2019. november 14. - Aliz napja
Csütörtök
Min:8°
Max:9°
Péntek
Min:7°
Max:13°
Szombat
Min:10°
Max:14°
Vasárnap
Min:10°
Max:13°
Hétfő
Min:10°
Max:13°
Beszélgetés
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Premier plán - Hirtelen ötlettel - írta: LA
1
2011-10-14 - Varga Imrét sokan, sokféleképpen ismerhetik Százhalombattán: üzleteket, vállalkozást vezetett, tagja volt a képviselő-testületnek, aktív közösségi személyiség. Pedig először esze ágában sem volt itt letelepedni. Hirtelen ötletekről, hihetetlen élményekről és irányváltásokról beszélgettünk jelenlegi munkahelye, a Batta-Invest Kft. tárgyalótermében.
- Orosházán születtem, ahonnan 18 éves koromig szinte ki sem léptem. Szerettem volna, de nem volt rá lehetőségem. Édesapám azt szerette volna, hogy az asztalos üzemben, ahol dolgozott, legyek művezető, de ez engem nem vonzott. Már gyerekként az élővilág, leginkább a vizek világa érdekelt, így aztán mezőgazdasági szakközépiskolába mentem, majd a Kaposvári Mezőgazdasági Főiskolára. Akkor kerültem először kapcsolatba Százhalombattával: a TEHAG-ban készítettem elő a szakdolgozatomat. Mi az Alföldön távolságtartók voltunk, és egyáltalán nem tetszett az itteni közvetlen stílus, de az sem, hogy este kilenckor minden szórakozóhelyről kizavartak. Szeged-Fehértón kezdtem haltenyésztő agronómus-gyakornokként. Ott viszont hamarosan ellentétbe kerültem az állami gazdaság vezetésével a közgazdasági szemléletem miatt, amit a ’70-es években mereven elutasítottak. Onnan vittek el katonának, és amikor leszereltem, felhívott a TEHAG-ból az akkori szellemi-szakmai vezető, dr. Horváth László, hogy dolgoznék-e mellette, és ha igen, mikor tudnék jönni? Azt válaszoltam, hogy amikor a legközelebbi vonat indul. Mindenemet belepakoltam egy utazótáskába és indultam Százhalombattára.
 
- Nem túl megfontolt lépés, de jó ötletnek bizonyult.
- Hirtelen döntéseken alapul az életem. Ezek nálam jobban működnek, mint amin hetekig morfondírozok. A TEHAG akkor a szellemi tudás gyűjtőhelye volt, fantasztikus lendületű csapattal, nemzetközi hírnév felé tartva. Fanatikusan vetettem bele magam a munkába, napi 12-18 órát dolgoztam örömmel. A nyolcvanas évek elején egy magyar külkereskedelmi cég két halszaporítót épített Egyiptomban, és a TEHAG-ból kértek beüzemelőt. Senki nem akarta vállalni, mert angolul kellett beszélni.
 
- És Ön már tudott...
- Egy szót sem. De munka mellett három hónap alatt kommunikációs szinten elsajátítottam. Életem első külföldi útján kitárult a világ. Hatalmas élmény volt! Akkoriban ott edzősködött Puskás Ferenc, hát meglátogattuk. Amikor hazajöttem, felkértek egy ugyanilyen beruházáshoz Irakba. Az volt a Szaddam-korszak fénykora, zajlott az iraki-iráni háború, AK gépfegyvert nyomtak a halántékomhoz, mert filmeztem, az autópályán félre kellett húzódnunk a levegőbe lövöldöző, visszatérő győzelmi konvoj elől, miközben attól féltünk, a visszahulló golyó megsebesít bennünket. Mégis életem legszebb időszakát töltöttem ott. Rengeteg barátra tettem szert, kosaraztam például Szaddam fiával... Irakban nem szerették az idegeneket, de akit befogadtak – amíg el nem rontotta –, annak mindent lehetett. Szakmailag is ki tudtam teljesedni, a helyi fajok szaporításának kidolgozásáért az iraki gazdasági minisztertől oklevelet és egy aranyórát kaptam. Hajszál híján Szaddam Husszein haltenyésztője lettem, de épp akkor kezdett erősödni a nemzeti öntudatuk, hogy ők mindent meg tudnak csinálni.
 
- Szóval arabul is megtanult?
- Elkommunikáltam velük. Ahogy később Algériábanban franciául. Oda Németh Istvánnal és Lévai Ferenccel mentünk halat telepíteni. Aztán 1989-ben az ENSZ élelmezésügyi szervezete, a FAO felkért, hogy vegyek részt egy haltenyésztést fejlesztő program elindításában Bangladesben. Nagyon szép élmény volt, bár épp a fordítottja az arab világnak. 110 millióan élnek a Magyarországnál alig nagyobb területen, de boldogok. Azt a média nem tudja megmutatni, valójában mi van ott, miből alakult és hova vezet. Oda már családdal, két kisgyerekkel mentünk. A bengáli őserdő volt Kipling könyvében a dzsungel. Mostanra nyoma sincs. Letarolták.
 
- Ez a beruházás tehát annak a mondásnak a megvalósítása volt, hogy ne halat adj a szegénynek, hanem tanítsd meg hálót szőni?
- Kidolgoztunk és felépítettünk egy integrált rendszert: a halastó fölötti baromfiketrecből az elhullajtott táplálék és miegyéb táplálja a halakat, a tavak közti gátakon pedig növénytermesztés zajlik. A lényeg, hogy mindent használjunk fel, és ezt meg is tanulták abból a tankönyvből, amit vért izzadva angolul kellett megírni. Ez volt életem első fele.
 
- Ezután tért vissza Százhalombattára?
- 1991-ben hazajöttem, és egy széthulló TEHAG-ot találtam. A legjobb szakemberek már elmentek. Az akkori vezető vidékre akart küldeni, de akkor már éppen felépült itt a házam, nem akartam a családomat egyedül hagyni, a szívem szakadt meg, de inkább felmondtam. Fogalmam sem volt, mit fogok csinálni. Így lettem regisztrált munkanélküli. Aztán az egyik városi sétámon megláttam, hogy az első tízemeletes aljában privatizálják az üzlethelyiségeket. Hirtelen jött ötlettel licitáltam és meg is nyertem. Átvettem a hentes- és vegyesboltot és komplex élelmiszerboltot alakítottam ki. Akkoriban mindenki ismerte a Parabola Csemege nevét. Szerencsémre nagyszerű szakemberek segítettek megismerni a kereskedelem csínját-bínját, pár év alatt sikerült mini-üzletláncot kialakítanom négy bolttal, három büfével és egy csomagküldő szolgálattal. 1998-ban megkeresett a CÍVIS Klub, hogy nincs-e kedvem a vállalkozók képviseletében indulni a választáson az egyes választókerületben. Azt sem tudtam, mi fán terem a politika, de elvállaltam. Legnagyobb meglepetésemre egyenesen bejutottam a testületbe, és a Vagyongazdálkodási Bizottság elnökének is megválasztottak. Megrettentett a felelősség, de aztán sok munkával belejöttem, és becsülettel végigcsináltam. Két ciklusban elnököltem a CÍVIS Klub-ban is, de állóvíznek éreztem az utóbbi években. A tagság aktivitása is lecsökkent, így nem láttam értelmét és lemondtam. A 90-es évek végétől a nagy élelmiszerláncok miatt befellegzett a kis boltoknak. Amit lehetett, leadtam, eladtam. Ehhez hozzájárult az is, hogy a képviselő-testület akkor határozott az Batta Ipari Park megvalósításáról, és kijelöltek tanácsnoknak. 2000-ben az ipari parkot üzemeltető Batta-Invest Kft-hez kerültem, mint alkalmazott. A 2002-es választáskor azt mondtam, hogy akkor vállalom megmérettetést, ha a kerületem közvetlenül megválaszt, de pár szavazattal alulmaradtam. Így kerültem ki a politikai életből.
 
- Nem sajnálja? Képviselőként esetleg többet tehetne a városért.
- Mérlegeltem, és nem. Talán a nyakas, alföldi vérem miatt, de a folyamatos kompromisszumkötés nem az én világom. Itt – az ipari parkban – ismét egy új dolgot kell felépíteni, és ez tetszik. Úgy érzem, így nagyobb hasznot tudok hajtani a városnak. Most már a bővítésen dolgozunk, konkrét tervek vannak, csak pénzt kellene elővarázsolni valahogy ebben a nehéz gazdasági helyzetben. Nem csak a területnövelésben, hanem minőségi fejlesztésben is látok távlatokat.
 
- Úgy tűnik, a munkája egyben a hobbija is. Mégis hogyan kapcsolódik ki?
- Ezt háttér nélkül nem lehetne csinálni, fantasztikus családom van, csodálatos társam és három felnőtt, sikeres gyermekem, akiket nagyon szeretek és büszke vagyok rájuk. Az utóbbi években borászkodom. A legjobb helyekről veszek szőlőt, abból készítek bort. Akik kóstolták, azt mondják, nem rossz. Kell a fizikai kondíció is, két csípőmben protézis van, ezzel kondizok, úszok, biciklizek, futok, síelek, túrázok.
 
- Protézissel a csípőjében?!
- A professzor velem szokott példálózni, hogyan kell felépülni a műtét után. Két nap múlva kellett volna felállni, de én meg akartam mutatni, úgyhogy már másnap a lépcsőn mankóztam. Nagyon nehezen szántam rá magam a műtétre, előtte végigpróbáltam minden természetes gyógymódot. Az operációt nem sikerült megúsznom, de nagyon sokat tanultam és változtam.
 
- Vannak konkrét tervei vagy újabb hirtelen ötletre vár?
- Kósza gondolatom szerint, valamikor az Őrségben szeretnék egy kis földet, patakkal, halastóval, házzal. De érzek annyi energiát magamban, hogy bármi jöhet. El szeretnék jutni Izlandra – és el is fogok, valamint Kanadába és Új-Zélandra is. Létezik egy autóval végigjárható útvonal az Északi sarkkörön túlra.
 
- Végül, kit ajánl következő beszélgetőtársnak?
- Sárinszky Csabát szeretném ajánlani. Évek óta ismerem a CÍVIS Klubon és rendszergazdaként a munkáján keresztül. A városban jól ismert vállalkozóként, közösségi és magánemberként is. Nagyra becsülöm, méltó példaképnek tartom mindenki számára.

Hozzászólások
Tisztelt Szerkesztőség!
 
Gratulálok a cikkhez, éveken keresztül volt szerencsém Varga Imrével egy munkahelyen dolgozni. Már korábban megérdemelte volna, hogy rá essen a választás. Mindenkinek ilyen jó kedvű, élettel teli, jóindulatú, munkatársat kívánok.
 
Üdvözlettel: Tarnóczi Sándorné
További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
- Programajánló - 2019-11-14
- Programajánló - 2019-11-12
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-31
- Programajánló - 2019-10-22
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-14
- Programajánló - 2019-10-08
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-07
- László Bandy a BKK-ban - 2019-10-03
- Programok a HBVK-ban - 2019-10-01
- Programok a HBVK-ban - 2019-09-23
Választási hírek
Felhívások
AKTUÁLIS
2019-10-30 - Felújítja az önkormányzat a Március 15. utcai, csőcsorda feletti gyalogoshidat Százhalombattán november 4-e és 15-e között.
2019-10-21 -
2019-10-16 - Idén is ingyenes tüdőszűrést szervezett a lakosságnak az önkormányzat Százhalombattán október 18-tól november 21-ig. A vizsgálatot a törökbálinti tüdőgyógyintézet mobil tüdőszűrőszolgálata végzi a Százhalom Egészségügyi Központban hétfőn és szerdán 12-től 18, kedden, csütörtökön és pénteken 8-tól 14 óráig.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Pályaválasztási fórum
2019-11-14
Zsúfolásig megtelt a Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola a pályaválasztási fórumon, amelyen kilenc oktatási intézmény mutatkozott be november 12-én.

Köszönet a segítőknek
2019-11-13
Apró Magdolna, az idősotthon munkatársa kapta az idei Szociális Munkáért Elismerő Oklevelet a százhalombattai önkormányzattól. Az erkölcsi elismerést Vezér Mihály polgármester és Török Sándor, a szakbizottság korábbi elnöke adta át november 12-én, a Szociális Munka Napján.

Ideiglenes szűkülés az M0-áson
2019-11-13
Burkolatjavítás miatt egy sávra szűkül a forgalom az M0-ás autóút északi szektorán Dunakeszi–dél és az M2-es autóút csomópontok között november 16 és 19 között, szombattól keddig – tájékoztatott a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Baleset a Csentericsen
2019-11-13
Két személygépkocsi ütközött össze Százhalombattán, a Csenterics Sándor úton november 12-én reggel.

Hálaadó istentisztelet
2019-11-12
Megtelt a Református Templom Százhalombattán, a templomszentelés húsz éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen november 10-én.

Országos sportrendezvények
2019-11-12
Országos sportrendezvényeket szervezett és számos egyéb programból is kivette a részét a Városi Polgárőrség Százhalombattán október folyamán.

Lépések a munka világába - Pályaorientáció nyolcszázhatvanöt diáknak
2019-11-12
Pályaorientációs témanapot tartott a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium november 7-én. Nem könnyű szervezési feladat ez egy olyan összetett iskolában, ahová 6-tól 19 éves korukig járnak a gyerekek – olvasható Horváthné dr. Hidegh Anikó igazgató összefoglalójában.

Sylvia Plath: A mindegy-öltöny
2019-11-12
Ki ne vágyna rá, hogy mindig, mindenhol, mindenkinek megfeleljen?

Gyémántdiplomát vett át dr. Pintér
2019-11-12
Gyémántdiplomát vett át az idén kilencven éves dr. Pintér Gyula, egykori százhalombattai üzemi főorvos a Semmelweis Egyetemen aulájában október 12-én. 

Pénteken adják át a Stádium-díjat
2019-11-12
Első alkalommal adják át a tavaly, Százhalombattán meghirdetett Stádium-díjat november 15-én (pénteken), 11 órától az OKISZ Inkubátorház Dísztermében (1076 Budapest, Thököly út 58-60.). 

Bővült a szolgáltatások köre
2019-11-12
Gyermekultrahangos szűrő és diagnosztikai vizsgálatokkal bővült az Optimum-Med szolgáltatásainak a köre Százhalombattán.

Ingyenes szűrés dohányosoknak
2019-11-12
Elindult a HUNCHEST tüdőrákszűrő-program az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, amelyre dohányos, vagy 15 éven belül leszokott – és élete során átlagosan 25 évig napi egy csomag cigarettát szívott – 50 évesnél idősebb nők és férfiak jelentkezését várják. Az ingyenes szűrővizsgálatra beutaló nem kell.

Átmenetileg szünetel a komp
2019-11-11
Az üzemeltető tájékoztatása szerint bizonytalan ideig szünetel a Százhalombatta-Tököl között közlekedő kompjárat. Az üzemeltető mindent elkövet a műszaki probléma mielőbbi elhárítása érdekében. 

Egy helyet javítottak a tabellán
2019-11-11
Megyei felnőtt férfi kézilabdabajnokság: Erdőkertesi SE – Százhalombatta III 31:41 (14:19) november 10.

Az intenzív anyaságról - Kell ez a sok "kell"?
2019-11-11
Egy valami állandó: a változás – tudjuk és tapasztaljuk is. Évtizedek alatt erősen megváltozott az “ideális anya" képe. A legtöbben úgy érezzük, hogy túl sok az elvárás az anyákkal szemben, miközben azt is tapasztalhatjuk, hogy a társadalom elmagányosodik, megszűnt a korábban megszokott, kiterjedt rokoni és intenzív közösségi háló. Az “intenzív anyaságot" jártuk körbe Csonka Balázs pszichológus, szexuálpszichológus, a Dívány.hu online magazin főszerkesztőjével.

Rangadógyőzelem
2019-11-11
7:2 arányban győzött a VUK SE U16-os labdarúgócsapata az Örkény ellen a Pest megyei II. osztályú bajnokság 10. fordulójában november 9-én. Nagy várakozás előzte meg az óvárosi összecsapást, hiszen a vendégek  győzelmükkel  letaszíthatták volna a battai gárdát a táblázat éléről.

Szélcsendes évadzáró
2019-11-11
A Velencei-tavon rendezték a modellvitorlás évad utolsó Országos Bajnokságát F5-10 hajóosztályban november 9-én.

Éremeső Hódmezővásárhelyen
2019-11-11
Negyvenkét egyéni és hét csapatban szerzett érmet szereztek a Százhalombattai VUK SE szenior úszói a XVI. Nemzetközi Szenior Úszóversenyen, Hódmezővásárhelyen november 9-10-én.

Eddig veretlenek a Bulldogok
2019-11-07
Itthon játsszák az őszi szezon utolsó mérkőzését a Százhalombattai Bulldogok. A rögbicsapat a Budapest Exilest fogadja a Sportcsarnokban november 16-án, 14 órakor.

Új edzővel kezdték a szezont
2019-11-07
Hat mérkőzés – két győzelem és négy vereség – után a tízcsapatos tabella hetedik helyén áll az SZKE III csapata a megyei elsőosztályú felnőtt férfi kézilabda-bajnokságban. Az új évadot új edzővel kezdte a csapat. Vele beszélgettünk.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.