2019. szeptember 16. - Edit napja
Hétfő
Min:18°
Max:29°
Kedd
Min:14°
Max:20°
Szerda
Min:8°
Max:16°
Csütörtök
Min:6°
Max:15°
Péntek
Min:5°
Max:16°
Beszélgetés
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Élethosszig tanul - írta: FG
2012-02-20 - Nyugdíjba vonult dr. Nagypatakiné Hajzer Anna, a százhalombattai Arany iskola Eltérő Tantervű Tagozatának és a Regionális Autista Képzési Központnak a vezetője. A pedagógus tizennyolc évet tanított Százhalombattán.
Tiszapalkonyán született, ott végezte általános iskolai tanulmányait is. Csodálatos gyermekkora volt, szeretetteljes családban nőtt fel két testvérével, akikkel jóban-rosszban kitartottak egymás mellett. A Tisza közelsége miatt hamar megismerkedett a vízi élet örömeivel. Sokat segített édesanyjának. Szülei mindig a tanulásra bíztatták, arra, hogy fejlődjön és tudását próbálja meg minél inkább kamatoztatni. Legfőbb tanítómestere az édesanyja volt. Az első mesék, dalok, mondókák és verseskötetek, dr. Bódi Antalné, az elsős tanító nénije és valamennyi tiszapalkonyai tanára szép és meghatározó élmény számára.

Már tizennégy éves korában határozott elképzelése volt arról, hogy mit szeretne kezdeni az életével, igaz, sok minden érdekelte. Színjátszó körben szerepelt, ott volt minden kulturális eseményen, kifejezetten szeretett kosárlabdázni, nagyon jó futó volt és a kollégiumi életből is maximálisan kivette a részét. A gimnáziumban megtanították tanulni és helytállni, az erkölcsi és hazafias nevelés, amit ott kapott, meghatározó számára. Az érettségit a miskolci Zrínyi Ilona Gimnáziumban szerezte meg, majd felvételizett az orvosi egyetemre, azonban helyhiány miatt elutasították. Elvégezte az ápolónőképzőt, majd később felvételt nyert az orvosi egyetemre, de jött a szerelem, férjhez ment és két gyermeknek adott életet. Nem lett belőle orvos, de nem bánta meg, lányai születését most is élete legnagyobb ajándékának tekinti.

Később folytatta tanulmányait. Elvégezte a sárospataki tanítóképzőt, a Bárczy Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolát, később az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészkarán tanult, azt követően pedig a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett közoktatás-vezetői végzettséget, emellett számos egyéb képzésen vett részt, az élethosszig tartó tanulás eszméjét igyekezett megvalósítani.

Tanítóként a sárospataki Arany János kisegítő iskolában kezdett dolgozni, majd az akkori Leninvárosban helyezkedett el. Százhalombattára 1993-ban, válása után költözött, az újra kezdés reményében. Bátyja akkor már itt lakott. Élénken emlékszik a képre, amikor először belépett az Arany János iskolába, ahol jó hangulatot, átgondolt pedagógiai munkát talált. Akkor még nem működött az Eltérő Tantervű Tagozat, de hamar sikerült létrehozni egy tagozati szárnyat, ahol méltó elhelyezést kaptak azok a diákok, akik addig az intézmény különböző kisebb helyiségeiben, szinte eldugva tanultak. 2006-ban pedig megnyitotta kapuit a Regionális Autista Képzési Központ, felkészült, elismert szakembergárdával, Hajzer Anna vezetésével.

Legfontosabb eredményének azt tartja, hogy munkatársaival közösséget tudtak kovácsolni és hagyományokat teremtettek a tagozaton. A kialakított diákönkormányzati rendszerük egyedülálló a városban, hiszen heti programokra épül, és heti rendszerességgel értékelik a teljesítményeket, ezzel is fokozva a gyerekek motivációját. De ugyanilyen fontosnak tartja a tematikus nyári táborokat és az angol nyelvi táborokat is, amelyeket éveken át vezetett, és amelyekbe a sajátos nevelési igényű gyermekek is bekapcsolódhattak. Az angol nyelv tanulása nagy hatással volt az autista gyermekek fejlődésére, hiszen támogatta a szociális szerepek tanulását és a kommunikációt. A gyerekek színpadra is álltak nyelvtudásukkal. Jelentős eredményt ért el a matematika oktatása terén is. Olyan rendszert épített ki, amelyben a tantervi követelményeknek való megfelelés mellett a gyerekek önmagához mért fejlődése is biztosítható. Olyan országos mérést indított el, amelyben összehasonlíthatták az SNI tanulók, az integrált nevelésben résztvevők és a többségi nevelésben tanuló diákok tudását. A tagozat tíz éven keresztül vett részt európai uniós projektekben. Európai minőségi díjat kaptak és – elsőként az országban - elnyerték a Nemzetközi Iskola díjat is.

A nyelvterápia és matematikaoktatás mellett a művészeti nevelést is rendkívül fontosnak tartotta, bevezette az autizmussal élő gyerekek rajzterápiáját.

Jelenleg is tele van tervvel és elhatározással. Nyugdíjba vonulásának egyetlen oka volt, hogy férje súlyos betegsége miatt folyamatos ápolásra szorul, ezt az életfeladatot pedig teljes emberként szeretné végezni. Ennek ellenére úgy érzi, nyugdíjasként több ideje lesz kedvteléseire, papírra szeretné vetni a gondolatait, és szakértői tudását is szeretné még kamatoztatni. Reméli, hogy meg fogják még keresni, akik eddig is számítottak rá és tudására.


Választás
2019-09-10 -
Tisztelt Jelöltek és Jelölő Szervezetek!
A Százhalombattai Hírtükör közéleti lap minden hivatalosan nyilvántartásba vett önkormányzati képviselő-jelöltnek és jelölő szervezetnek lehetővé teszi, hogy részletes választási programját nyilvánosságra hozza a Hírtükör Online-on (www.hirtukor.hu).
Választás
2019-08-02 -
A Százhalombattai Hírtükör Százhalombatta Város független közéleti lapja, amelynek elsődleges feladata a helyi lakosság széleskörű, pártatlan tájékoztatása.
A Százhalombattai Hírtükör szerkesztősége kiemelten fontos feladatnak tartja az országos, az európai parlamenti és a helyhatósági választások során az objektív, kiegyensúlyozott és kellően informatív sajtószolgálatot a választások eredményes, sikeres lebonyolítása érdekében.
AKTUÁLIS
2019-09-11 -
2019-09-05 -
2019-08-22 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán augusztus 29-én, szeptember 2-án és 3-án – tájékoztatott az ELMŰ.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Stádium-tábor Szikszón
2019-09-13
Százhalombattai diákok és pedagógusok is részt vettek azon a háromnapos diákkonferencián, amelyet a Gróf Széchenyi Család Alapítvány, valamint a Stádium Társadalmi és Kulturális Hírlap szervezett a Kárpát-medencei magyar középiskolásoknak augusztus végén Szikszón.

Fegyházbüntetésre ítélte a Törvényszék a kannabisz termesztőket
2019-09-12
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. szeptember 11-én megtartott nyilvános tárgyalásán ítéletet hirdetett azoknak a vádlottaknak az ügyében, akiket a Pest Megyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével vádolt.

Állami támogatással újul meg a Duna utca
2019-09-12
Harminc millió forint vissza nem térítendő állami támogatással újítja fel a Duna utcát a százhalombattai önkormányzat – jelentette be Vezér Mihály polgármester és Török Sándor, a településrész képviselője. 

Együtt a keresztény gyülekezetek
2019-09-12
Negyedik alkalommal tartottak közös Ökumenikus Családi Napot a százhalombattai keresztény gyülekezetek szeptember 7-én a Kőrösi Csoma Sándor iskolában.

Üzemel az új röntgengép
2019-09-11
Csúcstechnológiás, digitális géppel, új helyen üzemel a röntgenszakellátás a Százhalom Egészségügyi Központban szeptember 9-étől.

Járdarekonstrukció és parkfelújítás - Szebb, szellősebb, komfortosabb
2019-09-11
Befejeződött az Ifjúság úti járdák és zöldfelületek rekonstrukciója, az Ady Endre utcai pihenő parkosítása, és elkészült a mini sportpark a Pannónia utcában Százhalombattán.

Folyamatos a biztonságos átjárás az ipari parkba
2019-09-11
Továbbra is biztosított a gyalogos és kerékpáros átkelés az ipari parkba az elkészült aluljárón keresztül Százhalombattán – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester.

Újdonságok a könyvtárban
2019-09-11
Andy Baron: Kárhozottak városa - Budapest 2038 Péterfy Gergely-Péterfi Novák Éva: A panda ölelése Joanna Goodman: Elveszett lelkek otthona Medgyes Péter-Varga Koritár Pál: Diplomaták mesélik Fodor Ákos: Zene-idő Marnia Robinson: Cupido mérgezett nyila – A megszokástól a harmóniáig a szexuális kapcsolatokban Lackfi János: Kincskereső kisködmön - Móra Ferenc regénye újragombolva Sárvári Töttős Györgyi: Szuperhős szakszervíz Bojti Anna: Éjszaka az állatkertben Rachel Reée Russsell: Egy Zizi naplója 11. - Egy nem túl barátságos ellenfél meséiHamvas Béla Városi Könyvtár, Százhalombatta, www.hbvk.hu.

A Román Diaszpóra Napja
2019-09-11
Közel tíz éve rendezi meg a százhalombattai Román Nemzetiségi Önkormányzat a Román Diaszpóra Napját. Idén augusztus 31-én tartották az összejövetelt.

Kettlebell - Négy arany, egy ezüst
2019-09-09
A SZVISE öt versenyzője képviselte városunkat a World Kettlebell Sport Federation által szervezett nyílt magyar bajnokságon szeptember 7-én, Cegléden.

Fő a biztonság
2019-09-09
Megújult és a korábbinál biztonságosabb környezet várta a gyerekeket az új nevelési évben a százhalombattai Pitypangos Óvodában. 

Baltával okozott sérüléseket,elítélte a bíróság
2019-09-09
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. szeptember 6-án nyilvános tárgyaláson hirdetett ítéletet annak a férfinak az ügyében, aki egy baltával okozott sérüléseket barátja rokonának.

0:9-et játszott az U16
2019-09-09
Győzelemmel kezdte az idényt a VUK SE U16-os labdarúgócsapata a Pest megyei II. osztályú bajnokságban. A szeptember 7-én Hernádon megrendezett mérkőzésen az Újhartyán együttese ellen 9:0 arányban diadalmaskodtak a battai fiatalok.

Rosszul kezdődött a szezon
2019-09-09
4:2 arányú vereséget szenvedtek a Battai Gurítók a Tekergetőktől a Budapest és Környéki Szabadidős Tekebajnokság első őszi fordulóján, Budapesten, az Erőmű-pályán. 

Modellvitorlás OB
2019-09-09
Balatonkenesén került megrendezésre a modellvitorlázók országos bajnoksága F5 - MM hajóosztályban szeptember 7-8-án.

Utánpótlásfoci
2019-09-09
Százhalombattán rendezték meg az U10 és 11-es korosztályok első Bozsik tornáját szeptember 8-án. Tizenkét összeállítás focizott a Városi Szabadidő Központban, amelyek közük hármat a százhalombattai labdarúgók alkottak.

Hatvanhat
2019-09-09
Minden tanév a számokról szól.

Huszonöt éves a polgárőrség
2019-09-06
A város és az Országos Polgárőr Szövetség életében is meghatározó szerepet tölt be a százhalombattai polgárőrőr szervezet, amely fennállásának huszonötödik évfordulója alkalmából jubileumi ünnepséget tartott a Szekeres József Rendezvényközpontban szeptember 4-én.

Élményuszoda - Korszerűsítés és szolgáltatásbővítés a Szalaiban
2019-09-06
A nyári szünet után újból megnyitották kapuikat a fedett uszodák Százhalombattán. Az önkormányzat támogatásával jelentős korszerűsítést és fejlesztést hajtott végre a Szalai János Uszodában az üzemeltető Sporthalom Kft. , amelyet augusztus 30-án sajtóbejáráson mutatott be Fekete László ügyvezető.

Zöldflotta az Ebattában
2019-09-06
Három új elektromos autót szerzett be ételfutárjai számára az Ebatta Kultúrkocsma és Pizzakuckó Százhalombattán. A járművek használatával a munkakörülményeken szeretnének javítani, emellett az egészségesebb környezetet és az általános szemléletváltást is szem előtt tartották – mondta el Gabelics Péter tulajdonos. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.