2020. február 24. - Mátyás napja
Hétfő
Min:6°
Max:10°
Kedd
Min:4°
Max:14°
Szerda
Min:5°
Max:8°
Csütörtök
Min:1°
Max:6°
Péntek
Min:3°
Max:9°
Állatorvosi rovat
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Kedvezményes akció – mikrochip féláron
2008-09-30 -

Októberben kedvezményes mikrochip-beültetési akciót tartanak. A programban részt vevő állatorvosok féláron – 8000 Ft helyett 3900 Ft-ért látják el elektronikus azonosítóval a kutyákat, emellett minden új regisztrált értékes ajándékot is kap. Százhalombattán dr. Fekete Balázs és dr. Miro vesz részt az akcióban.

Ki mit tud a mikrochipről?
A nevében is benne van: mikro, azaz kicsi, parányi. Mégis milyen nagy és nagyszerű dolgokra használható! A mikrochip alkalmazásának fontosságáról, előnyeiről ma már nem kell senkit sem meggyőzni. Vagy mégis? Nézzük milyen vélemények fogalmazódnak meg a mikrochip felhasználásával kapcsolatban azokban, akik felelősen gondolkodnak róla, beültetik, regisztrálják, nyilvántartják, leolvassák, utaznak vele, segítségével gazdit vagy kutyát keresnek és élvezik biztonságát.
A kérdés egyszerű. Hogyan változott meg a munkája, azóta amióta a mikrochip-et használja? Vajon a válasz is ilyen egyszerű? A megkérdezettek köre nagy, hiszen a tulajdonostól és kutyájától, a tenyésztőtől vagy az állatvédőtől kezdve a menhelyen és ebrendészeti telepen, az önkormányzatokon keresztül, a kamaráig és az állatorvosig rendkívül sokan dolgoznak mikrochip-pel.

Pettendi Veronika , Manci gazdija
2005. augusztus 9. 19 óra. Megérkeztünk barátnőmhöz Budaörsre Maszattal, a társammal, aki kicsit több mint 3 éve engem választott. A kutyusok kiszaladtak a kertbe játszani. Alig telt el pár perc és mi már Maszatot kerestük. Eltűnt egy zárt kertből ahova kívülről nem lehet bejutni maximum behajolni és kiemelni azt, aki nekem a legdrágább!
2008. július 24. Még mindig nem adtam fel! Viszont a mai napig nem bocsátottam meg magamnak, hogy az esélyét sem adtam meg, hogy megtalálhassuk egymást. Hirdetések, internet, sok-sok kilométer, rengeteg idő és pénz, több ezer levél az állatorvosoknak…egy dolog hiányzott, ami segíthetett volna, egy chip. Manci szeptemberben lesz 3 éves az első állatorvosi látogatásunk alkalmával chip került bele! Ha véletlenül elveszítenénk egymást, csak egy chip leolvasó kell hozzá, és már hívnak is, hogy hova mehetek érte!

Harcsás Márta állatvédő, az Ebugatta Tv műsor és A kutya című újság főszerkesztője
Több, mint 30 éve foglalkozom kutyákkal, magyar fajtákat tenyésztettem, majd létrehoztam az Ebugatta szakmai televíziós műsort, és A kutya újság főszerkesztője vagyok. A mikrochipeléssel először úgy 15 évvel ezelőtt találkoztam, amikor egy külföldi cég felajánlotta, hogy kutyáimat egyedi azonosítóval látja el. Nagyon megörültem a lehetőségnek, és azóta is igyekszem minden alkalmat megragadni, hogy népszerűsítsem a mikrochip használatát. Munkámból kifolyólag sajnos napi szinten kapok kétségbeesett telefonhívásokat, leveleket, melyben segítségemet kérik elveszett, ellopott kutyák megkereséséhez. Ilyenkor az első kérdésem, hogy rendelkezik-e egyedi azonosítóval a kutyájuk? Amennyiben a válasz igen és a megtalált kutyus állatorvoshoz kerül chip leolvasásra, akkor rövid időn belül visszakerülhet gazdájához. Sajnos ma még vannak olyanok, akiknél ez a megoldás nem lehetséges, vagy azért mert nincs chip a kutyában, vagy azért, mert nem volt pontos a chiphez tartozó adatok regisztrálása. Szerencsére egyre többen megfogadják tanácsom, és a mikrochipes egyedi megjelölés mellett döntenek. Számos esetről tudok, amikor egy felelős tenyésztőhöz a mikrochip miatt került vissza egy felelőtlen gazda által kidobott kutya. Több lopás esetén is az egyedi azonosító segítségével kerülhetett vissza gazdájához hű társa. A hazai kutyatenyésztésben nagy mérföldkőnek tartottam azt a döntést, hogy a chip beültetését, ezt a korszerű, hamisíthatatlan, eltüntethetetlen egyedi jelölési formát lehetővé tette a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete a náluk törzskönyvezett kutyák gazdáinak. Az Európai Unióban rendezett kutyakiállításokon a chip-et használják „személyi igazolványként”. A bírálatok előtt a chip leolvasásával azonosítják a kutyákat. Hozzáteszem, hogy a mikrochip már az EU határokon kívüli kutyakiállítások esetén is nélkülözhetetlen. Több mint 22 ország és Magyarország állatvédő szervezeteivel tartok kapcsolatot. Az ivartalanítás mellett ez a legfontosabb programjuk az állatvédőknek. Külföldön és már több hazai menhely és ebrendészeti telep esetében is elmondható, hogy nem kerülhet örökbefogadáskor új gazdihoz mikrochip nélküli állat. Véleményem szerint amennyiben elérnénk, hogy hazánkban minden kutya mikrochippelve legyen, úgy minimálisra csökkenhetne a menhelyeken lévő, gazda nélküli kutyák száma. Az állattartók, önkormányzatok, állatorvosok és állatvédők közös célja, hogy mikrochipeljék a kutyákat, mert az Európai Unió lakosaiként legalább jó volna hozzájuk hasonlóan gondolkoznunk, cselekednünk.

Dr. Kozma Tamás telepvezető főállatorvos, Fővárosi Állategészségügyi (Ebrendészeti) Telep
A Fővárosi Közterület-felügyelet Állategészségügyi Telepén 2007. januárja óta minden egyes örökbeadott állatot mikrochippel látunk el. Ennek költségeit nem hárítjuk át a leendő tulajdonosokra, mert úgy gondoljuk, hogy a felelős állattartás nélkülözhetetlen eleme ez a kis bőr alá ültethető „mikrokapszula”. 2007-ben több mint 2400 állatot láttunk el ezzel az egyedi azonosítóval, míg 2008-ban ezideig 1150-et. Nap mint nap érkeznek telepünkre kutyák, melyek közül szerencsére egyre több állatban találunk mikrochipet. A mikrochippel ellátott állatok esetében perceken belül kiderítjük a tulajdonos elérhetőségét, telefonon értesítjük őket és így az elkóborolt állat akár néhány órán belül visszajuthat gazdájához. A mikrochip beültetése mellett nyilvánvalóan nagyon fontos a pontos regisztráció is, hiszen e nélkül az egész nem ér semmit. A kutyákba helyezett mikrochip egyfajta védelmet is biztosít a felelőtlen állattartókkal, az állatot magára hagyó tulajdonosokkal szemben, hiszen az egyedi azonosítóval megjelölt kutya esetében a gazda kiléte egyértelmű, és állatvédelmi szabálysértés kezdeményezhető az ellen, aki a saját állatát elhagyja vagy elűzi. Sajnos ilyen esettel is gyakran találkozunk, éppen ezért úgy gondoljuk, hogy a mikrochip nem csak a felelős állattartók érdekeit szolgálja, hanem ezzel párhuzamosan a felelőtlen gazdák ellen is hat. Mindezek figyelembevételével úgy gondolom, hogy az egyedi azonosítás az egyik fontos mérföldköve a felelős állattartásnak, ezért remélem, hogy egyre többen tetetnek kutyájukba mikrochipet, és egyszer elérjük azt az állapotot, hogy Magyarország valamennyi állata mikrochip-pel lesz ellátva.

Dr. Kovács Mirella Mohács város jegyzője, a Mohácsi Többcélú Kistérségi Társulás munkaszervezetének megbízott vezetője
A Mohácsi Többcélú Kistérségi Társulás a kóbor ebek problémájának megoldására a Magyar Állatorvosi Kamarával együttműködve országosan egyedülálló kezdeményezéssel élt, miszerint az ebeket kistérségi szinten kötelező jelleggel egyedi azonosításra alkalmas mikrochippel látták és látják el. A Társulás tulajdonosonként egy eb chippel történő ellátásához és regisztrációjához egyszeri alkalommal támogatást is nyújt. A mikrochippel ellátott kutyák és gazdáik adatait tartalmazó internetes adatbázis felhasználása az ebek kötelező háromévenkénti összeírásának elvégzését, a települési adatbázis aktualizálását - így az önkormányzat munkáját is - megkönnyíti. A jövőben a mikrochippel ellátott kutyák és gazdáik adatait tartalmazó internetes adatbázis és az ebek háromévenként kötelező összeírása alapján készült nyilvántartás egybevetése megkönnyíti és hatékonyabbá teszi az önkormányzat állategészségügyi feladatainak ellátását, elősegíti az önkormányzati renk betartatását. Mohácson működik menhely, ide szállítja a gyepmester a befogott kóbor állatokat, amelyek gazdáit a nyilvántartásban meg lehet keresni, akikhez a kutyák visszajuttathatók és akik akár szankciókkal is sújthatók. Mindezek hatására a tulajdonosoktól felelősségteljesebb állattartást, gondolkodást remélünk, és várhatóan jelentősen csökken a kóbor ebek száma - mindez azonban akkor lesz igazán hatékony, ha a szomszéd kistérségek és később az egész ország is megteszik a hasonló intézkedéseket.

Dr. Csikós M. Károly állatorvos, Mancsok Állatorvosi Rendelő és Állatgyógyszertár
A mikrochip jelentős előrelépés a társállatok azonosításában. Szükséges az európai állatútlevél kiállításához, de ennél sokkal fontosabb az, hogy az egységesített országos adatbázisnak köszönhetően ma már több esetben teszi lehetővé, hogy ez elveszett, eltulajdonított állatok valóban hazataláljanak. Ezért a mikrochip beültetése ma elsősorban állatvédelmi szempontból fontos. Minden állattartónak ajánlott, hogy mielőbb láttassa el mikrochippel a kedvencét, akit szeret és meg szeretne védeni. A microchip állategészségügyi alkalmazása is fontos lehetőségeket rejt magában. Egyrészt országosan nyilvántartható lenne a segítségével a veszettség elleni kötelező védőoltás, másrészt alkalmas lehet arra is, hogy az állatok fontosabb betegségeit (pl. allergia, cukorbetegség, szívproblémák) is szerepeltessük a nyilvántartásban. Így ha más állatorvoshoz, tulajdonoshoz kerül a beteg, mert nem tudják tovább tartani, elköltöznek, utaznak vagy egyszerűen csak elcsavarog, akkor is lehetővé válik a szükséges kezelés folytatása.

Dr. Pintér Zsolt, a MÁOK Fővárosi Szervezete elnöke, a MÁOK Kft (a regisztrációt üzemeltető kamarai cég) ügyvezetője
Az ebek egyedi azonosításának legkorszerűbb módszere, a mikrochipes megjelölés, számtalan előnye ellenére, lassan terjedt. Változást az egységes európai állatútlevél 2004 október 1-jei bevezetése indukált. Ekkor terjedt el a kutyások között, hogy útlevelet kiváltani, ami az utazás előfeltétele, csak mikrochippel megjelölt ebnek lehet, illetve, hogy tetoválásos megjelölés csak olvasható esetben és csak korlátozott ideig fogadható el. Hazánk is átvette az EU-s szabályozást és az FVM rendelet előremutatóan előírta a kötelező regisztrációt is. A nyilvántartás a kamara feladata lett. E regisztrációs rendszer néhány év alatt, a használó állatorvosok javaslatai és tanácsai alapján egységes on line elérhető országos útlevél-nyilvántartás lett, mely alkalmas a mikrochipelt állatok nyilvántartására is. Ezt meglátva, a kamara megteremtette a lehetőséget és a szabályrendszert, hogy a tulajdonosok kérésére, megrendelésére a chipelt ebek is bekerülhessenek a nyilvántartásba. Mára több mint 150000 kedvenc állat szerepel a nyilvántartásban, és ez a szám várhatóan évről évre nő majd.
 AKTUÁLIS
2020-02-21 -
2020-02-20 -
2020-01-20 - Idegenvezető és kézművesfoglalkozás-vezető képzést indít a százhalombattai "Matrica" Múzeum februárban. A képzés végén sikeresen levizsgázó hallgatók alkalmi munkalehetőséget kapnak a "Matrica" Múzeumban és a Régészeti Parkban.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Trianon 100: Szóljanak a harangok
2020-02-24
A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) országos elnöksége felekezettől függetlenül felkér minden Kárpát-medencei egyházközséget és gyülekezetet, hogy 2020. június 4-én magyar idő szerint 16 óra 30 perckor száz másodpercig szólaltassa meg temploma, imaháza harangját mementóként Trianon százéves évfordulójára.

Zárva lesz a gyerekkönyvtár a versmondó verseny miatt
2020-02-24
Zárva tart a százhalombattai gyermekkönyvtár a városi vers- és prózamondó verseny középdöntői és döntői miatt az alábbi időpontokban.

Lehet szavazni a sajtódíjra
2020-02-21
Idén tizenegyedik alkalommal adja át a Helyi Sajtódíjat a szabad sajtó napja alkalmából a március 15-i városi ünnepség keretében Vezér Mihály polgármester Százhalombattán.  

Rendszeresen elkábították idős áldozatukat, majd kirabolták
2020-02-21
A Ceglédi Járásbíróság 2020. február 20-án nyilvános és folytatólagos tárgyalássorozatot követően hirdetett ítéletet azoknak a vádlottaknak az ügyében, akiket a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására korlátozottan képes személy sérelmére folytatólagosan elkövetett rablás bűntettével vádoltak.

Hárman raboltak ki egy idős, fogyatékos nőt Nagykőrösön
2020-02-21
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója elrendelte annak a három férfinak a letartóztatását, akiket a Nagykőrösi Rendőrkapitányság erőszakkal csoportosan, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettével gyanúsít. K.

Óvodai beiratkozás
2020-02-20
A 2020/2021-es nevelési évre történő óvodai jelentkezésről és beiratkozásról tett közzé tudnivalókat az önkormányzat Százhalombattán. 

Minden ölelés a jövőt építi
2020-02-20
"Örökölt sors – Családi sebek és a gyógyulás útjai" – ezzel a címmel tartott nagysikerű előadást Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus a Nyitott Akadémia százhalombattai sorozatában, a Barátság Kulturális Központban február 18-án.

Szlalombatta.hu
2020-02-20
Bár ritkán halad át vonat a Városkapu úti vasúti átjárón, érdemes a legnagyobb figyelemmel átkelni a közlekedőknek, ahogyan az egy Facebookon közzétett videón is jól látszik.

Eleven mulatság
2020-02-19
Színes, élénk télűző mulatságot rendeztek a Szivárvány Óvodában február 14-én Százhalombattán.

Nem tudta feldolgozni a szakítást
2020-02-19
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akit a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság aljas indokból elkövetett emberölés bűntettének kísérletével gyanúsít. V.

Bankkártyacsaló bűnszervezetet ítélt el a törvényszék
2020-02-19
A Budapest Környéki Törvényszék – hatályon kívüli helyezés miatt megismételt eljárásban - 2020. február 18-án megtartott nyilvános, folytatólagos tárgyalásán ítéletet hirdetett azoknak a vádlottaknak az ügyében, akik egy bűnszervezet tagjaként bankautomatákból bankkártyák adatainak jogosulatlan megszerzésével tettek szert nagy jövedelemre.

Helybenhagyta a másodfokú bíróság az erdőkertesi férfira kírótt elsőfokú büntetést
2020-02-19
A Budapest Környéki Törvényszék, mint másodfokú bíróság 2020. február 19-én hozott ítéletet, annak az erdőkertesi férfinak az ügyében, akit a Gödöllői Járásbíróság elsőfokon, a 2019. május 30-án tartott nyilvános, részben zárt tárgyaláson folytatólagosan, testi sértés vétségével és becsületsértés vétségével elkövetett kapcsolati erőszak bűntettében mondott ki bűnösnek, ezért őt 1 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte.

Áldozatok világnapja
2020-02-19
A tájékoztató letölthető innen! 

Újabb érmek kick-boxban
2020-02-19
Érmekkel megrakodva tért haza Ivancsik Szabolcs (a képen jobbra), a Százhalombattai Kick-Box SE versenyzője a Budaörs Intersport Kupáról február 15-én.

Nagy idők városa
2020-02-19
Ezzel a címmel írt két felvonásos eseményjátékot Százhalombatta várossá válásának ötven éves jubileumára Fazekas István Jókai-díjas drámaíró. Az ősbemutatót április 1-jén láthatjuk a Barátság Kulturális Központban.

Módosultak az óvodai körzethatárok
2020-02-19
Módosította a képviselő-testület a kötelező óvodai felvételi körzethatárokat a 2020-21-es nevelési évre Százhalombattán.

Takarékos gazdálkodás és fejlesztés - Képviselő-testületi összefoglaló
2020-02-18
Elfogadta a képviselő-testület a 2020-as költségvetési rendeletet idei első ülésén, február 14-én Százhalombattán. Takarékos gazdálkodásra készülnek a fejlesztési források előteremtése mellett. Folytatódnak az önkormányzat jól bevált programjai, amilyen az ingyenes oltások biztosítása, de fejlesztésekről is számos döntés született. Új tornaterem, elektromos töltőpont és új parkolóhelyek létesülnek a városban.

Serdülő kézilabda - Nem sokon múlt a bravúr
2020-02-18
SZKE - Gyömrői KA 26–28 (14-15) III. osztályú férfi serdülő mérkőzés, február 14.

Még mindig hiányosak
2020-02-18
Vereséggel zárult a tavaszi szezon harmadik mérkőzése az SZKE III számára a megyei felnőtt férfi kézilabda-bajnokságban február 15-én. SZKE III. – Gyömrő VSK 36:18 (17:10)

Ismét dobogón a battai konyhafőnök
2020-02-18
Az előkelő harmadik helyet szerezte meg a százhalombattai mesterszakács, Balázs Attila az Országos Közétkeztetési Szakácsverseny döntőjében, amelyet a hagyományoknak megfelelően a SIRHA nemzetközi élelmiszeripari kiállítás keretében tartottak február 6-án Budapesten.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.