2022. május 16. - Pünkösd napja
Hétfő
Min:14°
Max:25°
Kedd
Min:15°
Max:21°
Szerda
Min:11°
Max:19°
Csütörtök
Min:8°
Max:22°
Péntek
Min:11°
Max:26°
Irodalom
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.
Nagy-Rakita Melinda: A szerelmes biciklista
2016-11-21 -
A bringát egy elsőbbségadás kötelező táblához bilincselte. Majd a mozihoz sétált. A kirakat elé állt. Háttal.
Autók tömege száguldott előtte. Délután volt, őrült forgalom. Nem érdekelte. Csak a járdát nézte jobbról balra, aztán balról jobbra. Mint egy eltévedt napraforgó, aki a Napot keresi.
Várt.
Ahogy az órájára pillantott, egyre gyorsabban kezdett verni a szíve. Már jönnie kell. Mindjárt itt lesz.
Találgatta, egyedül jön? Pedig tudta, hogy nem, hisz két jegyet vett.
Hosszan nézett balra. Valamiért úgy gondolta, onnan fog érkezni. Talán villamossal jön vagy metróval. Aztán mégis jobbra pillantott.
És ott volt. Már majdnem odaért, ahol ő állt. A szíve hevesebben kezdett dobogni. Érezte, arcán a szeplők kigyúlnak. A feje stoptáblaként virított az alkonyatban. Szerencsére senki nem látta. Senki ügyet sem vetett rá. Mindenki rohant a dolga után. Szerda délután volt, öt óra múlt.
A lány gyönyörű volt. Pont olyan, amilyennek emlékezett rá. Kitakart maga körül mindent. Csak ő uralta a járdát. Betöltötte a teret, mint az ő lelkét már vasárnap óta. Szőke hosszú haját kicsit összekuszálta a szél. Mosolygott, miközben beszélt. Nem hozzá. Egy magas barna fickóhoz, akibe belekarolt.
Nem volt egyedül.
Bosszankodott. A terve kútba esett, nem szólíthatja meg. Megkönnyebbült, mert mit is mondhatott volna neki ismeretlenül.
De a szemét nem tudta levenni róla. Nem látott mást, csak őt. Ilyen lehet a Napba nézni, gondolta.
– Szevasz, Laci – szólalt meg közvetlenül mellette egy ismerős mély hang. – Nem is mondtad, hogy te is moziba készülsz, elhoztalak volna kocsival. Kényelmesebb lett volna, mint a bringa.
Nagy nehezen szakította el magát a Napjától. Kelletlenül nézett fel Károlyra, a főnökére.
– Sze-sze-szerbusz – dadogta. – Nem, nem megyek moziba.
– Akkor, minek ácsorogsz itt?
– Csak, csak nézelődöm.
– Jól vagy? Olyan vörös az arcod?
– Jól, kösz – találta meg végre a hangját – , csinos barátnőd van.
– Ugyan, ne viccelj – nevetett fel a férfi  –, ne mondd, hogy nem ismered a lányomat!
– Szerintem, még nem találkoztunk – szólalt meg a lány.
A hangja ugyanúgy elvarázsolta, mint vasárnap a mozipénztárnál, amikor az ajándékjegyeket vette a szüleinek, és a lány előtte állt a sorban.
– Andrea – nyújtotta a kezét.
– László – válaszolta ő automatikusan.
Ahogy a kezük összeért, érezte, ahogy a szeplők újra kigyúlnak az orra tövénél, és a szíve is eggyel gyorsabb fokozatra vált.
– Bocs – mondta a lány –, remélem, még találkozunk, de most mennünk kell, mindjárt kezdődik a film. Gyere, apu!
– Bocs, szia, tényleg mennünk kell.
És gyors léptekkel elindultak a bejárat felé.
Ő csak állt. Megint nem látott semmit. Mint nyáron, ha sokáig nézett a Napba napszemüveg nélkül.
Aztán megfordult. Visszaballagott a kerékpárjához. Lassan kinyitotta a zárat. Felpattant a bringára, és beleveszett a pesti forgalomba.

-rame-
 
 (A városunkban élő Nagy-Rakita Melinda díjat nyert a novellával az érdi IRKA Gyöngy és göröngy elnevezésű pályázatán. http://www.poly-art.hu/irka/)

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Hat danos judo mester
2022-05-03
Ünnepélyes keretek között, a Budapesti UTE Jégcsarnokban április 30-án rendezett Nemzetközi Judo Versenyen vehette át sportszakmai elismerésként VI. danját Szél Pál. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.