2019. szeptember 18. - Diána napja
Kedd
Min:15°
Max:15°
Szerda
Min:9°
Max:17°
Csütörtök
Min:6°
Max:16°
Péntek
Min:5°
Max:16°
Szombat
Min:7°
Max:18°
Állatorvosi rovat
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.
A nem kívánt szaporulat megelőzése
2008-01-29 -

A nem tenyésztési céllal tartott kutyák, macskák ivari működése sok problémát okozhat a tulajdonosoknak.
Egy szuka kutya a nemi érettséget általában 9-10 (6-24) hónaposan éri el az első tüzelése alkalmával, amely kisebb testű fajtákban rendszerint korábban, nagyobb termetűekben később jelentkezik. Tenyészéretté (szaporításra alkalmassá) azonban csak a második vagy harmadik tüzelésével (14-20 hónaposan) és a fajtára jellemző testtömeg elérésével válik. A kan kutya 7-10 hónaposan lesz ivarérett, kb.12 hónaposan pedig tenyészérett.

A kutya jellegzetesen évente kétszer ivarzó állat (kivéve pl. a Basenji, amely csak egyszer), általában szezonális jelleggel. A legtöbb kutyafajta február-március, illetve augusztus-október hónapban tüzel. Ivari ciklusa négy szakaszra: egy 9 (3-17) napos előivarzásra (prooestrus), 8 (3-21) napos ivarzásra (oesrus), kb. 2 hónapos sárgatestfázisra (dioestrus), s ezt követő 4,5 hónapos nyugalmi periódusra (anoestrus) osztható. A prooestrus alatt a péra megduzzad, a hüvelyből véres ivarzási nyálka ürül, amelyet a köznyelv „tüzelésnek” nevez. A tüzelés azonban magába foglalja a „vérzést” követő oestrust is, ami lényegében a tényleges ivarzás (párosodási hajlam) ideje. A két hónapos sárgatestfázis a vehemépítés vagy az álvemhesség kialakulásának időszaka.

A nőstény macska 6-9 (5-12) hónaposan lesz ivarérett fajtától, évszaktól egyéb környezeti hatásoktól függően (perzsák csak egy éves kor után, de a késő őszi kiscicák már tavasszal, 3-5 hónaposan). A macska szezonálisan polioestrusos állat, tehát a nappalok hosszabbodásával a tél végétől 2-3 hetente ivarzik egészen őszig (lakásban az állandó megvilágítás hatására akár egész évben). A 6 napig tartó ivarzásra utal a macskák jellegzetes nyávogása, gyakori hempergése, dörgölőzése vagy a tipikus hasaló, hátsó lábbal taposó, farok-félrecsapó testtartása.
A 10 (8-12) hónaposan ivarérő kandúrok vizelete jellegzetesen büdössé válik, emellett jelölgetnek, az udvarló kandúrok elvándorolnak, lesoványodnak, s harci sebekkel-tályogokkal térhetnek haza.

Mindenképpen érdemes tehát megelőzni az állataink ivarzását vagy a vemhesség létrejöttét, hiszen így elkerülhető a nem kívánt szaporulat vagy a zavaró ivarzási magatartás, mint a szukák nyugtalansága, véres hüvelyfolyása, esetleg az álvemhesség kialakulása, a nőstény macskák szűnni nem akaró nyávogása vagy az udvarló kandúrok viselkedése.

Erre több lehetőség is kínálkozik. Egyrészt megelőzhetjük a szaporulatot az ivarzó állatok elkülönítésével, ami az állatok leleményességéből adódóan sokszor nehézségekbe ütközik. Meg lehet próbálni kutyáknak gyártott szagtalanító tabletta adását is, mely az ivarzó szuka kanokat vonzó szagát nagymértékben csökkenti. Ezek ugyan természetes módszerek, de nem teljesen megbízhatók.

Biztosabb módszer a hormonális gyógyszerek alkalmazása. Két típusuk létezik: az egyik a progeszteron-származékokat tartalmazó fogamzásgátló injekciók vagy tabletták, melyeket ivarzás megelőzésére, elnyomására vagy álvemhesség, méhvérzések kezelésre használnak; a másik egy ösztrogén készítmény, mely a megtermékenyítés után az embrió beágyazódását akadályozza meg a méhnyálkahártyába. A progeszteron-származékok használatát még az anoestrusban, a várható tüzelés előtt vagy a prooestrus, a vérzés jelentkezésének első 2-3 napjáig kell megkezdeni. A depó-progeszteron injekciók 3-6 havonta történő adásával a ciklus felfüggeszthető, és a kezdeti tüzelés is elnyomható. A progeszteron tartalmú tablettákat naponta kell adagolni szájon át az ivarzás megelőzésére macskáknál 4 hónapig, kutyáknál max. 40 napig, de félévente csak egyszer; az ivarzás megszakítására macskánál 3 napig, kutyánál 1-2 hétig testtömegtől függő adagban. Fogamzásgátlás csak egészséges állaton végezhető, az első ivarzás előtt, vemhes, illetve különböző endokrin (pl. cukorbetegség) és szaporodó szervrendszeri rendellenesség esetén ellenjavallt. E hormonkészítmények alkalmazásakor mellékhatások is felléphetnek, mint az injektálás helyén a bőr elszíneződése, kihullása, fokozott étvágy, elhízás, esetleg méhgyulladás vagy emlődaganat kialakulása, illetve a kezelés ellenére jelentkező tüzelés.

Biztos és végleges megoldást jelent az ivartalanítás. Ezt éhgyomorra, teljes altatásban végzik hím állatoknál a herék, nőstényeknél a petefészkek (esetenként a méhvel együtt történő) eltávolításával. A műtétet egészséges állaton bármikor (akár a pubertás előtt is) el lehet végezni, de kutyáknál érdemes a nyugalmi időszakban, amikor a nemi szervek kevésbé vérbők és duzzadtak. Előnye, hogy az állandó ivarzás és a vemhesség problémája mindörökre megszűnik és a megfigyelések szerint csökken a nemi szervi és az emlő elváltozások, daganatok kialakulásának esélye. Az esetek egy kis részében jelentkezhet elhízás vagy főként a méh eltávolításakor vizeletürítési probléma, melyet megfelelő táplálással illetve hormontablettával el lehet kerülni.

Összehasonlítva a védekezési lehetőségeket a kutya- és macskapopuláció létszámának csökkentésére talán a legegyszerűbb, legcélravezetőbb és leghumánusabb módszer az ivartalanítás.

Az állataink egészségvédelme érdekében szükségesnek tartjuk ivarzásuknak vagy vemhességüknek megelőzését, hiszen ha minden egyed csak egyszer ellik életében, az is az állatlétszám beláthatatlan megugrásához vezet, illetve ivari viselkedésük zavaró és az állatra nézve veszélyes lehet (elkóborlás, verekedés, betegségek…) .


További híreink
Regionális hírek
Programajánlók
Választási hírek
Felhívások
Választás
2019-09-10 -
Tisztelt Jelöltek és Jelölő Szervezetek!
A Százhalombattai Hírtükör közéleti lap minden hivatalosan nyilvántartásba vett önkormányzati képviselő-jelöltnek és jelölő szervezetnek lehetővé teszi, hogy részletes választási programját nyilvánosságra hozza a Hírtükör Online-on (www.hirtukor.hu).
Választás
2019-08-02 -
A Százhalombattai Hírtükör Százhalombatta Város független közéleti lapja, amelynek elsődleges feladata a helyi lakosság széleskörű, pártatlan tájékoztatása.
A Százhalombattai Hírtükör szerkesztősége kiemelten fontos feladatnak tartja az országos, az európai parlamenti és a helyhatósági választások során az objektív, kiegyensúlyozott és kellően informatív sajtószolgálatot a választások eredményes, sikeres lebonyolítása érdekében.
AKTUÁLIS
2019-09-11 -
2019-09-05 -
2019-08-22 - A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt áramszünet lesz Százhalombattán augusztus 29-én, szeptember 2-án és 3-án – tájékoztatott az ELMŰ.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Remek rajt
2019-09-17
Győzelemmel kezdte az idényt a Százhalombattai VUK SE U14-es labdarúgócsapata a Pest megyei bajnokságban. 5:1 arányban nyert az Érd II. együttese ellen az óvárosi pályán szeptember 14-én.

Kiütéses győzelem
2019-09-16
19:0 arányban nyert a Százhalombattai VUK SE U16-os labdarúgócsapata a Bugyi ellen a Pest megyei II. osztályú bajnokság 2. fordulójában szeptember 15-én hazai pályán.

Lehengerlő szereplés a modellvitorlás OB-n
2019-09-16
A dobogó mindhárom fokát százhalombattai versenyzők foglalták el a szeptember 14-15-i modellvitorlás országos bajnokságon F5-E hajóosztályban Ölbőn. Forrai Csaba első, Garay György második, Forró Krisztián pedig harmadik helyezést ért el.

Terepkirálynő
2019-09-16
Hétről hétre dobogós helyezésekkel tér haza a versenyekről Szabó Csabáné Kovács Erika, a SZVISE atlétikaszakosztályának egyik legeredményesebb versenyzője – tájékoztatott Szabó Csilla, szakosztályvezető.

Átadták a Gesztenyés utat
2019-09-16
Megindult a forgalom a Gesztenyés út Vörösmarty és Madách utca közötti felújított szakaszán, Százhalombattán szeptember 16-án. A 200 millió forintos beruházást Vezér Mihály polgármester adta át.

Hajléktalan férfi próbálta meg kirabolni a fiatal nőt Szigethalmon
2019-09-16
A Budakörnyéki Járásbírtóság nyomozási bírója 2019. szeptember 13-án elrendelte annak a hajléktalan férfinak a letartóztatását, akit rablás bűntettének kísérletével gyanúsít a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság.

Elrendelték a letartóztatást lopás gyanúja miatt
2019-09-16
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte S.

Stádium-tábor Szikszón
2019-09-13
Százhalombattai diákok és pedagógusok is részt vettek azon a háromnapos diákkonferencián, amelyet a Gróf Széchenyi Család Alapítvány, valamint a Stádium Társadalmi és Kulturális Hírlap szervezett a Kárpát-medencei magyar középiskolásoknak augusztus végén Szikszón.

Fegyházbüntetésre ítélte a Törvényszék a kannabisz termesztőket
2019-09-12
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. szeptember 11-én megtartott nyilvános tárgyalásán ítéletet hirdetett azoknak a vádlottaknak az ügyében, akiket a Pest Megyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével vádolt.

Állami támogatással újul meg a Duna utca
2019-09-12
Harminc millió forint vissza nem térítendő állami támogatással újítja fel a Duna utcát a százhalombattai önkormányzat – jelentette be Vezér Mihály polgármester és Török Sándor, a településrész képviselője. 

Együtt a keresztény gyülekezetek
2019-09-12
Negyedik alkalommal tartottak közös Ökumenikus Családi Napot a százhalombattai keresztény gyülekezetek szeptember 7-én a Kőrösi Csoma Sándor iskolában.

Üzemel az új röntgengép
2019-09-11
Csúcstechnológiás, digitális géppel, új helyen üzemel a röntgenszakellátás a Százhalom Egészségügyi Központban szeptember 9-étől.

Járdarekonstrukció és parkfelújítás - Szebb, szellősebb, komfortosabb
2019-09-11
Befejeződött az Ifjúság úti járdák és zöldfelületek rekonstrukciója, az Ady Endre utcai pihenő parkosítása, és elkészült a mini sportpark a Pannónia utcában Százhalombattán.

Folyamatos a biztonságos átjárás az ipari parkba
2019-09-11
Továbbra is biztosított a gyalogos és kerékpáros átkelés az ipari parkba az elkészült aluljárón keresztül Százhalombattán – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester.

Újdonságok a könyvtárban
2019-09-11
Andy Baron: Kárhozottak városa - Budapest 2038 Péterfy Gergely-Péterfi Novák Éva: A panda ölelése Joanna Goodman: Elveszett lelkek otthona Medgyes Péter-Varga Koritár Pál: Diplomaták mesélik Fodor Ákos: Zene-idő Marnia Robinson: Cupido mérgezett nyila – A megszokástól a harmóniáig a szexuális kapcsolatokban Lackfi János: Kincskereső kisködmön - Móra Ferenc regénye újragombolva Sárvári Töttős Györgyi: Szuperhős szakszervíz Bojti Anna: Éjszaka az állatkertben Rachel Reée Russsell: Egy Zizi naplója 11. - Egy nem túl barátságos ellenfél meséiHamvas Béla Városi Könyvtár, Százhalombatta, www.hbvk.hu.

A Román Diaszpóra Napja
2019-09-11
Közel tíz éve rendezi meg a százhalombattai Román Nemzetiségi Önkormányzat a Román Diaszpóra Napját. Idén augusztus 31-én tartották az összejövetelt.

Kettlebell - Négy arany, egy ezüst
2019-09-09
A SZVISE öt versenyzője képviselte városunkat a World Kettlebell Sport Federation által szervezett nyílt magyar bajnokságon szeptember 7-én, Cegléden.

Fő a biztonság
2019-09-09
Megújult és a korábbinál biztonságosabb környezet várta a gyerekeket az új nevelési évben a százhalombattai Pitypangos Óvodában. 

Baltával okozott sérüléseket,elítélte a bíróság
2019-09-09
A Budapest Környéki Törvényszék 2019. szeptember 6-án nyilvános tárgyaláson hirdetett ítéletet annak a férfinak az ügyében, aki egy baltával okozott sérüléseket barátja rokonának.

0:9-et játszott az U16
2019-09-09
Győzelemmel kezdte az idényt a VUK SE U16-os labdarúgócsapata a Pest megyei II. osztályú bajnokságban. A szeptember 7-én Hernádon megrendezett mérkőzésen az Újhartyán együttese ellen 9:0 arányban diadalmaskodtak a battai fiatalok.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.