2024. április 16. - Csongor napja
Kedd
Min:6°
Max:13°
Szerda
Min:4°
Max:12°
Csütörtök
Min:5°
Max:13°
Péntek
Min:2°
Max:12°
Szombat
Min:4°
Max:11°
Riport
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Gólyahír
Kellene egy hely - írta: Czifrik
2005-09-22 - A százhalombattai Gólyahír Egyesület ötödik éve nyújt segítséget a válsághelyzetben lévő várandós anyáknak. Segítenek, hogy biztonságban kihordhassák, megszülhessék és felnevelhessék gyermeküket, vagy ha ez bármilyen okból nem lehetséges, másként gondoskodhassanak róla: családot válasszanak számára, ahol örömmel fogadják, és szeretetben felnevelik őt. A Gólyahír munkatársai számtalan történetet mesélhetnének szülő és gyermeküket „szívükben hordó” nőkről, párokról, akik általuk váltak szülővé, és gyerekekről, akik általuk kaptak esélyt a megszületésre és a teljes, örömteli életre.
Az egyesület eddig több mint kétszáztíz nyílt örökbefogadásban közreműködött és körülbelül ennyi házaspárt tartanak nyilván, akik gyermekre várnak. Ennél is több azoknak a száma, akiknek - kelengyével, tanáccsal vagy egyéb módon - abban segítettek, hogy vállalni tudják nem tervezett és nem várt gyermekük felnevelését.

Móruczné Gabi, az egyesület elnöke védőnőként dolgozott, de betegsége miatt leszázalékolták. Azóta – ha lehet – még többet dolgozik, igaz, javarészt lakásában, az országos hatókörű civil szervezet telephelyén. Telefonja átlagosan félpercenként csörög. Mindig ugyanazzal a nyugalommal szól bele, hallgatja végig a vonal túlsó végén beszélőt, és mondja: igen, segítünk. A vonal túlsó végén rendszerint olyan nők beszélnek, akik kétségbeejtőnek érzik helyzetüket, ami többnyire az is.

Vali – akit most nem a saját nevén nevezünk – albérletben élt tizenhat éves fiával. Nem voltak anyagi gondjaik, hiszen az asszony három munkahelyen is dolgozott. Igaz, egyiken sem volt bejelentve. Későn vette észre, hogy terhes, amikor pedig munkaadói is észrevették rajta, mindhárom munkahelyéről elküldték. Egyetlen fillér jövedelem nélkül maradt, fel kellett számolnia az albérletet is. Fia krízisszállóra került, a családi pótlékot és a tartásdíjat elküldi neki, számára viszont semmi sem marad. Most hét hónapos terhes, a Gólyahír gondoskodik róla, és az egyesület százhalombattai krízisszállóján lakhat, amíg megszül.

A krízisszálló egyetlen szoba az önkormányzat átmeneti szállóján. Szerény berendezését az egyesület tagjai adták össze: három ágy, szekrények, asztal, hűtő és egy televízió található benne. Valinak három hónapig ez a készülék és a Gólyahír két önkéntese: Móruczné Gabi és Gabelics Gabi jelentik a kapcsolatot a világgal. Ők naponta látogatják, ételt visznek neki, és segítenek, amiben tudnak.

Nagyon kellett a biztató szó akkor is, amikor beköltözött a szállóra. Ott ugyanis leírhatatlan körülmények fogadták. Az örökké nedves barakképületben gyomorforgató a szag, így akkor is szellőztetni kell, ha hideg van. A közös mellékhelyiségekben omladozik a vakolat, rohad a padlóburkolat, leszakadtak a csempék. Nemrég kifestettek a Gólyahír önkéntesei, ám a nedvesség hamar megtette hatását: máris penészesek a sarkok, a vizes falak ledobják a festéket, a burkolatot.

A szállón a társaság sem a legjobb. Hangosak, veszekedősek. Ősszel és télen ide szorulnak a hajléktalanok is. Előfordul, hogy vizelettócsákon, ürüléken kell átlépkedni a folyosón. Az elmúlt évben tizenhat titkolt terhes illetve hajlék nélküli kismamát helyezett el itt az egyesület. Sokszor megkapják a többi lakótól: ”Eladod a gyerekedet?!” Kimozdulni csak jó időben tudnak, hiszen buszjegyre sincs pénzük, a város peremétől, pedig minden messze van.

Kellene egy hely – sóhajt Móruczné Gabi, amikor végre kilépünk a friss levegőre a szálló fojtogató bűzéből. Egy egészségesebb, biztonságosabb lakás vagy szoba, közelebb a városközponthoz. Korábban pályáztak az önkormányzathoz a volt erőműves bölcsőde használatáért, ahol család- és anyaotthont alakítottak volna ki a Sorsunk és Jövőnk Alapítvánnyal, de nem kapták meg. Az épület később leégett, most semmire sem használható. Szívesen helyreállították volna a volt pedagógusszállót is, de azt a választ kapták, hogy az, az erőmű közelsége miatt nem alkalmas emberi tartózkodásra. Most üzletközpont nyílt benne. Önkormányzati bérlakást nem adhatott nekik a város, mert – mint mondták – túl sok az igénylő.

Arra, hogy az egyesület vegyen, vagy béreljen, akár egy garzont, nincs esélyük. Idén – forráshiányra hivatkozva - nem kaptak támogatást a Nemzeti Civil Alapprogram pályázati keretéből. Az egyesületet a mintegy 130 tag évi 2000 forintos tagdíjából, a MATÁV évi 5-600 ezer forintos támogatásából, a lezárult örökbeadások utáni – mintegy 25 ezer forintos – költségtérítésből és az 1%-os szja felajánlásokból működtetik. Utóbbiból idén 1,8 millió forintot utalnak a számlájukra. Legnagyobb költségük az országszerte ingyenesen hívható 23 darab mobil- és egy vezetékes telefonvonal működtetése. Ez éves szinten 2,5 millió forint. Júliusban 474, augusztusban 272 hívásuk volt. A szolgálatot végző 23 védőnő, illetve szociális munkás, valamint a 10-20 alkalmi segítő teljesen ingyen látja el azt az állami feladatot, amit - annak sajátos jellege miatt - az állam nem tud ellátni.

A Gólyahír Egyesület a százhalombattai krízisszálló használatáért havi 4 400 forintot fizet Százhalombatta önkormányzatának, és további 2 200 forintot minden lakó után. Jelenlegi anyagi helyzetükben egynél több kismamát nem mernek befogadni a szállóra, hiszen nem tudnák biztosítani az ellátását.

Eddig négy százhalombattai kismama talált menedéket a Gólyahír krízisszállóján. Egyikük előtte egy lépcsőházban aludt. Egy másik battai kismamának hét hónapig nyújtott szállást és teljes ellátást az egyesület.

AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
2023-09-11 - Születésem után az M4-es épületbe, (ma Hága László utca 11.) költöztünk, és a következő harminc évet itt töltöttem el. Első emlékeimben a lift volt az, ami megragadta a figyelmemet, de úgy vettem észre, hogy a vidékről felköltözött felnőttekét is.
Ismét taroltak a szenior úszók
2024-04-15
45 érmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub a Hódmezővásárhelyen megrendezett IV. Consolis ASA nemzetközi szenior úszóversenyen. Az egyesület 14 versenyzője 56 számban állt rajthoz, 18 arany-, 19 ezüst- és 8 bronzérmet szerezve.

Verssel, prózával az irodalom szárnyán
2024-04-15
A Magyar Költészet Napján, április 11-én tartotta az idei városi vers- és prózamondó verseny díjátadó gáláját a Hamvas Béla Városi Könyvtár. Az intézmény több évtizedes hagyományra visszatekintő versenyére idén közel 140 diák nevezett, közül 34-en vehettek át díjakat; 17-en magyar, 17-en idegennyelvi kategóriában.

Beruházás a fenntartható jövő érdekében
2024-04-14
Kelet-Közép-Európa legnagyobb kapacitású zöld hidrogén üzemét adta át a MOL a százhalombattai Dunai Finomítóban április 11-én. Az ünnepségen jelen volt Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester is.

Új szín-tér a kulturális életben
2024-04-14
Többfunkciós rendezvénytermet alakított ki a HIT Gyülekezete a Szent István téren található ingatlankomplexum egyik helyiségéből. A bérelt ingatlan felújítását az Önkormányzat is támogatta.

Pályázati felhívás
2024-04-12
Százhalombattai Polgármesteri Hivatal a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet KÖZTERÜLET-FELÜGYELŐ munkakör betöltésére.

Egy pont a Balaton partjáról!
2024-04-10
28-28-as (félidő, hazai-vendég: 17-14) döntetlent játszott idegenben a Százhalombattai KE a NEKA U21 csapata ellen a férfi kézilabda NB II. F csoportjában az április 7-i fordulóban.  A mérkőzésről Tallér Zsolt a battai klub elnöke számolt be.

Változik a forgalmi rend
2024-04-10
Ismét kétirányú lesz az Ady Endre utca a Radnóti utcai kereszteződéstől a 9. számig terjedő szakaszon április 15-től.

Sinka László fogadóórája
2024-04-09
Sinka László a 6. számú dunafüredi egyéni választókerület képviselője, tanácsnok fogadóórát tart április 16-án, kedden, 15:00-16.30 óra között.

Feltáruló történelem - Megnyitotta kapuit a "Matrica" Múzeum és Régészeti Park
2024-04-09
Szezonnyitó ünnepség keretében indította az évadot az önkormányzati intézmény; megújult az állandó kiállítás, valamint jelentős rekonstrukciós munkálatok kezdődnek a szabadtéri múzeumban.

Mélyreható történetek - Megjelent a Százhalom Kalendárium +
2024-04-09
Az idei kötet különlegessége, hogy ezúttal főként 20. századi, kizárólag Százhalombattával foglalkozó értékes írásokkal találkozhat a település múltja iránt érdeklődő olvasó. Az Önkormányzat támogatásával készült kiadványt a Hamvas Béla Városi Könyvtárban mutatták be, ahol a helyi iskolák és nyugdíjas klubok átvehették a részükre ajánlott példányokat.

Egy tucat aranyérem a szenior úszóknál
2024-04-09
Kiválóan szerepelt A Száz Halom Városi Úszó Klub, Budapesten az I. Semmelweis Nemzetközi Rövidpályás Úszó Kupán április 6-án – tájékoztatott Tejes István az egyesület alelnöke.

Érem és remek teljesítmények a futó-hétvégén
2024-04-04
Két megmérettetésen is eredményesen szerepeltek a SZVISE Atlétika Szakosztály versenyzői március 23-24-én.

"Minden út Rómába vezet"
2024-04-04
Mi a titka a római utaknak? Miért és hogyan építették ezeket? Milyen volt az élet a Római Birodalomban?

Állásajánlat
2024-04-04
A SZÁKOM Nonprofit Kft. azonnali munkakezdéssel rakodó munkakörbe munkatársat keres.

Gyász
2024-04-04
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Magyar Sándorné, született Bozsik Erzsébet, 2024. március 20-án, életének 90. évében elhunyt.

Táborozási támogatás - Ismét segít a Remény Bajnoka
2024-04-03
A Remény Bajnoka Alapítvány 25.000 Ft összegű napközis táborozási támogatást nyújt 280 százhalombattai lakóhelyű, városi intézményben tanuló általános iskolásnak. A támogatást azok a leendő elsősök is igénybe vehetik, akik a 2024/2025-ös tanévben kezdik meg általános iskolai tanulmányaikat.

Tegyen az egészségéért - Egészségnap és Laborhét  
2024-04-02
Ismét megszervezik a százhalombattai városlakók számára az ingyenes Egészségnapot, ezúttal május 11-én, szombaton – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester. Az Önkormányzat által finanszírozott laborvizsgálaton is részt vehetnek a háziorvosok által javasolt battai páciensek.

Hosszú, dolgos életek
2024-04-02
Három városlakó is betöltötte a 90. életévét nemrég, a szépkorúakat az Önkormányzat is köszöntötte.

"Az ünnep legyen mindenkinek ünnep" - Ebéd a Hajléktalanszállón
2024-04-01
Húsvét alkalmából idén is melegétellel, többféle gyümölccsel és édességgel vendégelte meg az intézmény lakóit Szalai Attila és Szabó Gábor önkormányzati képviselők. Török Sándor alpolgármester ezúttal családi okok miatt nem tudott részt venni az eseményen.

Húsvétvárás az Idősek Gondozóházában
2024-03-29
Az ünnep alkalmából ellátogatott az intézménybe Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.