2020. január 20. - Fábián és Sebestyén napja
Hétfő
Min:0°
Max:3°
Kedd
Min:0°
Max:3°
Szerda
Min:0°
Max:2°
Csütörtök
Min:0°
Max:3°
Péntek
Min:-1°
Max:1°
Irodalom
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.
Dubecz Lászlóné: Az én történetem
2010-08-31 -
Amikor az András család Százhalombattára költözött, én másfél éves voltam. Az eseményeket szüleimtől és a felmenőimtől ismerem.
 
Az Alföldről jöttünk a Dunántúlra, kilenc felnőtt és az apróságok. A család hozta magával az összes ingóságait, ami a szekereken elfért, gazdasági felszerelés, gabona, háziállatok. Az Alföldön nincs fék a szekéren, mert sík vidék van, így "féktelen szekérrel" jöttek. Dunaújvárosnál – akkor Dunapentele – völgyet és dombot találtak, majdnem baleset lett, bölcs nagyapámnak köszönhetően, szerencsére ezt elkerülték. Először Dunafüreden, az akkori fürdővárosban telepedtek le, majd egy tanyát építettek. Mi a szüleimmel az óvárosi Gyorma utcában leltünk otthonra. Édesapám gazdálkodó, a mai szóval vállalkozó volt, egy kicsi szikvízüzemet épített.
 
Szívesen emlékszem az akkori társaimra, apró kis élményeimre, de leginkább arra, amikor 1942-ben kicsit bátortalanul beléptem az 1. Katolikus Elemi Iskola kapuján. Nagy termek, nagy ajtó, a tanteremben négyszemélyes iskolapadok, tanári asztal, történelmi képek, magas légtér, gerendás mennyezet fogadott. Az osztályban a padsorok előtt volt egy körülbelül 120x70 centiméteres nagy számológép, ahol gubacsokból felfűzött tízes számsorban, tíz soron, 100 számkörben tanultunk összeadni, kivonni. Évvégén nyilvános volt a vizsgaolvasás és számolás.
 
A tanulást állva, közös imádsággal kezdtük, azután névsorolvasás következett. Emlékszem a harmadik osztályban Bodon Róza tanító nénire, akinek fő tanítási célja a szépírás volt. Egy 6x4 centiméteres fehér rajzlapra piros irónnal rajzolt egyeseknek nagy becsülete volt, mert ha jutalomból összegyűjtöttünk belőlük tízet, kaptunk a füzetbe egy egyest. Mivel akkor fordított osztályzási rendszer volt, az ötöst nagyon nem szerettük.
 
Emlékszem, a szünidőben, itt az Óvárosban, a Szent László és a Gyorma utca találkozásánál, a "Kegyhelynél" volt egy szabad hely, ahol játszóeszköz nem volt, úgy hívtuk, hogy "faluvége". Három utca gyerekei gyűltek itt össze, nagyon jó közösség alakult ki. Hála a nagycsaládoknak, sok barátnőm volt sok játékötlettel megáldva, otthonosan éreztük itt magunkat. Mindig volt a közelben virág, kavics, kis katicabogár, lapulevél napernyőnek. Ki tudná felsorolni, mi minden. Kialakult szabály szerint öt egyforma kaviccsal, egy kis sima helyen játszottunk, minden eszközt felhasználva megteremtettük a magunk mesevilágát. Szüleink voltak a példaképeink, az ő életüket játszottuk le.
 
Az iskolai közösség más volt, a tanító nénire, később a tanárainkra felnéztünk, ma is tisztelettel gondolok rájuk. Az osztálytársaimmal versenyeztünk, ki segíthet többet Bodon Róza néninek. Az iskola fölötti hegyen lakott, a mai közösségi ház és katolikus templom közötti lejáratnál jött le, de akkor sem lépcső, sem korlát nem volt. Mindig voltak ügyesebb társaim, akik a szép kis táskát segítették, a botot, amivel járt, azt nem adta a kezünkbe. Előttünk a kis táskának tekintélye volt. Amikor 1969-ben találkozónk volt, sajnálkozva mondtam neki, kár, hogy a kis táskát nem hozta magával, most vihettem volna!
 
Emlékszem Pável Nándor tanítónkra, negyedik, ötödik osztályban tanított sok türelemmel, igen sok ötlettel. Szabadidejében, az Óvárosban a mai Szent László úton, egy hétvégén futóversenyt rendezett a diákoknak a falu végétől a Téglagyárig. Rontó Juliska és Sinka Éva lettek az elsők. A kerítéseknél és a kiskertkapuknál álltak szurkolók. A tanulókat azzal jutalmazta, hogy rajzlapra, grafit ceruzával megrajzolta az arcképüket, és a Hangya bolt kirakatába kitették. Mindig dicsérettel nevelt bennünket. A mai Szent László úton volt egy gazdasági udvar, az épület padlásán selyemhernyót tenyésztettek, mi diákok vittük az eperfa levelét a halványzöld selyemhálóban lévő hernyóknak.
 
A mohácsi hajójárat Százhalombatt6án 13,30-kor volt. A Deák Ferenc és a Szent Gellért hajók a folyón felfelé haladva nagy hullámokat sodortak, itt tanultunk meg úszni a társaimmal. A téli örömök is a Dunához kapcsolódtak, a természet adott lehetőséget a szórakozásra, 1940-41-ben nagy telek voltak, a folyó befagyott, a fiúk itt korcsolyáztak. A családi háttér, a természetközelség igazi szabadságot adott.
Volt egy "suja" nevű labdajáték, ezt a 16-17 éves fiúk játszották, mi csak nézők vagy labdaszedők lehettünk. Amikor már kezdett csiperedni a csapatunk, "hoppon maradt vőlegényt" játszottunk. A faluvégen mindig volt erre alkalmas személy. A fiataloknak télen volt idejük a kulturális kapcsolatokra. Tanítóink és egyházi vezetők tanították a műkedvelő ifjúságot. Hagyomány volt a farsangi vígasság. A huszonévesek felöltöztek maskarába, meglepetésként, a kutyákat kicselezve az ismerős házakhoz bementek, ahol az éléskamrában tárolt finomságokkal kínálták meg a jövevényeket. Az összegyűjtött finomságokat este a farsangi bálon közösen elfogyasztották. Történtek vicces dolgok is, amikor a bogrács vizet a kiskapu fölé helyezték, így készültek a nem várt vendégek fogadására, amikor kinyílt a kapu, a víz mind a maskarásokra folyt. Kis falu volt, mindenkit ismertünk, apukám kalapot emelve, "Adj, Isten, jónapot!"-tal köszöntötte az embereket. Ismerték egymást munkájukról, becsületükről.
 
Amikor a második világháború előtt a mai "Matrica" Múzeum előtti kútnál szomorú eset történt, mert meghibásodott a szivattyú, a kútban gáz keletkezett, és négy ember vesztette életét, az egész falu végtelen sajnálattal volt a családok iránt. Akkor az a hír járta, hogy egymásért vesztették életüket, mert aggódva keresték társaikat, amikor utánuk mentek. A háborúban nekünk is volt személyes veszteségünk.
 
1949. június 20-án tíz diáktársammal elvégeztük a 8. osztályt, hét lány volt és három fiú. A lányok közül hárman tanítónők lettek. A gyerekekhez én is közel éreztem magam, így óvónő lettem. Huszonnyolc évig foglalkoztam velük itt, Százhalombattán. Szép korszaka volt ez az életemnek. Újból átélhettem gyermekkori élményeimet, és továbbadhattam, amit az iskolámtól és a szüleimtől tanultam, a szép meséket, a népi játékokat.
 
A Százhalombattát Dunafüreddel összekötő Bara-hídon rendszeresen jártunk a hajókikötőhöz, a madarak, a mókusok, a lombos fák hangulatos környezetet biztosítottak öt évig tartó találkozásainknak egy Százhalombattán élő fiúval. 1956. október 27-én összekötöttük sorsunkat. Minden vágyunk az volt, hogy kislányunk szülessen, ezt is megadta a Jó Isten. Ő is itt járt iskolába, és legnagyobb örömömre az unokáim is, csak ők már a városban.
 
Ilyen volt a falum. Ez az én történetem.
 
Köszönetül egy vers: Ha én rózsafa lennék,/ Szép kis bimbókat hajtanék,/ lennék tavasz virága, jó anyám bokrétája.
 
(A sorozatban a Barátság Művelődési Központ jubileumi irodalmi pályázatára érkezett díjazott alkotásokat adtuk közre.)

AKTUÁLIS
2020-01-14 - Az autópályamatrica vásárlás az egyik olyan téma, melynél nagyon indokolt az előzetes megtervezés, ugyanis jelentős plusz költséggel járhat egy rossz vásárlási döntés, akár több tízezer forinttal is többet fizethetünk a kelleténél.
2020-01-13 -
2020-01-13 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Ismerőseire gyújtotta rá a lakókocsit Monoron
2020-01-16
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a férfinak, akit különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével gyanúsít a Pest Megyei Főügyészség.

Életet mentettek a TESCO-sok
2020-01-14
Megmentették egy idős vásárló életét a TESCO dolgozói Százhalombattán december 23-án. A férfi rosszul lett, újraélesztették és mentőt hívtak hozzá – olvasható az entescom.hu beszámolójában.

Soós Dorka az év ifjúsági sportolója
2020-01-14
Minden hétvégén sikert sikerre halmozott Soós Dorka, a Százhalombattai VUK SE Triatlon szakosztályának versenyzője a tavalyi évben. Duatlon országos bajnokként, ranglistagyőztesként és számos más hazai, nemzetközi versenyen elért eredményéért "Az év ifjúsági sportolója" elismerésben részesítette a Magyar Triatlon Szövetség. A díjat a szakág gálaestjén vette át január 11-én Budapesten.

Szilveszter éjjelén gyilkolták meg a sértettet dunavarsányi otthonában
2020-01-14
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra elrendelte annak a két férfinak és egy nőnek a letartóztatását, akiket nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettével gyanúsít a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

Köszönjük, Freedom!
2020-01-14
A népszerű klasszikusoktól a rhythm and blueson és jazzen át a rock and rollig – hihetetlen zenei sokszínűség, elegancia és fantasztikus hangulat jellemezte a Freedom zenekar tizenegyedik újévi jótékonysági koncertjét Százhalombattán január 12-én. Takáts Tamás torkából még mindig rohannak az elefántok, de a többiek sem vicceltek.

Társajátékok, robotok, drónok - Ajándékok az Eötvös-Effektus Alapítványtól
2020-01-13
"De jó volna, ha tudnánk megint játszani a karácsonyfa alatt és körül, gyerekeinkkel és egymással, mert a játék arra tanítana, hogy ne vegyük olyan komolyan azt, amit nap mint nap öngyötrően komolyan veszünk.

Falmászó hírek
2020-01-13
Eredményekben gazdag évet zárt a Batta Extrém Sport Club (BXSC). A csapat birtokba vette az egykori MOL-posta helyiségét, amit a tagok baráti segítséggel és önerőből újítottak fel. Így már három teremben folytatódhat a felkészülés, és kulturált mosdóval is gazdagodott az edzőhely.

Könyvjelző
2020-01-13
C. Hecking - C. Schönberger - I. Sokolowski: A jövőnk most kezdődik - Greta Thunberg harca a Földért

Így látják a fiatalok - Európa székeiben
2020-01-13
A megyei majd az országos magyar vetélkedőt megnyerve, a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium 12. b osztálya képviselte az országot Strasbourgban az Európai Parlament és az Euroscola program által szervezett, vetélkedővel és interaktív feladatokkal tarkított találkozón, amelyen 28 ország több mint 500 diákja vett részt december 3-tól 6-ig. Élményeikről Honfi Balázs számolt be a Hírtükör olvasóinak.

Tartalmas esztendő
2020-01-13
Polgármesteri évértékelő - Tisztelt Százhalombattaiak! Tartalmas, eseménydús év áll mögöttünk. Számos területen értünk el eredményeket, tettük jobbá, élhetőbbé Százhalombattát. Munkánk során mindvégig szem előtt tartottuk az Önök igényeit, és – lehetőségeinkhez mérten – igyekeztünk megoldani problémáikat. Őszinte hittel és bizalommal nézek a jövőbe, mindent megteszek annak érdekében, hogy városunk tovább fejlődjön. 

Újdonságok a könyvtárban
2020-01-13
James Bowen: Bob szerint a világ (A Bob, az utcamacska folytatása) Bauer Barbara: Az aranyműves fia Olga Tokarczuk: Bizarr történetek James Hamer-Morton: Szabadulószobás fejtörők Bálint György-Bánó András: Bálint gazda – A százéves kertész Greta Thunberg: Ég a házunk Mókás gépek - Építs 11 modelt (Lego) Fiala Borcsa: Balatoni nyomozás Greyson Mann: Mobsztár születik (Egy creeper naplója - második könyv) Mit rejt a világűr?

Országos elismerés Marosi Bálintnak és Bodrogi Viktornak
2020-01-13
A szakma legjobbjait, köztük a VUK SE versenyzőjét, Marosi Bálintot és edzőjét, Bodrogi Viktort is kitüntették a Magyar Úszó Szövetség évvégi gálaestjén, Budapesten december 15-én.

Elállok, ha megmondják, hova?
2
2020-01-13
Városunk szűkös parkolási lehetőségei közismertek. Próbálunk toleránsan, akár apróbb kellemetlenségek árán is segíteni egymásnak. Vannak azonban sajnos olyan esetek, amikor a szép szó, a kérés nem talál megértő fülekre, hanem merev elutasítással reagál, akinek erre sem erkölcsi, sem jogi alapja nincs. Példának álljon itt a következő eset.

Fogadóóra
2020-01-10
Fogadóórát tart Szabó Gábor óvárosi képviselő január 31-én, pénteken, 16:30-tól 19 óráig a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban (Százhalombatta, Szt. László út 58.).

Gyors ítélet született a szamurájkardos ügyben
1
2020-01-10
Az elkövetéstől számított egy hónapon belül, január 10-én ítéletet hozott az Érdi Járási Ügyészség az ellen a férfi ellen, aki egy gépkocsivásárlással kapcsolatos vita során egy szamurájkard hüvelyével ütötte meg vitapartnerét december 13-án, Százhalombattán. A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett el, a vádlott egy év felfüggesztett börtönt kapott – közölte a Budapest Környéki Törvényszék Sajtó és Kommunikációs Osztály.

Rendezvények hónapja
2020-01-09
Számos ünnepi rendezvény adott feladatot a százhalombattai polgárőröknek december folyamán. 

Fazekas István kapta a Credo-díjat
2020-01-09
A városunkban élő Fazekas István költő, drámaíró, református teológus vehette át a Váci Egyházmegye által alapított Credo-díjat karácsony előtt.  Az elismerést Marton Zsolt váci megyéspüspök és Lonkay Márta, a Credo-ház igazgatónője adta át.

Olvasópróba az Újszínhában
2020-01-09
Fazekas István százhalombattai drámaíró írta színpadra Herczeg Ferenc leghíresebb regényét, a három alkalommal is Nobel-díjra javasolt reneszánsz tablót, Az élet kapuját. A darab rendezője a Jászai Mari-díjas Nagy Viktor, a premierre február 29-én kerül sor az Újszínházban.

Munkaszüneti napok 2020-ban
2020-01-09
Négynapos és háromnapos hétvégéből is három-három lesz az idén, és két szombatra áthelyezett munkanappal kell számolni.

Mi változik 2020-ban?
2020-01-09
Minimálbér, nyugdíj, adó, családvédelmi akcióterv – összegyűjtöttük a legfontosabb és legtöbb embert érintő, január elsején hatályba lépett jogszabály-változásokat.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.