2023. május 30. - Janka, Zsanett napja
Kedd
Min:15°
Max:24°
Szerda
Min:13°
Max:24°
Csütörtök
Min:14°
Max:25°
Péntek
Min:15°
Max:25°
Szombat
Min:12°
Max:20°
Irodalom
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.
Az én történetem
Dudás Róbert Gyula: Utak szimfóniája
2010-08-12 -
Lehet számtalan út. Kisebb és nagyobb utak. Aszfalt és föld utak. Mindnek van célja. Mind vezet valahova. Még akkor is, ha nem ismerjük, nem értjük, nem fogjuk fel a céljait.
 
Lehet számtalan város. Kicsi és nagy, népes, s néptelen, romos és modern. Város, ahol emberek élnek. Ahol a boldogulásukat keresik, ahová hazatérnek esténként, s ahonnan elindulnak reggelente.
Sokszor és sokat sétálok egy valahol még mindig ismeretlen városban. Nézem az arcokat, hallom a hangokat, vizsgálom az épületeket, megpróbálom megtalálni a kötődést, a közösséget. A közös utat. A közös emlékeket. A közös színeket.
 
Sokat sétálok éjjel. Csend van, s minden ablak mögött emberek élnek, saját álmokkal, reményekkel és vágyakkal.
Késő éjjel van, s én a színeket keresem. A színeket, melyek örömöt adnak az életembe. A csendet, a nyugalmat és a békét keresem. Belesek a templom ablakán, s a Tabernákulumban ott Lévő Valaki mintha halkabban szólna, nem értem amit mond. Pedig hány és hány éven keresztül az Ő szava határozta meg az életem. De most csendben van. Tudom, hogy vigyáz és őriz engem, de nem értem szavát.
 
Van valami ami összeköt bennünket. Talán ez egy titkos akkord, talán egy hang a zongorán, a gitáron, amire mind felkapjuk a fejünket. Nem himnuszok, nem hatalmas szimfóniák, csak egy-egy hang.
Nap mint nap találkozom emberekkel. Találkozom emberekkel, de soha nem látom őket. Hallom a hangjukat, s elképzelem az embereket, akikkel beszélek. Olyan ez, mintha kiállna az ember a térre, s figyelné azokat akik átszaladnak a téren. Gyönyörű szimfónia ez. Gyönyörű, s csodálatos hangokból áll össze.
 
Magam előtt látom a kisgyermeket, aki szalad a nagyapja felé, csak azért, hogy megmutassa azt a virágot, melyet az előbb szedett a park fái között. Egy hang a szimfóniából.
Magam előtt látom a szerelmest, aki türelmetlenül nézegeti az óráját, s a percek, amíg találkozhat élete párjával, azzal a csodálatos személlyel, mely neki az életet, s a reményt jelenti, óráknak tűnnek. Egy hang a szimfóniából.
 
Magam előtt látom a szomorkodó nénit, aki nem találja ebben az új világban a helyét. Csak nézelődik, de nagyon idegen neki minden ami körülveszi. Egy hang a szimfóniából.
Magam előtt látom az ígérgetőket, akik azt mondják: tedd úgy, ahogy én gondolom, s boldog leszel. Ha hiszel abban amit mondunk, megváltunk. Pedig a világot már régen megváltotta Valaki. Egy hang a szimfóniából.
 
S magam előtt látom magamat. Egy kicsit zavart, szomorkodó embert, aki keresi a helyét, keresi társát. Egy hang a szimfóniából.
Egy hang, egy szimfónia, mely zeng, mely csodálatos. Talán ismerős. Talán csak egy újabb álom.
Egy hang, egy szimfónia, mely a városunkról szól. A hangosan csendes, lüktetően nyugodt, izgatóan lehangoló városról. Mely enyém lett. Nem kértem. Nem ide akartam jönni, s nem így egyedül. De ide találtam. Valaki más akaratából, mely az enyém lett.
 
Itt élem talán újra a boldogságot, amikor – talán majd egyszer – egy lány azt, mondja, igen szeretlek téged.
Itt élem újra, hogy van kinek írnom, s van ki olvassa.
Itt élem újra, hogy szárnyalhat a szívem. Mert itthon vagyok.
Itt élhetem újra, hogy a téren átölelhetek valakit, s vele együtt járhatunk egy táncot. Egy furcsa, ismeretlen bált élhetünk át.
 
S mindegy, hogy egy városnak, vagy egy leánynak mondom majd el ezeket a szavakat, mely egy szimfóniának is lehetne része: Szívem szerelme, ezer mérföldeket hagytam magam mögött, folyókon keltem át, hegyeket mozgattam meg, szenvedtem és a fájdalommal dacoltam. Ellenálltam kísértésnek, és csak a napot követtem, hogy itt állhassak előtted, hogy megmondhassam neked, hogy szeretlek.
Mert lehet egy várost is úgy szeretni, hogy dal legyen belőle. Mert így az otthonunk lesz.
 
Márai azt írta egyszer, hogy az ember azért utazik, hogy önmagával találkozzon. Kutat, keres, világokat teremt, s pusztít el. Nem Ő az Isten, de mégis csodálatos hatalmat kapott. Megteremtheti, létrehozhatja, felfedezheti azt a világot, mely csak az övé, melybe csak azt engedhet be, akit akar. Igaza volt. Kutatnom, keresnem kellett, s megtaláltam. Ez az én városom lett. Az otthonom. A dalom. A szimfóniám. Az út, melyet bejártam ide vezetett. Megtaláltam. Ez az én helyem. Most már itt maradok. Átkeltem folyókon, megmásztam helyeket, hogy megtaláljam a halmokat.
 
Megtaláltam az otthonom. Ebben a furcsa, ismeretlenül is ismerős városban. Mert van egy hely, ahol minden vándorló, legyen az teológus, vagy jogász, legyen az juhász, vagy tengerész megnyugodhat, s azt mondhatja, nekem itt van helyem, nekem itt vannak álmaim.
 
Ezt a helyet kerestem. Erre a helyre vágytam. Mert ott lehettem igazán boldog. S most már elmondhattam: boldog vagyok. Még egyedül, még magányosan, de már a helyemen. Az otthonomban. A városomban. Több mint száz halom mellett, a főtér közelében, az ország közepén. Mert itt maradt a szívem. S vele együtt itt maradt minden kincsem is. Talán, egyszer megoszthatom ezt valakivel...
 
(A sorozatban a Barátság Művelődési Központ jubileumi irodalmi pályázatára érkezett díjazott alkotásokat mutatjuk be.)

AKTUÁLIS
2023-04-07 - A Húsvét a keresztények egyik legfontosabb ünnepe, ugyanakkor a tavasz eljövetelének köszöntése is, amit szinte mindenkor és minden vallás ünnepel, illetve a különböző kultúrák megemlékeztek, megemlékeznek róla.
2023-04-03 - Elhunyt dr. Götzinger István.
2023-03-24 - Hosszú évek óta közszájon forog valamelyik multi (PENNY, LIDL, ALDI) "letelepítése" városunkban.
"Családbarát Hely" - Nyílt levél a Hamvas Béla Városi Könyvtár vezetője és munkatársai részére
2023-05-30
Tisztelt Kovács Marianna Igazgató Asszony! Nagy örömmel olvastam levelét, amelyben tájékoztatott arról, hogy A Hamvas Béla Városi Könyvtár elnyerte a "Családbarát Hely" címet, a Családbarát Magyarország Központhoz benyújtott pályázat alapján. A könyvtár a családbarát szempontok megvalósulása szerint, mint szolgáltató hely pályázott és nyert.

Szúnyoggyérítés
2023-05-30
Földi úton történő szúnyoggyérítés lesz Százhalombattán június 2-án, a napnyugta utáni órákban. Pótnapok, június 3-4-e, ugyanebben az időben.

Eredményes terepfutás
2023-05-30
Sikeresen teljesítették a SZVISE futói a VUK SE szervezésében, Százhalombattán megrendezett FUTAPEST terepfutóversenyen az 5 és a 11 km-es távokat.

Emlékezés a békediktátumra
2023-05-30
Megemlékezést tart a százhalombattai FIDESZ és a KÉSZ helyi szervezete az 1920 június 4-én életbe lépett trianoni békeszerződésről, amely nyomán Magyarország elveszítette területének mintegy kétharmadát. A kormány az évfordulót 2010-ben a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította. Lukács Bernadettet, a százhalombattai FIDESZ elnökét kérdeztük az eseményről.

8. Battai Könyvünnep
2023-05-30
Az országos könyvheti rendezvényeket megelőzve, Százhalombattán június 2-án megünnepeljük a könyveket, az olvasást!

Kincsek a könyvtárban
2023-05-30
Felemelő gálával zárult a 2023. évi Városi vers- és prózamondó verseny a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárban május 19-én, pénteken. A többhónapos versenyfolyam során több mint 150 diák fordult meg a gyerekkönyvtár színpadán. Pontos számot azért nehéz mondani, mert közülük többen több kategóriában is indultak. Volt olyan kisdiák, aki háromban is, de róla később!

Rejtelmek éjszakája az Arany Bálon
2023-05-30
Elegánsan dekorált bálterem, színvonalas műsor, hideg-meleg változatos svédasztal, szülői süteményektől telített büfé, széles spektrumot kínáló italpult és maximális vendéglétszám jellemezte az ARANYKAPU ALAPÍTVÁNY immáron 16. alkalommal, a Szekeres Rendezvényközpontban megrendezett bálját.

Egy katonaorvos sírfelirata a római kori Százhalombattáról
2023-05-30
A közelmúltban a "Matrica" Múzeumba került római feliratos síremléket Nerius Fortunatus nevű férfi halotti szellemeinek állították. Sírfelirata alapján ő az észak-afrikai mórok Kr. u. 2. század végétől Matricában állomásozó ezerfős gyalogos segédcsapatának (cohors milliaria Maurorum) az orvos tisztje (medicus ordinarius) volt.

Döntsön a lakosság; bevezetik a közösségi költségvetést - Képviselői-testületi összefoglaló
2023-05-27
Százhalombatta Város Önkormányzatának Képviselő-testülete május 25-én tartotta soron következő ülését. A testület a többi között támogatta a polgármester közösségi költségvetés megalkotására vonatkozó javaslatát, aminek lényege, hogy egy helyi közösség, akár választókerület - meghatározott összegig - közvetlenül dönthet környezete fejlesztéséről.

Két érem a modellvitorlás Kanizsa Kupán
2023-05-25
Ezüst- és bronzérmet nyert, valamint 4 dobogó közeli helyezést szerzett a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub Nagykanizsán az RG 65 osztályban, május 18-20-án – számolt be Kunvári Sándor egyesületi tag.

Dobogós hely a Modellvitorlás Észak Adria Kupán
2023-05-25
Bronzérmet és szép helyezéseket szerzett a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub a nagykanizsai megmérettetésen, május 19-20-án – Kunvári Sándor egyesületi tag beszámolója.

Akciós barnakőszén vásárlás
2023-05-24
Tradicionális hazai barnakőszénre hirdettek fűtési szezon előtti felkészülési akciót.

Közösségi költségvetés - Lakossággal közös városfejlesztés
2023-05-24
Százhalombatta polgármestere a közösségi költségvetés bevezetésére tesz javaslatot, ami révén minden választókerületben 10 millió forintos keret felhasználásáról dönthetnének az ott élők – hangzott el május 24-i sajtótájékoztatón.

Ünnepi szemétszállítás
2023-05-23
Változatlan rendben történik május 29-én, Pünkösdhétfőn a lakótelepen a kommunálishulladék szállítás, illetve Dunafüred I.városrészben a zöldhulladék szállítás.

Ismét segít a Remény Bajnoka
2023-05-22
Újabb táborozási pályázatot írt ki a százhalombattai gyerekek számára a Remény Bajnoka Alapítvány – hangzott el május 19-i tájékoztatón.

Összetört egy álom, nem sikerült a bennmaradás
2023-05-22
31-25-re kikapott hazai pályán a Százhalombattai KE a Debreceni EAC-től a férfi kézilabda NB I/B osztályában az utolsó fordulóban (félidő: hazai-vendég 12-14). Tallér Zsolt, a battai klub elnökének beszámolója.

Füredi Piknik és sárkányhajó verseny - Hagyományteremtő rendezvény
2023-05-22
Szabadidős és kulturális programokkal egybekötve rendezte meg az Önkormányzat a XVI. Tavi Sárkányhajó Versenyt a Csónakázó-tavon május 20-án.

Miniszteri elismerés
2023-05-21
Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott Vigh Orsolyának Pintér Sándor belügyminiszter. A Százhalombattán, Óvárosban élő díjazott két évet dolgozott a Nemzeti Népegészségügyi Központ Szűrésirányítási Főosztályán. Az elismerést elsősorban a koronavírus-járvány idején végzett tevékenysége, illetve egy sikeres újraélesztésben való részvétel okán érdemelte ki.

Virágváros - Együtt a szép környezetért
2023-05-21
Ismét nagyon sokan jelentek meg a virágosztáson Százhalombattán, ahol a város különböző helyszínein összesen 20 ezer tő egynyári növényből válogathattak a lakók. Petúnia, begónia, mézvirág, kakastaréj és büdöske is volt a választékban.

Gyárlátogatás a partnerség jegyében
2023-05-16
Az Batta Ipari Parkban működő Ostorházi Bevonattechnika Kft. telephelyére látogatott Vezér Mihály Százhalombatta polgármestere.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.