2022. május 16. - Pünkösd napja
Hétfő
Min:14°
Max:25°
Kedd
Min:15°
Max:21°
Szerda
Min:11°
Max:19°
Csütörtök
Min:8°
Max:22°
Péntek
Min:11°
Max:26°
Irodalom
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.
Dubecz Lászlóné: Az én történetem
2010-08-31 -
Amikor az András család Százhalombattára költözött, én másfél éves voltam. Az eseményeket szüleimtől és a felmenőimtől ismerem.
 
Az Alföldről jöttünk a Dunántúlra, kilenc felnőtt és az apróságok. A család hozta magával az összes ingóságait, ami a szekereken elfért, gazdasági felszerelés, gabona, háziállatok. Az Alföldön nincs fék a szekéren, mert sík vidék van, így "féktelen szekérrel" jöttek. Dunaújvárosnál – akkor Dunapentele – völgyet és dombot találtak, majdnem baleset lett, bölcs nagyapámnak köszönhetően, szerencsére ezt elkerülték. Először Dunafüreden, az akkori fürdővárosban telepedtek le, majd egy tanyát építettek. Mi a szüleimmel az óvárosi Gyorma utcában leltünk otthonra. Édesapám gazdálkodó, a mai szóval vállalkozó volt, egy kicsi szikvízüzemet épített.
 
Szívesen emlékszem az akkori társaimra, apró kis élményeimre, de leginkább arra, amikor 1942-ben kicsit bátortalanul beléptem az 1. Katolikus Elemi Iskola kapuján. Nagy termek, nagy ajtó, a tanteremben négyszemélyes iskolapadok, tanári asztal, történelmi képek, magas légtér, gerendás mennyezet fogadott. Az osztályban a padsorok előtt volt egy körülbelül 120x70 centiméteres nagy számológép, ahol gubacsokból felfűzött tízes számsorban, tíz soron, 100 számkörben tanultunk összeadni, kivonni. Évvégén nyilvános volt a vizsgaolvasás és számolás.
 
A tanulást állva, közös imádsággal kezdtük, azután névsorolvasás következett. Emlékszem a harmadik osztályban Bodon Róza tanító nénire, akinek fő tanítási célja a szépírás volt. Egy 6x4 centiméteres fehér rajzlapra piros irónnal rajzolt egyeseknek nagy becsülete volt, mert ha jutalomból összegyűjtöttünk belőlük tízet, kaptunk a füzetbe egy egyest. Mivel akkor fordított osztályzási rendszer volt, az ötöst nagyon nem szerettük.
 
Emlékszem, a szünidőben, itt az Óvárosban, a Szent László és a Gyorma utca találkozásánál, a "Kegyhelynél" volt egy szabad hely, ahol játszóeszköz nem volt, úgy hívtuk, hogy "faluvége". Három utca gyerekei gyűltek itt össze, nagyon jó közösség alakult ki. Hála a nagycsaládoknak, sok barátnőm volt sok játékötlettel megáldva, otthonosan éreztük itt magunkat. Mindig volt a közelben virág, kavics, kis katicabogár, lapulevél napernyőnek. Ki tudná felsorolni, mi minden. Kialakult szabály szerint öt egyforma kaviccsal, egy kis sima helyen játszottunk, minden eszközt felhasználva megteremtettük a magunk mesevilágát. Szüleink voltak a példaképeink, az ő életüket játszottuk le.
 
Az iskolai közösség más volt, a tanító nénire, később a tanárainkra felnéztünk, ma is tisztelettel gondolok rájuk. Az osztálytársaimmal versenyeztünk, ki segíthet többet Bodon Róza néninek. Az iskola fölötti hegyen lakott, a mai közösségi ház és katolikus templom közötti lejáratnál jött le, de akkor sem lépcső, sem korlát nem volt. Mindig voltak ügyesebb társaim, akik a szép kis táskát segítették, a botot, amivel járt, azt nem adta a kezünkbe. Előttünk a kis táskának tekintélye volt. Amikor 1969-ben találkozónk volt, sajnálkozva mondtam neki, kár, hogy a kis táskát nem hozta magával, most vihettem volna!
 
Emlékszem Pável Nándor tanítónkra, negyedik, ötödik osztályban tanított sok türelemmel, igen sok ötlettel. Szabadidejében, az Óvárosban a mai Szent László úton, egy hétvégén futóversenyt rendezett a diákoknak a falu végétől a Téglagyárig. Rontó Juliska és Sinka Éva lettek az elsők. A kerítéseknél és a kiskertkapuknál álltak szurkolók. A tanulókat azzal jutalmazta, hogy rajzlapra, grafit ceruzával megrajzolta az arcképüket, és a Hangya bolt kirakatába kitették. Mindig dicsérettel nevelt bennünket. A mai Szent László úton volt egy gazdasági udvar, az épület padlásán selyemhernyót tenyésztettek, mi diákok vittük az eperfa levelét a halványzöld selyemhálóban lévő hernyóknak.
 
A mohácsi hajójárat Százhalombatt6án 13,30-kor volt. A Deák Ferenc és a Szent Gellért hajók a folyón felfelé haladva nagy hullámokat sodortak, itt tanultunk meg úszni a társaimmal. A téli örömök is a Dunához kapcsolódtak, a természet adott lehetőséget a szórakozásra, 1940-41-ben nagy telek voltak, a folyó befagyott, a fiúk itt korcsolyáztak. A családi háttér, a természetközelség igazi szabadságot adott.
Volt egy "suja" nevű labdajáték, ezt a 16-17 éves fiúk játszották, mi csak nézők vagy labdaszedők lehettünk. Amikor már kezdett csiperedni a csapatunk, "hoppon maradt vőlegényt" játszottunk. A faluvégen mindig volt erre alkalmas személy. A fiataloknak télen volt idejük a kulturális kapcsolatokra. Tanítóink és egyházi vezetők tanították a műkedvelő ifjúságot. Hagyomány volt a farsangi vígasság. A huszonévesek felöltöztek maskarába, meglepetésként, a kutyákat kicselezve az ismerős házakhoz bementek, ahol az éléskamrában tárolt finomságokkal kínálták meg a jövevényeket. Az összegyűjtött finomságokat este a farsangi bálon közösen elfogyasztották. Történtek vicces dolgok is, amikor a bogrács vizet a kiskapu fölé helyezték, így készültek a nem várt vendégek fogadására, amikor kinyílt a kapu, a víz mind a maskarásokra folyt. Kis falu volt, mindenkit ismertünk, apukám kalapot emelve, "Adj, Isten, jónapot!"-tal köszöntötte az embereket. Ismerték egymást munkájukról, becsületükről.
 
Amikor a második világháború előtt a mai "Matrica" Múzeum előtti kútnál szomorú eset történt, mert meghibásodott a szivattyú, a kútban gáz keletkezett, és négy ember vesztette életét, az egész falu végtelen sajnálattal volt a családok iránt. Akkor az a hír járta, hogy egymásért vesztették életüket, mert aggódva keresték társaikat, amikor utánuk mentek. A háborúban nekünk is volt személyes veszteségünk.
 
1949. június 20-án tíz diáktársammal elvégeztük a 8. osztályt, hét lány volt és három fiú. A lányok közül hárman tanítónők lettek. A gyerekekhez én is közel éreztem magam, így óvónő lettem. Huszonnyolc évig foglalkoztam velük itt, Százhalombattán. Szép korszaka volt ez az életemnek. Újból átélhettem gyermekkori élményeimet, és továbbadhattam, amit az iskolámtól és a szüleimtől tanultam, a szép meséket, a népi játékokat.
 
A Százhalombattát Dunafüreddel összekötő Bara-hídon rendszeresen jártunk a hajókikötőhöz, a madarak, a mókusok, a lombos fák hangulatos környezetet biztosítottak öt évig tartó találkozásainknak egy Százhalombattán élő fiúval. 1956. október 27-én összekötöttük sorsunkat. Minden vágyunk az volt, hogy kislányunk szülessen, ezt is megadta a Jó Isten. Ő is itt járt iskolába, és legnagyobb örömömre az unokáim is, csak ők már a városban.
 
Ilyen volt a falum. Ez az én történetem.
 
Köszönetül egy vers: Ha én rózsafa lennék,/ Szép kis bimbókat hajtanék,/ lennék tavasz virága, jó anyám bokrétája.
 
(A sorozatban a Barátság Művelődési Központ jubileumi irodalmi pályázatára érkezett díjazott alkotásokat adtuk közre.)

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Hat danos judo mester
2022-05-03
Ünnepélyes keretek között, a Budapesti UTE Jégcsarnokban április 30-án rendezett Nemzetközi Judo Versenyen vehette át sportszakmai elismerésként VI. danját Szél Pál. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.