2019. szeptember 16. - Edit napja
Hétfő
Min:18°
Max:28°
Kedd
Min:14°
Max:20°
Szerda
Min:8°
Max:16°
Csütörtök
Min:6°
Max:15°
Péntek
Min:5°
Max:16°
Beszélgetés
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Premier plán - Mindenki rendben van - írta: LA
2012-02-29 - Az elmúlt két-három év alatt is rengeteget változott Százhalombatta, elég csak a főtérre vagy a Damjanich útra gondolni. Mindig izgalmas olyan emberrel találkozni, aki látta a hajdani búzamezők közül kinőni a várost. Kővári László háza ugyanazon a Madách utcai telken áll, ahol hatvankét éve született.
- Édesapám jelképes 10 forintért vette ezt a telket, amikor gróf Bíró Pál birtokát felparcellázták. Akkoriban két-három ház állt itt, körülöttünk búza, kukorica vagy napraforgó földek és rókák, amik be is jártak a kertekbe és elvitték a tyúkokat. Dühöngőnek hívták ezt a területet, mert itt mindig rettenetesen fújt a szél, mivel nem volt, ami útját állja.
 
- Mit játszottak itt gyerekkorukban?
- Pannónia pusztán laktak a téesz dolgozói, oda jártunk játszani az állatok közé. A mostani orvosi rendelő előtti területen állt a magtár, ahova traktorokkal hozták a búzát. Nagy élmény volt beleugrálni a magba. A mai "Matrica" Múzeum épülete volt a kultúrház színpaddal, pingpongasztallal. Akkoriban nemhogy internet, áram sem volt. Petróleumlámpa fényénél írtuk a házi feladatot.
 
- Hogyan emlékszik, a városépítésre?
- Megállt egy teherautó a mostani Ifjúság útján, és elkezdték lepakolni a téglát. Kérdeztük, hogy miért. Mondták, hogy jönnek ide építkezni és először is illemhelyet készítenek a munkásoknak. Élmény volt a sok új ember, szerettem közéjük járni! Megengedték, hogy az egyik házban én rakjak le néhány téglasort.
 
- Hova járt iskolába?
- Hetedikig a faluba, a Római hídon, nyolcadikban pedig az ERBE telepre, ahol egy barakkban volt az iskola. Később Érdre jártam, az akkor induló Vörösmarty Gimnáziumba. Itthonról toronyiránt vágtam át az állomásra. Gumicsizmában mentem odáig, amit a kerekes kútnál lemostam és felvettem egy rendes cipőt. A gimnázium nekem, falusi gyereknek nagy lépés volt: zenekart alapítottunk, sportolni kezdtem, és ott szereztem meg a későbbi szakmám alapjait is. Az osztályfőnököm, Pfeifer Ádám ajánlotta, hogy jöjjek a DKV-ba, mert ott van a jövő. Érettségi után fel is vettek, ’68-tól a műszerész osztályon dolgoztam. Heti öt napot a mesterek mellett, hétvégén pedig Budapestre jártam iskolába, ahol szabályozástechnikai oklevelet kaptam. De azt gondoltam, ez kevés, és beiratkoztam technikusi minősítésre, amivel magasabb szintre lehet jutni. Meg is volt a gyümölcse: kategóriát ugrottam, ami jelentős béremelést is jelentett, kineveztek üzemmechanikusnak. Akkoriban rendszeresen le kellett állítani az üzemeket, ezt kellett előkészíteni, megtervezni. 1982-ben a "DKV lelke", a krakk-üzem építése során Balasa Ágoston meghívott a műszeres átvételi és üzemindító csoportba. Több egység indulásában is részt vettünk, mígnem elindult a DunaMont (most Dunastyr) építése. Pályázatot írtak ki, és hét jelentkező közül engem választottak a műszeres karbantartás vezetésére. Ott is maradtam 22 évig, múlt novemberi nyugdíjazásomig. A munka mellett mindig szívesen vállaltam közösségi feladatokat: kirándulásokat, horgászversenyeket szerveztem, izegtem-mozogtam. Most is hívnak, közéjük tartozom. Minden közösségért – legyen az munkahely, család vagy város – tenni kell, nem csak kivenni a részünket belőle.
 
- Mi lett a gimnáziumi zenekarral?
- Az osztálytársaimmal alapítottuk, az volt az első iskolai zenekar, a Newesints. Harmadikban már hívtak bennünket a többi osztályokba, szalagavatóra is zenélni. Aztán az érettségi után felbomlottunk. Akkor alapítottam meg az első battai beategyüttest. Az első zenekar a városban édesapámék tambura-zenekara volt még a 30-as években. Akkoriban nagyon sok bált tartottak, és ők mindig felléptek. Mai napig őrzöm édesapám közel 100 éves tamburáját. Amikor ’68-ban a gimis osztálytársammal a DKV-ba kerültünk, szóltunk a KISZ Bizottságban, hogy szeretnénk zenélni. Kaptunk erősítőt, hangfalakat, mikrofonokat. Először Origo néven léptünk fel, és például mi kísértük országos turnéra az akkori "Ki Mit Tud" nyerteseit. Később a DKV iránti hálóból D-kávé lett a nevünk. Az akkordokat könyvekből tanultuk, a harmóniákat próbáltuk füllel leszedni. Az akkoriban divatos zenét - Status Quo, Black Sabbath, Creedence Clearwater Revival számokat – másoltuk. A hetvenes évek elején minden csütörtökön játszottunk a Százhalom Étteremben, az "Ötórai teán", ami hatkor kezdődött. Tízig zenélhettünk, mert utána csendrendelet lépett életbe. Ezek az esték szeszmentesek voltak, és mindig zsúfolásig megtelt az étterem. Egy ilyen alkalommal készült az MTV riportja, ami mostanában fel-felbukkan az interneten. Ott basszusgitározok a sarokban, csak nehéz felismerni. Aztán 1976-ban előtérbe került a család, kezdődtek a házasságok, abbahagytuk a zenét. Visszaadtuk a KISZ-nek a berendezéseket, azóta több zenekar is használta. Zenei tudásomat jó pár év kihagyás után, most újra kamatoztatom: a Coctail-party zenekarral lakodalmakon, rendezvényeken lépünk fel. Az augusztus 20-i utcabálon is mi zenéltünk a Damjanich úton, és nyolc éve "miénk" az érdi birkózóbál.
 
- Hogyan alakult a gimnáziumban indult sportkarrierje?
- A VMG-ben kiemelt sportág volt az atlétika. Szalai Jenő, a testnevelés tanárom alkatomnál fogva magasugrónak indított. Mindennap edzettem, sokat versenyeztem, díjakat szereztem. Tizennyolc éves koromban, amikor a magyar csúcs 2,09 méter volt, én 1,95 métert ugrottam, és ezzel az ország húsz legjobb magasugrója között voltam. Gimnázium után hívtak a BEAC-ba. Minden nap bevonatoztam az edzésre, nagyon fárasztó volt munka után. Ráadásul akkor vezették be a Fosbury-stílust, amiben háttal kell ugrani. Sok lécet és a hátamat is többször összetörtem. Akkor abbahagytam a magasugrást, de a sportot nem. A DKV-ban nagyon sokan fociztak, rendszeresen rendeztünk bajnokságokat az üzemek között. Sokan le sem szálltak a műszakos buszról, mentek egyenesen a Csónakházba, ahol nagyon nagy élet folyt. Lehetett ebédelni, akár ott is aludhattunk. ’72-ben én voltam a DKV-bajnokság gólkirálya. ’78-ban elkezdtem kosarazni is, igazolt játékosként játszottam a DKV csapatában. 1980-81 körül az első battai csapatként jutottunk az NB II-be. 1983-84-ig játszottam, míg el nem kezdtünk családi házat építeni.
 
- Az Önt ajánló Sinka László említette, hogy futott az olimpiai lánggal.
- Az 1972-es müncheni olimpia idején a fáklya átjött Magyarország területén is. A települések között oldalkocsis motorkerékpár vitte, a nagyvárosokban pedig sportolók, akik megérdemelték. Engem a magasugrás révén ismertek, így a Pest megyei szakaszon, körülbelül három kilométert futhattam az autópályán a lánggal. Nagy felhajtás volt! Kaptunk tetőtől-talpig olimpiai mezt és mindenki saját fáklyát, amiben egy gázpatron táplálta a lángot. A fáklyát egy német ágyúgyártó cég készítette, most is ugyanolyan jó állapotban van, mint 40 éve.
 
- November óta nyugdíjban van. A sportot is abbahagyta?
- A mai napig minden csütörtökön focizunk a műfüves pályán és hétfőnként floorball-t játszunk. Ezt még a Dunastyrnél indítottam el, hogy megmozgassam a társaságot, családok is játszhatják, korra, nemre való tekintet nélkül. Az elmúlt években nagyon sok restanciám gyűlt össze. Rendezem az iratokat, javítgatok a ház körül. Várom a tavaszt, amikor a kertet fogom építeni. Mindig találok elfoglaltságot. A szomszéd telken élt az édesanyám, aki tavaly meghalt, így 600 négyszögöl területet kell gondoznom. Majdnem egy egész napba telik, amíg mindenhol lenyírom a füvet. A nejemmel sok pénzt költünk biotermékekre. Vannak gyümölcsfáink, most lesz időm kibővíteni a konyhakertet is. Lehet, hogy tyúkokat, csirkéket is fogok tartani. Az abból készült húsleves ég és föld a boltihoz képest!
 
- A családjáról még keveset mesélt!
- Az első házasságomból született a legidősebb lányom, Ildikó. Zalaegerszegen él, jó a kapcsolatunk. Második feleségemet a kosárlabda kapcsán ismertem meg, ’83-ban házasodtunk össze, 29 éve élünk együtt. Van három szép nagylányunk. Amikor Panka 2,5 éves volt, a feleségem pedig terhes, kijött az ultrahangról és én nagyon megijedtem, mert sírt is, mosolygott is. Az után mutatta a felvételen, hogy kettő kisbabánk lesz. Nagy terhet jelentett három kicsit nevelni. Éjszakánként, amíg a feleségem egyiküket szoptatta, én a másikat ringattam. Panka mára elvégezte a Pázmány Péter egyetemen a francia és kommunikáció szakot, most az IBM-nél dolgozik. Vali és Franciska együtt mentek Szegedre, a tudományegyetemre. Vali gyógypedagógusként végzett, és a Szülők Fórumánál dolgozik. Franciska a jogi karon elvégezte a mesterképzőt, még hátravan a német felsőfokú szakmai nyelvvizsgája. Közben elnyert egy közigazgatási minisztériumi ösztöndíjat: nyolc hónapig itthon, két hónapig Brüsszelben vagy Londonban dolgozhat, és ha megállja a helyét, nagy valószínűséggel állást is kap a minisztériumban. Mindig azon izgultam, felvegyék a lányokat, legyen munkahelyük, ezért is nem mentem előbb nyugdíjba. Most már – úgy néz ki – mindenki rendben van.
 
- Kit ajánl a következő beszélgetésre?
- Már említettem Balasa Ágostont, aki jó barátom, a szakmában példaképem, és sportemberként is tisztelem. 1963 óta ismerem, tudniillik az ő családja volt az első, aki beköltözött az új házakba. Már gyerekként együtt fociztunk és később a DKV-s bajnokságban is.

Választás
2019-09-10 -
Tisztelt Jelöltek és Jelölő Szervezetek!
A Százhalombattai Hírtükör közéleti lap minden hivatalosan nyilvántartásba vett önkormányzati képviselő-jelöltnek és jelölő szervezetnek lehetővé teszi, hogy részletes választási programját nyilvánosságra hozza a Hírtükör Online-on (www.hirtukor.hu).
Választás
2019-08-02 -
A Százhalombattai Hírtükör Százhalombatta Város független közéleti lapja, amelynek elsődleges feladata a helyi lakosság széleskörű, pártatlan tájékoztatása.
A Százhalombattai Hírtükör szerkesztősége kiemelten fontos feladatnak tartja az országos, az európai parlamenti és a helyhatósági választások során az objektív, kiegyensúlyozott és kellően informatív sajtószolgálatot a választások eredményes, sikeres lebonyolítása érdekében.
AKTUÁLIS
2019-09-11 -
2019-09-05 -
2019-08-22 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán augusztus 29-én, szeptember 2-án és 3-án – tájékoztatott az ELMŰ.
LEGFRISSEBB HÍREINK
A Mi Városunk Jövőjéért Szövetség választási programja
2019-09-16
A választási program letölthető innen! 

Az ÉSZKE választási programja
2019-09-16
A választási program letölthető innen! 

Stádium-tábor Szikszón
2019-09-13
Százhalombattai diákok és pedagógusok is részt vettek azon a háromnapos diákkonferencián, amelyet a Gróf Széchenyi Család Alapítvány, valamint a Stádium Társadalmi és Kulturális Hírlap szervezett a Kárpát-medencei magyar középiskolásoknak augusztus végén Szikszón.

Fegyházbüntetésre ítélte a Törvényszék a kannabisz termesztőket
2019-09-12
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. szeptember 11-én megtartott nyilvános tárgyalásán ítéletet hirdetett azoknak a vádlottaknak az ügyében, akiket a Pest Megyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével vádolt.

Állami támogatással újul meg a Duna utca
2019-09-12
Harminc millió forint vissza nem térítendő állami támogatással újítja fel a Duna utcát a százhalombattai önkormányzat – jelentette be Vezér Mihály polgármester és Török Sándor, a településrész képviselője. 

Együtt a keresztény gyülekezetek
2019-09-12
Negyedik alkalommal tartottak közös Ökumenikus Családi Napot a százhalombattai keresztény gyülekezetek szeptember 7-én a Kőrösi Csoma Sándor iskolában.

Üzemel az új röntgengép
2019-09-11
Csúcstechnológiás, digitális géppel, új helyen üzemel a röntgenszakellátás a Százhalom Egészségügyi Központban szeptember 9-étől.

Járdarekonstrukció és parkfelújítás - Szebb, szellősebb, komfortosabb
2019-09-11
Befejeződött az Ifjúság úti járdák és zöldfelületek rekonstrukciója, az Ady Endre utcai pihenő parkosítása, és elkészült a mini sportpark a Pannónia utcában Százhalombattán.

Folyamatos a biztonságos átjárás az ipari parkba
2019-09-11
Továbbra is biztosított a gyalogos és kerékpáros átkelés az ipari parkba az elkészült aluljárón keresztül Százhalombattán – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester.

Újdonságok a könyvtárban
2019-09-11
Andy Baron: Kárhozottak városa - Budapest 2038 Péterfy Gergely-Péterfi Novák Éva: A panda ölelése Joanna Goodman: Elveszett lelkek otthona Medgyes Péter-Varga Koritár Pál: Diplomaták mesélik Fodor Ákos: Zene-idő Marnia Robinson: Cupido mérgezett nyila – A megszokástól a harmóniáig a szexuális kapcsolatokban Lackfi János: Kincskereső kisködmön - Móra Ferenc regénye újragombolva Sárvári Töttős Györgyi: Szuperhős szakszervíz Bojti Anna: Éjszaka az állatkertben Rachel Reée Russsell: Egy Zizi naplója 11. - Egy nem túl barátságos ellenfél meséiHamvas Béla Városi Könyvtár, Százhalombatta, www.hbvk.hu.

A Román Diaszpóra Napja
2019-09-11
Közel tíz éve rendezi meg a százhalombattai Román Nemzetiségi Önkormányzat a Román Diaszpóra Napját. Idén augusztus 31-én tartották az összejövetelt.

Kettlebell - Négy arany, egy ezüst
2019-09-09
A SZVISE öt versenyzője képviselte városunkat a World Kettlebell Sport Federation által szervezett nyílt magyar bajnokságon szeptember 7-én, Cegléden.

Fő a biztonság
2019-09-09
Megújult és a korábbinál biztonságosabb környezet várta a gyerekeket az új nevelési évben a százhalombattai Pitypangos Óvodában. 

Baltával okozott sérüléseket,elítélte a bíróság
2019-09-09
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. szeptember 6-án nyilvános tárgyaláson hirdetett ítéletet annak a férfinak az ügyében, aki egy baltával okozott sérüléseket barátja rokonának.

0:9-et játszott az U16
2019-09-09
Győzelemmel kezdte az idényt a VUK SE U16-os labdarúgócsapata a Pest megyei II. osztályú bajnokságban. A szeptember 7-én Hernádon megrendezett mérkőzésen az Újhartyán együttese ellen 9:0 arányban diadalmaskodtak a battai fiatalok.

Rosszul kezdődött a szezon
2019-09-09
4:2 arányú vereséget szenvedtek a Battai Gurítók a Tekergetőktől a Budapest és Környéki Szabadidős Tekebajnokság első őszi fordulóján, Budapesten, az Erőmű-pályán. 

Modellvitorlás OB
2019-09-09
Balatonkenesén került megrendezésre a modellvitorlázók országos bajnoksága F5 - MM hajóosztályban szeptember 7-8-án.

Utánpótlásfoci
2019-09-09
Százhalombattán rendezték meg az U10 és 11-es korosztályok első Bozsik tornáját szeptember 8-án. Tizenkét összeállítás focizott a Városi Szabadidő Központban, amelyek közük hármat a százhalombattai labdarúgók alkottak.

Hatvanhat
2019-09-09
Minden tanév a számokról szól.

Huszonöt éves a polgárőrség
2019-09-06
A város és az Országos Polgárőr Szövetség életében is meghatározó szerepet tölt be a százhalombattai polgárőrőr szervezet, amely fennállásának huszonötödik évfordulója alkalmából jubileumi ünnepséget tartott a Szekeres József Rendezvényközpontban szeptember 4-én.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.