2020. augusztus 08. - László napja
Szombat
Min:24°
Max:33°
Vasárnap
Min:21°
Max:32°
Hétfő
Min:22°
Max:32°
Kedd
Min:20°
Max:31°
Szerda
Min:20°
Max:29°
Beszélgetés
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Premier plán - Állandók és változók a világban - írta: LA
2011-10-24 - „Első és legfontosabb, hogy tősgyökeres battai vagyok” – indította a beszélgetést Sárinszky Csaba informatikus, a DunaComputer Kft. alapító ügyvezetője. A számítástechnika napról napra változó világáról és a stabilitásról, a lokálpatriotizmusról beszélgettünk vele.
- A szüleink a ’60-as években költöztek Százhalombattára, a húgommal mi már itt nőttünk fel. Egy 1969-ben készült fotóval tudom igazolni, hogy már bölcsődébe is a városban jártam. A képen szerepel a feleségem is, akivel idén ünnepeltük a 25. házassági évfordulónkat. A gyerekeink is itt járták az általános és a középiskolát. 18 éves fiam még a SZISZKI-ben tanul, 25 éves lányom már dolgozik. Az informatikában naponta változik minden, a magánéletem viszont stabil.
 
- Az ön korosztálya még nem számítógépek közé született.
- Híradástechnikai szakközépiskolába jártam, akkoriban kezdtek teret nyerni a számítógépek, ott találkoztam számítástechnikával először. ’84-ben a Dunamenti Erőműben kezdtem dolgozni, és munka mellett végeztem el informatikusi tanulmányaimat a SZÁMALK oktatási központjában. Ezt az oktatási intézményt azzal a céllal hozták létre, hogy a régiónk felzárkózzon a számítástechnika területén.
 
- Mennyire voltunk lemaradva a "nyugathoz" képest?
- Minimum tíz évvel. Addig nagyon kevés komoly technika jött be az országba. Ekkor kezdte váltani az orosz technológiát a nyugati. A korábbi bálterem nagyságú számítógépközpontokat felváltották a szobaméretűek. A ’90-es évektől tértünk aztán át a PC-kre. Ma pedig már egy mobiltelefonban komolyabb technikai lehetőségek vannak.
 
- Sikerült felzárkóznunk?
- Sőt! Előfordul, hogy egyes terméket néha előbb lehet kapni Magyarországon, mint Európa más országaiban, vagy a tengerentúlon. Egyrészről köszönhető ez egy aktuális markating vagy PR fogásnak, másfelől a nagy informatikai cégek bérmunkában gyártatják le a termékeiket a világ számos országában, például nálunk. Azt, hogy az adott országban pontosan mit gyártanak, nagy titok fedi, nem nagyon publikálják, inkább csak a szakmai körökben terjengő pletykákból lehet tudni.
 
- Miért titkolóznak a gyártók?
- Féltik a piaci helyzetüket, mindenben elsőnek kell lenni, mert óriási a konkurenciaharc, és itt dől el, hogy a vásárlók majd kinek a termékeit veszik elsősorban. A jó marketinggel bevezetett termékekért a vásárlók képesek akár sorban is állni az üzletek előtt. Gyerekkoromban én is álltam sorban a battai kenyérgyárnál, akkor ez természetes volt, de ma már nem tenném egy új mobiltelefonért. Egy kicsit túlmisztifikált a lakossági informatika, de csak így tudnak magas profitot elérni a gyártók.
 
- A DunaComputerrel még időben csatlakozott a számítógépes piachoz.
- Igen. A cég 1987-ben Számítógép-ügyelet GMK néven kezdte a tevékenységét, majd társasági formák és tulajdonosok változása után 1995 óta működik a jelenlegi formában. Kezdetben csak rendszerfelügyelettel foglalkoztunk, majd számítógép-hálózatok kiépítésével és számítástechnikai eszközök értékesítésével bővítettük a profilunkat. Később bevezettük az átalánydíjas karbantartási, javítási és rendszerfelügyeleti szolgáltatást, valamint a vizuáltechnikai és biztonságtechnikai berendezések értékesítését és telepítését.
 
- Szóval időben több lábra állította a cégét.
- Azok a hozzánk hasonló méretű kisvállalkozások, amelyek a ’90-es évek elején csak "dobozkereskedelemmel" foglalkoztak, a ’90-es évek végére tönkrementek, mert a nagy üzletláncok átvették tőlük a piacot. Igaz, a számítógép-hálózat kiépítése, vagy a videókonferencia-rendszer értékesítése sem biztosít állandó, tervezhető bevételt, de ott vannak a kapcsolódó feladatok: üzemeltetés, fejlesztés, azok a szolgáltatások, amiket a nagy üzletláncok nem biztosítanak. Kilencven százalékban olyan cégeknek dolgozunk, amelyeknél nincs informatikus, ezért mi látjuk el a napi üzemeltetési, javítási és karbantartási feladatokat, és magánemberek számítástechnikai eszközeit is javítjuk. Amit nem tudunk a saját szervizünkben megjavítani, továbbküldjük valamelyik márkaszerviz partnerünknek. Van webáruházunk is, amit elsősorban lakossági vevőinknek hoztunk létre. Közel húszezer számítástechnikai termék vásárolható benne, aminek a folyamatos raktározása és szállítása nem a mi gondunk, hála a hazai disztribúcióknak.
 
- Nem hígult fel nagyon az informatikus szakma az utóbbi években?
- Alapvető probléma, hogy a fiatalok az általános és középiskolákban megszerzett számítástechnikai tudással szeretnének informatikai állást betölteni. Ez a tudás valóban elég ahhoz, hogy a szomszédunk vagy a barátunk számítógépét összerakjuk, eligazodjunk a mobiltelefonok menürendszerében és az internet világában. Egy vállalatnál azonban nem erre van szükség, hanem jól felépített informatikai rendre, folyamatos karbantartásra és adatvédelemre. Ez sajnos nem olyan "izgalmas", mint vicces videókat letölteni a számítógépünkre. Az új munkatársakról az első három-négy hónapban kiderül, hogy alkalmasak-e. Lehet, hogy szakmailag megfelelnek az elvárásainknak, de az is nagyon fontos, hogy milyen a problémamegoldó-képességük, hogyan kommunikálnak az ügyfelekkel, hiszen a céget képviselik ilyenkor. Éppen ezért nem nagyon a cserélem a kollégáimat, van, aki 1995 óta itt dolgozik.
 
- Mivel foglalkozik a szabadidejében?
- Ahogy mondani szokták, nálunk nem munkaidő, hanem munka van, szóval kevés a szabadidőm. Szeretek utazni, jártam több európai történelmi városban, hasonlítgatom hozzájuk Százhalombattát. Nagyra értékelem, hogy koncepció alapján épül a város. Nincs mit szégyellnünk, rend van és biztonság. A szabadidőm nagy részét is itt töltöm a családommal és a barátaimmal. Amennyire időmbe belefér, meglátogatom a városi rendezvényeket is. A Cívis Klubbal többször részt vettem a Battai Napokon a halászléfőző versenyen. Ezeken kívül szívesen foglalkozom olyan technikákkal, amelyek ma is ugyanúgy ellátják a funkciójukat, mint mondjuk negyven éve, mint például a veterán autók.
 
- Kit ajánl a következő beszélgetésre?
- Weinraub Róbertet, aki igazi világot látott ember, több nyelven beszél, több helyen élt és végül mégis Százhalombattán kötött ki. Együtt szoktuk dicsérni a város fejlődését. Igen érdekes életút áll mögötte, jelenleg egy spanyol szállodát igazgat Budapesten.

Nyári táborok
2020-05-15 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon lehet.
Civil szféra
2020-05-08 -
A Remény Bajnoka Alapítvány (székhelye: 2440 Százhalombatta, Ifjúság útja 7.) Kuratóriuma által 2020. május 8. napján az alábbi pályázatot írja ki: Az Alapítvány 50.000,- Ft-os támogatásra ír ki pályázatot olyan magánszemélyek és egyéni vállalkozók részére, akik megfelelnek a pályázati feltételeknek.
AKTUÁLIS
2020-08-07 -
2020-07-29 -
2020-07-22 - Nyugdíjazás és óraszámcsökkenés miatt leendő csapattagjait keresi az ÉSZC Százhalombattai Széchenyi István Technikum és Gimnázium a következő területeken: 
HÍREINK
Átúszták a Balatont
2020-08-07
A Százhalombattai VUK SE tizenegy versenyzője is részt vett a 38. Balaton-átúszáson augusztus 1-jén.

Belőled is lehet kortárs segítő...
2020-08-07
A SZISZKI-ben a második nyáron tartunk képzett kortárs segítőink vezetésével egy több alkalomból álló ún.

Hajnalban csapott le az utcán egy idős nőre a rabló
2020-08-07
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 6-án, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 6-ig elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Váci Rendőrkapitányság a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmény miatt nyomoz.

Küzdenek a rongálás és az illegális szemétlerakás ellen
2020-08-06
Klasszikus értelemben nem fordultak elő bűncselekmények júlisban azonban, folytatódtak a kukarugdosások és kiborogatások, gyújtogatások és rongálások - áll a százhalombattai polgárőség beszámolojában.

Nyitva lesz a művészeti iskola
2020-08-06
Hangszerkóstolgató, festékpróbálgató nyílt napra várják az érdeklődőket a százhalombattai Művészeti Iskolában augusztus 29-én (szombaton), 9-től 13 óráig.

Felvételi meghallgatás a művészeti iskolában
2020-08-06
Zeneművészet és képzőművészet szakon is felvételi meghallgatást tartanak a Százhalombattai Alapfokú Művészeti Iskolában a 2020/21-es tanévre jelentkezőknek augusztus 31-én (hétfőn) 14 és 18 óra között.

KÉSZ-közlemény: Elfogadhatatlan a nyilvános fenyegetőzés
2020-08-06
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége már többször felemelte szavát a magyar közélet tisztaságáért, a kulturált kommunikációért. Sajnos történelmi tapasztalatainkból tudjuk, hogy a szavakat, az uszításokat a tettek követik, a kisemmizéstől a fizikai megsemmisítésig.

Folytassátok, jövő bajnokai!
2020-08-04
Több mint ezerkétszáz nevezéssel zajlott le a "Kezdjük újra!" Jövő Bajnokai Utánpótlás Verseny második fordulója a százhalombattai strandon július 29-én. A VUK SE úszó szakosztályának versenyzői rengeteg jó teljesítmény és egyéni csúcs mellett tíz arany-, öt ezüst- és három bronzéremmel zárták a viadalt.

Futósikerek
2020-08-04
Remekül teljesítettek a SZVISE Atlétika szakosztályának versenyzői a nyári megméretéseken.

Új szabadtéri edzőeszközök
2020-08-03
Hivatalosan is átadták az új szabadtéri fitneszparkot Százhalombattán, a Sportparkban július 31-én

Egyedi igényekre nem lehet többségi célú helyi szabályozást képezni
2020-08-03
Janovszky Károly, SZÁKOM-ügyvezető tájékoztatója

Hitből pajzsot Eperjessel
2020-08-03
Megjelent a Hitből pajzsot sorozat tizedik része, amelyben az Eucharisztia és a Szeretetláng ajándékára hívja fel a figyelmet Eperjes Károly színművész.A videó a KÉSZ YouTube-csatornáján érhető el: https://youtu.be/yMqmluEXW0A

Folytatódik az új pszichoaktív anyaggal kereskedő bűnszövetség leleplezése - két újabb tagot tartóztattak le
2020-08-03
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 31-én távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. augusztus 31-ig elrendelte a letartóztatását annak a két férfinak, akik ellen a Ceglédi Rendőrkapitányság bűnszövetségben elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette és más bűncselekmény miatt nyomoz. Mindketten annak a bűnbandának a tagjai, amelynek tíz másik tagja ellen 2020. február 7-én rendelte el a legsúlyosabb kényszerintézkedést a Budakörnyéki Járásbíróság.

Halálos áldozatot is követelt a családi viszály miatt kitört tömegverekedés Érden
2020-08-03
12 ember letartóztatását kezdeményezte az ügyészség emberölés bűntette és más bűncselekmény miatt. A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírái 2020. augusztus 2-án 6 gyanúsítottat személyesen, további 6 embert távmeghallgatás útján hallgattak meg, majd rendelték el letartóztatásukat, akik ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság folytat nyomozást.

Könyvjelző - Daniel Tudor: Kérdezz meg egy észak-koreait!
2020-08-03
Hogy megragadjam Észak-Korea lényegét, Ady után szabadon az "északföld, titok, idegenség" szavakhoz nyúlok.

Tenisz - Két lánycsapat is országos döntőben
2020-08-03
Második helyen végzett a Százhalombattai VUK SE L18 csapata a teniszezők Korosztályos Vidék Bajnokságán, Szentesen július 13-23-án. Az egyesület L16 összeállítása negyedik lett. Mindkét gárda bejutott az országos döntőbe.

Polgármesteri tájékoztató
2020-07-31
Hírlevélben tájékoztatta a városlakókat Vezér Mihály polgármester a százhalombattai aktualitásokról és számos jelentős változásról júliusban. Az alábbiakban ebből emeljük ki a legfontosabb, a Hírtükör által még nem közölt részleteket.

Bicskával fenyegetve rabolta ki a horgászó férfit
2020-07-31
Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 30-án távmeghallgatás útján megtartott ülésén elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Dunakeszi Rendőrkapitányság rablás bűntette miatt folytat nyomozást.

Változások a hulladékszállításban
2020-07-30
Fizetőssé válik a zöldjárat szeptember 1-jétől, és megszűnik a 65 év felettiek, valamint az I. és II. rokkantsági csoportba tartozó városlakók számára biztosított ingyenes szemétszállítás október 1-jétől Százhalombattán.

Lazán vette a bűnügyi felügyeletet egy férfi - letartóztatta a bíróság
2020-07-30
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 23-án megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. augusztus 23. napjáig elrendelte a letartóztatását annak a férfinak, aki ellen a Ráckevei Rendőrkapitányság bűnszövetségben elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmények miatt indított nyomozást.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.