2022. augusztus 10. - Lőrinc napja
Szerda
Min:19°
Max:29°
Csütörtök
Min:17°
Max:28°
Péntek
Min:17°
Max:29°
Szombat
Min:19°
Max:22°
Vasárnap
Min:17°
Max:31°
Riport
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Gólyahír
Kellene egy hely - írta: Czifrik
2005-09-22 - A százhalombattai Gólyahír Egyesület ötödik éve nyújt segítséget a válsághelyzetben lévő várandós anyáknak. Segítenek, hogy biztonságban kihordhassák, megszülhessék és felnevelhessék gyermeküket, vagy ha ez bármilyen okból nem lehetséges, másként gondoskodhassanak róla: családot válasszanak számára, ahol örömmel fogadják, és szeretetben felnevelik őt. A Gólyahír munkatársai számtalan történetet mesélhetnének szülő és gyermeküket „szívükben hordó” nőkről, párokról, akik általuk váltak szülővé, és gyerekekről, akik általuk kaptak esélyt a megszületésre és a teljes, örömteli életre.
Az egyesület eddig több mint kétszáztíz nyílt örökbefogadásban közreműködött és körülbelül ennyi házaspárt tartanak nyilván, akik gyermekre várnak. Ennél is több azoknak a száma, akiknek - kelengyével, tanáccsal vagy egyéb módon - abban segítettek, hogy vállalni tudják nem tervezett és nem várt gyermekük felnevelését.

Móruczné Gabi, az egyesület elnöke védőnőként dolgozott, de betegsége miatt leszázalékolták. Azóta – ha lehet – még többet dolgozik, igaz, javarészt lakásában, az országos hatókörű civil szervezet telephelyén. Telefonja átlagosan félpercenként csörög. Mindig ugyanazzal a nyugalommal szól bele, hallgatja végig a vonal túlsó végén beszélőt, és mondja: igen, segítünk. A vonal túlsó végén rendszerint olyan nők beszélnek, akik kétségbeejtőnek érzik helyzetüket, ami többnyire az is.

Vali – akit most nem a saját nevén nevezünk – albérletben élt tizenhat éves fiával. Nem voltak anyagi gondjaik, hiszen az asszony három munkahelyen is dolgozott. Igaz, egyiken sem volt bejelentve. Későn vette észre, hogy terhes, amikor pedig munkaadói is észrevették rajta, mindhárom munkahelyéről elküldték. Egyetlen fillér jövedelem nélkül maradt, fel kellett számolnia az albérletet is. Fia krízisszállóra került, a családi pótlékot és a tartásdíjat elküldi neki, számára viszont semmi sem marad. Most hét hónapos terhes, a Gólyahír gondoskodik róla, és az egyesület százhalombattai krízisszállóján lakhat, amíg megszül.

A krízisszálló egyetlen szoba az önkormányzat átmeneti szállóján. Szerény berendezését az egyesület tagjai adták össze: három ágy, szekrények, asztal, hűtő és egy televízió található benne. Valinak három hónapig ez a készülék és a Gólyahír két önkéntese: Móruczné Gabi és Gabelics Gabi jelentik a kapcsolatot a világgal. Ők naponta látogatják, ételt visznek neki, és segítenek, amiben tudnak.

Nagyon kellett a biztató szó akkor is, amikor beköltözött a szállóra. Ott ugyanis leírhatatlan körülmények fogadták. Az örökké nedves barakképületben gyomorforgató a szag, így akkor is szellőztetni kell, ha hideg van. A közös mellékhelyiségekben omladozik a vakolat, rohad a padlóburkolat, leszakadtak a csempék. Nemrég kifestettek a Gólyahír önkéntesei, ám a nedvesség hamar megtette hatását: máris penészesek a sarkok, a vizes falak ledobják a festéket, a burkolatot.

A szállón a társaság sem a legjobb. Hangosak, veszekedősek. Ősszel és télen ide szorulnak a hajléktalanok is. Előfordul, hogy vizelettócsákon, ürüléken kell átlépkedni a folyosón. Az elmúlt évben tizenhat titkolt terhes illetve hajlék nélküli kismamát helyezett el itt az egyesület. Sokszor megkapják a többi lakótól: ”Eladod a gyerekedet?!” Kimozdulni csak jó időben tudnak, hiszen buszjegyre sincs pénzük, a város peremétől, pedig minden messze van.

Kellene egy hely – sóhajt Móruczné Gabi, amikor végre kilépünk a friss levegőre a szálló fojtogató bűzéből. Egy egészségesebb, biztonságosabb lakás vagy szoba, közelebb a városközponthoz. Korábban pályáztak az önkormányzathoz a volt erőműves bölcsőde használatáért, ahol család- és anyaotthont alakítottak volna ki a Sorsunk és Jövőnk Alapítvánnyal, de nem kapták meg. Az épület később leégett, most semmire sem használható. Szívesen helyreállították volna a volt pedagógusszállót is, de azt a választ kapták, hogy az, az erőmű közelsége miatt nem alkalmas emberi tartózkodásra. Most üzletközpont nyílt benne. Önkormányzati bérlakást nem adhatott nekik a város, mert – mint mondták – túl sok az igénylő.

Arra, hogy az egyesület vegyen, vagy béreljen, akár egy garzont, nincs esélyük. Idén – forráshiányra hivatkozva - nem kaptak támogatást a Nemzeti Civil Alapprogram pályázati keretéből. Az egyesületet a mintegy 130 tag évi 2000 forintos tagdíjából, a MATÁV évi 5-600 ezer forintos támogatásából, a lezárult örökbeadások utáni – mintegy 25 ezer forintos – költségtérítésből és az 1%-os szja felajánlásokból működtetik. Utóbbiból idén 1,8 millió forintot utalnak a számlájukra. Legnagyobb költségük az országszerte ingyenesen hívható 23 darab mobil- és egy vezetékes telefonvonal működtetése. Ez éves szinten 2,5 millió forint. Júliusban 474, augusztusban 272 hívásuk volt. A szolgálatot végző 23 védőnő, illetve szociális munkás, valamint a 10-20 alkalmi segítő teljesen ingyen látja el azt az állami feladatot, amit - annak sajátos jellege miatt - az állam nem tud ellátni.

A Gólyahír Egyesület a százhalombattai krízisszálló használatáért havi 4 400 forintot fizet Százhalombatta önkormányzatának, és további 2 200 forintot minden lakó után. Jelenlegi anyagi helyzetükben egynél több kismamát nem mernek befogadni a szállóra, hiszen nem tudnák biztosítani az ellátását.

Eddig négy százhalombattai kismama talált menedéket a Gólyahír krízisszállóján. Egyikük előtte egy lépcsőházban aludt. Egy másik battai kismamának hét hónapig nyújtott szállást és teljes ellátást az egyesület.

Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-07-23 - Történetünk az 1998-as önkormányzati választásokat megelőző kampányidőszakban kezdődött.
2022-07-13 - A SZÁKOM Nonprofit Kft. rakodó, tehergépjármű vezető munkakörbe keres munkatársat. 
2022-06-11 - A júniusban ünnepelendő pedagógusnap alkalmából minden pedagógus fogadja tőlem nagy-nagy szeretettel szívből jövő írásomat.
Nem lesz tűzijáték
2022-08-06
Elmarad a tűzijáték Százhalombattán a Battai Napokon és a Summerfesten – tájékoztatott közösségi oldalán Vezér Mihály polgármester.

Közös imádkozás
2022-08-06
A KÉSZ Százhalombattai Csoportja közös imádsággal emlékezik Nagyboldogasszony Napján, Százhalombattán Dunafüreden a volt Báté falu templom emlékkeresztnél, augusztus 15-én 17 órától.  

Római hajó Százhalombattán
2022-08-05
Huszonnégy fős legénységgel, korhű római folyami hajó köt ki a Duna-parton augusztus 15-én. Látványos élményt ígér a kikötés, a táborozás, illetve az egyéb programok.

Művészet, tudomány és felsőoktatás
2022-08-04
"Művészet/Elmélet Konferencia" címmel szervezett tudományos tanácskozást a Magyar Művészeti Akadémia, a Széchenyi István Egyetem és a Győri Balett június 14-én a győri Múzeumház épületében. A művészet, a tudomány és a felsőoktatás kapcsolatát vizsgáló konferencia egyik előadója a Százhalombattán élő Dr. Fazekas István PhD egyetemi adjunktus volt.

Nincs bűnözési hullám
2022-08-04
Százhalombatta a legbiztonságosabb települések közé tartozik, nincs idegen lakosok általi megemelkedett bűnözés, egyedi eset volt a július végén történt bűncselekmény – hangzott el az augusztus 4-i sajtótájékoztatón. 

Battai sportlövő az Eb és a vb válogatott keretben
2022-08-01
Szemán Dávid a Százhalombattai Lövészklub versenyzője az Európa-bajnokságon 50m pisztoly, a világbajnokságon pedig 10m és 50m pisztoly versenyszámban indulhat a magyar válogatott színeiben.

Villanyoszlopnak ütközött egy autó
2022-08-01
Villanyoszlopnak ütközött, majd az út menti füves területre csapódott egy személygépkocsi július 31-re virradóra Százhalombattán, az Olajmunkás utcában.

Elfogták a játszótéri támadókat
2022-08-01
Két napon belül felkutatták és elfogták az érdi rendőrök azt a párost, amely egy százhalombattai játszótéren támadt áldozataikra. Gáz és riasztófegyver is előkerült a szóváltás és dulakodás közben, valamint egy mobiltelefon is eltűnt.

Kárpátaljai konfirmandusok a Reménység Szigetén
2022-07-29
Az orosz-ukrán háború kitörése óta az Erdélyi Gyülekezet Karitatív és Kulturális központja folyamatosan fogadja a menekülteket a Reménység Szigetén, ugyanakkor a Kárpátalján otthon maradt kisebbségi magyarokat is rendszeresen támogatja. 

Szúnyoggyérítés
2022-07-29
Földi úton történő szúnyoggyérítést végez a BM Országos Katasztrófavédelm Százhalombattán augusztus 1-jén a napnyugta utáni időszakban. Kedvezőtlen időjárás esetén augusztus 2-3-án kerül sor a gyérítésre.

Tűzgyújtási tilalom
2022-07-29
Az elmúlt hetek csapadékmentes időjárása és a nagy szárazság miatt megszaporodott a szabadtéri tüzesetek száma Pest megyében – hívja fel a figyelmet az Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltség.

A virágos Százhalombattáért
2022-07-28
Lezárult a jelentkezés a "Tiszta udvar – Rendes Ház" versenyre.Örömmel tölt el, hogy némi kihagyás után a városlakók az idén ismét szép számmal jelentkeztek a versenyre.

Házhoz megy a rendőrség
2022-07-27
Az Érdi Rendőrkapitányság munkatársai, polgárőrök, a szociális gondozó központ munkatársa és az önkormányzat által delegált szakemberek ismét kitelepülnek a százhalombattai strandfürdőre, augusztus 6-án 10-14 óráig.

Három dobogós hely a modellvitorlás kupán
2022-07-27
Két ezüst-, egy bronzérem és több helyezés a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub mérlege a július 22.-24. között rendezett ölbői XXXIII. Köris Kupa regattán.

Római hajó Százhalombattán
2022-07-23
Huszonnégy fős legénységgel, korhű római folyami hajó köt ki a Duna-parton augusztus 15-én délután. Látványos élményt ígér a kikötés és a táborozás, a hajó augusztus 17-én reggel indul tovább Százhalombattáról Adonyba.

Pályázati felhívás
2022-07-22
Százhalombattai Polgármesteri Hivatal a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet  pénzügyi-számviteli munkatárs munkakör betöltésére. 

Hőségriasztás
2022-07-20
Életbe lépett a harmadfokú hőségriasztás.

Vigyázzon adataira - Internetes adathalászat, telefonos és facebook csalások
2022-07-18
Személyes és pénzügyi adataink komoly értéket képviselnek, ha ezek illetéktelen személyek részére hozzáférhetővé válnak, az komoly anyagi károkat is okozhat – hívja fel a figyelmet a rendőrség.

Újabb modellvitorlás érmek
2022-07-18
Egy arany- és egy bronzérmet, valamint előkelő helyezéseket szerzett a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub a Modellvitorlás Tata Kupa RG 65 hajóosztályban július 16-án.

Egy tucat érem
2022-07-18
Nyolc arany-, egy ezüst- és három bronzérmet nyert a Százhalom Városi Úszó Klub Egyesület a XVII. Tótkomlósi Nemzetközi Szenior Úszóversenyen július 16-án.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.