2022. május 16. - Pünkösd napja
Hétfő
Min:14°
Max:25°
Kedd
Min:15°
Max:21°
Szerda
Min:11°
Max:19°
Csütörtök
Min:8°
Max:22°
Péntek
Min:11°
Max:26°
Zöld pillangó
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Zöldpillangó a Föld napján
2012-04-11 - A Föld védelmére egy amerikai egyetemista, Denis Hayes indított mozgalmat 1970. április 22-én. Már akkor 25 millió amerikait állított maga mellé, akik felemelték szavukat a természetért. Ez a történelmi jelentőségű esemény számos fontos változást hozott: szigorúbb törvények születtek a Föld megóvása érdekében, új környezetvédő szervezetek alakultak, sokan változtattak addigi életmódjukon, és tértek át ökológiailag érzékenyebb életvitelre. Azóta világszerte sokféle akcióval ünneplik ezekben a napokban a Földet. Az alábbiakban a magyarországi programválasztékból adunk ízelítőt.
A Fővárosi Állat- és Növénykert egyhetes Földfesztivállal ünnepel április 16. és 22. között. Hétköznap elsősorban óvodás és kisiskolás csoportokat, hétvégén családokat várnak programjaikra. A Természettudományi Múzeumban (VIII. kerület, Ludovika tér) szintén több napon keresztül – 18. és 22. között – a természet furcsaságaival, hétvégén kézműves foglalkozással várják a látogatókat.
Nemrégiben számoltunk be ebben a rovatban az aquapóniáról. Csobánkán, a Cserkészparkban április 21-től júniusig, minden hónap harmadik hétvégéjén a gyakorlatban is ismerkedhetnek a növénytermesztés legújabb sikertörténetével az érdeklődők.

Április 21-én reggel 9-kor, a Tétényi fennsíkon, az egykori hizlaldánál (Rókales u. 2-4., a Fitoland kertészet bejáratánál) motoros kaszákkal készülnek nekivágni a lósóska-mezőnek a kerület zöld önkéntesei, akik további segítőket várnak a helyszínen.

Szintén 21-én a bakonyi Vinye községbe várják mindazokat, akik nyomot szeretnének hagyni a világban. Nyolcadik alkalommal szervezik meg az "Ültess fát a jövőért!" környezetvédelmi rendezvényt vetélkedővel, erőpróbával. Az egész napos program megkoronázása a saját névtáblával ellátott facsemete elültetése.
Április 22-én tizenhetedik alkalommal tartanak takarítóakciót Budapest egyik legösszetettebb (és legkényelmesebben megközelíthető) kirándulóhelyén, a Gellért-hegyen. 9 órakor a püspök szobránál találkoznak az önkéntesek a szervezőkkel, akik az egyéni és csoportos jelentkezőket ellátják a megfelelő eszközökkel. A program keretében alpinisták extrém helyekről szedik össze a lehullott hulladékot, a precízebbek korlátfestéssel, a kényelmesek ösvények melletti szemétszedéssel tehetnek a szebb környezetért.

Az V. kerületi Erzsébet téren, vasárnap 14 órától ÖkoTeregetés keretében csereberélhetjük, alakíthatjuk, különleges kiegészítőkkel izgalmassá varázsolhatjuk megunt gönceinket. Ami mégis ott marad, azt rászorulóknak juttatják el.

Szintén vasárnap, 10 órától a II. kerületi Pál-völgyi kőfejtőben a Föld Napja Alapítvány szervezésében természetismereti és ügyességi vetélkedők, állatbemutatók, kézműves-foglalkozások és Gryllus Vilmos koncertje teszi családiassá és teljessé a Föld napi programot.

A Budakeszi Vadasparkban reggel 9-től népi kézműves mesterségek művelői osztják meg értékes tudásukat és mutatják be a Föld kincseiből készült termékeiket.

Vasárnap délután az elmaradhatatlan Critical Mass, a kerékpáros felvonulás teszi le országszerte voksát az egészségesebb világ mellett. Budapesten a többezres tömeg 16 órától végighömpölyög a XIII. kerületi Szent István parktól, az Andrássy úton át, a Városligetig, ahol látványos bringaemeléssel hívják fel a figyelmet egy élhetőbb élet lehetőségére. Az akcióhoz vidéki városok – például Veszprém, Székesfehérvár, Szeged, Debrecen, Békéscsaba és Csíkszereda is – csatlakoznak.

Gyaloglással is ünnepelhetünk. A Föld Napja Kupa túrabajnokság célja, hogy fejlődjenek a természetjárók ismeretei és tájékozódási képességei. A túrázók 22-én, reggel 10 órakor indulnak a XVIII. kerületi Dráva utcai óvodától, és oda is érkeznek vissza a különböző nehézségű erdei séták végén. Ugyanaznap, szintén 10 órától a Hűvösvölgyből indul a geocaching-túra, amely műfajnak egyre több követője akad hazánkban is. Sőt, Százhalombattán is találhatunk geocaching-kincseket, ha ügyesen keresünk!

Április 23-án nyolcadik alkalommal szervez a Magyar Közút Nonprofit Zrt. országos takarító akciót. A szervezők a csatlakozók számára kesztyűt, láthatósági mellényt biztosítanak és gondoskodnak az összegyűjtött hulladék elszállításáról. Egyéni és csoportos jelentkezőket is várnak, de számítanak az önkormányzatok, civil szervezetek és iskolák csatlakozására is.

A százhalombattai Faluvédő Egylet – Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálata a városi könyvtárban rendez földnapi ünnepséget április 20-án, 17 órakor. Kihirdetik videóspot-pályázatuk győzteseit és bemutatják a nyertes kisfilmeket, díjazzák a rajzpályázatukra beérkezett alkotásokat, emellett kisfilmek, versek, zeneművek is bemutatásra kerülnek a földünnepen. (A képen a 2011-es ÖkoTeregetés az Erzsébet téren.)


Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Hat danos judo mester
2022-05-03
Ünnepélyes keretek között, a Budapesti UTE Jégcsarnokban április 30-án rendezett Nemzetközi Judo Versenyen vehette át sportszakmai elismerésként VI. danját Szél Pál. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.