2024. április 13. - Ida napja
Szombat
Min:14°
Max:23°
Vasárnap
Min:14°
Max:26°
Hétfő
Min:13°
Max:25°
Kedd
Min:7°
Max:14°
Szerda
Min:6°
Max:10°
Civil szféra
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

A Gólyahír az év civil szervezete
2008-05-26 - A közel négyezer szervezetet tömörítő Nonprofit Humán Szolgáltatók Országos Szövetsége az Év Civil Szervezete címet adományozta a százhalombattai Gólyahír Egyesületnek.

Mórucz Lajosnét, az egyesület elnökét mindenki ismeri a városban, hiszen évtizedeken át védőnőként dolgozott. Eleinte az Alfa Szövetségben is tevékenykedett, de mivel annak módszereivel nem értett egyet, több más aktivistával létrehozták a Gólyahírt. Nyolc év alatt 354 nyílt örökbefogadásban működtek közre, 172 esetben pedig segítettek a válsághelyzet megoldásában, hogy a hozzájuk forduló anya megtarthassa gyermekét. Szolgáltatásuk iránt óriási az érdeklődés, jelenleg közel négyszáz házaspárt tartanak nyilván, aki gyermekre vár.

- Nem az a feladatunk, hogy döntsünk a nehéz helyzetben lévő anya helyett – mondja -, de minden támogatást megadunk neki ahhoz, hogy problémáját a lehető legjobb módon oldja meg.

- A közelmúltban a tinnyei diáklány csecsemőgyilkossága borzolta fel a kedélyeket. Arra is hivatkoztak, hogy több kórháznál van már inkubátor, ahová el lehet helyezni a nem kívánt újszülöttet. Ön szerint miért nem élt ezzel az anya?
- Ha titkolt terhességről van szó, márpedig a legtöbb esetben ez a helyzet, az inkubátor nem jelent megoldást. A tinnyei lány otthon, a fürdőszobában szülte meg a gyermeket, hogyan vitte volna el egy inkubátorig? Felszállt volna vele egy buszra? A krízishelyzetben lévő terhesek senkivel sem merik megosztani a titkukat, és nem találnak kiutat. Az inkubátor csak néhány esetben segít, itt nem tüneti kezelésre, hanem megelőzésre van szükség, de ehhez az kell, hogy az anya időben forduljon valamelyik ezzel foglalkozó civil szervezethez. Még mindig kevesen tudnak a Gólyahír által biztosított lehetőségről, mi ugyanis el tudjuk helyezni az anyát úgy, hogy terhességéről a környezete ne szerezzen tudomást, ne bélyegezzék meg miatta. Sajnos, még a kórházakban is előfordul, hogy elítélik az anyát, mert örökbe akarja adni gyermekét, nem gondolnak arra, hogy döntésének egészen biztosan nyomós oka van. Most éppen azon dolgozunk, hogy a parlament változtassa meg a törvényi szabályozást, ugyanis minden elővigyázatosságunk ellenére előfordul, hogy a gyermekkel kapcsolatos hivatalos leveleket küldenek az anya állandó lakcímére, és ez rendkívül sok bonyodalmat okoz.

- Néhány évvel ezelőtt azzal a kéréssel fordultak a százhalombattai önkormányzathoz, hogy biztosítsanak egy bérlakást az egyesület számára, ahol elhelyezhetik az anyákat. Kérésüket akkor elutasították. Végleg lemondtak erről az elképzelésükről?
- Azt hiszem, ha ekkora ellenállásba ütközünk, nem érdemes erőltetni. Az önkormányzat annak idején helyet biztosított az Erőmű úton, az egyik barakkban, ahol nemsokára hajléktalanokat is elszállásoltak, és olyan kedvezőtlen körülmények alakultak ki, hogy onnan el kellett költöztetnünk az anyákat. Kolozár György segített, a tulajdonában lévő egyik épületben adott egy szobát, csak a fogyasztott villanyért és vízért kell fizetnünk, nagyon hálásak vagyunk érte.

- Mi a lényege a nyílt örökbefogadásnak?
- Mindenki ismer mindenkit. Az anya a családot, ahová kerül a gyermeke, az örökbefogadók a vérszerinti szülőket és a testvéreket. Nem kell attól tartani, hogy ha később derül ki az örökbefogadás, az törést okoz a gyermek életében, hiszen kezdettől fogva ismeri a múltját, megérti, hogy a szülő anyja nem eldobta, hanem az örökbefogadó családra bízta a nevelését, abban a tudatban, hogy ez a döntés kedvező számára.

- Ha az anya eleinte örökbe szeretné adni születendő gyermekét, de később meggondolja magát, ez okoz valamilyen problémát?
- Nem, ugyanis számunkra az a fontos, hogy a szülőanya felelős döntést hozzon. Ha úgy dönt, hogy örökbe adja a gyermeket, akkor abban segítünk, de ha másképpen határoz, ha kedvezően alakulnak a körülményei, és mégis megtarthatja a gyermeket, akkor ahhoz nyújtunk támogatást. Az a legfontosabb, hogy a gyermek sorsa rendeződjön.

Az egyesület jól szervezett országos hálózattal rendelkezik. Minden megyében van olyan munkatársuk, aki mobiltelefonon egész nap elérhető, emellett reggel hat és este tíz óra között működik az úgynevezett krízisvonal, a 06-80-203-923-as, ingyenesen hívható szám, ahonnan a hívásokat az illetékes megyei „gólyahírnökhöz” irányítják tovább, így a válsághelyzetben lévő, kétségbeesett anyák azonnal kapcsolatba léphetnek azzal a szakemberrel, aki a továbbiakban segítségükre lesz.

A Gólyahír több alkalommal részesült már országos kitüntetésben. A helyi elismerés várat magára. Talán már nem sokáig.AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
2023-09-11 - Születésem után az M4-es épületbe, (ma Hága László utca 11.) költöztünk, és a következő harminc évet itt töltöttem el. Első emlékeimben a lift volt az, ami megragadta a figyelmemet, de úgy vettem észre, hogy a vidékről felköltözött felnőttekét is.
Pályázati felhívás
2024-04-12
Százhalombattai Polgármesteri Hivatal a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet KÖZTERÜLET-FELÜGYELŐ munkakör betöltésére.

Egy pont a Balaton partjáról!
2024-04-10
28-28-as (félidő, hazai-vendég: 17-14) döntetlent játszott idegenben a Százhalombattai KE a NEKA U21 csapata ellen a férfi kézilabda NB II. F csoportjában az április 7-i fordulóban.  A mérkőzésről Tallér Zsolt a battai klub elnöke számolt be.

Változik a forgalmi rend
2024-04-10
Ismét kétirányú lesz az Ady Endre utca a Radnóti utcai kereszteződéstől a 9. számig terjedő szakaszon április 15-től.

Sinka László fogadóórája
2024-04-09
Sinka László a 6. számú dunafüredi egyéni választókerület képviselője, tanácsnok fogadóórát tart április 16-án, kedden, 15:00-16.30 óra között.

Feltáruló történelem - Megnyitotta kapuit a "Matrica" Múzeum és Régészeti Park
2024-04-09
Szezonnyitó ünnepség keretében indította az évadot az önkormányzati intézmény; megújult az állandó kiállítás, valamint jelentős rekonstrukciós munkálatok kezdődnek a szabadtéri múzeumban.

Mélyreható történetek - Megjelent a Százhalom Kalendárium +
2024-04-09
Az idei kötet különlegessége, hogy ezúttal főként 20. századi, kizárólag Százhalombattával foglalkozó értékes írásokkal találkozhat a település múltja iránt érdeklődő olvasó. Az Önkormányzat támogatásával készült kiadványt a Hamvas Béla Városi Könyvtárban mutatták be, ahol a helyi iskolák és nyugdíjas klubok átvehették a részükre ajánlott példányokat.

Egy tucat aranyérem a szenior úszóknál
2024-04-09
Kiválóan szerepelt A Száz Halom Városi Úszó Klub, Budapesten az I. Semmelweis Nemzetközi Rövidpályás Úszó Kupán április 6-án – tájékoztatott Tejes István az egyesület alelnöke.

Érem és remek teljesítmények a futó-hétvégén
2024-04-04
Két megmérettetésen is eredményesen szerepeltek a SZVISE Atlétika Szakosztály versenyzői március 23-24-én.

"Minden út Rómába vezet"
2024-04-04
Mi a titka a római utaknak? Miért és hogyan építették ezeket? Milyen volt az élet a Római Birodalomban?

Állásajánlat
2024-04-04
A SZÁKOM Nonprofit Kft. azonnali munkakezdéssel rakodó munkakörbe munkatársat keres.

Gyász
2024-04-04
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Magyar Sándorné, született Bozsik Erzsébet, 2024. március 20-án, életének 90. évében elhunyt.

Táborozási támogatás - Ismét segít a Remény Bajnoka
2024-04-03
A Remény Bajnoka Alapítvány 25.000 Ft összegű napközis táborozási támogatást nyújt 280 százhalombattai lakóhelyű, városi intézményben tanuló általános iskolásnak. A támogatást azok a leendő elsősök is igénybe vehetik, akik a 2024/2025-ös tanévben kezdik meg általános iskolai tanulmányaikat.

Tegyen az egészségéért - Egészségnap és Laborhét  
2024-04-02
Ismét megszervezik a százhalombattai városlakók számára az ingyenes Egészségnapot, ezúttal május 11-én, szombaton – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester. Az Önkormányzat által finanszírozott laborvizsgálaton is részt vehetnek a háziorvosok által javasolt battai páciensek.

Hosszú, dolgos életek
2024-04-02
Három városlakó is betöltötte a 90. életévét nemrég, a szépkorúakat az Önkormányzat is köszöntötte.

"Az ünnep legyen mindenkinek ünnep" - Ebéd a Hajléktalanszállón
2024-04-01
Húsvét alkalmából idén is melegétellel, többféle gyümölccsel és édességgel vendégelte meg az intézmény lakóit Szalai Attila és Szabó Gábor önkormányzati képviselők. Török Sándor alpolgármester ezúttal családi okok miatt nem tudott részt venni az eseményen.

Húsvétvárás az Idősek Gondozóházában
2024-03-29
Az ünnep alkalmából ellátogatott az intézménybe Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester.

Kristóf nyuszi visszatért
2024-03-29
Húsvétváró ünnepségen köszöntötte az óvodásokat és a kisiskolásokat az Önkormányzat a főtéren, ahová a gyerekek nagy örömére idén is eljött Kristóf nyuszi. Mindenkit megvendégeltek pogácsával és üdítővel, a felhőtlen szórakozást a Kalap Jakab együttes zenés, táncos műsora tette teljessé.

Nem emelkednek a gyermekétkeztetés térítési díjai - Képviselő-testületi összefoglaló
2024-03-27
Százhalombatta Város Önkormányzatának Képviselő-testülete március 27-én tartotta soron következő ülését a Szekeres József Konferenciaközpontban. Jogszabályi előírásnak eleget téve, felülvizsgálatra kerültek a szociális ellátások ellenértékeként megállapított intézményi térítés díjai, valamint a gyermekétkeztetés térítési díjai, azonban azok továbbra is változatlanul maradnak, az Önkormányzat nem kívánja azokat emelni.

Nyitva van az Aranykapu 4.
2024-03-27
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium negyedik alkalommal is nagy szeretettel várta a leendő első osztályos gyermekeket és szüleiket március 21-én.

Hello DUFI, Viszlát kérdések! - Tudja meg mi történik MOL Dunai Finomítóban a Hello DUFI lakossági appon keresztül
2024-03-25
Kíváncsi, hogy mi történik Százhalombattán a MOL-nál, mert a finomító környezetében él? Tudni szeretné, mik a legfrissebb hírek és a legfontosabb események?

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.