2020. július 11. - Nóra, Lili napja
Szombat
Min:17°
Max:18°
Vasárnap
Min:13°
Max:19°
Hétfő
Min:12°
Max:23°
Kedd
Min:13°
Max:23°
Szerda
Min:15°
Max:26°
Önkormányzat

Ciklusnyitó a konferenciaközpontban - írta: CK
2019-11-05 - Ünnepélyes keretek között alakult meg Százhalombatta új képviselő-testülete november 4-én a Szekeres József Konferencia- és Rendezvényközpontban. A rendezvényen megjelent az intézmények, cégek, valamint a civil szféra és a kormányzati szervek számos képviselője.
A rendkívül elegáns esemény Benkő Péter szavalatával kezdődött. A háromszoros Jászai Mari-díjas színművész József Attila, Dunánál című versét adta elő. Az október 13-i választások eredményéről dr. Csútor Tünde, a Helyi Választási Bizottság elnöke tájékoztatott, hangsúlyozva, hogy a szavazás érvényes és eredményes volt, mindenkit köszönet és elismerés illet, aki részt vett a lebonyolításában. Előbb a képviselők, majd Vezér Mihály polgármester eskütétele következett, majd a városvezető tartott köszöntőt.

Hangsúlyozta, hogy az önkormányzati munkát a választási kampányban folytatott versengést, az esetleges sérelmeket félretéve, az együttműködés jegyében kell újrakezdeni. Az elmúlt években számos jogkört, feladatkört és jelentős forrást is veszített a város, de a képviselő-testületnek mindent meg kell tennie a források megteremtése érdekében, hogy megvalósíthassák mindazt, amit a választóknak ígértek. Rövid programismertetőjében kiemelte a szolidaritást, különösen az idősek támogatását. Aláhúzta az eddiginél aktívabb ifjúságpolitikát, azon belül is a lakás- és munkahelyteremtést, a családok megtartását. Sok a teendő a felszíni csapadékvíz-elvezetés területén, tovább kell haladni a digitális városfejlesztés útján, hogy minél több ügyünket intézhessük személyes megjelenés nélkül. Összefogásra, példaadásra és szemléletformálásra van szükség a környezetterhelés csökkentése érdekében. Meg kell őrizni a közterületek rendjét és tisztaságát. Közösen kell megoldani a "nagyvárosi lét", a közlekedés és a parkolás problémáit, elfogadva, hogy a gépjárműtartás felelősséggel is jár. Meg kell őrizni az oktatás, a nevelés, a kultúra, a művészet és a közigazgatás eddig létrehozott helyi értékeit. Kormányzati támogatással épülhet új sportcsarnok, valamint tervben van egy új tornaterem is az Eötvös és az Arany János iskola, valamint a tömegsport céljaira, amely 450 milliós TAO támogatással és 30 százalékos önrésszel valósulhat meg. Kiemelt terület marad az egészségügy, folytatódnak az ingyenes oltások és szűrővizsgálatok. Javítani és fejleszteni fogják a kerékpárúthálózatot, és megőrzik a közrendet, közbiztonságot.

A programismertetés után levetítették azt a kisfilmet is, amely a városba tervezett fejlesztéseket mutatja be futurisztikus látványelemekkel. Ebben egyebek mellett ötven, elsősorban a fiataloknak szánt lakás építéséről és egy ugyancsak a fiataloknak szánt ikonikus, digitális térrel rendelkező találkozási pontról esik szó, amelyet az Arany János utca mellé terveznek. Minimagyarország tematikus park épülhet a Nyúldombon – a szánkózási lehetőség megtartása mellett. Gyalogos híd és új közösségi tér kötheti össze Óvárost Dunafüreddel, de bemutatásra került a Városkapu útra, főként magántőke bevonásával tervezett kereskedelmi fejlesztés, valamint az ipari park további bővítése is.
A város vezetőinek öt egyházi gyülekezet pásztorai gratuláltak. Illéssy Mátyás katolikus, Sárosi Gábor református, Labossa Péter evangélikus, Kovács István görög katolikus pap, valamint Katona Tamás, a Hit Gyülekezetének vezetője osztotta meg ünnepi gondolatait és kívánt áldásos városépítő munkát a képviselő-testületnek, amelyet ezután a Csemete Forrás ifjú szólistái mezőföldi tánccal köszöntöttek.  

A hagyományoktól eltérően ezen a rendezvényen került sor az idei Pro Urbe Százhalombatta Díj átadására is, amelyet dr. Farkas Sándor gyógyszerész kapott. Levetítették a Halom TV róla szóló kisfilmjét, amelyben szakmája szeretetéről beszélt – tréfásan megjegyezve, nem tudja, mi tehetné még ennyire elégedetté, talán, ha rockzenész lenne, de sem énekelni, sem hangszeren játszani nem tud. A népszerű patikus 1982-ben került a városba. Mivel édesapja gyermekgyógyász volt, eredetileg ő is orvosi pályára készült, mivel azonban nem sikerült a felvételije, végül az egészségügy másik területe mellett döntött, amit sohasem bánt meg. A jó gyógyszerésznek magas a presztízse, mondta, mivel javaslatait, tanácsait megjegyzik, továbbadják az emberek. Teljesnek érzi az életét, mivel szakmája minden oldalát szereti, ’76 óta boldog házasságban él, családjába immár két unokája és menye is beletartozik. A város elismerése nagy öröm és megtiszteltetés számára, mivel olyan visszajelzésnek érzi, amely megnyugvással tölti el. A kitüntetettnek minden képviselő személyesen gratulált, és ünneplő tapsot kapott a konferenciaterem népes közönségétől is.

Vezér Mihály bejelentette, hogy a képviselő-testület kezdeményezésére a miniszterelnökség határozatlan időre szóló címzetes főjegyzői címet adományozott dr. Turbucz Sándor jegyzőnek. A polgármester a gratuláció mellett ajándékkal is köszöntötte a hivatalvezetőt, majd virágcsokorral mondott köszönetet dr. Csútor Tündének, a Helyi Választási Bizottság elönkének és dr. Horváth Ágotának, a Helyi Választási Iroda vezető-helyettesének, valamint minden munkatársuknak a választások eredményes és színvonalas lebonyolításáért.

A képviselő-testület egyhangúlag elfogadta az alakuló ülés két fő napirendi pontját, az SZMSZ felülvizsgálatát és a polgármester javadalmazását, amelyet a törvényes előírásoknak megfelelően állapítottak meg.

A program az Ifjúforrás műsorával és Bot Gábor színművész fellépésével folytatódott, aki Bánk bán Hazám, hazám című áriáját adta elő Erkel operájából. Végül ünnepélyes fogadással zárult az alapító ülés. (Fotó: Pap Miklós)
 EFOTT
2020-06-16 -
Alig egy hónapja fixálódott, hogy az EFOTT 2020-ban is nyitja kapuit: csúsztatott időpontban, augusztus 26-30. között várja majd az érdeklődőket a Velencei-tó északi partjára.
Nyári táborok
2020-05-15 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon lehet.
Civil szféra
2020-05-08 -
A Remény Bajnoka Alapítvány (székhelye: 2440 Százhalombatta, Ifjúság útja 7.) Kuratóriuma által 2020. május 8. napján az alábbi pályázatot írja ki: Az Alapítvány 50.000,- Ft-os támogatásra ír ki pályázatot olyan magánszemélyek és egyéni vállalkozók részére, akik megfelelnek a pályázati feltételeknek.
AKTUÁLIS
2020-07-06 - Rockzenei tehetségkutató verseny és kisfesztivál - 2020.08.29 - Szigetszentmiklós
2020-07-01 - Vezér Mihály polgármester közleménye
2020-06-30 - Kedves Olvasóink és Partnereink! A kiadó Promotion Service Nonprofit Kft. és a fenntartó önkormányzat egyeztetése alapján a Százhalombattai Hírtükör nem jelenik meg nyomtatott formában július folyamán.
HÍREINK
Egyre többen bontják a vonalat
2020-07-09
Ismét útjára indult a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya által koordinált ,,Bontsa a vonalat!" elnevezésű kampánysorozat. A kampányindító előadásra Százhalombattán, a Barátság Kulturális Központban került sor július 6-án.

Bűncselekmények sorozatát indította el a szakítás - autót gyújtott fel és szülei megölésével fenyegette meg volt élettársát egy férfi
2020-07-09
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 7-én távmeghallgatás útján megtartott ülésén 2020 november 7-ig elrendelte annak a férfinak a bűnügyi felületét, aki ellen a Szentendrei Rendőrkapitányság nagyobb értékre elkövetett lopás bűntette, illetve más bűncselekmények miatt indított nyomozást. A sértett 2020 márciusában vetett véget a gyanúsítottal korábban folytatott élettársi kapcsolatnak.

Még 34 gyermek táboroztatását tudja támogatni A Remény Bajnoka Alapítvány
2020-07-09
Eddig 166 gyermek részesült A Remény Bajnoka Alapítvány június 9-én meghirdetett táborozási támogatásából. A hétfői ülésen 24 kérelmet bíráltak el, és a következő ülésig még be lehet nyújtani a kérelmeket, hiszen a pályázati keretből még 34 százhalombattai gyermek táborozását tudják támogatni – mondta el dr. Bercziné dr. Fazekas Olga, a kuratórium elnöke a július 6-ai ülés után.

Tűz a garázssoron
2020-07-09
Kigyulladt egy húsz négyzetméteres garázs mára virradóra Százhalombattán, az Erkel Ferenc körúton. A tűzoltók kiérkezésekor a tűz átterjedt a két szomszédos garázsra, illetve az égő garázs előtt parkoló gépkocsira is.

Dunamenti Erőmű: újabb három év partnerség
2020-07-08
Meghosszabbította és megújította a 2017-ben, három évre kötött együttműködési megállapodását a MET Csoporthoz tartozó Dunamenti Erőmű Zrt. és Százhalombatta Város Önkormányzata július 8-án. A partneri szerződés által az erőmű újabb három éven át, közel 70 millió forinttal támogatja a helyi közösségeket.

Bicikliket lopott egy vasúti vagonból
2020-07-07
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 6-án távmeghallgatás útján megtartott ülésén szabadlábra helyezte azt a férfit, akinek a letartóztatását az ügyészség indítványozta és aki ellen a Ceglédi Rendőrkapitányság üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt folytat nyomozást.

Külföldről szállított marihuánát a többszörös visszaeső
2020-07-06
A Budapest Környéki Törvényszék 2020. július 3-án megtartott folytatólagos tárgyalásán ítéletet hirdetett annak a férfinak a büntetőügyében, akit az ügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer kereskedelem bűntettének kísérletével vádolt.

Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték azt a férfit, aki élve temette el áldozatát
2020-07-06
A Budapest Környéki Törvényszék 2020. július 3-án megtartott folytatólagos tárgyalásán ítéletet hirdetett annak a férfinak a büntetőügyében, akit az ügyészség előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekmény elkövetésével vádolt.

Dobogós helyek a Szlovák Kupán
2020-07-06
Négyfős csapat képviselte a magyar színeket a Szlovák Kupa vitorlás hajómodellező verseny második fordulóján július 4-5-én. Német, szlovák és cseh versenyzőkkel szálltak ringbe a dobogós helyekért.

Jéggel és oxigénnel mentették meg egy férfi életét az érdi rendőrök
2020-07-06
Eszméletlen férfi megmentésében közreműködtek az érdi egyenruhások július 2-án.

Végéhez közeledik a vasúti beruházás
2020-07-06
A tervek szerint hétfőn nyitják meg a forgalom előtt a Városkapu utat Százhalombattán – tájékoztatott a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Átadják a körforgalmat
2020-07-03
A kivitelező tájékoztatása szerint július 13-án adják át – az Iparos úti felüljáróhoz tervezett – Városkapu úti körforgalmat Százhalombattán.

Szociális otthon vezetőjeként fosztotta ki a gondozottak bankszámláit
2020-07-02
A Monori Járásbíróság 2020. június 30-án megtartott folytatólagos tárgyalásán ítéletet hozott annak a két férfinak a büntetőügyében, akiket az ügyészség jelentős értékre, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntettével és más bűncselekmények elkövetésével vádolt.

6 év fegyházra ítélte a bíróság a mogyoródi kannabisztermesztőt
2020-07-02
A Gödöllői Járásbíróság 2020. július 1-én megtartott folytatólagos tárgyalásán ítéletet hirdetett annak a házaspárnak a büntetőügyében, akiket az ügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettével és más bűncselekmények elkövetésével vádolt. Az I.

Köszönet a köztisztviselőknek!
2020-06-30
A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete 1996-ban kezdeményezte, hogy Magyarországon július 1. legyen a Köztisztviselők Napja. Az Országgyűlés eltörölte, ám Százhalombattán – a Képviselő-testület döntése alapján – július 1. munkaszüneti nap lett.

Nesbo, Grisham és Gaiman nyári ajánlata
2020-06-30
Egy-egy szerző neve láttán többnyire tudni véljük, mire számíthatunk. Az alábbiakban néhány meglepetést mutatok be: általában felnőtteknek író szerzők gyerek- és ifjúsági könyveit.

Batta Bringa
2020-06-30
Közel háromszázan tekerték végig a tizennégy kilométeres távot június 27-én Százhalombattán. A Batta Bringa legfiatalabb résztvevője egy, a legidősebb 82 éves volt. Külön díjazták a legmesszebbről, Nagyvenyimből érkezett résztvevőt is.

Summerfesti MÁS - TRENDBEN, tRENDBEN, Battai Nap-OK-é
2020-06-30
A koronavírus-helyzet miatt az idén sem a Summerfestre, sem a Battai Napok rendezvénysorozatára nem készülhetünk a megszokott módon, de mindkettő helyett lesz valami más.

Szent László-díjat alapított a KÉSZ
2020-06-30
Koszorúzást és megemlékezést tartott a templom patrónusa, Szent László tiszteletére a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének százhalombattai csoportja és a katolikus egyházközség június 26-án, Százhalombattán. A megemlékezésen először adták át a KÉSZ-csoport által alapított Szent László-díjat.

Szent Adalbert-díj dr. Müller Cecíliának - A KÉSZ közleménye
2020-06-30
Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvosnak adományozta Szent Adalbert-díját a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége az operatív törzs tagjaként a magyar emberek egészségének megóvása érdekében nap mint nap fáradhatatlanul, magas szakmai színvonalon végzett áldozatos munkája elismeréseként, amelyet keresztény szellemben, nagy empátiával és felebaráti szeretetet tanúsítva folytatott.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.