2020. augusztus 08. - László napja
Szombat
Min:24°
Max:33°
Vasárnap
Min:21°
Max:32°
Hétfő
Min:22°
Max:32°
Kedd
Min:20°
Max:31°
Szerda
Min:20°
Max:29°
Beszélgetés
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Élethosszig tanul - írta: FG
2012-02-20 - Nyugdíjba vonult dr. Nagypatakiné Hajzer Anna, a százhalombattai Arany iskola Eltérő Tantervű Tagozatának és a Regionális Autista Képzési Központnak a vezetője. A pedagógus tizennyolc évet tanított Százhalombattán.
Tiszapalkonyán született, ott végezte általános iskolai tanulmányait is. Csodálatos gyermekkora volt, szeretetteljes családban nőtt fel két testvérével, akikkel jóban-rosszban kitartottak egymás mellett. A Tisza közelsége miatt hamar megismerkedett a vízi élet örömeivel. Sokat segített édesanyjának. Szülei mindig a tanulásra bíztatták, arra, hogy fejlődjön és tudását próbálja meg minél inkább kamatoztatni. Legfőbb tanítómestere az édesanyja volt. Az első mesék, dalok, mondókák és verseskötetek, dr. Bódi Antalné, az elsős tanító nénije és valamennyi tiszapalkonyai tanára szép és meghatározó élmény számára.

Már tizennégy éves korában határozott elképzelése volt arról, hogy mit szeretne kezdeni az életével, igaz, sok minden érdekelte. Színjátszó körben szerepelt, ott volt minden kulturális eseményen, kifejezetten szeretett kosárlabdázni, nagyon jó futó volt és a kollégiumi életből is maximálisan kivette a részét. A gimnáziumban megtanították tanulni és helytállni, az erkölcsi és hazafias nevelés, amit ott kapott, meghatározó számára. Az érettségit a miskolci Zrínyi Ilona Gimnáziumban szerezte meg, majd felvételizett az orvosi egyetemre, azonban helyhiány miatt elutasították. Elvégezte az ápolónőképzőt, majd később felvételt nyert az orvosi egyetemre, de jött a szerelem, férjhez ment és két gyermeknek adott életet. Nem lett belőle orvos, de nem bánta meg, lányai születését most is élete legnagyobb ajándékának tekinti.

Később folytatta tanulmányait. Elvégezte a sárospataki tanítóképzőt, a Bárczy Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolát, később az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészkarán tanult, azt követően pedig a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett közoktatás-vezetői végzettséget, emellett számos egyéb képzésen vett részt, az élethosszig tartó tanulás eszméjét igyekezett megvalósítani.

Tanítóként a sárospataki Arany János kisegítő iskolában kezdett dolgozni, majd az akkori Leninvárosban helyezkedett el. Százhalombattára 1993-ban, válása után költözött, az újra kezdés reményében. Bátyja akkor már itt lakott. Élénken emlékszik a képre, amikor először belépett az Arany János iskolába, ahol jó hangulatot, átgondolt pedagógiai munkát talált. Akkor még nem működött az Eltérő Tantervű Tagozat, de hamar sikerült létrehozni egy tagozati szárnyat, ahol méltó elhelyezést kaptak azok a diákok, akik addig az intézmény különböző kisebb helyiségeiben, szinte eldugva tanultak. 2006-ban pedig megnyitotta kapuit a Regionális Autista Képzési Központ, felkészült, elismert szakembergárdával, Hajzer Anna vezetésével.

Legfontosabb eredményének azt tartja, hogy munkatársaival közösséget tudtak kovácsolni és hagyományokat teremtettek a tagozaton. A kialakított diákönkormányzati rendszerük egyedülálló a városban, hiszen heti programokra épül, és heti rendszerességgel értékelik a teljesítményeket, ezzel is fokozva a gyerekek motivációját. De ugyanilyen fontosnak tartja a tematikus nyári táborokat és az angol nyelvi táborokat is, amelyeket éveken át vezetett, és amelyekbe a sajátos nevelési igényű gyermekek is bekapcsolódhattak. Az angol nyelv tanulása nagy hatással volt az autista gyermekek fejlődésére, hiszen támogatta a szociális szerepek tanulását és a kommunikációt. A gyerekek színpadra is álltak nyelvtudásukkal. Jelentős eredményt ért el a matematika oktatása terén is. Olyan rendszert épített ki, amelyben a tantervi követelményeknek való megfelelés mellett a gyerekek önmagához mért fejlődése is biztosítható. Olyan országos mérést indított el, amelyben összehasonlíthatták az SNI tanulók, az integrált nevelésben résztvevők és a többségi nevelésben tanuló diákok tudását. A tagozat tíz éven keresztül vett részt európai uniós projektekben. Európai minőségi díjat kaptak és – elsőként az országban - elnyerték a Nemzetközi Iskola díjat is.

A nyelvterápia és matematikaoktatás mellett a művészeti nevelést is rendkívül fontosnak tartotta, bevezette az autizmussal élő gyerekek rajzterápiáját.

Jelenleg is tele van tervvel és elhatározással. Nyugdíjba vonulásának egyetlen oka volt, hogy férje súlyos betegsége miatt folyamatos ápolásra szorul, ezt az életfeladatot pedig teljes emberként szeretné végezni. Ennek ellenére úgy érzi, nyugdíjasként több ideje lesz kedvteléseire, papírra szeretné vetni a gondolatait, és szakértői tudását is szeretné még kamatoztatni. Reméli, hogy meg fogják még keresni, akik eddig is számítottak rá és tudására.


Nyári táborok
2020-05-15 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon lehet.
Civil szféra
2020-05-08 -
A Remény Bajnoka Alapítvány (székhelye: 2440 Százhalombatta, Ifjúság útja 7.) Kuratóriuma által 2020. május 8. napján az alábbi pályázatot írja ki: Az Alapítvány 50.000,- Ft-os támogatásra ír ki pályázatot olyan magánszemélyek és egyéni vállalkozók részére, akik megfelelnek a pályázati feltételeknek.
AKTUÁLIS
2020-08-07 -
2020-07-29 -
2020-07-22 - Nyugdíjazás és óraszámcsökkenés miatt leendő csapattagjait keresi az ÉSZC Százhalombattai Széchenyi István Technikum és Gimnázium a következő területeken: 
HÍREINK
Átúszták a Balatont
2020-08-07
A Százhalombattai VUK SE tizenegy versenyzője is részt vett a 38. Balaton-átúszáson augusztus 1-jén.

Belőled is lehet kortárs segítő...
2020-08-07
A SZISZKI-ben a második nyáron tartunk képzett kortárs segítőink vezetésével egy több alkalomból álló ún.

Hajnalban csapott le az utcán egy idős nőre a rabló
2020-08-07
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 6-án, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 6-ig elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Váci Rendőrkapitányság a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmény miatt nyomoz.

Küzdenek a rongálás és az illegális szemétlerakás ellen
2020-08-06
Klasszikus értelemben nem fordultak elő bűncselekmények júlisban azonban, folytatódtak a kukarugdosások és kiborogatások, gyújtogatások és rongálások - áll a százhalombattai polgárőség beszámolojában.

Nyitva lesz a művészeti iskola
2020-08-06
Hangszerkóstolgató, festékpróbálgató nyílt napra várják az érdeklődőket a százhalombattai Művészeti Iskolában augusztus 29-én (szombaton), 9-től 13 óráig.

Felvételi meghallgatás a művészeti iskolában
2020-08-06
Zeneművészet és képzőművészet szakon is felvételi meghallgatást tartanak a Százhalombattai Alapfokú Művészeti Iskolában a 2020/21-es tanévre jelentkezőknek augusztus 31-én (hétfőn) 14 és 18 óra között.

KÉSZ-közlemény: Elfogadhatatlan a nyilvános fenyegetőzés
2020-08-06
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége már többször felemelte szavát a magyar közélet tisztaságáért, a kulturált kommunikációért. Sajnos történelmi tapasztalatainkból tudjuk, hogy a szavakat, az uszításokat a tettek követik, a kisemmizéstől a fizikai megsemmisítésig.

Folytassátok, jövő bajnokai!
2020-08-04
Több mint ezerkétszáz nevezéssel zajlott le a "Kezdjük újra!" Jövő Bajnokai Utánpótlás Verseny második fordulója a százhalombattai strandon július 29-én. A VUK SE úszó szakosztályának versenyzői rengeteg jó teljesítmény és egyéni csúcs mellett tíz arany-, öt ezüst- és három bronzéremmel zárták a viadalt.

Futósikerek
2020-08-04
Remekül teljesítettek a SZVISE Atlétika szakosztályának versenyzői a nyári megméretéseken.

Új szabadtéri edzőeszközök
2020-08-03
Hivatalosan is átadták az új szabadtéri fitneszparkot Százhalombattán, a Sportparkban július 31-én

Egyedi igényekre nem lehet többségi célú helyi szabályozást képezni
2020-08-03
Janovszky Károly, SZÁKOM-ügyvezető tájékoztatója

Hitből pajzsot Eperjessel
2020-08-03
Megjelent a Hitből pajzsot sorozat tizedik része, amelyben az Eucharisztia és a Szeretetláng ajándékára hívja fel a figyelmet Eperjes Károly színművész.A videó a KÉSZ YouTube-csatornáján érhető el: https://youtu.be/yMqmluEXW0A

Folytatódik az új pszichoaktív anyaggal kereskedő bűnszövetség leleplezése - két újabb tagot tartóztattak le
2020-08-03
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 31-én távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. augusztus 31-ig elrendelte a letartóztatását annak a két férfinak, akik ellen a Ceglédi Rendőrkapitányság bűnszövetségben elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette és más bűncselekmény miatt nyomoz. Mindketten annak a bűnbandának a tagjai, amelynek tíz másik tagja ellen 2020. február 7-én rendelte el a legsúlyosabb kényszerintézkedést a Budakörnyéki Járásbíróság.

Halálos áldozatot is követelt a családi viszály miatt kitört tömegverekedés Érden
2020-08-03
12 ember letartóztatását kezdeményezte az ügyészség emberölés bűntette és más bűncselekmény miatt. A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírái 2020. augusztus 2-án 6 gyanúsítottat személyesen, további 6 embert távmeghallgatás útján hallgattak meg, majd rendelték el letartóztatásukat, akik ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság folytat nyomozást.

Könyvjelző - Daniel Tudor: Kérdezz meg egy észak-koreait!
2020-08-03
Hogy megragadjam Észak-Korea lényegét, Ady után szabadon az "északföld, titok, idegenség" szavakhoz nyúlok.

Tenisz - Két lánycsapat is országos döntőben
2020-08-03
Második helyen végzett a Százhalombattai VUK SE L18 csapata a teniszezők Korosztályos Vidék Bajnokságán, Szentesen július 13-23-án. Az egyesület L16 összeállítása negyedik lett. Mindkét gárda bejutott az országos döntőbe.

Polgármesteri tájékoztató
2020-07-31
Hírlevélben tájékoztatta a városlakókat Vezér Mihály polgármester a százhalombattai aktualitásokról és számos jelentős változásról júliusban. Az alábbiakban ebből emeljük ki a legfontosabb, a Hírtükör által még nem közölt részleteket.

Bicskával fenyegetve rabolta ki a horgászó férfit
2020-07-31
Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 30-án távmeghallgatás útján megtartott ülésén elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Dunakeszi Rendőrkapitányság rablás bűntette miatt folytat nyomozást.

Változások a hulladékszállításban
2020-07-30
Fizetőssé válik a zöldjárat szeptember 1-jétől, és megszűnik a 65 év felettiek, valamint az I. és II. rokkantsági csoportba tartozó városlakók számára biztosított ingyenes szemétszállítás október 1-jétől Százhalombattán.

Lazán vette a bűnügyi felügyeletet egy férfi - letartóztatta a bíróság
2020-07-30
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 23-án megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. augusztus 23. napjáig elrendelte a letartóztatását annak a férfinak, aki ellen a Ráckevei Rendőrkapitányság bűnszövetségben elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmények miatt indított nyomozást.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.