2019. november 17. - Hortenzia napja
Vasárnap
Min:9°
Max:15°
Hétfő
Min:9°
Max:14°
Kedd
Min:8°
Max:12°
Szerda
Min:9°
Max:10°
Csütörtök
Min:8°
Max:11°
Beszélgetés
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Premier plán - Állandók és változók a világban - írta: LA
2011-10-24 - „Első és legfontosabb, hogy tősgyökeres battai vagyok” – indította a beszélgetést Sárinszky Csaba informatikus, a DunaComputer Kft. alapító ügyvezetője. A számítástechnika napról napra változó világáról és a stabilitásról, a lokálpatriotizmusról beszélgettünk vele.
- A szüleink a ’60-as években költöztek Százhalombattára, a húgommal mi már itt nőttünk fel. Egy 1969-ben készült fotóval tudom igazolni, hogy már bölcsődébe is a városban jártam. A képen szerepel a feleségem is, akivel idén ünnepeltük a 25. házassági évfordulónkat. A gyerekeink is itt járták az általános és a középiskolát. 18 éves fiam még a SZISZKI-ben tanul, 25 éves lányom már dolgozik. Az informatikában naponta változik minden, a magánéletem viszont stabil.
 
- Az ön korosztálya még nem számítógépek közé született.
- Híradástechnikai szakközépiskolába jártam, akkoriban kezdtek teret nyerni a számítógépek, ott találkoztam számítástechnikával először. ’84-ben a Dunamenti Erőműben kezdtem dolgozni, és munka mellett végeztem el informatikusi tanulmányaimat a SZÁMALK oktatási központjában. Ezt az oktatási intézményt azzal a céllal hozták létre, hogy a régiónk felzárkózzon a számítástechnika területén.
 
- Mennyire voltunk lemaradva a "nyugathoz" képest?
- Minimum tíz évvel. Addig nagyon kevés komoly technika jött be az országba. Ekkor kezdte váltani az orosz technológiát a nyugati. A korábbi bálterem nagyságú számítógépközpontokat felváltották a szobaméretűek. A ’90-es évektől tértünk aztán át a PC-kre. Ma pedig már egy mobiltelefonban komolyabb technikai lehetőségek vannak.
 
- Sikerült felzárkóznunk?
- Sőt! Előfordul, hogy egyes terméket néha előbb lehet kapni Magyarországon, mint Európa más országaiban, vagy a tengerentúlon. Egyrészről köszönhető ez egy aktuális markating vagy PR fogásnak, másfelől a nagy informatikai cégek bérmunkában gyártatják le a termékeiket a világ számos országában, például nálunk. Azt, hogy az adott országban pontosan mit gyártanak, nagy titok fedi, nem nagyon publikálják, inkább csak a szakmai körökben terjengő pletykákból lehet tudni.
 
- Miért titkolóznak a gyártók?
- Féltik a piaci helyzetüket, mindenben elsőnek kell lenni, mert óriási a konkurenciaharc, és itt dől el, hogy a vásárlók majd kinek a termékeit veszik elsősorban. A jó marketinggel bevezetett termékekért a vásárlók képesek akár sorban is állni az üzletek előtt. Gyerekkoromban én is álltam sorban a battai kenyérgyárnál, akkor ez természetes volt, de ma már nem tenném egy új mobiltelefonért. Egy kicsit túlmisztifikált a lakossági informatika, de csak így tudnak magas profitot elérni a gyártók.
 
- A DunaComputerrel még időben csatlakozott a számítógépes piachoz.
- Igen. A cég 1987-ben Számítógép-ügyelet GMK néven kezdte a tevékenységét, majd társasági formák és tulajdonosok változása után 1995 óta működik a jelenlegi formában. Kezdetben csak rendszerfelügyelettel foglalkoztunk, majd számítógép-hálózatok kiépítésével és számítástechnikai eszközök értékesítésével bővítettük a profilunkat. Később bevezettük az átalánydíjas karbantartási, javítási és rendszerfelügyeleti szolgáltatást, valamint a vizuáltechnikai és biztonságtechnikai berendezések értékesítését és telepítését.
 
- Szóval időben több lábra állította a cégét.
- Azok a hozzánk hasonló méretű kisvállalkozások, amelyek a ’90-es évek elején csak "dobozkereskedelemmel" foglalkoztak, a ’90-es évek végére tönkrementek, mert a nagy üzletláncok átvették tőlük a piacot. Igaz, a számítógép-hálózat kiépítése, vagy a videókonferencia-rendszer értékesítése sem biztosít állandó, tervezhető bevételt, de ott vannak a kapcsolódó feladatok: üzemeltetés, fejlesztés, azok a szolgáltatások, amiket a nagy üzletláncok nem biztosítanak. Kilencven százalékban olyan cégeknek dolgozunk, amelyeknél nincs informatikus, ezért mi látjuk el a napi üzemeltetési, javítási és karbantartási feladatokat, és magánemberek számítástechnikai eszközeit is javítjuk. Amit nem tudunk a saját szervizünkben megjavítani, továbbküldjük valamelyik márkaszerviz partnerünknek. Van webáruházunk is, amit elsősorban lakossági vevőinknek hoztunk létre. Közel húszezer számítástechnikai termék vásárolható benne, aminek a folyamatos raktározása és szállítása nem a mi gondunk, hála a hazai disztribúcióknak.
 
- Nem hígult fel nagyon az informatikus szakma az utóbbi években?
- Alapvető probléma, hogy a fiatalok az általános és középiskolákban megszerzett számítástechnikai tudással szeretnének informatikai állást betölteni. Ez a tudás valóban elég ahhoz, hogy a szomszédunk vagy a barátunk számítógépét összerakjuk, eligazodjunk a mobiltelefonok menürendszerében és az internet világában. Egy vállalatnál azonban nem erre van szükség, hanem jól felépített informatikai rendre, folyamatos karbantartásra és adatvédelemre. Ez sajnos nem olyan "izgalmas", mint vicces videókat letölteni a számítógépünkre. Az új munkatársakról az első három-négy hónapban kiderül, hogy alkalmasak-e. Lehet, hogy szakmailag megfelelnek az elvárásainknak, de az is nagyon fontos, hogy milyen a problémamegoldó-képességük, hogyan kommunikálnak az ügyfelekkel, hiszen a céget képviselik ilyenkor. Éppen ezért nem nagyon a cserélem a kollégáimat, van, aki 1995 óta itt dolgozik.
 
- Mivel foglalkozik a szabadidejében?
- Ahogy mondani szokták, nálunk nem munkaidő, hanem munka van, szóval kevés a szabadidőm. Szeretek utazni, jártam több európai történelmi városban, hasonlítgatom hozzájuk Százhalombattát. Nagyra értékelem, hogy koncepció alapján épül a város. Nincs mit szégyellnünk, rend van és biztonság. A szabadidőm nagy részét is itt töltöm a családommal és a barátaimmal. Amennyire időmbe belefér, meglátogatom a városi rendezvényeket is. A Cívis Klubbal többször részt vettem a Battai Napokon a halászléfőző versenyen. Ezeken kívül szívesen foglalkozom olyan technikákkal, amelyek ma is ugyanúgy ellátják a funkciójukat, mint mondjuk negyven éve, mint például a veterán autók.
 
- Kit ajánl a következő beszélgetésre?
- Weinraub Róbertet, aki igazi világot látott ember, több nyelven beszél, több helyen élt és végül mégis Százhalombattán kötött ki. Együtt szoktuk dicsérni a város fejlődését. Igen érdekes életút áll mögötte, jelenleg egy spanyol szállodát igazgat Budapesten.

További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
- Programajánló - 2019-11-14
- Programajánló - 2019-11-12
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-31
- Programajánló - 2019-10-22
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-14
- Programajánló - 2019-10-08
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-07
- László Bandy a BKK-ban - 2019-10-03
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-01
- Programok a HBVK-ban - 2019-09-23
Választási hírek
Felhívások
AKTUÁLIS
2019-11-15 -
2019-10-30 - Felújítja az önkormányzat a Március 15. utcai, csőcsorda feletti gyalogoshidat Százhalombattán november 4-e és 15-e között.
2019-10-21 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Hamarosan indul az önkormányzati képzés
2019-11-15
Lejárt az önkormányzati, közéleti szerepvállalásra felkészítő képzés jelentkezési határideje Százhalombattán. A rendelkezésre álló egy hónap alatt harmincnyolc 20-35 év közötti fiatal regisztrált a megadott e-mail címre.

2019-11-15

A legkisebbek tiszteletére lilába borul a Szent István tér
2019-11-15
A koraszülöttek világnapja alkalmából november 17-én újra a koraszülötteket jelképező lila színbe borulnak a világ számos fontosabb épületei, a hazai középületek, városunk főtere, a Szent István tér is. 

Összeül a képviselő testület
2019-11-15
Az alpolgármesterek megválasztása és a szervezeti és működési szabályzat módosítása lesz a százhalombattai képviselő testület november 19-i ülésének fő témája.

Ítélet után halasztást kért, hogy átmenjen a bíróság melletti templomba lopni
2019-11-15
Az Érdi Járási Ügyészség 2019. november 15. napján (pénteken) 9.00 órára bíróság elé állítja M. G. vádlottat.

Tovább folyik a nyomozás a "drogbanda" ellen - több tag maradt letartóztatásban
2019-11-15
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2019. november 14-én elrendelte három férfinak és egy nőnek a letartóztatásának a meghosszabbítását és két gyanúsított nő letartóztatását megszüntetése mellett bűnügyi felügyeletét, akiket jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelemmel és más bűncselekményekkel gyanúsít a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

Pályaválasztási fórum
2019-11-14
Zsúfolásig megtelt a Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola a pályaválasztási fórumon, amelyen kilenc oktatási intézmény mutatkozott be november 12-én.

Köszönet a segítőknek
2019-11-13
Apró Magdolna, az idősotthon munkatársa kapta az idei Szociális Munkáért Elismerő Oklevelet a százhalombattai önkormányzattól. Az erkölcsi elismerést Vezér Mihály polgármester és Török Sándor, a szakbizottság korábbi elnöke adta át november 12-én, a Szociális Munka Napján.

Ideiglenes szűkülés az M0-áson
2019-11-13
Burkolatjavítás miatt egy sávra szűkül a forgalom az M0-ás autóút északi szektorán Dunakeszi–dél és az M2-es autóút csomópontok között november 16 és 19 között, szombattól keddig – tájékoztatott a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Baleset a Csentericsen
2019-11-13
Két személygépkocsi ütközött össze Százhalombattán, a Csenterics Sándor úton november 12-én reggel.

Hálaadó istentisztelet
2019-11-12
Megtelt a Református Templom Százhalombattán, a templomszentelés húsz éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen november 10-én.

Országos sportrendezvények
2019-11-12
Országos sportrendezvényeket szervezett és számos egyéb programból is kivette a részét a Városi Polgárőrség Százhalombattán október folyamán.

Lépések a munka világába - Pályaorientáció nyolcszázhatvanöt diáknak
2019-11-12
Pályaorientációs témanapot tartott a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium november 7-én. Nem könnyű szervezési feladat ez egy olyan összetett iskolában, ahová 6-tól 19 éves korukig járnak a gyerekek – olvasható Horváthné dr. Hidegh Anikó igazgató összefoglalójában.

Sylvia Plath: A mindegy-öltöny
2019-11-12
Ki ne vágyna rá, hogy mindig, mindenhol, mindenkinek megfeleljen?

Gyémántdiplomát vett át dr. Pintér
2019-11-12
Gyémántdiplomát vett át az idén kilencven éves dr. Pintér Gyula, egykori százhalombattai üzemi főorvos a Semmelweis Egyetemen aulájában október 12-én. 

Pénteken adják át a Stádium-díjat
2019-11-12
Első alkalommal adják át a tavaly, Százhalombattán meghirdetett Stádium-díjat november 15-én (pénteken), 11 órától az OKISZ Inkubátorház Dísztermében (1076 Budapest, Thököly út 58-60.). 

Bővült a szolgáltatások köre
2019-11-12
Gyermekultrahangos szűrő és diagnosztikai vizsgálatokkal bővült az Optimum-Med szolgáltatásainak a köre Százhalombattán.

Ingyenes szűrés dohányosoknak
2019-11-12
Elindult a HUNCHEST tüdőrákszűrő-program az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, amelyre dohányos, vagy 15 éven belül leszokott – és élete során átlagosan 25 évig napi egy csomag cigarettát szívott – 50 évesnél idősebb nők és férfiak jelentkezését várják. Az ingyenes szűrővizsgálatra beutaló nem kell.

Átmenetileg szünetel a komp
2019-11-11
Az üzemeltető tájékoztatása szerint bizonytalan ideig szünetel a Százhalombatta-Tököl között közlekedő kompjárat. Az üzemeltető mindent elkövet a műszaki probléma mielőbbi elhárítása érdekében. 

Egy helyet javítottak a tabellán
2019-11-11
Megyei felnőtt férfi kézilabdabajnokság: Erdőkertesi SE – Százhalombatta III 31:41 (14:19) november 10.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.