2023. február 01. - Ignác napja
Szerda
Min:2°
Max:6°
Csütörtök
Min:2°
Max:6°
Péntek
Min:0°
Max:6°
Szombat
Min:2°
Max:5°
Vasárnap
Min:-1°
Max:2°
Beszélgetés

Rajtunk múlik, hogy mikor lesz vége
2020-04-21 - Tizenhárom igazolt koronavírusfertőzött volt Százhalombattán az elmúlt héten. Ha nem fertőzzük meg egymást, a kórokozó táptalaj nélkül elpusztul. Mindenkinek az óvintézkedések további szigorú betartását javasolja dr. Berzéki Ferenc, a Százhalom Egészségügyi Központ igazgatója.
Kollégáival együtt nagyon elfáradtak az elmúlt hónapban, a járványhelyzet ugyanis sok plusz terhet ró rájuk. Ezek közül az egyik a védőanyagok és felszerelések folyamatos utánpótlása, de a betegek is egyre többen és egyre inkább el szeretnének jutni az orvoshoz.

Az életkora miatt összesen 16 orvos esett ki a munkából, nagyon szűk kapacitással tudnak működni. Előjegyzést nem tudnak felvenni, egyre többen kérnek segítséget telefonon, "előbb-utóbb felszínre kerül a sok ellátatlan betegség" – fogalmazott.

A kórházakból hazaküldött betegek egy részének nem egészségügyi, hanem szociális ellátásra lenne szüksége, de mivel nincs megfelelő állami ellátórendszer, az egészségügy látta el őket hellyel-közzel – eddig. Legnagyobb részük krónikus beteg, akinek az ellátatlanság miatt akuttá válhat az állapota.

Beszűkült a különféle vizsgálatok és kezelések lehetősége, megszűntek a szűrővizsgálatok. Ebben a helyzetben a legnagyobb gondot a daganatos betegségek időben történő diagnosztizálása jelenti.

A szűk kapacitás miatt minden intézmény csak a saját területén bejelentett betegeket látja el, tehát nem lehet a pácienseket például Érdre küldeni egy nálunk hiányzó vizsgálatra, a battai egészségközpontban azonban mindezek ellenére is mindent megtesznek az orvosok, hogy el lehessen végezni a sürgős vizsgálatokat.

A SZEK-nek is tájékoztatást kellett küldenie az egészségügyi minisztériumhoz azokról a szakdolgozókról, akik szükség esetén berendelhetők a kórházakba. Tizenhárom ilyen szakdolgozója van jelenleg.

Dr. Berzéki Ferenc hangsúlyozta: aki nem akar megbetegedni és nem akar tudtán kívül másokat megfertőzni, viseljen maszkot és kesztyűt minden alkalommal, amikor emberek közé, például bevásárolni megy. Ha a vírusnak nem adunk táptalajt, akkor el fog pusztulni. Nagyon fontos azonban az is, hogy ne féljünk, mert ez rossz hatással van az egészségünkre.

A koronavírus-család több típusa is jelen van Magyarországon, a megbetegedésnek változó tünetei lehetnek. Egyik jellegzetes szimptóma, hogy a fertőzött személy átmenetileg elveszti a szaglását és ízlelését, de sokféle módon megjelenhet a betegség. Csakúgy, mint az influenza, amelytől a napos és száraz idő beköszöntével egy időre elbúcsúzhatunk.

Amint arról már korábban beszámoltunk, az önkormányzat ötezer gyorstesztet vásárolt a városlakók – elsősorban a közfeladatot ellátó dolgozók számára. Tesztelni fogják az egészségügyi alkalmazottakat, az önkormányzati cégek és az Idősek Gondozóháza munkavállalóit, akik munkájuk során rendszeresen kerülnek kapcsolatba másokkal. Ahhoz, hogy biztosak lehessenek az eredményben, többször is el kell végezni a vizsgálatot. Hogy a fennmaradó teszteket ki és milyen módon veheti majd igénybe, az további döntések kérdése, de a főigazgató szerint azok számára lenne jó lehetővé tenni a tesztelést, akik veszélyeztetettebbek a többieknél.

Ilyenek a hatvanöt év felettiek, a szerzett légzőszervi betegséggel élők, a 40-50 évesek, valamint, akik munkájuk miatt sokat tartózkodnak más emberek közelében. (HTV)  
 

AKTUÁLIS
2023-01-05 - Életének 87. évében elhunyt Gábor Artemisz (Debrecen 1936. – Budapest 2022.) koloratúrszoprán énekes, százhalombattai kórusok hangképző tanára.
2023-01-03 - Elhunyt Mentusz Lászlóné.
2022-12-23 - Százhalombatta Város Önkormányzata nyilvános pályázat keretében üzlet- és irodahelyiségeket hirdet meg bérlésre.
Lélekgazdagító kultúra
2023-01-27
A hagyományokhoz híven városi rendezvény keretében ünnepelték a Magyar Kultúra Napját Százhalombattán a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban január 22-én.

Az első nagy megmérettetés
2023-01-27
Az év egyik legkomorabb napja 2023-ban is január 21. Későn kel a Nap, talán nem is látjuk az egész napunk során.

Nyílt levél dr. Fazekas István Jókai-díjas író, Váci Mihály díjas költő, műfordító, református lelkész részére
2023-01-27
Tisztelt dr. Fazekas István Úr!Nagy örömmel értesültem arról, hogy "Példamutató közművelődési tevékenységéért" a Magyar Kultúra Napja Gálán, a Stefánia palotában vehette át a Magyar Kultúra Lovagja kitüntető címet, a Honvéd Kulturális Egyesület és a Falvak Kultúrájáért Alapítvány díját.

Lovagi kitüntetés
2023-01-27
A Magyar Kultúra Lovagjává avatták a városunkban élő Fazekas István Jókai-díjas drámaírót a 27. Magyar Kultúra Napja Gála és a Himnusz 200. születésnapja rendezvény keretében.

Nagy versmondás
2023-01-24
Közel ezer diák, illetve városlakó szavalta el együtt a Himnuszt Százhalombatta főterén a Szent István téren a Magyar Kultúra Napja alkalmából január 23-án.

Elindult a Segítő Szolgálat
2023-01-23
Megváltozott formában, de továbbra is segítséget biztosít az Önkormányzat azon százhalombattai városlakóknak, akik igénylik, hogy eljussanak a Százhalom Egészségügyi Központba – hangzott el a január 23-i sajtótájékoztatón.

Óvodai nyílt napok 2023
2023-01-20
Betekintés a játékos hétköznapokba.

Évértékelő - Bóna Zoltán országgyűlési képviselő
2023-01-20
Tisztelt Százhalombattai Polgárok! Nem kell ahhoz borúlátónak lenni, hogy az óesztendő értékelése során elsőként vagy akár túlnyomórészt negatív emlékek és érzések törjenek elő belőlünk. 

Ezeréves örökségünk - Magyar Kultúra Napja
2023-01-19
"Intsük, tanítsuk egymást szeretettel, félretéve egyéni hiúságot, vélt jobban tudást, semmi egyebet nem tartva szem előtt, mint egy eljövendő nagy magyar kultúra ideálját." (Kodály Zoltán)

ÁLLÁSBÖRZE AZ ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁGON
2023-01-18
A Rendőrségi Igazgatási Központban február 9-én 10 és 14 óra között megrendezendő állásbörzén az egyéni tájékoztatás mellett, az egyes munkaköröket betöltő szakemberekkel, tanulókkal hallhatnak pódiumbeszélgetéseket az érdeklődők, illetve lehetőség lesz a jelentkezéssel kapcsolatos egészségügyi és pszichológiai konzultációra is.

Balatoni bronzérem
2023-01-18
Harmadik helyezést ért el korosztályában Kovács Erika a SZVISE Atlétika Szakosztály színeiben a Tihany Trail futóversenyen január 14-én.

Tájékoztatás a hivatásos tűzoltó képzésről
2023-01-16
Az Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltség szakemberei folyamatosan tájékoztatnak a 2023. február 15-én induló hivatásos tűzoltó képzéssel kapcsolatosan.

Fuss velünk!
2023-01-16
Ha nincsen célod, vagy ha van, és esetleg nem tudod hogy érd el, segítünk. Legyél te is tagja egy fiatalos, vidám, remek futócsapatnak!

Jubileumi karácsony - Húszéves sikertörténet
2023-01-13
Fennállásának 20. évfordulóját ünnepelte tavaly december 17-én – karácsonyi rendezvény keretében – a százhalombattai ipari parki székhelyű, Toyo Seat Europe Kft., a 75 éve működő japán cég leányvállalata.

A MAGYAR KULTÚRA HETE 2023
2023-01-11
Színes programsorozat Százhalombattán január 14. és 28. között.

Köszönet a gyógyításért
2023-01-10
Munkatársak, páciensek, szülők és nagyszülők köszönték meg Dr. Benedek László százhalombattai gyermek háziorvos munkáját, aki több mint 30 éves praktizálás után tavaly év végén visszavonult.

Változások a 2023-as évben
2023-01-09
Összegyűjtöttük az idei évet érintő legfontosabb jogszabályi változásokat.

Kinyitott a posta
2023-01-03
Ismét fogadja az ügyfeleket a százhalombattai Tesco áruházban lévő postahivatal január 2-tól, így a főtéri részleggel már két fiók működik a városban.

Pirotechnikai eszközök szabályszerű használata
2022-12-30
Az ünnepek közeledtével elérkezik az önfeledt szórakozás ideje, azonban ilyenkor sem szabad megfeledkeznünk a jogszabályi előírásokról – hívja fel a figyelmet a rendőrség.

Ünnepi vacsora
2022-12-23
Karácsony alkalmából ismét melegétellel, gyümölccsel és édességgel vendégelte meg a százhalombattai Hajléktalanszálló lakóit az Önkormányzat nevében Török Sándor alpolgármester, Szalai Attila –, aki hagyományosan a pörköltet készíti – és Szabó Gábor képviselők.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.