2019. augusztus 25. - Lajos, Patricia napja
Szombat
Min:24°
Max:24°
Vasárnap
Min:21°
Max:30°
Hétfő
Min:20°
Max:29°
Kedd
Min:20°
Max:30°
Szerda
Min:21°
Max:31°
Irodalom
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.
Az én történetem
Dudás Róbert Gyula: Utak szimfóniája
2010-08-12 -
Lehet számtalan út. Kisebb és nagyobb utak. Aszfalt és föld utak. Mindnek van célja. Mind vezet valahova. Még akkor is, ha nem ismerjük, nem értjük, nem fogjuk fel a céljait.
 
Lehet számtalan város. Kicsi és nagy, népes, s néptelen, romos és modern. Város, ahol emberek élnek. Ahol a boldogulásukat keresik, ahová hazatérnek esténként, s ahonnan elindulnak reggelente.
Sokszor és sokat sétálok egy valahol még mindig ismeretlen városban. Nézem az arcokat, hallom a hangokat, vizsgálom az épületeket, megpróbálom megtalálni a kötődést, a közösséget. A közös utat. A közös emlékeket. A közös színeket.
 
Sokat sétálok éjjel. Csend van, s minden ablak mögött emberek élnek, saját álmokkal, reményekkel és vágyakkal.
Késő éjjel van, s én a színeket keresem. A színeket, melyek örömöt adnak az életembe. A csendet, a nyugalmat és a békét keresem. Belesek a templom ablakán, s a Tabernákulumban ott Lévő Valaki mintha halkabban szólna, nem értem amit mond. Pedig hány és hány éven keresztül az Ő szava határozta meg az életem. De most csendben van. Tudom, hogy vigyáz és őriz engem, de nem értem szavát.
 
Van valami ami összeköt bennünket. Talán ez egy titkos akkord, talán egy hang a zongorán, a gitáron, amire mind felkapjuk a fejünket. Nem himnuszok, nem hatalmas szimfóniák, csak egy-egy hang.
Nap mint nap találkozom emberekkel. Találkozom emberekkel, de soha nem látom őket. Hallom a hangjukat, s elképzelem az embereket, akikkel beszélek. Olyan ez, mintha kiállna az ember a térre, s figyelné azokat akik átszaladnak a téren. Gyönyörű szimfónia ez. Gyönyörű, s csodálatos hangokból áll össze.
 
Magam előtt látom a kisgyermeket, aki szalad a nagyapja felé, csak azért, hogy megmutassa azt a virágot, melyet az előbb szedett a park fái között. Egy hang a szimfóniából.
Magam előtt látom a szerelmest, aki türelmetlenül nézegeti az óráját, s a percek, amíg találkozhat élete párjával, azzal a csodálatos személlyel, mely neki az életet, s a reményt jelenti, óráknak tűnnek. Egy hang a szimfóniából.
 
Magam előtt látom a szomorkodó nénit, aki nem találja ebben az új világban a helyét. Csak nézelődik, de nagyon idegen neki minden ami körülveszi. Egy hang a szimfóniából.
Magam előtt látom az ígérgetőket, akik azt mondják: tedd úgy, ahogy én gondolom, s boldog leszel. Ha hiszel abban amit mondunk, megváltunk. Pedig a világot már régen megváltotta Valaki. Egy hang a szimfóniából.
 
S magam előtt látom magamat. Egy kicsit zavart, szomorkodó embert, aki keresi a helyét, keresi társát. Egy hang a szimfóniából.
Egy hang, egy szimfónia, mely zeng, mely csodálatos. Talán ismerős. Talán csak egy újabb álom.
Egy hang, egy szimfónia, mely a városunkról szól. A hangosan csendes, lüktetően nyugodt, izgatóan lehangoló városról. Mely enyém lett. Nem kértem. Nem ide akartam jönni, s nem így egyedül. De ide találtam. Valaki más akaratából, mely az enyém lett.
 
Itt élem talán újra a boldogságot, amikor – talán majd egyszer – egy lány azt, mondja, igen szeretlek téged.
Itt élem újra, hogy van kinek írnom, s van ki olvassa.
Itt élem újra, hogy szárnyalhat a szívem. Mert itthon vagyok.
Itt élhetem újra, hogy a téren átölelhetek valakit, s vele együtt járhatunk egy táncot. Egy furcsa, ismeretlen bált élhetünk át.
 
S mindegy, hogy egy városnak, vagy egy leánynak mondom majd el ezeket a szavakat, mely egy szimfóniának is lehetne része: Szívem szerelme, ezer mérföldeket hagytam magam mögött, folyókon keltem át, hegyeket mozgattam meg, szenvedtem és a fájdalommal dacoltam. Ellenálltam kísértésnek, és csak a napot követtem, hogy itt állhassak előtted, hogy megmondhassam neked, hogy szeretlek.
Mert lehet egy várost is úgy szeretni, hogy dal legyen belőle. Mert így az otthonunk lesz.
 
Márai azt írta egyszer, hogy az ember azért utazik, hogy önmagával találkozzon. Kutat, keres, világokat teremt, s pusztít el. Nem Ő az Isten, de mégis csodálatos hatalmat kapott. Megteremtheti, létrehozhatja, felfedezheti azt a világot, mely csak az övé, melybe csak azt engedhet be, akit akar. Igaza volt. Kutatnom, keresnem kellett, s megtaláltam. Ez az én városom lett. Az otthonom. A dalom. A szimfóniám. Az út, melyet bejártam ide vezetett. Megtaláltam. Ez az én helyem. Most már itt maradok. Átkeltem folyókon, megmásztam helyeket, hogy megtaláljam a halmokat.
 
Megtaláltam az otthonom. Ebben a furcsa, ismeretlenül is ismerős városban. Mert van egy hely, ahol minden vándorló, legyen az teológus, vagy jogász, legyen az juhász, vagy tengerész megnyugodhat, s azt mondhatja, nekem itt van helyem, nekem itt vannak álmaim.
 
Ezt a helyet kerestem. Erre a helyre vágytam. Mert ott lehettem igazán boldog. S most már elmondhattam: boldog vagyok. Még egyedül, még magányosan, de már a helyemen. Az otthonomban. A városomban. Több mint száz halom mellett, a főtér közelében, az ország közepén. Mert itt maradt a szívem. S vele együtt itt maradt minden kincsem is. Talán, egyszer megoszthatom ezt valakivel...
 
(A sorozatban a Barátság Művelődési Központ jubileumi irodalmi pályázatára érkezett díjazott alkotásokat mutatjuk be.)

További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
Választási hírek
Felhívások
Választás
2019-08-02 -
Tisztelt Jelölő Szervezetek!
Kérjük, hogy időben jelezzék szerkesztőségünk részére, ha választási fórumot, vagy egyéb politikai rendezvényt szerveznek, hogy minden eseményről beszámolhassunk. A tudósításokat a pártatlan és egységes tájékoztatás érdekében egy időben, külön rovatban tesszük közzé az online, illetve a nyomtatott felületen a szeptember 10-i jelöltállítás lezárulásáig. Ezt követően, a várható erősödő kampánytevékenységnek megfelelően, folyamatosan tudósítunk a választási eseményekről az online felületen. Politikai tartalmú közleményeket csak szerkesztett formában, személyes érintettség esetén csak viszontválasszal egy időben adunk közre.
Köszönjük együttműködésüket: Hírtükör szerkesztőség
AKTUÁLIS
2019-08-22 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán augusztus 29-én, szeptember 2-án és 3-án – tájékoztatott az ELMŰ.
2019-08-21 - Már lehet jelentkezni a XV. Tavi Sárkányhajó-versenyre, amelyet a Sporthalom Kft. szeptember 28-án, szombaton, a Csónakázó-tónál rendez meg.
2019-08-16 -
LEGFRISSEBB HÍREINK
Közvilágítási rekonstrukció az Urbáriumban
2019-08-22
A korábbi években megkezdett közvilágítási rekonstrukció az Egészségügyi Központ előtti területtel folytatódik szeptemberben. A Göncz Árpád parkon átvezető sétány ez idő alatt korlátozottan használható.

Új buszjáratok
2019-08-22
Új buszjárat érinti az Ipari Park megállóhelyet Százhalombattán szeptember 1-jétől.

Béke, megegyezés, tolerancia
2019-08-22
Szent István államalapító munkáját, a korszerű közigazgatás és az erős állam megszervezését, valamint a keresztény alapú együttélési normák lefektetését méltatta Vezér Mihály polgármester az augusztus 20-i városi ünnepségen Százhalombattán. Az államalapítás és az új kenyér ünnepére rendezett egész napos családi programokra, az esti gálaműsorra és az azt követő utcabálra is nagyon sokan látogattak ki.

Hetvenen a színpadon
2019-08-21
A nyáron tanult táncokat a Battai Napok nyitónapján, szeptember 13-án mutatja be a Százhalombattai Városi Ifjúsági Sportegyesület B-Cool Dance tánccsoportja. A táncosok augusztus utolsó hetében gőzerővel készülnek, mert szeretnék elkápráztatni a nézőket. Mint minden évben, idén is várhatóan hetvenen fognak egyszerre táncolni.

Kevesebb a szúnyog
2019-08-14
Sikeres volt a hetek óta tartó folyamatos szúnyogirtás Százhalombattán. Hatékonynak bizonyultak az önkormányzat által megrendelt nagy teljesítményű földi kémiai gyérítések.

Új röntgengép az egészségközpontban
2019-08-14
Korszerű, automatikusan programozható, új röntgengép kezdi meg működését a Százhalom Egészségügyi Központban szeptember 2-tól.

Ortopédiai szűrés az óvodákban
2019-08-14
Közel kétszáz nagycsoportos vizsgált meg dr. Terebessy Tamás ortopéd szakorvos, egyetemi adjunktus a százhalombattai óvodákban annak az ingyenes szűrésnek a keretében, amelyet az önkormányzat szervezett és finanszírozott májusban.

Béke, barátság, kultúra
2019-08-14
Fergeteges hangulatban telt az idei, immár XXVI. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár "nulladik napja" augusztus 13-a, Százhalombattán.

Minden esetre - Vagyonvédelem és bűnmegelőzés a strandon
2019-08-13
Bár az időjárás nem volt kegyes az Érdi Rendőrkapitányság vagyonvédelmi fórumához a százhalombattai strandon augusztus 13-án, Szatmáriné Berczi Dolóresz százados számos hasznos információt osztott meg a Hírtükörrel a helyszínen.

Újdonságok a könyvtárban
2019-08-13
Melinda Taub: Veronai szerelmesek = Still star-crossedJ.R.dos Santos: ÉletjelTóth Krisztina: Fehér farkasLackfi János: Minden napra egy sztoriKrusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosemFöldes András: Mit tegyünk, ha fegyvert fognak ránk?Geronimo Stilton sorozat - Új történetek!Tea Stilton sorozat - Új történetek!Barátnőm, Bori sorozat - Új történetek!Agatha nyomoz sorozat - Új történetek! A könyvtár MINDEN NAP nyitva tart 12 és 18 óra között a Summerfest alatt - augusztus 12. és 22. között.

A mi gyerekeink
2019-08-12
A rendezvénybiztosítás nem adott olyan sok feladatot a polgárőröknek júliusban, mint más időszakokban, a fiatalok azonban az elmúlt évekhez képest is hangosabbak, törnek-zúznak, szemetelnek a parkokban, játszótereken és egyéb közterületeken.

Vitorlás modellezés
2019-08-12
Garay György második, Garay József pedig ötödik helyen végzett az F5 - M hajóosztályban rendezett 23. Óvár Regatta és Báger-tó Kupán Mosonmagyaróváron augusztus 10-11-én.

Megvolt a sorsolás
2019-08-12
A sorsolás alapján szeptember 15-én és 29-én, október 13-án valamint november 17-én játssza itthoni mérkőzéseit a Battai Gurítók tekecsapat a Budapest és Környéki Szabadidős Tekebajnokság őszi szezonjában. Valamennyi találkozóra vasárnap 10 óra 30-as kezdéssel kerül sor a KlubSirályban.

Vagyonvédelmi tanácsadás a strandon
2019-08-09
A rendőrség és a lakosság közötti párbeszéd javítása és a bűnmegelőzés hatékonyságának növelése érdekében komplex vagyonvédelmi lakossági fórumot tervez az Érdi Rendőrkapitányság a helyi polgárőrség bevonásával a százhalombattai strand területén augusztus 13-án, kedden 10 órától.

A tiszta játék híve
2019-08-08
A százhalombattai játékvezető, Debreceni Nóra is részt vett, sőt, döntőt fújt az oroszországi Kirishiben megrendezett Leány U15 Vízilabda Európa-bajnokságon júliusban. A bíráskodást négy évvel ezelőtt kezdte, az első osztályban két éve dolgozik. Vezetett mérkőzést a Fiú U15 EB-kvalifikációs nizzai tornán és a női Euroliga negyeddöntőjében. A profi játékvezetők életéről és az ide vezető útról beszélgettünk vele.

Könyvtári nyitva tartás
2019-08-08
Minden nap, vagyis vasárnap és ünnepnapon is nyitva lesz a Hamvas Béla Városi Könyvtár Százhalombattán a Summerfest alatt, vagyis augusztus 12-e és 22-e között 12-től 18 óráig.

Okos játék - okos ajándékok
2019-08-08
Minőségi playstationt, okostelefont, okosórát, tabletet, laptopot nyerhet, aki kitölti az okospadokra telepített várostörténeti kvízt Százhalombattán. Játszani három korcsoportban lehet.

Több ezer év húszszor húsz méteren
2019-08-07
Befejeződött a százhalombattai "Matrica" Múzeum idei nemzetközi ásatása a Sánc-hegyen. Idén három teljesen ép tárgyra is bukkantak a régészek.

Újraindul a komp
2019-08-06
Új üzemeltetővel ismét elindul a komp Százhalombatta és Tököl között augusztus 12-én 6 órakor.

Ultrahangos csípőszűrés
2019-08-06
Kedves Szülők! Mindazok számára, akik még nem ismernék, szeretnék tájékoztatást adni egy betegségmegelőző szűrési tevékenységről, amely percek alatt képes tájékoztatást adni gyermekük csípőízületének állapotáról.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.