2019. szeptember 16. - Edit napja
Hétfő
Min:18°
Max:29°
Kedd
Min:14°
Max:20°
Szerda
Min:8°
Max:16°
Csütörtök
Min:6°
Max:15°
Péntek
Min:5°
Max:16°
Beszélgetés
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Premier plán - Hirtelen ötlettel - írta: LA
1
2011-10-14 - Varga Imrét sokan, sokféleképpen ismerhetik Százhalombattán: üzleteket, vállalkozást vezetett, tagja volt a képviselő-testületnek, aktív közösségi személyiség. Pedig először esze ágában sem volt itt letelepedni. Hirtelen ötletekről, hihetetlen élményekről és irányváltásokról beszélgettünk jelenlegi munkahelye, a Batta-Invest Kft. tárgyalótermében.
- Orosházán születtem, ahonnan 18 éves koromig szinte ki sem léptem. Szerettem volna, de nem volt rá lehetőségem. Édesapám azt szerette volna, hogy az asztalos üzemben, ahol dolgozott, legyek művezető, de ez engem nem vonzott. Már gyerekként az élővilág, leginkább a vizek világa érdekelt, így aztán mezőgazdasági szakközépiskolába mentem, majd a Kaposvári Mezőgazdasági Főiskolára. Akkor kerültem először kapcsolatba Százhalombattával: a TEHAG-ban készítettem elő a szakdolgozatomat. Mi az Alföldön távolságtartók voltunk, és egyáltalán nem tetszett az itteni közvetlen stílus, de az sem, hogy este kilenckor minden szórakozóhelyről kizavartak. Szeged-Fehértón kezdtem haltenyésztő agronómus-gyakornokként. Ott viszont hamarosan ellentétbe kerültem az állami gazdaság vezetésével a közgazdasági szemléletem miatt, amit a ’70-es években mereven elutasítottak. Onnan vittek el katonának, és amikor leszereltem, felhívott a TEHAG-ból az akkori szellemi-szakmai vezető, dr. Horváth László, hogy dolgoznék-e mellette, és ha igen, mikor tudnék jönni? Azt válaszoltam, hogy amikor a legközelebbi vonat indul. Mindenemet belepakoltam egy utazótáskába és indultam Százhalombattára.
 
- Nem túl megfontolt lépés, de jó ötletnek bizonyult.
- Hirtelen döntéseken alapul az életem. Ezek nálam jobban működnek, mint amin hetekig morfondírozok. A TEHAG akkor a szellemi tudás gyűjtőhelye volt, fantasztikus lendületű csapattal, nemzetközi hírnév felé tartva. Fanatikusan vetettem bele magam a munkába, napi 12-18 órát dolgoztam örömmel. A nyolcvanas évek elején egy magyar külkereskedelmi cég két halszaporítót épített Egyiptomban, és a TEHAG-ból kértek beüzemelőt. Senki nem akarta vállalni, mert angolul kellett beszélni.
 
- És Ön már tudott...
- Egy szót sem. De munka mellett három hónap alatt kommunikációs szinten elsajátítottam. Életem első külföldi útján kitárult a világ. Hatalmas élmény volt! Akkoriban ott edzősködött Puskás Ferenc, hát meglátogattuk. Amikor hazajöttem, felkértek egy ugyanilyen beruházáshoz Irakba. Az volt a Szaddam-korszak fénykora, zajlott az iraki-iráni háború, AK gépfegyvert nyomtak a halántékomhoz, mert filmeztem, az autópályán félre kellett húzódnunk a levegőbe lövöldöző, visszatérő győzelmi konvoj elől, miközben attól féltünk, a visszahulló golyó megsebesít bennünket. Mégis életem legszebb időszakát töltöttem ott. Rengeteg barátra tettem szert, kosaraztam például Szaddam fiával... Irakban nem szerették az idegeneket, de akit befogadtak – amíg el nem rontotta –, annak mindent lehetett. Szakmailag is ki tudtam teljesedni, a helyi fajok szaporításának kidolgozásáért az iraki gazdasági minisztertől oklevelet és egy aranyórát kaptam. Hajszál híján Szaddam Husszein haltenyésztője lettem, de épp akkor kezdett erősödni a nemzeti öntudatuk, hogy ők mindent meg tudnak csinálni.
 
- Szóval arabul is megtanult?
- Elkommunikáltam velük. Ahogy később Algériábanban franciául. Oda Németh Istvánnal és Lévai Ferenccel mentünk halat telepíteni. Aztán 1989-ben az ENSZ élelmezésügyi szervezete, a FAO felkért, hogy vegyek részt egy haltenyésztést fejlesztő program elindításában Bangladesben. Nagyon szép élmény volt, bár épp a fordítottja az arab világnak. 110 millióan élnek a Magyarországnál alig nagyobb területen, de boldogok. Azt a média nem tudja megmutatni, valójában mi van ott, miből alakult és hova vezet. Oda már családdal, két kisgyerekkel mentünk. A bengáli őserdő volt Kipling könyvében a dzsungel. Mostanra nyoma sincs. Letarolták.
 
- Ez a beruházás tehát annak a mondásnak a megvalósítása volt, hogy ne halat adj a szegénynek, hanem tanítsd meg hálót szőni?
- Kidolgoztunk és felépítettünk egy integrált rendszert: a halastó fölötti baromfiketrecből az elhullajtott táplálék és miegyéb táplálja a halakat, a tavak közti gátakon pedig növénytermesztés zajlik. A lényeg, hogy mindent használjunk fel, és ezt meg is tanulták abból a tankönyvből, amit vért izzadva angolul kellett megírni. Ez volt életem első fele.
 
- Ezután tért vissza Százhalombattára?
- 1991-ben hazajöttem, és egy széthulló TEHAG-ot találtam. A legjobb szakemberek már elmentek. Az akkori vezető vidékre akart küldeni, de akkor már éppen felépült itt a házam, nem akartam a családomat egyedül hagyni, a szívem szakadt meg, de inkább felmondtam. Fogalmam sem volt, mit fogok csinálni. Így lettem regisztrált munkanélküli. Aztán az egyik városi sétámon megláttam, hogy az első tízemeletes aljában privatizálják az üzlethelyiségeket. Hirtelen jött ötlettel licitáltam és meg is nyertem. Átvettem a hentes- és vegyesboltot és komplex élelmiszerboltot alakítottam ki. Akkoriban mindenki ismerte a Parabola Csemege nevét. Szerencsémre nagyszerű szakemberek segítettek megismerni a kereskedelem csínját-bínját, pár év alatt sikerült mini-üzletláncot kialakítanom négy bolttal, három büfével és egy csomagküldő szolgálattal. 1998-ban megkeresett a CÍVIS Klub, hogy nincs-e kedvem a vállalkozók képviseletében indulni a választáson az egyes választókerületben. Azt sem tudtam, mi fán terem a politika, de elvállaltam. Legnagyobb meglepetésemre egyenesen bejutottam a testületbe, és a Vagyongazdálkodási Bizottság elnökének is megválasztottak. Megrettentett a felelősség, de aztán sok munkával belejöttem, és becsülettel végigcsináltam. Két ciklusban elnököltem a CÍVIS Klub-ban is, de állóvíznek éreztem az utóbbi években. A tagság aktivitása is lecsökkent, így nem láttam értelmét és lemondtam. A 90-es évek végétől a nagy élelmiszerláncok miatt befellegzett a kis boltoknak. Amit lehetett, leadtam, eladtam. Ehhez hozzájárult az is, hogy a képviselő-testület akkor határozott az Batta Ipari Park megvalósításáról, és kijelöltek tanácsnoknak. 2000-ben az ipari parkot üzemeltető Batta-Invest Kft-hez kerültem, mint alkalmazott. A 2002-es választáskor azt mondtam, hogy akkor vállalom megmérettetést, ha a kerületem közvetlenül megválaszt, de pár szavazattal alulmaradtam. Így kerültem ki a politikai életből.
 
- Nem sajnálja? Képviselőként esetleg többet tehetne a városért.
- Mérlegeltem, és nem. Talán a nyakas, alföldi vérem miatt, de a folyamatos kompromisszumkötés nem az én világom. Itt – az ipari parkban – ismét egy új dolgot kell felépíteni, és ez tetszik. Úgy érzem, így nagyobb hasznot tudok hajtani a városnak. Most már a bővítésen dolgozunk, konkrét tervek vannak, csak pénzt kellene elővarázsolni valahogy ebben a nehéz gazdasági helyzetben. Nem csak a területnövelésben, hanem minőségi fejlesztésben is látok távlatokat.
 
- Úgy tűnik, a munkája egyben a hobbija is. Mégis hogyan kapcsolódik ki?
- Ezt háttér nélkül nem lehetne csinálni, fantasztikus családom van, csodálatos társam és három felnőtt, sikeres gyermekem, akiket nagyon szeretek és büszke vagyok rájuk. Az utóbbi években borászkodom. A legjobb helyekről veszek szőlőt, abból készítek bort. Akik kóstolták, azt mondják, nem rossz. Kell a fizikai kondíció is, két csípőmben protézis van, ezzel kondizok, úszok, biciklizek, futok, síelek, túrázok.
 
- Protézissel a csípőjében?!
- A professzor velem szokott példálózni, hogyan kell felépülni a műtét után. Két nap múlva kellett volna felállni, de én meg akartam mutatni, úgyhogy már másnap a lépcsőn mankóztam. Nagyon nehezen szántam rá magam a műtétre, előtte végigpróbáltam minden természetes gyógymódot. Az operációt nem sikerült megúsznom, de nagyon sokat tanultam és változtam.
 
- Vannak konkrét tervei vagy újabb hirtelen ötletre vár?
- Kósza gondolatom szerint, valamikor az Őrségben szeretnék egy kis földet, patakkal, halastóval, házzal. De érzek annyi energiát magamban, hogy bármi jöhet. El szeretnék jutni Izlandra – és el is fogok, valamint Kanadába és Új-Zélandra is. Létezik egy autóval végigjárható útvonal az Északi sarkkörön túlra.
 
- Végül, kit ajánl következő beszélgetőtársnak?
- Sárinszky Csabát szeretném ajánlani. Évek óta ismerem a CÍVIS Klubon és rendszergazdaként a munkáján keresztül. A városban jól ismert vállalkozóként, közösségi és magánemberként is. Nagyra becsülöm, méltó példaképnek tartom mindenki számára.

Hozzászólások
Tisztelt Szerkesztőség!
 
Gratulálok a cikkhez, éveken keresztül volt szerencsém Varga Imrével egy munkahelyen dolgozni. Már korábban megérdemelte volna, hogy rá essen a választás. Mindenkinek ilyen jó kedvű, élettel teli, jóindulatú, munkatársat kívánok.
 
Üdvözlettel: Tarnóczi Sándorné
Választás
2019-09-10 -
Tisztelt Jelöltek és Jelölő Szervezetek!
A Százhalombattai Hírtükör közéleti lap minden hivatalosan nyilvántartásba vett önkormányzati képviselő-jelöltnek és jelölő szervezetnek lehetővé teszi, hogy részletes választási programját nyilvánosságra hozza a Hírtükör Online-on (www.hirtukor.hu).
Választás
2019-08-02 -
A Százhalombattai Hírtükör Százhalombatta Város független közéleti lapja, amelynek elsődleges feladata a helyi lakosság széleskörű, pártatlan tájékoztatása.
A Százhalombattai Hírtükör szerkesztősége kiemelten fontos feladatnak tartja az országos, az európai parlamenti és a helyhatósági választások során az objektív, kiegyensúlyozott és kellően informatív sajtószolgálatot a választások eredményes, sikeres lebonyolítása érdekében.
AKTUÁLIS
2019-09-11 -
2019-09-05 -
2019-08-22 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán augusztus 29-én, szeptember 2-án és 3-án – tájékoztatott az ELMŰ.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Stádium-tábor Szikszón
2019-09-13
Százhalombattai diákok és pedagógusok is részt vettek azon a háromnapos diákkonferencián, amelyet a Gróf Széchenyi Család Alapítvány, valamint a Stádium Társadalmi és Kulturális Hírlap szervezett a Kárpát-medencei magyar középiskolásoknak augusztus végén Szikszón.

Fegyházbüntetésre ítélte a Törvényszék a kannabisz termesztőket
2019-09-12
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. szeptember 11-én megtartott nyilvános tárgyalásán ítéletet hirdetett azoknak a vádlottaknak az ügyében, akiket a Pest Megyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével vádolt.

Állami támogatással újul meg a Duna utca
2019-09-12
Harminc millió forint vissza nem térítendő állami támogatással újítja fel a Duna utcát a százhalombattai önkormányzat – jelentette be Vezér Mihály polgármester és Török Sándor, a településrész képviselője. 

Együtt a keresztény gyülekezetek
2019-09-12
Negyedik alkalommal tartottak közös Ökumenikus Családi Napot a százhalombattai keresztény gyülekezetek szeptember 7-én a Kőrösi Csoma Sándor iskolában.

Üzemel az új röntgengép
2019-09-11
Csúcstechnológiás, digitális géppel, új helyen üzemel a röntgenszakellátás a Százhalom Egészségügyi Központban szeptember 9-étől.

Járdarekonstrukció és parkfelújítás - Szebb, szellősebb, komfortosabb
2019-09-11
Befejeződött az Ifjúság úti járdák és zöldfelületek rekonstrukciója, az Ady Endre utcai pihenő parkosítása, és elkészült a mini sportpark a Pannónia utcában Százhalombattán.

Folyamatos a biztonságos átjárás az ipari parkba
2019-09-11
Továbbra is biztosított a gyalogos és kerékpáros átkelés az ipari parkba az elkészült aluljárón keresztül Százhalombattán – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester.

Újdonságok a könyvtárban
2019-09-11
Andy Baron: Kárhozottak városa - Budapest 2038 Péterfy Gergely-Péterfi Novák Éva: A panda ölelése Joanna Goodman: Elveszett lelkek otthona Medgyes Péter-Varga Koritár Pál: Diplomaták mesélik Fodor Ákos: Zene-idő Marnia Robinson: Cupido mérgezett nyila – A megszokástól a harmóniáig a szexuális kapcsolatokban Lackfi János: Kincskereső kisködmön - Móra Ferenc regénye újragombolva Sárvári Töttős Györgyi: Szuperhős szakszervíz Bojti Anna: Éjszaka az állatkertben Rachel Reée Russsell: Egy Zizi naplója 11. - Egy nem túl barátságos ellenfél meséiHamvas Béla Városi Könyvtár, Százhalombatta, www.hbvk.hu.

A Román Diaszpóra Napja
2019-09-11
Közel tíz éve rendezi meg a százhalombattai Román Nemzetiségi Önkormányzat a Román Diaszpóra Napját. Idén augusztus 31-én tartották az összejövetelt.

Kettlebell - Négy arany, egy ezüst
2019-09-09
A SZVISE öt versenyzője képviselte városunkat a World Kettlebell Sport Federation által szervezett nyílt magyar bajnokságon szeptember 7-én, Cegléden.

Fő a biztonság
2019-09-09
Megújult és a korábbinál biztonságosabb környezet várta a gyerekeket az új nevelési évben a százhalombattai Pitypangos Óvodában. 

Baltával okozott sérüléseket,elítélte a bíróság
2019-09-09
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. szeptember 6-án nyilvános tárgyaláson hirdetett ítéletet annak a férfinak az ügyében, aki egy baltával okozott sérüléseket barátja rokonának.

0:9-et játszott az U16
2019-09-09
Győzelemmel kezdte az idényt a VUK SE U16-os labdarúgócsapata a Pest megyei II. osztályú bajnokságban. A szeptember 7-én Hernádon megrendezett mérkőzésen az Újhartyán együttese ellen 9:0 arányban diadalmaskodtak a battai fiatalok.

Rosszul kezdődött a szezon
2019-09-09
4:2 arányú vereséget szenvedtek a Battai Gurítók a Tekergetőktől a Budapest és Környéki Szabadidős Tekebajnokság első őszi fordulóján, Budapesten, az Erőmű-pályán. 

Modellvitorlás OB
2019-09-09
Balatonkenesén került megrendezésre a modellvitorlázók országos bajnoksága F5 - MM hajóosztályban szeptember 7-8-án.

Utánpótlásfoci
2019-09-09
Százhalombattán rendezték meg az U10 és 11-es korosztályok első Bozsik tornáját szeptember 8-án. Tizenkét összeállítás focizott a Városi Szabadidő Központban, amelyek közük hármat a százhalombattai labdarúgók alkottak.

Hatvanhat
2019-09-09
Minden tanév a számokról szól.

Huszonöt éves a polgárőrség
2019-09-06
A város és az Országos Polgárőr Szövetség életében is meghatározó szerepet tölt be a százhalombattai polgárőrőr szervezet, amely fennállásának huszonötödik évfordulója alkalmából jubileumi ünnepséget tartott a Szekeres József Rendezvényközpontban szeptember 4-én.

Élményuszoda - Korszerűsítés és szolgáltatásbővítés a Szalaiban
2019-09-06
A nyári szünet után újból megnyitották kapuikat a fedett uszodák Százhalombattán. Az önkormányzat támogatásával jelentős korszerűsítést és fejlesztést hajtott végre a Szalai János Uszodában az üzemeltető Sporthalom Kft. , amelyet augusztus 30-án sajtóbejáráson mutatott be Fekete László ügyvezető.

Zöldflotta az Ebattában
2019-09-06
Három új elektromos autót szerzett be ételfutárjai számára az Ebatta Kultúrkocsma és Pizzakuckó Százhalombattán. A járművek használatával a munkakörülményeken szeretnének javítani, emellett az egészségesebb környezetet és az általános szemléletváltást is szem előtt tartották – mondta el Gabelics Péter tulajdonos. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.