2019. november 17. - Hortenzia napja
Vasárnap
Min:9°
Max:15°
Hétfő
Min:9°
Max:14°
Kedd
Min:8°
Max:12°
Szerda
Min:9°
Max:10°
Csütörtök
Min:8°
Max:11°
Beszélgetés
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Élethosszig tanul - írta: FG
2012-02-20 - Nyugdíjba vonult dr. Nagypatakiné Hajzer Anna, a százhalombattai Arany iskola Eltérő Tantervű Tagozatának és a Regionális Autista Képzési Központnak a vezetője. A pedagógus tizennyolc évet tanított Százhalombattán.
Tiszapalkonyán született, ott végezte általános iskolai tanulmányait is. Csodálatos gyermekkora volt, szeretetteljes családban nőtt fel két testvérével, akikkel jóban-rosszban kitartottak egymás mellett. A Tisza közelsége miatt hamar megismerkedett a vízi élet örömeivel. Sokat segített édesanyjának. Szülei mindig a tanulásra bíztatták, arra, hogy fejlődjön és tudását próbálja meg minél inkább kamatoztatni. Legfőbb tanítómestere az édesanyja volt. Az első mesék, dalok, mondókák és verseskötetek, dr. Bódi Antalné, az elsős tanító nénije és valamennyi tiszapalkonyai tanára szép és meghatározó élmény számára.

Már tizennégy éves korában határozott elképzelése volt arról, hogy mit szeretne kezdeni az életével, igaz, sok minden érdekelte. Színjátszó körben szerepelt, ott volt minden kulturális eseményen, kifejezetten szeretett kosárlabdázni, nagyon jó futó volt és a kollégiumi életből is maximálisan kivette a részét. A gimnáziumban megtanították tanulni és helytállni, az erkölcsi és hazafias nevelés, amit ott kapott, meghatározó számára. Az érettségit a miskolci Zrínyi Ilona Gimnáziumban szerezte meg, majd felvételizett az orvosi egyetemre, azonban helyhiány miatt elutasították. Elvégezte az ápolónőképzőt, majd később felvételt nyert az orvosi egyetemre, de jött a szerelem, férjhez ment és két gyermeknek adott életet. Nem lett belőle orvos, de nem bánta meg, lányai születését most is élete legnagyobb ajándékának tekinti.

Később folytatta tanulmányait. Elvégezte a sárospataki tanítóképzőt, a Bárczy Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolát, később az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészkarán tanult, azt követően pedig a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett közoktatás-vezetői végzettséget, emellett számos egyéb képzésen vett részt, az élethosszig tartó tanulás eszméjét igyekezett megvalósítani.

Tanítóként a sárospataki Arany János kisegítő iskolában kezdett dolgozni, majd az akkori Leninvárosban helyezkedett el. Százhalombattára 1993-ban, válása után költözött, az újra kezdés reményében. Bátyja akkor már itt lakott. Élénken emlékszik a képre, amikor először belépett az Arany János iskolába, ahol jó hangulatot, átgondolt pedagógiai munkát talált. Akkor még nem működött az Eltérő Tantervű Tagozat, de hamar sikerült létrehozni egy tagozati szárnyat, ahol méltó elhelyezést kaptak azok a diákok, akik addig az intézmény különböző kisebb helyiségeiben, szinte eldugva tanultak. 2006-ban pedig megnyitotta kapuit a Regionális Autista Képzési Központ, felkészült, elismert szakembergárdával, Hajzer Anna vezetésével.

Legfontosabb eredményének azt tartja, hogy munkatársaival közösséget tudtak kovácsolni és hagyományokat teremtettek a tagozaton. A kialakított diákönkormányzati rendszerük egyedülálló a városban, hiszen heti programokra épül, és heti rendszerességgel értékelik a teljesítményeket, ezzel is fokozva a gyerekek motivációját. De ugyanilyen fontosnak tartja a tematikus nyári táborokat és az angol nyelvi táborokat is, amelyeket éveken át vezetett, és amelyekbe a sajátos nevelési igényű gyermekek is bekapcsolódhattak. Az angol nyelv tanulása nagy hatással volt az autista gyermekek fejlődésére, hiszen támogatta a szociális szerepek tanulását és a kommunikációt. A gyerekek színpadra is álltak nyelvtudásukkal. Jelentős eredményt ért el a matematika oktatása terén is. Olyan rendszert épített ki, amelyben a tantervi követelményeknek való megfelelés mellett a gyerekek önmagához mért fejlődése is biztosítható. Olyan országos mérést indított el, amelyben összehasonlíthatták az SNI tanulók, az integrált nevelésben résztvevők és a többségi nevelésben tanuló diákok tudását. A tagozat tíz éven keresztül vett részt európai uniós projektekben. Európai minőségi díjat kaptak és – elsőként az országban - elnyerték a Nemzetközi Iskola díjat is.

A nyelvterápia és matematikaoktatás mellett a művészeti nevelést is rendkívül fontosnak tartotta, bevezette az autizmussal élő gyerekek rajzterápiáját.

Jelenleg is tele van tervvel és elhatározással. Nyugdíjba vonulásának egyetlen oka volt, hogy férje súlyos betegsége miatt folyamatos ápolásra szorul, ezt az életfeladatot pedig teljes emberként szeretné végezni. Ennek ellenére úgy érzi, nyugdíjasként több ideje lesz kedvteléseire, papírra szeretné vetni a gondolatait, és szakértői tudását is szeretné még kamatoztatni. Reméli, hogy meg fogják még keresni, akik eddig is számítottak rá és tudására.


További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
- Programajánló - 2019-11-14
- Programajánló - 2019-11-12
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-31
- Programajánló - 2019-10-22
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-14
- Programajánló - 2019-10-08
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-07
- László Bandy a BKK-ban - 2019-10-03
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-01
- Programok a HBVK-ban - 2019-09-23
Választási hírek
Felhívások
AKTUÁLIS
2019-11-15 -
2019-10-30 - Felújítja az önkormányzat a Március 15. utcai, csőcsorda feletti gyalogoshidat Százhalombattán november 4-e és 15-e között.
2019-10-21 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Hamarosan indul az önkormányzati képzés
2019-11-15
Lejárt az önkormányzati, közéleti szerepvállalásra felkészítő képzés jelentkezési határideje Százhalombattán. A rendelkezésre álló egy hónap alatt harmincnyolc 20-35 év közötti fiatal regisztrált a megadott e-mail címre.

2019-11-15

A legkisebbek tiszteletére lilába borul a Szent István tér
2019-11-15
A koraszülöttek világnapja alkalmából november 17-én újra a koraszülötteket jelképező lila színbe borulnak a világ számos fontosabb épületei, a hazai középületek, városunk főtere, a Szent István tér is. 

Összeül a képviselő testület
2019-11-15
Az alpolgármesterek megválasztása és a szervezeti és működési szabályzat módosítása lesz a százhalombattai képviselő testület november 19-i ülésének fő témája.

Ítélet után halasztást kért, hogy átmenjen a bíróság melletti templomba lopni
2019-11-15
Az Érdi Járási Ügyészség 2019. november 15. napján (pénteken) 9.00 órára bíróság elé állítja M. G. vádlottat.

Tovább folyik a nyomozás a "drogbanda" ellen - több tag maradt letartóztatásban
2019-11-15
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. november 14-én elrendelte három férfinak és egy nőnek a letartóztatásának a meghosszabbítását és két gyanúsított nő letartóztatását megszüntetése mellett bűnügyi felügyeletét, akiket jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelemmel és más bűncselekményekkel gyanúsít a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

Pályaválasztási fórum
2019-11-14
Zsúfolásig megtelt a Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola a pályaválasztási fórumon, amelyen kilenc oktatási intézmény mutatkozott be november 12-én.

Köszönet a segítőknek
2019-11-13
Apró Magdolna, az idősotthon munkatársa kapta az idei Szociális Munkáért Elismerő Oklevelet a százhalombattai önkormányzattól. Az erkölcsi elismerést Vezér Mihály polgármester és Török Sándor, a szakbizottság korábbi elnöke adta át november 12-én, a Szociális Munka Napján.

Ideiglenes szűkülés az M0-áson
2019-11-13
Burkolatjavítás miatt egy sávra szűkül a forgalom az M0-ás autóút északi szektorán Dunakeszi–dél és az M2-es autóút csomópontok között november 16 és 19 között, szombattól keddig – tájékoztatott a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Baleset a Csentericsen
2019-11-13
Két személygépkocsi ütközött össze Százhalombattán, a Csenterics Sándor úton november 12-én reggel.

Hálaadó istentisztelet
2019-11-12
Megtelt a Református Templom Százhalombattán, a templomszentelés húsz éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen november 10-én.

Országos sportrendezvények
2019-11-12
Országos sportrendezvényeket szervezett és számos egyéb programból is kivette a részét a Városi Polgárőrség Százhalombattán október folyamán.

Lépések a munka világába - Pályaorientáció nyolcszázhatvanöt diáknak
2019-11-12
Pályaorientációs témanapot tartott a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium november 7-én. Nem könnyű szervezési feladat ez egy olyan összetett iskolában, ahová 6-tól 19 éves korukig járnak a gyerekek – olvasható Horváthné dr. Hidegh Anikó igazgató összefoglalójában.

Sylvia Plath: A mindegy-öltöny
2019-11-12
Ki ne vágyna rá, hogy mindig, mindenhol, mindenkinek megfeleljen?

Gyémántdiplomát vett át dr. Pintér
2019-11-12
Gyémántdiplomát vett át az idén kilencven éves dr. Pintér Gyula, egykori százhalombattai üzemi főorvos a Semmelweis Egyetemen aulájában október 12-én. 

Pénteken adják át a Stádium-díjat
2019-11-12
Első alkalommal adják át a tavaly, Százhalombattán meghirdetett Stádium-díjat november 15-én (pénteken), 11 órától az OKISZ Inkubátorház Dísztermében (1076 Budapest, Thököly út 58-60.). 

Bővült a szolgáltatások köre
2019-11-12
Gyermekultrahangos szűrő és diagnosztikai vizsgálatokkal bővült az Optimum-Med szolgáltatásainak a köre Százhalombattán.

Ingyenes szűrés dohányosoknak
2019-11-12
Elindult a HUNCHEST tüdőrákszűrő-program az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, amelyre dohányos, vagy 15 éven belül leszokott – és élete során átlagosan 25 évig napi egy csomag cigarettát szívott – 50 évesnél idősebb nők és férfiak jelentkezését várják. Az ingyenes szűrővizsgálatra beutaló nem kell.

Átmenetileg szünetel a komp
2019-11-11
Az üzemeltető tájékoztatása szerint bizonytalan ideig szünetel a Százhalombatta-Tököl között közlekedő kompjárat. Az üzemeltető mindent elkövet a műszaki probléma mielőbbi elhárítása érdekében. 

Egy helyet javítottak a tabellán
2019-11-11
Megyei felnőtt férfi kézilabdabajnokság: Erdőkertesi SE – Százhalombatta III 31:41 (14:19) november 10.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.