2019. december 13. - Luca napja
Péntek
Min:2°
Max:5°
Szombat
Min:3°
Max:7°
Vasárnap
Min:2°
Max:7°
Hétfő
Min:3°
Max:8°
Kedd
Min:6°
Max:12°
Zöld pillangó
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Zöldpillangó a Föld napján
2012-04-11 - A Föld védelmére egy amerikai egyetemista, Denis Hayes indított mozgalmat 1970. április 22-én. Már akkor 25 millió amerikait állított maga mellé, akik felemelték szavukat a természetért. Ez a történelmi jelentőségű esemény számos fontos változást hozott: szigorúbb törvények születtek a Föld megóvása érdekében, új környezetvédő szervezetek alakultak, sokan változtattak addigi életmódjukon, és tértek át ökológiailag érzékenyebb életvitelre. Azóta világszerte sokféle akcióval ünneplik ezekben a napokban a Földet. Az alábbiakban a magyarországi programválasztékból adunk ízelítőt.
A Fővárosi Állat- és Növénykert egyhetes Földfesztivállal ünnepel április 16. és 22. között. Hétköznap elsősorban óvodás és kisiskolás csoportokat, hétvégén családokat várnak programjaikra. A Természettudományi Múzeumban (VIII. kerület, Ludovika tér) szintén több napon keresztül – 18. és 22. között – a természet furcsaságaival, hétvégén kézműves foglalkozással várják a látogatókat.
Nemrégiben számoltunk be ebben a rovatban az aquapóniáról. Csobánkán, a Cserkészparkban április 21-től júniusig, minden hónap harmadik hétvégéjén a gyakorlatban is ismerkedhetnek a növénytermesztés legújabb sikertörténetével az érdeklődők.

Április 21-én reggel 9-kor, a Tétényi fennsíkon, az egykori hizlaldánál (Rókales u. 2-4., a Fitoland kertészet bejáratánál) motoros kaszákkal készülnek nekivágni a lósóska-mezőnek a kerület zöld önkéntesei, akik további segítőket várnak a helyszínen.

Szintén 21-én a bakonyi Vinye községbe várják mindazokat, akik nyomot szeretnének hagyni a világban. Nyolcadik alkalommal szervezik meg az "Ültess fát a jövőért!" környezetvédelmi rendezvényt vetélkedővel, erőpróbával. Az egész napos program megkoronázása a saját névtáblával ellátott facsemete elültetése.
Április 22-én tizenhetedik alkalommal tartanak takarítóakciót Budapest egyik legösszetettebb (és legkényelmesebben megközelíthető) kirándulóhelyén, a Gellért-hegyen. 9 órakor a püspök szobránál találkoznak az önkéntesek a szervezőkkel, akik az egyéni és csoportos jelentkezőket ellátják a megfelelő eszközökkel. A program keretében alpinisták extrém helyekről szedik össze a lehullott hulladékot, a precízebbek korlátfestéssel, a kényelmesek ösvények melletti szemétszedéssel tehetnek a szebb környezetért.

Az V. kerületi Erzsébet téren, vasárnap 14 órától ÖkoTeregetés keretében csereberélhetjük, alakíthatjuk, különleges kiegészítőkkel izgalmassá varázsolhatjuk megunt gönceinket. Ami mégis ott marad, azt rászorulóknak juttatják el.

Szintén vasárnap, 10 órától a II. kerületi Pál-völgyi kőfejtőben a Föld Napja Alapítvány szervezésében természetismereti és ügyességi vetélkedők, állatbemutatók, kézműves-foglalkozások és Gryllus Vilmos koncertje teszi családiassá és teljessé a Föld napi programot.

A Budakeszi Vadasparkban reggel 9-től népi kézműves mesterségek művelői osztják meg értékes tudásukat és mutatják be a Föld kincseiből készült termékeiket.

Vasárnap délután az elmaradhatatlan Critical Mass, a kerékpáros felvonulás teszi le országszerte voksát az egészségesebb világ mellett. Budapesten a többezres tömeg 16 órától végighömpölyög a XIII. kerületi Szent István parktól, az Andrássy úton át, a Városligetig, ahol látványos bringaemeléssel hívják fel a figyelmet egy élhetőbb élet lehetőségére. Az akcióhoz vidéki városok – például Veszprém, Székesfehérvár, Szeged, Debrecen, Békéscsaba és Csíkszereda is – csatlakoznak.

Gyaloglással is ünnepelhetünk. A Föld Napja Kupa túrabajnokság célja, hogy fejlődjenek a természetjárók ismeretei és tájékozódási képességei. A túrázók 22-én, reggel 10 órakor indulnak a XVIII. kerületi Dráva utcai óvodától, és oda is érkeznek vissza a különböző nehézségű erdei séták végén. Ugyanaznap, szintén 10 órától a Hűvösvölgyből indul a geocaching-túra, amely műfajnak egyre több követője akad hazánkban is. Sőt, Százhalombattán is találhatunk geocaching-kincseket, ha ügyesen keresünk!

Április 23-án nyolcadik alkalommal szervez a Magyar Közút Nonprofit Zrt. országos takarító akciót. A szervezők a csatlakozók számára kesztyűt, láthatósági mellényt biztosítanak és gondoskodnak az összegyűjtött hulladék elszállításáról. Egyéni és csoportos jelentkezőket is várnak, de számítanak az önkormányzatok, civil szervezetek és iskolák csatlakozására is.

A százhalombattai Faluvédő Egylet – Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálata a városi könyvtárban rendez földnapi ünnepséget április 20-án, 17 órakor. Kihirdetik videóspot-pályázatuk győzteseit és bemutatják a nyertes kisfilmeket, díjazzák a rajzpályázatukra beérkezett alkotásokat, emellett kisfilmek, versek, zeneművek is bemutatásra kerülnek a földünnepen. (A képen a 2011-es ÖkoTeregetés az Erzsébet téren.)


AKTUÁLIS
2019-12-11 -
2019-11-25 - Véglegesen lezárja az Olajmunkás útról nyíló, Franciska-pusztára bevezető utat a vasútépítő konzorcium a mai napon.  A SZÁKOM Kft. telephelyét – a városi hulladéklerakót és a Hulladékudvart – csak az Ipari Parkon keresztül lehet megközelíteni.
2019-11-15 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Fénysugárlélek - Keleti Anikó kiállítása a HBVK-ban
2019-12-12
Adventi kiállítás nyílt a Hamvas Béla Városi Könyvtárban Keleti Anikó festőművész alkotásiból. A tárlat január 3-ig látható. Az alábbiakban László Bandy megnyitója olvasható.

Agyhullámok tengerén
2019-12-12
A téma három szakértője mellett a százhalombattai dr. Kovács Erika PhD, a  Delfinekkel Együtt az Autistákért (DEA) Alapítvány alapítója volt a vendége a Duna TV Ridikül című talkshowjának december 4-én.

112, ha baj van!
2019-12-12
A tájékoztató letölthető innen!

Bűnszövetségben károsítottak meg pénzintézeteket több száz millió forinttal
2019-12-12
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. december 11-én megszüntette a letartóztatását és elrendelte bűnügyi felügyeletét annak a férfinak, akit a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett különösen nagy kárt okozó csalás bűntettével gyanúsít.

Kiégett egy autó
2019-12-11
Kigyulladt egy gépkocsi kedden éjfélkor Százhalombattán, a Fuvaros utcában.

Mozgalmas hónapot zártak a battai karatésok
2019-12-11
Tizenöten vettek részt a Százhalombattai Karate Egyesületből a negyedik V4 kupán és szemináriumon Sopronban november közepén.

Súlyosan bántalmazta élettársát a részeg férfi Monoron
2019-12-11
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. december 10-én elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Monori Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntette miatt folytat nyomozást.

Közös ünnepvárás
2019-12-11
A szeles, esős idő ellenére is nagyon sokan vettek részt a településrészek közös fadíszítésén Urbárium-Újtelepvárosrészben és Dunafüreden december 9-én.

Kecske Kupa
2019-12-10
A Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskolában tartják az idei Kecske Kupa Csapatversenyt. A számtanra, algebrára, geometriára és logikára épülő kétfordulós megyei versenyt a Matematikában Tehetséges Gyermekekért Alapítvány szervezi.

Édes Janka
2019-12-10
Csányi Vilmos etológusprofesszor harmadik kutyás könyvét is László Bandy illusztrálta. A könyvesboltokban néhány hete megjelent Édes Janka történetéről a városunkban élő képzőművész mesélt.

Súlyosan bántalmazta élettársát a részeg férfi Monoron
2019-12-10
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. december 10-én elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Monori Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntette miatt folytat nyomozást.

Diákolimpiai bajnokok
2019-12-10
Egyéniben és – Blaner Dáviddal, valamint Papp Mátéval - csapatban is megnyerte a sportlövő diákolimpia országos döntőjét Joó Attila, a SZISZKI diákja és a Százhalombattai Lövészklub versenyzője a középiskolások légpisztoly 40 lövéses számában december 7-én Székesfehérváron. Nagy Zsófia és Klem Barnabás III. helyezést értek el kategóriájukban.

A mamahotel csapdájában - Mindenütt jó, de legjobb otthon?
2019-12-10
Habár a fogalom nem új keletű, a "mamahotelek" száma jelentősen megugrott az elmúlt évtizedben. A témáról dr. Feikné Nagy Judit szexológus, szexuálterapeuta tartott előadást a Hamvas Béla Városi Könyvtárban október 7-én.

Ifjúság és irodalom
2019-12-10
Egésznapos rendezvényt szervezett középiskolások számára a SZIKE-Ifjúsági Műhely a Hamvas Béla Városi Könyvtárban, Százhalombattán december 2-án. A színes és tartalmas élményen osztoztak a százhalombattai Arany János és Széchenyi István gimnázium, valamint a budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tanulói.

Ünnepi munkarend a SZÁKOM-nál
2019-12-10
Közzétette ünnepi munkarendjét a SZÁKOM Nonprofit Kft. Százhalombattán.

Vidám ének hangja szállt
2019-12-09
A hideg, ködös idő ellenére vidámsággal és élettel telt meg Százhalombatta főtere, amikor megérkeztek az ovisok és kisiskolások a hagyományos fadíszítésre december 9-én délelőtt. A mindenki karácsonyfájához idén is mindegyik óvoda és iskola küldött csoportot, amely elhelyezhette a gyerekek által készített díszeket.

Veretlen bajnokok
2019-12-09
Nem találtak legyőzőre a Százhalombattai VUK SE legfiatalabb focistái az ország legnagyobb utánpótlás-tornáján, a Sátorkupán november 30-án Gödöllőn.

Javulhat a közvilágítás
2019-12-09
Kiemelt ügyfélként kezeli az ELMŰ Százhalombattát és a jövőben magasabb szinten koordinálja a közvilágítás kiegyensúlyozott és folyamatos működését. Erről állapodott meg az önkormányzat és a szolgáltató – tájékoztatott a Városháza.

Csillogó érmek a fa alá
2019-12-09
Két arany-, hét ezüst- és négy bronzéremmel gyarapították gyűjteményüket a Százhalombattai VUK SE szenior úszói az Évzáró Kupa nemzetközi rövidpályás szenior úszóversenyen, Budapesten az elmúlt hétvégén.

Helytállás és lánykérés
2019-12-09
36:25-re (13:14) vesztett az SZKE III a Bugyi otthonában a megyei felnőtt férfi kézilabdabajnokság december 7-i utolsó fordulóján, amely meglepő és romatikus fordulatot vett.SZKE: Pruch Cs., Mélypataki B., (kapusok) Tóth Cs. 2., Fodor G. 1., Isépy Zs. 6., Bán J., HÓKA A. 11., Szabó A. 3., Oláh L., Mészáros N., Petri P. 2

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.