2020. április 09. - Erhard napja
Csütörtök
Min:14°
Max:16°
Péntek
Min:11°
Max:19°
Szombat
Min:9°
Max:18°
Vasárnap
Min:9°
Max:18°
Hétfő
Min:11°
Max:20°
Civil szféra
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

A Gólyahír az év civil szervezete
2008-05-26 - A közel négyezer szervezetet tömörítő Nonprofit Humán Szolgáltatók Országos Szövetsége az Év Civil Szervezete címet adományozta a százhalombattai Gólyahír Egyesületnek.

Mórucz Lajosnét, az egyesület elnökét mindenki ismeri a városban, hiszen évtizedeken át védőnőként dolgozott. Eleinte az Alfa Szövetségben is tevékenykedett, de mivel annak módszereivel nem értett egyet, több más aktivistával létrehozták a Gólyahírt. Nyolc év alatt 354 nyílt örökbefogadásban működtek közre, 172 esetben pedig segítettek a válsághelyzet megoldásában, hogy a hozzájuk forduló anya megtarthassa gyermekét. Szolgáltatásuk iránt óriási az érdeklődés, jelenleg közel négyszáz házaspárt tartanak nyilván, aki gyermekre vár.

- Nem az a feladatunk, hogy döntsünk a nehéz helyzetben lévő anya helyett – mondja -, de minden támogatást megadunk neki ahhoz, hogy problémáját a lehető legjobb módon oldja meg.

- A közelmúltban a tinnyei diáklány csecsemőgyilkossága borzolta fel a kedélyeket. Arra is hivatkoztak, hogy több kórháznál van már inkubátor, ahová el lehet helyezni a nem kívánt újszülöttet. Ön szerint miért nem élt ezzel az anya?
- Ha titkolt terhességről van szó, márpedig a legtöbb esetben ez a helyzet, az inkubátor nem jelent megoldást. A tinnyei lány otthon, a fürdőszobában szülte meg a gyermeket, hogyan vitte volna el egy inkubátorig? Felszállt volna vele egy buszra? A krízishelyzetben lévő terhesek senkivel sem merik megosztani a titkukat, és nem találnak kiutat. Az inkubátor csak néhány esetben segít, itt nem tüneti kezelésre, hanem megelőzésre van szükség, de ehhez az kell, hogy az anya időben forduljon valamelyik ezzel foglalkozó civil szervezethez. Még mindig kevesen tudnak a Gólyahír által biztosított lehetőségről, mi ugyanis el tudjuk helyezni az anyát úgy, hogy terhességéről a környezete ne szerezzen tudomást, ne bélyegezzék meg miatta. Sajnos, még a kórházakban is előfordul, hogy elítélik az anyát, mert örökbe akarja adni gyermekét, nem gondolnak arra, hogy döntésének egészen biztosan nyomós oka van. Most éppen azon dolgozunk, hogy a parlament változtassa meg a törvényi szabályozást, ugyanis minden elővigyázatosságunk ellenére előfordul, hogy a gyermekkel kapcsolatos hivatalos leveleket küldenek az anya állandó lakcímére, és ez rendkívül sok bonyodalmat okoz.

- Néhány évvel ezelőtt azzal a kéréssel fordultak a százhalombattai önkormányzathoz, hogy biztosítsanak egy bérlakást az egyesület számára, ahol elhelyezhetik az anyákat. Kérésüket akkor elutasították. Végleg lemondtak erről az elképzelésükről?
- Azt hiszem, ha ekkora ellenállásba ütközünk, nem érdemes erőltetni. Az önkormányzat annak idején helyet biztosított az Erőmű úton, az egyik barakkban, ahol nemsokára hajléktalanokat is elszállásoltak, és olyan kedvezőtlen körülmények alakultak ki, hogy onnan el kellett költöztetnünk az anyákat. Kolozár György segített, a tulajdonában lévő egyik épületben adott egy szobát, csak a fogyasztott villanyért és vízért kell fizetnünk, nagyon hálásak vagyunk érte.

- Mi a lényege a nyílt örökbefogadásnak?
- Mindenki ismer mindenkit. Az anya a családot, ahová kerül a gyermeke, az örökbefogadók a vérszerinti szülőket és a testvéreket. Nem kell attól tartani, hogy ha később derül ki az örökbefogadás, az törést okoz a gyermek életében, hiszen kezdettől fogva ismeri a múltját, megérti, hogy a szülő anyja nem eldobta, hanem az örökbefogadó családra bízta a nevelését, abban a tudatban, hogy ez a döntés kedvező számára.

- Ha az anya eleinte örökbe szeretné adni születendő gyermekét, de később meggondolja magát, ez okoz valamilyen problémát?
- Nem, ugyanis számunkra az a fontos, hogy a szülőanya felelős döntést hozzon. Ha úgy dönt, hogy örökbe adja a gyermeket, akkor abban segítünk, de ha másképpen határoz, ha kedvezően alakulnak a körülményei, és mégis megtarthatja a gyermeket, akkor ahhoz nyújtunk támogatást. Az a legfontosabb, hogy a gyermek sorsa rendeződjön.

Az egyesület jól szervezett országos hálózattal rendelkezik. Minden megyében van olyan munkatársuk, aki mobiltelefonon egész nap elérhető, emellett reggel hat és este tíz óra között működik az úgynevezett krízisvonal, a 06-80-203-923-as, ingyenesen hívható szám, ahonnan a hívásokat az illetékes megyei „gólyahírnökhöz” irányítják tovább, így a válsághelyzetben lévő, kétségbeesett anyák azonnal kapcsolatba léphetnek azzal a szakemberrel, aki a továbbiakban segítségükre lesz.

A Gólyahír több alkalommal részesült már országos kitüntetésben. A helyi elismerés várat magára. Talán már nem sokáig.Felhivások
2020-03-18 -
Változtatás nélkül adjuk közre a Százhalom Egészségügyi Központ honlapján megjelent koronavírussal kapcsolatos felhívást, amelyben az intézmény gyermekorvosai kérik a lakosság együttműködését.
AKTUÁLIS
2020-04-06 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán május 5-én, kedden – tájékoztatott a Polgármesteri Hivatal. A pontos helyszínek és időpontok az alábbiakban olvashatóak.
2020-03-17 - A járványveszély miatt törölte a március 21-re meghirdetett vízvilágnapi önkéntes takarítást a százhalombattai Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat.
2020-03-12 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombatta dunafüredi részén április 8-án 8 és 18 óra között – tájékoztatott az ELMŰ. Amennyiben a munkálatok előbb befejeződnek, előzetes értesítés nélkül visszakapcsolják az áramot.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Ne tegyük ki a zöldhulladékot!
2020-04-09
Erre kéri a kertes városrészekben lakókat a SZÁKOM Kft. Százhalombattán.

Gyilkossággal végződő testvéri viszály
2020-04-09
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója távmeghallgatás útján megtartott ülésén 2020. április 8-án három hónappal meghosszabbította annak a férfinak a letartóztatását, akit a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntettével gyanúsít.

Segít tájékozódni a NAV
2020-04-08
A legfontosabb, járványhelyzetben alkalmazandó adózási szabályokról tájékoztat a "Segítség rendkívüli helyzetben (COVID-19)" rovat "Gyakori kérdések és válaszok" gyűjteménye a NAV honlapján.

Bővült a lelki segélyszolgálat
2020-04-08
Bogdán Bence tanácsadó, szakpszichológus mellett a Sérültekért Alapítvány Támogató Szolgálata is biztosít segítséget annak, aki lelki problémával küzd ebben a mindenki számára megterhelő időszakban Százhalombattán. Nyírő Lászlóné pszichológiai asszisztens 12 éve dolgozik lelki segélyszolgálatosként, szívesen fogadja a hívásokat. 

Súlyos baleset a 6-oson
2020-04-08
Két személygépkocsi ütközött össze kedden délután a 6-os főút 45-ös kilométerénél, Ercsi közelében. Az ütközés következtében az egyik autó kigyulladt, a roncsokba egy-egy ember beszorult, az összetört autók forgalmi akadályt okoztak.

Nőnek a város terhei
2020-04-07
A rendkívüli helyzettel kapcsolatos aktualitásokról tartott sajtótájékoztatót Vezér Mihály polgármester április 7-én Százhalombattán.

Átadták a MOL adományát
2020-04-07
Több mint egymillió forint értékben adományozott kézmosó, illetve felületfertőtlenítő szert a MOL Dunai Finomító a százhalombattai önkormányzatnak. A hivatalos átadásra április 7-én került sor a Polgármesteri Hivatalban.

Jubileumi prezentáció
2020-04-06
Szülők, gyerekek és óvónők közösen készítettek digitális megemlékezést a várossá nyilvánítás ötvenedik évfordulójára Százhalombattán.A prezentációt itt lehet megtekinteni! 

Csökkent a postai nyitvatartás
2020-04-06
A járványveszély és a forgalom visszaesése miatt csökkentett nyitva tartással állnak az ügyfelek rendelkezésére az ország postahivatalai április 1-jétől. Hétköznap egységesen délután hatig vannak nyitva, hétvégén pedig megyeszékhelyenként csak egy-egy, a fővárosban pedig három hivatal fogadja az ügyfeleket. Százhalombattán ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a főtéri postahivatal nyitva tartási ideje egy órával csökkent, a TESCO- posta pedig az eddigiekkel ellentétben nem tart nyitva hétvégén. A rendkívüli intézkedéseket a járványveszély és a kevesebb forgalom mellett az is indokolta, hogy be kell osztani a rendelkezésre álló munkaerőt – mondta el Panulin Ildikó, a Magyar Posta Zrt.

Szeretőjét szurkálta halálra a gödöllői nő
2020-04-06
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója távmeghallgatás útján megtartott ülésén 2020. április 3-án elrendelte annak a nőnek a letartóztatását, akit a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntettével gyanúsít.

A teljes nyugdíját elrabolta ismerősétől a gyanúsított
2020-04-06
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. április 5-én távmeghallgatás útján megtartott ülésén elrendelte annak a gyanúsítottnak a meghallgatását, aki ellen a Monori Rendőrkapitányság rablás bűntette miatt folytat nyomozást.

Útfelújítás és lezárás vasárnaptól
2020-04-03
Felújítás miatt lezárják a Barátság utca Vasút utca és Ilonka utca közötti szakaszát Százhalombattán április 5-től – tájékoztatott a Polgármesteri Hivatal. A munkálatok – az időjárástól függően – előreláthatóan egy hónapig tartanak.

Önkéntes lelkisegély-szolgálatot indított a százhalombattai pszichológus
2020-04-03
Önkéntes lelkisegély-szolgálatot ajánlott fel a városlakók számára Bogdán Bence tanácsadó szakpszichológus Százhalombattán. Célja, hogy hozzáértő támogatást kapjanak, akik nehezebben viselik a bezártság és a bizonytalanság miatti feszültséget.

Az élet megy tovább - Új ultrahangos készülék a rendelőben
2020-04-03
Már üzemel az új, csúcstechnológiás genetikai ultrahang-berendezés a Százhalom Egészségügyi Központban március végétől.

Elmaradnak a közgyűlések, online ügyintézés a társasházaknál
2020-04-02
Bár a társasházi törvény szerint május 31-ig mindenhol el kell fogadni az előző év gazdasági beszámolóját és az aktuális tervet, de mivel a dokumentumokról nem lehet írásban szavazni, erre csak a járványveszély után kerülhet sor, amikor majd össze lehet hívni a közgyűléseket – emlékeztett Fazekas Csaba, a Társasházak Érdekvédelmi Egyesületének elnöke. 

Elkezdődött a védőmaszkok kiszállítása
2020-04-02
Elkezdődött a védőmaszkok kiszállítása a lakosság részére Százhalombattán a mai napon. Először a lakótelepiek kapnak három-három többször használható, fertőtleníthető maszkot és egyszerű használati utasítást a postaládájukba – mondta el Vezér Mihály polgármester.

Ne tegyük ki a zöldhulladékot!
2020-04-02
Erre kéri a városlakókat a SZÁKOM Nonprofit Kft. Százhalombattán. Amint arról korábban már hírt adtunk, átmenetileg nem működteti az önkormányzat a zöldjáratot. A kommunális szolgáltatónak ugyanis – mint a legtöbb cégnek – tartalékolnia kell az erőforrásait, hogy minél tovább el tudja látni a legfontosabb közszolgáltatásokat.

Kihasználták, majd holttestét az erdőbe rejtették az áldozatnak
2020-04-02
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. március 31-én megtartott két ülésén meghosszabbította annak a férfinak és annak a nőnek a letartóztatását, akiket harmadik társukkal együtt nyereségvágyból, védekezésre korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével gyanúsít a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság és akik 2019. október 2-a óta vannak letartóztatásban.

Látványtervek a piacról
2020-04-02
Olvasóink kérésére látványterveket kaptunk az üzemeltető SZÁKOM Kft-től a tervezett piacfelújításhoz.

Kiszámolhatjuk a törlesztési moratórium hatását
2020-04-02
A Bank360.hu készítette el az első kalkulátort, amivel néhány másodperc alatt kiderül, hogy mennyivel nyúlik meg a futamidő és mennyivel változik a hitelünk visszafizetendő összege a moratórium miatt.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.