2020. február 24. - Mátyás napja
Hétfő
Min:6°
Max:10°
Kedd
Min:4°
Max:14°
Szerda
Min:5°
Max:8°
Csütörtök
Min:1°
Max:6°
Péntek
Min:3°
Max:9°
Állatorvosi rovat
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.
A nem kívánt szaporulat megelőzése
2008-01-29 -

A nem tenyésztési céllal tartott kutyák, macskák ivari működése sok problémát okozhat a tulajdonosoknak.
Egy szuka kutya a nemi érettséget általában 9-10 (6-24) hónaposan éri el az első tüzelése alkalmával, amely kisebb testű fajtákban rendszerint korábban, nagyobb termetűekben később jelentkezik. Tenyészéretté (szaporításra alkalmassá) azonban csak a második vagy harmadik tüzelésével (14-20 hónaposan) és a fajtára jellemző testtömeg elérésével válik. A kan kutya 7-10 hónaposan lesz ivarérett, kb.12 hónaposan pedig tenyészérett.

A kutya jellegzetesen évente kétszer ivarzó állat (kivéve pl. a Basenji, amely csak egyszer), általában szezonális jelleggel. A legtöbb kutyafajta február-március, illetve augusztus-október hónapban tüzel. Ivari ciklusa négy szakaszra: egy 9 (3-17) napos előivarzásra (prooestrus), 8 (3-21) napos ivarzásra (oesrus), kb. 2 hónapos sárgatestfázisra (dioestrus), s ezt követő 4,5 hónapos nyugalmi periódusra (anoestrus) osztható. A prooestrus alatt a péra megduzzad, a hüvelyből véres ivarzási nyálka ürül, amelyet a köznyelv „tüzelésnek” nevez. A tüzelés azonban magába foglalja a „vérzést” követő oestrust is, ami lényegében a tényleges ivarzás (párosodási hajlam) ideje. A két hónapos sárgatestfázis a vehemépítés vagy az álvemhesség kialakulásának időszaka.

A nőstény macska 6-9 (5-12) hónaposan lesz ivarérett fajtától, évszaktól egyéb környezeti hatásoktól függően (perzsák csak egy éves kor után, de a késő őszi kiscicák már tavasszal, 3-5 hónaposan). A macska szezonálisan polioestrusos állat, tehát a nappalok hosszabbodásával a tél végétől 2-3 hetente ivarzik egészen őszig (lakásban az állandó megvilágítás hatására akár egész évben). A 6 napig tartó ivarzásra utal a macskák jellegzetes nyávogása, gyakori hempergése, dörgölőzése vagy a tipikus hasaló, hátsó lábbal taposó, farok-félrecsapó testtartása.
A 10 (8-12) hónaposan ivarérő kandúrok vizelete jellegzetesen büdössé válik, emellett jelölgetnek, az udvarló kandúrok elvándorolnak, lesoványodnak, s harci sebekkel-tályogokkal térhetnek haza.

Mindenképpen érdemes tehát megelőzni az állataink ivarzását vagy a vemhesség létrejöttét, hiszen így elkerülhető a nem kívánt szaporulat vagy a zavaró ivarzási magatartás, mint a szukák nyugtalansága, véres hüvelyfolyása, esetleg az álvemhesség kialakulása, a nőstény macskák szűnni nem akaró nyávogása vagy az udvarló kandúrok viselkedése.

Erre több lehetőség is kínálkozik. Egyrészt megelőzhetjük a szaporulatot az ivarzó állatok elkülönítésével, ami az állatok leleményességéből adódóan sokszor nehézségekbe ütközik. Meg lehet próbálni kutyáknak gyártott szagtalanító tabletta adását is, mely az ivarzó szuka kanokat vonzó szagát nagymértékben csökkenti. Ezek ugyan természetes módszerek, de nem teljesen megbízhatók.

Biztosabb módszer a hormonális gyógyszerek alkalmazása. Két típusuk létezik: az egyik a progeszteron-származékokat tartalmazó fogamzásgátló injekciók vagy tabletták, melyeket ivarzás megelőzésére, elnyomására vagy álvemhesség, méhvérzések kezelésre használnak; a másik egy ösztrogén készítmény, mely a megtermékenyítés után az embrió beágyazódását akadályozza meg a méhnyálkahártyába. A progeszteron-származékok használatát még az anoestrusban, a várható tüzelés előtt vagy a prooestrus, a vérzés jelentkezésének első 2-3 napjáig kell megkezdeni. A depó-progeszteron injekciók 3-6 havonta történő adásával a ciklus felfüggeszthető, és a kezdeti tüzelés is elnyomható. A progeszteron tartalmú tablettákat naponta kell adagolni szájon át az ivarzás megelőzésére macskáknál 4 hónapig, kutyáknál max. 40 napig, de félévente csak egyszer; az ivarzás megszakítására macskánál 3 napig, kutyánál 1-2 hétig testtömegtől függő adagban. Fogamzásgátlás csak egészséges állaton végezhető, az első ivarzás előtt, vemhes, illetve különböző endokrin (pl. cukorbetegség) és szaporodó szervrendszeri rendellenesség esetén ellenjavallt. E hormonkészítmények alkalmazásakor mellékhatások is felléphetnek, mint az injektálás helyén a bőr elszíneződése, kihullása, fokozott étvágy, elhízás, esetleg méhgyulladás vagy emlődaganat kialakulása, illetve a kezelés ellenére jelentkező tüzelés.

Biztos és végleges megoldást jelent az ivartalanítás. Ezt éhgyomorra, teljes altatásban végzik hím állatoknál a herék, nőstényeknél a petefészkek (esetenként a méhvel együtt történő) eltávolításával. A műtétet egészséges állaton bármikor (akár a pubertás előtt is) el lehet végezni, de kutyáknál érdemes a nyugalmi időszakban, amikor a nemi szervek kevésbé vérbők és duzzadtak. Előnye, hogy az állandó ivarzás és a vemhesség problémája mindörökre megszűnik és a megfigyelések szerint csökken a nemi szervi és az emlő elváltozások, daganatok kialakulásának esélye. Az esetek egy kis részében jelentkezhet elhízás vagy főként a méh eltávolításakor vizeletürítési probléma, melyet megfelelő táplálással illetve hormontablettával el lehet kerülni.

Összehasonlítva a védekezési lehetőségeket a kutya- és macskapopuláció létszámának csökkentésére talán a legegyszerűbb, legcélravezetőbb és leghumánusabb módszer az ivartalanítás.

Az állataink egészségvédelme érdekében szükségesnek tartjuk ivarzásuknak vagy vemhességüknek megelőzését, hiszen ha minden egyed csak egyszer ellik életében, az is az állatlétszám beláthatatlan megugrásához vezet, illetve ivari viselkedésük zavaró és az állatra nézve veszélyes lehet (elkóborlás, verekedés, betegségek…) .


AKTUÁLIS
2020-02-21 -
2020-02-20 -
2020-01-20 - Idegenvezető és kézművesfoglalkozás-vezető képzést indít a százhalombattai "Matrica" Múzeum februárban. A képzés végén sikeresen levizsgázó hallgatók alkalmi munkalehetőséget kapnak a "Matrica" Múzeumban és a Régészeti Parkban.
LEGFRISSEBB HÍREINK
Trianon 100: Szóljanak a harangok
2020-02-24
A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) országos elnöksége felekezettől függetlenül felkér minden Kárpát-medencei egyházközséget és gyülekezetet, hogy 2020. június 4-én magyar idő szerint 16 óra 30 perckor száz másodpercig szólaltassa meg temploma, imaháza harangját mementóként Trianon százéves évfordulójára.

Zárva lesz a gyerekkönyvtár a versmondó verseny miatt
2020-02-24
Zárva tart a százhalombattai gyermekkönyvtár a városi vers- és prózamondó verseny középdöntői és döntői miatt az alábbi időpontokban.

Lehet szavazni a sajtódíjra
2020-02-21
Idén tizenegyedik alkalommal adja át a Helyi Sajtódíjat a szabad sajtó napja alkalmából a március 15-i városi ünnepség keretében Vezér Mihály polgármester Százhalombattán.  

Rendszeresen elkábították idős áldozatukat, majd kirabolták
2020-02-21
A Ceglédi Járásbíróság 2020. február 20-án nyilvános és folytatólagos tárgyalássorozatot követően hirdetett ítéletet azoknak a vádlottaknak az ügyében, akiket a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására korlátozottan képes személy sérelmére folytatólagosan elkövetett rablás bűntettével vádoltak.

Hárman raboltak ki egy idős, fogyatékos nőt Nagykőrösön
2020-02-21
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója elrendelte annak a három férfinak a letartóztatását, akiket a Nagykőrösi Rendőrkapitányság erőszakkal csoportosan, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettével gyanúsít. K.

Óvodai beiratkozás
2020-02-20
A 2020/2021-es nevelési évre történő óvodai jelentkezésről és beiratkozásról tett közzé tudnivalókat az önkormányzat Százhalombattán. 

Minden ölelés a jövőt építi
2020-02-20
"Örökölt sors – Családi sebek és a gyógyulás útjai" – ezzel a címmel tartott nagysikerű előadást Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus a Nyitott Akadémia százhalombattai sorozatában, a Barátság Kulturális Központban február 18-án.

Szlalombatta.hu
2020-02-20
Bár ritkán halad át vonat a Városkapu úti vasúti átjárón, érdemes a legnagyobb figyelemmel átkelni a közlekedőknek, ahogyan az egy Facebookon közzétett videón is jól látszik.

Eleven mulatság
2020-02-19
Színes, élénk télűző mulatságot rendeztek a Szivárvány Óvodában február 14-én Százhalombattán.

Nem tudta feldolgozni a szakítást
2020-02-19
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akit a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság aljas indokból elkövetett emberölés bűntettének kísérletével gyanúsít. V.

Bankkártyacsaló bűnszervezetet ítélt el a törvényszék
2020-02-19
A Budapest Környéki Törvényszék – hatályon kívüli helyezés miatt megismételt eljárásban - 2020. február 18-án megtartott nyilvános, folytatólagos tárgyalásán ítéletet hirdetett azoknak a vádlottaknak az ügyében, akik egy bűnszervezet tagjaként bankautomatákból bankkártyák adatainak jogosulatlan megszerzésével tettek szert nagy jövedelemre.

Helybenhagyta a másodfokú bíróság az erdőkertesi férfira kírótt elsőfokú büntetést
2020-02-19
A Budapest Környéki Törvényszék, mint másodfokú bíróság 2020. február 19-én hozott ítéletet, annak az erdőkertesi férfinak az ügyében, akit a Gödöllői Járásbíróság elsőfokon, a 2019. május 30-án tartott nyilvános, részben zárt tárgyaláson folytatólagosan, testi sértés vétségével és becsületsértés vétségével elkövetett kapcsolati erőszak bűntettében mondott ki bűnösnek, ezért őt 1 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte.

Áldozatok világnapja
2020-02-19
A tájékoztató letölthető innen! 

Újabb érmek kick-boxban
2020-02-19
Érmekkel megrakodva tért haza Ivancsik Szabolcs (a képen jobbra), a Százhalombattai Kick-Box SE versenyzője a Budaörs Intersport Kupáról február 15-én.

Nagy idők városa
2020-02-19
Ezzel a címmel írt két felvonásos eseményjátékot Százhalombatta várossá válásának ötven éves jubileumára Fazekas István Jókai-díjas drámaíró. Az ősbemutatót április 1-jén láthatjuk a Barátság Kulturális Központban.

Módosultak az óvodai körzethatárok
2020-02-19
Módosította a képviselő-testület a kötelező óvodai felvételi körzethatárokat a 2020-21-es nevelési évre Százhalombattán.

Takarékos gazdálkodás és fejlesztés - Képviselő-testületi összefoglaló
2020-02-18
Elfogadta a képviselő-testület a 2020-as költségvetési rendeletet idei első ülésén, február 14-én Százhalombattán. Takarékos gazdálkodásra készülnek a fejlesztési források előteremtése mellett. Folytatódnak az önkormányzat jól bevált programjai, amilyen az ingyenes oltások biztosítása, de fejlesztésekről is számos döntés született. Új tornaterem, elektromos töltőpont és új parkolóhelyek létesülnek a városban.

Serdülő kézilabda - Nem sokon múlt a bravúr
2020-02-18
SZKE - Gyömrői KA 26–28 (14-15) III. osztályú férfi serdülő mérkőzés, február 14.

Még mindig hiányosak
2020-02-18
Vereséggel zárult a tavaszi szezon harmadik mérkőzése az SZKE III számára a megyei felnőtt férfi kézilabda-bajnokságban február 15-én. SZKE III. – Gyömrő VSK 36:18 (17:10)

Ismét dobogón a battai konyhafőnök
2020-02-18
Az előkelő harmadik helyet szerezte meg a százhalombattai mesterszakács, Balázs Attila az Országos Közétkeztetési Szakácsverseny döntőjében, amelyet a hagyományoknak megfelelően a SIRHA nemzetközi élelmiszeripari kiállítás keretében tartottak február 6-án Budapesten.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.