2024. június 18. - Arnold, Levente napja
Kedd
Min:19°
Max:30°
Szerda
Min:19°
Max:32°
Csütörtök
Min:21°
Max:29°
Péntek
Min:18°
Max:32°
Szombat
Min:20°
Max:27°
Állatorvosi rovat
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Kedvezményes akció – mikrochip féláron
2008-09-30 -

Októberben kedvezményes mikrochip-beültetési akciót tartanak. A programban részt vevő állatorvosok féláron – 8000 Ft helyett 3900 Ft-ért látják el elektronikus azonosítóval a kutyákat, emellett minden új regisztrált értékes ajándékot is kap. Százhalombattán dr. Fekete Balázs és dr. Miro vesz részt az akcióban.

Ki mit tud a mikrochipről?
A nevében is benne van: mikro, azaz kicsi, parányi. Mégis milyen nagy és nagyszerű dolgokra használható! A mikrochip alkalmazásának fontosságáról, előnyeiről ma már nem kell senkit sem meggyőzni. Vagy mégis? Nézzük milyen vélemények fogalmazódnak meg a mikrochip felhasználásával kapcsolatban azokban, akik felelősen gondolkodnak róla, beültetik, regisztrálják, nyilvántartják, leolvassák, utaznak vele, segítségével gazdit vagy kutyát keresnek és élvezik biztonságát.
A kérdés egyszerű. Hogyan változott meg a munkája, azóta amióta a mikrochip-et használja? Vajon a válasz is ilyen egyszerű? A megkérdezettek köre nagy, hiszen a tulajdonostól és kutyájától, a tenyésztőtől vagy az állatvédőtől kezdve a menhelyen és ebrendészeti telepen, az önkormányzatokon keresztül, a kamaráig és az állatorvosig rendkívül sokan dolgoznak mikrochip-pel.

Pettendi Veronika , Manci gazdija
2005. augusztus 9. 19 óra. Megérkeztünk barátnőmhöz Budaörsre Maszattal, a társammal, aki kicsit több mint 3 éve engem választott. A kutyusok kiszaladtak a kertbe játszani. Alig telt el pár perc és mi már Maszatot kerestük. Eltűnt egy zárt kertből ahova kívülről nem lehet bejutni maximum behajolni és kiemelni azt, aki nekem a legdrágább!
2008. július 24. Még mindig nem adtam fel! Viszont a mai napig nem bocsátottam meg magamnak, hogy az esélyét sem adtam meg, hogy megtalálhassuk egymást. Hirdetések, internet, sok-sok kilométer, rengeteg idő és pénz, több ezer levél az állatorvosoknak…egy dolog hiányzott, ami segíthetett volna, egy chip. Manci szeptemberben lesz 3 éves az első állatorvosi látogatásunk alkalmával chip került bele! Ha véletlenül elveszítenénk egymást, csak egy chip leolvasó kell hozzá, és már hívnak is, hogy hova mehetek érte!

Harcsás Márta állatvédő, az Ebugatta Tv műsor és A kutya című újság főszerkesztője
Több, mint 30 éve foglalkozom kutyákkal, magyar fajtákat tenyésztettem, majd létrehoztam az Ebugatta szakmai televíziós műsort, és A kutya újság főszerkesztője vagyok. A mikrochipeléssel először úgy 15 évvel ezelőtt találkoztam, amikor egy külföldi cég felajánlotta, hogy kutyáimat egyedi azonosítóval látja el. Nagyon megörültem a lehetőségnek, és azóta is igyekszem minden alkalmat megragadni, hogy népszerűsítsem a mikrochip használatát. Munkámból kifolyólag sajnos napi szinten kapok kétségbeesett telefonhívásokat, leveleket, melyben segítségemet kérik elveszett, ellopott kutyák megkereséséhez. Ilyenkor az első kérdésem, hogy rendelkezik-e egyedi azonosítóval a kutyájuk? Amennyiben a válasz igen és a megtalált kutyus állatorvoshoz kerül chip leolvasásra, akkor rövid időn belül visszakerülhet gazdájához. Sajnos ma még vannak olyanok, akiknél ez a megoldás nem lehetséges, vagy azért mert nincs chip a kutyában, vagy azért, mert nem volt pontos a chiphez tartozó adatok regisztrálása. Szerencsére egyre többen megfogadják tanácsom, és a mikrochipes egyedi megjelölés mellett döntenek. Számos esetről tudok, amikor egy felelős tenyésztőhöz a mikrochip miatt került vissza egy felelőtlen gazda által kidobott kutya. Több lopás esetén is az egyedi azonosító segítségével kerülhetett vissza gazdájához hű társa. A hazai kutyatenyésztésben nagy mérföldkőnek tartottam azt a döntést, hogy a chip beültetését, ezt a korszerű, hamisíthatatlan, eltüntethetetlen egyedi jelölési formát lehetővé tette a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete a náluk törzskönyvezett kutyák gazdáinak. Az Európai Unióban rendezett kutyakiállításokon a chip-et használják „személyi igazolványként”. A bírálatok előtt a chip leolvasásával azonosítják a kutyákat. Hozzáteszem, hogy a mikrochip már az EU határokon kívüli kutyakiállítások esetén is nélkülözhetetlen. Több mint 22 ország és Magyarország állatvédő szervezeteivel tartok kapcsolatot. Az ivartalanítás mellett ez a legfontosabb programjuk az állatvédőknek. Külföldön és már több hazai menhely és ebrendészeti telep esetében is elmondható, hogy nem kerülhet örökbefogadáskor új gazdihoz mikrochip nélküli állat. Véleményem szerint amennyiben elérnénk, hogy hazánkban minden kutya mikrochippelve legyen, úgy minimálisra csökkenhetne a menhelyeken lévő, gazda nélküli kutyák száma. Az állattartók, önkormányzatok, állatorvosok és állatvédők közös célja, hogy mikrochipeljék a kutyákat, mert az Európai Unió lakosaiként legalább jó volna hozzájuk hasonlóan gondolkoznunk, cselekednünk.

Dr. Kozma Tamás telepvezető főállatorvos, Fővárosi Állategészségügyi (Ebrendészeti) Telep
A Fővárosi Közterület-felügyelet Állategészségügyi Telepén 2007. januárja óta minden egyes örökbeadott állatot mikrochippel látunk el. Ennek költségeit nem hárítjuk át a leendő tulajdonosokra, mert úgy gondoljuk, hogy a felelős állattartás nélkülözhetetlen eleme ez a kis bőr alá ültethető „mikrokapszula”. 2007-ben több mint 2400 állatot láttunk el ezzel az egyedi azonosítóval, míg 2008-ban ezideig 1150-et. Nap mint nap érkeznek telepünkre kutyák, melyek közül szerencsére egyre több állatban találunk mikrochipet. A mikrochippel ellátott állatok esetében perceken belül kiderítjük a tulajdonos elérhetőségét, telefonon értesítjük őket és így az elkóborolt állat akár néhány órán belül visszajuthat gazdájához. A mikrochip beültetése mellett nyilvánvalóan nagyon fontos a pontos regisztráció is, hiszen e nélkül az egész nem ér semmit. A kutyákba helyezett mikrochip egyfajta védelmet is biztosít a felelőtlen állattartókkal, az állatot magára hagyó tulajdonosokkal szemben, hiszen az egyedi azonosítóval megjelölt kutya esetében a gazda kiléte egyértelmű, és állatvédelmi szabálysértés kezdeményezhető az ellen, aki a saját állatát elhagyja vagy elűzi. Sajnos ilyen esettel is gyakran találkozunk, éppen ezért úgy gondoljuk, hogy a mikrochip nem csak a felelős állattartók érdekeit szolgálja, hanem ezzel párhuzamosan a felelőtlen gazdák ellen is hat. Mindezek figyelembevételével úgy gondolom, hogy az egyedi azonosítás az egyik fontos mérföldköve a felelős állattartásnak, ezért remélem, hogy egyre többen tetetnek kutyájukba mikrochipet, és egyszer elérjük azt az állapotot, hogy Magyarország valamennyi állata mikrochip-pel lesz ellátva.

Dr. Kovács Mirella Mohács város jegyzője, a Mohácsi Többcélú Kistérségi Társulás munkaszervezetének megbízott vezetője
A Mohácsi Többcélú Kistérségi Társulás a kóbor ebek problémájának megoldására a Magyar Állatorvosi Kamarával együttműködve országosan egyedülálló kezdeményezéssel élt, miszerint az ebeket kistérségi szinten kötelező jelleggel egyedi azonosításra alkalmas mikrochippel látták és látják el. A Társulás tulajdonosonként egy eb chippel történő ellátásához és regisztrációjához egyszeri alkalommal támogatást is nyújt. A mikrochippel ellátott kutyák és gazdáik adatait tartalmazó internetes adatbázis felhasználása az ebek kötelező háromévenkénti összeírásának elvégzését, a települési adatbázis aktualizálását - így az önkormányzat munkáját is - megkönnyíti. A jövőben a mikrochippel ellátott kutyák és gazdáik adatait tartalmazó internetes adatbázis és az ebek háromévenként kötelező összeírása alapján készült nyilvántartás egybevetése megkönnyíti és hatékonyabbá teszi az önkormányzat állategészségügyi feladatainak ellátását, elősegíti az önkormányzati renk betartatását. Mohácson működik menhely, ide szállítja a gyepmester a befogott kóbor állatokat, amelyek gazdáit a nyilvántartásban meg lehet keresni, akikhez a kutyák visszajuttathatók és akik akár szankciókkal is sújthatók. Mindezek hatására a tulajdonosoktól felelősségteljesebb állattartást, gondolkodást remélünk, és várhatóan jelentősen csökken a kóbor ebek száma - mindez azonban akkor lesz igazán hatékony, ha a szomszéd kistérségek és később az egész ország is megteszik a hasonló intézkedéseket.

Dr. Csikós M. Károly állatorvos, Mancsok Állatorvosi Rendelő és Állatgyógyszertár
A mikrochip jelentős előrelépés a társállatok azonosításában. Szükséges az európai állatútlevél kiállításához, de ennél sokkal fontosabb az, hogy az egységesített országos adatbázisnak köszönhetően ma már több esetben teszi lehetővé, hogy ez elveszett, eltulajdonított állatok valóban hazataláljanak. Ezért a mikrochip beültetése ma elsősorban állatvédelmi szempontból fontos. Minden állattartónak ajánlott, hogy mielőbb láttassa el mikrochippel a kedvencét, akit szeret és meg szeretne védeni. A microchip állategészségügyi alkalmazása is fontos lehetőségeket rejt magában. Egyrészt országosan nyilvántartható lenne a segítségével a veszettség elleni kötelező védőoltás, másrészt alkalmas lehet arra is, hogy az állatok fontosabb betegségeit (pl. allergia, cukorbetegség, szívproblémák) is szerepeltessük a nyilvántartásban. Így ha más állatorvoshoz, tulajdonoshoz kerül a beteg, mert nem tudják tovább tartani, elköltöznek, utaznak vagy egyszerűen csak elcsavarog, akkor is lehetővé válik a szükséges kezelés folytatása.

Dr. Pintér Zsolt, a MÁOK Fővárosi Szervezete elnöke, a MÁOK Kft (a regisztrációt üzemeltető kamarai cég) ügyvezetője
Az ebek egyedi azonosításának legkorszerűbb módszere, a mikrochipes megjelölés, számtalan előnye ellenére, lassan terjedt. Változást az egységes európai állatútlevél 2004 október 1-jei bevezetése indukált. Ekkor terjedt el a kutyások között, hogy útlevelet kiváltani, ami az utazás előfeltétele, csak mikrochippel megjelölt ebnek lehet, illetve, hogy tetoválásos megjelölés csak olvasható esetben és csak korlátozott ideig fogadható el. Hazánk is átvette az EU-s szabályozást és az FVM rendelet előremutatóan előírta a kötelező regisztrációt is. A nyilvántartás a kamara feladata lett. E regisztrációs rendszer néhány év alatt, a használó állatorvosok javaslatai és tanácsai alapján egységes on line elérhető országos útlevél-nyilvántartás lett, mely alkalmas a mikrochipelt állatok nyilvántartására is. Ezt meglátva, a kamara megteremtette a lehetőséget és a szabályrendszert, hogy a tulajdonosok kérésére, megrendelésére a chipelt ebek is bekerülhessenek a nyilvántartásba. Mára több mint 150000 kedvenc állat szerepel a nyilvántartásban, és ez a szám várhatóan évről évre nő majd.
 AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
Modernkori történetek - Közel 50 interjú egy kötetben
2024-06-15
A 95. Ünnepi Könyvhétre jelent meg Fazekas István "Beszélgetés a mi időnkről" című interjúkötete az Üveghegy Kiadó gondozásában, Százhalombatta Város Önkormányzatának támogatásával. A szerzővel könyvbemutató keretében Véghelyi Balázs kiadóvezető beszélgetett a Hamvas Béla Városi Könyvtárban. Az est díszvendége Balogh Júlia szerkesztő, rendező, Csoóri Sándor özvegye és hagyatékának gondozója volt.

Aranyszívek
2024-06-15
A Sérültekért Alapítvány a hagyományos Aranyszív Ünnepen mondott köszönetet támogatóinak, segítőinek, illetve idén is átadták az Aranyszív Díjat, amelyet olyan személyek kaphatnak, akik sokat tesznek a sérült emberek társadalmi integrációjáért. Külön elismerést vehetett át több foglalkoztatott fiatal, illetve egy alapítványi munkatárs, továbbá támogatók átadták az alapítvány számára gyűjtött adományokat.

Egészségnap az eredmények tükrében
2024-06-14
Ahogy korábban megírtuk, szinte a teljes létszámot kihasználva, mintegy 180 páciens regisztrált az Önkormányzat és a Százhalom Egészségügyi Központ által szervezett második, ingyenes májusi egészségügyi szűrőnapra. Vezér Mihály polgármester közösségi oldalán tájékoztatott az eredményről.

Squash Országos Bajnokság Százhalombattán
2024-06-13
A junior OB után a Százhalombattán az Omega Sportcentrum adott otthont a Magyar Squash (fallabda) Szövetség XXXVI. Felnőtt Egyéni Országos Bajnokságnak június 8-9-én.

A könyv ünnepe
2024-06-11
Csodás napot töltöttünk együtt a Battai Könyvünnep alkalmából június 7-én. Köszönjük! A könyveket, a történeteket, a meséket ünnepeltük, a közös élményt, ami összehoz bennünket – kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az időjárással is megküzdöttek
2024-06-10
A tervezett teljesítési időn belül futott a célba Nagy Orsolya és Hajduné Bukó Judit a SZVISE színeiben, a BSI ALDI Női Futógála 10 km-es távján.

Egyértelmű megerősítés - Helyi Önkormányzati Választások 2024
2024-06-10
Vezér Mihályt, az ÉSZKE színeiben induló jelenlegi polgármestert 6798 választópolgár erősítette meg szavazatával, hogy a 2024-2029 ciklusban is vezesse a várost – a Nemzeti Választási Iroda nem jogerős adatai alapján.

Könyvből soha nem elég - Felajánlás a Családsegítőnek
2024-06-08
Széles műfajpalettát felölelő könyvcsomagokat adott át a Városi Családsegítő és Gondozási Központnak, illetve az ott működő nyugdíjas klub javára az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület tagjai.

Megcsonkított ország
2024-06-07
104 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én írták alá a trianoni békediktátumot, ami nyomán Magyarország elvesztette területének és lakosságának mintegy kétharmadát, továbbá súlyos csapást mért a gazdaságra a természeti kincsek nagy részének szomszédos országokhoz kerülésével.

Megújult az 1-es iskola udvara
2024-06-06
A 26 millió forintos önkormányzati támogatással megvalósult beruházás keretében műfüves borítást helyeztek le, új eszközöket szereztek be és telepítettek, valamint felújították az atlétikai pályákat.

Tavaszi nagyüzem a teniszezőknél
2024-06-06
Számos érmet szerezett a VUK SE Teniszszakosztálya a tavaszi hazai és országos rendezésű versenyeken – tájékozatott Dénes Tibor vezetőedző.

Értékteremtő fiatalok
2024-06-06
A Városi Gyermeknapon adták át a Barátság Kulturális Központ által alapított Janikovszky Éva Művészeti Díjakat az amatőr művészeti tevékenységet folytató gyerekeknek.

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM - SZEKRÉNYMESE
2024-06-06
Egyszer volt, hol nem volt, volt két szekrény, akik még az elmúlt században láttak napvilágot. 

Jani Bácsi!
2024-06-06
Emlékszem, amikor a jelenlegi otthonunkba költöztünk, egy Erkel körúti lakásba, Jani Bácsi volt az első lakó, aki érdeklődve tekintett ki a lépcsőházba, majd gyorsan be is mutatkozott. 

Három érem a modellvitorlás kupán
2024-06-06
Egy ezüst- és két bronzérmet nyert a Dunamenti Energia Modellező Klub a május 31. és június 2. között rendezett Kanizsa Kupán – tájékoztatott Kunvári Sándor az egyesületi tagja.

Alapkőletétel - Új otthon épül az időseknek
2024-06-04
A legmodernebb körülményeket biztosítja majd az a gondozóház, amelyet az egykori Százszorszép Óvoda épületéből, bővítéssel alakítanak ki. Az önkormányzati beruházásban megvalósuló intézmény alapkövét június 4-én tették le.

Eskütétel
2024-06-04
Vezér Mihály polgármester előtt, június 3-án letették esküjüket a szavazatszámláló bizottságok szervezetek által megbízott tagjai, akik a június 9-i helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és az európai parlamenti választások lebonyolításában vesznek részt. Százhalombatta 8 egyéni választókerületében mindenhol 2-2 szavazókörben lehet leadni a voksokat 6 és 19 óra között. A 16 szavazatszámláló bizottság hatóságnak, tagjai pedig hivatalos személynek minősülnek.

Megújult körülmények között folytatódhat a gyermekek fejlesztése
2024-06-03
Önkormányzati támogatásból újították fel a Szülők Fóruma Egyesület Kodály Zoltán sétányon található központi helyiségét.

Útlezárás
2024-06-03
A Polgármesteri Hivatal Műszaki Iroda tájékoztatása szerint a Csokonai utca 11-12. között az úttest teljes szélességében forgalomlassító küszöb építése történik, ezért a Csokonai utca 2024. június 3. és június 5. között mindkét irányból zsákutca lesz.

Űrutazás és az emberiség
2024-06-03
A fenti címmel tartott – beszélgetés keretében – lebilincselő előadást Farkas Bertalan, nyugalmazott dandártábornok vadászpilóta, az első magyar űrhajós a BKK színháztermében május 29-én. Meglepetés vendégként St. Martin köszöntötte zenéjével az űrhajóst és a megjelenteket.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.