Az ősz többek között a szüret ideje, ami a borvidékeken egyszerre jelent kemény munkát és önfeledt szórakozást. Régebben a gazda a szüret előtti napokban a szőlő őrzésére fegyveres szőlőpásztorokat, szőlőcsőszöket fogadott, és kerítéssel, sorompóval zárta körbe szőlőskertjét a tolvajok elől. Az érett szőlőt és gazdáját egyébként nemcsak a csőszök és a kerítés, hanem egyes borvidékeken hegyrendeletek is védték, a szőlő lopásáért szigorú büntetés járt. (Csak áldott állapotban lévő nőknek engedélyeztek némi csipkedést.)
A szüreti munkák a feudalizmusban csak a földesúr engedélyével kezdődhettek, így az Alföldön Szent Mihály napjától (szeptember 29.), Somlón Orsolya napjától (október 21.) és Tokaj-hegyalján Simon és Juda napjától (október 28.) indulhatott el a betakarítás.
A szüreti munka egyhangúságát a tréfálkozás, az éneklés, a hangoskodás oldotta.
A munka kezdetekor reggelire szalonna, sonka, kolbász vagy más hasonló hideg eledel járta, ebédre pedig hagyományos szüreti étkek, töltött káposzta, gulyás vagy juhhúsos kása került az asztalra. A vendéglátó szőlősgazda a gyermekeket musttal az idősebbeket a saját borával kínálta, és közben viccesen hozzátette, hogy ő nem bort iszik, csak a szőlő levét!
A szüret rendszerint felvonulással és bállal zárult. Az előzőleg megválasztott bíró és bíróné feldíszített hintón, népviseletbe öltözött lányok és legények, tréfás maskarások és vidám cigányzene kíséretében vonult végig a főutcán. A szüreti bált általában helyi vendéglőben vagy kocsmában tartották. A mulatságot tréfás versengésekkel is színesítették. Ilyen volt például a csőszjáték. A terem közepére szőlőkoszorút és fürtöt aggattak, amelyekre csőszök vigyáztak, és ha a táncosok ezeket ellopkodták, a bíró őket pénzbüntetésre ítélte. Ezekből a tréfás mulatságokból származó pénzből a bál költségeit fedezték.
A szüret remek alkalom volt a fiatalok számára, hogy párt találjanak maguknak, hiszen a munka során lemérhették a kiválasztott leány vagy legény serénységét, italszeretetét, mértékletességét, mentalitását. A késő őszi, kora téli esküvők általánossá váltak a magyar vidékeken. Jól példázza ezt a következő vers:
Fújja a szél a ló fölé a kendőt,
Hát mi, rózsám, mikor tartunk menyegzőt?
Ha az őszre megforr a bor, szüretkor,
Férjhez visznek, édes rózsám, majd akkor.
A szüret mindig is fontos ünnep volt, szerencsére mindmáig megőrizte örömteli jellegét szerte az országban.
PINCESOR BT.
Tel.: 06-30-226-89-64
Web: www.pincesor.com
E-mail: info@pincesor.com
A PINCESOR Bt. célja a magyar borok bemutatása, a kulturált borfogyasztás népszerűsítése.
Hangulatos pincénkben kellemes kikapcsolódást, kiváló borokat, zamatos ételeket kínálunk baráti összejövetelekre, ünnepségekre, céges rendezvényekre.
Szolgáltatásaink:
• Sommelier borválogatás, házhozszállítás
• Borkóstolók, borestek szervezése
• Csoportos rendezvények lebonyolítása
Pincesor - „Ha szomjazik a kultúrára.”

