2022. május 16. - Pünkösd napja
Hétfő
Min:14°
Max:25°
Kedd
Min:15°
Max:21°
Szerda
Min:11°
Max:19°
Csütörtök
Min:8°
Max:22°
Péntek
Min:11°
Max:26°
Irodalom
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.
A holtak 23. napja - írta: (etk)
2011-10-19 -
Sárgacsőrű éhes varjak kárognak a távolban, keserű karcos füstszag terjeng, nem lobban láng és nem is alszik a tűz, inkább csak pislákol. A füst szürkés tejszerű homályba burkol mindent, látsz ugyan, de kuszán. Megérkezel, melletted parázs izzik a mélyben, égő vörös, nem látod, csak érzed, mert ott vagy. Érzed, mint mindig. Ismered a narancssárga fényt, itthon vagy és láttad már többször lobbanását, és viháncolását, halottad szívderítő ropogását. Jó időben hirtelen éled fel, mint a haragod. Most azonban nem te gyújtottad! A tűz közelről perzsel és ragyog, de csak akkor, ha igazán lángol, olyankor az arcod kipirul, a szíved hevesen ver, kalimpál. Érzed, hogy élsz. Ellenben most úgy szenderedik el újra meg újra, mint egy kisded. Nincs szél, nincs levegő, ami most felkavarja. Nézed a házat, a kútkávát, a múlt emlékeit. Az idő elsuhan, tavasz, nyár, és most ősz van. Egy arcot keresel. Látod magad előtt a hajlott hátat, a fekete szemet, a kék ruhát, a színes kendőt, soha sem feleded azt a mosolyt. Azóta sem láttál még ilyen szépet, tisztát és őszintét. Az ősz mosolyog rád benne és az igazság. Az Élet Igazsága.
 
Összerezzensz, szertefoszlik az álomkép és a ház szürkésfehér, tornáccal teli koszos, dohos fala mered rád vissza, némán. Te vagy, aki akarod vissza a régi képet! A jót! Zöld csípős csalán és vidám reggeli rohanás, két fekete korcs ugrál körbe, hangosan játékosan csaholnak. Szaladsz, mert boldog vagy, szaladsz, mert Szabad vagy. Az időt kukorékolja neked egy peckes barnás-zöldes tollú sárkánnyi madár. Eléd jön Ő is, érzed az illatát a szeretetét, az ölelését. A lomb halkan rezzen, egy dió hullik a fáról a lábad elé. A réveteg álom szertefoszlik, megrázod magad. Te, tudod a választ! Ismered az időt. Nem kegyelmez. Késztetést érzel arra, hogy elindulj. A romkert magas gazzal benőtt várát elhagyd. A gyümölcsfák mélabúja, lekonyult és elsárgult ágai, mint a holtak kezei lógnak aszottan az idő fekete kútjába. A galagonya halk és tompa moraját hallod, a lapuló csipkebogyó piros tekintetét is szúrónak érzed. Mostanában, mindenki figyel mindenkit. Körbe nézel, és nesztelenül hallgatózol. A kerítést teljesen behálózó gaz-szőttes, falként tornyosul előtted. Eltűnt a kis-kapu, a kietlenség országának bejárata. Erőt veszel és szaggatni kezded az indákat, keresed és kutatod az ósdi bejáratot. Két ezüst fekete holló reppen fel, a holtak bejáratának őrzői. Hatalmas szénfekete szemükkel mogorván üzennek neked, itt nem találsz mást csak reménytelenséget. Megtalálod a kilincset, jajdulva nyikordul fel, sikoltva üvölt a rozsdás vaskapu, amikor erővel meglököd. Belépsz az élettelen kövek világába. Hatalmas fenyőfából ácsolt Atya fogad, kezében egy kulccsal.
 
Tekintete az ezeréves semmittevésbe réved. Továbbhaladsz, acélos és rideg műsziklák, mementó sírkövek között. Az ösvényen át az örökzöld sorra jutsz. Némán szótlanul lejtik ósdi és giccses haláltáncukat. Néha nyikorogva felkacagnak, és nyekeregve, sírva visszadőlnek. Szemed a sorsod sorát kutatja. A te kereszted, egy hullám vésetű, mohával benőtt sárgás kőromhalmaz mellett áll. Megérkezel. Sorra veszel mindent, hirtelen átöleled a vasból "ácsolt" fércművet. Megszólítod Őt: hát itt vagy? Hiányoztál! Lehajolsz és megsimogatod, az árvácskák könnyes és lilás fekete arcát. A sírkeresztre révedsz. A két ferde vascsövön lévő lemezről fehér írás, ákombákom elevenedik meg. Mozog és él, azt hiszed. Beszél hozzád, titkot mutat. A füst a torkodba mar, a betűk tovább ugrálnak, valami szorít legbelül. Tudod, hogy az írás mozdulatlan, azt a könny és a keserűség mozgatja. Arcodon a reménytelenség gyöngyszeme gurul végig. Elhagyja az ajkad és az állad alatt lezuhan. Hirtelen megáll az idő! Megdermed minden, a barna festmény átalakul. A nevedet hallod a távolból, a Tisztaság hangja szólít meg az idő emlékalagútján keresztül! Hófehér napfény süt a szemedbe, pedig kezeiddel eltakarod az arcod! Hangosan felnevet, és azt mondja: Hun voltál te csavargó, kész a vacsora! A könnycsepp a földre hull. Megremeg minden. Fekete barna humuszágyra zuhan a sós-keserű szemernyiség. Megmarkolod az Anyaföldet, a kezedbe szorítod, halkan nyüszítve egy földi emlék maradványát, de a szívedhez ölelnéd legszívesebben! Hangtalanul vonaglasz és zokogsz legbelül, görnyedve mutatja meg neked az élet, milyen is az igaztalan halál! Csípős dér marja az arcodra tapadt fájdalmat. Hatalmas sóhajjal felállsz és megrázod magad, a haragod epévé gyűlik, düh forr benned, habzó tajték önt el. Állatként üvöltesz, szaporán lépkedsz. Szemeid vérben forognak és a gyűlölet lángja lobban fel benned. Ezek megölték az Igazságot! Kabátod elszakad, amikor átugorva a kerítésen, tovább rohansz. Ezek megölték a Mindenséget! A belsőd fekete pokla megnyílik. A megrakott tűz belobban, a füst eltűnik, hatalmas lángokkal lángol. Az ég alja is vörösen izzik. Tisztán látsz, soha még ilyen élesen. Az életed láthatatlan gyávaságát és elnyomását a keresztre akasztottad. Otthagytad az Igazságod mementójaként. Friss vér serken legbelül a szívedben. Lemossa a rettegés szennyét. Eléred a pöfögő dízelszagú Csepelt, a platóra ugrasz, kezedbe veszed az olajos puskát. A többi szutykos, rongyokba bújt zsíros arcú alak, tűztől égő arccal a tekinteted fürkészi. A levegőben a csatos üveges palackokból áradó benzinszag terjeng. Csőre töltöd fegyvered és a teherautó tetejére ütsz! Indulhatunk, üvöltöd hangosan. Végig nézel társaidon, akik között te vagy a legidősebb. Szíved baljós és hirtelen fájó nyilallása egy pillanatra megrémít. Hiszen ezek gyerekek, kölykök. Apátlan anyátlan árvák, akik élhetnének, igaz hogy béklyóban és szabadság nélkül, de élnének. Szemed a középen körben kivágott lobogóra téved. Az elnyomás jelképe hiányzik belőle.
 
Féltően a srácokra pillantasz, majd Igazság álomszép arca ugrik be hirtelen. A hátsó ablakon a sofőrfülkébe üvöltesz: Péter, a Szénára menj! Az úton fogaid között sokáig ezt mormolod hangtalanul: Rossz nap ez a születésre, de gyönyörű nap a halálra! Az Imákba vetett hited már réges-régen Igazsággal együtt a pokolba szállt!

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Hat danos judo mester
2022-05-03
Ünnepélyes keretek között, a Budapesti UTE Jégcsarnokban április 30-án rendezett Nemzetközi Judo Versenyen vehette át sportszakmai elismerésként VI. danját Szél Pál. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.