2019. június 16. - Jusztin napja
Vasárnap
Min:19°
Max:26°
Hétfő
Min:16°
Max:23°
Kedd
Min:17°
Max:24°
Szerda
Min:18°
Max:27°
Csütörtök
Min:18°
Max:25°
Irodalom
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.
Dubecz Lászlóné: Az én történetem
2010-08-31 -
Amikor az András család Százhalombattára költözött, én másfél éves voltam. Az eseményeket szüleimtől és a felmenőimtől ismerem.
 
Az Alföldről jöttünk a Dunántúlra, kilenc felnőtt és az apróságok. A család hozta magával az összes ingóságait, ami a szekereken elfért, gazdasági felszerelés, gabona, háziállatok. Az Alföldön nincs fék a szekéren, mert sík vidék van, így "féktelen szekérrel" jöttek. Dunaújvárosnál – akkor Dunapentele – völgyet és dombot találtak, majdnem baleset lett, bölcs nagyapámnak köszönhetően, szerencsére ezt elkerülték. Először Dunafüreden, az akkori fürdővárosban telepedtek le, majd egy tanyát építettek. Mi a szüleimmel az óvárosi Gyorma utcában leltünk otthonra. Édesapám gazdálkodó, a mai szóval vállalkozó volt, egy kicsi szikvízüzemet épített.
 
Szívesen emlékszem az akkori társaimra, apró kis élményeimre, de leginkább arra, amikor 1942-ben kicsit bátortalanul beléptem az 1. Katolikus Elemi Iskola kapuján. Nagy termek, nagy ajtó, a tanteremben négyszemélyes iskolapadok, tanári asztal, történelmi képek, magas légtér, gerendás mennyezet fogadott. Az osztályban a padsorok előtt volt egy körülbelül 120x70 centiméteres nagy számológép, ahol gubacsokból felfűzött tízes számsorban, tíz soron, 100 számkörben tanultunk összeadni, kivonni. Évvégén nyilvános volt a vizsgaolvasás és számolás.
 
A tanulást állva, közös imádsággal kezdtük, azután névsorolvasás következett. Emlékszem a harmadik osztályban Bodon Róza tanító nénire, akinek fő tanítási célja a szépírás volt. Egy 6x4 centiméteres fehér rajzlapra piros irónnal rajzolt egyeseknek nagy becsülete volt, mert ha jutalomból összegyűjtöttünk belőlük tízet, kaptunk a füzetbe egy egyest. Mivel akkor fordított osztályzási rendszer volt, az ötöst nagyon nem szerettük.
 
Emlékszem, a szünidőben, itt az Óvárosban, a Szent László és a Gyorma utca találkozásánál, a "Kegyhelynél" volt egy szabad hely, ahol játszóeszköz nem volt, úgy hívtuk, hogy "faluvége". Három utca gyerekei gyűltek itt össze, nagyon jó közösség alakult ki. Hála a nagycsaládoknak, sok barátnőm volt sok játékötlettel megáldva, otthonosan éreztük itt magunkat. Mindig volt a közelben virág, kavics, kis katicabogár, lapulevél napernyőnek. Ki tudná felsorolni, mi minden. Kialakult szabály szerint öt egyforma kaviccsal, egy kis sima helyen játszottunk, minden eszközt felhasználva megteremtettük a magunk mesevilágát. Szüleink voltak a példaképeink, az ő életüket játszottuk le.
 
Az iskolai közösség más volt, a tanító nénire, később a tanárainkra felnéztünk, ma is tisztelettel gondolok rájuk. Az osztálytársaimmal versenyeztünk, ki segíthet többet Bodon Róza néninek. Az iskola fölötti hegyen lakott, a mai közösségi ház és katolikus templom közötti lejáratnál jött le, de akkor sem lépcső, sem korlát nem volt. Mindig voltak ügyesebb társaim, akik a szép kis táskát segítették, a botot, amivel járt, azt nem adta a kezünkbe. Előttünk a kis táskának tekintélye volt. Amikor 1969-ben találkozónk volt, sajnálkozva mondtam neki, kár, hogy a kis táskát nem hozta magával, most vihettem volna!
 
Emlékszem Pável Nándor tanítónkra, negyedik, ötödik osztályban tanított sok türelemmel, igen sok ötlettel. Szabadidejében, az Óvárosban a mai Szent László úton, egy hétvégén futóversenyt rendezett a diákoknak a falu végétől a Téglagyárig. Rontó Juliska és Sinka Éva lettek az elsők. A kerítéseknél és a kiskertkapuknál álltak szurkolók. A tanulókat azzal jutalmazta, hogy rajzlapra, grafit ceruzával megrajzolta az arcképüket, és a Hangya bolt kirakatába kitették. Mindig dicsérettel nevelt bennünket. A mai Szent László úton volt egy gazdasági udvar, az épület padlásán selyemhernyót tenyésztettek, mi diákok vittük az eperfa levelét a halványzöld selyemhálóban lévő hernyóknak.
 
A mohácsi hajójárat Százhalombatt6án 13,30-kor volt. A Deák Ferenc és a Szent Gellért hajók a folyón felfelé haladva nagy hullámokat sodortak, itt tanultunk meg úszni a társaimmal. A téli örömök is a Dunához kapcsolódtak, a természet adott lehetőséget a szórakozásra, 1940-41-ben nagy telek voltak, a folyó befagyott, a fiúk itt korcsolyáztak. A családi háttér, a természetközelség igazi szabadságot adott.
Volt egy "suja" nevű labdajáték, ezt a 16-17 éves fiúk játszották, mi csak nézők vagy labdaszedők lehettünk. Amikor már kezdett csiperedni a csapatunk, "hoppon maradt vőlegényt" játszottunk. A faluvégen mindig volt erre alkalmas személy. A fiataloknak télen volt idejük a kulturális kapcsolatokra. Tanítóink és egyházi vezetők tanították a műkedvelő ifjúságot. Hagyomány volt a farsangi vígasság. A huszonévesek felöltöztek maskarába, meglepetésként, a kutyákat kicselezve az ismerős házakhoz bementek, ahol az éléskamrában tárolt finomságokkal kínálták meg a jövevényeket. Az összegyűjtött finomságokat este a farsangi bálon közösen elfogyasztották. Történtek vicces dolgok is, amikor a bogrács vizet a kiskapu fölé helyezték, így készültek a nem várt vendégek fogadására, amikor kinyílt a kapu, a víz mind a maskarásokra folyt. Kis falu volt, mindenkit ismertünk, apukám kalapot emelve, "Adj, Isten, jónapot!"-tal köszöntötte az embereket. Ismerték egymást munkájukról, becsületükről.
 
Amikor a második világháború előtt a mai "Matrica" Múzeum előtti kútnál szomorú eset történt, mert meghibásodott a szivattyú, a kútban gáz keletkezett, és négy ember vesztette életét, az egész falu végtelen sajnálattal volt a családok iránt. Akkor az a hír járta, hogy egymásért vesztették életüket, mert aggódva keresték társaikat, amikor utánuk mentek. A háborúban nekünk is volt személyes veszteségünk.
 
1949. június 20-án tíz diáktársammal elvégeztük a 8. osztályt, hét lány volt és három fiú. A lányok közül hárman tanítónők lettek. A gyerekekhez én is közel éreztem magam, így óvónő lettem. Huszonnyolc évig foglalkoztam velük itt, Százhalombattán. Szép korszaka volt ez az életemnek. Újból átélhettem gyermekkori élményeimet, és továbbadhattam, amit az iskolámtól és a szüleimtől tanultam, a szép meséket, a népi játékokat.
 
A Százhalombattát Dunafüreddel összekötő Bara-hídon rendszeresen jártunk a hajókikötőhöz, a madarak, a mókusok, a lombos fák hangulatos környezetet biztosítottak öt évig tartó találkozásainknak egy Százhalombattán élő fiúval. 1956. október 27-én összekötöttük sorsunkat. Minden vágyunk az volt, hogy kislányunk szülessen, ezt is megadta a Jó Isten. Ő is itt járt iskolába, és legnagyobb örömömre az unokáim is, csak ők már a városban.
 
Ilyen volt a falum. Ez az én történetem.
 
Köszönetül egy vers: Ha én rózsafa lennék,/ Szép kis bimbókat hajtanék,/ lennék tavasz virága, jó anyám bokrétája.
 
(A sorozatban a Barátság Művelődési Központ jubileumi irodalmi pályázatára érkezett díjazott alkotásokat adtuk közre.)

1 százalék
2019-05-10 -
A személyijövedelemadó-bevallás mellett az idén is mindenki szabadon rendelkezhet befizetett adója 1+1 százalékáról. Az egyik 1 százalék felajánlható egy civil szervezetnek, további 1 százalék pedig valamely bevett egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak.
AKTUÁLIS
2019-06-12 - Tanácskozik a százhalombattai önkormányzat képviselő-testülete június 17-én, hétfőn 9 órakor. A meghívót a tervezett napirenddel itt adjuk közre.
2019-06-03 -
2019-05-31 - A vagyon elleni bűncselekmények megelőzése érdekében lakossági fórumot tart az önkormányzat a rendőrséggel közösen a BKK Színháztermében, június 4-én, kedden 15 órakor. 
LEGFRISSEBB HÍREINK
Közúti balesetek
2019-06-14
Felborult egy személyautó csütörtökön délután az M5-os autópálya 34-es kilométerénél, Százhalombatta közelében.

Jól gazdálkodtak a közvagyonnal
2019-06-14
A százhalombattai önkormányzat Gazdálkodási, Pénzügyi és Integrációs Bizottsága megvitatta a költségvetés módosítására érkezett intézményi és egyesületi kérelmeket, tárgyalt a Matta-kert parkolási helyzetével kapcsolatos javaslatról, valamint az önkormányzat állampapírvásárlását is támogatta június 12-i ülésén.

Hasznos tippek az M7-esen közlekedőknek a nyári hónapokra
2019-06-14
Pénteken vége a tanítási időszaknak, ezzel együtt beindul a nyári idegen- és közúti forgalom az M7-es autópályán hétvégenként. A torlódások és balesetek ilyenkor gyakoriak a Balatonra vezető gyorsforgalmi úton, az üzemeltető Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért több hasznos tippel is szolgál a közlekedőknek, hogy az utazásuk kellemes és stresszmentes legyen.

Székelyföldön jártak az Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanulói
2019-06-14
Két kiránduláson összesen csaknem nyolcvan tanuló vett részt idén a Határtalanul pályázat keretében megrendezett romániai úton.

A természet kincs
2019-06-14
Tizenkilencedik alkalommal szervezte meg a Középiskolások Környezetvédelmi Konferenciáját a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium június 7-én.

Maradtak az élen
2019-06-14
Két győzelemmel és egy vereséggel zárta a százhalombattai Dx-Trade csapata a Magyar Lábtenisz Csapatbajnokság harmadik fordulóját június 8-án, Budapesten.

Előre a tiszta forráshoz
2019-06-14
A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének pünkösdi levele

Nem lükeség, csak nyereség
2019-06-13
Első helyezést ért el korcsoportjában a LÜK országos tanulmányi versenyen Izsó Kornél, a Százhalombattai Kőrösi Sportiskolai Általános iskola harmadikosa. A kisdiák laptopot és szüleivel együtt tölthető állatkerti kirándulást nyert.

Támogatták a kérelmeket
2019-06-13
Támogatta az önkormányzat Ifjúsági, Sport, Kulturális és Közrendi Bizottsága a pótköltségvetéshez érkezett kérelmeket – mondta el Szalai Attila, helyettes elnök a szakbizottság június 12-i ülését követően.

A Gesztenyés úton épülő társasházról is tárgyalt a szakbizottság
2019-06-13
Nyugtalanságot keltett a környéken élőkben, hogy 36 lakásos, ötemeletes, 16 méter magas társasház épülhet Százhalombattán, a Gesztenyés úton, amely jelenleg alacsonyabb beépítésű ennél. A témáról Oláh M. Zoltán főépítész nyilatkozott az önkormányzat Városüzemeltetési és Városfejlesztési Bizottságának június 12-i ülése után.

Óvadék ellenében kerülhet szabadlábra az érdi gázoló
2019-06-13
Az Érdi Járásbíróságon 2019. június 12-én előkészítő ülésen kezdődött meg annak a férfinak a büntető ügye, akit a Budakörnyéki Járási Ügyészség halált okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettével vádol.

Még három utast keresnek
2019-06-13
Kiemelték a Hableányt a Dunából június 11-én. A hajóban négy holttestet találtak, akik közül az egyik a kapitány volt.  Másnap késő délután megtaláltak egy férfit a Duna Bölcske és Madocsa közötti szakaszán, akit szintén a tragikus baleset áldozataként azonosítottak. A Duna Margit hídi szakaszától a déli országhatárig továbbra is keresnek még három dél-koreai utast.

Alpolgármesteri fogadóóra
2019-06-13
Sinka László óvárosi képviselő, alpolgármester június 18-án, kedden, 14.30-tól 16.30-ig tartja soron következő fogadóóráját a Zenálkó Etel Közösségi Ház kistermében. Időpontot a 23/542-104 telefonszámon lehet egyeztetni.

Hazai és nemzetközi sikerek
2019-06-13
Ausztrália, Ausztria és Lengyeltóti. Az alábbi helyeken versenyeztek a Százhalombattai VUK SE triatlonistái az elmúlt napokban.

Elhunyt Illés László
2019-06-13
Megrendüléssel értesültünk Illés László haláláról, aki a közelmúltban tragikus hirtelenséggel elhunyt.

Nyitott párt
2019-06-12
Fontos a fiatalok bevonása a Fideszbe helyi szinten is, illetve a taglétszám bővítése - jelentette ki Lukács Bernadett, a Fidesz Százhalombattai Szervezetének újonnan megválasztott elnöke a június 11-ei tájékoztatón. Az eseményen a bizalmat kapott négy alelnökből részt vett Dr. Brauswetter Viktor, Erdei Gyula és Szabó Zoltán, Révész Tibor egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott megjelenni.

Életet mentett
2019-06-11
Az önkormányzat és a Városi Polgárőrség is oklevéllel ismerte el annak a százhalombattai férfinak a tettét, aki saját biztonságát is kockáztatva mentett ki egy fuldoklót a Bara-patakból június 7-én este. Oláh Dávid azonnal a vízbe ugrott, amikor észrevette, hogy valaki bajban van, nagy nehézségek árán húzta partra a fuldokló férfit, akit egészen a mentők, illetve a mentőhelikopter kiérkezéséig próbált életben tartani.

Még lehet jelentkezni
2019-06-11
Még lehet nevezni A "Tiszta udvar – rendes ház" környezetszépítő versenyre július 23-ig Százhalombattán. Az idén első alkalommal a legszebb haszonkertekkel is lehet versenyezni.

Ma és csütörtökön lesz szúnyogirtás
2019-06-11
A tervek szerint ismét földi szúnyogirtás lesz Százhalombattán ma és csütörtökön. A SZÁKOM folyamatosan figyeli az előrejelzést, és az időjáráshoz igazítja a munkát.

Tehetségek szolgálatában
2019-06-11
Negyedik alkalommal került sor a Kutató Gyermekek Tudományos Konferenciája (KGYTK) referenciaintézményeinek országos tanácskozására június 6-án. A találkozót a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium szervezte meg. Az előadások ezúttal is a tehetséggondozás köré csoportosultak.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.