A főzésben kevéssé jártasak is bátran forgathatják Szalai Attila rendhagyó szakácskönyvét, amelyet a Battai Napok főzőversenyén mutatott be szeptember 13-án. A kötetben olyan titkokat, trükköket is elárul, amelyeket a szakácsok általában szívesebben tartanak meg maguknak.
Szalai Attila sok évet töltött a vendéglátóiparban, sokat tanult és a mai napig lelkesen főz, illetve zsűriz – nemcsak a Battai Napokon. Saját szakácskönyve megírására három évig készült. A kötetben számos egyszerűnek tűnő, de alapvetően félreismert ételt "tesz a helyére". Egyebek mellett megtudhatjuk, miért nehéz jó halászlét főzni, vagy mi a különbség a bolognai és a ledarált pörkölt között. De nemcsak a túlzott egyszerűsítésből fakadó félreértéseket igyekszik tisztázni. Azt is szeretné, hogy olyasmiket is meg merjünk főzni, amelyeket eddig túlságosan összetettnek tartottunk.
Az előszóban azt ígéri, formabontó szakácskönyvet ad a kezünkbe. Megírásakor az motiválta, hogy egyszerűen elérhető, lehetőleg olcsó alapanyagokból és fűszerekből újszerű, kuriózumnak számító ételekre hívja fel a figyelmet. Szeretné az átlagos háziasszony számára is könnyen elkészíthetővé, elérhetővé tenni a "túlmisztifikált" ételeket, és elhitetni, hogy aki akarja, elkészítheti, amiről eddig esetleg azt gondolta, csak drága éttermekben elérhető.
Olvasóit az alkotás örömének a megismerésére szeretné inspirálni. Részben emiatt több recepthez nem is ír mennyiségeket. "Ne elégedjenek meg azzal, hogy mit mond egy szakácskönyv! Legyenek kísérletezők, alkossanak új ételeket! Keverjék bátran a főzési technikákat és fűszereket. Én ezt tettem, teszem!" – biztatja az érdeklődőket.
A recepteket vidám vendéglátós anekdotákkal fűszerező könyvet a százhalombattai Hírhalom Kft. adta ki. Megvásárolható a szerzőnél.





