2023. október 02. - Petra napja
Hétfő
Min:13°
Max:25°
Kedd
Min:14°
Max:26°
Szerda
Min:14°
Max:20°
Csütörtök
Min:12°
Max:21°
Péntek
Min:13°
Max:21°
Civil szféra
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

A Gólyahír az év civil szervezete
2008-05-26 - A közel négyezer szervezetet tömörítő Nonprofit Humán Szolgáltatók Országos Szövetsége az Év Civil Szervezete címet adományozta a százhalombattai Gólyahír Egyesületnek.

Mórucz Lajosnét, az egyesület elnökét mindenki ismeri a városban, hiszen évtizedeken át védőnőként dolgozott. Eleinte az Alfa Szövetségben is tevékenykedett, de mivel annak módszereivel nem értett egyet, több más aktivistával létrehozták a Gólyahírt. Nyolc év alatt 354 nyílt örökbefogadásban működtek közre, 172 esetben pedig segítettek a válsághelyzet megoldásában, hogy a hozzájuk forduló anya megtarthassa gyermekét. Szolgáltatásuk iránt óriási az érdeklődés, jelenleg közel négyszáz házaspárt tartanak nyilván, aki gyermekre vár.

- Nem az a feladatunk, hogy döntsünk a nehéz helyzetben lévő anya helyett – mondja -, de minden támogatást megadunk neki ahhoz, hogy problémáját a lehető legjobb módon oldja meg.

- A közelmúltban a tinnyei diáklány csecsemőgyilkossága borzolta fel a kedélyeket. Arra is hivatkoztak, hogy több kórháznál van már inkubátor, ahová el lehet helyezni a nem kívánt újszülöttet. Ön szerint miért nem élt ezzel az anya?
- Ha titkolt terhességről van szó, márpedig a legtöbb esetben ez a helyzet, az inkubátor nem jelent megoldást. A tinnyei lány otthon, a fürdőszobában szülte meg a gyermeket, hogyan vitte volna el egy inkubátorig? Felszállt volna vele egy buszra? A krízishelyzetben lévő terhesek senkivel sem merik megosztani a titkukat, és nem találnak kiutat. Az inkubátor csak néhány esetben segít, itt nem tüneti kezelésre, hanem megelőzésre van szükség, de ehhez az kell, hogy az anya időben forduljon valamelyik ezzel foglalkozó civil szervezethez. Még mindig kevesen tudnak a Gólyahír által biztosított lehetőségről, mi ugyanis el tudjuk helyezni az anyát úgy, hogy terhességéről a környezete ne szerezzen tudomást, ne bélyegezzék meg miatta. Sajnos, még a kórházakban is előfordul, hogy elítélik az anyát, mert örökbe akarja adni gyermekét, nem gondolnak arra, hogy döntésének egészen biztosan nyomós oka van. Most éppen azon dolgozunk, hogy a parlament változtassa meg a törvényi szabályozást, ugyanis minden elővigyázatosságunk ellenére előfordul, hogy a gyermekkel kapcsolatos hivatalos leveleket küldenek az anya állandó lakcímére, és ez rendkívül sok bonyodalmat okoz.

- Néhány évvel ezelőtt azzal a kéréssel fordultak a százhalombattai önkormányzathoz, hogy biztosítsanak egy bérlakást az egyesület számára, ahol elhelyezhetik az anyákat. Kérésüket akkor elutasították. Végleg lemondtak erről az elképzelésükről?
- Azt hiszem, ha ekkora ellenállásba ütközünk, nem érdemes erőltetni. Az önkormányzat annak idején helyet biztosított az Erőmű úton, az egyik barakkban, ahol nemsokára hajléktalanokat is elszállásoltak, és olyan kedvezőtlen körülmények alakultak ki, hogy onnan el kellett költöztetnünk az anyákat. Kolozár György segített, a tulajdonában lévő egyik épületben adott egy szobát, csak a fogyasztott villanyért és vízért kell fizetnünk, nagyon hálásak vagyunk érte.

- Mi a lényege a nyílt örökbefogadásnak?
- Mindenki ismer mindenkit. Az anya a családot, ahová kerül a gyermeke, az örökbefogadók a vérszerinti szülőket és a testvéreket. Nem kell attól tartani, hogy ha később derül ki az örökbefogadás, az törést okoz a gyermek életében, hiszen kezdettől fogva ismeri a múltját, megérti, hogy a szülő anyja nem eldobta, hanem az örökbefogadó családra bízta a nevelését, abban a tudatban, hogy ez a döntés kedvező számára.

- Ha az anya eleinte örökbe szeretné adni születendő gyermekét, de később meggondolja magát, ez okoz valamilyen problémát?
- Nem, ugyanis számunkra az a fontos, hogy a szülőanya felelős döntést hozzon. Ha úgy dönt, hogy örökbe adja a gyermeket, akkor abban segítünk, de ha másképpen határoz, ha kedvezően alakulnak a körülményei, és mégis megtarthatja a gyermeket, akkor ahhoz nyújtunk támogatást. Az a legfontosabb, hogy a gyermek sorsa rendeződjön.

Az egyesület jól szervezett országos hálózattal rendelkezik. Minden megyében van olyan munkatársuk, aki mobiltelefonon egész nap elérhető, emellett reggel hat és este tíz óra között működik az úgynevezett krízisvonal, a 06-80-203-923-as, ingyenesen hívható szám, ahonnan a hívásokat az illetékes megyei „gólyahírnökhöz” irányítják tovább, így a válsághelyzetben lévő, kétségbeesett anyák azonnal kapcsolatba léphetnek azzal a szakemberrel, aki a továbbiakban segítségükre lesz.

A Gólyahír több alkalommal részesült már országos kitüntetésben. A helyi elismerés várat magára. Talán már nem sokáig.AKTUÁLIS
2023-09-11 - Születésem után az M4-es épületbe, (ma Hága László utca 11.) költöztünk, és a következő harminc évet itt töltöttem el. Első emlékeimben a lift volt az, ami megragadta a figyelmemet, de úgy vettem észre, hogy a vidékről felköltözött felnőttekét is.
2023-05-31 - Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
2023-04-07 - A Húsvét a keresztények egyik legfontosabb ünnepe, ugyanakkor a tavasz eljövetelének köszöntése is, amit szinte mindenkor és minden vallás ünnepel, illetve a különböző kultúrák megemlékeztek, megemlékeznek róla.
Jelentős döntések az egészségügy, a szociális ellátás és az oktatás terén
2023-10-01
Gyermekfogászati ellátást is végző praxisok indulnak, kiemelkedő színvonalú gondozóházat alakítanak ki, nagymértékben emelkedik a felsőoktatási ösztöndíj – hangzott el a szeptember 27-i sajtótájékoztatón.

Aranyérem a modellvitorlás OB-n
2023-10-01
Egy éremmel és több helyezéssel zárta az ölbői horgászbázis legnagyobb taván a 2023-as modellvitorlás Országos Bajnokságot szeptember 16-17-án az F5-E hajóosztályban a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub . A versenyről Kunvári Sándor egyesületi tag számolt be.

Javuló teke eredmények
2023-10-01
A bajnokság első fordulójában elszenvedett sima vereség után, a második körben, idegenben szoros meccsen 4:2-re kapott ki a Battai Gurítók gárdája a Krix Team "A" ellen.

Kéményseprő álláshirdetés
2023-09-30
Kéményseprő szakmunkásokat és betanított munkásokat keres a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ (BM OKF GEK) Kéményseprő ipari Tevékenységet Ellátó Igazgatóhelyettesi Szervezet.

Nemzetközi versenybíró képzés Százhalombattán
2023-09-30
 Az International Shooting Sport Federation (ISSF sportlövő világszervezet) sportlövő versenybíró képzését tart Százhalombattán október első hetében.

Elfogadták az új gondozóház koncepciótervét - Képviselő-testületi összefoglaló
2023-09-27
Százhalombatta Város Önkormányzata Képviselő-testülete több mint 25 napirendi pontot tárgyalt meg a szeptember 27-i ülésen. Kiemelkedő jelentőségű volt a költségvetés módosításához kapcsolódóan számos egyesületi és alapítványi kérelem támogatása. Zöld utat kapott az 50 férőhelyes gondozóház koncepcióterve, így elkezdődhet a hatósági engedélyek megszerzéséhez szükséges folyamat.

Megújult a mentőállomás kerítése - Környezetszépítés és fejlesztések városszerte
2023-09-27
Újrafestette az urbáriumi mentőállomás kerítését az Értünk Százhalombattáért Közéleti Egyesület, amely további hasonló városkép javító akciókat tervez Százhalombatta különböző részein.

Elérhető a SZEK időpontfoglaló mobilalkalmazás
2023-09-26
A százhalombattai lakosok az interneten és mobilalkalmazáson keresztül is foglalhatnak időpontot a Százhalom Egészségügyi Központba október 1-jétől. Emellett megmarad a személyes és telefonos lehetőség is.

Fontos hazai győzelem!
2023-09-26
29-25-re győzött (15-11) a Százhalombattai KE a Csepel ellen a férfi kézilabda NB II. osztályában a szeptember 24-i fordulóban. A mérkőzésről Tallér Zsolt, a battai klub elnöke számolt be.

Lövész érmek a tűzfegyveres országos bajnokságokon
2023-09-26
A Magyar Sportlövők Szövetsége két egymást követő szeptemberi hétvégén rendezte meg a 20 lövéses Nemzeti és a 60 lövéses Nemzetközi versenyszámok országos bajnokságait a Fehér úti Nemzeti Lőtéren. A rekordszámú nevezésnek köszönhetően maratoni hosszúságú hétvégék voltak.

Két tucat karate érem
2023-09-26
Kiválóan szerepelt a Százhalombattai Karate Egyesület a SKI OPEN Karate versenyen – tájékoztatott Sándor Imre a klub elnök-helyettese.

Elgurult lehetőség
2023-09-26
Vereséggel kezdett a Battai Gurítók gárdája a BUKSZA bajnokságban, ahol 5:1-re kikapott a csapat a fővárosi Olajos Amazonok vendégeként szeptember 19-én.

Sinka László fogadóórája
2023-09-26
Sinka László a 6. számú dunafüredi egyéni választókerület képviselője, tanácsnok, október 10-én, kedden, 15 és 17óra között tartja fogadóóráját.

ÉLJEN A LEHETŐSÉGGEL!       
2023-09-26
Ingyenes tüdőszűrés a százhalombattia lakosok részére a SZEK-ben, október  9-31-e között.   

Halálos robbanás Dunafüreden
2023-09-25
Kigyulladt, majd berobbant egy lakóház Százhalombattán, a Rákóczi utcában hétfőn kora délután. A házban egyedül élő 70 év körüli férfi életét vesztette.

Jó bor, jó barátság - Szüreti szomszédolás
2023-09-22
XVIII. alkalommal rendezték meg a Tárnoki Szüreti Mulatságot, amelyre idén is meghívást kapott Százhalombatta, illetve Érd, Pusztazámor, Ercsi, Diósd és Sóskút is.

13 battai érem a nemzetközi kajak versenyen
2023-09-22
Idén második alkalommal rendezték meg Dunaújvárosban a Wichmann Tamás Nemzetközi Regattát, ezúttal 46 magyar és 11 külföldi klubból összesen 800 sportoló részvételével. Kilenc országból, Ciprusról, Izraelből, Olaszországból, Romániából, Spanyolországból, Szerbiából, Szlovákiából, Vietnámból és Magyarországról érkezett nevezés.

Új miserend
2023-09-21
Szeretettel várják a híveket, a katolikus istentiszteleti alkalmakra, az augusztus 21-től életbe lépett új miserend szerint.

MESÉS SZEPTEMBER VÉGE A KÖNYVTÁRBAN
2023-09-21
Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án ünnepeljük a népmese napját. A kezdeményezés a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárból indult, a Magyar Olvasástársaság közvetítésével terjedt el mára határokon túlra is. A népmese napja logóját – a világfát – László Bandy, városunkban élő képzőművész-tanár készítette.

Szolgálat szárazföldön és vízen
2023-09-19
Számos rendezvényt biztosított a százhalombattai polgárőrség az elmúlt hetekben – tájékoztatott Szalai Attila elnök.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.