azóta már jóváhagyott vakcinával. Mivel egyáltalán nem volt biztos, hogy találunk-e megfelelő gyógyszeres kezelést a mi kórházi kutatásainkba bevont nagyon beteg páciensek részére, ezért úgy éreztem, hogy kötelességem részt venni az oltási tesztelésben.

-Százhalombattán élt tizennyolc éves koráig. Hogyan emlékszik vissza ezekre az évekre?
-Nagyon szerettem a várost, meghatározóak voltak azok az évek. Szalai Jancsi bácsitól tanultam meg úszni, aztán amikor kiderült, hogy nem leszek világszintű sportoló, akkor jött a néptánc. A Forrásban több mint tíz évet töltöttem el, egészen az egyetemi tanulmányaim feléig igyekeztem visszajárni a próbákra, akkor hagytam csak abba, amikor ezt már nem tudtam megoldani. Szívesen emlékszem vissza az általános iskolai évekre, és arra a nagyszerű lehetőségre, hogy elsőkként tanulhattunk Plus 4-es gépen számítástechnikát az 1-es iskola matematika tagozatán. Nagy jelentősége volt az egyetemi tanulmányaim során, hogy a város, illetve Vezér Mihály polgármester támogatta egy egyiptomi tudományos konferencián való részvételemet 2000-ben. Az érdi Vörösmarty gimnáziumban is kiváló tanáraim voltak, biológiából dr. Szerényi Gábor, kémiából pedig Tiringerné Bencsik Margit készített fel az az egyetemi felvételire. A szüleim a mai napig Százhalombattán élnek, ahová mindig szívesen megyek haza.

Vezér Mihály polgármester közösségi oldalán és a város honlapján gratulált Szakmány Tamás professzornak a kitüntetéshez:

"II. Erzsébet királynő a Brit Birodalmi Rend tagjává választott egy magyar orvost! Dr. Szakmány Tamás százhalombattai származású orvosprofesszor, a koronavírus-járvány ellen végzett kiemelkedő munkájáért választották meg a Brit Birodalmi Rend tagjává! Édesanyja sokáig a Polgármesteri Hivatal munkatársa volt. Nagyon büszke vagyok, hogy egy volt kollégánk fia, egy százhalombattai fiatalember ekkora sikereket ért el! Ezúton is gratulálok Dr. Szakmány Tamásnak, munkájához további sikereket és eredményeket kívánok!"

AKTUÁLIS
2020-12-17 - Egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie december 16-ától annak a diáknak, akinek a diákigazolványa október végén lejárt, és nem tanul tovább, illetve nem helyezkedett el, valamint orvosi ellátásra más jogcímen sem jogosult – tájékoztatott a NAV.
2020-12-15 - Néhány utast váratlanul ért Százhalombattán, hogy az ABC áruház nevű megállót - a Rubik-térnél, illetve a másik oldalon a konferenciaközpont előtt - nem érintik a Volán járatai december 13-tól. A közlekedési társaság egy a megállókban kihelyezett információs táblán tájékoztatja utasait a bevezetett módosításról.
2020-12-09 - Gere István emlékére.
HÍREINK
Épülhet a kerékpárút
2021-01-22
A Pest Megyei Kormányhivatal kiadta az építési engedélyt az EuroVelo 6 kerékpárút Érd és Százhalombatta közötti szakaszára – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester.

Szakmány Tamás professzor a "Város Díszpolgára" cím jelöltje
2021-01-22
Százhalombatta Város Önkormányzata kitüntető díjak odaítélésével is köszönetet mond mindazoknak, akik példaértékű cselekedetet hajtottak végre és hozzájárultak Százhalombatta jó hírnevéhez.   

Tisztelet a Magyar Kultúrának!
2021-01-22
Tisztelt Kultúrakedvelő Százhalombattaiak! Január 22-e a Magyar Kultúra Napja, amelyet az idei évben rendhagyó módon ünneplünk. A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel sajnos az eddigi megszokott közös ünneplés helyett az idei évben más térben emlékezhetünk.

Adatszolgáltatási kötelezettség vendéglátóhely üzemeltetők részére
2021-01-21
Tisztelt Vendéglátóhely Üzemeltető! Figyelemmel a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX.29.) Korm. rendelet 2021. január 1-jével hatályos jogszabályváltozására, az alábbiakra hívjuk fel szíves figyelmét!

Február közepén léphet életbe az új buszmenetrend
2021-01-21
Tisztelt Százhalombattaiak! A VOLÁNBUSZ ma tájékoztatott arról, hogy a Déli lakótelep közösségi közlekedését érintő útvonal-módosítást február 1-jén még nem tudják bevezetni az új menetrend szerint, amely a korábbi menetirány visszaállítása mellett két jelenlegi buszjárat útvonalának megtartását és kiegészítő buszokat is tartalmaz.

Adathalászok trükköznek a NAV nevében
2021-01-21
Több bejelentés is érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), miszerint csalók kíséreltek megszerezni ügyfélkapus bejelentkezési és bankkártyaadatokat – írja közleményében a hivatal.

Lelki útravaló
2021-01-20
Isten békessége. "Az én békességemet adom nektek; de nem úgy adom nektek, ahogyan a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, ne is csüggedjen." 

Elhunyt Dr. Farkas Sándor, városunk gyógyszerésze
2021-01-20
Megrendülten értesültem róla, hogy jó barátom, “mindenki gyógyszerésze" Dr. Farkas Sándor a tegnapi nap 68 éves korában - rövid betegség után - elhunyt. 

Isten éltesse a 80 éves Horváth Istvánt
2021-01-18
Horváth István (Popi bácsi) mögött több évtizedes futballkarrier, és több, mint fél évszázados edzői múlt áll, sikeres pályafutását a labdarúgásnak köszönheti. Több évtizede meghatározó személyisége volt a százhalombattai futballnak.

XII. Százhalombattai Shooting Open
2021-01-18
A Százhalombattai Lövészklub - a Magyar Sportlövők Szövetsége és Százhalombatta város Önkormányzata segítségével - idén is megrendezte évindító, sportlövő válogató versenyét január 9-10-én.

Harmadik hely az országos robotika versenyen
2021-01-17
"A digitális világot meg kell ismerni, hogy az előnyeivel élni lehessen". Az Arany Iskolás diákok pedig olyan versenyzők, akik a fenti gondolattal már tisztában vannak.

Ne dőljön be a csalóknak
2021-01-17
Mindennapjaink jelenségévé vált az a "trükkös" bűnelkövetési módszer, amely nem csak az egyedül élő időskorúakat érinti. Az Érdi Rendőrkapitányság szórólapokkal is felhívta a figyelmet a csalókra, két érdi, valamint egy-egy százhalombattai és diósdi bevásárlóközpontnál január 17-én.

Szekrényből bújt elő az egyik gyanúsított
2021-01-17
Egyenruhások ébresztették két érdi ház lakóit január 12-én reggel. Az egyik címen elfogtak egy 18 éves férfit és egy 30 éves nőt, a másik ingatlan emeletén egy szekrényben keresett hiába menedéket egy 26 éves nő. A három előállítottat két lopással hozták összefüggésbe.

Illegális hulladéklerakók felszámolása - pályázat
2021-01-17
"Tisztítsuk meg az országot" – címmel hirdetett pályázatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében.

A védőoltás elfogadása egyéni és közösségi felelősségünk
2021-01-15
A KÉSZ örömét fejezi ki, hogy a védőoltás széleskörű elérhetősége által legyőzhetővé vált az egészségünket, lelki békénket, társadalmunkat és gazdaságunkat veszélyeztető koronavírus-járvány.

Az első baba
2021-01-14
Cseke Gábor Noel az idei év első százhalombattai újszülöttje, aki január 2-án, 5 óra 8 perckor látta meg a napvilágot 3160 grammal és 56 cm-rel. Szülei Baglé Zsanett és Cseke Gábor. Vezér Mihály polgármester a családot köszöntve átadta az édesapának az önkormányzat babacsomagját, illetve a szülőknek a város ajándékát január 14-én.

Előrelépés a nehézségek ellenére - Bóna Zoltán országgyűlési képviselő évértékelője
2021-01-14
Tisztelt Százhalombattai Polgárok! A mögöttünk álló évek és évtizedek ezen időszakaiban már-már rutinszerűen kívántunk egymásnak minden jót az új esztendőre. Szép gesztus ez még akkor is, ha az esetek túlnyomó részében megszokásból jön, és igazából végig sem gondoljuk, hogy pontosan mi az a kívánság, amiről azt gondoljuk, hogy boldoggá teheti a másik életét.

Lelki útravaló
2021-01-13
Kihez imádkozunk?

Áramszünet
2021-01-11
A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt szünetel a szolgáltatás az alábbi helyszíneken, a jelzett időpontokban.

Edzéssel kezdtek a modellvitorlázók
2021-01-11
Forrai Csaba jóvoltából baráti, professzionális szabad edzéses napot tartottak a százhalombattai modellvitorlázók a sukorói Velence tavi evezős pályán január 9-én.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.