2020. augusztus 09. - Emőd napja
Vasárnap
Min:24°
Max:32°
Hétfő
Min:22°
Max:32°
Kedd
Min:20°
Max:30°
Szerda
Min:20°
Max:30°
Csütörtök
Min:18°
Max:29°
Beszélgetés
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Premier plán - Hirtelen ötlettel - írta: LA
1
2011-10-14 - Varga Imrét sokan, sokféleképpen ismerhetik Százhalombattán: üzleteket, vállalkozást vezetett, tagja volt a képviselő-testületnek, aktív közösségi személyiség. Pedig először esze ágában sem volt itt letelepedni. Hirtelen ötletekről, hihetetlen élményekről és irányváltásokról beszélgettünk jelenlegi munkahelye, a Batta-Invest Kft. tárgyalótermében.
- Orosházán születtem, ahonnan 18 éves koromig szinte ki sem léptem. Szerettem volna, de nem volt rá lehetőségem. Édesapám azt szerette volna, hogy az asztalos üzemben, ahol dolgozott, legyek művezető, de ez engem nem vonzott. Már gyerekként az élővilág, leginkább a vizek világa érdekelt, így aztán mezőgazdasági szakközépiskolába mentem, majd a Kaposvári Mezőgazdasági Főiskolára. Akkor kerültem először kapcsolatba Százhalombattával: a TEHAG-ban készítettem elő a szakdolgozatomat. Mi az Alföldön távolságtartók voltunk, és egyáltalán nem tetszett az itteni közvetlen stílus, de az sem, hogy este kilenckor minden szórakozóhelyről kizavartak. Szeged-Fehértón kezdtem haltenyésztő agronómus-gyakornokként. Ott viszont hamarosan ellentétbe kerültem az állami gazdaság vezetésével a közgazdasági szemléletem miatt, amit a ’70-es években mereven elutasítottak. Onnan vittek el katonának, és amikor leszereltem, felhívott a TEHAG-ból az akkori szellemi-szakmai vezető, dr. Horváth László, hogy dolgoznék-e mellette, és ha igen, mikor tudnék jönni? Azt válaszoltam, hogy amikor a legközelebbi vonat indul. Mindenemet belepakoltam egy utazótáskába és indultam Százhalombattára.
 
- Nem túl megfontolt lépés, de jó ötletnek bizonyult.
- Hirtelen döntéseken alapul az életem. Ezek nálam jobban működnek, mint amin hetekig morfondírozok. A TEHAG akkor a szellemi tudás gyűjtőhelye volt, fantasztikus lendületű csapattal, nemzetközi hírnév felé tartva. Fanatikusan vetettem bele magam a munkába, napi 12-18 órát dolgoztam örömmel. A nyolcvanas évek elején egy magyar külkereskedelmi cég két halszaporítót épített Egyiptomban, és a TEHAG-ból kértek beüzemelőt. Senki nem akarta vállalni, mert angolul kellett beszélni.
 
- És Ön már tudott...
- Egy szót sem. De munka mellett három hónap alatt kommunikációs szinten elsajátítottam. Életem első külföldi útján kitárult a világ. Hatalmas élmény volt! Akkoriban ott edzősködött Puskás Ferenc, hát meglátogattuk. Amikor hazajöttem, felkértek egy ugyanilyen beruházáshoz Irakba. Az volt a Szaddam-korszak fénykora, zajlott az iraki-iráni háború, AK gépfegyvert nyomtak a halántékomhoz, mert filmeztem, az autópályán félre kellett húzódnunk a levegőbe lövöldöző, visszatérő győzelmi konvoj elől, miközben attól féltünk, a visszahulló golyó megsebesít bennünket. Mégis életem legszebb időszakát töltöttem ott. Rengeteg barátra tettem szert, kosaraztam például Szaddam fiával... Irakban nem szerették az idegeneket, de akit befogadtak – amíg el nem rontotta –, annak mindent lehetett. Szakmailag is ki tudtam teljesedni, a helyi fajok szaporításának kidolgozásáért az iraki gazdasági minisztertől oklevelet és egy aranyórát kaptam. Hajszál híján Szaddam Husszein haltenyésztője lettem, de épp akkor kezdett erősödni a nemzeti öntudatuk, hogy ők mindent meg tudnak csinálni.
 
- Szóval arabul is megtanult?
- Elkommunikáltam velük. Ahogy később Algériábanban franciául. Oda Németh Istvánnal és Lévai Ferenccel mentünk halat telepíteni. Aztán 1989-ben az ENSZ élelmezésügyi szervezete, a FAO felkért, hogy vegyek részt egy haltenyésztést fejlesztő program elindításában Bangladesben. Nagyon szép élmény volt, bár épp a fordítottja az arab világnak. 110 millióan élnek a Magyarországnál alig nagyobb területen, de boldogok. Azt a média nem tudja megmutatni, valójában mi van ott, miből alakult és hova vezet. Oda már családdal, két kisgyerekkel mentünk. A bengáli őserdő volt Kipling könyvében a dzsungel. Mostanra nyoma sincs. Letarolták.
 
- Ez a beruházás tehát annak a mondásnak a megvalósítása volt, hogy ne halat adj a szegénynek, hanem tanítsd meg hálót szőni?
- Kidolgoztunk és felépítettünk egy integrált rendszert: a halastó fölötti baromfiketrecből az elhullajtott táplálék és miegyéb táplálja a halakat, a tavak közti gátakon pedig növénytermesztés zajlik. A lényeg, hogy mindent használjunk fel, és ezt meg is tanulták abból a tankönyvből, amit vért izzadva angolul kellett megírni. Ez volt életem első fele.
 
- Ezután tért vissza Százhalombattára?
- 1991-ben hazajöttem, és egy széthulló TEHAG-ot találtam. A legjobb szakemberek már elmentek. Az akkori vezető vidékre akart küldeni, de akkor már éppen felépült itt a házam, nem akartam a családomat egyedül hagyni, a szívem szakadt meg, de inkább felmondtam. Fogalmam sem volt, mit fogok csinálni. Így lettem regisztrált munkanélküli. Aztán az egyik városi sétámon megláttam, hogy az első tízemeletes aljában privatizálják az üzlethelyiségeket. Hirtelen jött ötlettel licitáltam és meg is nyertem. Átvettem a hentes- és vegyesboltot és komplex élelmiszerboltot alakítottam ki. Akkoriban mindenki ismerte a Parabola Csemege nevét. Szerencsémre nagyszerű szakemberek segítettek megismerni a kereskedelem csínját-bínját, pár év alatt sikerült mini-üzletláncot kialakítanom négy bolttal, három büfével és egy csomagküldő szolgálattal. 1998-ban megkeresett a CÍVIS Klub, hogy nincs-e kedvem a vállalkozók képviseletében indulni a választáson az egyes választókerületben. Azt sem tudtam, mi fán terem a politika, de elvállaltam. Legnagyobb meglepetésemre egyenesen bejutottam a testületbe, és a Vagyongazdálkodási Bizottság elnökének is megválasztottak. Megrettentett a felelősség, de aztán sok munkával belejöttem, és becsülettel végigcsináltam. Két ciklusban elnököltem a CÍVIS Klub-ban is, de állóvíznek éreztem az utóbbi években. A tagság aktivitása is lecsökkent, így nem láttam értelmét és lemondtam. A 90-es évek végétől a nagy élelmiszerláncok miatt befellegzett a kis boltoknak. Amit lehetett, leadtam, eladtam. Ehhez hozzájárult az is, hogy a képviselő-testület akkor határozott az Batta Ipari Park megvalósításáról, és kijelöltek tanácsnoknak. 2000-ben az ipari parkot üzemeltető Batta-Invest Kft-hez kerültem, mint alkalmazott. A 2002-es választáskor azt mondtam, hogy akkor vállalom megmérettetést, ha a kerületem közvetlenül megválaszt, de pár szavazattal alulmaradtam. Így kerültem ki a politikai életből.
 
- Nem sajnálja? Képviselőként esetleg többet tehetne a városért.
- Mérlegeltem, és nem. Talán a nyakas, alföldi vérem miatt, de a folyamatos kompromisszumkötés nem az én világom. Itt – az ipari parkban – ismét egy új dolgot kell felépíteni, és ez tetszik. Úgy érzem, így nagyobb hasznot tudok hajtani a városnak. Most már a bővítésen dolgozunk, konkrét tervek vannak, csak pénzt kellene elővarázsolni valahogy ebben a nehéz gazdasági helyzetben. Nem csak a területnövelésben, hanem minőségi fejlesztésben is látok távlatokat.
 
- Úgy tűnik, a munkája egyben a hobbija is. Mégis hogyan kapcsolódik ki?
- Ezt háttér nélkül nem lehetne csinálni, fantasztikus családom van, csodálatos társam és három felnőtt, sikeres gyermekem, akiket nagyon szeretek és büszke vagyok rájuk. Az utóbbi években borászkodom. A legjobb helyekről veszek szőlőt, abból készítek bort. Akik kóstolták, azt mondják, nem rossz. Kell a fizikai kondíció is, két csípőmben protézis van, ezzel kondizok, úszok, biciklizek, futok, síelek, túrázok.
 
- Protézissel a csípőjében?!
- A professzor velem szokott példálózni, hogyan kell felépülni a műtét után. Két nap múlva kellett volna felállni, de én meg akartam mutatni, úgyhogy már másnap a lépcsőn mankóztam. Nagyon nehezen szántam rá magam a műtétre, előtte végigpróbáltam minden természetes gyógymódot. Az operációt nem sikerült megúsznom, de nagyon sokat tanultam és változtam.
 
- Vannak konkrét tervei vagy újabb hirtelen ötletre vár?
- Kósza gondolatom szerint, valamikor az Őrségben szeretnék egy kis földet, patakkal, halastóval, házzal. De érzek annyi energiát magamban, hogy bármi jöhet. El szeretnék jutni Izlandra – és el is fogok, valamint Kanadába és Új-Zélandra is. Létezik egy autóval végigjárható útvonal az Északi sarkkörön túlra.
 
- Végül, kit ajánl következő beszélgetőtársnak?
- Sárinszky Csabát szeretném ajánlani. Évek óta ismerem a CÍVIS Klubon és rendszergazdaként a munkáján keresztül. A városban jól ismert vállalkozóként, közösségi és magánemberként is. Nagyra becsülöm, méltó példaképnek tartom mindenki számára.

Hozzászólások
Tisztelt Szerkesztőség!
 
Gratulálok a cikkhez, éveken keresztül volt szerencsém Varga Imrével egy munkahelyen dolgozni. Már korábban megérdemelte volna, hogy rá essen a választás. Mindenkinek ilyen jó kedvű, élettel teli, jóindulatú, munkatársat kívánok.
 
Üdvözlettel: Tarnóczi Sándorné
Nyári táborok
2020-05-15 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon lehet.
Civil szféra
2020-05-08 -
A Remény Bajnoka Alapítvány (székhelye: 2440 Százhalombatta, Ifjúság útja 7.) Kuratóriuma által 2020. május 8. napján az alábbi pályázatot írja ki: Az Alapítvány 50.000,- Ft-os támogatásra ír ki pályázatot olyan magánszemélyek és egyéni vállalkozók részére, akik megfelelnek a pályázati feltételeknek.
AKTUÁLIS
2020-08-07 -
2020-07-29 -
2020-07-22 - Nyugdíjazás és óraszámcsökkenés miatt leendő csapattagjait keresi az ÉSZC Százhalombattai Széchenyi István Technikum és Gimnázium a következő területeken: 
HÍREINK
Átúszták a Balatont
2020-08-07
A Százhalombattai VUK SE tizenegy versenyzője is részt vett a 38. Balaton-átúszáson augusztus 1-jén.

Belőled is lehet kortárs segítő...
2020-08-07
A SZISZKI-ben a második nyáron tartunk képzett kortárs segítőink vezetésével egy több alkalomból álló ún.

Hajnalban csapott le az utcán egy idős nőre a rabló
2020-08-07
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 6-án, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 6-ig elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Váci Rendőrkapitányság a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmény miatt nyomoz.

Küzdenek a rongálás és az illegális szemétlerakás ellen
2020-08-06
Klasszikus értelemben nem fordultak elő bűncselekmények júlisban azonban, folytatódtak a kukarugdosások és kiborogatások, gyújtogatások és rongálások - áll a százhalombattai polgárőség beszámolojában.

Nyitva lesz a művészeti iskola
2020-08-06
Hangszerkóstolgató, festékpróbálgató nyílt napra várják az érdeklődőket a százhalombattai Művészeti Iskolában augusztus 29-én (szombaton), 9-től 13 óráig.

Felvételi meghallgatás a művészeti iskolában
2020-08-06
Zeneművészet és képzőművészet szakon is felvételi meghallgatást tartanak a Százhalombattai Alapfokú Művészeti Iskolában a 2020/21-es tanévre jelentkezőknek augusztus 31-én (hétfőn) 14 és 18 óra között.

KÉSZ-közlemény: Elfogadhatatlan a nyilvános fenyegetőzés
2020-08-06
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége már többször felemelte szavát a magyar közélet tisztaságáért, a kulturált kommunikációért. Sajnos történelmi tapasztalatainkból tudjuk, hogy a szavakat, az uszításokat a tettek követik, a kisemmizéstől a fizikai megsemmisítésig.

Folytassátok, jövő bajnokai!
2020-08-04
Több mint ezerkétszáz nevezéssel zajlott le a "Kezdjük újra!" Jövő Bajnokai Utánpótlás Verseny második fordulója a százhalombattai strandon július 29-én. A VUK SE úszó szakosztályának versenyzői rengeteg jó teljesítmény és egyéni csúcs mellett tíz arany-, öt ezüst- és három bronzéremmel zárták a viadalt.

Futósikerek
2020-08-04
Remekül teljesítettek a SZVISE Atlétika szakosztályának versenyzői a nyári megméretéseken.

Új szabadtéri edzőeszközök
2020-08-03
Hivatalosan is átadták az új szabadtéri fitneszparkot Százhalombattán, a Sportparkban július 31-én

Egyedi igényekre nem lehet többségi célú helyi szabályozást képezni
2020-08-03
Janovszky Károly, SZÁKOM-ügyvezető tájékoztatója

Hitből pajzsot Eperjessel
2020-08-03
Megjelent a Hitből pajzsot sorozat tizedik része, amelyben az Eucharisztia és a Szeretetláng ajándékára hívja fel a figyelmet Eperjes Károly színművész.A videó a KÉSZ YouTube-csatornáján érhető el: https://youtu.be/yMqmluEXW0A

Folytatódik az új pszichoaktív anyaggal kereskedő bűnszövetség leleplezése - két újabb tagot tartóztattak le
2020-08-03
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 31-én távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. augusztus 31-ig elrendelte a letartóztatását annak a két férfinak, akik ellen a Ceglédi Rendőrkapitányság bűnszövetségben elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette és más bűncselekmény miatt nyomoz. Mindketten annak a bűnbandának a tagjai, amelynek tíz másik tagja ellen 2020. február 7-én rendelte el a legsúlyosabb kényszerintézkedést a Budakörnyéki Járásbíróság.

Halálos áldozatot is követelt a családi viszály miatt kitört tömegverekedés Érden
2020-08-03
12 ember letartóztatását kezdeményezte az ügyészség emberölés bűntette és más bűncselekmény miatt. A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírái 2020. augusztus 2-án 6 gyanúsítottat személyesen, további 6 embert távmeghallgatás útján hallgattak meg, majd rendelték el letartóztatásukat, akik ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság folytat nyomozást.

Könyvjelző - Daniel Tudor: Kérdezz meg egy észak-koreait!
2020-08-03
Hogy megragadjam Észak-Korea lényegét, Ady után szabadon az "északföld, titok, idegenség" szavakhoz nyúlok.

Tenisz - Két lánycsapat is országos döntőben
2020-08-03
Második helyen végzett a Százhalombattai VUK SE L18 csapata a teniszezők Korosztályos Vidék Bajnokságán, Szentesen július 13-23-án. Az egyesület L16 összeállítása negyedik lett. Mindkét gárda bejutott az országos döntőbe.

Polgármesteri tájékoztató
2020-07-31
Hírlevélben tájékoztatta a városlakókat Vezér Mihály polgármester a százhalombattai aktualitásokról és számos jelentős változásról júliusban. Az alábbiakban ebből emeljük ki a legfontosabb, a Hírtükör által még nem közölt részleteket.

Bicskával fenyegetve rabolta ki a horgászó férfit
2020-07-31
Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 30-án távmeghallgatás útján megtartott ülésén elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Dunakeszi Rendőrkapitányság rablás bűntette miatt folytat nyomozást.

Változások a hulladékszállításban
2020-07-30
Fizetőssé válik a zöldjárat szeptember 1-jétől, és megszűnik a 65 év felettiek, valamint az I. és II. rokkantsági csoportba tartozó városlakók számára biztosított ingyenes szemétszállítás október 1-jétől Százhalombattán.

Lazán vette a bűnügyi felügyeletet egy férfi - letartóztatta a bíróság
2020-07-30
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 23-án megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. augusztus 23. napjáig elrendelte a letartóztatását annak a férfinak, aki ellen a Ráckevei Rendőrkapitányság bűnszövetségben elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmények miatt indított nyomozást.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.