2024. június 18. - Arnold, Levente napja
Kedd
Min:18°
Max:30°
Szerda
Min:19°
Max:32°
Csütörtök
Min:21°
Max:29°
Péntek
Min:18°
Max:32°
Szombat
Min:20°
Max:27°
Állatorvosi rovat
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.
A nem kívánt szaporulat megelőzése
2008-01-29 -

A nem tenyésztési céllal tartott kutyák, macskák ivari működése sok problémát okozhat a tulajdonosoknak.
Egy szuka kutya a nemi érettséget általában 9-10 (6-24) hónaposan éri el az első tüzelése alkalmával, amely kisebb testű fajtákban rendszerint korábban, nagyobb termetűekben később jelentkezik. Tenyészéretté (szaporításra alkalmassá) azonban csak a második vagy harmadik tüzelésével (14-20 hónaposan) és a fajtára jellemző testtömeg elérésével válik. A kan kutya 7-10 hónaposan lesz ivarérett, kb.12 hónaposan pedig tenyészérett.

A kutya jellegzetesen évente kétszer ivarzó állat (kivéve pl. a Basenji, amely csak egyszer), általában szezonális jelleggel. A legtöbb kutyafajta február-március, illetve augusztus-október hónapban tüzel. Ivari ciklusa négy szakaszra: egy 9 (3-17) napos előivarzásra (prooestrus), 8 (3-21) napos ivarzásra (oesrus), kb. 2 hónapos sárgatestfázisra (dioestrus), s ezt követő 4,5 hónapos nyugalmi periódusra (anoestrus) osztható. A prooestrus alatt a péra megduzzad, a hüvelyből véres ivarzási nyálka ürül, amelyet a köznyelv „tüzelésnek” nevez. A tüzelés azonban magába foglalja a „vérzést” követő oestrust is, ami lényegében a tényleges ivarzás (párosodási hajlam) ideje. A két hónapos sárgatestfázis a vehemépítés vagy az álvemhesség kialakulásának időszaka.

A nőstény macska 6-9 (5-12) hónaposan lesz ivarérett fajtától, évszaktól egyéb környezeti hatásoktól függően (perzsák csak egy éves kor után, de a késő őszi kiscicák már tavasszal, 3-5 hónaposan). A macska szezonálisan polioestrusos állat, tehát a nappalok hosszabbodásával a tél végétől 2-3 hetente ivarzik egészen őszig (lakásban az állandó megvilágítás hatására akár egész évben). A 6 napig tartó ivarzásra utal a macskák jellegzetes nyávogása, gyakori hempergése, dörgölőzése vagy a tipikus hasaló, hátsó lábbal taposó, farok-félrecsapó testtartása.
A 10 (8-12) hónaposan ivarérő kandúrok vizelete jellegzetesen büdössé válik, emellett jelölgetnek, az udvarló kandúrok elvándorolnak, lesoványodnak, s harci sebekkel-tályogokkal térhetnek haza.

Mindenképpen érdemes tehát megelőzni az állataink ivarzását vagy a vemhesség létrejöttét, hiszen így elkerülhető a nem kívánt szaporulat vagy a zavaró ivarzási magatartás, mint a szukák nyugtalansága, véres hüvelyfolyása, esetleg az álvemhesség kialakulása, a nőstény macskák szűnni nem akaró nyávogása vagy az udvarló kandúrok viselkedése.

Erre több lehetőség is kínálkozik. Egyrészt megelőzhetjük a szaporulatot az ivarzó állatok elkülönítésével, ami az állatok leleményességéből adódóan sokszor nehézségekbe ütközik. Meg lehet próbálni kutyáknak gyártott szagtalanító tabletta adását is, mely az ivarzó szuka kanokat vonzó szagát nagymértékben csökkenti. Ezek ugyan természetes módszerek, de nem teljesen megbízhatók.

Biztosabb módszer a hormonális gyógyszerek alkalmazása. Két típusuk létezik: az egyik a progeszteron-származékokat tartalmazó fogamzásgátló injekciók vagy tabletták, melyeket ivarzás megelőzésére, elnyomására vagy álvemhesség, méhvérzések kezelésre használnak; a másik egy ösztrogén készítmény, mely a megtermékenyítés után az embrió beágyazódását akadályozza meg a méhnyálkahártyába. A progeszteron-származékok használatát még az anoestrusban, a várható tüzelés előtt vagy a prooestrus, a vérzés jelentkezésének első 2-3 napjáig kell megkezdeni. A depó-progeszteron injekciók 3-6 havonta történő adásával a ciklus felfüggeszthető, és a kezdeti tüzelés is elnyomható. A progeszteron tartalmú tablettákat naponta kell adagolni szájon át az ivarzás megelőzésére macskáknál 4 hónapig, kutyáknál max. 40 napig, de félévente csak egyszer; az ivarzás megszakítására macskánál 3 napig, kutyánál 1-2 hétig testtömegtől függő adagban. Fogamzásgátlás csak egészséges állaton végezhető, az első ivarzás előtt, vemhes, illetve különböző endokrin (pl. cukorbetegség) és szaporodó szervrendszeri rendellenesség esetén ellenjavallt. E hormonkészítmények alkalmazásakor mellékhatások is felléphetnek, mint az injektálás helyén a bőr elszíneződése, kihullása, fokozott étvágy, elhízás, esetleg méhgyulladás vagy emlődaganat kialakulása, illetve a kezelés ellenére jelentkező tüzelés.

Biztos és végleges megoldást jelent az ivartalanítás. Ezt éhgyomorra, teljes altatásban végzik hím állatoknál a herék, nőstényeknél a petefészkek (esetenként a méhvel együtt történő) eltávolításával. A műtétet egészséges állaton bármikor (akár a pubertás előtt is) el lehet végezni, de kutyáknál érdemes a nyugalmi időszakban, amikor a nemi szervek kevésbé vérbők és duzzadtak. Előnye, hogy az állandó ivarzás és a vemhesség problémája mindörökre megszűnik és a megfigyelések szerint csökken a nemi szervi és az emlő elváltozások, daganatok kialakulásának esélye. Az esetek egy kis részében jelentkezhet elhízás vagy főként a méh eltávolításakor vizeletürítési probléma, melyet megfelelő táplálással illetve hormontablettával el lehet kerülni.

Összehasonlítva a védekezési lehetőségeket a kutya- és macskapopuláció létszámának csökkentésére talán a legegyszerűbb, legcélravezetőbb és leghumánusabb módszer az ivartalanítás.

Az állataink egészségvédelme érdekében szükségesnek tartjuk ivarzásuknak vagy vemhességüknek megelőzését, hiszen ha minden egyed csak egyszer ellik életében, az is az állatlétszám beláthatatlan megugrásához vezet, illetve ivari viselkedésük zavaró és az állatra nézve veszélyes lehet (elkóborlás, verekedés, betegségek…) .


AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
Modernkori történetek - Közel 50 interjú egy kötetben
2024-06-15
A 95. Ünnepi Könyvhétre jelent meg Fazekas István "Beszélgetés a mi időnkről" című interjúkötete az Üveghegy Kiadó gondozásában, Százhalombatta Város Önkormányzatának támogatásával. A szerzővel könyvbemutató keretében Véghelyi Balázs kiadóvezető beszélgetett a Hamvas Béla Városi Könyvtárban. Az est díszvendége Balogh Júlia szerkesztő, rendező, Csoóri Sándor özvegye és hagyatékának gondozója volt.

Aranyszívek
2024-06-15
A Sérültekért Alapítvány a hagyományos Aranyszív Ünnepen mondott köszönetet támogatóinak, segítőinek, illetve idén is átadták az Aranyszív Díjat, amelyet olyan személyek kaphatnak, akik sokat tesznek a sérült emberek társadalmi integrációjáért. Külön elismerést vehetett át több foglalkoztatott fiatal, illetve egy alapítványi munkatárs, továbbá támogatók átadták az alapítvány számára gyűjtött adományokat.

Egészségnap az eredmények tükrében
2024-06-14
Ahogy korábban megírtuk, szinte a teljes létszámot kihasználva, mintegy 180 páciens regisztrált az Önkormányzat és a Százhalom Egészségügyi Központ által szervezett második, ingyenes májusi egészségügyi szűrőnapra. Vezér Mihály polgármester közösségi oldalán tájékoztatott az eredményről.

Squash Országos Bajnokság Százhalombattán
2024-06-13
A junior OB után a Százhalombattán az Omega Sportcentrum adott otthont a Magyar Squash (fallabda) Szövetség XXXVI. Felnőtt Egyéni Országos Bajnokságnak június 8-9-én.

A könyv ünnepe
2024-06-11
Csodás napot töltöttünk együtt a Battai Könyvünnep alkalmából június 7-én. Köszönjük! A könyveket, a történeteket, a meséket ünnepeltük, a közös élményt, ami összehoz bennünket – kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az időjárással is megküzdöttek
2024-06-10
A tervezett teljesítési időn belül futott a célba Nagy Orsolya és Hajduné Bukó Judit a SZVISE színeiben, a BSI ALDI Női Futógála 10 km-es távján.

Egyértelmű megerősítés - Helyi Önkormányzati Választások 2024
2024-06-10
Vezér Mihályt, az ÉSZKE színeiben induló jelenlegi polgármestert 6798 választópolgár erősítette meg szavazatával, hogy a 2024-2029 ciklusban is vezesse a várost – a Nemzeti Választási Iroda nem jogerős adatai alapján.

Könyvből soha nem elég - Felajánlás a Családsegítőnek
2024-06-08
Széles műfajpalettát felölelő könyvcsomagokat adott át a Városi Családsegítő és Gondozási Központnak, illetve az ott működő nyugdíjas klub javára az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület tagjai.

Megcsonkított ország
2024-06-07
104 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én írták alá a trianoni békediktátumot, ami nyomán Magyarország elvesztette területének és lakosságának mintegy kétharmadát, továbbá súlyos csapást mért a gazdaságra a természeti kincsek nagy részének szomszédos országokhoz kerülésével.

Megújult az 1-es iskola udvara
2024-06-06
A 26 millió forintos önkormányzati támogatással megvalósult beruházás keretében műfüves borítást helyeztek le, új eszközöket szereztek be és telepítettek, valamint felújították az atlétikai pályákat.

Tavaszi nagyüzem a teniszezőknél
2024-06-06
Számos érmet szerezett a VUK SE Teniszszakosztálya a tavaszi hazai és országos rendezésű versenyeken – tájékozatott Dénes Tibor vezetőedző.

Értékteremtő fiatalok
2024-06-06
A Városi Gyermeknapon adták át a Barátság Kulturális Központ által alapított Janikovszky Éva Művészeti Díjakat az amatőr művészeti tevékenységet folytató gyerekeknek.

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM - SZEKRÉNYMESE
2024-06-06
Egyszer volt, hol nem volt, volt két szekrény, akik még az elmúlt században láttak napvilágot. 

Jani Bácsi!
2024-06-06
Emlékszem, amikor a jelenlegi otthonunkba költöztünk, egy Erkel körúti lakásba, Jani Bácsi volt az első lakó, aki érdeklődve tekintett ki a lépcsőházba, majd gyorsan be is mutatkozott. 

Három érem a modellvitorlás kupán
2024-06-06
Egy ezüst- és két bronzérmet nyert a Dunamenti Energia Modellező Klub a május 31. és június 2. között rendezett Kanizsa Kupán – tájékoztatott Kunvári Sándor az egyesületi tagja.

Alapkőletétel - Új otthon épül az időseknek
2024-06-04
A legmodernebb körülményeket biztosítja majd az a gondozóház, amelyet az egykori Százszorszép Óvoda épületéből, bővítéssel alakítanak ki. Az önkormányzati beruházásban megvalósuló intézmény alapkövét június 4-én tették le.

Eskütétel
2024-06-04
Vezér Mihály polgármester előtt, június 3-án letették esküjüket a szavazatszámláló bizottságok szervezetek által megbízott tagjai, akik a június 9-i helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és az európai parlamenti választások lebonyolításában vesznek részt. Százhalombatta 8 egyéni választókerületében mindenhol 2-2 szavazókörben lehet leadni a voksokat 6 és 19 óra között. A 16 szavazatszámláló bizottság hatóságnak, tagjai pedig hivatalos személynek minősülnek.

Megújult körülmények között folytatódhat a gyermekek fejlesztése
2024-06-03
Önkormányzati támogatásból újították fel a Szülők Fóruma Egyesület Kodály Zoltán sétányon található központi helyiségét.

Útlezárás
2024-06-03
A Polgármesteri Hivatal Műszaki Iroda tájékoztatása szerint a Csokonai utca 11-12. között az úttest teljes szélességében forgalomlassító küszöb építése történik, ezért a Csokonai utca 2024. június 3. és június 5. között mindkét irányból zsákutca lesz.

Űrutazás és az emberiség
2024-06-03
A fenti címmel tartott – beszélgetés keretében – lebilincselő előadást Farkas Bertalan, nyugalmazott dandártábornok vadászpilóta, az első magyar űrhajós a BKK színháztermében május 29-én. Meglepetés vendégként St. Martin köszöntötte zenéjével az űrhajóst és a megjelenteket.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.