2019. június 19. - Gyárfás napja
Szerda
Min:18°
Max:24°
Csütörtök
Min:17°
Max:27°
Péntek
Min:16°
Max:26°
Szombat
Min:16°
Max:27°
Vasárnap
Min:18°
Max:24°
Irodalom
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.
Az én történetem
Dudás Róbert Gyula: Utak szimfóniája
2010-08-12 -
Lehet számtalan út. Kisebb és nagyobb utak. Aszfalt és föld utak. Mindnek van célja. Mind vezet valahova. Még akkor is, ha nem ismerjük, nem értjük, nem fogjuk fel a céljait.
 
Lehet számtalan város. Kicsi és nagy, népes, s néptelen, romos és modern. Város, ahol emberek élnek. Ahol a boldogulásukat keresik, ahová hazatérnek esténként, s ahonnan elindulnak reggelente.
Sokszor és sokat sétálok egy valahol még mindig ismeretlen városban. Nézem az arcokat, hallom a hangokat, vizsgálom az épületeket, megpróbálom megtalálni a kötődést, a közösséget. A közös utat. A közös emlékeket. A közös színeket.
 
Sokat sétálok éjjel. Csend van, s minden ablak mögött emberek élnek, saját álmokkal, reményekkel és vágyakkal.
Késő éjjel van, s én a színeket keresem. A színeket, melyek örömöt adnak az életembe. A csendet, a nyugalmat és a békét keresem. Belesek a templom ablakán, s a Tabernákulumban ott Lévő Valaki mintha halkabban szólna, nem értem amit mond. Pedig hány és hány éven keresztül az Ő szava határozta meg az életem. De most csendben van. Tudom, hogy vigyáz és őriz engem, de nem értem szavát.
 
Van valami ami összeköt bennünket. Talán ez egy titkos akkord, talán egy hang a zongorán, a gitáron, amire mind felkapjuk a fejünket. Nem himnuszok, nem hatalmas szimfóniák, csak egy-egy hang.
Nap mint nap találkozom emberekkel. Találkozom emberekkel, de soha nem látom őket. Hallom a hangjukat, s elképzelem az embereket, akikkel beszélek. Olyan ez, mintha kiállna az ember a térre, s figyelné azokat akik átszaladnak a téren. Gyönyörű szimfónia ez. Gyönyörű, s csodálatos hangokból áll össze.
 
Magam előtt látom a kisgyermeket, aki szalad a nagyapja felé, csak azért, hogy megmutassa azt a virágot, melyet az előbb szedett a park fái között. Egy hang a szimfóniából.
Magam előtt látom a szerelmest, aki türelmetlenül nézegeti az óráját, s a percek, amíg találkozhat élete párjával, azzal a csodálatos személlyel, mely neki az életet, s a reményt jelenti, óráknak tűnnek. Egy hang a szimfóniából.
 
Magam előtt látom a szomorkodó nénit, aki nem találja ebben az új világban a helyét. Csak nézelődik, de nagyon idegen neki minden ami körülveszi. Egy hang a szimfóniából.
Magam előtt látom az ígérgetőket, akik azt mondják: tedd úgy, ahogy én gondolom, s boldog leszel. Ha hiszel abban amit mondunk, megváltunk. Pedig a világot már régen megváltotta Valaki. Egy hang a szimfóniából.
 
S magam előtt látom magamat. Egy kicsit zavart, szomorkodó embert, aki keresi a helyét, keresi társát. Egy hang a szimfóniából.
Egy hang, egy szimfónia, mely zeng, mely csodálatos. Talán ismerős. Talán csak egy újabb álom.
Egy hang, egy szimfónia, mely a városunkról szól. A hangosan csendes, lüktetően nyugodt, izgatóan lehangoló városról. Mely enyém lett. Nem kértem. Nem ide akartam jönni, s nem így egyedül. De ide találtam. Valaki más akaratából, mely az enyém lett.
 
Itt élem talán újra a boldogságot, amikor – talán majd egyszer – egy lány azt, mondja, igen szeretlek téged.
Itt élem újra, hogy van kinek írnom, s van ki olvassa.
Itt élem újra, hogy szárnyalhat a szívem. Mert itthon vagyok.
Itt élhetem újra, hogy a téren átölelhetek valakit, s vele együtt járhatunk egy táncot. Egy furcsa, ismeretlen bált élhetünk át.
 
S mindegy, hogy egy városnak, vagy egy leánynak mondom majd el ezeket a szavakat, mely egy szimfóniának is lehetne része: Szívem szerelme, ezer mérföldeket hagytam magam mögött, folyókon keltem át, hegyeket mozgattam meg, szenvedtem és a fájdalommal dacoltam. Ellenálltam kísértésnek, és csak a napot követtem, hogy itt állhassak előtted, hogy megmondhassam neked, hogy szeretlek.
Mert lehet egy várost is úgy szeretni, hogy dal legyen belőle. Mert így az otthonunk lesz.
 
Márai azt írta egyszer, hogy az ember azért utazik, hogy önmagával találkozzon. Kutat, keres, világokat teremt, s pusztít el. Nem Ő az Isten, de mégis csodálatos hatalmat kapott. Megteremtheti, létrehozhatja, felfedezheti azt a világot, mely csak az övé, melybe csak azt engedhet be, akit akar. Igaza volt. Kutatnom, keresnem kellett, s megtaláltam. Ez az én városom lett. Az otthonom. A dalom. A szimfóniám. Az út, melyet bejártam ide vezetett. Megtaláltam. Ez az én helyem. Most már itt maradok. Átkeltem folyókon, megmásztam helyeket, hogy megtaláljam a halmokat.
 
Megtaláltam az otthonom. Ebben a furcsa, ismeretlenül is ismerős városban. Mert van egy hely, ahol minden vándorló, legyen az teológus, vagy jogász, legyen az juhász, vagy tengerész megnyugodhat, s azt mondhatja, nekem itt van helyem, nekem itt vannak álmaim.
 
Ezt a helyet kerestem. Erre a helyre vágytam. Mert ott lehettem igazán boldog. S most már elmondhattam: boldog vagyok. Még egyedül, még magányosan, de már a helyemen. Az otthonomban. A városomban. Több mint száz halom mellett, a főtér közelében, az ország közepén. Mert itt maradt a szívem. S vele együtt itt maradt minden kincsem is. Talán, egyszer megoszthatom ezt valakivel...
 
(A sorozatban a Barátság Művelődési Központ jubileumi irodalmi pályázatára érkezett díjazott alkotásokat mutatjuk be.)

További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
- László Bandy finisszázs - 2019-06-18
- Programajánló - 2019-06-17
- Várostörténeti előadás a könyvtárban - 2019-06-14
- EFOTT - 2019-06-11
- Programok a HBVK-ban - 2019-06-03
- Programajánló - 2019-06-03
- Programok a HBVK-ban - 2019-06-03
- Az elátkozott kúria - 2019-05-21
- Programajánló - 2019-05-20
- Pajor Tamás Százhalombattán - 2019-05-15
Választási hírek
Felhívások
1 százalék
2019-05-10 -
A személyijövedelemadó-bevallás mellett az idén is mindenki szabadon rendelkezhet befizetett adója 1+1 százalékáról. Az egyik 1 százalék felajánlható egy civil szervezetnek, további 1 százalék pedig valamely bevett egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak.
AKTUÁLIS
2019-06-12 - Tanácskozik a százhalombattai önkormányzat képviselő-testülete június 17-én, hétfőn 9 órakor. A meghívót a tervezett napirenddel itt adjuk közre.
2019-06-03 -
2019-05-31 - A vagyon elleni bűncselekmények megelőzése érdekében lakossági fórumot tart az önkormányzat a rendőrséggel közösen a BKK Színháztermében, június 4-én, kedden 15 órakor. 
LEGFRISSEBB HÍREINK
Felújítják a Csodaszarvas díszkutat
2019-06-19
Néhány hét múlva újra üzemel a főtéri Csodaszarvas díszkút Százhalombattán. Addigra újra cserélik a régi, kopott burkolatot.

Számos gondot megoldott a pótköltségvetés - Képviselő-testületi összefoglaló
2019-06-18
A költségvetési rendelet módosítása volt a képviselő-testület június 17-i ülésének fő témája Százhalombattán. Tárgyaltak az iskolaudvarok felújításáról, a sportegészségügyi ellátásról, a Matta-kerti közösségi tér és parkolóhelyek kialakításáról, illetve az egészségügyi szakellátásról és alapellátásról.

Tájékoztató a Gesztenyés úti társasház-építéssel kapcsolatban
2019-06-18
A Képviselő-testület kezdeményezésemre megtárgyalta az építkezéssel összefüggésben kialakult helyzetet.

Battai szerzők az Ünnepi Könyvhéten
2019-06-18
Új helyszínen került megrendezésre az idei Ünnepi Könyvhét, a Duna-korzó hangulata sokaknak adott felejthetetlen élményt. Minden bizonnyal azoknak is, akik a Véghelyi Balázs által vezetett Üveghegy Kiadó pavilonjánál álltak meg szemlézgetni.

Maradtak az élen
2019-06-18
Két győzelemmel és egy vereséggel zárta a Magyar Lábtenisz Csapatbajnokság harmadik fordulóját a százhalombattai Dx-Trade csapata június 8-án, Budapesten.

Könyvek ünnepe
2019-06-18
Negyedik alkalommal szervezett Battai Könyvünnepet a Hamvas Béla Városi Könyvtár Százhalombattán június 7-én. Bár az egész napos rendezvény gazdag kínálattal várta a városlakókat, a reméltnél kevesebben vettek részt.

Battai Gurítók - nyáron
2019-06-18
A tavaszi szezon végeztével a Battai Gurítók játékosai különböző meghívásos versenyeken vettek részt.

Fazekas István: Erdélyiség térben és időben
2019-06-18
Gondolná-e valaki, hogy a deklarált szólásszabadság keretei között az elcsatolt területek magyarjainak esetenként nehezebb hozzájutniuk egy-egy anyaországban megjelent könyvhöz vagy folyóirathoz, mint a hetvenes-nyolcvanas években? 

Szúnyogok
2019-06-17
Az elmúlt héten kétszer és ezen a héten is kétszer végeztet szúnyogirtást az önkormányzat Százhalombattán. A SZÁKOM folyamatosan figyeli az előrejelzést és az időjáráshoz igazítja a munkát.

Partneri együttműködés
2019-06-17
A Petrolszolg Kft. munkatársai kapták az idei Aranyszív-díjat a Sérültekért Alapítványtól Százhalombattán június 15-én. Az elismerést 2003-ban alapította a civil szervezet azok számára, akik kiemelkedően sokat tesznek a fogyatékkal élő emberekért.

A sport nagykövetei
2019-06-17
Többszáz gyerek, szülő, nagyszülő és edző vett részt a VUK SE hagyományos, családias hangulatú évzáróján június 16-án az óvárosi focipályán. Az eseményen az immár tizenhét éve működő egyesület valamennyi szakosztálya képviseltette magát.

Óvárosi Focikupa
2019-06-17

Sportos szezonzáró
2019-06-17
Szezonzáró családi napot tartott a B-Cool Dance és a SZVISE öt szakága Százhalombattán, a Csónakázó-tónál június 16-án.

Modellező világkupa
2019-06-17
Hatodik helyezést ért el Tokaji Tamás, a Dunamenti Energia Modellező Klub versenyzője a körrepülő műrepülő (F2B) világkupafordulóján, a Jozef Gabris emlékversenyen június 8-9-én a szlovákiai Homonnán. 

Közúti balesetek
2019-06-14
Felborult egy személyautó csütörtökön délután az M5-os autópálya 34-es kilométerénél, Százhalombatta közelében.

Jól gazdálkodtak a közvagyonnal
2019-06-14
A százhalombattai önkormányzat Gazdálkodási, Pénzügyi és Integrációs Bizottsága megvitatta a költségvetés módosítására érkezett intézményi és egyesületi kérelmeket, tárgyalt a Matta-kert parkolási helyzetével kapcsolatos javaslatról, valamint az önkormányzat állampapírvásárlását is támogatta június 12-i ülésén.

Hasznos tippek az M7-esen közlekedőknek a nyári hónapokra
2019-06-14
Pénteken vége a tanítási időszaknak, ezzel együtt beindul a nyári idegen- és közúti forgalom az M7-es autópályán hétvégenként. A torlódások és balesetek ilyenkor gyakoriak a Balatonra vezető gyorsforgalmi úton, az üzemeltető Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért több hasznos tippel is szolgál a közlekedőknek, hogy az utazásuk kellemes és stresszmentes legyen.

Székelyföldön jártak az Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanulói
2019-06-14
Két kiránduláson összesen csaknem nyolcvan tanuló vett részt idén a Határtalanul pályázat keretében megrendezett romániai úton.

A természet kincs
2019-06-14
Tizenkilencedik alkalommal szervezte meg a Középiskolások Környezetvédelmi Konferenciáját a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium június 7-én.

Maradtak az élen
2019-06-14
Két győzelemmel és egy vereséggel zárta a százhalombattai Dx-Trade csapata a Magyar Lábtenisz Csapatbajnokság harmadik fordulóját június 8-án, Budapesten.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.