A hőmérő egyre magasabb értéket mutat, a meleg évszakkal együtt beköszönt sokunk kedvenc hűsítőjének a szezonja is. Május 8-án, a magyar kézműves fagylalt napján már mindenki kipróbálhatta a hagyományos és legújabb ízeket.
Százhalombattán is több fagylaltozó csatlakozott az akcióhoz, amelynek keretében fél áron kóstolhattuk a sokszínű, számtalan ízben előállított desszertet. A kezdeményezés célja, hogy népszerűsítse a kézműves fagylaltot, és országszerte kedveskedtek kóstolóval a vendéglátók rászoruló gyermekeknek is.
Talán kevesen tudják, hogy a fagylalt nem az újkor találmánya. Közel ötezer évvel ezelőtt a kínaiak már összeállították hóból, tejből, fűszerekből és gyümölcsökből. Nagy Sándor a katonáinak szolgáltatta fel, Marco Polo recepteket gyűjtött utazásai során, a XX. század elejétől kezdve pedig, a tölcsér feltalálása óta, már séta közben is hódolhatunk a fagyizás szenvedélyének. A fagylalt Magyarországon is gyorsan elterjedt, a százéves szakácskönyvek már tartalmaznak különböző elkészítési módokat.
Szakmai leírások szerint a hazai kézműves fagylaltok ötvözik a hagyományos magyar ízeket és a nemzetközi trendeket, mivel mindkettőre igény van. A dietetikusok szerint a fagylalt akkor a legegészségesebb, ha az alapanyagok között gyümölcs és tejtermék szerepel, illetve nem tartalmaz sok cukrot és zsírt. Több hír jelent meg arról, hogy az elszánt fogyókúrázók csak fagylalton élve próbálták kilóik számát csökkenteni. A szakemberek szerint ez csak átmeneti eredményt hozhat, és hiánybetegségeknek teszik ki magukat diétázók. A kiegyensúlyozott napi étrendbe azonban gond nélkül belefér egy-két gombóc, de jobban járunk, ha megelégszünk a hűsítő ízekkel, és mellőzzük a csábító önteteket, a tejszínhabot és az édes tölcsért. Ha a fagyizást összekötjük egy tartalmas beszélgetéssel vagy egy kiadós sétával, akkor a családi kikapcsolódás része is lehet.



