2021. január 23. - Zelma napja
Szombat
Min:4°
Max:12°
Vasárnap
Min:1°
Max:6°
Hétfő
Min:0°
Max:5°
Kedd
Min:0°
Max:2°
Szerda
Min:-1°
Max:3°
Állatorvosi rovat
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Kedvezményes akció – mikrochip féláron
2008-09-30 -

Októberben kedvezményes mikrochip-beültetési akciót tartanak. A programban részt vevő állatorvosok féláron – 8000 Ft helyett 3900 Ft-ért látják el elektronikus azonosítóval a kutyákat, emellett minden új regisztrált értékes ajándékot is kap. Százhalombattán dr. Fekete Balázs és dr. Miro vesz részt az akcióban.

Ki mit tud a mikrochipről?
A nevében is benne van: mikro, azaz kicsi, parányi. Mégis milyen nagy és nagyszerű dolgokra használható! A mikrochip alkalmazásának fontosságáról, előnyeiről ma már nem kell senkit sem meggyőzni. Vagy mégis? Nézzük milyen vélemények fogalmazódnak meg a mikrochip felhasználásával kapcsolatban azokban, akik felelősen gondolkodnak róla, beültetik, regisztrálják, nyilvántartják, leolvassák, utaznak vele, segítségével gazdit vagy kutyát keresnek és élvezik biztonságát.
A kérdés egyszerű. Hogyan változott meg a munkája, azóta amióta a mikrochip-et használja? Vajon a válasz is ilyen egyszerű? A megkérdezettek köre nagy, hiszen a tulajdonostól és kutyájától, a tenyésztőtől vagy az állatvédőtől kezdve a menhelyen és ebrendészeti telepen, az önkormányzatokon keresztül, a kamaráig és az állatorvosig rendkívül sokan dolgoznak mikrochip-pel.

Pettendi Veronika , Manci gazdija
2005. augusztus 9. 19 óra. Megérkeztünk barátnőmhöz Budaörsre Maszattal, a társammal, aki kicsit több mint 3 éve engem választott. A kutyusok kiszaladtak a kertbe játszani. Alig telt el pár perc és mi már Maszatot kerestük. Eltűnt egy zárt kertből ahova kívülről nem lehet bejutni maximum behajolni és kiemelni azt, aki nekem a legdrágább!
2008. július 24. Még mindig nem adtam fel! Viszont a mai napig nem bocsátottam meg magamnak, hogy az esélyét sem adtam meg, hogy megtalálhassuk egymást. Hirdetések, internet, sok-sok kilométer, rengeteg idő és pénz, több ezer levél az állatorvosoknak…egy dolog hiányzott, ami segíthetett volna, egy chip. Manci szeptemberben lesz 3 éves az első állatorvosi látogatásunk alkalmával chip került bele! Ha véletlenül elveszítenénk egymást, csak egy chip leolvasó kell hozzá, és már hívnak is, hogy hova mehetek érte!

Harcsás Márta állatvédő, az Ebugatta Tv műsor és A kutya című újság főszerkesztője
Több, mint 30 éve foglalkozom kutyákkal, magyar fajtákat tenyésztettem, majd létrehoztam az Ebugatta szakmai televíziós műsort, és A kutya újság főszerkesztője vagyok. A mikrochipeléssel először úgy 15 évvel ezelőtt találkoztam, amikor egy külföldi cég felajánlotta, hogy kutyáimat egyedi azonosítóval látja el. Nagyon megörültem a lehetőségnek, és azóta is igyekszem minden alkalmat megragadni, hogy népszerűsítsem a mikrochip használatát. Munkámból kifolyólag sajnos napi szinten kapok kétségbeesett telefonhívásokat, leveleket, melyben segítségemet kérik elveszett, ellopott kutyák megkereséséhez. Ilyenkor az első kérdésem, hogy rendelkezik-e egyedi azonosítóval a kutyájuk? Amennyiben a válasz igen és a megtalált kutyus állatorvoshoz kerül chip leolvasásra, akkor rövid időn belül visszakerülhet gazdájához. Sajnos ma még vannak olyanok, akiknél ez a megoldás nem lehetséges, vagy azért mert nincs chip a kutyában, vagy azért, mert nem volt pontos a chiphez tartozó adatok regisztrálása. Szerencsére egyre többen megfogadják tanácsom, és a mikrochipes egyedi megjelölés mellett döntenek. Számos esetről tudok, amikor egy felelős tenyésztőhöz a mikrochip miatt került vissza egy felelőtlen gazda által kidobott kutya. Több lopás esetén is az egyedi azonosító segítségével kerülhetett vissza gazdájához hű társa. A hazai kutyatenyésztésben nagy mérföldkőnek tartottam azt a döntést, hogy a chip beültetését, ezt a korszerű, hamisíthatatlan, eltüntethetetlen egyedi jelölési formát lehetővé tette a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete a náluk törzskönyvezett kutyák gazdáinak. Az Európai Unióban rendezett kutyakiállításokon a chip-et használják „személyi igazolványként”. A bírálatok előtt a chip leolvasásával azonosítják a kutyákat. Hozzáteszem, hogy a mikrochip már az EU határokon kívüli kutyakiállítások esetén is nélkülözhetetlen. Több mint 22 ország és Magyarország állatvédő szervezeteivel tartok kapcsolatot. Az ivartalanítás mellett ez a legfontosabb programjuk az állatvédőknek. Külföldön és már több hazai menhely és ebrendészeti telep esetében is elmondható, hogy nem kerülhet örökbefogadáskor új gazdihoz mikrochip nélküli állat. Véleményem szerint amennyiben elérnénk, hogy hazánkban minden kutya mikrochippelve legyen, úgy minimálisra csökkenhetne a menhelyeken lévő, gazda nélküli kutyák száma. Az állattartók, önkormányzatok, állatorvosok és állatvédők közös célja, hogy mikrochipeljék a kutyákat, mert az Európai Unió lakosaiként legalább jó volna hozzájuk hasonlóan gondolkoznunk, cselekednünk.

Dr. Kozma Tamás telepvezető főállatorvos, Fővárosi Állategészségügyi (Ebrendészeti) Telep
A Fővárosi Közterület-felügyelet Állategészségügyi Telepén 2007. januárja óta minden egyes örökbeadott állatot mikrochippel látunk el. Ennek költségeit nem hárítjuk át a leendő tulajdonosokra, mert úgy gondoljuk, hogy a felelős állattartás nélkülözhetetlen eleme ez a kis bőr alá ültethető „mikrokapszula”. 2007-ben több mint 2400 állatot láttunk el ezzel az egyedi azonosítóval, míg 2008-ban ezideig 1150-et. Nap mint nap érkeznek telepünkre kutyák, melyek közül szerencsére egyre több állatban találunk mikrochipet. A mikrochippel ellátott állatok esetében perceken belül kiderítjük a tulajdonos elérhetőségét, telefonon értesítjük őket és így az elkóborolt állat akár néhány órán belül visszajuthat gazdájához. A mikrochip beültetése mellett nyilvánvalóan nagyon fontos a pontos regisztráció is, hiszen e nélkül az egész nem ér semmit. A kutyákba helyezett mikrochip egyfajta védelmet is biztosít a felelőtlen állattartókkal, az állatot magára hagyó tulajdonosokkal szemben, hiszen az egyedi azonosítóval megjelölt kutya esetében a gazda kiléte egyértelmű, és állatvédelmi szabálysértés kezdeményezhető az ellen, aki a saját állatát elhagyja vagy elűzi. Sajnos ilyen esettel is gyakran találkozunk, éppen ezért úgy gondoljuk, hogy a mikrochip nem csak a felelős állattartók érdekeit szolgálja, hanem ezzel párhuzamosan a felelőtlen gazdák ellen is hat. Mindezek figyelembevételével úgy gondolom, hogy az egyedi azonosítás az egyik fontos mérföldköve a felelős állattartásnak, ezért remélem, hogy egyre többen tetetnek kutyájukba mikrochipet, és egyszer elérjük azt az állapotot, hogy Magyarország valamennyi állata mikrochip-pel lesz ellátva.

Dr. Kovács Mirella Mohács város jegyzője, a Mohácsi Többcélú Kistérségi Társulás munkaszervezetének megbízott vezetője
A Mohácsi Többcélú Kistérségi Társulás a kóbor ebek problémájának megoldására a Magyar Állatorvosi Kamarával együttműködve országosan egyedülálló kezdeményezéssel élt, miszerint az ebeket kistérségi szinten kötelező jelleggel egyedi azonosításra alkalmas mikrochippel látták és látják el. A Társulás tulajdonosonként egy eb chippel történő ellátásához és regisztrációjához egyszeri alkalommal támogatást is nyújt. A mikrochippel ellátott kutyák és gazdáik adatait tartalmazó internetes adatbázis felhasználása az ebek kötelező háromévenkénti összeírásának elvégzését, a települési adatbázis aktualizálását - így az önkormányzat munkáját is - megkönnyíti. A jövőben a mikrochippel ellátott kutyák és gazdáik adatait tartalmazó internetes adatbázis és az ebek háromévenként kötelező összeírása alapján készült nyilvántartás egybevetése megkönnyíti és hatékonyabbá teszi az önkormányzat állategészségügyi feladatainak ellátását, elősegíti az önkormányzati renk betartatását. Mohácson működik menhely, ide szállítja a gyepmester a befogott kóbor állatokat, amelyek gazdáit a nyilvántartásban meg lehet keresni, akikhez a kutyák visszajuttathatók és akik akár szankciókkal is sújthatók. Mindezek hatására a tulajdonosoktól felelősségteljesebb állattartást, gondolkodást remélünk, és várhatóan jelentősen csökken a kóbor ebek száma - mindez azonban akkor lesz igazán hatékony, ha a szomszéd kistérségek és később az egész ország is megteszik a hasonló intézkedéseket.

Dr. Csikós M. Károly állatorvos, Mancsok Állatorvosi Rendelő és Állatgyógyszertár
A mikrochip jelentős előrelépés a társállatok azonosításában. Szükséges az európai állatútlevél kiállításához, de ennél sokkal fontosabb az, hogy az egységesített országos adatbázisnak köszönhetően ma már több esetben teszi lehetővé, hogy ez elveszett, eltulajdonított állatok valóban hazataláljanak. Ezért a mikrochip beültetése ma elsősorban állatvédelmi szempontból fontos. Minden állattartónak ajánlott, hogy mielőbb láttassa el mikrochippel a kedvencét, akit szeret és meg szeretne védeni. A microchip állategészségügyi alkalmazása is fontos lehetőségeket rejt magában. Egyrészt országosan nyilvántartható lenne a segítségével a veszettség elleni kötelező védőoltás, másrészt alkalmas lehet arra is, hogy az állatok fontosabb betegségeit (pl. allergia, cukorbetegség, szívproblémák) is szerepeltessük a nyilvántartásban. Így ha más állatorvoshoz, tulajdonoshoz kerül a beteg, mert nem tudják tovább tartani, elköltöznek, utaznak vagy egyszerűen csak elcsavarog, akkor is lehetővé válik a szükséges kezelés folytatása.

Dr. Pintér Zsolt, a MÁOK Fővárosi Szervezete elnöke, a MÁOK Kft (a regisztrációt üzemeltető kamarai cég) ügyvezetője
Az ebek egyedi azonosításának legkorszerűbb módszere, a mikrochipes megjelölés, számtalan előnye ellenére, lassan terjedt. Változást az egységes európai állatútlevél 2004 október 1-jei bevezetése indukált. Ekkor terjedt el a kutyások között, hogy útlevelet kiváltani, ami az utazás előfeltétele, csak mikrochippel megjelölt ebnek lehet, illetve, hogy tetoválásos megjelölés csak olvasható esetben és csak korlátozott ideig fogadható el. Hazánk is átvette az EU-s szabályozást és az FVM rendelet előremutatóan előírta a kötelező regisztrációt is. A nyilvántartás a kamara feladata lett. E regisztrációs rendszer néhány év alatt, a használó állatorvosok javaslatai és tanácsai alapján egységes on line elérhető országos útlevél-nyilvántartás lett, mely alkalmas a mikrochipelt állatok nyilvántartására is. Ezt meglátva, a kamara megteremtette a lehetőséget és a szabályrendszert, hogy a tulajdonosok kérésére, megrendelésére a chipelt ebek is bekerülhessenek a nyilvántartásba. Mára több mint 150000 kedvenc állat szerepel a nyilvántartásban, és ez a szám várhatóan évről évre nő majd.
 AKTUÁLIS
2020-12-17 - Egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie december 16-ától annak a diáknak, akinek a diákigazolványa október végén lejárt, és nem tanul tovább, illetve nem helyezkedett el, valamint orvosi ellátásra más jogcímen sem jogosult – tájékoztatott a NAV.
2020-12-15 - Néhány utast váratlanul ért Százhalombattán, hogy az ABC áruház nevű megállót - a Rubik-térnél, illetve a másik oldalon a konferenciaközpont előtt - nem érintik a Volán járatai december 13-tól. A közlekedési társaság egy a megállókban kihelyezett információs táblán tájékoztatja utasait a bevezetett módosításról.
2020-12-09 - Gere István emlékére.
HÍREINK
Épülhet a kerékpárút
2021-01-22
A Pest Megyei Kormányhivatal kiadta az építési engedélyt az EuroVelo 6 kerékpárút Érd és Százhalombatta közötti szakaszára – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester.

Szakmány Tamás professzor a "Város Díszpolgára" cím jelöltje
2021-01-22
Százhalombatta Város Önkormányzata kitüntető díjak odaítélésével is köszönetet mond mindazoknak, akik példaértékű cselekedetet hajtottak végre és hozzájárultak Százhalombatta jó hírnevéhez.   

Tisztelet a Magyar Kultúrának!
2021-01-22
Tisztelt Kultúrakedvelő Százhalombattaiak! Január 22-e a Magyar Kultúra Napja, amelyet az idei évben rendhagyó módon ünneplünk. A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel sajnos az eddigi megszokott közös ünneplés helyett az idei évben más térben emlékezhetünk.

Adatszolgáltatási kötelezettség vendéglátóhely üzemeltetők részére
2021-01-21
Tisztelt Vendéglátóhely Üzemeltető! Figyelemmel a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX.29.) Korm. rendelet 2021. január 1-jével hatályos jogszabályváltozására, az alábbiakra hívjuk fel szíves figyelmét!

Február közepén léphet életbe az új buszmenetrend
2021-01-21
Tisztelt Százhalombattaiak! A VOLÁNBUSZ ma tájékoztatott arról, hogy a Déli lakótelep közösségi közlekedését érintő útvonal-módosítást február 1-jén még nem tudják bevezetni az új menetrend szerint, amely a korábbi menetirány visszaállítása mellett két jelenlegi buszjárat útvonalának megtartását és kiegészítő buszokat is tartalmaz.

Adathalászok trükköznek a NAV nevében
2021-01-21
Több bejelentés is érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), miszerint csalók kíséreltek megszerezni ügyfélkapus bejelentkezési és bankkártyaadatokat – írja közleményében a hivatal.

Lelki útravaló
2021-01-20
Isten békessége. "Az én békességemet adom nektek; de nem úgy adom nektek, ahogyan a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, ne is csüggedjen." 

Elhunyt Dr. Farkas Sándor, városunk gyógyszerésze
2021-01-20
Megrendülten értesültem róla, hogy jó barátom, “mindenki gyógyszerésze" Dr. Farkas Sándor a tegnapi nap 68 éves korában - rövid betegség után - elhunyt. 

Isten éltesse a 80 éves Horváth Istvánt
2021-01-18
Horváth István (Popi bácsi) mögött több évtizedes futballkarrier, és több, mint fél évszázados edzői múlt áll, sikeres pályafutását a labdarúgásnak köszönheti. Több évtizede meghatározó személyisége volt a százhalombattai futballnak.

XII. Százhalombattai Shooting Open
2021-01-18
A Százhalombattai Lövészklub - a Magyar Sportlövők Szövetsége és Százhalombatta város Önkormányzata segítségével - idén is megrendezte évindító, sportlövő válogató versenyét január 9-10-én.

Harmadik hely az országos robotika versenyen
2021-01-17
"A digitális világot meg kell ismerni, hogy az előnyeivel élni lehessen". Az Arany Iskolás diákok pedig olyan versenyzők, akik a fenti gondolattal már tisztában vannak.

Ne dőljön be a csalóknak
2021-01-17
Mindennapjaink jelenségévé vált az a "trükkös" bűnelkövetési módszer, amely nem csak az egyedül élő időskorúakat érinti. Az Érdi Rendőrkapitányság szórólapokkal is felhívta a figyelmet a csalókra, két érdi, valamint egy-egy százhalombattai és diósdi bevásárlóközpontnál január 17-én.

Szekrényből bújt elő az egyik gyanúsított
2021-01-17
Egyenruhások ébresztették két érdi ház lakóit január 12-én reggel. Az egyik címen elfogtak egy 18 éves férfit és egy 30 éves nőt, a másik ingatlan emeletén egy szekrényben keresett hiába menedéket egy 26 éves nő. A három előállítottat két lopással hozták összefüggésbe.

Illegális hulladéklerakók felszámolása - pályázat
2021-01-17
"Tisztítsuk meg az országot" – címmel hirdetett pályázatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében.

A védőoltás elfogadása egyéni és közösségi felelősségünk
2021-01-15
A KÉSZ örömét fejezi ki, hogy a védőoltás széleskörű elérhetősége által legyőzhetővé vált az egészségünket, lelki békénket, társadalmunkat és gazdaságunkat veszélyeztető koronavírus-járvány.

Az első baba
2021-01-14
Cseke Gábor Noel az idei év első százhalombattai újszülöttje, aki január 2-án, 5 óra 8 perckor látta meg a napvilágot 3160 grammal és 56 cm-rel. Szülei Baglé Zsanett és Cseke Gábor. Vezér Mihály polgármester a családot köszöntve átadta az édesapának az önkormányzat babacsomagját, illetve a szülőknek a város ajándékát január 14-én.

Előrelépés a nehézségek ellenére - Bóna Zoltán országgyűlési képviselő évértékelője
2021-01-14
Tisztelt Százhalombattai Polgárok! A mögöttünk álló évek és évtizedek ezen időszakaiban már-már rutinszerűen kívántunk egymásnak minden jót az új esztendőre. Szép gesztus ez még akkor is, ha az esetek túlnyomó részében megszokásból jön, és igazából végig sem gondoljuk, hogy pontosan mi az a kívánság, amiről azt gondoljuk, hogy boldoggá teheti a másik életét.

Lelki útravaló
2021-01-13
Kihez imádkozunk?

Áramszünet
2021-01-11
A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt szünetel a szolgáltatás az alábbi helyszíneken, a jelzett időpontokban.

Edzéssel kezdtek a modellvitorlázók
2021-01-11
Forrai Csaba jóvoltából baráti, professzionális szabad edzéses napot tartottak a százhalombattai modellvitorlázók a sukorói Velence tavi evezős pályán január 9-én.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.