2020. január 20. - Fábián és Sebestyén napja
Hétfő
Min:0°
Max:3°
Kedd
Min:0°
Max:3°
Szerda
Min:0°
Max:2°
Csütörtök
Min:0°
Max:3°
Péntek
Min:-1°
Max:1°
Önkormányzat

Ciklusnyitó a konferenciaközpontban - írta: CK
2019-11-05 - Ünnepélyes keretek között alakult meg Százhalombatta új képviselő-testülete november 4-én a Szekeres József Konferencia- és Rendezvényközpontban. A rendezvényen megjelent az intézmények, cégek, valamint a civil szféra és a kormányzati szervek számos képviselője.
A rendkívül elegáns esemény Benkő Péter szavalatával kezdődött. A háromszoros Jászai Mari-díjas színművész József Attila, Dunánál című versét adta elő. Az október 13-i választások eredményéről dr. Csútor Tünde, a Helyi Választási Bizottság elnöke tájékoztatott, hangsúlyozva, hogy a szavazás érvényes és eredményes volt, mindenkit köszönet és elismerés illet, aki részt vett a lebonyolításában. Előbb a képviselők, majd Vezér Mihály polgármester eskütétele következett, majd a városvezető tartott köszöntőt.

Hangsúlyozta, hogy az önkormányzati munkát a választási kampányban folytatott versengést, az esetleges sérelmeket félretéve, az együttműködés jegyében kell újrakezdeni. Az elmúlt években számos jogkört, feladatkört és jelentős forrást is veszített a város, de a képviselő-testületnek mindent meg kell tennie a források megteremtése érdekében, hogy megvalósíthassák mindazt, amit a választóknak ígértek. Rövid programismertetőjében kiemelte a szolidaritást, különösen az idősek támogatását. Aláhúzta az eddiginél aktívabb ifjúságpolitikát, azon belül is a lakás- és munkahelyteremtést, a családok megtartását. Sok a teendő a felszíni csapadékvíz-elvezetés területén, tovább kell haladni a digitális városfejlesztés útján, hogy minél több ügyünket intézhessük személyes megjelenés nélkül. Összefogásra, példaadásra és szemléletformálásra van szükség a környezetterhelés csökkentése érdekében. Meg kell őrizni a közterületek rendjét és tisztaságát. Közösen kell megoldani a "nagyvárosi lét", a közlekedés és a parkolás problémáit, elfogadva, hogy a gépjárműtartás felelősséggel is jár. Meg kell őrizni az oktatás, a nevelés, a kultúra, a művészet és a közigazgatás eddig létrehozott helyi értékeit. Kormányzati támogatással épülhet új sportcsarnok, valamint tervben van egy új tornaterem is az Eötvös és az Arany János iskola, valamint a tömegsport céljaira, amely 450 milliós TAO támogatással és 30 százalékos önrésszel valósulhat meg. Kiemelt terület marad az egészségügy, folytatódnak az ingyenes oltások és szűrővizsgálatok. Javítani és fejleszteni fogják a kerékpárúthálózatot, és megőrzik a közrendet, közbiztonságot.

A programismertetés után levetítették azt a kisfilmet is, amely a városba tervezett fejlesztéseket mutatja be futurisztikus látványelemekkel. Ebben egyebek mellett ötven, elsősorban a fiataloknak szánt lakás építéséről és egy ugyancsak a fiataloknak szánt ikonikus, digitális térrel rendelkező találkozási pontról esik szó, amelyet az Arany János utca mellé terveznek. Minimagyarország tematikus park épülhet a Nyúldombon – a szánkózási lehetőség megtartása mellett. Gyalogos híd és új közösségi tér kötheti össze Óvárost Dunafüreddel, de bemutatásra került a Városkapu útra, főként magántőke bevonásával tervezett kereskedelmi fejlesztés, valamint az ipari park további bővítése is.
A város vezetőinek öt egyházi gyülekezet pásztorai gratuláltak. Illéssy Mátyás katolikus, Sárosi Gábor református, Labossa Péter evangélikus, Kovács István görög katolikus pap, valamint Katona Tamás, a Hit Gyülekezetének vezetője osztotta meg ünnepi gondolatait és kívánt áldásos városépítő munkát a képviselő-testületnek, amelyet ezután a Csemete Forrás ifjú szólistái mezőföldi tánccal köszöntöttek.  

A hagyományoktól eltérően ezen a rendezvényen került sor az idei Pro Urbe Százhalombatta Díj átadására is, amelyet dr. Farkas Sándor gyógyszerész kapott. Levetítették a Halom TV róla szóló kisfilmjét, amelyben szakmája szeretetéről beszélt – tréfásan megjegyezve, nem tudja, mi tehetné még ennyire elégedetté, talán, ha rockzenész lenne, de sem énekelni, sem hangszeren játszani nem tud. A népszerű patikus 1982-ben került a városba. Mivel édesapja gyermekgyógyász volt, eredetileg ő is orvosi pályára készült, mivel azonban nem sikerült a felvételije, végül az egészségügy másik területe mellett döntött, amit sohasem bánt meg. A jó gyógyszerésznek magas a presztízse, mondta, mivel javaslatait, tanácsait megjegyzik, továbbadják az emberek. Teljesnek érzi az életét, mivel szakmája minden oldalát szereti, ’76 óta boldog házasságban él, családjába immár két unokája és menye is beletartozik. A város elismerése nagy öröm és megtiszteltetés számára, mivel olyan visszajelzésnek érzi, amely megnyugvással tölti el. A kitüntetettnek minden képviselő személyesen gratulált, és ünneplő tapsot kapott a konferenciaterem népes közönségétől is.

Vezér Mihály bejelentette, hogy a képviselő-testület kezdeményezésére a miniszterelnökség határozatlan időre szóló címzetes főjegyzői címet adományozott dr. Turbucz Sándor jegyzőnek. A polgármester a gratuláció mellett ajándékkal is köszöntötte a hivatalvezetőt, majd virágcsokorral mondott köszönetet dr. Csútor Tündének, a Helyi Választási Bizottság elönkének és dr. Horváth Ágotának, a Helyi Választási Iroda vezető-helyettesének, valamint minden munkatársuknak a választások eredményes és színvonalas lebonyolításáért.

A képviselő-testület egyhangúlag elfogadta az alakuló ülés két fő napirendi pontját, az SZMSZ felülvizsgálatát és a polgármester javadalmazását, amelyet a törvényes előírásoknak megfelelően állapítottak meg.

A program az Ifjúforrás műsorával és Bot Gábor színművész fellépésével folytatódott, aki Bánk bán Hazám, hazám című áriáját adta elő Erkel operájából. Végül ünnepélyes fogadással zárult az alapító ülés. (Fotó: Pap Miklós)
 AKTUÁLIS
2020-01-14 - Az autópályamatrica vásárlás az egyik olyan téma, melynél nagyon indokolt az előzetes megtervezés, ugyanis jelentős plusz költséggel járhat egy rossz vásárlási döntés, akár több tízezer forinttal is többet fizethetünk a kelleténél.
2020-01-13 -
2020-01-13 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Ismerőseire gyújtotta rá a lakókocsit Monoron
2020-01-16
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a férfinak, akit különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével gyanúsít a Pest Megyei Főügyészség.

Életet mentettek a TESCO-sok
2020-01-14
Megmentették egy idős vásárló életét a TESCO dolgozói Százhalombattán december 23-án. A férfi rosszul lett, újraélesztették és mentőt hívtak hozzá – olvasható az entescom.hu beszámolójában.

Soós Dorka az év ifjúsági sportolója
2020-01-14
Minden hétvégén sikert sikerre halmozott Soós Dorka, a Százhalombattai VUK SE Triatlon szakosztályának versenyzője a tavalyi évben. Duatlon országos bajnokként, ranglistagyőztesként és számos más hazai, nemzetközi versenyen elért eredményéért "Az év ifjúsági sportolója" elismerésben részesítette a Magyar Triatlon Szövetség. A díjat a szakág gálaestjén vette át január 11-én Budapesten.

Szilveszter éjjelén gyilkolták meg a sértettet dunavarsányi otthonában
2020-01-14
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra elrendelte annak a két férfinak és egy nőnek a letartóztatását, akiket nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettével gyanúsít a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

Köszönjük, Freedom!
2020-01-14
A népszerű klasszikusoktól a rhythm and blueson és jazzen át a rock and rollig – hihetetlen zenei sokszínűség, elegancia és fantasztikus hangulat jellemezte a Freedom zenekar tizenegyedik újévi jótékonysági koncertjét Százhalombattán január 12-én. Takáts Tamás torkából még mindig rohannak az elefántok, de a többiek sem vicceltek.

Társajátékok, robotok, drónok - Ajándékok az Eötvös-Effektus Alapítványtól
2020-01-13
"De jó volna, ha tudnánk megint játszani a karácsonyfa alatt és körül, gyerekeinkkel és egymással, mert a játék arra tanítana, hogy ne vegyük olyan komolyan azt, amit nap mint nap öngyötrően komolyan veszünk.

Falmászó hírek
2020-01-13
Eredményekben gazdag évet zárt a Batta Extrém Sport Club (BXSC). A csapat birtokba vette az egykori MOL-posta helyiségét, amit a tagok baráti segítséggel és önerőből újítottak fel. Így már három teremben folytatódhat a felkészülés, és kulturált mosdóval is gazdagodott az edzőhely.

Könyvjelző
2020-01-13
C. Hecking - C. Schönberger - I. Sokolowski: A jövőnk most kezdődik - Greta Thunberg harca a Földért

Így látják a fiatalok - Európa székeiben
2020-01-13
A megyei majd az országos magyar vetélkedőt megnyerve, a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium 12. b osztálya képviselte az országot Strasbourgban az Európai Parlament és az Euroscola program által szervezett, vetélkedővel és interaktív feladatokkal tarkított találkozón, amelyen 28 ország több mint 500 diákja vett részt december 3-tól 6-ig. Élményeikről Honfi Balázs számolt be a Hírtükör olvasóinak.

Tartalmas esztendő
2020-01-13
Polgármesteri évértékelő - Tisztelt Százhalombattaiak! Tartalmas, eseménydús év áll mögöttünk. Számos területen értünk el eredményeket, tettük jobbá, élhetőbbé Százhalombattát. Munkánk során mindvégig szem előtt tartottuk az Önök igényeit, és – lehetőségeinkhez mérten – igyekeztünk megoldani problémáikat. Őszinte hittel és bizalommal nézek a jövőbe, mindent megteszek annak érdekében, hogy városunk tovább fejlődjön. 

Újdonságok a könyvtárban
2020-01-13
James Bowen: Bob szerint a világ (A Bob, az utcamacska folytatása) Bauer Barbara: Az aranyműves fia Olga Tokarczuk: Bizarr történetek James Hamer-Morton: Szabadulószobás fejtörők Bálint György-Bánó András: Bálint gazda – A százéves kertész Greta Thunberg: Ég a házunk Mókás gépek - Építs 11 modelt (Lego) Fiala Borcsa: Balatoni nyomozás Greyson Mann: Mobsztár születik (Egy creeper naplója - második könyv) Mit rejt a világűr?

Országos elismerés Marosi Bálintnak és Bodrogi Viktornak
2020-01-13
A szakma legjobbjait, köztük a VUK SE versenyzőjét, Marosi Bálintot és edzőjét, Bodrogi Viktort is kitüntették a Magyar Úszó Szövetség évvégi gálaestjén, Budapesten december 15-én.

Elállok, ha megmondják, hova?
2
2020-01-13
Városunk szűkös parkolási lehetőségei közismertek. Próbálunk toleránsan, akár apróbb kellemetlenségek árán is segíteni egymásnak. Vannak azonban sajnos olyan esetek, amikor a szép szó, a kérés nem talál megértő fülekre, hanem merev elutasítással reagál, akinek erre sem erkölcsi, sem jogi alapja nincs. Példának álljon itt a következő eset.

Fogadóóra
2020-01-10
Fogadóórát tart Szabó Gábor óvárosi képviselő január 31-én, pénteken, 16:30-tól 19 óráig a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban (Százhalombatta, Szt. László út 58.).

Gyors ítélet született a szamurájkardos ügyben
1
2020-01-10
Az elkövetéstől számított egy hónapon belül, január 10-én ítéletet hozott az Érdi Járási Ügyészség az ellen a férfi ellen, aki egy gépkocsivásárlással kapcsolatos vita során egy szamurájkard hüvelyével ütötte meg vitapartnerét december 13-án, Százhalombattán. A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett el, a vádlott egy év felfüggesztett börtönt kapott – közölte a Budapest Környéki Törvényszék Sajtó és Kommunikációs Osztály.

Rendezvények hónapja
2020-01-09
Számos ünnepi rendezvény adott feladatot a százhalombattai polgárőröknek december folyamán. 

Fazekas István kapta a Credo-díjat
2020-01-09
A városunkban élő Fazekas István költő, drámaíró, református teológus vehette át a Váci Egyházmegye által alapított Credo-díjat karácsony előtt.  Az elismerést Marton Zsolt váci megyéspüspök és Lonkay Márta, a Credo-ház igazgatónője adta át.

Olvasópróba az Újszínhában
2020-01-09
Fazekas István százhalombattai drámaíró írta színpadra Herczeg Ferenc leghíresebb regényét, a három alkalommal is Nobel-díjra javasolt reneszánsz tablót, Az élet kapuját. A darab rendezője a Jászai Mari-díjas Nagy Viktor, a premierre február 29-én kerül sor az Újszínházban.

Munkaszüneti napok 2020-ban
2020-01-09
Négynapos és háromnapos hétvégéből is három-három lesz az idén, és két szombatra áthelyezett munkanappal kell számolni.

Mi változik 2020-ban?
2020-01-09
Minimálbér, nyugdíj, adó, családvédelmi akcióterv – összegyűjtöttük a legfontosabb és legtöbb embert érintő, január elsején hatályba lépett jogszabály-változásokat.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.