2023. február 01. - Ignác napja
Szerda
Min:2°
Max:6°
Csütörtök
Min:2°
Max:6°
Péntek
Min:1°
Max:6°
Szombat
Min:1°
Max:5°
Vasárnap
Min:0°
Max:2°
Beszélgetés

Uralkodói kitüntetés - írta: Kovács Attila
2021-01-05 - A Brit Birodalmi Rend tagja lett Szakmány Tamás orvosprofesszor. Az egykor Százhalombattán élő, 2004 óta az Egyesült Királyságban dolgozó szakembert a koronavírus-járvány során nyújtott kiemelkedő tevékenységéért tüntette ki II. Erzsébet királynő.
A professzor a pécsi Tudományegyetemen diplomázott, angliai tanulmány útja után Liverpoolban kezdett dolgozni 2004-ben, jelenleg Wales-ben a Gwenti Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének a vezetője, illetve a Cardiffi Egyetem meghívott professzora. Európai szakvizsgát is tett anaszteziológiából és intenzív terápiából. Utóbbihoz kapcsolódik fő kutatási területe, ami a súlyos fertőzések felismerésére és kezelésére irányul.

-Mennyire érte váratlanul a kitüntetés, hogyan értesült róla?
-Egyáltalán nem számítottam rá. "Szigorúan titkos" tárggyal, egy gyanúsnak tűnő email érkezett a munkahelyi címemre tavaly december 3-án. Először azt hittem, hogy ez valami kéretlen tartalom, vagy tréfa lehet, de végül megnyitottam, mert tudom, hogy nagyon biztonságos a hivatalos levelezési rendszer. Aztán amikor láttam, hogy felterjesztenek a Brit Birodalmi Lovagrend Tagja (MBE) kitüntetésre, annyira meglepődtem, hogy kétszer is elolvastam.

-Ki tett javaslatot az ön személyére?
-Ezt nem tudom, bárki jelölhet, de valószínűleg, hogy kolléga volt, mert más nem ismerheti olyan alaposan azt a tevékenységet, amit figyelembe vett a bíráló bizottság.

-Pontosan miért kapta az elismerést?
-Az indoklásban három terület szerepelt. Egyrészt a betegellátásban nyújtott szerepem, illetve szerepünk, ugyanis mi is két és félszeres kapacitással működtünk. A másik, hogy én voltam a walesi intenzíves osztályok hálózatának a vezetője, ilyen minőségemben mindent megtettem, hogy a megfelelő eszközöket, védőfelszereléseket, gyógyszereket és szakembereket biztosítva senki se maradjon ellátás nélkül. Ez rengeteg elfoglaltságot jelentett, napi szinten részt vettem a katasztrófavédelmi tanács tagjaként az egyeztetéseken. A harmadik, hogy az összes Coviddal kapcsolatos Nagy Britanniában futó kutatási projekt eredményét sikeresen behoztam a kórházunkba, és a mai napig én vagyok ezeknek a tanulmányoknak a vezetője.  Az első beteg tavaly március 9-én került be abba a mára már több száz fős tanulmányba, amely lehetővé tette, hogy öt nap múlva már alkalmaztuk az első hatékony Covid elleni gyógyszert. Szeretném itt is elmondani, hogy - bár mindegyik terület nagyon stresszes, mindegyiket nagyon szeretem – én csak a munkámat végeztem, és egyáltalán nem számítottam erre az elismerésre.

-Mit jelent az, hogyha valaki a Brit Birodalmi Rend tagja, illetve mit lehet tudni az elismerésről?
-A valamennyire még feudális berendezkedésű brit társadalomban nagy rangot és felelősséget ad ez a cím, amit általában egy élet munkájáért szoktak adományozni. Annak, hogy én 44 évesen, és ilyen hirtelen kaptam meg az elismerést, jelentős szerepe lehet abban, hogy még előbbre tudjak jutni. A Brit Birodalmi Rendnek öt osztálya van, a két - férfiakra és hölgyekre vonatkozó - lovagi, a parancsnoki, a tiszti és a tagsági.

-Hogyan folytatódik a munka ezekben a napokban?
-Most indul be igazán. Nagyon furcsán érezzük magunkat három másik, szintén kitüntetett kollégával, akikkel arról beszéltünk, hogy ugyan kitüntettek minket, de mi most a második hullám egyik legdurvább szakaszában vagyunk. Csakúgy, mint tavaly tavasszal, most is hirtelen nagyon nagy számú beteget kellett ellátni. Mindenki stresszes, tíz hónapja ugyanazok a feladatok, de hirtelen még nagyobbak lettek az elvárások. Nehezíti a helyzetet, hogy most nem tudunk bevonni kollégákat más szakmákból, mint március, áprilisban. Egyedül maradtunk, úgyhogy nem is ünneplünk, talán majd nyáron, amikor az oltási program nyomán csökken a betegek száma.

-Ön hogy van, nem fertőződött-e meg?
-Én eddig elkerültem a betegséget, bár tavaly márciusban, amikor igazán berobbant a vírus enyhe lázam és száraz köhögésem volt, de negatív lett a tesztem. Azután nyáron részese lettem az egyik vakcinagyártó kísérleti programjának, aminek keretében titkos oltást kaptam. Ez azt jelenti, hogy én sem tudom, hogy tényleges hatóanyagú szert, vagy csak placebot kaptam-e. Ez a napokban derül ki, és ha csak placebo volt, akkor beoltanak az azóta már jóváhagyott vakcinával. Mivel egyáltalán nem volt biztos, hogy találunk-e megfelelő gyógyszeres kezelést a mi kórházi kutatásainkba bevont nagyon beteg páciensek részére, ezért úgy éreztem, hogy kötelességem részt venni az oltási tesztelésben.

-Százhalombattán élt tizennyolc éves koráig. Hogyan emlékszik vissza ezekre az évekre?
-Nagyon szerettem a várost, meghatározóak voltak azok az évek. Szalai Jancsi bácsitól tanultam meg úszni, aztán amikor kiderült, hogy nem leszek világszintű sportoló, akkor jött a néptánc. A Forrásban több mint tíz évet töltöttem el, egészen az egyetemi tanulmányaim feléig igyekeztem visszajárni a próbákra, akkor hagytam csak abba, amikor ezt már nem tudtam megoldani. Szívesen emlékszem vissza az általános iskolai évekre, és arra a nagyszerű lehetőségre, hogy elsőkként tanulhattunk Plus 4-es gépen számítástechnikát az 1-es iskola matematika tagozatán. Nagy jelentősége volt az egyetemi tanulmányaim során, hogy a város, illetve Vezér Mihály polgármester támogatta egy egyiptomi tudományos konferencián való részvételemet 2000-ben. Az érdi Vörösmarty gimnáziumban is kiváló tanáraim voltak, biológiából dr. Szerényi Gábor, kémiából pedig Tiringerné Bencsik Margit készített fel az az egyetemi felvételire. A szüleim a mai napig Százhalombattán élnek, ahová mindig szívesen megyek haza.

Vezér Mihály polgármester közösségi oldalán és a város honlapján gratulált Szakmány Tamás professzornak a kitüntetéshez:

"II. Erzsébet királynő a Brit Birodalmi Rend tagjává választott egy magyar orvost! Dr. Szakmány Tamás százhalombattai származású orvosprofesszor, a koronavírus-járvány ellen végzett kiemelkedő munkájáért választották meg a Brit Birodalmi Rend tagjává! Édesanyja sokáig a Polgármesteri Hivatal munkatársa volt. Nagyon büszke vagyok, hogy egy volt kollégánk fia, egy százhalombattai fiatalember ekkora sikereket ért el! Ezúton is gratulálok Dr. Szakmány Tamásnak, munkájához további sikereket és eredményeket kívánok!"

AKTUÁLIS
2023-01-05 - Életének 87. évében elhunyt Gábor Artemisz (Debrecen 1936. – Budapest 2022.) koloratúrszoprán énekes, százhalombattai kórusok hangképző tanára.
2023-01-03 - Elhunyt Mentusz Lászlóné.
2022-12-23 - Százhalombatta Város Önkormányzata nyilvános pályázat keretében üzlet- és irodahelyiségeket hirdet meg bérlésre.
Hét szenior úszóérem
2023-02-01
Kiváló eredményeket értek el a Százhalombatta Városi Úszó Klub szenior úszói Szentesen, a VIII. Évindító Nemzetközi Szenior Összetett Sprint Úszóverseny és Országos Bajnokságon január 28-án.

Lélekgazdagító kultúra
2023-01-27
A hagyományokhoz híven városi rendezvény keretében ünnepelték a Magyar Kultúra Napját Százhalombattán a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban január 22-én.

Az első nagy megmérettetés
2023-01-27
Az év egyik legkomorabb napja 2023-ban is január 21. Későn kel a Nap, talán nem is látjuk az egész napunk során.

Nyílt levél dr. Fazekas István Jókai-díjas író, Váci Mihály díjas költő, műfordító, református lelkész részére
2023-01-27
Tisztelt dr. Fazekas István Úr!Nagy örömmel értesültem arról, hogy "Példamutató közművelődési tevékenységéért" a Magyar Kultúra Napja Gálán, a Stefánia palotában vehette át a Magyar Kultúra Lovagja kitüntető címet, a Honvéd Kulturális Egyesület és a Falvak Kultúrájáért Alapítvány díját.

Lovagi kitüntetés
2023-01-27
A Magyar Kultúra Lovagjává avatták a városunkban élő Fazekas István Jókai-díjas drámaírót a 27. Magyar Kultúra Napja Gála és a Himnusz 200. születésnapja rendezvény keretében.

Nagy versmondás
2023-01-24
Közel ezer diák, illetve városlakó szavalta el együtt a Himnuszt Százhalombatta főterén a Szent István téren a Magyar Kultúra Napja alkalmából január 23-án.

Elindult a Segítő Szolgálat
2023-01-23
Megváltozott formában, de továbbra is segítséget biztosít az Önkormányzat azon százhalombattai városlakóknak, akik igénylik, hogy eljussanak a Százhalom Egészségügyi Központba – hangzott el a január 23-i sajtótájékoztatón.

Óvodai nyílt napok 2023
2023-01-20
Betekintés a játékos hétköznapokba.

Évértékelő - Bóna Zoltán országgyűlési képviselő
2023-01-20
Tisztelt Százhalombattai Polgárok! Nem kell ahhoz borúlátónak lenni, hogy az óesztendő értékelése során elsőként vagy akár túlnyomórészt negatív emlékek és érzések törjenek elő belőlünk. 

Ezeréves örökségünk - Magyar Kultúra Napja
2023-01-19
"Intsük, tanítsuk egymást szeretettel, félretéve egyéni hiúságot, vélt jobban tudást, semmi egyebet nem tartva szem előtt, mint egy eljövendő nagy magyar kultúra ideálját." (Kodály Zoltán)

ÁLLÁSBÖRZE AZ ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁGON
2023-01-18
A Rendőrségi Igazgatási Központban február 9-én 10 és 14 óra között megrendezendő állásbörzén az egyéni tájékoztatás mellett, az egyes munkaköröket betöltő szakemberekkel, tanulókkal hallhatnak pódiumbeszélgetéseket az érdeklődők, illetve lehetőség lesz a jelentkezéssel kapcsolatos egészségügyi és pszichológiai konzultációra is.

Balatoni bronzérem
2023-01-18
Harmadik helyezést ért el korosztályában Kovács Erika a SZVISE Atlétika Szakosztály színeiben a Tihany Trail futóversenyen január 14-én.

Tájékoztatás a hivatásos tűzoltó képzésről
2023-01-16
Az Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltség szakemberei folyamatosan tájékoztatnak a 2023. február 15-én induló hivatásos tűzoltó képzéssel kapcsolatosan.

Fuss velünk!
2023-01-16
Ha nincsen célod, vagy ha van, és esetleg nem tudod hogy érd el, segítünk. Legyél te is tagja egy fiatalos, vidám, remek futócsapatnak!

Jubileumi karácsony - Húszéves sikertörténet
2023-01-13
Fennállásának 20. évfordulóját ünnepelte tavaly december 17-én – karácsonyi rendezvény keretében – a százhalombattai ipari parki székhelyű, Toyo Seat Europe Kft., a 75 éve működő japán cég leányvállalata.

A MAGYAR KULTÚRA HETE 2023
2023-01-11
Színes programsorozat Százhalombattán január 14. és 28. között.

Köszönet a gyógyításért
2023-01-10
Munkatársak, páciensek, szülők és nagyszülők köszönték meg Dr. Benedek László százhalombattai gyermek háziorvos munkáját, aki több mint 30 éves praktizálás után tavaly év végén visszavonult.

Változások a 2023-as évben
2023-01-09
Összegyűjtöttük az idei évet érintő legfontosabb jogszabályi változásokat.

Kinyitott a posta
2023-01-03
Ismét fogadja az ügyfeleket a százhalombattai Tesco áruházban lévő postahivatal január 2-tól, így a főtéri részleggel már két fiók működik a városban.

Pirotechnikai eszközök szabályszerű használata
2022-12-30
Az ünnepek közeledtével elérkezik az önfeledt szórakozás ideje, azonban ilyenkor sem szabad megfeledkeznünk a jogszabályi előírásokról – hívja fel a figyelmet a rendőrség.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.