2022. május 17. - Paszkál napja
Kedd
Min:15°
Max:20°
Szerda
Min:10°
Max:18°
Csütörtök
Min:8°
Max:21°
Péntek
Min:10°
Max:25°
Szombat
Min:15°
Max:25°
A munka világa
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

A munkahelyek munkahelyeket generálnak - írta: CK
2015-07-16 - Évente 8 milliárd forinttal, öt év alatt összesen 40 milliárddal támogatja a magyar kormány Érd fejlesztését. Erről írt alá megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök és T. Mészáros András polgármester július 3-án. A tervek szerint ipari park, új rendőrség, bíróság, ügyészség, szabadidőparkok, kerékpárút jön létre a támogatással. Korszerűsítik és bővítik az óvodákat, iskolákat, középiskolákat, és a megyei jogú városban alakítják ki a megyei alapfokú képzés és a szakképzés adminisztrációs központját. A polgármesterrel arról beszélgettünk, milyen lehetőséget jelent mindez a munkahelyteremtés, a foglalkoztatás területén.
"Évek óta lobbizunk azért, hogy Érd valamilyen módon kompenzálhassa azt a hátrányát, hogy a Budapest miatt fejlettnek számító közép-magyarországi régióhoz tartozik, így nem juthat európai uniós forráshoz ebben a költségvetési ciklusban" – mondta a városvezető, aki már 2001-ben, a megyei közgyűlés elnökeként kezdeményezte, hogy a várható fejlesztési források megszerzése érdekében váljon ketté Budapest és a megye, ez a törekvése azonban nem járt sikerrel. Míg a 2007-13-as támogatási ciklusban közel 50 milliárd uniós pénzhez jutott a város, 2014 és ’20 között mindössze 800 millió forint megpályázására nyílt lehetősége.

Márpedig a pénznek bőven lenne helye, hiszen Érd lakossága rohamosan nőtt az elmúlt évtizedekben, míg az infrastruktúrája ezt közel sem tudta követni. A város – ahogy a polgármester fogalmazott – még nincs kész, de most példanélküli lehetőséget kapott.

Érden sosem a munkanélküliséggel volt a gond – mondta a polgármester -, hiszen az jelenleg is mindössze 3,5 százalék. Sokkal inkább az a baj, hogy közel harminc ezren ingáznak naponta a fővárosba dolgozni, és a középiskolások több mint fele ugyancsak utazik, ha tanulni akar. "A jelenlegi alvóváros helyett olyan kertvárost szeretnénk létrehozni, amely az urbanizáció minden előnyét – munkát, tanulást, sportot, szórakozást, korszerű közszolgáltatásokat – helyben biztosítja az itt élőknek." Ha pedig nem kell utazniuk, a pénzüket is itt fogják elkölteni, vagyis a több munkahely a szolgáltatói szektorban is több bevételt és több munkahelyet generál.

Érden már 2007-ben megalkották a Batthyányi Terv elnevezésű komplex városfejlesztési programot, amely alapján 2020-ig elkészülhet a fent vázolt korszerű, fejlődőképes és élhető város. 2013-ig jórészt uniós, kisebb részben állami támogatásból folyt a fejlesztés. Közel 500 kilométer csatorna épült, felújították a főteret, korszerűsítették és bővítették a rendelőintézetet, óvodák, iskolák újultak meg. A folytatáshoz most a kormány Modern Városok Programja kínált lehetőséget. A városvezetés elérte, hogy Érd is bekerüljön a közé a 23 település közé, amelyek kiemelt támogatásban részesülnek a következő években.

Mivel az infrastruktúra-bővítés a működési kiadások hosszú távú emelkedését jelenti, elsőként a gazdasági alapokat kell megteremteni hozzá. Érdnek jelenleg évi 1 milliárd az adóbevétele, amit 4-5 milliárdra szeretnének emelni új befektetők betelepítése révén. Ehhez 200 hektáros ipari parkot hoznak létre. A jelenleg magánkézben levő földterületeket az állam vásárolja meg és 99 évre használatba adja. T. Mészáros András szerint egy-másfél év alatt sikerülhet benépesíteni az ipari parkot, amelyre a főváros közelsége és Érd vasúti, vízi, közúti közlekedés tekintetében is központi elhelyezkedése a garancia. A polgármester jelentős számú új munkahely létrejöttében bízik, amely a szolgáltatói szektorban is foglalkoztatás-növekedést eredményezhet.

Komplex elképzelések születtek a szabadidős célú fejlesztésekről is. Így például a csapadékvíz-elvezetés korszerűsítését a "kis Tisza-tó" projekttel kötik össze. Tizenkét hektáros záportározót hoznak létre a főváros felőli oldalon, az úgynevezett Papi földeken, horgászati, csónakázási, sportlehetőségekkel. Ennek tervezése már megkezdődött. Érdi városliget lesz az egykori katonai bázisból a sóskúti határon, és vízi paradicsom a Duna partból, valamint a hozzá tartozó, jelenleg elmocsarasodott szigetből. Fenntartásukat fizetős szabadidős létesítmények tennék rentábilissá.

A jelenleginél kielégítőbb ellátás érdekében új óvoda és iskolakomplexum épül Parkvárosban, felújítják a Teleki Általános Iskolát és gyakorlatilag újjal váltják ki a Batthyányit. Közben a szaktárcával együttműködve bővítik a gimnáziumi férőhelyeket, és abban bíznak, hogy ha a három megyei szakoktatási központ közül az egyik Érden működik majd, a szakmunkásképzés is bővülhet majd.

Szeretnék egyetlen korszerű épületegyüttesbe telepíteni a szociális szolgáltatásokat, amelyek most elszórtan, javarészt régebbi családi házakban működnek. Ezzel jóval olcsóbbá válhat a feladatellátás, emellett emelt szintű, térítéses ellátások biztosítására is lehetőség nyílik.

Befejeznék az orvosi rendelő korszerűsítését, hogy végre a régebbi épületszárnyban is a legjobb körülmények között működjön a huszonhét szakellátás, és valamennyi közintézményük üzemeltetését szeretnék olcsóbbá tenni energiahatékonyságot növelő beruházásokkal.

Ha megteremtődnek a gazdasági alapok, a közlekedésfejlesztés is sorra kerül. Elsőként a nagy forgalmú be- és kivezető csomópontokat, majd a gyűjtő utakat tennék rendbe, a helyi tömegközlekedést pedig midibuszokkal oldanák meg. Kezdeményezik az állami, illetve vasúti tulajdonban levő közlekedési objektumok felújítását majd önkormányzati kezelésbe vételét, a közbiztonság javulását pedig a térfigyelő rendszer kameráinak jelentős bővítésétől várják.

A fejlesztések várhatóan az egész térség foglalkoztatási helyzetére pozitívan hatnak, de a mindennapok is kényelmesebbé válnak az itt élők számára, ha Cegléd helyett Érdre kerül a KLIK és a szakoktatás egyik megyei központja, ha elkészül az új rendőrkapitányság, és ügyészség valamint bíróság nyílik a közeli megyeközpontban. A "Batthyányi 2020" Terv azonban más elemeiben is kapcsolódik a szomszédos településekhez. Így például a vízellátást úgy tennék biztonságosabbá, hogy Budapest mellett a százhalombattai tulajdonú ercsi bázisból is szállítanák az ivóvizet Érdnek.

A megyei jogú városnak jelenleg közel 65 ezer állandó és 10 ezer ideiglenes lakosa van. T. Mészáros András szerint tíz év múlva a 90 ezret is elérheti a lélekszám, és a település egyre inkább megfelel majd mind az ott élőknek, mind pedig a megyeközponti szerepkörnek. Bár a mostani politikai döntéssel történelmi léptékű lehetőséget kaptak az előre lépésre, úgy véli, a térségi együttműködésben továbbra is sok a tartalék. Hat-nyolc település összefogásával olcsóbbá és hatékonyabbá lehetne tenni a hulladékkezelést, az egészségügyi és a szociális gondoskodást, valamint az ivóvízellátást. Utóbbit elősegítheti, hogy a tervek szerint kivásárolják a külföldi tulajdonost a víz- és csatornaművekből, hogy azok tisztán önkormányzati tulajdonba kerüljenek. 


Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Megmentik a tavat
2022-05-17
Megkezdődött a százhalombattai dunafüredi Csonakázó-tó vízzel való feltöltése május 16-án. A vízpótlás 10 napon keresztül zajlik – tájékoztatott a helyszínen Vezér Mihály polgármester.

Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.