2019. szeptember 16. - Edit napja
Hétfő
Min:18°
Max:29°
Kedd
Min:14°
Max:20°
Szerda
Min:8°
Max:16°
Csütörtök
Min:6°
Max:15°
Péntek
Min:5°
Max:16°
Beszélgetés
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Premier plán - Halász vagyok - írta: B.K.
2011-10-06 - Energikus, jó kedélyű, elégedett. Ezekkel a szavakkal lehet leginkább jellemezni Lévai Ferencet, az Aranyponty Halászati Rt. elnök-vezérigazgatóját. Élete sikertörténet, amelyben voltak bőven nehézségek, de mint mondja, ha valami nem sikerült, mindig jött egy új lehetőség, amit ki tudott aknázni.
Gyökerei Ercsiben vannak, mint ahogy itt szerelmesedett bele a halászatba is. A Duna mellett lakott, és gyerekként pajtásaival szinte egész napját a vízparton töltötte. Nemcsak játszottak, hanem uszadék fát szedtek a fűtéshez, vagy gyufásdobozba gyűjtött legyekkel pecáztak. Itt ismerkedett meg az akkor még aktív halászokkal, a halászmesterséggel is. Lenyűgözte a munkájuk, tudásuk, hozzájuk csapódott, és a halászat hamarosan szenvedélyévé vált.
 
Jó eszű gyerek lévén édesapja szinte elzavarta egy középiskolába, ahol kitanulta a pneumatikus műszerész szakmát. Szeretett volna jelentkezni a jogi egyetem esti tagozatára, de ez meghiúsult, mert behívták katonának. Itt aztán kezébe akadt egy újságcikk, amin elindulva gyermekkori vágya valósult meg, halász lett.
 
- Azt gondolnánk, hogy ilyen érdeklődéssel talán inkább gimnáziumba, vagy mezőgazdasági szakközépiskolába, utána agráregyetemre megy. Hogyhogy műszaki szakközépiskola és aztán jogi egyetem?
- Én nagyon szerettem volna halász lenni, de apám azt mondta, hogy eddig még csak szegény halászt látott életében, és ha már egyszer jó fejem van, kitaníttat. Egy rokonom, aki a Magyar Optikai Művekben dolgozott, ajánlotta az iskolát, amely szakközépiskolaként az elsők közt volt Magyarországon. Az iskolai évek alatt nagyon hiányzott a halászat, áradáskor szinte meg voltam bolondulva, hogy nem lehetek ott. Amikor csak tehettem, mentem a vízre, egyrészt a szenvedély miatt, másrészt jól jött az a kis pénz, amit kaptam.
 
A középiskolában hívták fel a figyelmemet, hogy helyem lenne a jogi pályán, úgy gondoltam jogászként halászhatok is. A nappali tagozatot, mivel volt egy tanuló öcsém, nem vállalhattam, így az esti egyetem felvételijére készültem. Közben elhelyezkedtem a Dunai Kőolajipari Vállalatnál. Ma már bevallhatom, hogy nem sok hasznomat vették. Többnyire elbújtam tanulni, vagy hálót szőni, javítani. Hálás szívvel gondolok akkori kollégáimra, akik fedezték ezt, de nekik is jól jöttek a halszállítmányaim. Tizenkilenc évesen megkaptam a sorkatonai behívómat. A sorozáskor ugyan megígérték, hogy elmehetek a felvételire, de a felvételi előtt néhány nappal egy új rendeletre hivatkozva megtagadták. Nagyon el voltam keseredve, de amikor legnagyobb az ínség, akkor jön a segítség. Két hét múlva "libresszós" lettem a laktanyában. Mivel ott nem volt kantin, néhányunkra hárult a kulturális élet megszervezése. Az újságok hozzám futottak be.
 
- Itt találkozott azzal a bizonyos újságcikkel, amelynek nyomán örökre elköteleződött a halászat iránt?
- Igen, arról volt benne szó, hogy a Dunai Hőerőmű Vállalat meleg hulladékvizére alapozva egy korszerű halszaporító üzemet építenek. Eltávozáskor hazamentem és megkérdeztem az egyik öreg halász barátomat, Károlyi Gyula bácsit, mit tud erről. Ő Pékh Gyulához, a "főhalászhoz" irányított az akkori Földművelődési és Mezőgazdasági Minisztériumba, én pedig katonaruhában egyszerűen besétáltam a minisztériumba Pékh Gyulához, aki meghallgatott, majd felhívta dr. Tölg Istvánt, a még csak terveken létező Temperált vizű Halszaporító Gazdaság (TEHAG) már kinevezett igazgatóját, akivel még aznap személyesen is találkoztunk. Leszerelésem után a Dinnyési Halszaporító Gazdaságnál kezdtem, ahol három hónapig szinte éjjel-nappal dolgoztam és rengeteget tanultam, főleg éjszakánként, hogy el ne aludjak. Akkor még nem volt halászati oktatás Magyarországon, így a rendelkezésre álló szakkönyvekből próbáltam elsajátítani a szakmai fogásokat. A TEHAG indulásakor a keltető ház halászmestereként kezdtem, és diplomát szerezve, a ranglétrát végigjárva igazgatóhelyettesként jöttem el a cégtől.
 
- A TEHAG munkája az egész világon egyedülálló volt.
- Ez gyakorlatilag egy vízió volt, megálmodták, megvalósítottuk. Az igazgatónk dr. Tölg István nagy tudású, remek vezető volt, nagyon jó csapatot hozott össze. Szinte minden tóra jutott egy agrármérnök és mindenki hozzátett valami újítást a munkához. A TEHAG az európai halászat központja lett. Több száz ország diákjait képeztük itt ki. A kezdeti húsz év fantasztikus volt, szinte egy generáció nőtt itt fel úgy, hogy megtalálta a helyét bárhol a világban. Szó szerint repültünk, mint ahogy a mezőgazdaság is akkoriban, a halászat pedig egy kis ékszerdobozkája volt. Szakértőként több tucat országban segítettük a haltenyésztést, vezettük be saját haltenyésztési szabadalmainkat. Mi akkor láttunk világot, amikor az ország be volt zárva, ráadásul sokat is kerestünk. Ekkor éreztem, hogy a megszerzett tudással mire mehet az ember.
 
- Mindezek ellenére eljött a cégtől.
- Gyakorlatilag rosszul esett egy értekezleten elhangzott mondat, és még aznap felmondtam. Rajtam kívül senki sem gondolta komolyan, én viszont éreztem, hogy lépnem kell. Akkor a felmondási idő hat hónap volt, leteltével 1988-ban megalakítottam az ország első magán halas cégét, az Aranyponty Kistermelők Szövetkezetét, itt Százhalombattán, a saját lakásomban. Béreltünk területet, hoztuk, vittük a halakat, sokat dolgoztunk, de óriási nyereségünk volt, amit leginkább fejlesztésekre fordítottuk.
 
- Hogyan került kapcsolatba a rétimajori tógazdasággal?
- 1992-ben halat vásároltam onnan. Borzasztó állapotban volt, akkor semmit nem láttam benne. Leromlott, széthordott épületek, elhanyagolt, elvadult tavak, közmű semmi. 1994-ben felajánlották, hogy vegyem bérbe, amit nem akartam, végül használatba adták ingyen, legalább nem termel tovább veszteséget. Amikor megindult a halászat privatizációja is, Rétimajorra sokan licitáltak, de a végére ketten maradtunk, és mi ajánlottuk a többet. Mivel minden bevételt visszafordítunk évről évre, lépésről lépésre fejlődik a gazdaság. Kialakítottunk egy diverzifikált, sok lábon álló céget, multifunkcionális gazdálkodással, amelyet külföldön is példaként említenek. Hetven alkalmazottal dolgozunk, ami a mezőgazdasági ágazatban nem kis szám. Igyekszünk a terület minden erőforrását felhasználni, kihasználni. A halgazdaság mellett kemping, szálloda, wellness, étterem, borozó, múzeum is várja a látogatókat. Ugyanakkor egy hektáron szőlőt termelünk, szürke marhákat, bivalyokat tartunk, és konyhakerti veteményes is van. Természetesen, minden bio. Úgy gondolom, sikerült megvalósítani egy önfenntartó nagygazdaságot, amilyen régen is lehetett. Éppen ezért a gazdasági válság sem érintett meg minket különösebben. A látogatottság 16-17 százalékkal nőtt idén. Igaz ugyan, hogy kevesebbet költenek, de eljönnek és visszajönnek, vagy legalább hírét viszik Rétimajornak.
 
- Egy nagygazdaság koordinálása nem kis feladat, ráadásul számos egyéb feladatot is felvállal, jut idő a családra, kikapcsolódásra vagy a nagy szenvedélyre, a halászásra?
- A családomat leszámítva semmit nem szeretek jobban, mint a munkámat. Az utóbbi időben több tisztségről is lemondtam, mert haszonelvű vagyok, de ha hívnak, és időm engedi, szívesen részt veszek megbeszéléseken, segítem mások a munkáját tapasztalataimmal, tanácsaimmal. Az építés öröme hajt, fejlődni lépésről lépésre - ez az ars poeticám. A fejlesztéseknek Rétimajorban sincs még vége. Tavaly kezdtük el a gyermektáboroztatáshoz szükséges infrastruktúrát kiépíteni, az idén már voltak táborozóink. Ehhez segítséget nyújtott a százhalombattai önkormányzat is, aminek fejében a battai iskolások kedvezményesen vehetik igénybe a tábort hat héten keresztül. Megalakítottuk a Sárrét Közalapítványt, amely a környék tehetséges gyermekeinek nyújt segítséget. Idén elindítottuk a "Halra, magyar! Halra bor!" kampányunkat, és már a következő lépéseken törjük a fejünket, mert fejlődni kell. Nyitottak vagyunk minden olyan ötletre, amely Rétimajor fejlődését szolgálja, amely előnyben részesíti a természetvédelmet, a halászatot. A nagy szerelmem, a halászat is jelen van az életemben, igaz, fizikai munkát már nem végzek, de lehalászás nem történhet nélkülem.
 
Nekem már az kikapcsolódás, ha lejár a hivatali idő, és gyönyörködhetek Rétimajor szépségében, ilyenkor birtokmustrát végzek, végigjárom a területet. Gyakran kis családommal tesszük ugyanezt, és kis hálóval halászunk is. Szoktunk egy-egy hosszú hétvégét is csinálni, amikor általában a Tiszára vagy a Balatonra megyünk. Nagyon szeretek csak úgy üldögélni egy vízparti kávézóban, borozóban. Telente pedig elmegyünk egy-egy hétre síelni, és ha már nagyon hiányzik a napfény, valamilyen melegebb tájra. Igazából ez az egyetlen luxus az életemben.
 
Gyakran kérdezik, mi lesz Rétimajorral ha meghalok? Bevallom, ez igazából nem érdekel. A gyerekeim nem örökölték a halászat iránti szenvedélyt. A felnőtt fiam műszaki beállítottságú, remek szakember, jól átlátja a dolgokat, felnőtt lányom Budapesten dolgozik. Az élet megajándékozott még egy kislánnyal, aki most hat éves.
Elégedett, boldog ember vagyok, olyan dolgokat is megvalósítottam az életemben, amiről még csak nem is álmodtam.
 
- Kit ajánl a következő beszélgetésre?
- Varga Imrével közel 10 évig dolgoztam együtt, még halászként. A világ minden pontján feltalálta magát. A TEHAG felbomlásával látta, hogy halászként nem fog boldogulni, de mivel gyökerei Százhalombattához kötik, hamar feltalálta magát és ma már az Ipari Park egyik vezetője.
 

Választás
2019-09-10 -
Tisztelt Jelöltek és Jelölő Szervezetek!
A Százhalombattai Hírtükör közéleti lap minden hivatalosan nyilvántartásba vett önkormányzati képviselő-jelöltnek és jelölő szervezetnek lehetővé teszi, hogy részletes választási programját nyilvánosságra hozza a Hírtükör Online-on (www.hirtukor.hu).
Választás
2019-08-02 -
A Százhalombattai Hírtükör Százhalombatta Város független közéleti lapja, amelynek elsődleges feladata a helyi lakosság széleskörű, pártatlan tájékoztatása.
A Százhalombattai Hírtükör szerkesztősége kiemelten fontos feladatnak tartja az országos, az európai parlamenti és a helyhatósági választások során az objektív, kiegyensúlyozott és kellően informatív sajtószolgálatot a választások eredményes, sikeres lebonyolítása érdekében.
AKTUÁLIS
2019-09-11 -
2019-09-05 -
2019-08-22 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán augusztus 29-én, szeptember 2-án és 3-án – tájékoztatott az ELMŰ.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Stádium-tábor Szikszón
2019-09-13
Százhalombattai diákok és pedagógusok is részt vettek azon a háromnapos diákkonferencián, amelyet a Gróf Széchenyi Család Alapítvány, valamint a Stádium Társadalmi és Kulturális Hírlap szervezett a Kárpát-medencei magyar középiskolásoknak augusztus végén Szikszón.

Fegyházbüntetésre ítélte a Törvényszék a kannabisz termesztőket
2019-09-12
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. szeptember 11-én megtartott nyilvános tárgyalásán ítéletet hirdetett azoknak a vádlottaknak az ügyében, akiket a Pest Megyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével vádolt.

Állami támogatással újul meg a Duna utca
2019-09-12
Harminc millió forint vissza nem térítendő állami támogatással újítja fel a Duna utcát a százhalombattai önkormányzat – jelentette be Vezér Mihály polgármester és Török Sándor, a településrész képviselője. 

Együtt a keresztény gyülekezetek
2019-09-12
Negyedik alkalommal tartottak közös Ökumenikus Családi Napot a százhalombattai keresztény gyülekezetek szeptember 7-én a Kőrösi Csoma Sándor iskolában.

Üzemel az új röntgengép
2019-09-11
Csúcstechnológiás, digitális géppel, új helyen üzemel a röntgenszakellátás a Százhalom Egészségügyi Központban szeptember 9-étől.

Járdarekonstrukció és parkfelújítás - Szebb, szellősebb, komfortosabb
2019-09-11
Befejeződött az Ifjúság úti járdák és zöldfelületek rekonstrukciója, az Ady Endre utcai pihenő parkosítása, és elkészült a mini sportpark a Pannónia utcában Százhalombattán.

Folyamatos a biztonságos átjárás az ipari parkba
2019-09-11
Továbbra is biztosított a gyalogos és kerékpáros átkelés az ipari parkba az elkészült aluljárón keresztül Százhalombattán – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester.

Újdonságok a könyvtárban
2019-09-11
Andy Baron: Kárhozottak városa - Budapest 2038 Péterfy Gergely-Péterfi Novák Éva: A panda ölelése Joanna Goodman: Elveszett lelkek otthona Medgyes Péter-Varga Koritár Pál: Diplomaták mesélik Fodor Ákos: Zene-idő Marnia Robinson: Cupido mérgezett nyila – A megszokástól a harmóniáig a szexuális kapcsolatokban Lackfi János: Kincskereső kisködmön - Móra Ferenc regénye újragombolva Sárvári Töttős Györgyi: Szuperhős szakszervíz Bojti Anna: Éjszaka az állatkertben Rachel Reée Russsell: Egy Zizi naplója 11. - Egy nem túl barátságos ellenfél meséiHamvas Béla Városi Könyvtár, Százhalombatta, www.hbvk.hu.

A Román Diaszpóra Napja
2019-09-11
Közel tíz éve rendezi meg a százhalombattai Román Nemzetiségi Önkormányzat a Román Diaszpóra Napját. Idén augusztus 31-én tartották az összejövetelt.

Kettlebell - Négy arany, egy ezüst
2019-09-09
A SZVISE öt versenyzője képviselte városunkat a World Kettlebell Sport Federation által szervezett nyílt magyar bajnokságon szeptember 7-én, Cegléden.

Fő a biztonság
2019-09-09
Megújult és a korábbinál biztonságosabb környezet várta a gyerekeket az új nevelési évben a százhalombattai Pitypangos Óvodában. 

Baltával okozott sérüléseket,elítélte a bíróság
2019-09-09
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. szeptember 6-án nyilvános tárgyaláson hirdetett ítéletet annak a férfinak az ügyében, aki egy baltával okozott sérüléseket barátja rokonának.

0:9-et játszott az U16
2019-09-09
Győzelemmel kezdte az idényt a VUK SE U16-os labdarúgócsapata a Pest megyei II. osztályú bajnokságban. A szeptember 7-én Hernádon megrendezett mérkőzésen az Újhartyán együttese ellen 9:0 arányban diadalmaskodtak a battai fiatalok.

Rosszul kezdődött a szezon
2019-09-09
4:2 arányú vereséget szenvedtek a Battai Gurítók a Tekergetőktől a Budapest és Környéki Szabadidős Tekebajnokság első őszi fordulóján, Budapesten, az Erőmű-pályán. 

Modellvitorlás OB
2019-09-09
Balatonkenesén került megrendezésre a modellvitorlázók országos bajnoksága F5 - MM hajóosztályban szeptember 7-8-án.

Utánpótlásfoci
2019-09-09
Százhalombattán rendezték meg az U10 és 11-es korosztályok első Bozsik tornáját szeptember 8-án. Tizenkét összeállítás focizott a Városi Szabadidő Központban, amelyek közük hármat a százhalombattai labdarúgók alkottak.

Hatvanhat
2019-09-09
Minden tanév a számokról szól.

Huszonöt éves a polgárőrség
2019-09-06
A város és az Országos Polgárőr Szövetség életében is meghatározó szerepet tölt be a százhalombattai polgárőrőr szervezet, amely fennállásának huszonötödik évfordulója alkalmából jubileumi ünnepséget tartott a Szekeres József Rendezvényközpontban szeptember 4-én.

Élményuszoda - Korszerűsítés és szolgáltatásbővítés a Szalaiban
2019-09-06
A nyári szünet után újból megnyitották kapuikat a fedett uszodák Százhalombattán. Az önkormányzat támogatásával jelentős korszerűsítést és fejlesztést hajtott végre a Szalai János Uszodában az üzemeltető Sporthalom Kft. , amelyet augusztus 30-án sajtóbejáráson mutatott be Fekete László ügyvezető.

Zöldflotta az Ebattában
2019-09-06
Három új elektromos autót szerzett be ételfutárjai számára az Ebatta Kultúrkocsma és Pizzakuckó Százhalombattán. A járművek használatával a munkakörülményeken szeretnének javítani, emellett az egészségesebb környezetet és az általános szemléletváltást is szem előtt tartották – mondta el Gabelics Péter tulajdonos. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.