2024. június 19. - Gyárfás napja
Szerda
Min:19°
Max:32°
Csütörtök
Min:21°
Max:29°
Péntek
Min:20°
Max:31°
Szombat
Min:20°
Max:29°
Vasárnap
Min:19°
Max:30°
Beszélgetés

Egy boldog ember - Személyes várostörténet - írta: CK
2019-11-05 - Itt lett önálló, itt házasodott és alapított családot, minden munkahelyén a várost szolgálta. Fél évszázad köti Százhalombattához Oláh Sándorné Anit, aki szerint szép gesztus lenne, legalábbis neki nagyon jól esne, ha a várossá nyilvánítás közelgő ötvenedik évfordulóján mindenki kaphatna egy emléklapot, aki hozzá hasonlóan éppen ötven éve lakik itt.
A nyugdíjas közalkalmazott 1955 januárjában látta meg a napvilágot egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei faluban, Penészleken. A családban kilenc gyerek nevelkedett, ma is mindannyian élnek, a legidősebb 79, a legfiatalabb 57 éves. Ani sosem vitt haza négyesnél rosszabb bizonyítványt, de nem szeretett tanulni, mindig közelebb állt hozzá a fizikai munka, otthon is szívesen segített. Nyolcadik után beiratkozott egy két éves mezőgazdasági iskolába, amit azonban nem végzett el, mert úgy döntött, inkább követi a nővérét, aki akkor már Százhalombattán lakott és a Benta-völgye téesz óvárosi üvegházaiban dolgozott.

Egy ismerős fiatalemberrel üzent Penészlekre a húgának, hogy van felvétel a téeszben. A fiatalember a 26-os Építőipari Vállalat hegesztője volt, szintén penészleki, de Ani nem ismerte személyesen. Végül együtt ültek vonatra és indultak a frissen várossá nyilvánított Százhalombattára, ahol mindkettőjük élete új irányt vett 1970 áprilisában.

Ani rövid ideig a téesz óvárosi telephelyén található földszintes munkásszállón lakott, de 1971. szeptember 25-én feleségül ment a penészleki hegesztőhöz, Oláh Sándorhoz, akivel Óvárosban szereztek albérletet. Még abban az évben megszületett a kislányuk, Ani pedig 16 évesen dolgozó nő, feleség és édesanya lett.

A szülési szabadság után, 1973-ban az akkor alakult Kommunális és Költségvetési Üzem (KKÜ) kertészeti csoportjába tért vissza dolgozni, ahonnan azután a szintén újonnan átadott Sportcsarnokba került 1982-ben, immár takarítónőként. Amikor 1984-ben átadták a Barátság Művelődési Házat, oda kérte át magát, mivel közel volt lakótelepi otthonához. 1984. december 1-jétől dolgozott ott, egészen 2011. májusi nyugdíjazásig. Ez volt a leghosszabb munkaviszonya és legkedvesebb munkahelye. Nagyon szerette a "művházat", ahol a népművelők rendesek, az igazgató, Takács Péter pedig "nemcsak főnök, hanem elsősorban ember" volt, aki a mai napig szeretettel üdvözli az utcán.

"Soha nem szégyelltem, hogy takarítónő vagyok. Azt szoktam mondani, hogy kapálni is kell valakinek, és számomra minden munka egyformán értékes." Persze, nem mindegy, hogyan végzik. Büszkén őrzi a miniszteri kitüntetést, amelyet a ’80-as évek végén kapott. Háromezer forintos betétkönyv is tartozott hozzá. A fizetése akkor kettőezer ötszáz forint volt. Úgy véli, az elismerés bármilyen formája boldoggá teszi az embert. Ezért is örülne - szerinte nemcsak ő - a már említett jubileumi emléklapnak.

Az Eötvös utcai tanácsi lakásba 1977. április 1-jén költözhettek be. Akkor még nem volt játszótér, járda, parkoló, igaz, autó sem sok, mégis nagyon boldogok voltak. Ma is ugyanabban a lépcsőházban laknak, csak nem a negyediken, hanem a földszinten.Megigényelték a cserét, amikor az ottani lakó elköltözött. Ani szereti a házat, a környéket és a várost. Haragosa nincs, a panaszkodást és a pletykát nem kedveli. Ismerőseivel gyakran elmennek sétálni, kiülnek valahová beszélgetni. Penészlekre évente négyszer utazik. Máshová nem vágyik. Odafelé és visszafelé is "hazamegy". A különbséget azért látja. "Ott nincs semmi, itt meg minden van." Orvos, üzletek, óránként jár a vonat és a busz a fővárosba. Jól esik elgondolni, hogy honnan hová jutott.

Először 1982-ben mentek nyaralni a családdal, Balatonszárszóra, de sokat kirándultak a gyerekekkel, a fővárosba, színházba, moziba, múzeumba, hajókirándulásra is eljutottak.  
Tavasszal és ősszel hazamentek segíteni a szüleinek és az anyósának. Sosem volt adósságuk, mindent úgy vásároltak, hogy összegyűjtötték a rávalót. Telket venni nem volt mód, ezért is élvezi nagyon a virágoskerteket, amiket a lépcsőháza mellett gondoz. Az egyiket maga alakította ki, a másikat "megörökölte" egy szomszédtól, aki most az Idősek Gondozóházában lakik. "Szokták mondani, hogy milyen szép a kerted, én meg mondom, hogy nem az enyém, csak én csinálom."

Megtakarításaival a mai napig támogatja a gyerekeit, de a nagy ajándékoknak nem híve. Nem szokott hozzá a kilenc testvér közt, de a faluban sem volt "divat". Az persze, nagy örömmel töltötte el, amikor már a saját fizetéséből vihetett ajándékot apjának, anyjának, öccsének.

A férjével egyszerre mentek nyugdíjba nyolc éve. Ani úgy gondolja, eleget dolgozott. Reggel nem csörög az óra, és "nem dirigál senki sem", ráérősen issza meg a kávét, ha pedig ahhoz van kedve, akár vissza is bújhat az ágyba.

Elégedettnek vallja magát, hiszen testvérei mind szépen, családban élnek, ketten még Penészleken. A lánya diplomát szerzett, a János kórházban dolgozik, a fia érettségizett, a Dunai Finomítóban helyezkedett el. Négy unokája közül a legidősebb egyetemre jár és a brüsszeli Európa Parlamentbe készül.

Ani szerint nemcsak szöveg, hogy ha egészség van, minden van. Anyukája kilencven évig élt, szerinte ő százig is fog. Minden oka megvan rá. Boldog ember.


AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
Szünetel a gázszolgáltatás
2024-06-18
Az FGSZ Földgázszállító Zrt. karbantartási munkálatokat végez Százhalombattán, Tárnokon, Sóskúton, Pusztazámoron, Diósdon és Érden, ezért szünetel a gázszolgáltatás június 19-én 9 és 17 óra között.

Modernkori történetek - Közel 50 interjú egy kötetben
2024-06-15
A 95. Ünnepi Könyvhétre jelent meg Fazekas István "Beszélgetés a mi időnkről" című interjúkötete az Üveghegy Kiadó gondozásában, Százhalombatta Város Önkormányzatának támogatásával. A szerzővel könyvbemutató keretében Véghelyi Balázs kiadóvezető beszélgetett a Hamvas Béla Városi Könyvtárban. Az est díszvendége Balogh Júlia szerkesztő, rendező, Csoóri Sándor özvegye és hagyatékának gondozója volt.

Aranyszívek
2024-06-15
A Sérültekért Alapítvány a hagyományos Aranyszív Ünnepen mondott köszönetet támogatóinak, segítőinek, illetve idén is átadták az Aranyszív Díjat, amelyet olyan személyek kaphatnak, akik sokat tesznek a sérült emberek társadalmi integrációjáért. Külön elismerést vehetett át több foglalkoztatott fiatal, illetve egy alapítványi munkatárs, továbbá támogatók átadták az alapítvány számára gyűjtött adományokat.

Egészségnap az eredmények tükrében
2024-06-14
Ahogy korábban megírtuk, szinte a teljes létszámot kihasználva, mintegy 180 páciens regisztrált az Önkormányzat és a Százhalom Egészségügyi Központ által szervezett második, ingyenes májusi egészségügyi szűrőnapra. Vezér Mihály polgármester közösségi oldalán tájékoztatott az eredményről.

Squash Országos Bajnokság Százhalombattán
2024-06-13
A junior OB után a Százhalombattán az Omega Sportcentrum adott otthont a Magyar Squash (fallabda) Szövetség XXXVI. Felnőtt Egyéni Országos Bajnokságnak június 8-9-én.

A könyv ünnepe
2024-06-11
Csodás napot töltöttünk együtt a Battai Könyvünnep alkalmából június 7-én. Köszönjük! A könyveket, a történeteket, a meséket ünnepeltük, a közös élményt, ami összehoz bennünket – kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az időjárással is megküzdöttek
2024-06-10
A tervezett teljesítési időn belül futott a célba Nagy Orsolya és Hajduné Bukó Judit a SZVISE színeiben, a BSI ALDI Női Futógála 10 km-es távján.

Egyértelmű megerősítés - Helyi Önkormányzati Választások 2024
2024-06-10
Vezér Mihályt, az ÉSZKE színeiben induló jelenlegi polgármestert 6798 választópolgár erősítette meg szavazatával, hogy a 2024-2029 ciklusban is vezesse a várost – a Nemzeti Választási Iroda nem jogerős adatai alapján.

Könyvből soha nem elég - Felajánlás a Családsegítőnek
2024-06-08
Széles műfajpalettát felölelő könyvcsomagokat adott át a Városi Családsegítő és Gondozási Központnak, illetve az ott működő nyugdíjas klub javára az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület tagjai.

Megcsonkított ország
2024-06-07
104 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én írták alá a trianoni békediktátumot, ami nyomán Magyarország elvesztette területének és lakosságának mintegy kétharmadát, továbbá súlyos csapást mért a gazdaságra a természeti kincsek nagy részének szomszédos országokhoz kerülésével.

Megújult az 1-es iskola udvara
2024-06-06
A 26 millió forintos önkormányzati támogatással megvalósult beruházás keretében műfüves borítást helyeztek le, új eszközöket szereztek be és telepítettek, valamint felújították az atlétikai pályákat.

Tavaszi nagyüzem a teniszezőknél
2024-06-06
Számos érmet szerezett a VUK SE Teniszszakosztálya a tavaszi hazai és országos rendezésű versenyeken – tájékozatott Dénes Tibor vezetőedző.

Értékteremtő fiatalok
2024-06-06
A Városi Gyermeknapon adták át a Barátság Kulturális Központ által alapított Janikovszky Éva Művészeti Díjakat az amatőr művészeti tevékenységet folytató gyerekeknek.

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM - SZEKRÉNYMESE
2024-06-06
Egyszer volt, hol nem volt, volt két szekrény, akik még az elmúlt században láttak napvilágot. 

Jani Bácsi!
2024-06-06
Emlékszem, amikor a jelenlegi otthonunkba költöztünk, egy Erkel körúti lakásba, Jani Bácsi volt az első lakó, aki érdeklődve tekintett ki a lépcsőházba, majd gyorsan be is mutatkozott. 

Három érem a modellvitorlás kupán
2024-06-06
Egy ezüst- és két bronzérmet nyert a Dunamenti Energia Modellező Klub a május 31. és június 2. között rendezett Kanizsa Kupán – tájékoztatott Kunvári Sándor az egyesületi tagja.

Alapkőletétel - Új otthon épül az időseknek
2024-06-04
A legmodernebb körülményeket biztosítja majd az a gondozóház, amelyet az egykori Százszorszép Óvoda épületéből, bővítéssel alakítanak ki. Az önkormányzati beruházásban megvalósuló intézmény alapkövét június 4-én tették le.

Eskütétel
2024-06-04
Vezér Mihály polgármester előtt, június 3-án letették esküjüket a szavazatszámláló bizottságok szervezetek által megbízott tagjai, akik a június 9-i helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és az európai parlamenti választások lebonyolításában vesznek részt. Százhalombatta 8 egyéni választókerületében mindenhol 2-2 szavazókörben lehet leadni a voksokat 6 és 19 óra között. A 16 szavazatszámláló bizottság hatóságnak, tagjai pedig hivatalos személynek minősülnek.

Megújult körülmények között folytatódhat a gyermekek fejlesztése
2024-06-03
Önkormányzati támogatásból újították fel a Szülők Fóruma Egyesület Kodály Zoltán sétányon található központi helyiségét.

Útlezárás
2024-06-03
A Polgármesteri Hivatal Műszaki Iroda tájékoztatása szerint a Csokonai utca 11-12. között az úttest teljes szélességében forgalomlassító küszöb építése történik, ezért a Csokonai utca 2024. június 3. és június 5. között mindkét irányból zsákutca lesz.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.