2020. január 20. - Fábián és Sebestyén napja
Hétfő
Min:0°
Max:3°
Kedd
Min:0°
Max:3°
Szerda
Min:0°
Max:2°
Csütörtök
Min:0°
Max:3°
Péntek
Min:-1°
Max:1°
Irodalom
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.
Az én történetem
Dudás Róbert Gyula: Utak szimfóniája
2010-08-12 -
Lehet számtalan út. Kisebb és nagyobb utak. Aszfalt és föld utak. Mindnek van célja. Mind vezet valahova. Még akkor is, ha nem ismerjük, nem értjük, nem fogjuk fel a céljait.
 
Lehet számtalan város. Kicsi és nagy, népes, s néptelen, romos és modern. Város, ahol emberek élnek. Ahol a boldogulásukat keresik, ahová hazatérnek esténként, s ahonnan elindulnak reggelente.
Sokszor és sokat sétálok egy valahol még mindig ismeretlen városban. Nézem az arcokat, hallom a hangokat, vizsgálom az épületeket, megpróbálom megtalálni a kötődést, a közösséget. A közös utat. A közös emlékeket. A közös színeket.
 
Sokat sétálok éjjel. Csend van, s minden ablak mögött emberek élnek, saját álmokkal, reményekkel és vágyakkal.
Késő éjjel van, s én a színeket keresem. A színeket, melyek örömöt adnak az életembe. A csendet, a nyugalmat és a békét keresem. Belesek a templom ablakán, s a Tabernákulumban ott Lévő Valaki mintha halkabban szólna, nem értem amit mond. Pedig hány és hány éven keresztül az Ő szava határozta meg az életem. De most csendben van. Tudom, hogy vigyáz és őriz engem, de nem értem szavát.
 
Van valami ami összeköt bennünket. Talán ez egy titkos akkord, talán egy hang a zongorán, a gitáron, amire mind felkapjuk a fejünket. Nem himnuszok, nem hatalmas szimfóniák, csak egy-egy hang.
Nap mint nap találkozom emberekkel. Találkozom emberekkel, de soha nem látom őket. Hallom a hangjukat, s elképzelem az embereket, akikkel beszélek. Olyan ez, mintha kiállna az ember a térre, s figyelné azokat akik átszaladnak a téren. Gyönyörű szimfónia ez. Gyönyörű, s csodálatos hangokból áll össze.
 
Magam előtt látom a kisgyermeket, aki szalad a nagyapja felé, csak azért, hogy megmutassa azt a virágot, melyet az előbb szedett a park fái között. Egy hang a szimfóniából.
Magam előtt látom a szerelmest, aki türelmetlenül nézegeti az óráját, s a percek, amíg találkozhat élete párjával, azzal a csodálatos személlyel, mely neki az életet, s a reményt jelenti, óráknak tűnnek. Egy hang a szimfóniából.
 
Magam előtt látom a szomorkodó nénit, aki nem találja ebben az új világban a helyét. Csak nézelődik, de nagyon idegen neki minden ami körülveszi. Egy hang a szimfóniából.
Magam előtt látom az ígérgetőket, akik azt mondják: tedd úgy, ahogy én gondolom, s boldog leszel. Ha hiszel abban amit mondunk, megváltunk. Pedig a világot már régen megváltotta Valaki. Egy hang a szimfóniából.
 
S magam előtt látom magamat. Egy kicsit zavart, szomorkodó embert, aki keresi a helyét, keresi társát. Egy hang a szimfóniából.
Egy hang, egy szimfónia, mely zeng, mely csodálatos. Talán ismerős. Talán csak egy újabb álom.
Egy hang, egy szimfónia, mely a városunkról szól. A hangosan csendes, lüktetően nyugodt, izgatóan lehangoló városról. Mely enyém lett. Nem kértem. Nem ide akartam jönni, s nem így egyedül. De ide találtam. Valaki más akaratából, mely az enyém lett.
 
Itt élem talán újra a boldogságot, amikor – talán majd egyszer – egy lány azt, mondja, igen szeretlek téged.
Itt élem újra, hogy van kinek írnom, s van ki olvassa.
Itt élem újra, hogy szárnyalhat a szívem. Mert itthon vagyok.
Itt élhetem újra, hogy a téren átölelhetek valakit, s vele együtt járhatunk egy táncot. Egy furcsa, ismeretlen bált élhetünk át.
 
S mindegy, hogy egy városnak, vagy egy leánynak mondom majd el ezeket a szavakat, mely egy szimfóniának is lehetne része: Szívem szerelme, ezer mérföldeket hagytam magam mögött, folyókon keltem át, hegyeket mozgattam meg, szenvedtem és a fájdalommal dacoltam. Ellenálltam kísértésnek, és csak a napot követtem, hogy itt állhassak előtted, hogy megmondhassam neked, hogy szeretlek.
Mert lehet egy várost is úgy szeretni, hogy dal legyen belőle. Mert így az otthonunk lesz.
 
Márai azt írta egyszer, hogy az ember azért utazik, hogy önmagával találkozzon. Kutat, keres, világokat teremt, s pusztít el. Nem Ő az Isten, de mégis csodálatos hatalmat kapott. Megteremtheti, létrehozhatja, felfedezheti azt a világot, mely csak az övé, melybe csak azt engedhet be, akit akar. Igaza volt. Kutatnom, keresnem kellett, s megtaláltam. Ez az én városom lett. Az otthonom. A dalom. A szimfóniám. Az út, melyet bejártam ide vezetett. Megtaláltam. Ez az én helyem. Most már itt maradok. Átkeltem folyókon, megmásztam helyeket, hogy megtaláljam a halmokat.
 
Megtaláltam az otthonom. Ebben a furcsa, ismeretlenül is ismerős városban. Mert van egy hely, ahol minden vándorló, legyen az teológus, vagy jogász, legyen az juhász, vagy tengerész megnyugodhat, s azt mondhatja, nekem itt van helyem, nekem itt vannak álmaim.
 
Ezt a helyet kerestem. Erre a helyre vágytam. Mert ott lehettem igazán boldog. S most már elmondhattam: boldog vagyok. Még egyedül, még magányosan, de már a helyemen. Az otthonomban. A városomban. Több mint száz halom mellett, a főtér közelében, az ország közepén. Mert itt maradt a szívem. S vele együtt itt maradt minden kincsem is. Talán, egyszer megoszthatom ezt valakivel...
 
(A sorozatban a Barátság Művelődési Központ jubileumi irodalmi pályázatára érkezett díjazott alkotásokat mutatjuk be.)

AKTUÁLIS
2020-01-14 - Az autópályamatrica vásárlás az egyik olyan téma, melynél nagyon indokolt az előzetes megtervezés, ugyanis jelentős plusz költséggel járhat egy rossz vásárlási döntés, akár több tízezer forinttal is többet fizethetünk a kelleténél.
2020-01-13 -
2020-01-13 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Ismerőseire gyújtotta rá a lakókocsit Monoron
2020-01-16
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a férfinak, akit különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével gyanúsít a Pest Megyei Főügyészség.

Életet mentettek a TESCO-sok
2020-01-14
Megmentették egy idős vásárló életét a TESCO dolgozói Százhalombattán december 23-án. A férfi rosszul lett, újraélesztették és mentőt hívtak hozzá – olvasható az entescom.hu beszámolójában.

Soós Dorka az év ifjúsági sportolója
2020-01-14
Minden hétvégén sikert sikerre halmozott Soós Dorka, a Százhalombattai VUK SE Triatlon szakosztályának versenyzője a tavalyi évben. Duatlon országos bajnokként, ranglistagyőztesként és számos más hazai, nemzetközi versenyen elért eredményéért "Az év ifjúsági sportolója" elismerésben részesítette a Magyar Triatlon Szövetség. A díjat a szakág gálaestjén vette át január 11-én Budapesten.

Szilveszter éjjelén gyilkolták meg a sértettet dunavarsányi otthonában
2020-01-14
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra elrendelte annak a két férfinak és egy nőnek a letartóztatását, akiket nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettével gyanúsít a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

Köszönjük, Freedom!
2020-01-14
A népszerű klasszikusoktól a rhythm and blueson és jazzen át a rock and rollig – hihetetlen zenei sokszínűség, elegancia és fantasztikus hangulat jellemezte a Freedom zenekar tizenegyedik újévi jótékonysági koncertjét Százhalombattán január 12-én. Takáts Tamás torkából még mindig rohannak az elefántok, de a többiek sem vicceltek.

Társajátékok, robotok, drónok - Ajándékok az Eötvös-Effektus Alapítványtól
2020-01-13
"De jó volna, ha tudnánk megint játszani a karácsonyfa alatt és körül, gyerekeinkkel és egymással, mert a játék arra tanítana, hogy ne vegyük olyan komolyan azt, amit nap mint nap öngyötrően komolyan veszünk.

Falmászó hírek
2020-01-13
Eredményekben gazdag évet zárt a Batta Extrém Sport Club (BXSC). A csapat birtokba vette az egykori MOL-posta helyiségét, amit a tagok baráti segítséggel és önerőből újítottak fel. Így már három teremben folytatódhat a felkészülés, és kulturált mosdóval is gazdagodott az edzőhely.

Könyvjelző
2020-01-13
C. Hecking - C. Schönberger - I. Sokolowski: A jövőnk most kezdődik - Greta Thunberg harca a Földért

Így látják a fiatalok - Európa székeiben
2020-01-13
A megyei majd az országos magyar vetélkedőt megnyerve, a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium 12. b osztálya képviselte az országot Strasbourgban az Európai Parlament és az Euroscola program által szervezett, vetélkedővel és interaktív feladatokkal tarkított találkozón, amelyen 28 ország több mint 500 diákja vett részt december 3-tól 6-ig. Élményeikről Honfi Balázs számolt be a Hírtükör olvasóinak.

Tartalmas esztendő
2020-01-13
Polgármesteri évértékelő - Tisztelt Százhalombattaiak! Tartalmas, eseménydús év áll mögöttünk. Számos területen értünk el eredményeket, tettük jobbá, élhetőbbé Százhalombattát. Munkánk során mindvégig szem előtt tartottuk az Önök igényeit, és – lehetőségeinkhez mérten – igyekeztünk megoldani problémáikat. Őszinte hittel és bizalommal nézek a jövőbe, mindent megteszek annak érdekében, hogy városunk tovább fejlődjön. 

Újdonságok a könyvtárban
2020-01-13
James Bowen: Bob szerint a világ (A Bob, az utcamacska folytatása) Bauer Barbara: Az aranyműves fia Olga Tokarczuk: Bizarr történetek James Hamer-Morton: Szabadulószobás fejtörők Bálint György-Bánó András: Bálint gazda – A százéves kertész Greta Thunberg: Ég a házunk Mókás gépek - Építs 11 modelt (Lego) Fiala Borcsa: Balatoni nyomozás Greyson Mann: Mobsztár születik (Egy creeper naplója - második könyv) Mit rejt a világűr?

Országos elismerés Marosi Bálintnak és Bodrogi Viktornak
2020-01-13
A szakma legjobbjait, köztük a VUK SE versenyzőjét, Marosi Bálintot és edzőjét, Bodrogi Viktort is kitüntették a Magyar Úszó Szövetség évvégi gálaestjén, Budapesten december 15-én.

Elállok, ha megmondják, hova?
2
2020-01-13
Városunk szűkös parkolási lehetőségei közismertek. Próbálunk toleránsan, akár apróbb kellemetlenségek árán is segíteni egymásnak. Vannak azonban sajnos olyan esetek, amikor a szép szó, a kérés nem talál megértő fülekre, hanem merev elutasítással reagál, akinek erre sem erkölcsi, sem jogi alapja nincs. Példának álljon itt a következő eset.

Fogadóóra
2020-01-10
Fogadóórát tart Szabó Gábor óvárosi képviselő január 31-én, pénteken, 16:30-tól 19 óráig a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban (Százhalombatta, Szt. László út 58.).

Gyors ítélet született a szamurájkardos ügyben
1
2020-01-10
Az elkövetéstől számított egy hónapon belül, január 10-én ítéletet hozott az Érdi Járási Ügyészség az ellen a férfi ellen, aki egy gépkocsivásárlással kapcsolatos vita során egy szamurájkard hüvelyével ütötte meg vitapartnerét december 13-án, Százhalombattán. A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett el, a vádlott egy év felfüggesztett börtönt kapott – közölte a Budapest Környéki Törvényszék Sajtó és Kommunikációs Osztály.

Rendezvények hónapja
2020-01-09
Számos ünnepi rendezvény adott feladatot a százhalombattai polgárőröknek december folyamán. 

Fazekas István kapta a Credo-díjat
2020-01-09
A városunkban élő Fazekas István költő, drámaíró, református teológus vehette át a Váci Egyházmegye által alapított Credo-díjat karácsony előtt.  Az elismerést Marton Zsolt váci megyéspüspök és Lonkay Márta, a Credo-ház igazgatónője adta át.

Olvasópróba az Újszínhában
2020-01-09
Fazekas István százhalombattai drámaíró írta színpadra Herczeg Ferenc leghíresebb regényét, a három alkalommal is Nobel-díjra javasolt reneszánsz tablót, Az élet kapuját. A darab rendezője a Jászai Mari-díjas Nagy Viktor, a premierre február 29-én kerül sor az Újszínházban.

Munkaszüneti napok 2020-ban
2020-01-09
Négynapos és háromnapos hétvégéből is három-három lesz az idén, és két szombatra áthelyezett munkanappal kell számolni.

Mi változik 2020-ban?
2020-01-09
Minimálbér, nyugdíj, adó, családvédelmi akcióterv – összegyűjtöttük a legfontosabb és legtöbb embert érintő, január elsején hatályba lépett jogszabály-változásokat.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.