A helyes táplálkozásról, az egészséges és káros élelmiszerekről tartott előadást dr. Bardócz Zsuzsanna biokémikus, a Szín-Tér Rendezvényteremben.
A professzor sok fórumon igyekszik felhívni a figyelmet azokra a fontos tennivalókra, amikkel megóvható az egészség. Véleménye szerint az általános táplálkozási tanácsok mellett figyelembe kell venni az egyedi adottságokat is.
Jelentősen változik a körülöttünk lévő világ, a mezőgazdasági módszerek, illetve az élelmiszerek előállításához szükséges alapanyagok. A növényi élelmiszereknél az elmúlt 70-100 évben három nagyon lényeges különbség volt tapasztalható; eltűntek az ásványi anyagok és a vitaminok a táplálékokból, másrészt megjelentek a szintetikus vegyületek, csakúgy, mint a genetikailag módosított szervezetek. Ezeknek nagyon komoly hatása van az alapanyagokra, így az egészségünkre.
A modern világ tudomásul vette, hogy problémák vannak a régi fajta mezőgazdasággal, és ehelyett újfajta módszerekkel állnak elő. Horizontális farmokon, üvegház farmokon, tápoldatban, talaj nélkül próbálják a növényeket termeszteni, mert így könnyebb, gyorsabban, nem befolyásolja az időjárás, nekik gazdaságosabb, azonban nagy probléma, hogy senki nem tudja, hogyan változott meg a tápérték. Az állati eredetű táplálékoknál az állatokat hibáztatjuk a globális felmelegedésért, mert szén-dioxid és metán kerül a levegőbe. Ezért az a cél, hogy minél több állatot tűntessenek el a környezetünkből az éghajlat megóvása érdekében, viszont kérdés, hogy mit fogunk enni. A rossz irányú folyamat megállítása két mólódon lehetséges, egyrészt ha nem vásároljuk meg a káros termékeket, illetve szükséges az is, hogy a politikai döntéshozók se támogassák, finanszírozzák, hogy a gyártók természetellenes táplálékokat juttatassak a szervezetünkbe.
Az egészséges táplálkozáshoz arra volna szükség, hogy amennyire lehetséges minden élelemből vegyszermentes változatot vásároljunk a termelői piacokon. Tiszta artézi vizet igyunk, igyekezzünk kirándulni a friss levegőn.
A legfőbb immunitást az egészséges mikrobiomú bélrendszer adja, amely nem engedi átszivárogni a káros anyagokat. Kerüljük az antibiotikumot – ezek az így nevelt állatokból is bejutnak a szervezetbe –, az erősen feldolgozott élelmeket, a mesterséges édesítőszereket, a szénsavas vizeket. Érdemes spóra baktériumokat tartalmazó probiotikumokat fogyasztani, amik optimálisan segítik az immunrendszert, és nincsenek mellékhatásaik. Javallott sok fermentált ételt enni, a kovászos uborka és a savanyú káposzta a legelterjedtebbek, de nagyon jótékony hatású az este elkészített, reggel fogyasztott nyers hagyma, kis ecettel, sóval és olajjal keverve, ami jó kultúrát fog képezni. (Fotó: Szín-Tér)