2024. június 18. - Arnold, Levente napja
Kedd
Min:19°
Max:30°
Szerda
Min:19°
Max:32°
Csütörtök
Min:20°
Max:30°
Péntek
Min:19°
Max:33°
Szombat
Min:19°
Max:29°
A munka világa
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

A munkahelyek munkahelyeket generálnak - írta: CK
2015-07-16 - Évente 8 milliárd forinttal, öt év alatt összesen 40 milliárddal támogatja a magyar kormány Érd fejlesztését. Erről írt alá megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök és T. Mészáros András polgármester július 3-án. A tervek szerint ipari park, új rendőrség, bíróság, ügyészség, szabadidőparkok, kerékpárút jön létre a támogatással. Korszerűsítik és bővítik az óvodákat, iskolákat, középiskolákat, és a megyei jogú városban alakítják ki a megyei alapfokú képzés és a szakképzés adminisztrációs központját. A polgármesterrel arról beszélgettünk, milyen lehetőséget jelent mindez a munkahelyteremtés, a foglalkoztatás területén.
"Évek óta lobbizunk azért, hogy Érd valamilyen módon kompenzálhassa azt a hátrányát, hogy a Budapest miatt fejlettnek számító közép-magyarországi régióhoz tartozik, így nem juthat európai uniós forráshoz ebben a költségvetési ciklusban" – mondta a városvezető, aki már 2001-ben, a megyei közgyűlés elnökeként kezdeményezte, hogy a várható fejlesztési források megszerzése érdekében váljon ketté Budapest és a megye, ez a törekvése azonban nem járt sikerrel. Míg a 2007-13-as támogatási ciklusban közel 50 milliárd uniós pénzhez jutott a város, 2014 és ’20 között mindössze 800 millió forint megpályázására nyílt lehetősége.

Márpedig a pénznek bőven lenne helye, hiszen Érd lakossága rohamosan nőtt az elmúlt évtizedekben, míg az infrastruktúrája ezt közel sem tudta követni. A város – ahogy a polgármester fogalmazott – még nincs kész, de most példanélküli lehetőséget kapott.

Érden sosem a munkanélküliséggel volt a gond – mondta a polgármester -, hiszen az jelenleg is mindössze 3,5 százalék. Sokkal inkább az a baj, hogy közel harminc ezren ingáznak naponta a fővárosba dolgozni, és a középiskolások több mint fele ugyancsak utazik, ha tanulni akar. "A jelenlegi alvóváros helyett olyan kertvárost szeretnénk létrehozni, amely az urbanizáció minden előnyét – munkát, tanulást, sportot, szórakozást, korszerű közszolgáltatásokat – helyben biztosítja az itt élőknek." Ha pedig nem kell utazniuk, a pénzüket is itt fogják elkölteni, vagyis a több munkahely a szolgáltatói szektorban is több bevételt és több munkahelyet generál.

Érden már 2007-ben megalkották a Batthyányi Terv elnevezésű komplex városfejlesztési programot, amely alapján 2020-ig elkészülhet a fent vázolt korszerű, fejlődőképes és élhető város. 2013-ig jórészt uniós, kisebb részben állami támogatásból folyt a fejlesztés. Közel 500 kilométer csatorna épült, felújították a főteret, korszerűsítették és bővítették a rendelőintézetet, óvodák, iskolák újultak meg. A folytatáshoz most a kormány Modern Városok Programja kínált lehetőséget. A városvezetés elérte, hogy Érd is bekerüljön a közé a 23 település közé, amelyek kiemelt támogatásban részesülnek a következő években.

Mivel az infrastruktúra-bővítés a működési kiadások hosszú távú emelkedését jelenti, elsőként a gazdasági alapokat kell megteremteni hozzá. Érdnek jelenleg évi 1 milliárd az adóbevétele, amit 4-5 milliárdra szeretnének emelni új befektetők betelepítése révén. Ehhez 200 hektáros ipari parkot hoznak létre. A jelenleg magánkézben levő földterületeket az állam vásárolja meg és 99 évre használatba adja. T. Mészáros András szerint egy-másfél év alatt sikerülhet benépesíteni az ipari parkot, amelyre a főváros közelsége és Érd vasúti, vízi, közúti közlekedés tekintetében is központi elhelyezkedése a garancia. A polgármester jelentős számú új munkahely létrejöttében bízik, amely a szolgáltatói szektorban is foglalkoztatás-növekedést eredményezhet.

Komplex elképzelések születtek a szabadidős célú fejlesztésekről is. Így például a csapadékvíz-elvezetés korszerűsítését a "kis Tisza-tó" projekttel kötik össze. Tizenkét hektáros záportározót hoznak létre a főváros felőli oldalon, az úgynevezett Papi földeken, horgászati, csónakázási, sportlehetőségekkel. Ennek tervezése már megkezdődött. Érdi városliget lesz az egykori katonai bázisból a sóskúti határon, és vízi paradicsom a Duna partból, valamint a hozzá tartozó, jelenleg elmocsarasodott szigetből. Fenntartásukat fizetős szabadidős létesítmények tennék rentábilissá.

A jelenleginél kielégítőbb ellátás érdekében új óvoda és iskolakomplexum épül Parkvárosban, felújítják a Teleki Általános Iskolát és gyakorlatilag újjal váltják ki a Batthyányit. Közben a szaktárcával együttműködve bővítik a gimnáziumi férőhelyeket, és abban bíznak, hogy ha a három megyei szakoktatási központ közül az egyik Érden működik majd, a szakmunkásképzés is bővülhet majd.

Szeretnék egyetlen korszerű épületegyüttesbe telepíteni a szociális szolgáltatásokat, amelyek most elszórtan, javarészt régebbi családi házakban működnek. Ezzel jóval olcsóbbá válhat a feladatellátás, emellett emelt szintű, térítéses ellátások biztosítására is lehetőség nyílik.

Befejeznék az orvosi rendelő korszerűsítését, hogy végre a régebbi épületszárnyban is a legjobb körülmények között működjön a huszonhét szakellátás, és valamennyi közintézményük üzemeltetését szeretnék olcsóbbá tenni energiahatékonyságot növelő beruházásokkal.

Ha megteremtődnek a gazdasági alapok, a közlekedésfejlesztés is sorra kerül. Elsőként a nagy forgalmú be- és kivezető csomópontokat, majd a gyűjtő utakat tennék rendbe, a helyi tömegközlekedést pedig midibuszokkal oldanák meg. Kezdeményezik az állami, illetve vasúti tulajdonban levő közlekedési objektumok felújítását majd önkormányzati kezelésbe vételét, a közbiztonság javulását pedig a térfigyelő rendszer kameráinak jelentős bővítésétől várják.

A fejlesztések várhatóan az egész térség foglalkoztatási helyzetére pozitívan hatnak, de a mindennapok is kényelmesebbé válnak az itt élők számára, ha Cegléd helyett Érdre kerül a KLIK és a szakoktatás egyik megyei központja, ha elkészül az új rendőrkapitányság, és ügyészség valamint bíróság nyílik a közeli megyeközpontban. A "Batthyányi 2020" Terv azonban más elemeiben is kapcsolódik a szomszédos településekhez. Így például a vízellátást úgy tennék biztonságosabbá, hogy Budapest mellett a százhalombattai tulajdonú ercsi bázisból is szállítanák az ivóvizet Érdnek.

A megyei jogú városnak jelenleg közel 65 ezer állandó és 10 ezer ideiglenes lakosa van. T. Mészáros András szerint tíz év múlva a 90 ezret is elérheti a lélekszám, és a település egyre inkább megfelel majd mind az ott élőknek, mind pedig a megyeközponti szerepkörnek. Bár a mostani politikai döntéssel történelmi léptékű lehetőséget kaptak az előre lépésre, úgy véli, a térségi együttműködésben továbbra is sok a tartalék. Hat-nyolc település összefogásával olcsóbbá és hatékonyabbá lehetne tenni a hulladékkezelést, az egészségügyi és a szociális gondoskodást, valamint az ivóvízellátást. Utóbbit elősegítheti, hogy a tervek szerint kivásárolják a külföldi tulajdonost a víz- és csatornaművekből, hogy azok tisztán önkormányzati tulajdonba kerüljenek. 


AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
Modernkori történetek - Közel 50 interjú egy kötetben
2024-06-15
A 95. Ünnepi Könyvhétre jelent meg Fazekas István "Beszélgetés a mi időnkről" című interjúkötete az Üveghegy Kiadó gondozásában, Százhalombatta Város Önkormányzatának támogatásával. A szerzővel könyvbemutató keretében Véghelyi Balázs kiadóvezető beszélgetett a Hamvas Béla Városi Könyvtárban. Az est díszvendége Balogh Júlia szerkesztő, rendező, Csoóri Sándor özvegye és hagyatékának gondozója volt.

Aranyszívek
2024-06-15
A Sérültekért Alapítvány a hagyományos Aranyszív Ünnepen mondott köszönetet támogatóinak, segítőinek, illetve idén is átadták az Aranyszív Díjat, amelyet olyan személyek kaphatnak, akik sokat tesznek a sérült emberek társadalmi integrációjáért. Külön elismerést vehetett át több foglalkoztatott fiatal, illetve egy alapítványi munkatárs, továbbá támogatók átadták az alapítvány számára gyűjtött adományokat.

Egészségnap az eredmények tükrében
2024-06-14
Ahogy korábban megírtuk, szinte a teljes létszámot kihasználva, mintegy 180 páciens regisztrált az Önkormányzat és a Százhalom Egészségügyi Központ által szervezett második, ingyenes májusi egészségügyi szűrőnapra. Vezér Mihály polgármester közösségi oldalán tájékoztatott az eredményről.

Squash Országos Bajnokság Százhalombattán
2024-06-13
A junior OB után a Százhalombattán az Omega Sportcentrum adott otthont a Magyar Squash (fallabda) Szövetség XXXVI. Felnőtt Egyéni Országos Bajnokságnak június 8-9-én.

A könyv ünnepe
2024-06-11
Csodás napot töltöttünk együtt a Battai Könyvünnep alkalmából június 7-én. Köszönjük! A könyveket, a történeteket, a meséket ünnepeltük, a közös élményt, ami összehoz bennünket – kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az időjárással is megküzdöttek
2024-06-10
A tervezett teljesítési időn belül futott a célba Nagy Orsolya és Hajduné Bukó Judit a SZVISE színeiben, a BSI ALDI Női Futógála 10 km-es távján.

Egyértelmű megerősítés - Helyi Önkormányzati Választások 2024
2024-06-10
Vezér Mihályt, az ÉSZKE színeiben induló jelenlegi polgármestert 6798 választópolgár erősítette meg szavazatával, hogy a 2024-2029 ciklusban is vezesse a várost – a Nemzeti Választási Iroda nem jogerős adatai alapján.

Könyvből soha nem elég - Felajánlás a Családsegítőnek
2024-06-08
Széles műfajpalettát felölelő könyvcsomagokat adott át a Városi Családsegítő és Gondozási Központnak, illetve az ott működő nyugdíjas klub javára az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület tagjai.

Megcsonkított ország
2024-06-07
104 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én írták alá a trianoni békediktátumot, ami nyomán Magyarország elvesztette területének és lakosságának mintegy kétharmadát, továbbá súlyos csapást mért a gazdaságra a természeti kincsek nagy részének szomszédos országokhoz kerülésével.

Megújult az 1-es iskola udvara
2024-06-06
A 26 millió forintos önkormányzati támogatással megvalósult beruházás keretében műfüves borítást helyeztek le, új eszközöket szereztek be és telepítettek, valamint felújították az atlétikai pályákat.

Tavaszi nagyüzem a teniszezőknél
2024-06-06
Számos érmet szerezett a VUK SE Teniszszakosztálya a tavaszi hazai és országos rendezésű versenyeken – tájékozatott Dénes Tibor vezetőedző.

Értékteremtő fiatalok
2024-06-06
A Városi Gyermeknapon adták át a Barátság Kulturális Központ által alapított Janikovszky Éva Művészeti Díjakat az amatőr művészeti tevékenységet folytató gyerekeknek.

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM - SZEKRÉNYMESE
2024-06-06
Egyszer volt, hol nem volt, volt két szekrény, akik még az elmúlt században láttak napvilágot. 

Jani Bácsi!
2024-06-06
Emlékszem, amikor a jelenlegi otthonunkba költöztünk, egy Erkel körúti lakásba, Jani Bácsi volt az első lakó, aki érdeklődve tekintett ki a lépcsőházba, majd gyorsan be is mutatkozott. 

Három érem a modellvitorlás kupán
2024-06-06
Egy ezüst- és két bronzérmet nyert a Dunamenti Energia Modellező Klub a május 31. és június 2. között rendezett Kanizsa Kupán – tájékoztatott Kunvári Sándor az egyesületi tagja.

Alapkőletétel - Új otthon épül az időseknek
2024-06-04
A legmodernebb körülményeket biztosítja majd az a gondozóház, amelyet az egykori Százszorszép Óvoda épületéből, bővítéssel alakítanak ki. Az önkormányzati beruházásban megvalósuló intézmény alapkövét június 4-én tették le.

Eskütétel
2024-06-04
Vezér Mihály polgármester előtt, június 3-án letették esküjüket a szavazatszámláló bizottságok szervezetek által megbízott tagjai, akik a június 9-i helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és az európai parlamenti választások lebonyolításában vesznek részt. Százhalombatta 8 egyéni választókerületében mindenhol 2-2 szavazókörben lehet leadni a voksokat 6 és 19 óra között. A 16 szavazatszámláló bizottság hatóságnak, tagjai pedig hivatalos személynek minősülnek.

Megújult körülmények között folytatódhat a gyermekek fejlesztése
2024-06-03
Önkormányzati támogatásból újították fel a Szülők Fóruma Egyesület Kodály Zoltán sétányon található központi helyiségét.

Útlezárás
2024-06-03
A Polgármesteri Hivatal Műszaki Iroda tájékoztatása szerint a Csokonai utca 11-12. között az úttest teljes szélességében forgalomlassító küszöb építése történik, ezért a Csokonai utca 2024. június 3. és június 5. között mindkét irányból zsákutca lesz.

Űrutazás és az emberiség
2024-06-03
A fenti címmel tartott – beszélgetés keretében – lebilincselő előadást Farkas Bertalan, nyugalmazott dandártábornok vadászpilóta, az első magyar űrhajós a BKK színháztermében május 29-én. Meglepetés vendégként St. Martin köszöntötte zenéjével az űrhajóst és a megjelenteket.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.