2019. szeptember 20. - Friderika napja
Péntek
Min:9°
Max:18°
Szombat
Min:7°
Max:18°
Vasárnap
Min:8°
Max:21°
Hétfő
Min:10°
Max:16°
Kedd
Min:10°
Max:18°
A munka világa

A munkahelyek munkahelyeket generálnak - írta: CK
2015-07-16 - Évente 8 milliárd forinttal, öt év alatt összesen 40 milliárddal támogatja a magyar kormány Érd fejlesztését. Erről írt alá megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök és T. Mészáros András polgármester július 3-án. A tervek szerint ipari park, új rendőrség, bíróság, ügyészség, szabadidőparkok, kerékpárút jön létre a támogatással. Korszerűsítik és bővítik az óvodákat, iskolákat, középiskolákat, és a megyei jogú városban alakítják ki a megyei alapfokú képzés és a szakképzés adminisztrációs központját. A polgármesterrel arról beszélgettünk, milyen lehetőséget jelent mindez a munkahelyteremtés, a foglalkoztatás területén.
"Évek óta lobbizunk azért, hogy Érd valamilyen módon kompenzálhassa azt a hátrányát, hogy a Budapest miatt fejlettnek számító közép-magyarországi régióhoz tartozik, így nem juthat európai uniós forráshoz ebben a költségvetési ciklusban" – mondta a városvezető, aki már 2001-ben, a megyei közgyűlés elnökeként kezdeményezte, hogy a várható fejlesztési források megszerzése érdekében váljon ketté Budapest és a megye, ez a törekvése azonban nem járt sikerrel. Míg a 2007-13-as támogatási ciklusban közel 50 milliárd uniós pénzhez jutott a város, 2014 és ’20 között mindössze 800 millió forint megpályázására nyílt lehetősége.

Márpedig a pénznek bőven lenne helye, hiszen Érd lakossága rohamosan nőtt az elmúlt évtizedekben, míg az infrastruktúrája ezt közel sem tudta követni. A város – ahogy a polgármester fogalmazott – még nincs kész, de most példanélküli lehetőséget kapott.

Érden sosem a munkanélküliséggel volt a gond – mondta a polgármester -, hiszen az jelenleg is mindössze 3,5 százalék. Sokkal inkább az a baj, hogy közel harminc ezren ingáznak naponta a fővárosba dolgozni, és a középiskolások több mint fele ugyancsak utazik, ha tanulni akar. "A jelenlegi alvóváros helyett olyan kertvárost szeretnénk létrehozni, amely az urbanizáció minden előnyét – munkát, tanulást, sportot, szórakozást, korszerű közszolgáltatásokat – helyben biztosítja az itt élőknek." Ha pedig nem kell utazniuk, a pénzüket is itt fogják elkölteni, vagyis a több munkahely a szolgáltatói szektorban is több bevételt és több munkahelyet generál.

Érden már 2007-ben megalkották a Batthyányi Terv elnevezésű komplex városfejlesztési programot, amely alapján 2020-ig elkészülhet a fent vázolt korszerű, fejlődőképes és élhető város. 2013-ig jórészt uniós, kisebb részben állami támogatásból folyt a fejlesztés. Közel 500 kilométer csatorna épült, felújították a főteret, korszerűsítették és bővítették a rendelőintézetet, óvodák, iskolák újultak meg. A folytatáshoz most a kormány Modern Városok Programja kínált lehetőséget. A városvezetés elérte, hogy Érd is bekerüljön a közé a 23 település közé, amelyek kiemelt támogatásban részesülnek a következő években.

Mivel az infrastruktúra-bővítés a működési kiadások hosszú távú emelkedését jelenti, elsőként a gazdasági alapokat kell megteremteni hozzá. Érdnek jelenleg évi 1 milliárd az adóbevétele, amit 4-5 milliárdra szeretnének emelni új befektetők betelepítése révén. Ehhez 200 hektáros ipari parkot hoznak létre. A jelenleg magánkézben levő földterületeket az állam vásárolja meg és 99 évre használatba adja. T. Mészáros András szerint egy-másfél év alatt sikerülhet benépesíteni az ipari parkot, amelyre a főváros közelsége és Érd vasúti, vízi, közúti közlekedés tekintetében is központi elhelyezkedése a garancia. A polgármester jelentős számú új munkahely létrejöttében bízik, amely a szolgáltatói szektorban is foglalkoztatás-növekedést eredményezhet.

Komplex elképzelések születtek a szabadidős célú fejlesztésekről is. Így például a csapadékvíz-elvezetés korszerűsítését a "kis Tisza-tó" projekttel kötik össze. Tizenkét hektáros záportározót hoznak létre a főváros felőli oldalon, az úgynevezett Papi földeken, horgászati, csónakázási, sportlehetőségekkel. Ennek tervezése már megkezdődött. Érdi városliget lesz az egykori katonai bázisból a sóskúti határon, és vízi paradicsom a Duna partból, valamint a hozzá tartozó, jelenleg elmocsarasodott szigetből. Fenntartásukat fizetős szabadidős létesítmények tennék rentábilissá.

A jelenleginél kielégítőbb ellátás érdekében új óvoda és iskolakomplexum épül Parkvárosban, felújítják a Teleki Általános Iskolát és gyakorlatilag újjal váltják ki a Batthyányit. Közben a szaktárcával együttműködve bővítik a gimnáziumi férőhelyeket, és abban bíznak, hogy ha a három megyei szakoktatási központ közül az egyik Érden működik majd, a szakmunkásképzés is bővülhet majd.

Szeretnék egyetlen korszerű épületegyüttesbe telepíteni a szociális szolgáltatásokat, amelyek most elszórtan, javarészt régebbi családi házakban működnek. Ezzel jóval olcsóbbá válhat a feladatellátás, emellett emelt szintű, térítéses ellátások biztosítására is lehetőség nyílik.

Befejeznék az orvosi rendelő korszerűsítését, hogy végre a régebbi épületszárnyban is a legjobb körülmények között működjön a huszonhét szakellátás, és valamennyi közintézményük üzemeltetését szeretnék olcsóbbá tenni energiahatékonyságot növelő beruházásokkal.

Ha megteremtődnek a gazdasági alapok, a közlekedésfejlesztés is sorra kerül. Elsőként a nagy forgalmú be- és kivezető csomópontokat, majd a gyűjtő utakat tennék rendbe, a helyi tömegközlekedést pedig midibuszokkal oldanák meg. Kezdeményezik az állami, illetve vasúti tulajdonban levő közlekedési objektumok felújítását majd önkormányzati kezelésbe vételét, a közbiztonság javulását pedig a térfigyelő rendszer kameráinak jelentős bővítésétől várják.

A fejlesztések várhatóan az egész térség foglalkoztatási helyzetére pozitívan hatnak, de a mindennapok is kényelmesebbé válnak az itt élők számára, ha Cegléd helyett Érdre kerül a KLIK és a szakoktatás egyik megyei központja, ha elkészül az új rendőrkapitányság, és ügyészség valamint bíróság nyílik a közeli megyeközpontban. A "Batthyányi 2020" Terv azonban más elemeiben is kapcsolódik a szomszédos településekhez. Így például a vízellátást úgy tennék biztonságosabbá, hogy Budapest mellett a százhalombattai tulajdonú ercsi bázisból is szállítanák az ivóvizet Érdnek.

A megyei jogú városnak jelenleg közel 65 ezer állandó és 10 ezer ideiglenes lakosa van. T. Mészáros András szerint tíz év múlva a 90 ezret is elérheti a lélekszám, és a település egyre inkább megfelel majd mind az ott élőknek, mind pedig a megyeközponti szerepkörnek. Bár a mostani politikai döntéssel történelmi léptékű lehetőséget kaptak az előre lépésre, úgy véli, a térségi együttműködésben továbbra is sok a tartalék. Hat-nyolc település összefogásával olcsóbbá és hatékonyabbá lehetne tenni a hulladékkezelést, az egészségügyi és a szociális gondoskodást, valamint az ivóvízellátást. Utóbbit elősegítheti, hogy a tervek szerint kivásárolják a külföldi tulajdonost a víz- és csatornaművekből, hogy azok tisztán önkormányzati tulajdonba kerüljenek. 


További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
Választási hírek
Felhívások
Választás
2019-09-10 -
Tisztelt Jelöltek és Jelölő Szervezetek!
A Százhalombattai Hírtükör közéleti lap minden hivatalosan nyilvántartásba vett önkormányzati képviselő-jelöltnek és jelölő szervezetnek lehetővé teszi, hogy részletes választási programját nyilvánosságra hozza a Hírtükör Online-on (www.hirtukor.hu).
Választás
2019-08-02 -
A Százhalombattai Hírtükör Százhalombatta Város független közéleti lapja, amelynek elsődleges feladata a helyi lakosság széleskörű, pártatlan tájékoztatása.
A Százhalombattai Hírtükör szerkesztősége kiemelten fontos feladatnak tartja az országos, az európai parlamenti és a helyhatósági választások során az objektív, kiegyensúlyozott és kellően informatív sajtószolgálatot a választások eredményes, sikeres lebonyolítása érdekében.
AKTUÁLIS
2019-09-11 -
2019-09-05 -
2019-08-22 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán augusztus 29-én, szeptember 2-án és 3-án – tájékoztatott az ELMŰ.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Battai center a bronzérmes válogatottban
2019-09-20
Bronzéremmel tért haza az U17-es vízilabda-válogatott a grúziai Európa-bajnokságról. A csapat centere az egykor százhalombattai, jelenleg KSI játékos, Gábor Lőrinc volt.

Kortársak a kortársakért a SZISZKI-ben
2019-09-20
A nyár folyamán tizenévesekből álló kortárs segítő csoport olyan foglalkozásokat tartott a leendő kilencedikes diákoknak, hogy könnyebben vegyék az iskolai akadályokat.

Gyermekek Világnapja
2019-09-20
A tájékoztató letölthető innen! 

Óvodai és iskolai rendőrségi programok
2019-09-20
A tájékoztató letölthető innen! 

Idegenben nem megy
2019-09-20
4:2 arányban vesztettek a Battai Gurítók az Obsitos II.

Szerb Búcsú
2019-09-20
A százhalombattai szerb önkormányzat a tavalyi évhez hasonlóan idén is szeptember 21-én rendezi meg a Szerb Búcsút a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban.

Bronzot hoztak a sárkányhajó Eb-ről
2019-09-19
Négy százhalombattai tagja is volt annak a székesfehérvári sárkányhajócsapatnak, amely harmadik helyezést ért el a 18. Klub Legénység Európa-bajnokságon júliusban Sevillaban.

Télen-nyáron csúszhatnak
2019-09-19
Öt különböző csúszdából álló csúszdaparkot adott át az önkormányzat a Gyertyán utcai játszótéren, a SZISZKI mellett ma délután. Vezér Mihály polgármester elmondta, hogy az ötletet a helyszín dombos jellege adta. Eddig csak télen csúszkáltak rajta a gyerekek, mostantól egész évben megtehetik.

Játszótéren árusított kábítószert a 3 fiatal
2019-09-19
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. szeptember 19-én megtartott nyilvános tárgyaláson ítéletet hirdetett azoknak a vádlottaknak az ügyében, akiket a Pest Megyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével és más bűncselekmények elkövetésével vádolt.

Szlovénia megmutatta esős és napos arcát is
2019-09-19
Az OMNYE 56 fős csapata szeptember második hetében felfedezte magának Szlovéniát.

Jótékonysági futás a Fészekért
2019-09-19
Rekord mennyiségű adomány gyúlt össze a Fészek Gyermekvédő egyesület ötödik jótékonysági futásán szeptember 15-én, Érden. Az akció még nem fejeződött be, október közepéig lehet futni és adakozni az átmeneti gyermekotthon javára.

Új udvar társadalmi összefogással
2019-09-19
Az önkormányzat, a tankerület, az iskolai alapítvány és a szülők összefogásával újult meg a játszóudvar és a futópálya az Eötvös Loránd iskolában, Százhalombattán. A szabadidős és sportterület korszerű és biztonságos burkolatot kapott mintegy 560 négyzetméteren. Az ünnepélyes átadásra a szeptember 1-jei tanévnyitón került sor.

Emlékszem, Battai Napokon
2019-09-18
Soha nem látott tömegeket mozgattak meg az idei Battai Napok szeptember 13-15-én. Szinte folyamatosan hömpölygött a sokaság a kulturális, közösségi, sport- és családi programokon. Teltházzal dübörögtek az esti koncertek, sorban érkeztek a könnyűzenei élet legjobb előadói. A Halott Pénz minden eddiginél több embert vonzott a szabadidőközpontba. 

Önfeledt nyárbúcsúztató - Elismerések a Battai Napokon
2019-09-18
Mindig nagy érdeklődés mellett kerül sor a Battai Napokra, de az idei, immár huszonhatodik rendezvénysorozat sikere minden várakozást felülmúlt szeptember 13-15-én Százhalombattán.

Virágos nyertesek
2019-09-18
A Battai Napok ünnepélyes megnyitóján került sor a "Virágos Százhalombatta" és a "Tiszta Udvar – Rendes Ház" versenyek eredményhirdetésére szeptember 13-án.

"A kibékíthetetlen ellentétek is kisimulnak!" - Fazekas István Pilátusa Beregszászon
2019-09-18
Állótapssal jutalmazta a közönség a Pilátus éjszakája című előadást szeptember 15-én a beregszászi színház nagytermében.  A címszerepet Jánosi Dávid, Pilátus feleségét, Claudia Proculát Gregor Bernadett alakította. A budapesti Újszínház művészei először jártak Kárpátalján.

Jogerősen elítélték a kamu karambolok szervezőjét
2019-09-18
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. szeptember 17-én megtartott nyilvános tárgyaláson hirdetett ítéletet annak a férfinak a büntetőügyében, aki úgynevezett kamu karambolok okozója és résztevevője volt.

Gyermekek világnapja
2019-09-18
"Minden gyermek egy önálló személyiség, különleges és értékes emberke.

Remek rajt
2019-09-17
Győzelemmel kezdte az idényt a Százhalombattai VUK SE U14-es labdarúgócsapata a Pest megyei bajnokságban. 5:1 arányban nyert az Érd II. együttese ellen az óvárosi pályán szeptember 14-én.

Kiütéses győzelem
2019-09-16
19:0 arányban nyert a Százhalombattai VUK SE U16-os labdarúgócsapata a Bugyi ellen a Pest megyei II. osztályú bajnokság 2. fordulójában szeptember 15-én hazai pályán.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.