Kistérségi vinotéka

  • img
  • img

Azt mondják, mindenkinek rendelkeznie kellene egy úgynevezett vinotékával, az abban tárolt készletben pedig feltétlenül lennie kell lakóhelyünkre, szűkebb környékünkre vagy hazánkra jellemző bornak. Amennyiben vendégünk érkezik, olyan borral illik megkínálnunk, amelyik a mi településünkön, vagy annak közvetlen környékén termett, zamata magában hordozza a vidék jellegzetességeit. Ha saját borral nem rendelkezünk, érdemes egy-egy százhalombattai borversenyen körülnézni, és az ott felvonultatott nedűk közül szerezni néhány palackkal, aztán hozzákezdhetünk a vinotéka kialakításához, amelynek legmegfelelőbb helye a pince, ott ugyanis kiegyensúlyozott a hőmérséklet és a páratartalom.

Második alkalommal rendezett regionális borversenyt Százhalombattán a Barátság Művelődési Központ és a Csobolyó Borbarát Klub. Február 26-án gyűltek össze a helyi és a környékbeli szőlősgazdák, hogy a szakértő zsűri elbírálja, melyiküknek sikerült legjobban a tavalyi bora. Ezúttal kevesebben jelentek meg, mint az első alkalommal, de Sleisz Lóránt, a Csobolyó Borbarát Klub elnöke elégedett volt a részvétellel, hiszen így is közel tíz település bortermése sorakozott fel a bírálók előtt.

- A verseny elsődleges célja – mondta -, hogy a környező települések borászai megismerkedjenek egymással, kapcsolatokat építsenek ki, tapasztalatokat cseréljenek. Úgy gondolom, ez sikerült, ugyanis legtöbben már ismerősként üdvözölték egymást a mostani találkozón.
Hozzátette: az idén is három kategóriában – vörös, fehér és rosé – hirdették meg a versenyt, és mindegyik típusból szép számban adtak be bírálatra bort.

- A résztvevők nem professzionális bortermelők – folyatta -, többnyire kisebb szőlőterülettel rendelkeznek, és saját maguk készítik a bort. Éppen ezért érdekes, ki mit tud kihozni egy-egy évjáratból.

Az évjárat a bor esetében meghatározó, hiszen az időjárás erősen befolyásolja a minőséget. Egyáltalán nem mindegy, hogy meleg és száraz, vagy inkább hűvös, csapadékos volt-e a nyár, ezek a körülmények adják meg a bor legfőbb jellemzőit, amelyet a borosgazda alakíthat a számára kívánatos irányba a borkezelési technikákkal, fortélyokkal.
- A tavalyi év nem volt túlságosan kedvező a szőlőre – mondta Szövényi Ernő egyetemi professzor, a zsűri elnöke. – Ehhez képest nagyon ízletes borokkal leptek meg bennünket a versenyzők. Némelyik az arany minőséget is elérte, de több az ezüst és a bronz. Mindez a termelők hozzáértését dícséri, mert komoly szakértelem szükséges ahhoz, hogy egy gyenge évjáratból kiváló minőséget hozzanak ki.

Százhalombattai bortermelők is indultak a versenyen, de nem számítottak komoly elismerésre, tisztában vannak azzal, hogy városunk adottságai nem kedveznek a szőlőnek. A minőségi bort viszonylag tápanyagszegény talajon termelik, ott ugyanis a növény rákényszerül, hogy inkább a gyökerét növelje, a jó termőképességű talajon viszont dús lombozatot növeszt a szőlő, és ez hátráltatja a gyümölcsérést. Minél melegebb az éghajlat, annál édesebb lesz a szőlő, ezért délebbre haladva egyre testesebb borokat találunk. A környező településeken vannak olyan területek, amelyek ideálisak a szőlő számára, nem is csoda, hogy egyik kategóriában sem született százhalombattai győzelem. A fehérborok versenyében az érdi Hudák Mihály borát ítélte legjobbnak a zsűri, a vörösborok között a tárnoki Fügedi Attila bora győzött, a rosé kategória első helyezettje pedig az adonyi Schmidt Attila lett.

A borversenyen ezúttal is fellépett a százhalombattai Nyugdíjas Népdalkör, természetesen bordalokat adtak elő. Amint azt Dobák Józsefné kórusvezető elmondta, a magyar bordalkincs kimeríthetetlen, ezért minden borversenyre szinte teljesen új repertoárral készülhetnek, ugyanakkor olyan bordalok is vannak, amelyeket újra és újra előadnak, mert azokat a közönség kéri tőlük.

A rendezvény védnöke, dr. Götzinger István képviselő elmondta: szívesen fogadta el a felkérést. Kellemes tapasztalatai vannak, úgy találja, hogy a battai szőlőtermelők gondosan kezelik a bort. A kérdésre, hogy ő maga termel-e szőlőt, azt válaszolta, hogy kizárólag csemegeszőlője van, úgy érzi ugyanis, hogy a borászathoz sok új ismeretet kellene megszereznie, ezért marad inkább az almatermesztésnél.

A Csobolyó Borbarát Klub és a Barátság Művelődési Központ szándéka, hogy a helyi borok seregszemléjén túl jövőre is megrendezi a regionális borversenyt, ezzel is erősítve a kistérségi kapcsolatokat.

Hozzászólás

E-mail címe rejtve marad. A kötelező mezők *-al vannak jelölve.

Megszakítás

Legfrissebb cikkek

Képtárak

Kategóriák