2019. szeptember 16. - Edit napja
Hétfő
Min:18°
Max:29°
Kedd
Min:14°
Max:20°
Szerda
Min:8°
Max:16°
Csütörtök
Min:6°
Max:15°
Péntek
Min:5°
Max:16°
Beszélgetés
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Premier plán - Állandók és változók a világban - írta: LA
2011-10-24 - „Első és legfontosabb, hogy tősgyökeres battai vagyok” – indította a beszélgetést Sárinszky Csaba informatikus, a DunaComputer Kft. alapító ügyvezetője. A számítástechnika napról napra változó világáról és a stabilitásról, a lokálpatriotizmusról beszélgettünk vele.
- A szüleink a ’60-as években költöztek Százhalombattára, a húgommal mi már itt nőttünk fel. Egy 1969-ben készült fotóval tudom igazolni, hogy már bölcsődébe is a városban jártam. A képen szerepel a feleségem is, akivel idén ünnepeltük a 25. házassági évfordulónkat. A gyerekeink is itt járták az általános és a középiskolát. 18 éves fiam még a SZISZKI-ben tanul, 25 éves lányom már dolgozik. Az informatikában naponta változik minden, a magánéletem viszont stabil.
 
- Az ön korosztálya még nem számítógépek közé született.
- Híradástechnikai szakközépiskolába jártam, akkoriban kezdtek teret nyerni a számítógépek, ott találkoztam számítástechnikával először. ’84-ben a Dunamenti Erőműben kezdtem dolgozni, és munka mellett végeztem el informatikusi tanulmányaimat a SZÁMALK oktatási központjában. Ezt az oktatási intézményt azzal a céllal hozták létre, hogy a régiónk felzárkózzon a számítástechnika területén.
 
- Mennyire voltunk lemaradva a "nyugathoz" képest?
- Minimum tíz évvel. Addig nagyon kevés komoly technika jött be az országba. Ekkor kezdte váltani az orosz technológiát a nyugati. A korábbi bálterem nagyságú számítógépközpontokat felváltották a szobaméretűek. A ’90-es évektől tértünk aztán át a PC-kre. Ma pedig már egy mobiltelefonban komolyabb technikai lehetőségek vannak.
 
- Sikerült felzárkóznunk?
- Sőt! Előfordul, hogy egyes terméket néha előbb lehet kapni Magyarországon, mint Európa más országaiban, vagy a tengerentúlon. Egyrészről köszönhető ez egy aktuális markating vagy PR fogásnak, másfelől a nagy informatikai cégek bérmunkában gyártatják le a termékeiket a világ számos országában, például nálunk. Azt, hogy az adott országban pontosan mit gyártanak, nagy titok fedi, nem nagyon publikálják, inkább csak a szakmai körökben terjengő pletykákból lehet tudni.
 
- Miért titkolóznak a gyártók?
- Féltik a piaci helyzetüket, mindenben elsőnek kell lenni, mert óriási a konkurenciaharc, és itt dől el, hogy a vásárlók majd kinek a termékeit veszik elsősorban. A jó marketinggel bevezetett termékekért a vásárlók képesek akár sorban is állni az üzletek előtt. Gyerekkoromban én is álltam sorban a battai kenyérgyárnál, akkor ez természetes volt, de ma már nem tenném egy új mobiltelefonért. Egy kicsit túlmisztifikált a lakossági informatika, de csak így tudnak magas profitot elérni a gyártók.
 
- A DunaComputerrel még időben csatlakozott a számítógépes piachoz.
- Igen. A cég 1987-ben Számítógép-ügyelet GMK néven kezdte a tevékenységét, majd társasági formák és tulajdonosok változása után 1995 óta működik a jelenlegi formában. Kezdetben csak rendszerfelügyelettel foglalkoztunk, majd számítógép-hálózatok kiépítésével és számítástechnikai eszközök értékesítésével bővítettük a profilunkat. Később bevezettük az átalánydíjas karbantartási, javítási és rendszerfelügyeleti szolgáltatást, valamint a vizuáltechnikai és biztonságtechnikai berendezések értékesítését és telepítését.
 
- Szóval időben több lábra állította a cégét.
- Azok a hozzánk hasonló méretű kisvállalkozások, amelyek a ’90-es évek elején csak "dobozkereskedelemmel" foglalkoztak, a ’90-es évek végére tönkrementek, mert a nagy üzletláncok átvették tőlük a piacot. Igaz, a számítógép-hálózat kiépítése, vagy a videókonferencia-rendszer értékesítése sem biztosít állandó, tervezhető bevételt, de ott vannak a kapcsolódó feladatok: üzemeltetés, fejlesztés, azok a szolgáltatások, amiket a nagy üzletláncok nem biztosítanak. Kilencven százalékban olyan cégeknek dolgozunk, amelyeknél nincs informatikus, ezért mi látjuk el a napi üzemeltetési, javítási és karbantartási feladatokat, és magánemberek számítástechnikai eszközeit is javítjuk. Amit nem tudunk a saját szervizünkben megjavítani, továbbküldjük valamelyik márkaszerviz partnerünknek. Van webáruházunk is, amit elsősorban lakossági vevőinknek hoztunk létre. Közel húszezer számítástechnikai termék vásárolható benne, aminek a folyamatos raktározása és szállítása nem a mi gondunk, hála a hazai disztribúcióknak.
 
- Nem hígult fel nagyon az informatikus szakma az utóbbi években?
- Alapvető probléma, hogy a fiatalok az általános és középiskolákban megszerzett számítástechnikai tudással szeretnének informatikai állást betölteni. Ez a tudás valóban elég ahhoz, hogy a szomszédunk vagy a barátunk számítógépét összerakjuk, eligazodjunk a mobiltelefonok menürendszerében és az internet világában. Egy vállalatnál azonban nem erre van szükség, hanem jól felépített informatikai rendre, folyamatos karbantartásra és adatvédelemre. Ez sajnos nem olyan "izgalmas", mint vicces videókat letölteni a számítógépünkre. Az új munkatársakról az első három-négy hónapban kiderül, hogy alkalmasak-e. Lehet, hogy szakmailag megfelelnek az elvárásainknak, de az is nagyon fontos, hogy milyen a problémamegoldó-képességük, hogyan kommunikálnak az ügyfelekkel, hiszen a céget képviselik ilyenkor. Éppen ezért nem nagyon a cserélem a kollégáimat, van, aki 1995 óta itt dolgozik.
 
- Mivel foglalkozik a szabadidejében?
- Ahogy mondani szokták, nálunk nem munkaidő, hanem munka van, szóval kevés a szabadidőm. Szeretek utazni, jártam több európai történelmi városban, hasonlítgatom hozzájuk Százhalombattát. Nagyra értékelem, hogy koncepció alapján épül a város. Nincs mit szégyellnünk, rend van és biztonság. A szabadidőm nagy részét is itt töltöm a családommal és a barátaimmal. Amennyire időmbe belefér, meglátogatom a városi rendezvényeket is. A Cívis Klubbal többször részt vettem a Battai Napokon a halászléfőző versenyen. Ezeken kívül szívesen foglalkozom olyan technikákkal, amelyek ma is ugyanúgy ellátják a funkciójukat, mint mondjuk negyven éve, mint például a veterán autók.
 
- Kit ajánl a következő beszélgetésre?
- Weinraub Róbertet, aki igazi világot látott ember, több nyelven beszél, több helyen élt és végül mégis Százhalombattán kötött ki. Együtt szoktuk dicsérni a város fejlődését. Igen érdekes életút áll mögötte, jelenleg egy spanyol szállodát igazgat Budapesten.

Választás
2019-09-10 -
Tisztelt Jelöltek és Jelölő Szervezetek!
A Százhalombattai Hírtükör közéleti lap minden hivatalosan nyilvántartásba vett önkormányzati képviselő-jelöltnek és jelölő szervezetnek lehetővé teszi, hogy részletes választási programját nyilvánosságra hozza a Hírtükör Online-on (www.hirtukor.hu).
Választás
2019-08-02 -
A Százhalombattai Hírtükör Százhalombatta Város független közéleti lapja, amelynek elsődleges feladata a helyi lakosság széleskörű, pártatlan tájékoztatása.
A Százhalombattai Hírtükör szerkesztősége kiemelten fontos feladatnak tartja az országos, az európai parlamenti és a helyhatósági választások során az objektív, kiegyensúlyozott és kellően informatív sajtószolgálatot a választások eredményes, sikeres lebonyolítása érdekében.
AKTUÁLIS
2019-09-11 -
2019-09-05 -
2019-08-22 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán augusztus 29-én, szeptember 2-án és 3-án – tájékoztatott az ELMŰ.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Stádium-tábor Szikszón
2019-09-13
Százhalombattai diákok és pedagógusok is részt vettek azon a háromnapos diákkonferencián, amelyet a Gróf Széchenyi Család Alapítvány, valamint a Stádium Társadalmi és Kulturális Hírlap szervezett a Kárpát-medencei magyar középiskolásoknak augusztus végén Szikszón.

Fegyházbüntetésre ítélte a Törvényszék a kannabisz termesztőket
2019-09-12
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. szeptember 11-én megtartott nyilvános tárgyalásán ítéletet hirdetett azoknak a vádlottaknak az ügyében, akiket a Pest Megyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével vádolt.

Állami támogatással újul meg a Duna utca
2019-09-12
Harminc millió forint vissza nem térítendő állami támogatással újítja fel a Duna utcát a százhalombattai önkormányzat – jelentette be Vezér Mihály polgármester és Török Sándor, a településrész képviselője. 

Együtt a keresztény gyülekezetek
2019-09-12
Negyedik alkalommal tartottak közös Ökumenikus Családi Napot a százhalombattai keresztény gyülekezetek szeptember 7-én a Kőrösi Csoma Sándor iskolában.

Üzemel az új röntgengép
2019-09-11
Csúcstechnológiás, digitális géppel, új helyen üzemel a röntgenszakellátás a Százhalom Egészségügyi Központban szeptember 9-étől.

Járdarekonstrukció és parkfelújítás - Szebb, szellősebb, komfortosabb
2019-09-11
Befejeződött az Ifjúság úti járdák és zöldfelületek rekonstrukciója, az Ady Endre utcai pihenő parkosítása, és elkészült a mini sportpark a Pannónia utcában Százhalombattán.

Folyamatos a biztonságos átjárás az ipari parkba
2019-09-11
Továbbra is biztosított a gyalogos és kerékpáros átkelés az ipari parkba az elkészült aluljárón keresztül Százhalombattán – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester.

Újdonságok a könyvtárban
2019-09-11
Andy Baron: Kárhozottak városa - Budapest 2038 Péterfy Gergely-Péterfi Novák Éva: A panda ölelése Joanna Goodman: Elveszett lelkek otthona Medgyes Péter-Varga Koritár Pál: Diplomaták mesélik Fodor Ákos: Zene-idő Marnia Robinson: Cupido mérgezett nyila – A megszokástól a harmóniáig a szexuális kapcsolatokban Lackfi János: Kincskereső kisködmön - Móra Ferenc regénye újragombolva Sárvári Töttős Györgyi: Szuperhős szakszervíz Bojti Anna: Éjszaka az állatkertben Rachel Reée Russsell: Egy Zizi naplója 11. - Egy nem túl barátságos ellenfél meséiHamvas Béla Városi Könyvtár, Százhalombatta, www.hbvk.hu.

A Román Diaszpóra Napja
2019-09-11
Közel tíz éve rendezi meg a százhalombattai Román Nemzetiségi Önkormányzat a Román Diaszpóra Napját. Idén augusztus 31-én tartották az összejövetelt.

Kettlebell - Négy arany, egy ezüst
2019-09-09
A SZVISE öt versenyzője képviselte városunkat a World Kettlebell Sport Federation által szervezett nyílt magyar bajnokságon szeptember 7-én, Cegléden.

Fő a biztonság
2019-09-09
Megújult és a korábbinál biztonságosabb környezet várta a gyerekeket az új nevelési évben a százhalombattai Pitypangos Óvodában. 

Baltával okozott sérüléseket,elítélte a bíróság
2019-09-09
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. szeptember 6-án nyilvános tárgyaláson hirdetett ítéletet annak a férfinak az ügyében, aki egy baltával okozott sérüléseket barátja rokonának.

0:9-et játszott az U16
2019-09-09
Győzelemmel kezdte az idényt a VUK SE U16-os labdarúgócsapata a Pest megyei II. osztályú bajnokságban. A szeptember 7-én Hernádon megrendezett mérkőzésen az Újhartyán együttese ellen 9:0 arányban diadalmaskodtak a battai fiatalok.

Rosszul kezdődött a szezon
2019-09-09
4:2 arányú vereséget szenvedtek a Battai Gurítók a Tekergetőktől a Budapest és Környéki Szabadidős Tekebajnokság első őszi fordulóján, Budapesten, az Erőmű-pályán. 

Modellvitorlás OB
2019-09-09
Balatonkenesén került megrendezésre a modellvitorlázók országos bajnoksága F5 - MM hajóosztályban szeptember 7-8-án.

Utánpótlásfoci
2019-09-09
Százhalombattán rendezték meg az U10 és 11-es korosztályok első Bozsik tornáját szeptember 8-án. Tizenkét összeállítás focizott a Városi Szabadidő Központban, amelyek közük hármat a százhalombattai labdarúgók alkottak.

Hatvanhat
2019-09-09
Minden tanév a számokról szól.

Huszonöt éves a polgárőrség
2019-09-06
A város és az Országos Polgárőr Szövetség életében is meghatározó szerepet tölt be a százhalombattai polgárőrőr szervezet, amely fennállásának huszonötödik évfordulója alkalmából jubileumi ünnepséget tartott a Szekeres József Rendezvényközpontban szeptember 4-én.

Élményuszoda - Korszerűsítés és szolgáltatásbővítés a Szalaiban
2019-09-06
A nyári szünet után újból megnyitották kapuikat a fedett uszodák Százhalombattán. Az önkormányzat támogatásával jelentős korszerűsítést és fejlesztést hajtott végre a Szalai János Uszodában az üzemeltető Sporthalom Kft. , amelyet augusztus 30-án sajtóbejáráson mutatott be Fekete László ügyvezető.

Zöldflotta az Ebattában
2019-09-06
Három új elektromos autót szerzett be ételfutárjai számára az Ebatta Kultúrkocsma és Pizzakuckó Százhalombattán. A járművek használatával a munkakörülményeken szeretnének javítani, emellett az egészségesebb környezetet és az általános szemléletváltást is szem előtt tartották – mondta el Gabelics Péter tulajdonos. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.