2019. augusztus 24. - Bertalan napja
Szombat
Min:22°
Max:32°
Vasárnap
Min:20°
Max:30°
Hétfő
Min:21°
Max:27°
Kedd
Min:19°
Max:30°
Szerda
Min:20°
Max:31°
Irodalom
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.
Dubecz Lászlóné: Az én történetem
2010-08-31 -
Amikor az András család Százhalombattára költözött, én másfél éves voltam. Az eseményeket szüleimtől és a felmenőimtől ismerem.
 
Az Alföldről jöttünk a Dunántúlra, kilenc felnőtt és az apróságok. A család hozta magával az összes ingóságait, ami a szekereken elfért, gazdasági felszerelés, gabona, háziállatok. Az Alföldön nincs fék a szekéren, mert sík vidék van, így "féktelen szekérrel" jöttek. Dunaújvárosnál – akkor Dunapentele – völgyet és dombot találtak, majdnem baleset lett, bölcs nagyapámnak köszönhetően, szerencsére ezt elkerülték. Először Dunafüreden, az akkori fürdővárosban telepedtek le, majd egy tanyát építettek. Mi a szüleimmel az óvárosi Gyorma utcában leltünk otthonra. Édesapám gazdálkodó, a mai szóval vállalkozó volt, egy kicsi szikvízüzemet épített.
 
Szívesen emlékszem az akkori társaimra, apró kis élményeimre, de leginkább arra, amikor 1942-ben kicsit bátortalanul beléptem az 1. Katolikus Elemi Iskola kapuján. Nagy termek, nagy ajtó, a tanteremben négyszemélyes iskolapadok, tanári asztal, történelmi képek, magas légtér, gerendás mennyezet fogadott. Az osztályban a padsorok előtt volt egy körülbelül 120x70 centiméteres nagy számológép, ahol gubacsokból felfűzött tízes számsorban, tíz soron, 100 számkörben tanultunk összeadni, kivonni. Évvégén nyilvános volt a vizsgaolvasás és számolás.
 
A tanulást állva, közös imádsággal kezdtük, azután névsorolvasás következett. Emlékszem a harmadik osztályban Bodon Róza tanító nénire, akinek fő tanítási célja a szépírás volt. Egy 6x4 centiméteres fehér rajzlapra piros irónnal rajzolt egyeseknek nagy becsülete volt, mert ha jutalomból összegyűjtöttünk belőlük tízet, kaptunk a füzetbe egy egyest. Mivel akkor fordított osztályzási rendszer volt, az ötöst nagyon nem szerettük.
 
Emlékszem, a szünidőben, itt az Óvárosban, a Szent László és a Gyorma utca találkozásánál, a "Kegyhelynél" volt egy szabad hely, ahol játszóeszköz nem volt, úgy hívtuk, hogy "faluvége". Három utca gyerekei gyűltek itt össze, nagyon jó közösség alakult ki. Hála a nagycsaládoknak, sok barátnőm volt sok játékötlettel megáldva, otthonosan éreztük itt magunkat. Mindig volt a közelben virág, kavics, kis katicabogár, lapulevél napernyőnek. Ki tudná felsorolni, mi minden. Kialakult szabály szerint öt egyforma kaviccsal, egy kis sima helyen játszottunk, minden eszközt felhasználva megteremtettük a magunk mesevilágát. Szüleink voltak a példaképeink, az ő életüket játszottuk le.
 
Az iskolai közösség más volt, a tanító nénire, később a tanárainkra felnéztünk, ma is tisztelettel gondolok rájuk. Az osztálytársaimmal versenyeztünk, ki segíthet többet Bodon Róza néninek. Az iskola fölötti hegyen lakott, a mai közösségi ház és katolikus templom közötti lejáratnál jött le, de akkor sem lépcső, sem korlát nem volt. Mindig voltak ügyesebb társaim, akik a szép kis táskát segítették, a botot, amivel járt, azt nem adta a kezünkbe. Előttünk a kis táskának tekintélye volt. Amikor 1969-ben találkozónk volt, sajnálkozva mondtam neki, kár, hogy a kis táskát nem hozta magával, most vihettem volna!
 
Emlékszem Pável Nándor tanítónkra, negyedik, ötödik osztályban tanított sok türelemmel, igen sok ötlettel. Szabadidejében, az Óvárosban a mai Szent László úton, egy hétvégén futóversenyt rendezett a diákoknak a falu végétől a Téglagyárig. Rontó Juliska és Sinka Éva lettek az elsők. A kerítéseknél és a kiskertkapuknál álltak szurkolók. A tanulókat azzal jutalmazta, hogy rajzlapra, grafit ceruzával megrajzolta az arcképüket, és a Hangya bolt kirakatába kitették. Mindig dicsérettel nevelt bennünket. A mai Szent László úton volt egy gazdasági udvar, az épület padlásán selyemhernyót tenyésztettek, mi diákok vittük az eperfa levelét a halványzöld selyemhálóban lévő hernyóknak.
 
A mohácsi hajójárat Százhalombatt6án 13,30-kor volt. A Deák Ferenc és a Szent Gellért hajók a folyón felfelé haladva nagy hullámokat sodortak, itt tanultunk meg úszni a társaimmal. A téli örömök is a Dunához kapcsolódtak, a természet adott lehetőséget a szórakozásra, 1940-41-ben nagy telek voltak, a folyó befagyott, a fiúk itt korcsolyáztak. A családi háttér, a természetközelség igazi szabadságot adott.
Volt egy "suja" nevű labdajáték, ezt a 16-17 éves fiúk játszották, mi csak nézők vagy labdaszedők lehettünk. Amikor már kezdett csiperedni a csapatunk, "hoppon maradt vőlegényt" játszottunk. A faluvégen mindig volt erre alkalmas személy. A fiataloknak télen volt idejük a kulturális kapcsolatokra. Tanítóink és egyházi vezetők tanították a műkedvelő ifjúságot. Hagyomány volt a farsangi vígasság. A huszonévesek felöltöztek maskarába, meglepetésként, a kutyákat kicselezve az ismerős házakhoz bementek, ahol az éléskamrában tárolt finomságokkal kínálták meg a jövevényeket. Az összegyűjtött finomságokat este a farsangi bálon közösen elfogyasztották. Történtek vicces dolgok is, amikor a bogrács vizet a kiskapu fölé helyezték, így készültek a nem várt vendégek fogadására, amikor kinyílt a kapu, a víz mind a maskarásokra folyt. Kis falu volt, mindenkit ismertünk, apukám kalapot emelve, "Adj, Isten, jónapot!"-tal köszöntötte az embereket. Ismerték egymást munkájukról, becsületükről.
 
Amikor a második világháború előtt a mai "Matrica" Múzeum előtti kútnál szomorú eset történt, mert meghibásodott a szivattyú, a kútban gáz keletkezett, és négy ember vesztette életét, az egész falu végtelen sajnálattal volt a családok iránt. Akkor az a hír járta, hogy egymásért vesztették életüket, mert aggódva keresték társaikat, amikor utánuk mentek. A háborúban nekünk is volt személyes veszteségünk.
 
1949. június 20-án tíz diáktársammal elvégeztük a 8. osztályt, hét lány volt és három fiú. A lányok közül hárman tanítónők lettek. A gyerekekhez én is közel éreztem magam, így óvónő lettem. Huszonnyolc évig foglalkoztam velük itt, Százhalombattán. Szép korszaka volt ez az életemnek. Újból átélhettem gyermekkori élményeimet, és továbbadhattam, amit az iskolámtól és a szüleimtől tanultam, a szép meséket, a népi játékokat.
 
A Százhalombattát Dunafüreddel összekötő Bara-hídon rendszeresen jártunk a hajókikötőhöz, a madarak, a mókusok, a lombos fák hangulatos környezetet biztosítottak öt évig tartó találkozásainknak egy Százhalombattán élő fiúval. 1956. október 27-én összekötöttük sorsunkat. Minden vágyunk az volt, hogy kislányunk szülessen, ezt is megadta a Jó Isten. Ő is itt járt iskolába, és legnagyobb örömömre az unokáim is, csak ők már a városban.
 
Ilyen volt a falum. Ez az én történetem.
 
Köszönetül egy vers: Ha én rózsafa lennék,/ Szép kis bimbókat hajtanék,/ lennék tavasz virága, jó anyám bokrétája.
 
(A sorozatban a Barátság Művelődési Központ jubileumi irodalmi pályázatára érkezett díjazott alkotásokat adtuk közre.)

További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
Választási hírek
Felhívások
Választás
2019-08-02 -
Tisztelt Jelölő Szervezetek!
Kérjük, hogy időben jelezzék szerkesztőségünk részére, ha választási fórumot, vagy egyéb politikai rendezvényt szerveznek, hogy minden eseményről beszámolhassunk. A tudósításokat a pártatlan és egységes tájékoztatás érdekében egy időben, külön rovatban tesszük közzé az online, illetve a nyomtatott felületen a szeptember 10-i jelöltállítás lezárulásáig. Ezt követően, a várható erősödő kampánytevékenységnek megfelelően, folyamatosan tudósítunk a választási eseményekről az online felületen. Politikai tartalmú közleményeket csak szerkesztett formában, személyes érintettség esetén csak viszontválasszal egy időben adunk közre.
Köszönjük együttműködésüket: Hírtükör szerkesztőség
AKTUÁLIS
2019-08-22 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán augusztus 29-én, szeptember 2-án és 3-án – tájékoztatott az ELMŰ.
2019-08-21 - Már lehet jelentkezni a XV. Tavi Sárkányhajó-versenyre, amelyet a Sporthalom Kft. szeptember 28-án, szombaton, a Csónakázó-tónál rendez meg.
2019-08-16 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Közvilágítási rekonstrukció az Urbáriumban
2019-08-22
A korábbi években megkezdett közvilágítási rekonstrukció az Egészségügyi Központ előtti területtel folytatódik szeptemberben. A Göncz Árpád parkon átvezető sétány ez idő alatt korlátozottan használható.

Új buszjáratok
2019-08-22
Új buszjárat érinti az Ipari Park megállóhelyet Százhalombattán szeptember 1-jétől.

Béke, megegyezés, tolerancia
2019-08-22
Szent István államalapító munkáját, a korszerű közigazgatás és az erős állam megszervezését, valamint a keresztény alapú együttélési normák lefektetését méltatta Vezér Mihály polgármester az augusztus 20-i városi ünnepségen Százhalombattán. Az államalapítás és az új kenyér ünnepére rendezett egész napos családi programokra, az esti gálaműsorra és az azt követő utcabálra is nagyon sokan látogattak ki.

Hetvenen a színpadon
2019-08-21
A nyáron tanult táncokat a Battai Napok nyitónapján, szeptember 13-án mutatja be a Százhalombattai Városi Ifjúsági Sportegyesület B-Cool Dance tánccsoportja. A táncosok augusztus utolsó hetében gőzerővel készülnek, mert szeretnék elkápráztatni a nézőket. Mint minden évben, idén is várhatóan hetvenen fognak egyszerre táncolni.

Kevesebb a szúnyog
2019-08-14
Sikeres volt a hetek óta tartó folyamatos szúnyogirtás Százhalombattán. Hatékonynak bizonyultak az önkormányzat által megrendelt nagy teljesítményű földi kémiai gyérítések.

Új röntgengép az egészségközpontban
2019-08-14
Korszerű, automatikusan programozható, új röntgengép kezdi meg működését a Százhalom Egészségügyi Központban szeptember 2-tól.

Ortopédiai szűrés az óvodákban
2019-08-14
Közel kétszáz nagycsoportos vizsgált meg dr. Terebessy Tamás ortopéd szakorvos, egyetemi adjunktus a százhalombattai óvodákban annak az ingyenes szűrésnek a keretében, amelyet az önkormányzat szervezett és finanszírozott májusban.

Béke, barátság, kultúra
2019-08-14
Fergeteges hangulatban telt az idei, immár XXVI. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár "nulladik napja" augusztus 13-a, Százhalombattán.

Minden esetre - Vagyonvédelem és bűnmegelőzés a strandon
2019-08-13
Bár az időjárás nem volt kegyes az Érdi Rendőrkapitányság vagyonvédelmi fórumához a százhalombattai strandon augusztus 13-án, Szatmáriné Berczi Dolóresz százados számos hasznos információt osztott meg a Hírtükörrel a helyszínen.

Újdonságok a könyvtárban
2019-08-13
Melinda Taub: Veronai szerelmesek = Still star-crossedJ.R.dos Santos: ÉletjelTóth Krisztina: Fehér farkasLackfi János: Minden napra egy sztoriKrusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosemFöldes András: Mit tegyünk, ha fegyvert fognak ránk?Geronimo Stilton sorozat - Új történetek!Tea Stilton sorozat - Új történetek!Barátnőm, Bori sorozat - Új történetek!Agatha nyomoz sorozat - Új történetek! A könyvtár MINDEN NAP nyitva tart 12 és 18 óra között a Summerfest alatt - augusztus 12. és 22. között.

A mi gyerekeink
2019-08-12
A rendezvénybiztosítás nem adott olyan sok feladatot a polgárőröknek júliusban, mint más időszakokban, a fiatalok azonban az elmúlt évekhez képest is hangosabbak, törnek-zúznak, szemetelnek a parkokban, játszótereken és egyéb közterületeken.

Vitorlás modellezés
2019-08-12
Garay György második, Garay József pedig ötödik helyen végzett az F5 - M hajóosztályban rendezett 23. Óvár Regatta és Báger-tó Kupán Mosonmagyaróváron augusztus 10-11-én.

Megvolt a sorsolás
2019-08-12
A sorsolás alapján szeptember 15-én és 29-én, október 13-án valamint november 17-én játssza itthoni mérkőzéseit a Battai Gurítók tekecsapat a Budapest és Környéki Szabadidős Tekebajnokság őszi szezonjában. Valamennyi találkozóra vasárnap 10 óra 30-as kezdéssel kerül sor a KlubSirályban.

Vagyonvédelmi tanácsadás a strandon
2019-08-09
A rendőrség és a lakosság közötti párbeszéd javítása és a bűnmegelőzés hatékonyságának növelése érdekében komplex vagyonvédelmi lakossági fórumot tervez az Érdi Rendőrkapitányság a helyi polgárőrség bevonásával a százhalombattai strand területén augusztus 13-án, kedden 10 órától.

A tiszta játék híve
2019-08-08
A százhalombattai játékvezető, Debreceni Nóra is részt vett, sőt, döntőt fújt az oroszországi Kirishiben megrendezett Leány U15 Vízilabda Európa-bajnokságon júliusban. A bíráskodást négy évvel ezelőtt kezdte, az első osztályban két éve dolgozik. Vezetett mérkőzést a Fiú U15 EB-kvalifikációs nizzai tornán és a női Euroliga negyeddöntőjében. A profi játékvezetők életéről és az ide vezető útról beszélgettünk vele.

Könyvtári nyitva tartás
2019-08-08
Minden nap, vagyis vasárnap és ünnepnapon is nyitva lesz a Hamvas Béla Városi Könyvtár Százhalombattán a Summerfest alatt, vagyis augusztus 12-e és 22-e között 12-től 18 óráig.

Okos játék - okos ajándékok
2019-08-08
Minőségi playstationt, okostelefont, okosórát, tabletet, laptopot nyerhet, aki kitölti az okospadokra telepített várostörténeti kvízt Százhalombattán. Játszani három korcsoportban lehet.

Több ezer év húszszor húsz méteren
2019-08-07
Befejeződött a százhalombattai "Matrica" Múzeum idei nemzetközi ásatása a Sánc-hegyen. Idén három teljesen ép tárgyra is bukkantak a régészek.

Újraindul a komp
2019-08-06
Új üzemeltetővel ismét elindul a komp Százhalombatta és Tököl között augusztus 12-én 6 órakor.

Ultrahangos csípőszűrés
2019-08-06
Kedves Szülők! Mindazok számára, akik még nem ismernék, szeretnék tájékoztatást adni egy betegségmegelőző szűrési tevékenységről, amely percek alatt képes tájékoztatást adni gyermekük csípőízületének állapotáról.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.