2019. június 19. - Gyárfás napja
Szerda
Min:18°
Max:24°
Csütörtök
Min:17°
Max:27°
Péntek
Min:16°
Max:26°
Szombat
Min:16°
Max:27°
Vasárnap
Min:18°
Max:24°
A munka világa

A munkahelyek munkahelyeket generálnak - írta: CK
2015-07-16 - Évente 8 milliárd forinttal, öt év alatt összesen 40 milliárddal támogatja a magyar kormány Érd fejlesztését. Erről írt alá megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök és T. Mészáros András polgármester július 3-án. A tervek szerint ipari park, új rendőrség, bíróság, ügyészség, szabadidőparkok, kerékpárút jön létre a támogatással. Korszerűsítik és bővítik az óvodákat, iskolákat, középiskolákat, és a megyei jogú városban alakítják ki a megyei alapfokú képzés és a szakképzés adminisztrációs központját. A polgármesterrel arról beszélgettünk, milyen lehetőséget jelent mindez a munkahelyteremtés, a foglalkoztatás területén.
"Évek óta lobbizunk azért, hogy Érd valamilyen módon kompenzálhassa azt a hátrányát, hogy a Budapest miatt fejlettnek számító közép-magyarországi régióhoz tartozik, így nem juthat európai uniós forráshoz ebben a költségvetési ciklusban" – mondta a városvezető, aki már 2001-ben, a megyei közgyűlés elnökeként kezdeményezte, hogy a várható fejlesztési források megszerzése érdekében váljon ketté Budapest és a megye, ez a törekvése azonban nem járt sikerrel. Míg a 2007-13-as támogatási ciklusban közel 50 milliárd uniós pénzhez jutott a város, 2014 és ’20 között mindössze 800 millió forint megpályázására nyílt lehetősége.

Márpedig a pénznek bőven lenne helye, hiszen Érd lakossága rohamosan nőtt az elmúlt évtizedekben, míg az infrastruktúrája ezt közel sem tudta követni. A város – ahogy a polgármester fogalmazott – még nincs kész, de most példanélküli lehetőséget kapott.

Érden sosem a munkanélküliséggel volt a gond – mondta a polgármester -, hiszen az jelenleg is mindössze 3,5 százalék. Sokkal inkább az a baj, hogy közel harminc ezren ingáznak naponta a fővárosba dolgozni, és a középiskolások több mint fele ugyancsak utazik, ha tanulni akar. "A jelenlegi alvóváros helyett olyan kertvárost szeretnénk létrehozni, amely az urbanizáció minden előnyét – munkát, tanulást, sportot, szórakozást, korszerű közszolgáltatásokat – helyben biztosítja az itt élőknek." Ha pedig nem kell utazniuk, a pénzüket is itt fogják elkölteni, vagyis a több munkahely a szolgáltatói szektorban is több bevételt és több munkahelyet generál.

Érden már 2007-ben megalkották a Batthyányi Terv elnevezésű komplex városfejlesztési programot, amely alapján 2020-ig elkészülhet a fent vázolt korszerű, fejlődőképes és élhető város. 2013-ig jórészt uniós, kisebb részben állami támogatásból folyt a fejlesztés. Közel 500 kilométer csatorna épült, felújították a főteret, korszerűsítették és bővítették a rendelőintézetet, óvodák, iskolák újultak meg. A folytatáshoz most a kormány Modern Városok Programja kínált lehetőséget. A városvezetés elérte, hogy Érd is bekerüljön a közé a 23 település közé, amelyek kiemelt támogatásban részesülnek a következő években.

Mivel az infrastruktúra-bővítés a működési kiadások hosszú távú emelkedését jelenti, elsőként a gazdasági alapokat kell megteremteni hozzá. Érdnek jelenleg évi 1 milliárd az adóbevétele, amit 4-5 milliárdra szeretnének emelni új befektetők betelepítése révén. Ehhez 200 hektáros ipari parkot hoznak létre. A jelenleg magánkézben levő földterületeket az állam vásárolja meg és 99 évre használatba adja. T. Mészáros András szerint egy-másfél év alatt sikerülhet benépesíteni az ipari parkot, amelyre a főváros közelsége és Érd vasúti, vízi, közúti közlekedés tekintetében is központi elhelyezkedése a garancia. A polgármester jelentős számú új munkahely létrejöttében bízik, amely a szolgáltatói szektorban is foglalkoztatás-növekedést eredményezhet.

Komplex elképzelések születtek a szabadidős célú fejlesztésekről is. Így például a csapadékvíz-elvezetés korszerűsítését a "kis Tisza-tó" projekttel kötik össze. Tizenkét hektáros záportározót hoznak létre a főváros felőli oldalon, az úgynevezett Papi földeken, horgászati, csónakázási, sportlehetőségekkel. Ennek tervezése már megkezdődött. Érdi városliget lesz az egykori katonai bázisból a sóskúti határon, és vízi paradicsom a Duna partból, valamint a hozzá tartozó, jelenleg elmocsarasodott szigetből. Fenntartásukat fizetős szabadidős létesítmények tennék rentábilissá.

A jelenleginél kielégítőbb ellátás érdekében új óvoda és iskolakomplexum épül Parkvárosban, felújítják a Teleki Általános Iskolát és gyakorlatilag újjal váltják ki a Batthyányit. Közben a szaktárcával együttműködve bővítik a gimnáziumi férőhelyeket, és abban bíznak, hogy ha a három megyei szakoktatási központ közül az egyik Érden működik majd, a szakmunkásképzés is bővülhet majd.

Szeretnék egyetlen korszerű épületegyüttesbe telepíteni a szociális szolgáltatásokat, amelyek most elszórtan, javarészt régebbi családi házakban működnek. Ezzel jóval olcsóbbá válhat a feladatellátás, emellett emelt szintű, térítéses ellátások biztosítására is lehetőség nyílik.

Befejeznék az orvosi rendelő korszerűsítését, hogy végre a régebbi épületszárnyban is a legjobb körülmények között működjön a huszonhét szakellátás, és valamennyi közintézményük üzemeltetését szeretnék olcsóbbá tenni energiahatékonyságot növelő beruházásokkal.

Ha megteremtődnek a gazdasági alapok, a közlekedésfejlesztés is sorra kerül. Elsőként a nagy forgalmú be- és kivezető csomópontokat, majd a gyűjtő utakat tennék rendbe, a helyi tömegközlekedést pedig midibuszokkal oldanák meg. Kezdeményezik az állami, illetve vasúti tulajdonban levő közlekedési objektumok felújítását majd önkormányzati kezelésbe vételét, a közbiztonság javulását pedig a térfigyelő rendszer kameráinak jelentős bővítésétől várják.

A fejlesztések várhatóan az egész térség foglalkoztatási helyzetére pozitívan hatnak, de a mindennapok is kényelmesebbé válnak az itt élők számára, ha Cegléd helyett Érdre kerül a KLIK és a szakoktatás egyik megyei központja, ha elkészül az új rendőrkapitányság, és ügyészség valamint bíróság nyílik a közeli megyeközpontban. A "Batthyányi 2020" Terv azonban más elemeiben is kapcsolódik a szomszédos településekhez. Így például a vízellátást úgy tennék biztonságosabbá, hogy Budapest mellett a százhalombattai tulajdonú ercsi bázisból is szállítanák az ivóvizet Érdnek.

A megyei jogú városnak jelenleg közel 65 ezer állandó és 10 ezer ideiglenes lakosa van. T. Mészáros András szerint tíz év múlva a 90 ezret is elérheti a lélekszám, és a település egyre inkább megfelel majd mind az ott élőknek, mind pedig a megyeközponti szerepkörnek. Bár a mostani politikai döntéssel történelmi léptékű lehetőséget kaptak az előre lépésre, úgy véli, a térségi együttműködésben továbbra is sok a tartalék. Hat-nyolc település összefogásával olcsóbbá és hatékonyabbá lehetne tenni a hulladékkezelést, az egészségügyi és a szociális gondoskodást, valamint az ivóvízellátást. Utóbbit elősegítheti, hogy a tervek szerint kivásárolják a külföldi tulajdonost a víz- és csatornaművekből, hogy azok tisztán önkormányzati tulajdonba kerüljenek. 


További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
- László Bandy finisszázs - 2019-06-18
- Programajánló - 2019-06-17
- Várostörténeti előadás a könyvtárban - 2019-06-14
- EFOTT - 2019-06-11
- Programok a HBVK-ban - 2019-06-03
- Programajánló - 2019-06-03
- Programok a HBVK-ban - 2019-06-03
- Az elátkozott kúria - 2019-05-21
- Programajánló - 2019-05-20
- Pajor Tamás Százhalombattán - 2019-05-15
Választási hírek
Felhívások
1 százalék
2019-05-10 -
A személyijövedelemadó-bevallás mellett az idén is mindenki szabadon rendelkezhet befizetett adója 1+1 százalékáról. Az egyik 1 százalék felajánlható egy civil szervezetnek, további 1 százalék pedig valamely bevett egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak.
AKTUÁLIS
2019-06-12 - Tanácskozik a százhalombattai önkormányzat képviselő-testülete június 17-én, hétfőn 9 órakor. A meghívót a tervezett napirenddel itt adjuk közre.
2019-06-03 -
2019-05-31 - A vagyon elleni bűncselekmények megelőzése érdekében lakossági fórumot tart az önkormányzat a rendőrséggel közösen a BKK Színháztermében, június 4-én, kedden 15 órakor. 
LEGFRISSEBB HÍREINK
Felújítják a Csodaszarvas díszkutat
2019-06-19
Néhány hét múlva újra üzemel a főtéri Csodaszarvas díszkút Százhalombattán. Addigra újra cserélik a régi, kopott burkolatot.

Számos gondot megoldott a pótköltségvetés - Képviselő-testületi összefoglaló
2019-06-18
A költségvetési rendelet módosítása volt a képviselő-testület június 17-i ülésének fő témája Százhalombattán. Tárgyaltak az iskolaudvarok felújításáról, a sportegészségügyi ellátásról, a Matta-kerti közösségi tér és parkolóhelyek kialakításáról, illetve az egészségügyi szakellátásról és alapellátásról.

Tájékoztató a Gesztenyés úti társasház-építéssel kapcsolatban
2019-06-18
A Képviselő-testület kezdeményezésemre megtárgyalta az építkezéssel összefüggésben kialakult helyzetet.

Battai szerzők az Ünnepi Könyvhéten
2019-06-18
Új helyszínen került megrendezésre az idei Ünnepi Könyvhét, a Duna-korzó hangulata sokaknak adott felejthetetlen élményt. Minden bizonnyal azoknak is, akik a Véghelyi Balázs által vezetett Üveghegy Kiadó pavilonjánál álltak meg szemlézgetni.

Maradtak az élen
2019-06-18
Két győzelemmel és egy vereséggel zárta a Magyar Lábtenisz Csapatbajnokság harmadik fordulóját a százhalombattai Dx-Trade csapata június 8-án, Budapesten.

Könyvek ünnepe
2019-06-18
Negyedik alkalommal szervezett Battai Könyvünnepet a Hamvas Béla Városi Könyvtár Százhalombattán június 7-én. Bár az egész napos rendezvény gazdag kínálattal várta a városlakókat, a reméltnél kevesebben vettek részt.

Battai Gurítók - nyáron
2019-06-18
A tavaszi szezon végeztével a Battai Gurítók játékosai különböző meghívásos versenyeken vettek részt.

Fazekas István: Erdélyiség térben és időben
2019-06-18
Gondolná-e valaki, hogy a deklarált szólásszabadság keretei között az elcsatolt területek magyarjainak esetenként nehezebb hozzájutniuk egy-egy anyaországban megjelent könyvhöz vagy folyóirathoz, mint a hetvenes-nyolcvanas években? 

Szúnyogok
2019-06-17
Az elmúlt héten kétszer és ezen a héten is kétszer végeztet szúnyogirtást az önkormányzat Százhalombattán. A SZÁKOM folyamatosan figyeli az előrejelzést és az időjáráshoz igazítja a munkát.

Partneri együttműködés
2019-06-17
A Petrolszolg Kft. munkatársai kapták az idei Aranyszív-díjat a Sérültekért Alapítványtól Százhalombattán június 15-én. Az elismerést 2003-ban alapította a civil szervezet azok számára, akik kiemelkedően sokat tesznek a fogyatékkal élő emberekért.

A sport nagykövetei
2019-06-17
Többszáz gyerek, szülő, nagyszülő és edző vett részt a VUK SE hagyományos, családias hangulatú évzáróján június 16-án az óvárosi focipályán. Az eseményen az immár tizenhét éve működő egyesület valamennyi szakosztálya képviseltette magát.

Óvárosi Focikupa
2019-06-17

Sportos szezonzáró
2019-06-17
Szezonzáró családi napot tartott a B-Cool Dance és a SZVISE öt szakága Százhalombattán, a Csónakázó-tónál június 16-án.

Modellező világkupa
2019-06-17
Hatodik helyezést ért el Tokaji Tamás, a Dunamenti Energia Modellező Klub versenyzője a körrepülő műrepülő (F2B) világkupafordulóján, a Jozef Gabris emlékversenyen június 8-9-én a szlovákiai Homonnán. 

Közúti balesetek
2019-06-14
Felborult egy személyautó csütörtökön délután az M5-os autópálya 34-es kilométerénél, Százhalombatta közelében.

Jól gazdálkodtak a közvagyonnal
2019-06-14
A százhalombattai önkormányzat Gazdálkodási, Pénzügyi és Integrációs Bizottsága megvitatta a költségvetés módosítására érkezett intézményi és egyesületi kérelmeket, tárgyalt a Matta-kert parkolási helyzetével kapcsolatos javaslatról, valamint az önkormányzat állampapírvásárlását is támogatta június 12-i ülésén.

Hasznos tippek az M7-esen közlekedőknek a nyári hónapokra
2019-06-14
Pénteken vége a tanítási időszaknak, ezzel együtt beindul a nyári idegen- és közúti forgalom az M7-es autópályán hétvégenként. A torlódások és balesetek ilyenkor gyakoriak a Balatonra vezető gyorsforgalmi úton, az üzemeltető Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért több hasznos tippel is szolgál a közlekedőknek, hogy az utazásuk kellemes és stresszmentes legyen.

Székelyföldön jártak az Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanulói
2019-06-14
Két kiránduláson összesen csaknem nyolcvan tanuló vett részt idén a Határtalanul pályázat keretében megrendezett romániai úton.

A természet kincs
2019-06-14
Tizenkilencedik alkalommal szervezte meg a Középiskolások Környezetvédelmi Konferenciáját a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium június 7-én.

Maradtak az élen
2019-06-14
Két győzelemmel és egy vereséggel zárta a százhalombattai Dx-Trade csapata a Magyar Lábtenisz Csapatbajnokság harmadik fordulóját június 8-án, Budapesten.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.