2020. június 05. - Fatime napja
Péntek
Min:15°
Max:21°
Szombat
Min:13°
Max:25°
Vasárnap
Min:16°
Max:25°
Hétfő
Min:15°
Max:24°
Kedd
Min:13°
Max:25°
Beszélgetés

Egy boldog ember - Személyes várostörténet - írta: CK
2019-11-05 - Itt lett önálló, itt házasodott és alapított családot, minden munkahelyén a várost szolgálta. Fél évszázad köti Százhalombattához Oláh Sándorné Anit, aki szerint szép gesztus lenne, legalábbis neki nagyon jól esne, ha a várossá nyilvánítás közelgő ötvenedik évfordulóján mindenki kaphatna egy emléklapot, aki hozzá hasonlóan éppen ötven éve lakik itt.
A nyugdíjas közalkalmazott 1955 januárjában látta meg a napvilágot egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei faluban, Penészleken. A családban kilenc gyerek nevelkedett, ma is mindannyian élnek, a legidősebb 79, a legfiatalabb 57 éves. Ani sosem vitt haza négyesnél rosszabb bizonyítványt, de nem szeretett tanulni, mindig közelebb állt hozzá a fizikai munka, otthon is szívesen segített. Nyolcadik után beiratkozott egy két éves mezőgazdasági iskolába, amit azonban nem végzett el, mert úgy döntött, inkább követi a nővérét, aki akkor már Százhalombattán lakott és a Benta-völgye téesz óvárosi üvegházaiban dolgozott.

Egy ismerős fiatalemberrel üzent Penészlekre a húgának, hogy van felvétel a téeszben. A fiatalember a 26-os Építőipari Vállalat hegesztője volt, szintén penészleki, de Ani nem ismerte személyesen. Végül együtt ültek vonatra és indultak a frissen várossá nyilvánított Százhalombattára, ahol mindkettőjük élete új irányt vett 1970 áprilisában.

Ani rövid ideig a téesz óvárosi telephelyén található földszintes munkásszállón lakott, de 1971. szeptember 25-én feleségül ment a penészleki hegesztőhöz, Oláh Sándorhoz, akivel Óvárosban szereztek albérletet. Még abban az évben megszületett a kislányuk, Ani pedig 16 évesen dolgozó nő, feleség és édesanya lett.

A szülési szabadság után, 1973-ban az akkor alakult Kommunális és Költségvetési Üzem (KKÜ) kertészeti csoportjába tért vissza dolgozni, ahonnan azután a szintén újonnan átadott Sportcsarnokba került 1982-ben, immár takarítónőként. Amikor 1984-ben átadták a Barátság Művelődési Házat, oda kérte át magát, mivel közel volt lakótelepi otthonához. 1984. december 1-jétől dolgozott ott, egészen 2011. májusi nyugdíjazásig. Ez volt a leghosszabb munkaviszonya és legkedvesebb munkahelye. Nagyon szerette a "művházat", ahol a népművelők rendesek, az igazgató, Takács Péter pedig "nemcsak főnök, hanem elsősorban ember" volt, aki a mai napig szeretettel üdvözli az utcán.

"Soha nem szégyelltem, hogy takarítónő vagyok. Azt szoktam mondani, hogy kapálni is kell valakinek, és számomra minden munka egyformán értékes." Persze, nem mindegy, hogyan végzik. Büszkén őrzi a miniszteri kitüntetést, amelyet a ’80-as évek végén kapott. Háromezer forintos betétkönyv is tartozott hozzá. A fizetése akkor kettőezer ötszáz forint volt. Úgy véli, az elismerés bármilyen formája boldoggá teszi az embert. Ezért is örülne - szerinte nemcsak ő - a már említett jubileumi emléklapnak.

Az Eötvös utcai tanácsi lakásba 1977. április 1-jén költözhettek be. Akkor még nem volt játszótér, járda, parkoló, igaz, autó sem sok, mégis nagyon boldogok voltak. Ma is ugyanabban a lépcsőházban laknak, csak nem a negyediken, hanem a földszinten.Megigényelték a cserét, amikor az ottani lakó elköltözött. Ani szereti a házat, a környéket és a várost. Haragosa nincs, a panaszkodást és a pletykát nem kedveli. Ismerőseivel gyakran elmennek sétálni, kiülnek valahová beszélgetni. Penészlekre évente négyszer utazik. Máshová nem vágyik. Odafelé és visszafelé is "hazamegy". A különbséget azért látja. "Ott nincs semmi, itt meg minden van." Orvos, üzletek, óránként jár a vonat és a busz a fővárosba. Jól esik elgondolni, hogy honnan hová jutott.

Először 1982-ben mentek nyaralni a családdal, Balatonszárszóra, de sokat kirándultak a gyerekekkel, a fővárosba, színházba, moziba, múzeumba, hajókirándulásra is eljutottak.  
Tavasszal és ősszel hazamentek segíteni a szüleinek és az anyósának. Sosem volt adósságuk, mindent úgy vásároltak, hogy összegyűjtötték a rávalót. Telket venni nem volt mód, ezért is élvezi nagyon a virágoskerteket, amiket a lépcsőháza mellett gondoz. Az egyiket maga alakította ki, a másikat "megörökölte" egy szomszédtól, aki most az Idősek Gondozóházában lakik. "Szokták mondani, hogy milyen szép a kerted, én meg mondom, hogy nem az enyém, csak én csinálom."

Megtakarításaival a mai napig támogatja a gyerekeit, de a nagy ajándékoknak nem híve. Nem szokott hozzá a kilenc testvér közt, de a faluban sem volt "divat". Az persze, nagy örömmel töltötte el, amikor már a saját fizetéséből vihetett ajándékot apjának, anyjának, öccsének.

A férjével egyszerre mentek nyugdíjba nyolc éve. Ani úgy gondolja, eleget dolgozott. Reggel nem csörög az óra, és "nem dirigál senki sem", ráérősen issza meg a kávét, ha pedig ahhoz van kedve, akár vissza is bújhat az ágyba.

Elégedettnek vallja magát, hiszen testvérei mind szépen, családban élnek, ketten még Penészleken. A lánya diplomát szerzett, a János kórházban dolgozik, a fia érettségizett, a Dunai Finomítóban helyezkedett el. Négy unokája közül a legidősebb egyetemre jár és a brüsszeli Európa Parlamentbe készül.

Ani szerint nemcsak szöveg, hogy ha egészség van, minden van. Anyukája kilencven évig élt, szerinte ő százig is fog. Minden oka megvan rá. Boldog ember.


Nyári táborok
2020-05-15 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon lehet.
Civil szféra
2020-05-08 -
A Remény Bajnoka Alapítvány (székhelye: 2440 Százhalombatta, Ifjúság útja 7.) Kuratóriuma által 2020. május 8. napján az alábbi pályázatot írja ki: Az Alapítvány 50.000,- Ft-os támogatásra ír ki pályázatot olyan magánszemélyek és egyéni vállalkozók részére, akik megfelelnek a pályázati feltételeknek.
AKTUÁLIS
2020-05-22 - Változatlan rendben biztosítja a szemétszállítást a SZÁKOM Nonprofit Kft. június 1-jén, pünkösdhétfőn a lakótelepen, Százhalombattán.
2020-05-21 - Százhalombattai Szivárvány Óvoda  pályázatot hirdet határozatlan idejű óvodapedagógus állás betöltésére.
2020-04-06 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán május 5-én, kedden – tájékoztatott a Polgármesteri Hivatal. A pontos helyszínek és időpontok az alábbiakban olvashatóak.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Polgárőrök szárazon és vízen
2020-06-05
A május is a járványhelyzettel kapcsolatos védekezéssel, ellenőrzéssel és karitatív tevékenységgel telt el a százhalombattai polgárőrök számára.

Pedagógusnapi köszöntő
2020-06-05
Tisztelt Pedagógusok!Szeretettel köszöntöm az iskolai, óvodai és bölcsődei dolgozókat pedagógusnap alkalmából! Mindnyájan nehéz, küzdelmes időszakon vannak túl. Számos kihívással, ismeretlen feladatokkal kellett szembenézniük, a családjukat érintő változások mellett töretlenül helyt kellett állniuk a mindennapokban.

Újranyit a Magnólia patika
2020-06-04
Több mint két hónap zárvatartás után újranyit a Magnólia Gyógyszertár Százhalombattán június 8-án, hétfőn.

Száz éve írták alá a trianoni békediktátumot
2020-06-04
Az évforduló alkalmából Ablonczy Balázs történész A párizsi békekonferencia és Magyarország, 1919–1920 című tanulmányát adjuk közre. A szerző az MTA–Lendület Trianon 100 Kutatócsoportjának vezetője (Phd habil.)

Anonim felmérés - Kerékpárosok segítségét kéri a rendőrség
2020-06-03
A kerékpáros balesetekről végez kutatást a KTI Közlekedéstudományi Intézet az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, aminek célja, hogy feltárják, mekkora hányaduk nem jelenik meg a személyi sérüléses baleseti statisztikában rendőri intézkedés hiányában.

Nyári szünet az ovikban
2020-06-02
A vonatkozó kormányrendeleteket figyelembe véve meghatározta az óvodák nyári zárva tartási rendjét az önkormányzat Százhalombattán.

Újabb támogatások A Remény Bajnokától
2020-06-02
Újabb közel nyolcvan százhalombattai pályázó részesült a Vezér Mihály polgármester által alapított Remény Bajnoka Alapítvány havi ötvenezer forintos támogatásában kuratórium május 25-ei és június 2-ai ülésén.

Három és fél év türelmi idő a kutakra
2020-06-02
Felfüggesztették a korábban engedély nélkül létesített kutak engedélyeztetését.

Szeptemberre kész lesz az M0
2020-06-02
Ütemterv szerint zajlik az M0-ás autópálya déli szakaszának átépítése - tájékoztatott Bóna Zoltán országgyűlési képviselő a Facebookon.

Pedagógusnapra, szeretettel
2020-06-02
A digitális oktatás hirtelen, egyik napról a másikra állított komoly kihívások elé mindenkit. Lassan három hónapja hiányoznak a megszokott keretek, élmények, személyek. A tanév hamarosan véget ér, de idén se feledkezzünk meg kimutatni szeretetünket, nagyrabecsülésünket a pedagógusok felé! Véleményeket és szívhez szóló üzeneteket gyűjtöttünk csokorba diákoktól és szülőktől.

Személyes ügyintézés a SZÁKOM-nál
2020-06-02
Újra lesz személyes ügyfélfogadás a SZÁKOM Nonprofit Kft. ügyfélszolgálati irodájában június 8-tól, hétfőtől. Az ügyfeleket hétfőn és szerdán 8-tól 15.30-ig, pénteken pedig 8-tól 13 óráig  várják. Az ügyintézés ideje alatt védőmaszkot kell viselni az ügyfélszolgálati irodában.

Gyerek nélkül, gyerekkel Tanévet zárnak az iskolák
2020-06-02
Egyelőre nem zárultak le az osztályzatok, de az iskolaigazgatók szerint a két és fél hónapos távoktatás ellenére eredményes volt a tanév. A járványügyi korlátozások alatt elenyészően kevesen kérték az ügyeletet. A tanévzárókat és ballagásokat a hagyományostól eltérő módon, de nagyrészt már személyes jelenléttel tervezik a százhalombattai általános iskolák. 

Száz másodperc emlékezés
2020-05-29
A visszajelzések szerint akár tizenötezer templom harangja zúghat a Nemzeti Összetartozás Napján, június 4-én 16 óra 30-kor Kárpát-medence szerte – tájékoztatott Tóth Ernő, a KÉSZ százhalombattai csoport elnöke.

Jonathan Lethem: Árva Brooklyn
2020-05-29
Az esetlen, apátlan-anyátlan Lionel Essrog egy brooklyn-i intézetben nevelkedik.

Ismét teljes körű az ügyfélfogadás Pest megyében
2020-05-29
A NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának eddig zárva tartó kirendeltségein és a Kormányablakokban is újraindul az ügyfélfogadás június 2-ától. 

Kiszolgáltatott nőket kényszerített prostitúcióra az abonyi család
2020-05-29
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója távmeghallgatás útján 2020. május 28-án megtartott ülésén elrendelte annak a három férfinak a letartóztatását, akik ellen a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda emberkereskedelem bűntette és más bűncselekmények elkövetésével összefüggésben folytat nyomozást.

Battai táncosoké a Magyar Köztársaság Kupa
2020-05-29
A százhalombattai akrobatikus rock ’n roll duó, Lengyel Bonita és Mészáros Gábor nyerte el a Magyar Táncsport Szövetség Magyar Köztársaság Kupáját felnőtt páros kategóriában. A vándorkupát, amit az adott évben megrendezett legmagasabb kategória nyertesei kapnak, 2002-ben indította útnak a szervezet.

Fokozatos változások a szakorvosi rendelőben
2020-05-28
Az ér- és a kézsebészet kivételével, korlátozásokkal ugyan, de tovább működnek a Százhalom Egészségügyi Központ szakrendelései június 2-tól. Tekintettel arra, hogy az egészségügyben a veszélyhelyzet még mindig fennáll, a betegellátás rendjének szabályai is ehhez igazodnak – tájékoztatott dr. Berzéki Ferenc főigazgató.  

Hatodszor is Óvárosi Focikupa
2020-05-28
Idén is megrendezésre kerül az Óvárosi Focikupa kispályás labdarúgó-torna az Óvárosi Papírkutyák szervezésében június 20-án, szombaton.

Letartóztatásban marad a ráckevei családi viszály gyanúsítottja
2020-05-28
A Budakörnyéki Járásbíróság 2020. május 27-én, távmeghallgatás útján megtartott ülésén 2 hónappal meghosszabbította annak a ráckevei férfinak a letartóztatását, aki ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.