2019. november 14. - Aliz napja
Csütörtök
Min:8°
Max:9°
Péntek
Min:7°
Max:13°
Szombat
Min:10°
Max:14°
Vasárnap
Min:10°
Max:13°
Hétfő
Min:10°
Max:13°
Beszélgetés

Egy boldog ember - Személyes várostörténet - írta: CK
2019-11-05 - Itt lett önálló, itt házasodott és alapított családot, minden munkahelyén a várost szolgálta. Fél évszázad köti Százhalombattához Oláh Sándorné Anit, aki szerint szép gesztus lenne, legalábbis neki nagyon jól esne, ha a várossá nyilvánítás közelgő ötvenedik évfordulóján mindenki kaphatna egy emléklapot, aki hozzá hasonlóan éppen ötven éve lakik itt.
A nyugdíjas közalkalmazott 1955 januárjában látta meg a napvilágot egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei faluban, Penészleken. A családban kilenc gyerek nevelkedett, ma is mindannyian élnek, a legidősebb 79, a legfiatalabb 57 éves. Ani sosem vitt haza négyesnél rosszabb bizonyítványt, de nem szeretett tanulni, mindig közelebb állt hozzá a fizikai munka, otthon is szívesen segített. Nyolcadik után beiratkozott egy két éves mezőgazdasági iskolába, amit azonban nem végzett el, mert úgy döntött, inkább követi a nővérét, aki akkor már Százhalombattán lakott és a Benta-völgye téesz óvárosi üvegházaiban dolgozott.

Egy ismerős fiatalemberrel üzent Penészlekre a húgának, hogy van felvétel a téeszben. A fiatalember a 26-os Építőipari Vállalat hegesztője volt, szintén penészleki, de Ani nem ismerte személyesen. Végül együtt ültek vonatra és indultak a frissen várossá nyilvánított Százhalombattára, ahol mindkettőjük élete új irányt vett 1970 áprilisában.

Ani rövid ideig a téesz óvárosi telephelyén található földszintes munkásszállón lakott, de 1971. szeptember 25-én feleségül ment a penészleki hegesztőhöz, Oláh Sándorhoz, akivel Óvárosban szereztek albérletet. Még abban az évben megszületett a kislányuk, Ani pedig 16 évesen dolgozó nő, feleség és édesanya lett.

A szülési szabadság után, 1973-ban az akkor alakult Kommunális és Költségvetési Üzem (KKÜ) kertészeti csoportjába tért vissza dolgozni, ahonnan azután a szintén újonnan átadott Sportcsarnokba került 1982-ben, immár takarítónőként. Amikor 1984-ben átadták a Barátság Művelődési Házat, oda kérte át magát, mivel közel volt lakótelepi otthonához. 1984. december 1-jétől dolgozott ott, egészen 2011. májusi nyugdíjazásig. Ez volt a leghosszabb munkaviszonya és legkedvesebb munkahelye. Nagyon szerette a "művházat", ahol a népművelők rendesek, az igazgató, Takács Péter pedig "nemcsak főnök, hanem elsősorban ember" volt, aki a mai napig szeretettel üdvözli az utcán.

"Soha nem szégyelltem, hogy takarítónő vagyok. Azt szoktam mondani, hogy kapálni is kell valakinek, és számomra minden munka egyformán értékes." Persze, nem mindegy, hogyan végzik. Büszkén őrzi a miniszteri kitüntetést, amelyet a ’80-as évek végén kapott. Háromezer forintos betétkönyv is tartozott hozzá. A fizetése akkor kettőezer ötszáz forint volt. Úgy véli, az elismerés bármilyen formája boldoggá teszi az embert. Ezért is örülne - szerinte nemcsak ő - a már említett jubileumi emléklapnak.

Az Eötvös utcai tanácsi lakásba 1977. április 1-jén költözhettek be. Akkor még nem volt játszótér, járda, parkoló, igaz, autó sem sok, mégis nagyon boldogok voltak. Ma is ugyanabban a lépcsőházban laknak, csak nem a negyediken, hanem a földszinten.Megigényelték a cserét, amikor az ottani lakó elköltözött. Ani szereti a házat, a környéket és a várost. Haragosa nincs, a panaszkodást és a pletykát nem kedveli. Ismerőseivel gyakran elmennek sétálni, kiülnek valahová beszélgetni. Penészlekre évente négyszer utazik. Máshová nem vágyik. Odafelé és visszafelé is "hazamegy". A különbséget azért látja. "Ott nincs semmi, itt meg minden van." Orvos, üzletek, óránként jár a vonat és a busz a fővárosba. Jól esik elgondolni, hogy honnan hová jutott.

Először 1982-ben mentek nyaralni a családdal, Balatonszárszóra, de sokat kirándultak a gyerekekkel, a fővárosba, színházba, moziba, múzeumba, hajókirándulásra is eljutottak.  
Tavasszal és ősszel hazamentek segíteni a szüleinek és az anyósának. Sosem volt adósságuk, mindent úgy vásároltak, hogy összegyűjtötték a rávalót. Telket venni nem volt mód, ezért is élvezi nagyon a virágoskerteket, amiket a lépcsőháza mellett gondoz. Az egyiket maga alakította ki, a másikat "megörökölte" egy szomszédtól, aki most az Idősek Gondozóházában lakik. "Szokták mondani, hogy milyen szép a kerted, én meg mondom, hogy nem az enyém, csak én csinálom."

Megtakarításaival a mai napig támogatja a gyerekeit, de a nagy ajándékoknak nem híve. Nem szokott hozzá a kilenc testvér közt, de a faluban sem volt "divat". Az persze, nagy örömmel töltötte el, amikor már a saját fizetéséből vihetett ajándékot apjának, anyjának, öccsének.

A férjével egyszerre mentek nyugdíjba nyolc éve. Ani úgy gondolja, eleget dolgozott. Reggel nem csörög az óra, és "nem dirigál senki sem", ráérősen issza meg a kávét, ha pedig ahhoz van kedve, akár vissza is bújhat az ágyba.

Elégedettnek vallja magát, hiszen testvérei mind szépen, családban élnek, ketten még Penészleken. A lánya diplomát szerzett, a János kórházban dolgozik, a fia érettségizett, a Dunai Finomítóban helyezkedett el. Négy unokája közül a legidősebb egyetemre jár és a brüsszeli Európa Parlamentbe készül.

Ani szerint nemcsak szöveg, hogy ha egészség van, minden van. Anyukája kilencven évig élt, szerinte ő százig is fog. Minden oka megvan rá. Boldog ember.


További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
- Programajánló - 2019-11-14
- Programajánló - 2019-11-12
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-31
- Programajánló - 2019-10-22
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-14
- Programajánló - 2019-10-08
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-07
- László Bandy a BKK-ban - 2019-10-03
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-01
- Programok a HBVK-ban - 2019-09-23
Választási hírek
Felhívások
AKTUÁLIS
2019-10-30 - Felújítja az önkormányzat a Március 15. utcai, csőcsorda feletti gyalogoshidat Százhalombattán november 4-e és 15-e között.
2019-10-21 -
2019-10-16 - Idén is ingyenes tüdőszűrést szervezett a lakosságnak az önkormányzat Százhalombattán október 18-tól november 21-ig. A vizsgálatot a törökbálinti tüdőgyógyintézet mobil tüdőszűrőszolgálata végzi a Százhalom Egészségügyi Központban hétfőn és szerdán 12-től 18, kedden, csütörtökön és pénteken 8-tól 14 óráig.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Pályaválasztási fórum
2019-11-14
Zsúfolásig megtelt a Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola a pályaválasztási fórumon, amelyen kilenc oktatási intézmény mutatkozott be november 12-én.

Köszönet a segítőknek
2019-11-13
Apró Magdolna, az idősotthon munkatársa kapta az idei Szociális Munkáért Elismerő Oklevelet a százhalombattai önkormányzattól. Az erkölcsi elismerést Vezér Mihály polgármester és Török Sándor, a szakbizottság korábbi elnöke adta át november 12-én, a Szociális Munka Napján.

Ideiglenes szűkülés az M0-áson
2019-11-13
Burkolatjavítás miatt egy sávra szűkül a forgalom az M0-ás autóút északi szektorán Dunakeszi–dél és az M2-es autóút csomópontok között november 16 és 19 között, szombattól keddig – tájékoztatott a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Baleset a Csentericsen
2019-11-13
Két személygépkocsi ütközött össze Százhalombattán, a Csenterics Sándor úton november 12-én reggel.

Hálaadó istentisztelet
2019-11-12
Megtelt a Református Templom Százhalombattán, a templomszentelés húsz éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen november 10-én.

Országos sportrendezvények
2019-11-12
Országos sportrendezvényeket szervezett és számos egyéb programból is kivette a részét a Városi Polgárőrség Százhalombattán október folyamán.

Lépések a munka világába - Pályaorientáció nyolcszázhatvanöt diáknak
2019-11-12
Pályaorientációs témanapot tartott a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium november 7-én. Nem könnyű szervezési feladat ez egy olyan összetett iskolában, ahová 6-tól 19 éves korukig járnak a gyerekek – olvasható Horváthné dr. Hidegh Anikó igazgató összefoglalójában.

Sylvia Plath: A mindegy-öltöny
2019-11-12
Ki ne vágyna rá, hogy mindig, mindenhol, mindenkinek megfeleljen?

Gyémántdiplomát vett át dr. Pintér
2019-11-12
Gyémántdiplomát vett át az idén kilencven éves dr. Pintér Gyula, egykori százhalombattai üzemi főorvos a Semmelweis Egyetemen aulájában október 12-én. 

Pénteken adják át a Stádium-díjat
2019-11-12
Első alkalommal adják át a tavaly, Százhalombattán meghirdetett Stádium-díjat november 15-én (pénteken), 11 órától az OKISZ Inkubátorház Dísztermében (1076 Budapest, Thököly út 58-60.). 

Bővült a szolgáltatások köre
2019-11-12
Gyermekultrahangos szűrő és diagnosztikai vizsgálatokkal bővült az Optimum-Med szolgáltatásainak a köre Százhalombattán.

Ingyenes szűrés dohányosoknak
2019-11-12
Elindult a HUNCHEST tüdőrákszűrő-program az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, amelyre dohányos, vagy 15 éven belül leszokott – és élete során átlagosan 25 évig napi egy csomag cigarettát szívott – 50 évesnél idősebb nők és férfiak jelentkezését várják. Az ingyenes szűrővizsgálatra beutaló nem kell.

Átmenetileg szünetel a komp
2019-11-11
Az üzemeltető tájékoztatása szerint bizonytalan ideig szünetel a Százhalombatta-Tököl között közlekedő kompjárat. Az üzemeltető mindent elkövet a műszaki probléma mielőbbi elhárítása érdekében. 

Egy helyet javítottak a tabellán
2019-11-11
Megyei felnőtt férfi kézilabdabajnokság: Erdőkertesi SE – Százhalombatta III 31:41 (14:19) november 10.

Az intenzív anyaságról - Kell ez a sok "kell"?
2019-11-11
Egy valami állandó: a változás – tudjuk és tapasztaljuk is. Évtizedek alatt erősen megváltozott az “ideális anya" képe. A legtöbben úgy érezzük, hogy túl sok az elvárás az anyákkal szemben, miközben azt is tapasztalhatjuk, hogy a társadalom elmagányosodik, megszűnt a korábban megszokott, kiterjedt rokoni és intenzív közösségi háló. Az “intenzív anyaságot" jártuk körbe Csonka Balázs pszichológus, szexuálpszichológus, a Dívány.hu online magazin főszerkesztőjével.

Rangadógyőzelem
2019-11-11
7:2 arányban győzött a VUK SE U16-os labdarúgócsapata az Örkény ellen a Pest megyei II. osztályú bajnokság 10. fordulójában november 9-én. Nagy várakozás előzte meg az óvárosi összecsapást, hiszen a vendégek  győzelmükkel  letaszíthatták volna a battai gárdát a táblázat éléről.

Szélcsendes évadzáró
2019-11-11
A Velencei-tavon rendezték a modellvitorlás évad utolsó Országos Bajnokságát F5-10 hajóosztályban november 9-én.

Éremeső Hódmezővásárhelyen
2019-11-11
Negyvenkét egyéni és hét csapatban szerzett érmet szereztek a Százhalombattai VUK SE szenior úszói a XVI. Nemzetközi Szenior Úszóversenyen, Hódmezővásárhelyen november 9-10-én.

Eddig veretlenek a Bulldogok
2019-11-07
Itthon játsszák az őszi szezon utolsó mérkőzését a Százhalombattai Bulldogok. A rögbicsapat a Budapest Exilest fogadja a Sportcsarnokban november 16-án, 14 órakor.

Új edzővel kezdték a szezont
2019-11-07
Hat mérkőzés – két győzelem és négy vereség – után a tízcsapatos tabella hetedik helyén áll az SZKE III csapata a megyei elsőosztályú felnőtt férfi kézilabda-bajnokságban. Az új évadot új edzővel kezdte a csapat. Vele beszélgettünk.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.