Egészség és táplálkozás a megváltozott világunkban címmel tartott vetítéssel egybekötött előadást Mester Károly agrármérnök, természetgyógyász a Szín-Tér Rendezvényteremben október 11-én. A közel négy órás találkozón a nagyszámú érdeklődő a kérdésekre is választ kapott.
A fitoterapeutaként is tevékenykedő szakember 45 éve dolgozik állattenyésztőként, 25 éven keresztül vezetett egy 1000 tenyészkocás sertéstelepet, élettani kutatásai során 30 generációt látott felnőni. Azt tapasztalta, hogy az első – hagyományos, természetes takarmánnyal táplált – 15 generáció sokkal egészségesebb volt, mint a második, amely a már génmódosított adalékanyagokkal kiegészített globális takarmányipari termékeken nőtt fel. Ezen állományoknál komoly negatív változás volt észlelhető az állatok vitalitásában és ellenálló képességében.
Később Európa több száz sertéstelepre eljutva úgy találta, hogy a rossz takarmányozás következményeként a bélrendszer áteresztővé válik, miután felborul annak bakteriális egyensúlya, aminek következtében gyengül az immunrendszer, így számos betegség jelenik meg.
Megoldásként funkcionális, természetes, GMO- és adalékmentes alapanyagokból több állatfaj számára kezdett takarmányt gyártani, illetve állatgyógyászati gyógyhatású készítményt, ami drasztikus egészségügyi javulást eredményezett.
A házisertés sokat segített orvosi kutatásaiban, ugyanis anatómiailag, élettanilag, gasztroenterológiai szempontból, az immunrendszere működése alapján, a keringés, a kiválasztás és a máj működése szempontjából is nagyon hasonlít az emberre. A mai kor embere ugyanazon betegségekkel küzd, mint a rossz tápon élő sertések; a többi között gyakori a cukor- és májbetegség, szív, vese- és érrendszeri betegség, a daganatok és az elbutulás.
Az emberiség nagyon sok mesterséges agyagot tartalmazó káros élelmiszert fogyaszt, különösen veszélyes az ételben lévő lizin, a glyphosate és a sok fruktóz – utóbbi kettő együtt kapható "menüben" a gyorséttermekben –, de kerülendőek a tejtermékek, a cukrok és a szénhidrátok is.
Az egészségesen működő szervezet kulcsa a megfelelő számú jó baktériummal bíró bélrendszer, ami által megszűnik az áteresztés, tökéletessé válik az emésztés. Törekedni kell a természetes, háztáji zöldségek, húsok fogyasztására, amelyek nem tartalmaznak mesterséges anyagokat, illetve káros permet- és tápszert. Fontos a rostbevitel – a pektin és az inulin különösen hasznos.
Rendkívül jól segíti a bélrendszer helyes működését a szakember által emberi fogyasztásra kifejlesztett, természetes anyagokat tartalmazó Herbafulvo készítmény, amely napjaink táplálkozási körülményeire készült.
Mester Károly folyamatosan tart előadásokat szakembereknek és civil érdeklődőknek, illetve sok vele készített riportműsor megtekinthető az interneten.