Az olvasztott, magvakkal megbolondított cukor torokfájást enyhítő szopogatósként kezdte történetét a régmúlt időkben, majd grillázstortaként folytatta például Mátyás király és Beatrix királyné esküvői asztalán. Az utóbbi időben eltűnőben lévő hagyomány megőrzésén, felfrissítésén munkálkodik műkedvelő cukorszobrászként a százhalombattai Gulyás Melinda.
- Édesanyám fiatal korában nagy divat volt, főleg vidéki lagzikon. A menyasszonytánc lezárásaként összetörték, és ahány darabra hullott, annyi boldog év várt az ifjú párra. Először mindig sajnálja a menyasszony, de a torta összetörése mindig nagy derültséget okoz a vendégek között, akiknek a darabokat körbekínálják.
- Szakmájába vág a cukrászkodás?
- Nem, gazdaságmérnök vagyok, nagyobb cégeknél dolgoztam beszerzőként. Két éve itthon vagyok kisfiammal, és minden alkalmat megragadok, hogy terjesszem, életben tartsam ezt a hagyományt. Grillázstortát készítek a barátaimnak, szeretteimnek, születésnapokra, esküvőkre. Vittünk már tortát Pécsre és Debrecenbe, és készítettem a Forrás Néptánc Együttesnek is. Megmutathattam a tortáimat néhány rendezvényen: a budapesti és a mezőföldi esküvő-kiállításon, a Budafoki Borfesztiválon és a Battai Napokon is.
Album őrzi a különböző eseményekre készült édes ékességek fotóit. Nincs köztük két egyforma, tele vannak szellemes, fantáziadús ötletekkel, csinos díszítésekkel.
- Igen nagy munkának tűnik egy ilyen cukorszobor, és ugyanakkor nagyon sérülékenyeknek is.
- Párás levegőben megszívja magát és összeomlik, nagyon fontos az alapanyagok jó aránya. A diót jól ki kell szárítani, és nem mindegy, milyen finomra őröljük. Másféle ízesítéssel is el lehet készíteni, szezámmaggal, kókusszal, mogyoróval. Egy díszesebb darab nyolc óra alatt készül el, és további másfél óra a tojásfehérje-csipke felrakása, de van egyszerűbb is, ami másfél óra alatt teljesen kész. A torták sokfélesége mutatja készítőjük kreativitását és kézügyességét.
- Hogyan, kitől sajátította el a rejtelmeket?
- Saját esküvőmre készülődve szerettem bele a grillázstortákba. Azóta a férjemre is átragadt ez az érdeklődés, ma már közösen tervezzük, alkotjuk a tortakölteményeket. Találkoztam több asszonnyal is, akiktől tanulhattam, és elleshettem a szakma fortélyait. Tavaly, a mezőföldi esküvő kiállításon egy nyolcvan éves nénivel ismerkedtem meg. Régebben ezen a környéken is divat volt, mára inkább csak Zalában és Szekszárd környékén maradt fenn ez a szép hagyomány. A cukor mindig is a gazdagságot és a jólétet szimbolizálta. Úgy gondoljuk, ezek a csodálatos cukorköltemények igazán megérdemlik, hogy újra visszanyerjék méltó helyüket az esküvőkön és más rendezvényeken.



