2022. január 17. - Antal és Antónia napja
Hétfő
Min:1°
Max:5°
Kedd
Min:0°
Max:4°
Szerda
Min:-1°
Max:3°
Csütörtök
Min:-1°
Max:3°
Péntek
Min:-1°
Max:0°
Riport
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Gólyahír
Kellene egy hely - írta: Czifrik
2005-09-22 - A százhalombattai Gólyahír Egyesület ötödik éve nyújt segítséget a válsághelyzetben lévő várandós anyáknak. Segítenek, hogy biztonságban kihordhassák, megszülhessék és felnevelhessék gyermeküket, vagy ha ez bármilyen okból nem lehetséges, másként gondoskodhassanak róla: családot válasszanak számára, ahol örömmel fogadják, és szeretetben felnevelik őt. A Gólyahír munkatársai számtalan történetet mesélhetnének szülő és gyermeküket „szívükben hordó” nőkről, párokról, akik általuk váltak szülővé, és gyerekekről, akik általuk kaptak esélyt a megszületésre és a teljes, örömteli életre.
Az egyesület eddig több mint kétszáztíz nyílt örökbefogadásban közreműködött és körülbelül ennyi házaspárt tartanak nyilván, akik gyermekre várnak. Ennél is több azoknak a száma, akiknek - kelengyével, tanáccsal vagy egyéb módon - abban segítettek, hogy vállalni tudják nem tervezett és nem várt gyermekük felnevelését.

Móruczné Gabi, az egyesület elnöke védőnőként dolgozott, de betegsége miatt leszázalékolták. Azóta – ha lehet – még többet dolgozik, igaz, javarészt lakásában, az országos hatókörű civil szervezet telephelyén. Telefonja átlagosan félpercenként csörög. Mindig ugyanazzal a nyugalommal szól bele, hallgatja végig a vonal túlsó végén beszélőt, és mondja: igen, segítünk. A vonal túlsó végén rendszerint olyan nők beszélnek, akik kétségbeejtőnek érzik helyzetüket, ami többnyire az is.

Vali – akit most nem a saját nevén nevezünk – albérletben élt tizenhat éves fiával. Nem voltak anyagi gondjaik, hiszen az asszony három munkahelyen is dolgozott. Igaz, egyiken sem volt bejelentve. Későn vette észre, hogy terhes, amikor pedig munkaadói is észrevették rajta, mindhárom munkahelyéről elküldték. Egyetlen fillér jövedelem nélkül maradt, fel kellett számolnia az albérletet is. Fia krízisszállóra került, a családi pótlékot és a tartásdíjat elküldi neki, számára viszont semmi sem marad. Most hét hónapos terhes, a Gólyahír gondoskodik róla, és az egyesület százhalombattai krízisszállóján lakhat, amíg megszül.

A krízisszálló egyetlen szoba az önkormányzat átmeneti szállóján. Szerény berendezését az egyesület tagjai adták össze: három ágy, szekrények, asztal, hűtő és egy televízió található benne. Valinak három hónapig ez a készülék és a Gólyahír két önkéntese: Móruczné Gabi és Gabelics Gabi jelentik a kapcsolatot a világgal. Ők naponta látogatják, ételt visznek neki, és segítenek, amiben tudnak.

Nagyon kellett a biztató szó akkor is, amikor beköltözött a szállóra. Ott ugyanis leírhatatlan körülmények fogadták. Az örökké nedves barakképületben gyomorforgató a szag, így akkor is szellőztetni kell, ha hideg van. A közös mellékhelyiségekben omladozik a vakolat, rohad a padlóburkolat, leszakadtak a csempék. Nemrég kifestettek a Gólyahír önkéntesei, ám a nedvesség hamar megtette hatását: máris penészesek a sarkok, a vizes falak ledobják a festéket, a burkolatot.

A szállón a társaság sem a legjobb. Hangosak, veszekedősek. Ősszel és télen ide szorulnak a hajléktalanok is. Előfordul, hogy vizelettócsákon, ürüléken kell átlépkedni a folyosón. Az elmúlt évben tizenhat titkolt terhes illetve hajlék nélküli kismamát helyezett el itt az egyesület. Sokszor megkapják a többi lakótól: ”Eladod a gyerekedet?!” Kimozdulni csak jó időben tudnak, hiszen buszjegyre sincs pénzük, a város peremétől, pedig minden messze van.

Kellene egy hely – sóhajt Móruczné Gabi, amikor végre kilépünk a friss levegőre a szálló fojtogató bűzéből. Egy egészségesebb, biztonságosabb lakás vagy szoba, közelebb a városközponthoz. Korábban pályáztak az önkormányzathoz a volt erőműves bölcsőde használatáért, ahol család- és anyaotthont alakítottak volna ki a Sorsunk és Jövőnk Alapítvánnyal, de nem kapták meg. Az épület később leégett, most semmire sem használható. Szívesen helyreállították volna a volt pedagógusszállót is, de azt a választ kapták, hogy az, az erőmű közelsége miatt nem alkalmas emberi tartózkodásra. Most üzletközpont nyílt benne. Önkormányzati bérlakást nem adhatott nekik a város, mert – mint mondták – túl sok az igénylő.

Arra, hogy az egyesület vegyen, vagy béreljen, akár egy garzont, nincs esélyük. Idén – forráshiányra hivatkozva - nem kaptak támogatást a Nemzeti Civil Alapprogram pályázati keretéből. Az egyesületet a mintegy 130 tag évi 2000 forintos tagdíjából, a MATÁV évi 5-600 ezer forintos támogatásából, a lezárult örökbeadások utáni – mintegy 25 ezer forintos – költségtérítésből és az 1%-os szja felajánlásokból működtetik. Utóbbiból idén 1,8 millió forintot utalnak a számlájukra. Legnagyobb költségük az országszerte ingyenesen hívható 23 darab mobil- és egy vezetékes telefonvonal működtetése. Ez éves szinten 2,5 millió forint. Júliusban 474, augusztusban 272 hívásuk volt. A szolgálatot végző 23 védőnő, illetve szociális munkás, valamint a 10-20 alkalmi segítő teljesen ingyen látja el azt az állami feladatot, amit - annak sajátos jellege miatt - az állam nem tud ellátni.

A Gólyahír Egyesület a százhalombattai krízisszálló használatáért havi 4 400 forintot fizet Százhalombatta önkormányzatának, és további 2 200 forintot minden lakó után. Jelenlegi anyagi helyzetükben egynél több kismamát nem mernek befogadni a szállóra, hiszen nem tudnák biztosítani az ellátását.

Eddig négy százhalombattai kismama talált menedéket a Gólyahír krízisszállóján. Egyikük előtte egy lépcsőházban aludt. Egy másik battai kismamának hét hónapig nyújtott szállást és teljes ellátást az egyesület.

AKTUÁLIS
2022-01-06 - Szakasszisztenseket keres több területre a Százhalombattai Egészségügyi Közalapítvány a Százhalom Egészségügyi Központ - 2440 Százhalombatta Gesztenyés út 10 szám alatti – szakrendelőjébe.
2021-12-16 - Isten ajándéka - Fazekas István gondolatai  
2021-12-06 - A boldogság nem állapot, hanem életforma - Fazekas István gondolatai.
Az első baba
2022-01-13
Kovács Kitti Sára az idei év első százhalombattai babája; Kitti Sára 3340 grammal és 56 cm-el látta meg a napvilágot január 3-án 18 óra 30 perckor. Az újszülöttet és a szülőket, Mojzer Georgina Zsuzsannát és Kovács Kristófot Vezér Mihály polgármester köszöntötte a Polgármesteri Hivatalban.

Bara környéki fák gallyazásáról II.
2022-01-12
Nemrég tettük közzé, hogy az ELMŰ a saját területén, az áramszolgáltatás biztonsága érdekében, törvényi kötelezettségét teljesítve veszélyes fákat gallyazott.

Örökös Zöld Óvoda lett a Százhalombattai Kipp- Kopp Óvoda
2022-01-12
Örömmel értesültem arról, hogy a Földművelési Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt "Örökös Zöld Óvoda" pályázaton az óvoda elnyerte és jogosulttá vált az "Örökös Zöld Óvoda" cím használatára.

Mozgalmas december - polgárőr beszámoló
2022-01-11
A megszokott feladatokon kívül rengeteg tennivaló volt a decemberi hónapban. Sok volt a rendezvénybiztosítás, melyek eseménymentesen zajlottak le.

Legszebb dolog a barátság...
2022-01-10
Süsü énekel a legszebb emberi érzésről, a barátságról, Csukás István történetében. Mi pedig, az Arany János Általános Iskola és Gimnázium alsó tagozatának tanítói és diákjai, szintén barátsággal invitáltuk városunk általános iskoláinak harmadikos tanulóit egy komplex vetélkedőre 2021 őszén.

Tájékoztató a Bara parti fakivágásokról
2022-01-06
Sok tévhit kering a történtekkel kapcsolatban, amely tájékozatlanságból, rosszindulatból fakad.

A jövő hősei
2022-01-04
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnáziumnak évek óta kiemelt feladata - akkreditált kiváló tehetségpontként – egyben küldetése is a gyermekközpontúság mellett, annak részeként a környezeti nevelés.

Előzzük meg a petárdabaleseteket
2021-12-30
Az óévbúcsúztatókor használt pirotechnikai eszközök durva hang-és fényhatásai a házi kedvencek számára sokkos pánikot okozhatnak. Egy magából kifordult házi kedvenc félelmében akár támadhat - haraphat is, de a leggyakoribb, hogy elszökik, elkóborol. 

Árrobbanás a fővárosi agglomerációban: drágábbak a házak Százhalombattán, mint Budapesten?
2021-12-30
Tavaly novemberhez képest az eladásra kínált házak átlagos négyzetméter árai egy év alatt országosan valamivel több, mint egyötödével nőttek. Megvizsgáltuk Százhalombatta és környékének, valamint a főváros agglomerációjában található települések árváltozásait, ugyancsak 2020 novemberéhez képest. Ön tudja, hogy a közelben mi drágább Budapestnél?

Szelektív hulladékgyűjtés időpontjai a 2022. évben
2021-12-27
A SZÁKOM Kft. honlapján közzétette a 2022. évi szelektív hulladékgyűjtés időpontjait.

Csaló telefonívás egy bank nevében!
2021-12-27
"Egyik reggel a +36 1 636 6666 számról hívott az OTP Bank nevében telefonáló egyik – férfi –csaló. Mivel a beszélgetés nagyon tanulságos volt, megosztjuk annak legfontosabb tapasztalatait.

Különleges Munkavállalói Résztulajdonosi Program a MOL-nál
2021-12-27
A MOL Közgyűlése jóváhagyta a Különleges Munkavállalói Résztulajdonosi Program (KMRP) elindítását: ennek megfelelően a vállalat maximum 180 milliárd forintnyi részvényt értékesíthet a KMRP szervezetek részére, valamint támogatást nyújthat a működési költségekhez. A Program finanszírozása munkavállalói hozzájárulásából és kötvények kibocsátásából valósulhat meg.

Tesla Megapack energiatárolót telepítenek Százhalombattán
2021-12-27
Magyarországon elsőként Tesla Megapack típusú energiatárolót létesít Százhalombattán a MET Csoport, a Dunamenti Erőmű területén megvalósuló innovációs projekt részeként. A most aláírt együttműködés értelmében az energetikai eszközt 2022 nyarán telepítik.

Új számítógépek segítik a fogorvosok munkáját
2021-12-21
Négy korszerű, nagyobb kapacitású, összesen 1,7 millió forint értékű számítógép támogatja a százhalombattai fogászati alapellátást januártól. Az Önkormányzat a gépekhez monitorokat és nyomtatókat is vásárolt, valamint egy új programot is telepítettek az eszközökre, amelyek jelentősen meggyorsítják az adminisztrációs feladatokat.

"Téli Ünnepekre várva"- VII. Román Bál
2021-12-18
"Téli ünnepekre várva" "- VII. Román Bál címmel rendezték meg 2021. december 4-én a hetedik hagyományőrző román bált a Klub Sirályban a Százhalombattai Román Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében.

Tisztelt Százhalombattaiak!
2021-12-18
Önkormányzatunk az utóbbi időben több megkeresést is kapott a MÁV és a VOLÁNBUSZ menetrendi csatlakozás problémáiról.

Áramszünet
2021-12-18
A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombatta több utcájában január 13, 25 és 27-én.

Egyedülálló háziorvosi praxis program Százhalombattán
2021-12-17
Az Önkormányzat új, példa nélküli háziorvos utánpótlási, egyben mentorálási támogatási rendszert dolgozott ki annak érdekében, hogy a fiatal szakorvosok a városban praktizáljanak majd tanulmányaik befejezése után. Első körben két praxis továbbörökítését jelentette be Vezér Mihály polgármester.

Köszönet az áldozatos munkáért
2021-12-16
Pentz Istvánné, a százhalombattai Idősek Gondozóháza vezetője kapta az idei Szociális Munkáért Elismerő Oklevelet Százhalombattán. Az oklevelet és a virágcsokrot Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester adta át.

Karácsonyi díszítés és ajándékozás
2021-12-16
Folytatva a hagyományt, Szalai Attila idén is feldíszített több köztéri fát Százhalombattán, az Olajmunkás úton, ahol a kutyafuttató kerítésére és a KRESZ táblákra is kerültek díszek. Az önkormányzati képviselő ajándékozást is szervezett.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.