2019. szeptember 18. - Diána napja
Kedd
Min:15°
Max:15°
Szerda
Min:9°
Max:16°
Csütörtök
Min:6°
Max:15°
Péntek
Min:4°
Max:16°
Szombat
Min:7°
Max:18°
Állatorvosi rovat
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Kedvezményes akció – mikrochip féláron
2008-09-30 -

Októberben kedvezményes mikrochip-beültetési akciót tartanak. A programban részt vevő állatorvosok féláron – 8000 Ft helyett 3900 Ft-ért látják el elektronikus azonosítóval a kutyákat, emellett minden új regisztrált értékes ajándékot is kap. Százhalombattán dr. Fekete Balázs és dr. Miro vesz részt az akcióban.

Ki mit tud a mikrochipről?
A nevében is benne van: mikro, azaz kicsi, parányi. Mégis milyen nagy és nagyszerű dolgokra használható! A mikrochip alkalmazásának fontosságáról, előnyeiről ma már nem kell senkit sem meggyőzni. Vagy mégis? Nézzük milyen vélemények fogalmazódnak meg a mikrochip felhasználásával kapcsolatban azokban, akik felelősen gondolkodnak róla, beültetik, regisztrálják, nyilvántartják, leolvassák, utaznak vele, segítségével gazdit vagy kutyát keresnek és élvezik biztonságát.
A kérdés egyszerű. Hogyan változott meg a munkája, azóta amióta a mikrochip-et használja? Vajon a válasz is ilyen egyszerű? A megkérdezettek köre nagy, hiszen a tulajdonostól és kutyájától, a tenyésztőtől vagy az állatvédőtől kezdve a menhelyen és ebrendészeti telepen, az önkormányzatokon keresztül, a kamaráig és az állatorvosig rendkívül sokan dolgoznak mikrochip-pel.

Pettendi Veronika , Manci gazdija
2005. augusztus 9. 19 óra. Megérkeztünk barátnőmhöz Budaörsre Maszattal, a társammal, aki kicsit több mint 3 éve engem választott. A kutyusok kiszaladtak a kertbe játszani. Alig telt el pár perc és mi már Maszatot kerestük. Eltűnt egy zárt kertből ahova kívülről nem lehet bejutni maximum behajolni és kiemelni azt, aki nekem a legdrágább!
2008. július 24. Még mindig nem adtam fel! Viszont a mai napig nem bocsátottam meg magamnak, hogy az esélyét sem adtam meg, hogy megtalálhassuk egymást. Hirdetések, internet, sok-sok kilométer, rengeteg idő és pénz, több ezer levél az állatorvosoknak…egy dolog hiányzott, ami segíthetett volna, egy chip. Manci szeptemberben lesz 3 éves az első állatorvosi látogatásunk alkalmával chip került bele! Ha véletlenül elveszítenénk egymást, csak egy chip leolvasó kell hozzá, és már hívnak is, hogy hova mehetek érte!

Harcsás Márta állatvédő, az Ebugatta Tv műsor és A kutya című újság főszerkesztője
Több, mint 30 éve foglalkozom kutyákkal, magyar fajtákat tenyésztettem, majd létrehoztam az Ebugatta szakmai televíziós műsort, és A kutya újság főszerkesztője vagyok. A mikrochipeléssel először úgy 15 évvel ezelőtt találkoztam, amikor egy külföldi cég felajánlotta, hogy kutyáimat egyedi azonosítóval látja el. Nagyon megörültem a lehetőségnek, és azóta is igyekszem minden alkalmat megragadni, hogy népszerűsítsem a mikrochip használatát. Munkámból kifolyólag sajnos napi szinten kapok kétségbeesett telefonhívásokat, leveleket, melyben segítségemet kérik elveszett, ellopott kutyák megkereséséhez. Ilyenkor az első kérdésem, hogy rendelkezik-e egyedi azonosítóval a kutyájuk? Amennyiben a válasz igen és a megtalált kutyus állatorvoshoz kerül chip leolvasásra, akkor rövid időn belül visszakerülhet gazdájához. Sajnos ma még vannak olyanok, akiknél ez a megoldás nem lehetséges, vagy azért mert nincs chip a kutyában, vagy azért, mert nem volt pontos a chiphez tartozó adatok regisztrálása. Szerencsére egyre többen megfogadják tanácsom, és a mikrochipes egyedi megjelölés mellett döntenek. Számos esetről tudok, amikor egy felelős tenyésztőhöz a mikrochip miatt került vissza egy felelőtlen gazda által kidobott kutya. Több lopás esetén is az egyedi azonosító segítségével kerülhetett vissza gazdájához hű társa. A hazai kutyatenyésztésben nagy mérföldkőnek tartottam azt a döntést, hogy a chip beültetését, ezt a korszerű, hamisíthatatlan, eltüntethetetlen egyedi jelölési formát lehetővé tette a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete a náluk törzskönyvezett kutyák gazdáinak. Az Európai Unióban rendezett kutyakiállításokon a chip-et használják „személyi igazolványként”. A bírálatok előtt a chip leolvasásával azonosítják a kutyákat. Hozzáteszem, hogy a mikrochip már az EU határokon kívüli kutyakiállítások esetén is nélkülözhetetlen. Több mint 22 ország és Magyarország állatvédő szervezeteivel tartok kapcsolatot. Az ivartalanítás mellett ez a legfontosabb programjuk az állatvédőknek. Külföldön és már több hazai menhely és ebrendészeti telep esetében is elmondható, hogy nem kerülhet örökbefogadáskor új gazdihoz mikrochip nélküli állat. Véleményem szerint amennyiben elérnénk, hogy hazánkban minden kutya mikrochippelve legyen, úgy minimálisra csökkenhetne a menhelyeken lévő, gazda nélküli kutyák száma. Az állattartók, önkormányzatok, állatorvosok és állatvédők közös célja, hogy mikrochipeljék a kutyákat, mert az Európai Unió lakosaiként legalább jó volna hozzájuk hasonlóan gondolkoznunk, cselekednünk.

Dr. Kozma Tamás telepvezető főállatorvos, Fővárosi Állategészségügyi (Ebrendészeti) Telep
A Fővárosi Közterület-felügyelet Állategészségügyi Telepén 2007. januárja óta minden egyes örökbeadott állatot mikrochippel látunk el. Ennek költségeit nem hárítjuk át a leendő tulajdonosokra, mert úgy gondoljuk, hogy a felelős állattartás nélkülözhetetlen eleme ez a kis bőr alá ültethető „mikrokapszula”. 2007-ben több mint 2400 állatot láttunk el ezzel az egyedi azonosítóval, míg 2008-ban ezideig 1150-et. Nap mint nap érkeznek telepünkre kutyák, melyek közül szerencsére egyre több állatban találunk mikrochipet. A mikrochippel ellátott állatok esetében perceken belül kiderítjük a tulajdonos elérhetőségét, telefonon értesítjük őket és így az elkóborolt állat akár néhány órán belül visszajuthat gazdájához. A mikrochip beültetése mellett nyilvánvalóan nagyon fontos a pontos regisztráció is, hiszen e nélkül az egész nem ér semmit. A kutyákba helyezett mikrochip egyfajta védelmet is biztosít a felelőtlen állattartókkal, az állatot magára hagyó tulajdonosokkal szemben, hiszen az egyedi azonosítóval megjelölt kutya esetében a gazda kiléte egyértelmű, és állatvédelmi szabálysértés kezdeményezhető az ellen, aki a saját állatát elhagyja vagy elűzi. Sajnos ilyen esettel is gyakran találkozunk, éppen ezért úgy gondoljuk, hogy a mikrochip nem csak a felelős állattartók érdekeit szolgálja, hanem ezzel párhuzamosan a felelőtlen gazdák ellen is hat. Mindezek figyelembevételével úgy gondolom, hogy az egyedi azonosítás az egyik fontos mérföldköve a felelős állattartásnak, ezért remélem, hogy egyre többen tetetnek kutyájukba mikrochipet, és egyszer elérjük azt az állapotot, hogy Magyarország valamennyi állata mikrochip-pel lesz ellátva.

Dr. Kovács Mirella Mohács város jegyzője, a Mohácsi Többcélú Kistérségi Társulás munkaszervezetének megbízott vezetője
A Mohácsi Többcélú Kistérségi Társulás a kóbor ebek problémájának megoldására a Magyar Állatorvosi Kamarával együttműködve országosan egyedülálló kezdeményezéssel élt, miszerint az ebeket kistérségi szinten kötelező jelleggel egyedi azonosításra alkalmas mikrochippel látták és látják el. A Társulás tulajdonosonként egy eb chippel történő ellátásához és regisztrációjához egyszeri alkalommal támogatást is nyújt. A mikrochippel ellátott kutyák és gazdáik adatait tartalmazó internetes adatbázis felhasználása az ebek kötelező háromévenkénti összeírásának elvégzését, a települési adatbázis aktualizálását - így az önkormányzat munkáját is - megkönnyíti. A jövőben a mikrochippel ellátott kutyák és gazdáik adatait tartalmazó internetes adatbázis és az ebek háromévenként kötelező összeírása alapján készült nyilvántartás egybevetése megkönnyíti és hatékonyabbá teszi az önkormányzat állategészségügyi feladatainak ellátását, elősegíti az önkormányzati renk betartatását. Mohácson működik menhely, ide szállítja a gyepmester a befogott kóbor állatokat, amelyek gazdáit a nyilvántartásban meg lehet keresni, akikhez a kutyák visszajuttathatók és akik akár szankciókkal is sújthatók. Mindezek hatására a tulajdonosoktól felelősségteljesebb állattartást, gondolkodást remélünk, és várhatóan jelentősen csökken a kóbor ebek száma - mindez azonban akkor lesz igazán hatékony, ha a szomszéd kistérségek és később az egész ország is megteszik a hasonló intézkedéseket.

Dr. Csikós M. Károly állatorvos, Mancsok Állatorvosi Rendelő és Állatgyógyszertár
A mikrochip jelentős előrelépés a társállatok azonosításában. Szükséges az európai állatútlevél kiállításához, de ennél sokkal fontosabb az, hogy az egységesített országos adatbázisnak köszönhetően ma már több esetben teszi lehetővé, hogy ez elveszett, eltulajdonított állatok valóban hazataláljanak. Ezért a mikrochip beültetése ma elsősorban állatvédelmi szempontból fontos. Minden állattartónak ajánlott, hogy mielőbb láttassa el mikrochippel a kedvencét, akit szeret és meg szeretne védeni. A microchip állategészségügyi alkalmazása is fontos lehetőségeket rejt magában. Egyrészt országosan nyilvántartható lenne a segítségével a veszettség elleni kötelező védőoltás, másrészt alkalmas lehet arra is, hogy az állatok fontosabb betegségeit (pl. allergia, cukorbetegség, szívproblémák) is szerepeltessük a nyilvántartásban. Így ha más állatorvoshoz, tulajdonoshoz kerül a beteg, mert nem tudják tovább tartani, elköltöznek, utaznak vagy egyszerűen csak elcsavarog, akkor is lehetővé válik a szükséges kezelés folytatása.

Dr. Pintér Zsolt, a MÁOK Fővárosi Szervezete elnöke, a MÁOK Kft (a regisztrációt üzemeltető kamarai cég) ügyvezetője
Az ebek egyedi azonosításának legkorszerűbb módszere, a mikrochipes megjelölés, számtalan előnye ellenére, lassan terjedt. Változást az egységes európai állatútlevél 2004 október 1-jei bevezetése indukált. Ekkor terjedt el a kutyások között, hogy útlevelet kiváltani, ami az utazás előfeltétele, csak mikrochippel megjelölt ebnek lehet, illetve, hogy tetoválásos megjelölés csak olvasható esetben és csak korlátozott ideig fogadható el. Hazánk is átvette az EU-s szabályozást és az FVM rendelet előremutatóan előírta a kötelező regisztrációt is. A nyilvántartás a kamara feladata lett. E regisztrációs rendszer néhány év alatt, a használó állatorvosok javaslatai és tanácsai alapján egységes on line elérhető országos útlevél-nyilvántartás lett, mely alkalmas a mikrochipelt állatok nyilvántartására is. Ezt meglátva, a kamara megteremtette a lehetőséget és a szabályrendszert, hogy a tulajdonosok kérésére, megrendelésére a chipelt ebek is bekerülhessenek a nyilvántartásba. Mára több mint 150000 kedvenc állat szerepel a nyilvántartásban, és ez a szám várhatóan évről évre nő majd.
 További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
Választási hírek
Felhívások
Választás
2019-09-10 -
Tisztelt Jelöltek és Jelölő Szervezetek!
A Százhalombattai Hírtükör közéleti lap minden hivatalosan nyilvántartásba vett önkormányzati képviselő-jelöltnek és jelölő szervezetnek lehetővé teszi, hogy részletes választási programját nyilvánosságra hozza a Hírtükör Online-on (www.hirtukor.hu).
Választás
2019-08-02 -
A Százhalombattai Hírtükör Százhalombatta Város független közéleti lapja, amelynek elsődleges feladata a helyi lakosság széleskörű, pártatlan tájékoztatása.
A Százhalombattai Hírtükör szerkesztősége kiemelten fontos feladatnak tartja az országos, az európai parlamenti és a helyhatósági választások során az objektív, kiegyensúlyozott és kellően informatív sajtószolgálatot a választások eredményes, sikeres lebonyolítása érdekében.
AKTUÁLIS
2019-09-11 -
2019-09-05 -
2019-08-22 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán augusztus 29-én, szeptember 2-án és 3-án – tájékoztatott az ELMŰ.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Remek rajt
2019-09-17
Győzelemmel kezdte az idényt a Százhalombattai VUK SE U14-es labdarúgócsapata a Pest megyei bajnokságban. 5:1 arányban nyert az Érd II. együttese ellen az óvárosi pályán szeptember 14-én.

Kiütéses győzelem
2019-09-16
19:0 arányban nyert a Százhalombattai VUK SE U16-os labdarúgócsapata a Bugyi ellen a Pest megyei II. osztályú bajnokság 2. fordulójában szeptember 15-én hazai pályán.

Lehengerlő szereplés a modellvitorlás OB-n
2019-09-16
A dobogó mindhárom fokát százhalombattai versenyzők foglalták el a szeptember 14-15-i modellvitorlás országos bajnokságon F5-E hajóosztályban Ölbőn. Forrai Csaba első, Garay György második, Forró Krisztián pedig harmadik helyezést ért el.

Terepkirálynő
2019-09-16
Hétről hétre dobogós helyezésekkel tér haza a versenyekről Szabó Csabáné Kovács Erika, a SZVISE atlétikaszakosztályának egyik legeredményesebb versenyzője – tájékoztatott Szabó Csilla, szakosztályvezető.

Átadták a Gesztenyés utat
2019-09-16
Megindult a forgalom a Gesztenyés út Vörösmarty és Madách utca közötti felújított szakaszán, Százhalombattán szeptember 16-án. A 200 millió forintos beruházást Vezér Mihály polgármester adta át.

Hajléktalan férfi próbálta meg kirabolni a fiatal nőt Szigethalmon
2019-09-16
A Budakörnyéki Járásbírtóság nyomozási bírója 2019. szeptember 13-án elrendelte annak a hajléktalan férfinak a letartóztatását, akit rablás bűntettének kísérletével gyanúsít a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság.

Elrendelték a letartóztatást lopás gyanúja miatt
2019-09-16
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte S.

Stádium-tábor Szikszón
2019-09-13
Százhalombattai diákok és pedagógusok is részt vettek azon a háromnapos diákkonferencián, amelyet a Gróf Széchenyi Család Alapítvány, valamint a Stádium Társadalmi és Kulturális Hírlap szervezett a Kárpát-medencei magyar középiskolásoknak augusztus végén Szikszón.

Fegyházbüntetésre ítélte a Törvényszék a kannabisz termesztőket
2019-09-12
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. szeptember 11-én megtartott nyilvános tárgyalásán ítéletet hirdetett azoknak a vádlottaknak az ügyében, akiket a Pest Megyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével vádolt.

Állami támogatással újul meg a Duna utca
2019-09-12
Harminc millió forint vissza nem térítendő állami támogatással újítja fel a Duna utcát a százhalombattai önkormányzat – jelentette be Vezér Mihály polgármester és Török Sándor, a településrész képviselője. 

Együtt a keresztény gyülekezetek
2019-09-12
Negyedik alkalommal tartottak közös Ökumenikus Családi Napot a százhalombattai keresztény gyülekezetek szeptember 7-én a Kőrösi Csoma Sándor iskolában.

Üzemel az új röntgengép
2019-09-11
Csúcstechnológiás, digitális géppel, új helyen üzemel a röntgenszakellátás a Százhalom Egészségügyi Központban szeptember 9-étől.

Járdarekonstrukció és parkfelújítás - Szebb, szellősebb, komfortosabb
2019-09-11
Befejeződött az Ifjúság úti járdák és zöldfelületek rekonstrukciója, az Ady Endre utcai pihenő parkosítása, és elkészült a mini sportpark a Pannónia utcában Százhalombattán.

Folyamatos a biztonságos átjárás az ipari parkba
2019-09-11
Továbbra is biztosított a gyalogos és kerékpáros átkelés az ipari parkba az elkészült aluljárón keresztül Százhalombattán – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester.

Újdonságok a könyvtárban
2019-09-11
Andy Baron: Kárhozottak városa - Budapest 2038 Péterfy Gergely-Péterfi Novák Éva: A panda ölelése Joanna Goodman: Elveszett lelkek otthona Medgyes Péter-Varga Koritár Pál: Diplomaták mesélik Fodor Ákos: Zene-idő Marnia Robinson: Cupido mérgezett nyila – A megszokástól a harmóniáig a szexuális kapcsolatokban Lackfi János: Kincskereső kisködmön - Móra Ferenc regénye újragombolva Sárvári Töttős Györgyi: Szuperhős szakszervíz Bojti Anna: Éjszaka az állatkertben Rachel Reée Russsell: Egy Zizi naplója 11. - Egy nem túl barátságos ellenfél meséiHamvas Béla Városi Könyvtár, Százhalombatta, www.hbvk.hu.

A Román Diaszpóra Napja
2019-09-11
Közel tíz éve rendezi meg a százhalombattai Román Nemzetiségi Önkormányzat a Román Diaszpóra Napját. Idén augusztus 31-én tartották az összejövetelt.

Kettlebell - Négy arany, egy ezüst
2019-09-09
A SZVISE öt versenyzője képviselte városunkat a World Kettlebell Sport Federation által szervezett nyílt magyar bajnokságon szeptember 7-én, Cegléden.

Fő a biztonság
2019-09-09
Megújult és a korábbinál biztonságosabb környezet várta a gyerekeket az új nevelési évben a százhalombattai Pitypangos Óvodában. 

Baltával okozott sérüléseket,elítélte a bíróság
2019-09-09
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. szeptember 6-án nyilvános tárgyaláson hirdetett ítéletet annak a férfinak az ügyében, aki egy baltával okozott sérüléseket barátja rokonának.

0:9-et játszott az U16
2019-09-09
Győzelemmel kezdte az idényt a VUK SE U16-os labdarúgócsapata a Pest megyei II. osztályú bajnokságban. A szeptember 7-én Hernádon megrendezett mérkőzésen az Újhartyán együttese ellen 9:0 arányban diadalmaskodtak a battai fiatalok.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.