2021. december 08. - Mária napja
Szerda
Min:-2°
Max:3°
Csütörtök
Min:0°
Max:2°
Péntek
Min:0°
Max:1°
Szombat
Min:0°
Max:2°
Vasárnap
Min:0°
Max:3°
Civil szféra
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

A Gólyahír az év civil szervezete
2008-05-26 - A közel négyezer szervezetet tömörítő Nonprofit Humán Szolgáltatók Országos Szövetsége az Év Civil Szervezete címet adományozta a százhalombattai Gólyahír Egyesületnek.

Mórucz Lajosnét, az egyesület elnökét mindenki ismeri a városban, hiszen évtizedeken át védőnőként dolgozott. Eleinte az Alfa Szövetségben is tevékenykedett, de mivel annak módszereivel nem értett egyet, több más aktivistával létrehozták a Gólyahírt. Nyolc év alatt 354 nyílt örökbefogadásban működtek közre, 172 esetben pedig segítettek a válsághelyzet megoldásában, hogy a hozzájuk forduló anya megtarthassa gyermekét. Szolgáltatásuk iránt óriási az érdeklődés, jelenleg közel négyszáz házaspárt tartanak nyilván, aki gyermekre vár.

- Nem az a feladatunk, hogy döntsünk a nehéz helyzetben lévő anya helyett – mondja -, de minden támogatást megadunk neki ahhoz, hogy problémáját a lehető legjobb módon oldja meg.

- A közelmúltban a tinnyei diáklány csecsemőgyilkossága borzolta fel a kedélyeket. Arra is hivatkoztak, hogy több kórháznál van már inkubátor, ahová el lehet helyezni a nem kívánt újszülöttet. Ön szerint miért nem élt ezzel az anya?
- Ha titkolt terhességről van szó, márpedig a legtöbb esetben ez a helyzet, az inkubátor nem jelent megoldást. A tinnyei lány otthon, a fürdőszobában szülte meg a gyermeket, hogyan vitte volna el egy inkubátorig? Felszállt volna vele egy buszra? A krízishelyzetben lévő terhesek senkivel sem merik megosztani a titkukat, és nem találnak kiutat. Az inkubátor csak néhány esetben segít, itt nem tüneti kezelésre, hanem megelőzésre van szükség, de ehhez az kell, hogy az anya időben forduljon valamelyik ezzel foglalkozó civil szervezethez. Még mindig kevesen tudnak a Gólyahír által biztosított lehetőségről, mi ugyanis el tudjuk helyezni az anyát úgy, hogy terhességéről a környezete ne szerezzen tudomást, ne bélyegezzék meg miatta. Sajnos, még a kórházakban is előfordul, hogy elítélik az anyát, mert örökbe akarja adni gyermekét, nem gondolnak arra, hogy döntésének egészen biztosan nyomós oka van. Most éppen azon dolgozunk, hogy a parlament változtassa meg a törvényi szabályozást, ugyanis minden elővigyázatosságunk ellenére előfordul, hogy a gyermekkel kapcsolatos hivatalos leveleket küldenek az anya állandó lakcímére, és ez rendkívül sok bonyodalmat okoz.

- Néhány évvel ezelőtt azzal a kéréssel fordultak a százhalombattai önkormányzathoz, hogy biztosítsanak egy bérlakást az egyesület számára, ahol elhelyezhetik az anyákat. Kérésüket akkor elutasították. Végleg lemondtak erről az elképzelésükről?
- Azt hiszem, ha ekkora ellenállásba ütközünk, nem érdemes erőltetni. Az önkormányzat annak idején helyet biztosított az Erőmű úton, az egyik barakkban, ahol nemsokára hajléktalanokat is elszállásoltak, és olyan kedvezőtlen körülmények alakultak ki, hogy onnan el kellett költöztetnünk az anyákat. Kolozár György segített, a tulajdonában lévő egyik épületben adott egy szobát, csak a fogyasztott villanyért és vízért kell fizetnünk, nagyon hálásak vagyunk érte.

- Mi a lényege a nyílt örökbefogadásnak?
- Mindenki ismer mindenkit. Az anya a családot, ahová kerül a gyermeke, az örökbefogadók a vérszerinti szülőket és a testvéreket. Nem kell attól tartani, hogy ha később derül ki az örökbefogadás, az törést okoz a gyermek életében, hiszen kezdettől fogva ismeri a múltját, megérti, hogy a szülő anyja nem eldobta, hanem az örökbefogadó családra bízta a nevelését, abban a tudatban, hogy ez a döntés kedvező számára.

- Ha az anya eleinte örökbe szeretné adni születendő gyermekét, de később meggondolja magát, ez okoz valamilyen problémát?
- Nem, ugyanis számunkra az a fontos, hogy a szülőanya felelős döntést hozzon. Ha úgy dönt, hogy örökbe adja a gyermeket, akkor abban segítünk, de ha másképpen határoz, ha kedvezően alakulnak a körülményei, és mégis megtarthatja a gyermeket, akkor ahhoz nyújtunk támogatást. Az a legfontosabb, hogy a gyermek sorsa rendeződjön.

Az egyesület jól szervezett országos hálózattal rendelkezik. Minden megyében van olyan munkatársuk, aki mobiltelefonon egész nap elérhető, emellett reggel hat és este tíz óra között működik az úgynevezett krízisvonal, a 06-80-203-923-as, ingyenesen hívható szám, ahonnan a hívásokat az illetékes megyei „gólyahírnökhöz” irányítják tovább, így a válsághelyzetben lévő, kétségbeesett anyák azonnal kapcsolatba léphetnek azzal a szakemberrel, aki a továbbiakban segítségükre lesz.

A Gólyahír több alkalommal részesült már országos kitüntetésben. A helyi elismerés várat magára. Talán már nem sokáig.AKTUÁLIS
2021-12-06 - A boldogság nem állapot, hanem életforma - Fazekas István gondolatai.
2021-11-23 - Szakasszisztenseket keres több területre a Százhalombattai Egészségügyi Közalapítvány a Százhalom Egészségügyi Központ - 2440 Százhalombatta Gesztenyés út 10 szám alatti – szakrendelőjébe.
2021-11-23 - Elsősorban férfi lelkész munkatársat keres a Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Drogterápiás Otthona, a szenvedélybetegek felépülésének missziós evangelizálásához.
Bővül a "babaprogram" - Képviselő-testületi összefoglaló
2021-12-07
Az érvényben lévő járványügyi szabályokat betartva, meghívott vendégek nélkül tartotta az idei év utolsó ülését Százhalombatta Város Képviselő-testülete december 7-én a Szekeres József Konferenciaközpontban. A Képviselő-testület 28 napirendi pontot tárgyalt, módosította a 2021. évi költségvetési és több szociális tárgyú rendeletét, megalkotta a 2022. évi átmeneti gazdálkodásáról szóló rendeletét, döntöttek arról is, hogy további támogatást kapnak a kisgyermekes családok.

Karácsonyi ajándékok az idősotthon számára
2021-12-06
A százhalombattai önkormányzat nevében Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester ajándékcsomagokat adott át az Idősek Gondozóháza lakói számára.  A csomagokat Till Erika, a Városi Családsegítő és Gondozási Központ vezetője vette át.

Emberek az emberekért - három évtized története
2021-12-06
Harminc éve, 1991 óta működik Százhalombattán a Sérültekért Alapítvány, amelynek célja a tanköteles koron túli fogyatékkal élő emberek nappali ellátása, képzése, képességeik fejlesztése, foglalkoztatása, társadalmi beilleszkedésük segítése. A szervezet néhány munkatársával és foglalkoztatottjával beszélgettünk a kezdetekről és a mindennapokról.

Modellvitorlás arany- és bronzérem
2021-12-06
Két érmet és helyezéseket is begyűjtött a százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub az RG 65 hajóosztályban, a Mikulás "jeges" kupa modellvitorlás túraversenyen.

Márton napi lámpás felvonulás
2021-12-06
Olyan kedves kis ovis eseményen vehettünk részt november 11-én, Márton napon a Kipp-Kopp Óvoda szervezésében, hogy tele lett a szívünk.

Okosodni, támogatni, versenyezni!
2021-12-06
A versenyeknek, a megmérettetéseknek rengeteg előnyét megtapasztalhatják diákjaink az Eötvös iskolában. Rekordszámú vetélkedőn vettek részt tanulóink novemberben.

Gondolkodjunk együtt
2021-12-06
Az elmúlt hónapokban több, mint 50 alkalommal találkoztam veletek és sokat beszélgettünk a térség problémáiról, a minket körülvevő aggasztó folyamatokról.

Polgárőr beszámoló
2021-12-06
A Százhalombattai Polgárőr Egyesület számára a mindenszentek és a halottak napi temetői szolgálattal kezdődött a novemberi hónap, amely során nem történt rendkívüli esemény.

Oltás a gyermekeknek
2021-12-03
Lehetőség nyílik az 5-11 éves korú gyermekek koronavírus elleni védőoltás beadására.

A várakozás öröme - Mikulás a BKK-ban
2021-12-02
Az Adventi időszak mindannyiunknak a várakozásról szól, de legjobban egész biztosan a gyermekek várják az év ezen napjait. A százhalombattai Barátság Kulturális Központ idén is meghívta Lépcsős teraszára a Mikulást, aki december 6-án hétfőn, 16 és 18 óra között várja a gyermekeket, hogy megismerkedhessenek vele.

Vereségek a bajnokesélyesektől
2021-12-02
Feléhez ért a férfi kézilabda NB I/B alapszakasza. A Százhalombattai KE a várakozáson felüli 5. helyen várta a két bajnokesélyes elleni idegenbeli mérkőzéseit.

Adventi Matrica Műhely a Múzeumban - "készül a mézes, illata édes..."
2021-12-02
Szabó T. Anna szavai felidézik a "Matrica" Múzeum novemberi kézműves foglalkozásának hangulatát, a mézeskalács fűszeres illatát.

Tíz aranyérem a Karate Országos Bajnokságon
2021-12-02
Komoly kihívással nézett szembe a Százhalombattai Karate Egyesület november utolsó hétvégéjén, hiszen a városban rendezhették meg a Shotokan Karate-Do International Hungary Országos Bajnokságot, valamint a II. Kohai Kupát - tájékoztatott Vadász Tamás a battai klub elnöke.

Nevelőszülőket toboroznak Pest megyében
2021-12-02
Kevesen tudják, hogy a gyermekvédelmi gondoskodásban lévő gyerekek ma már nem nagylétszámú intézetekben, hanem nevelőszülőknél, vagy lakásotthonokban élnek – így kisebb, szeretetteljes közösségbe kerülnek rögtön az után, hogy traumát éltek át. 

Ajándékcsomagok adventben
2021-12-02
A hagyományokhoz híven idén is megajándékozza a 65 éven felüli városlakókat a százhalombattai önkormányzat, amely több mint 3500 városlakóhoz juttatja el a csomagokat.

Adventi fények
2021-11-29
Ünnepi díszkivilágításba öltözött Százhalombatta, és meggyújtották az első gyertyát az adventi koszorún a Szent István téren felállított színpadon november 28-án. Szulák Andrea koncertjével, a Canticum Novum kórusénekével, lézershow-val, gólyalábasokkal, vásárral, forralt borral és kürtőskaláccsal várták a városlakókat.

Jótékony adomány
2021-11-28
A százhalombattai Pitypangos Óvoda Óvárosi Tagóvodájának mosógépet, a városban működő Sérültekért Alapítvány számára pedig televíziót adományozott egy helyi vállalkozó.

Motoros Mikulás Százhalombattán
2021-11-28
A Battai Motorosok Egyesülete kérte a segítségemet abban, hogy előreláthatólag 15-20 db kétkerekűvel szívesen körbekísérnék a Mikulást december 5-én,

Hét érem és egyéni csúcsok
2021-11-28
A fáradtság ellenére nagyszerűen vizsgáztak a győri felkészülési versenyen a százhalombattai VUK SE úszói, akik a rövidpályás szezon végeztével most már 50 méteres medencében szálltak vízre.

Vége az őszi szezonnak
2021-11-28
A Battai Gurítók tekcsapata részére véget ért a 2021-es őszi szezon, már a november 16-i idegenbeli mérkőzést sem tudták lejátszani sérülés miatt.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.