2019. augusztus 22. - Menyhért napja
Csütörtök
Min:18°
Max:28°
Péntek
Min:17°
Max:28°
Szombat
Min:19°
Max:31°
Vasárnap
Min:20°
Max:31°
Hétfő
Min:22°
Max:31°
Zöld pillangó
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Zöldpillangó a Föld napján
2012-04-11 - A Föld védelmére egy amerikai egyetemista, Denis Hayes indított mozgalmat 1970. április 22-én. Már akkor 25 millió amerikait állított maga mellé, akik felemelték szavukat a természetért. Ez a történelmi jelentőségű esemény számos fontos változást hozott: szigorúbb törvények születtek a Föld megóvása érdekében, új környezetvédő szervezetek alakultak, sokan változtattak addigi életmódjukon, és tértek át ökológiailag érzékenyebb életvitelre. Azóta világszerte sokféle akcióval ünneplik ezekben a napokban a Földet. Az alábbiakban a magyarországi programválasztékból adunk ízelítőt.
A Fővárosi Állat- és Növénykert egyhetes Földfesztivállal ünnepel április 16. és 22. között. Hétköznap elsősorban óvodás és kisiskolás csoportokat, hétvégén családokat várnak programjaikra. A Természettudományi Múzeumban (VIII. kerület, Ludovika tér) szintén több napon keresztül – 18. és 22. között – a természet furcsaságaival, hétvégén kézműves foglalkozással várják a látogatókat.
Nemrégiben számoltunk be ebben a rovatban az aquapóniáról. Csobánkán, a Cserkészparkban április 21-től júniusig, minden hónap harmadik hétvégéjén a gyakorlatban is ismerkedhetnek a növénytermesztés legújabb sikertörténetével az érdeklődők.

Április 21-én reggel 9-kor, a Tétényi fennsíkon, az egykori hizlaldánál (Rókales u. 2-4., a Fitoland kertészet bejáratánál) motoros kaszákkal készülnek nekivágni a lósóska-mezőnek a kerület zöld önkéntesei, akik további segítőket várnak a helyszínen.

Szintén 21-én a bakonyi Vinye községbe várják mindazokat, akik nyomot szeretnének hagyni a világban. Nyolcadik alkalommal szervezik meg az "Ültess fát a jövőért!" környezetvédelmi rendezvényt vetélkedővel, erőpróbával. Az egész napos program megkoronázása a saját névtáblával ellátott facsemete elültetése.
Április 22-én tizenhetedik alkalommal tartanak takarítóakciót Budapest egyik legösszetettebb (és legkényelmesebben megközelíthető) kirándulóhelyén, a Gellért-hegyen. 9 órakor a püspök szobránál találkoznak az önkéntesek a szervezőkkel, akik az egyéni és csoportos jelentkezőket ellátják a megfelelő eszközökkel. A program keretében alpinisták extrém helyekről szedik össze a lehullott hulladékot, a precízebbek korlátfestéssel, a kényelmesek ösvények melletti szemétszedéssel tehetnek a szebb környezetért.

Az V. kerületi Erzsébet téren, vasárnap 14 órától ÖkoTeregetés keretében csereberélhetjük, alakíthatjuk, különleges kiegészítőkkel izgalmassá varázsolhatjuk megunt gönceinket. Ami mégis ott marad, azt rászorulóknak juttatják el.

Szintén vasárnap, 10 órától a II. kerületi Pál-völgyi kőfejtőben a Föld Napja Alapítvány szervezésében természetismereti és ügyességi vetélkedők, állatbemutatók, kézműves-foglalkozások és Gryllus Vilmos koncertje teszi családiassá és teljessé a Föld napi programot.

A Budakeszi Vadasparkban reggel 9-től népi kézműves mesterségek művelői osztják meg értékes tudásukat és mutatják be a Föld kincseiből készült termékeiket.

Vasárnap délután az elmaradhatatlan Critical Mass, a kerékpáros felvonulás teszi le országszerte voksát az egészségesebb világ mellett. Budapesten a többezres tömeg 16 órától végighömpölyög a XIII. kerületi Szent István parktól, az Andrássy úton át, a Városligetig, ahol látványos bringaemeléssel hívják fel a figyelmet egy élhetőbb élet lehetőségére. Az akcióhoz vidéki városok – például Veszprém, Székesfehérvár, Szeged, Debrecen, Békéscsaba és Csíkszereda is – csatlakoznak.

Gyaloglással is ünnepelhetünk. A Föld Napja Kupa túrabajnokság célja, hogy fejlődjenek a természetjárók ismeretei és tájékozódási képességei. A túrázók 22-én, reggel 10 órakor indulnak a XVIII. kerületi Dráva utcai óvodától, és oda is érkeznek vissza a különböző nehézségű erdei séták végén. Ugyanaznap, szintén 10 órától a Hűvösvölgyből indul a geocaching-túra, amely műfajnak egyre több követője akad hazánkban is. Sőt, Százhalombattán is találhatunk geocaching-kincseket, ha ügyesen keresünk!

Április 23-án nyolcadik alkalommal szervez a Magyar Közút Nonprofit Zrt. országos takarító akciót. A szervezők a csatlakozók számára kesztyűt, láthatósági mellényt biztosítanak és gondoskodnak az összegyűjtött hulladék elszállításáról. Egyéni és csoportos jelentkezőket is várnak, de számítanak az önkormányzatok, civil szervezetek és iskolák csatlakozására is.

A százhalombattai Faluvédő Egylet – Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálata a városi könyvtárban rendez földnapi ünnepséget április 20-án, 17 órakor. Kihirdetik videóspot-pályázatuk győzteseit és bemutatják a nyertes kisfilmeket, díjazzák a rajzpályázatukra beérkezett alkotásokat, emellett kisfilmek, versek, zeneművek is bemutatásra kerülnek a földünnepen. (A képen a 2011-es ÖkoTeregetés az Erzsébet téren.)


További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
Választási hírek
Felhívások
Választás
2019-08-02 -
Tisztelt Jelölő Szervezetek!
Kérjük, hogy időben jelezzék szerkesztőségünk részére, ha választási fórumot, vagy egyéb politikai rendezvényt szerveznek, hogy minden eseményről beszámolhassunk. A tudósításokat a pártatlan és egységes tájékoztatás érdekében egy időben, külön rovatban tesszük közzé az online, illetve a nyomtatott felületen a szeptember 10-i jelöltállítás lezárulásáig. Ezt követően, a várható erősödő kampánytevékenységnek megfelelően, folyamatosan tudósítunk a választási eseményekről az online felületen. Politikai tartalmú közleményeket csak szerkesztett formában, személyes érintettség esetén csak viszontválasszal egy időben adunk közre.
Köszönjük együttműködésüket: Hírtükör szerkesztőség
AKTUÁLIS
2019-08-21 - Már lehet jelentkezni a XV. Tavi Sárkányhajó-versenyre, amelyet a Sporthalom Kft. szeptember 28-án, szombaton, a Csónakázó-tónál rendez meg.
2019-08-16 -
2019-08-01 - A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Százhalombattai Csoportja megemlékezésre és közös imádságra hív mindenkit Nagyboldogasszony napján augusztus 15-én, csütörtökön 17 órára Dunafüreden, a volt Báté falu templomának helyén lévő kereszthez.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Új buszjáratok
2019-08-22
Új buszjárat érinti az Ipari Park megállóhelyet Százhalombattán szeptember 1-jétől.

Béke, megegyezés, tolerancia
2019-08-22
Szent István államalapító munkáját, a korszerű közigazgatás és az erős állam megszervezését, valamint a keresztény alapú együttélési normák lefektetését méltatta Vezér Mihály polgármester az augusztus 20-i városi ünnepségen Százhalombattán. Az államalapítás és az új kenyér ünnepére rendezett egész napos családi programokra, az esti gálaműsorra és az azt követő utcabálra is nagyon sokan látogattak ki.

Hetvenen a színpadon
2019-08-21
A nyáron tanult táncokat a Battai Napok nyitónapján, szeptember 13-án mutatja be a Százhalombattai Városi Ifjúsági Sportegyesület B-Cool Dance tánccsoportja. A táncosok augusztus utolsó hetében gőzerővel készülnek, mert szeretnék elkápráztatni a nézőket. Mint minden évben, idén is várhatóan hetvenen fognak egyszerre táncolni.

Kevesebb a szúnyog
2019-08-14
Sikeres volt a hetek óta tartó folyamatos szúnyogirtás Százhalombattán. Hatékonynak bizonyultak az önkormányzat által megrendelt nagy teljesítményű földi kémiai gyérítések.

Új röntgengép az egészségközpontban
2019-08-14
Korszerű, automatikusan programozható, új röntgengép kezdi meg működését a Százhalom Egészségügyi Központban szeptember 2-tól.

Ortopédiai szűrés az óvodákban
2019-08-14
Közel kétszáz nagycsoportos vizsgált meg dr. Terebessy Tamás ortopéd szakorvos, egyetemi adjunktus a százhalombattai óvodákban annak az ingyenes szűrésnek a keretében, amelyet az önkormányzat szervezett és finanszírozott májusban.

Béke, barátság, kultúra
2019-08-14
Fergeteges hangulatban telt az idei, immár XXVI. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár "nulladik napja" augusztus 13-a, Százhalombattán.

Minden esetre - Vagyonvédelem és bűnmegelőzés a strandon
2019-08-13
Bár az időjárás nem volt kegyes az Érdi Rendőrkapitányság vagyonvédelmi fórumához a százhalombattai strandon augusztus 13-án, Szatmáriné Berczi Dolóresz százados számos hasznos információt osztott meg a Hírtükörrel a helyszínen.

Újdonságok a könyvtárban
2019-08-13
Melinda Taub: Veronai szerelmesek = Still star-crossedJ.R.dos Santos: ÉletjelTóth Krisztina: Fehér farkasLackfi János: Minden napra egy sztoriKrusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosemFöldes András: Mit tegyünk, ha fegyvert fognak ránk?Geronimo Stilton sorozat - Új történetek!Tea Stilton sorozat - Új történetek!Barátnőm, Bori sorozat - Új történetek!Agatha nyomoz sorozat - Új történetek! A könyvtár MINDEN NAP nyitva tart 12 és 18 óra között a Summerfest alatt - augusztus 12. és 22. között.

A mi gyerekeink
2019-08-12
A rendezvénybiztosítás nem adott olyan sok feladatot a polgárőröknek júliusban, mint más időszakokban, a fiatalok azonban az elmúlt évekhez képest is hangosabbak, törnek-zúznak, szemetelnek a parkokban, játszótereken és egyéb közterületeken.

Vitorlás modellezés
2019-08-12
Garay György második, Garay József pedig ötödik helyen végzett az F5 - M hajóosztályban rendezett 23. Óvár Regatta és Báger-tó Kupán Mosonmagyaróváron augusztus 10-11-én.

Megvolt a sorsolás
2019-08-12
A sorsolás alapján szeptember 15-én és 29-én, október 13-án valamint november 17-én játssza itthoni mérkőzéseit a Battai Gurítók tekecsapat a Budapest és Környéki Szabadidős Tekebajnokság őszi szezonjában. Valamennyi találkozóra vasárnap 10 óra 30-as kezdéssel kerül sor a KlubSirályban.

Vagyonvédelmi tanácsadás a strandon
2019-08-09
A rendőrség és a lakosság közötti párbeszéd javítása és a bűnmegelőzés hatékonyságának növelése érdekében komplex vagyonvédelmi lakossági fórumot tervez az Érdi Rendőrkapitányság a helyi polgárőrség bevonásával a százhalombattai strand területén augusztus 13-án, kedden 10 órától.

A tiszta játék híve
2019-08-08
A százhalombattai játékvezető, Debreceni Nóra is részt vett, sőt, döntőt fújt az oroszországi Kirishiben megrendezett Leány U15 Vízilabda Európa-bajnokságon júliusban. A bíráskodást négy évvel ezelőtt kezdte, az első osztályban két éve dolgozik. Vezetett mérkőzést a Fiú U15 EB-kvalifikációs nizzai tornán és a női Euroliga negyeddöntőjében. A profi játékvezetők életéről és az ide vezető útról beszélgettünk vele.

Könyvtári nyitva tartás
2019-08-08
Minden nap, vagyis vasárnap és ünnepnapon is nyitva lesz a Hamvas Béla Városi Könyvtár Százhalombattán a Summerfest alatt, vagyis augusztus 12-e és 22-e között 12-től 18 óráig.

Okos játék - okos ajándékok
2019-08-08
Minőségi playstationt, okostelefont, okosórát, tabletet, laptopot nyerhet, aki kitölti az okospadokra telepített várostörténeti kvízt Százhalombattán. Játszani három korcsoportban lehet.

Több ezer év húszszor húsz méteren
2019-08-07
Befejeződött a százhalombattai "Matrica" Múzeum idei nemzetközi ásatása a Sánc-hegyen. Idén három teljesen ép tárgyra is bukkantak a régészek.

Újraindul a komp
2019-08-06
Új üzemeltetővel ismét elindul a komp Százhalombatta és Tököl között augusztus 12-én 6 órakor.

Ultrahangos csípőszűrés
2019-08-06
Kedves Szülők! Mindazok számára, akik még nem ismernék, szeretnék tájékoztatást adni egy betegségmegelőző szűrési tevékenységről, amely percek alatt képes tájékoztatást adni gyermekük csípőízületének állapotáról.

Futólépésben
2019-08-06
A SZVISE Atlétika szakosztály csapata is részt vett az 5. Deseda Ultramaraton futófesztiválon a kaposvári Deseda-tó csodálatos környezetében július 27-28-án.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.