2022. május 29. - Magdolna napja
Vasárnap
Min:10°
Max:17°
Hétfő
Min:9°
Max:18°
Kedd
Min:9°
Max:23°
Szerda
Min:13°
Max:23°
Csütörtök
Min:13°
Max:26°
Beszélgetés

Rajtunk múlik, hogy mikor lesz vége
2020-04-21 - Tizenhárom igazolt koronavírusfertőzött volt Százhalombattán az elmúlt héten. Ha nem fertőzzük meg egymást, a kórokozó táptalaj nélkül elpusztul. Mindenkinek az óvintézkedések további szigorú betartását javasolja dr. Berzéki Ferenc, a Százhalom Egészségügyi Központ igazgatója.
Kollégáival együtt nagyon elfáradtak az elmúlt hónapban, a járványhelyzet ugyanis sok plusz terhet ró rájuk. Ezek közül az egyik a védőanyagok és felszerelések folyamatos utánpótlása, de a betegek is egyre többen és egyre inkább el szeretnének jutni az orvoshoz.

Az életkora miatt összesen 16 orvos esett ki a munkából, nagyon szűk kapacitással tudnak működni. Előjegyzést nem tudnak felvenni, egyre többen kérnek segítséget telefonon, "előbb-utóbb felszínre kerül a sok ellátatlan betegség" – fogalmazott.

A kórházakból hazaküldött betegek egy részének nem egészségügyi, hanem szociális ellátásra lenne szüksége, de mivel nincs megfelelő állami ellátórendszer, az egészségügy látta el őket hellyel-közzel – eddig. Legnagyobb részük krónikus beteg, akinek az ellátatlanság miatt akuttá válhat az állapota.

Beszűkült a különféle vizsgálatok és kezelések lehetősége, megszűntek a szűrővizsgálatok. Ebben a helyzetben a legnagyobb gondot a daganatos betegségek időben történő diagnosztizálása jelenti.

A szűk kapacitás miatt minden intézmény csak a saját területén bejelentett betegeket látja el, tehát nem lehet a pácienseket például Érdre küldeni egy nálunk hiányzó vizsgálatra, a battai egészségközpontban azonban mindezek ellenére is mindent megtesznek az orvosok, hogy el lehessen végezni a sürgős vizsgálatokat.

A SZEK-nek is tájékoztatást kellett küldenie az egészségügyi minisztériumhoz azokról a szakdolgozókról, akik szükség esetén berendelhetők a kórházakba. Tizenhárom ilyen szakdolgozója van jelenleg.

Dr. Berzéki Ferenc hangsúlyozta: aki nem akar megbetegedni és nem akar tudtán kívül másokat megfertőzni, viseljen maszkot és kesztyűt minden alkalommal, amikor emberek közé, például bevásárolni megy. Ha a vírusnak nem adunk táptalajt, akkor el fog pusztulni. Nagyon fontos azonban az is, hogy ne féljünk, mert ez rossz hatással van az egészségünkre.

A koronavírus-család több típusa is jelen van Magyarországon, a megbetegedésnek változó tünetei lehetnek. Egyik jellegzetes szimptóma, hogy a fertőzött személy átmenetileg elveszti a szaglását és ízlelését, de sokféle módon megjelenhet a betegség. Csakúgy, mint az influenza, amelytől a napos és száraz idő beköszöntével egy időre elbúcsúzhatunk.

Amint arról már korábban beszámoltunk, az önkormányzat ötezer gyorstesztet vásárolt a városlakók – elsősorban a közfeladatot ellátó dolgozók számára. Tesztelni fogják az egészségügyi alkalmazottakat, az önkormányzati cégek és az Idősek Gondozóháza munkavállalóit, akik munkájuk során rendszeresen kerülnek kapcsolatba másokkal. Ahhoz, hogy biztosak lehessenek az eredményben, többször is el kell végezni a vizsgálatot. Hogy a fennmaradó teszteket ki és milyen módon veheti majd igénybe, az további döntések kérdése, de a főigazgató szerint azok számára lenne jó lehetővé tenni a tesztelést, akik veszélyeztetettebbek a többieknél.

Ilyenek a hatvanöt év felettiek, a szerzett légzőszervi betegséggel élők, a 40-50 évesek, valamint, akik munkájuk miatt sokat tartózkodnak más emberek közelében. (HTV)  
 

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-22 - Városunk még mindig hordoz magán néhány építészetileg és urbanisztikailag szocreál stílusjegyet. Ezt a vonást legjobban és a legészrevehetőbben a parkolással kapcsolatosan lehet megélni a mindennapokban. 
2022-05-22 - Fazekas István gondolatai
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
Ovi-zsaru a Százszorszép óvodában
2022-05-28
Óvodánkban ebben a nevelési évben is folytatódott az Ovi-zsaru prevenciós program, május 16-án a gyerekek 3. alkalommal vettek részt olyan eseményen, amelyen a kapcsolattartó rendőrök személyesen is jelen voltak.

Nemzeti Összetartozás Napja
2022-05-28
Megemlékezés a trianoni döntés 102. évfordulóról.

Aktív futók
2022-05-25
Több helyszínen is megmérettették magukat a SZVISE Atlétika szakosztályának futói május utolsó előtti hétvégéjén.

GEMS of Europe diákcsere Szlovéniában
2022-05-24
Négy diák és két kísérő pedagógus képviselte a százhalombattai Arany János iskolát a GEMS of Europe Erasmus+ projekt második diákcsere programján a Slovenske Konjice városban található szlovén partneriskolában.

Hősök napja
2022-05-24
Megemlékeztést tart a KÉSZ Százhalombattai Csoportja május 29-én.   

A mi pünkösdünk
2022-05-24
A fent szereplő címmel indít 9 részes, ünnepre hangoló videó sorozatot a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége május 27-től. A sorozatban többek között Illéssy Mátyás, a százhalombattai Szent István templom plébánosa is megosztja majd a Szentlélek kitöltetéséről szóló gondolatait.

Virágos város
2022-05-22
A hagyományokhoz híven idén is virágosztást tartott az önkormányzat Százhalombattán. A városlakók összesen közel 20 ezer tő egynyári növényhez juthattak hozzá.

Aranyérem és helyezések az élményfutáson
2022-05-22
Kategóriájában az első helyen végzett Balázs Anikó, a SZVISE atlétika szakosztályának versenyzője a szolnoki Pizza Sprint Élményfutás 14 kilométeres távján május 8-án.

A hely története - Harminckét év a város szolgálatában
2022-05-22
A Matrica Múzeum felkérésére az intézmény helytörténeti sorozatának keretében tartott előadást Vezér Mihály Százhalombatta polgármestere a város 50 éves múltjáról, kiemelve azt a több mint három évtizedet, amelyet különböző beosztásokban a település szolgálatában töltött.

Nem hozott szerencsét a péntek 13
2022-05-22
38-32-re kikapott a Százhalombattai KE a Vecsés otthonában az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 13-án– derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Ismét TeSzeddeltünk!
2022-05-22
A TeSzedd!- Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció, ma hazánk legnagyobb civil mozgalma. A hulladékgyűjtés keretében az aktivisták, önkéntesek szerte az országban "nagytakarítanak". Már a tizedik akcióra került sor idén.

Polgárőr beszámoló  
2022-05-22
Nagyon sok iskolai rendezvény volt áprilisban, a legnagyobb mozgósítást igénylő esemény az "Eötvös Futás" volt. 

Madarak és fák napja a Kipp-Kopp Óvodában
2022-05-22
Óvodánkban az idei évben is megrendeztük a már hagyománynak számító Madarak és fák napi játékos vetélkedőnket. 

JÓ SZÓVAL JÁTSZANI...
2022-05-22
Tudjuk, játszani sok mindennel lehet, és azt is tudjuk, ez fontos és jó dolog gyermek, felnőtt életében egyaránt.

Tehetségnap az Egyesben
2022-05-22
Ha május, akkor Tehetségnap. Nincs járvány, nincs korlátozás, így megrendezhettük újra a Tehetségek napját.

Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.