2020. január 20. - Fábián és Sebestyén napja
Hétfő
Min:0°
Max:3°
Kedd
Min:0°
Max:3°
Szerda
Min:0°
Max:2°
Csütörtök
Min:0°
Max:3°
Péntek
Min:-1°
Max:1°
Irodalom
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.
A holtak 23. napja - írta: (etk)
2011-10-19 -
Sárgacsőrű éhes varjak kárognak a távolban, keserű karcos füstszag terjeng, nem lobban láng és nem is alszik a tűz, inkább csak pislákol. A füst szürkés tejszerű homályba burkol mindent, látsz ugyan, de kuszán. Megérkezel, melletted parázs izzik a mélyben, égő vörös, nem látod, csak érzed, mert ott vagy. Érzed, mint mindig. Ismered a narancssárga fényt, itthon vagy és láttad már többször lobbanását, és viháncolását, halottad szívderítő ropogását. Jó időben hirtelen éled fel, mint a haragod. Most azonban nem te gyújtottad! A tűz közelről perzsel és ragyog, de csak akkor, ha igazán lángol, olyankor az arcod kipirul, a szíved hevesen ver, kalimpál. Érzed, hogy élsz. Ellenben most úgy szenderedik el újra meg újra, mint egy kisded. Nincs szél, nincs levegő, ami most felkavarja. Nézed a házat, a kútkávát, a múlt emlékeit. Az idő elsuhan, tavasz, nyár, és most ősz van. Egy arcot keresel. Látod magad előtt a hajlott hátat, a fekete szemet, a kék ruhát, a színes kendőt, soha sem feleded azt a mosolyt. Azóta sem láttál még ilyen szépet, tisztát és őszintét. Az ősz mosolyog rád benne és az igazság. Az Élet Igazsága.
 
Összerezzensz, szertefoszlik az álomkép és a ház szürkésfehér, tornáccal teli koszos, dohos fala mered rád vissza, némán. Te vagy, aki akarod vissza a régi képet! A jót! Zöld csípős csalán és vidám reggeli rohanás, két fekete korcs ugrál körbe, hangosan játékosan csaholnak. Szaladsz, mert boldog vagy, szaladsz, mert Szabad vagy. Az időt kukorékolja neked egy peckes barnás-zöldes tollú sárkánnyi madár. Eléd jön Ő is, érzed az illatát a szeretetét, az ölelését. A lomb halkan rezzen, egy dió hullik a fáról a lábad elé. A réveteg álom szertefoszlik, megrázod magad. Te, tudod a választ! Ismered az időt. Nem kegyelmez. Késztetést érzel arra, hogy elindulj. A romkert magas gazzal benőtt várát elhagyd. A gyümölcsfák mélabúja, lekonyult és elsárgult ágai, mint a holtak kezei lógnak aszottan az idő fekete kútjába. A galagonya halk és tompa moraját hallod, a lapuló csipkebogyó piros tekintetét is szúrónak érzed. Mostanában, mindenki figyel mindenkit. Körbe nézel, és nesztelenül hallgatózol. A kerítést teljesen behálózó gaz-szőttes, falként tornyosul előtted. Eltűnt a kis-kapu, a kietlenség országának bejárata. Erőt veszel és szaggatni kezded az indákat, keresed és kutatod az ósdi bejáratot. Két ezüst fekete holló reppen fel, a holtak bejáratának őrzői. Hatalmas szénfekete szemükkel mogorván üzennek neked, itt nem találsz mást csak reménytelenséget. Megtalálod a kilincset, jajdulva nyikordul fel, sikoltva üvölt a rozsdás vaskapu, amikor erővel meglököd. Belépsz az élettelen kövek világába. Hatalmas fenyőfából ácsolt Atya fogad, kezében egy kulccsal.
 
Tekintete az ezeréves semmittevésbe réved. Továbbhaladsz, acélos és rideg műsziklák, mementó sírkövek között. Az ösvényen át az örökzöld sorra jutsz. Némán szótlanul lejtik ósdi és giccses haláltáncukat. Néha nyikorogva felkacagnak, és nyekeregve, sírva visszadőlnek. Szemed a sorsod sorát kutatja. A te kereszted, egy hullám vésetű, mohával benőtt sárgás kőromhalmaz mellett áll. Megérkezel. Sorra veszel mindent, hirtelen átöleled a vasból "ácsolt" fércművet. Megszólítod Őt: hát itt vagy? Hiányoztál! Lehajolsz és megsimogatod, az árvácskák könnyes és lilás fekete arcát. A sírkeresztre révedsz. A két ferde vascsövön lévő lemezről fehér írás, ákombákom elevenedik meg. Mozog és él, azt hiszed. Beszél hozzád, titkot mutat. A füst a torkodba mar, a betűk tovább ugrálnak, valami szorít legbelül. Tudod, hogy az írás mozdulatlan, azt a könny és a keserűség mozgatja. Arcodon a reménytelenség gyöngyszeme gurul végig. Elhagyja az ajkad és az állad alatt lezuhan. Hirtelen megáll az idő! Megdermed minden, a barna festmény átalakul. A nevedet hallod a távolból, a Tisztaság hangja szólít meg az idő emlékalagútján keresztül! Hófehér napfény süt a szemedbe, pedig kezeiddel eltakarod az arcod! Hangosan felnevet, és azt mondja: Hun voltál te csavargó, kész a vacsora! A könnycsepp a földre hull. Megremeg minden. Fekete barna humuszágyra zuhan a sós-keserű szemernyiség. Megmarkolod az Anyaföldet, a kezedbe szorítod, halkan nyüszítve egy földi emlék maradványát, de a szívedhez ölelnéd legszívesebben! Hangtalanul vonaglasz és zokogsz legbelül, görnyedve mutatja meg neked az élet, milyen is az igaztalan halál! Csípős dér marja az arcodra tapadt fájdalmat. Hatalmas sóhajjal felállsz és megrázod magad, a haragod epévé gyűlik, düh forr benned, habzó tajték önt el. Állatként üvöltesz, szaporán lépkedsz. Szemeid vérben forognak és a gyűlölet lángja lobban fel benned. Ezek megölték az Igazságot! Kabátod elszakad, amikor átugorva a kerítésen, tovább rohansz. Ezek megölték a Mindenséget! A belsőd fekete pokla megnyílik. A megrakott tűz belobban, a füst eltűnik, hatalmas lángokkal lángol. Az ég alja is vörösen izzik. Tisztán látsz, soha még ilyen élesen. Az életed láthatatlan gyávaságát és elnyomását a keresztre akasztottad. Otthagytad az Igazságod mementójaként. Friss vér serken legbelül a szívedben. Lemossa a rettegés szennyét. Eléred a pöfögő dízelszagú Csepelt, a platóra ugrasz, kezedbe veszed az olajos puskát. A többi szutykos, rongyokba bújt zsíros arcú alak, tűztől égő arccal a tekinteted fürkészi. A levegőben a csatos üveges palackokból áradó benzinszag terjeng. Csőre töltöd fegyvered és a teherautó tetejére ütsz! Indulhatunk, üvöltöd hangosan. Végig nézel társaidon, akik között te vagy a legidősebb. Szíved baljós és hirtelen fájó nyilallása egy pillanatra megrémít. Hiszen ezek gyerekek, kölykök. Apátlan anyátlan árvák, akik élhetnének, igaz hogy béklyóban és szabadság nélkül, de élnének. Szemed a középen körben kivágott lobogóra téved. Az elnyomás jelképe hiányzik belőle.
 
Féltően a srácokra pillantasz, majd Igazság álomszép arca ugrik be hirtelen. A hátsó ablakon a sofőrfülkébe üvöltesz: Péter, a Szénára menj! Az úton fogaid között sokáig ezt mormolod hangtalanul: Rossz nap ez a születésre, de gyönyörű nap a halálra! Az Imákba vetett hited már réges-régen Igazsággal együtt a pokolba szállt!

AKTUÁLIS
2020-01-14 - Az autópályamatrica vásárlás az egyik olyan téma, melynél nagyon indokolt az előzetes megtervezés, ugyanis jelentős plusz költséggel járhat egy rossz vásárlási döntés, akár több tízezer forinttal is többet fizethetünk a kelleténél.
2020-01-13 -
2020-01-13 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Ismerőseire gyújtotta rá a lakókocsit Monoron
2020-01-16
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a férfinak, akit különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével gyanúsít a Pest Megyei Főügyészség.

Életet mentettek a TESCO-sok
2020-01-14
Megmentették egy idős vásárló életét a TESCO dolgozói Százhalombattán december 23-án. A férfi rosszul lett, újraélesztették és mentőt hívtak hozzá – olvasható az entescom.hu beszámolójában.

Soós Dorka az év ifjúsági sportolója
2020-01-14
Minden hétvégén sikert sikerre halmozott Soós Dorka, a Százhalombattai VUK SE Triatlon szakosztályának versenyzője a tavalyi évben. Duatlon országos bajnokként, ranglistagyőztesként és számos más hazai, nemzetközi versenyen elért eredményéért "Az év ifjúsági sportolója" elismerésben részesítette a Magyar Triatlon Szövetség. A díjat a szakág gálaestjén vette át január 11-én Budapesten.

Szilveszter éjjelén gyilkolták meg a sértettet dunavarsányi otthonában
2020-01-14
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra elrendelte annak a két férfinak és egy nőnek a letartóztatását, akiket nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettével gyanúsít a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

Köszönjük, Freedom!
2020-01-14
A népszerű klasszikusoktól a rhythm and blueson és jazzen át a rock and rollig – hihetetlen zenei sokszínűség, elegancia és fantasztikus hangulat jellemezte a Freedom zenekar tizenegyedik újévi jótékonysági koncertjét Százhalombattán január 12-én. Takáts Tamás torkából még mindig rohannak az elefántok, de a többiek sem vicceltek.

Társajátékok, robotok, drónok - Ajándékok az Eötvös-Effektus Alapítványtól
2020-01-13
"De jó volna, ha tudnánk megint játszani a karácsonyfa alatt és körül, gyerekeinkkel és egymással, mert a játék arra tanítana, hogy ne vegyük olyan komolyan azt, amit nap mint nap öngyötrően komolyan veszünk.

Falmászó hírek
2020-01-13
Eredményekben gazdag évet zárt a Batta Extrém Sport Club (BXSC). A csapat birtokba vette az egykori MOL-posta helyiségét, amit a tagok baráti segítséggel és önerőből újítottak fel. Így már három teremben folytatódhat a felkészülés, és kulturált mosdóval is gazdagodott az edzőhely.

Könyvjelző
2020-01-13
C. Hecking - C. Schönberger - I. Sokolowski: A jövőnk most kezdődik - Greta Thunberg harca a Földért

Így látják a fiatalok - Európa székeiben
2020-01-13
A megyei majd az országos magyar vetélkedőt megnyerve, a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium 12. b osztálya képviselte az országot Strasbourgban az Európai Parlament és az Euroscola program által szervezett, vetélkedővel és interaktív feladatokkal tarkított találkozón, amelyen 28 ország több mint 500 diákja vett részt december 3-tól 6-ig. Élményeikről Honfi Balázs számolt be a Hírtükör olvasóinak.

Tartalmas esztendő
2020-01-13
Polgármesteri évértékelő - Tisztelt Százhalombattaiak! Tartalmas, eseménydús év áll mögöttünk. Számos területen értünk el eredményeket, tettük jobbá, élhetőbbé Százhalombattát. Munkánk során mindvégig szem előtt tartottuk az Önök igényeit, és – lehetőségeinkhez mérten – igyekeztünk megoldani problémáikat. Őszinte hittel és bizalommal nézek a jövőbe, mindent megteszek annak érdekében, hogy városunk tovább fejlődjön. 

Újdonságok a könyvtárban
2020-01-13
James Bowen: Bob szerint a világ (A Bob, az utcamacska folytatása) Bauer Barbara: Az aranyműves fia Olga Tokarczuk: Bizarr történetek James Hamer-Morton: Szabadulószobás fejtörők Bálint György-Bánó András: Bálint gazda – A százéves kertész Greta Thunberg: Ég a házunk Mókás gépek - Építs 11 modelt (Lego) Fiala Borcsa: Balatoni nyomozás Greyson Mann: Mobsztár születik (Egy creeper naplója - második könyv) Mit rejt a világűr?

Országos elismerés Marosi Bálintnak és Bodrogi Viktornak
2020-01-13
A szakma legjobbjait, köztük a VUK SE versenyzőjét, Marosi Bálintot és edzőjét, Bodrogi Viktort is kitüntették a Magyar Úszó Szövetség évvégi gálaestjén, Budapesten december 15-én.

Elállok, ha megmondják, hova?
2
2020-01-13
Városunk szűkös parkolási lehetőségei közismertek. Próbálunk toleránsan, akár apróbb kellemetlenségek árán is segíteni egymásnak. Vannak azonban sajnos olyan esetek, amikor a szép szó, a kérés nem talál megértő fülekre, hanem merev elutasítással reagál, akinek erre sem erkölcsi, sem jogi alapja nincs. Példának álljon itt a következő eset.

Fogadóóra
2020-01-10
Fogadóórát tart Szabó Gábor óvárosi képviselő január 31-én, pénteken, 16:30-tól 19 óráig a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban (Százhalombatta, Szt. László út 58.).

Gyors ítélet született a szamurájkardos ügyben
1
2020-01-10
Az elkövetéstől számított egy hónapon belül, január 10-én ítéletet hozott az Érdi Járási Ügyészség az ellen a férfi ellen, aki egy gépkocsivásárlással kapcsolatos vita során egy szamurájkard hüvelyével ütötte meg vitapartnerét december 13-án, Százhalombattán. A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett el, a vádlott egy év felfüggesztett börtönt kapott – közölte a Budapest Környéki Törvényszék Sajtó és Kommunikációs Osztály.

Rendezvények hónapja
2020-01-09
Számos ünnepi rendezvény adott feladatot a százhalombattai polgárőröknek december folyamán. 

Fazekas István kapta a Credo-díjat
2020-01-09
A városunkban élő Fazekas István költő, drámaíró, református teológus vehette át a Váci Egyházmegye által alapított Credo-díjat karácsony előtt.  Az elismerést Marton Zsolt váci megyéspüspök és Lonkay Márta, a Credo-ház igazgatónője adta át.

Olvasópróba az Újszínhában
2020-01-09
Fazekas István százhalombattai drámaíró írta színpadra Herczeg Ferenc leghíresebb regényét, a három alkalommal is Nobel-díjra javasolt reneszánsz tablót, Az élet kapuját. A darab rendezője a Jászai Mari-díjas Nagy Viktor, a premierre február 29-én kerül sor az Újszínházban.

Munkaszüneti napok 2020-ban
2020-01-09
Négynapos és háromnapos hétvégéből is három-három lesz az idén, és két szombatra áthelyezett munkanappal kell számolni.

Mi változik 2020-ban?
2020-01-09
Minimálbér, nyugdíj, adó, családvédelmi akcióterv – összegyűjtöttük a legfontosabb és legtöbb embert érintő, január elsején hatályba lépett jogszabály-változásokat.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.