2019. június 19. - Gyárfás napja
Szerda
Min:18°
Max:24°
Csütörtök
Min:17°
Max:27°
Péntek
Min:16°
Max:26°
Szombat
Min:16°
Max:27°
Vasárnap
Min:18°
Max:24°
Irodalom
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.
A holtak 23. napja - írta: (etk)
2011-10-19 -
Sárgacsőrű éhes varjak kárognak a távolban, keserű karcos füstszag terjeng, nem lobban láng és nem is alszik a tűz, inkább csak pislákol. A füst szürkés tejszerű homályba burkol mindent, látsz ugyan, de kuszán. Megérkezel, melletted parázs izzik a mélyben, égő vörös, nem látod, csak érzed, mert ott vagy. Érzed, mint mindig. Ismered a narancssárga fényt, itthon vagy és láttad már többször lobbanását, és viháncolását, halottad szívderítő ropogását. Jó időben hirtelen éled fel, mint a haragod. Most azonban nem te gyújtottad! A tűz közelről perzsel és ragyog, de csak akkor, ha igazán lángol, olyankor az arcod kipirul, a szíved hevesen ver, kalimpál. Érzed, hogy élsz. Ellenben most úgy szenderedik el újra meg újra, mint egy kisded. Nincs szél, nincs levegő, ami most felkavarja. Nézed a házat, a kútkávát, a múlt emlékeit. Az idő elsuhan, tavasz, nyár, és most ősz van. Egy arcot keresel. Látod magad előtt a hajlott hátat, a fekete szemet, a kék ruhát, a színes kendőt, soha sem feleded azt a mosolyt. Azóta sem láttál még ilyen szépet, tisztát és őszintét. Az ősz mosolyog rád benne és az igazság. Az Élet Igazsága.
 
Összerezzensz, szertefoszlik az álomkép és a ház szürkésfehér, tornáccal teli koszos, dohos fala mered rád vissza, némán. Te vagy, aki akarod vissza a régi képet! A jót! Zöld csípős csalán és vidám reggeli rohanás, két fekete korcs ugrál körbe, hangosan játékosan csaholnak. Szaladsz, mert boldog vagy, szaladsz, mert Szabad vagy. Az időt kukorékolja neked egy peckes barnás-zöldes tollú sárkánnyi madár. Eléd jön Ő is, érzed az illatát a szeretetét, az ölelését. A lomb halkan rezzen, egy dió hullik a fáról a lábad elé. A réveteg álom szertefoszlik, megrázod magad. Te, tudod a választ! Ismered az időt. Nem kegyelmez. Késztetést érzel arra, hogy elindulj. A romkert magas gazzal benőtt várát elhagyd. A gyümölcsfák mélabúja, lekonyult és elsárgult ágai, mint a holtak kezei lógnak aszottan az idő fekete kútjába. A galagonya halk és tompa moraját hallod, a lapuló csipkebogyó piros tekintetét is szúrónak érzed. Mostanában, mindenki figyel mindenkit. Körbe nézel, és nesztelenül hallgatózol. A kerítést teljesen behálózó gaz-szőttes, falként tornyosul előtted. Eltűnt a kis-kapu, a kietlenség országának bejárata. Erőt veszel és szaggatni kezded az indákat, keresed és kutatod az ósdi bejáratot. Két ezüst fekete holló reppen fel, a holtak bejáratának őrzői. Hatalmas szénfekete szemükkel mogorván üzennek neked, itt nem találsz mást csak reménytelenséget. Megtalálod a kilincset, jajdulva nyikordul fel, sikoltva üvölt a rozsdás vaskapu, amikor erővel meglököd. Belépsz az élettelen kövek világába. Hatalmas fenyőfából ácsolt Atya fogad, kezében egy kulccsal.
 
Tekintete az ezeréves semmittevésbe réved. Továbbhaladsz, acélos és rideg műsziklák, mementó sírkövek között. Az ösvényen át az örökzöld sorra jutsz. Némán szótlanul lejtik ósdi és giccses haláltáncukat. Néha nyikorogva felkacagnak, és nyekeregve, sírva visszadőlnek. Szemed a sorsod sorát kutatja. A te kereszted, egy hullám vésetű, mohával benőtt sárgás kőromhalmaz mellett áll. Megérkezel. Sorra veszel mindent, hirtelen átöleled a vasból "ácsolt" fércművet. Megszólítod Őt: hát itt vagy? Hiányoztál! Lehajolsz és megsimogatod, az árvácskák könnyes és lilás fekete arcát. A sírkeresztre révedsz. A két ferde vascsövön lévő lemezről fehér írás, ákombákom elevenedik meg. Mozog és él, azt hiszed. Beszél hozzád, titkot mutat. A füst a torkodba mar, a betűk tovább ugrálnak, valami szorít legbelül. Tudod, hogy az írás mozdulatlan, azt a könny és a keserűség mozgatja. Arcodon a reménytelenség gyöngyszeme gurul végig. Elhagyja az ajkad és az állad alatt lezuhan. Hirtelen megáll az idő! Megdermed minden, a barna festmény átalakul. A nevedet hallod a távolból, a Tisztaság hangja szólít meg az idő emlékalagútján keresztül! Hófehér napfény süt a szemedbe, pedig kezeiddel eltakarod az arcod! Hangosan felnevet, és azt mondja: Hun voltál te csavargó, kész a vacsora! A könnycsepp a földre hull. Megremeg minden. Fekete barna humuszágyra zuhan a sós-keserű szemernyiség. Megmarkolod az Anyaföldet, a kezedbe szorítod, halkan nyüszítve egy földi emlék maradványát, de a szívedhez ölelnéd legszívesebben! Hangtalanul vonaglasz és zokogsz legbelül, görnyedve mutatja meg neked az élet, milyen is az igaztalan halál! Csípős dér marja az arcodra tapadt fájdalmat. Hatalmas sóhajjal felállsz és megrázod magad, a haragod epévé gyűlik, düh forr benned, habzó tajték önt el. Állatként üvöltesz, szaporán lépkedsz. Szemeid vérben forognak és a gyűlölet lángja lobban fel benned. Ezek megölték az Igazságot! Kabátod elszakad, amikor átugorva a kerítésen, tovább rohansz. Ezek megölték a Mindenséget! A belsőd fekete pokla megnyílik. A megrakott tűz belobban, a füst eltűnik, hatalmas lángokkal lángol. Az ég alja is vörösen izzik. Tisztán látsz, soha még ilyen élesen. Az életed láthatatlan gyávaságát és elnyomását a keresztre akasztottad. Otthagytad az Igazságod mementójaként. Friss vér serken legbelül a szívedben. Lemossa a rettegés szennyét. Eléred a pöfögő dízelszagú Csepelt, a platóra ugrasz, kezedbe veszed az olajos puskát. A többi szutykos, rongyokba bújt zsíros arcú alak, tűztől égő arccal a tekinteted fürkészi. A levegőben a csatos üveges palackokból áradó benzinszag terjeng. Csőre töltöd fegyvered és a teherautó tetejére ütsz! Indulhatunk, üvöltöd hangosan. Végig nézel társaidon, akik között te vagy a legidősebb. Szíved baljós és hirtelen fájó nyilallása egy pillanatra megrémít. Hiszen ezek gyerekek, kölykök. Apátlan anyátlan árvák, akik élhetnének, igaz hogy béklyóban és szabadság nélkül, de élnének. Szemed a középen körben kivágott lobogóra téved. Az elnyomás jelképe hiányzik belőle.
 
Féltően a srácokra pillantasz, majd Igazság álomszép arca ugrik be hirtelen. A hátsó ablakon a sofőrfülkébe üvöltesz: Péter, a Szénára menj! Az úton fogaid között sokáig ezt mormolod hangtalanul: Rossz nap ez a születésre, de gyönyörű nap a halálra! Az Imákba vetett hited már réges-régen Igazsággal együtt a pokolba szállt!

További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
- László Bandy finisszázs - 2019-06-18
- Programajánló - 2019-06-17
- Várostörténeti előadás a könyvtárban - 2019-06-14
- EFOTT - 2019-06-11
- Programok a HBVK-ban - 2019-06-03
- Programajánló - 2019-06-03
- Programok a HBVK-ban - 2019-06-03
- Az elátkozott kúria - 2019-05-21
- Programajánló - 2019-05-20
- Pajor Tamás Százhalombattán - 2019-05-15
Választási hírek
Felhívások
1 százalék
2019-05-10 -
A személyijövedelemadó-bevallás mellett az idén is mindenki szabadon rendelkezhet befizetett adója 1+1 százalékáról. Az egyik 1 százalék felajánlható egy civil szervezetnek, további 1 százalék pedig valamely bevett egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak.
AKTUÁLIS
2019-06-12 - Tanácskozik a százhalombattai önkormányzat képviselő-testülete június 17-én, hétfőn 9 órakor. A meghívót a tervezett napirenddel itt adjuk közre.
2019-06-03 -
2019-05-31 - A vagyon elleni bűncselekmények megelőzése érdekében lakossági fórumot tart az önkormányzat a rendőrséggel közösen a BKK Színháztermében, június 4-én, kedden 15 órakor. 
LEGFRISSEBB HÍREINK
Folyamatos a szúnyogirtás
2019-06-19
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményben leírta, hogy az egész országot érintő szúnyoginvázió oka a folyókon levonult árhullám, az esős május és a hirtelen jött meleg. Nehezítette a szúnyoggyérítést a múlt szerdától vasárnapig tartó hőség, amely miatt a légi permetezések többségét le kellett állítni, tekintettel arra, hogy a nagy melegben a szúnyogok többsége a késői órákig megbújik a növényzetben, a repülési szabályok viszont az éjszakai munkavégzést nem teszik lehetővé.      

Felújítják a Csodaszarvas díszkutat
2019-06-19
Néhány hét múlva újra üzemel a főtéri Csodaszarvas díszkút Százhalombattán. Addigra újra cserélik a régi, kopott burkolatot.

Számos gondot megoldott a pótköltségvetés - Képviselő-testületi összefoglaló
2019-06-18
A költségvetési rendelet módosítása volt a képviselő-testület június 17-i ülésének fő témája Százhalombattán. Tárgyaltak az iskolaudvarok felújításáról, a sportegészségügyi ellátásról, a Matta-kerti közösségi tér és parkolóhelyek kialakításáról, illetve az egészségügyi szakellátásról és alapellátásról.

Tájékoztató a Gesztenyés úti társasház-építéssel kapcsolatban
2019-06-18
A Képviselő-testület kezdeményezésemre megtárgyalta az építkezéssel összefüggésben kialakult helyzetet.

Battai szerzők az Ünnepi Könyvhéten
2019-06-18
Új helyszínen került megrendezésre az idei Ünnepi Könyvhét, a Duna-korzó hangulata sokaknak adott felejthetetlen élményt. Minden bizonnyal azoknak is, akik a Véghelyi Balázs által vezetett Üveghegy Kiadó pavilonjánál álltak meg szemlézgetni.

Maradtak az élen
2019-06-18
Két győzelemmel és egy vereséggel zárta a Magyar Lábtenisz Csapatbajnokság harmadik fordulóját a százhalombattai Dx-Trade csapata június 8-án, Budapesten.

Könyvek ünnepe
2019-06-18
Negyedik alkalommal szervezett Battai Könyvünnepet a Hamvas Béla Városi Könyvtár Százhalombattán június 7-én. Bár az egész napos rendezvény gazdag kínálattal várta a városlakókat, a reméltnél kevesebben vettek részt.

Battai Gurítók - nyáron
2019-06-18
A tavaszi szezon végeztével a Battai Gurítók játékosai különböző meghívásos versenyeken vettek részt.

Fazekas István: Erdélyiség térben és időben
2019-06-18
Gondolná-e valaki, hogy a deklarált szólásszabadság keretei között az elcsatolt területek magyarjainak esetenként nehezebb hozzájutniuk egy-egy anyaországban megjelent könyvhöz vagy folyóirathoz, mint a hetvenes-nyolcvanas években? 

Szúnyogok
2019-06-17
Az elmúlt héten kétszer és ezen a héten is kétszer végeztet szúnyogirtást az önkormányzat Százhalombattán. A SZÁKOM folyamatosan figyeli az előrejelzést és az időjáráshoz igazítja a munkát.

Partneri együttműködés
2019-06-17
A Petrolszolg Kft. munkatársai kapták az idei Aranyszív-díjat a Sérültekért Alapítványtól Százhalombattán június 15-én. Az elismerést 2003-ban alapította a civil szervezet azok számára, akik kiemelkedően sokat tesznek a fogyatékkal élő emberekért.

A sport nagykövetei
2019-06-17
Többszáz gyerek, szülő, nagyszülő és edző vett részt a VUK SE hagyományos, családias hangulatú évzáróján június 16-án az óvárosi focipályán. Az eseményen az immár tizenhét éve működő egyesület valamennyi szakosztálya képviseltette magát.

Óvárosi Focikupa
2019-06-17

Sportos szezonzáró
2019-06-17
Szezonzáró családi napot tartott a B-Cool Dance és a SZVISE öt szakága Százhalombattán, a Csónakázó-tónál június 16-án.

Modellező világkupa
2019-06-17
Hatodik helyezést ért el Tokaji Tamás, a Dunamenti Energia Modellező Klub versenyzője a körrepülő műrepülő (F2B) világkupafordulóján, a Jozef Gabris emlékversenyen június 8-9-én a szlovákiai Homonnán. 

Közúti balesetek
2019-06-14
Felborult egy személyautó csütörtökön délután az M5-os autópálya 34-es kilométerénél, Százhalombatta közelében.

Jól gazdálkodtak a közvagyonnal
2019-06-14
A százhalombattai önkormányzat Gazdálkodási, Pénzügyi és Integrációs Bizottsága megvitatta a költségvetés módosítására érkezett intézményi és egyesületi kérelmeket, tárgyalt a Matta-kert parkolási helyzetével kapcsolatos javaslatról, valamint az önkormányzat állampapírvásárlását is támogatta június 12-i ülésén.

Hasznos tippek az M7-esen közlekedőknek a nyári hónapokra
2019-06-14
Pénteken vége a tanítási időszaknak, ezzel együtt beindul a nyári idegen- és közúti forgalom az M7-es autópályán hétvégenként. A torlódások és balesetek ilyenkor gyakoriak a Balatonra vezető gyorsforgalmi úton, az üzemeltető Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért több hasznos tippel is szolgál a közlekedőknek, hogy az utazásuk kellemes és stresszmentes legyen.

Székelyföldön jártak az Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanulói
2019-06-14
Két kiránduláson összesen csaknem nyolcvan tanuló vett részt idén a Határtalanul pályázat keretében megrendezett romániai úton.

A természet kincs
2019-06-14
Tizenkilencedik alkalommal szervezte meg a Középiskolások Környezetvédelmi Konferenciáját a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium június 7-én.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.