2019. június 19. - Gyárfás napja
Szerda
Min:18°
Max:24°
Csütörtök
Min:17°
Max:27°
Péntek
Min:16°
Max:26°
Szombat
Min:16°
Max:27°
Vasárnap
Min:18°
Max:24°
A munka világa

Nyelv- és szaktudással rendelkező munkavállalókat keresnek az ipari parkba - írta: CK
2015-07-02 - A Batta Intech Vállalkozási Központ bérlőit is beleszámítva közel hatvan vállalkozás működik a tizenöt éve átadott Batta Ipari Parkban. A cégek szinte folyamatosan keresnek alkalmazottat bizonyos szakmákban és szakterületeken – tájékoztatott Varga Imre, a létesítményt üzemeltető Szákom Kft. munkatársa.    
Jelenleg összesen több mint ezren dolgoznak a BIP területén. A munkavállalók mintegy 30 százaléka százhalombattai, a többiek a környező településekről, a Budapest-Pusztaszabolcs által határolt területről járnak be.
 
A pénzügyi-gazdasági világválság a BIP működésére is rányomta bélyegét, a beruházási és vállalkozási kedv visszatérése 2014 eleje óta érzékelhető, azóta megélénkült a telekvásárlás, valamint az iroda- és műhelybérlés. 2013-hoz képest tíz százalékkal emelkedett a foglalkoztatottak létszáma is. A Batta Intech Központ kihasználtsága 95 százalékra emelkedett. Mindössze egy iroda és egy raktárhelyiség szabad, de ezt a helyzetet optimálisként értékelik az üzemeltetők, mivel a meglévő bérlők aktuális tevékenységük szerint rendszeresen igényelnek egy-egy plusz helyiséget hosszabb-rövidebb időre.
 
Jól halad a 2011-ben átadott északi bővítési terület értékesítése is. Eddig a tízhektáros ingatlannak mintegy hatvan százaléka talált vevőre. Az első beruházók már építkeznek, három-négy cég még az idén ősszel megkezdi tevékenységét. A déli bővítés egyelőre az előkészítés fázisában tart. Az eredetileg 70 hektáros BIP most 80 hektáron üzemel.
 
A Nemzetgazdasági Minisztérium szigorú kritériumokhoz köti az "ipari park" minősítés megszerzését. Számít az érintett terület mérete, infrastruktúrája, a betelepültség mértéke. Amely ingatlan nem felel meg a feltételeknek, el is veszítheti az ipari park státuszt és az azzal együtt járó előnyöket. A közeljövőben kiírásra kerülő TÁMOP fejlesztési pályázaton például nagyobb eséllyel jutnak forráshoz azok a vállalkozások, amelyek ipari parkban üzemelnek.
 
Bár voltak szűkösebb, eseménytelenebb évek, a BIP átadása óta folyamatosan fejlődik. Kicsit olyan, mint egy második város a lakótelep mellett, amely egyre inkább benépesedik. A Szákom most saját beruházása keretében 3000 négyzetméteres zárt parkolót épít a Batta Intech mellé áruszállítással foglalkozó irodabérlője számára. A cég tizennégy kamiont fog elhelyezni az új parkolóban, amely egy hónapon belül készül el.
 
A BIP számára a tapasztalatok szerint a már betelepült vállalkozások ajánlása a legjobb reklám, ezért Varga Imre és munkatársai igyekeznek minél jobb szolgáltatásokat biztosítani és minden létező segítséget megadni a cégek számára. Korábban, amíg például az építési engedélyeztetés önkormányzati feladat volt, többet tudtak segíteni a betelepülőknek, de helyi kapcsolati tőkéjük még így is igen értékes az újonnan érkezők számára. Mindemellett hazai ipari ingatlanforgalmazókkal és a Nemzeti Külgazdasági Hivatallal is kapcsolatban vannak a potenciális befektetők elérése érdekében.
 
A 2015-ös virilisták, a húsz legnagyobb adófizető cég közül hét tevékenykedik a Batta Ipari Park területén. A cégek számára a jó fekvés, a közlekedési hálózatok közelsége és a megfelelő infrastruktúra mellett a helyi adók mértéke a legfontosabb szempont, amikor telephelyet keresnek.
 
Természetesen nem elhanyagolható kérdés a megfelelő munkaerő rendelkezésre állása sem. Míg segéd- és betanított munkára mindig bőségesen találnak embereket a BIP területén működő cégek, bizonyos szakterületeken szinte folyamatosan szakember-hiánnyal küzdenek. Varga Imre nap mint nap találkozik azzal a munkaadói panasszal, hogy nagyon nehéz olyan szakképzett munkást találni, aki valóban érti a szakmáját és nemcsak "dolgozgatni, hanem valóban dolgozni" akar. A leggyakrabban keresett szakmák közé tartozik a felületkezelő festőmester, a CNC esztergályos, a magas emelésű targoncakezelő, a nyelveket (angolt illetve németet) beszélő adminisztrátor és titkársági dolgozó, a lakatos és hegesztő szakmunkás, az elektronikai, mechatronikai mérnök, üzemmérnök, valamint a gépésztechnikus. (A képen a Trend-Papír Kft. épülő üzemcsarnoka látható. A szomszédos telken megkezdődtek a szerverpark földmunkái.) 

További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
- László Bandy finisszázs - 2019-06-18
- Programajánló - 2019-06-17
- Várostörténeti előadás a könyvtárban - 2019-06-14
- EFOTT - 2019-06-11
- Programok a HBVK-ban - 2019-06-03
- Programajánló - 2019-06-03
- Programok a HBVK-ban - 2019-06-03
- Az elátkozott kúria - 2019-05-21
- Programajánló - 2019-05-20
- Pajor Tamás Százhalombattán - 2019-05-15
Választási hírek
Felhívások
1 százalék
2019-05-10 -
A személyijövedelemadó-bevallás mellett az idén is mindenki szabadon rendelkezhet befizetett adója 1+1 százalékáról. Az egyik 1 százalék felajánlható egy civil szervezetnek, további 1 százalék pedig valamely bevett egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak.
AKTUÁLIS
2019-06-12 - Tanácskozik a százhalombattai önkormányzat képviselő-testülete június 17-én, hétfőn 9 órakor. A meghívót a tervezett napirenddel itt adjuk közre.
2019-06-03 -
2019-05-31 - A vagyon elleni bűncselekmények megelőzése érdekében lakossági fórumot tart az önkormányzat a rendőrséggel közösen a BKK Színháztermében, június 4-én, kedden 15 órakor. 
LEGFRISSEBB HÍREINK
Felújítják a Csodaszarvas díszkutat
2019-06-19
Néhány hét múlva újra üzemel a főtéri Csodaszarvas díszkút Százhalombattán. Addigra újra cserélik a régi, kopott burkolatot.

Számos gondot megoldott a pótköltségvetés - Képviselő-testületi összefoglaló
2019-06-18
A költségvetési rendelet módosítása volt a képviselő-testület június 17-i ülésének fő témája Százhalombattán. Tárgyaltak az iskolaudvarok felújításáról, a sportegészségügyi ellátásról, a Matta-kerti közösségi tér és parkolóhelyek kialakításáról, illetve az egészségügyi szakellátásról és alapellátásról.

Tájékoztató a Gesztenyés úti társasház-építéssel kapcsolatban
2019-06-18
A Képviselő-testület kezdeményezésemre megtárgyalta az építkezéssel összefüggésben kialakult helyzetet.

Battai szerzők az Ünnepi Könyvhéten
2019-06-18
Új helyszínen került megrendezésre az idei Ünnepi Könyvhét, a Duna-korzó hangulata sokaknak adott felejthetetlen élményt. Minden bizonnyal azoknak is, akik a Véghelyi Balázs által vezetett Üveghegy Kiadó pavilonjánál álltak meg szemlézgetni.

Maradtak az élen
2019-06-18
Két győzelemmel és egy vereséggel zárta a Magyar Lábtenisz Csapatbajnokság harmadik fordulóját a százhalombattai Dx-Trade csapata június 8-án, Budapesten.

Könyvek ünnepe
2019-06-18
Negyedik alkalommal szervezett Battai Könyvünnepet a Hamvas Béla Városi Könyvtár Százhalombattán június 7-én. Bár az egész napos rendezvény gazdag kínálattal várta a városlakókat, a reméltnél kevesebben vettek részt.

Battai Gurítók - nyáron
2019-06-18
A tavaszi szezon végeztével a Battai Gurítók játékosai különböző meghívásos versenyeken vettek részt.

Fazekas István: Erdélyiség térben és időben
2019-06-18
Gondolná-e valaki, hogy a deklarált szólásszabadság keretei között az elcsatolt területek magyarjainak esetenként nehezebb hozzájutniuk egy-egy anyaországban megjelent könyvhöz vagy folyóirathoz, mint a hetvenes-nyolcvanas években? 

Szúnyogok
2019-06-17
Az elmúlt héten kétszer és ezen a héten is kétszer végeztet szúnyogirtást az önkormányzat Százhalombattán. A SZÁKOM folyamatosan figyeli az előrejelzést és az időjáráshoz igazítja a munkát.

Partneri együttműködés
2019-06-17
A Petrolszolg Kft. munkatársai kapták az idei Aranyszív-díjat a Sérültekért Alapítványtól Százhalombattán június 15-én. Az elismerést 2003-ban alapította a civil szervezet azok számára, akik kiemelkedően sokat tesznek a fogyatékkal élő emberekért.

A sport nagykövetei
2019-06-17
Többszáz gyerek, szülő, nagyszülő és edző vett részt a VUK SE hagyományos, családias hangulatú évzáróján június 16-án az óvárosi focipályán. Az eseményen az immár tizenhét éve működő egyesület valamennyi szakosztálya képviseltette magát.

Óvárosi Focikupa
2019-06-17

Sportos szezonzáró
2019-06-17
Szezonzáró családi napot tartott a B-Cool Dance és a SZVISE öt szakága Százhalombattán, a Csónakázó-tónál június 16-án.

Modellező világkupa
2019-06-17
Hatodik helyezést ért el Tokaji Tamás, a Dunamenti Energia Modellező Klub versenyzője a körrepülő műrepülő (F2B) világkupafordulóján, a Jozef Gabris emlékversenyen június 8-9-én a szlovákiai Homonnán. 

Közúti balesetek
2019-06-14
Felborult egy személyautó csütörtökön délután az M5-os autópálya 34-es kilométerénél, Százhalombatta közelében.

Jól gazdálkodtak a közvagyonnal
2019-06-14
A százhalombattai önkormányzat Gazdálkodási, Pénzügyi és Integrációs Bizottsága megvitatta a költségvetés módosítására érkezett intézményi és egyesületi kérelmeket, tárgyalt a Matta-kert parkolási helyzetével kapcsolatos javaslatról, valamint az önkormányzat állampapírvásárlását is támogatta június 12-i ülésén.

Hasznos tippek az M7-esen közlekedőknek a nyári hónapokra
2019-06-14
Pénteken vége a tanítási időszaknak, ezzel együtt beindul a nyári idegen- és közúti forgalom az M7-es autópályán hétvégenként. A torlódások és balesetek ilyenkor gyakoriak a Balatonra vezető gyorsforgalmi úton, az üzemeltető Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért több hasznos tippel is szolgál a közlekedőknek, hogy az utazásuk kellemes és stresszmentes legyen.

Székelyföldön jártak az Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanulói
2019-06-14
Két kiránduláson összesen csaknem nyolcvan tanuló vett részt idén a Határtalanul pályázat keretében megrendezett romániai úton.

A természet kincs
2019-06-14
Tizenkilencedik alkalommal szervezte meg a Középiskolások Környezetvédelmi Konferenciáját a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium június 7-én.

Maradtak az élen
2019-06-14
Két győzelemmel és egy vereséggel zárta a százhalombattai Dx-Trade csapata a Magyar Lábtenisz Csapatbajnokság harmadik fordulóját június 8-án, Budapesten.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.