2021. január 23. - Zelma napja
Szombat
Min:4°
Max:11°
Vasárnap
Min:2°
Max:6°
Hétfő
Min:0°
Max:4°
Kedd
Min:0°
Max:2°
Szerda
Min:0°
Max:3°
Állatorvosi rovat
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.
A nem kívánt szaporulat megelőzése
2008-01-29 -

A nem tenyésztési céllal tartott kutyák, macskák ivari működése sok problémát okozhat a tulajdonosoknak.
Egy szuka kutya a nemi érettséget általában 9-10 (6-24) hónaposan éri el az első tüzelése alkalmával, amely kisebb testű fajtákban rendszerint korábban, nagyobb termetűekben később jelentkezik. Tenyészéretté (szaporításra alkalmassá) azonban csak a második vagy harmadik tüzelésével (14-20 hónaposan) és a fajtára jellemző testtömeg elérésével válik. A kan kutya 7-10 hónaposan lesz ivarérett, kb.12 hónaposan pedig tenyészérett.

A kutya jellegzetesen évente kétszer ivarzó állat (kivéve pl. a Basenji, amely csak egyszer), általában szezonális jelleggel. A legtöbb kutyafajta február-március, illetve augusztus-október hónapban tüzel. Ivari ciklusa négy szakaszra: egy 9 (3-17) napos előivarzásra (prooestrus), 8 (3-21) napos ivarzásra (oesrus), kb. 2 hónapos sárgatestfázisra (dioestrus), s ezt követő 4,5 hónapos nyugalmi periódusra (anoestrus) osztható. A prooestrus alatt a péra megduzzad, a hüvelyből véres ivarzási nyálka ürül, amelyet a köznyelv „tüzelésnek” nevez. A tüzelés azonban magába foglalja a „vérzést” követő oestrust is, ami lényegében a tényleges ivarzás (párosodási hajlam) ideje. A két hónapos sárgatestfázis a vehemépítés vagy az álvemhesség kialakulásának időszaka.

A nőstény macska 6-9 (5-12) hónaposan lesz ivarérett fajtától, évszaktól egyéb környezeti hatásoktól függően (perzsák csak egy éves kor után, de a késő őszi kiscicák már tavasszal, 3-5 hónaposan). A macska szezonálisan polioestrusos állat, tehát a nappalok hosszabbodásával a tél végétől 2-3 hetente ivarzik egészen őszig (lakásban az állandó megvilágítás hatására akár egész évben). A 6 napig tartó ivarzásra utal a macskák jellegzetes nyávogása, gyakori hempergése, dörgölőzése vagy a tipikus hasaló, hátsó lábbal taposó, farok-félrecsapó testtartása.
A 10 (8-12) hónaposan ivarérő kandúrok vizelete jellegzetesen büdössé válik, emellett jelölgetnek, az udvarló kandúrok elvándorolnak, lesoványodnak, s harci sebekkel-tályogokkal térhetnek haza.

Mindenképpen érdemes tehát megelőzni az állataink ivarzását vagy a vemhesség létrejöttét, hiszen így elkerülhető a nem kívánt szaporulat vagy a zavaró ivarzási magatartás, mint a szukák nyugtalansága, véres hüvelyfolyása, esetleg az álvemhesség kialakulása, a nőstény macskák szűnni nem akaró nyávogása vagy az udvarló kandúrok viselkedése.

Erre több lehetőség is kínálkozik. Egyrészt megelőzhetjük a szaporulatot az ivarzó állatok elkülönítésével, ami az állatok leleményességéből adódóan sokszor nehézségekbe ütközik. Meg lehet próbálni kutyáknak gyártott szagtalanító tabletta adását is, mely az ivarzó szuka kanokat vonzó szagát nagymértékben csökkenti. Ezek ugyan természetes módszerek, de nem teljesen megbízhatók.

Biztosabb módszer a hormonális gyógyszerek alkalmazása. Két típusuk létezik: az egyik a progeszteron-származékokat tartalmazó fogamzásgátló injekciók vagy tabletták, melyeket ivarzás megelőzésére, elnyomására vagy álvemhesség, méhvérzések kezelésre használnak; a másik egy ösztrogén készítmény, mely a megtermékenyítés után az embrió beágyazódását akadályozza meg a méhnyálkahártyába. A progeszteron-származékok használatát még az anoestrusban, a várható tüzelés előtt vagy a prooestrus, a vérzés jelentkezésének első 2-3 napjáig kell megkezdeni. A depó-progeszteron injekciók 3-6 havonta történő adásával a ciklus felfüggeszthető, és a kezdeti tüzelés is elnyomható. A progeszteron tartalmú tablettákat naponta kell adagolni szájon át az ivarzás megelőzésére macskáknál 4 hónapig, kutyáknál max. 40 napig, de félévente csak egyszer; az ivarzás megszakítására macskánál 3 napig, kutyánál 1-2 hétig testtömegtől függő adagban. Fogamzásgátlás csak egészséges állaton végezhető, az első ivarzás előtt, vemhes, illetve különböző endokrin (pl. cukorbetegség) és szaporodó szervrendszeri rendellenesség esetén ellenjavallt. E hormonkészítmények alkalmazásakor mellékhatások is felléphetnek, mint az injektálás helyén a bőr elszíneződése, kihullása, fokozott étvágy, elhízás, esetleg méhgyulladás vagy emlődaganat kialakulása, illetve a kezelés ellenére jelentkező tüzelés.

Biztos és végleges megoldást jelent az ivartalanítás. Ezt éhgyomorra, teljes altatásban végzik hím állatoknál a herék, nőstényeknél a petefészkek (esetenként a méhvel együtt történő) eltávolításával. A műtétet egészséges állaton bármikor (akár a pubertás előtt is) el lehet végezni, de kutyáknál érdemes a nyugalmi időszakban, amikor a nemi szervek kevésbé vérbők és duzzadtak. Előnye, hogy az állandó ivarzás és a vemhesség problémája mindörökre megszűnik és a megfigyelések szerint csökken a nemi szervi és az emlő elváltozások, daganatok kialakulásának esélye. Az esetek egy kis részében jelentkezhet elhízás vagy főként a méh eltávolításakor vizeletürítési probléma, melyet megfelelő táplálással illetve hormontablettával el lehet kerülni.

Összehasonlítva a védekezési lehetőségeket a kutya- és macskapopuláció létszámának csökkentésére talán a legegyszerűbb, legcélravezetőbb és leghumánusabb módszer az ivartalanítás.

Az állataink egészségvédelme érdekében szükségesnek tartjuk ivarzásuknak vagy vemhességüknek megelőzését, hiszen ha minden egyed csak egyszer ellik életében, az is az állatlétszám beláthatatlan megugrásához vezet, illetve ivari viselkedésük zavaró és az állatra nézve veszélyes lehet (elkóborlás, verekedés, betegségek…) .


AKTUÁLIS
2020-12-17 - Egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie december 16-ától annak a diáknak, akinek a diákigazolványa október végén lejárt, és nem tanul tovább, illetve nem helyezkedett el, valamint orvosi ellátásra más jogcímen sem jogosult – tájékoztatott a NAV.
2020-12-15 - Néhány utast váratlanul ért Százhalombattán, hogy az ABC áruház nevű megállót - a Rubik-térnél, illetve a másik oldalon a konferenciaközpont előtt - nem érintik a Volán járatai december 13-tól. A közlekedési társaság egy a megállókban kihelyezett információs táblán tájékoztatja utasait a bevezetett módosításról.
2020-12-09 - Gere István emlékére.
HÍREINK
Épülhet a kerékpárút
2021-01-22
A Pest Megyei Kormányhivatal kiadta az építési engedélyt az EuroVelo 6 kerékpárút Érd és Százhalombatta közötti szakaszára – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester.

Szakmány Tamás professzor a "Város Díszpolgára" cím jelöltje
2021-01-22
Százhalombatta Város Önkormányzata kitüntető díjak odaítélésével is köszönetet mond mindazoknak, akik példaértékű cselekedetet hajtottak végre és hozzájárultak Százhalombatta jó hírnevéhez.   

Tisztelet a Magyar Kultúrának!
2021-01-22
Tisztelt Kultúrakedvelő Százhalombattaiak! Január 22-e a Magyar Kultúra Napja, amelyet az idei évben rendhagyó módon ünneplünk. A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel sajnos az eddigi megszokott közös ünneplés helyett az idei évben más térben emlékezhetünk.

Adatszolgáltatási kötelezettség vendéglátóhely üzemeltetők részére
2021-01-21
Tisztelt Vendéglátóhely Üzemeltető! Figyelemmel a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX.29.) Korm. rendelet 2021. január 1-jével hatályos jogszabályváltozására, az alábbiakra hívjuk fel szíves figyelmét!

Február közepén léphet életbe az új buszmenetrend
2021-01-21
Tisztelt Százhalombattaiak! A VOLÁNBUSZ ma tájékoztatott arról, hogy a Déli lakótelep közösségi közlekedését érintő útvonal-módosítást február 1-jén még nem tudják bevezetni az új menetrend szerint, amely a korábbi menetirány visszaállítása mellett két jelenlegi buszjárat útvonalának megtartását és kiegészítő buszokat is tartalmaz.

Adathalászok trükköznek a NAV nevében
2021-01-21
Több bejelentés is érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), miszerint csalók kíséreltek megszerezni ügyfélkapus bejelentkezési és bankkártyaadatokat – írja közleményében a hivatal.

Lelki útravaló
2021-01-20
Isten békessége. "Az én békességemet adom nektek; de nem úgy adom nektek, ahogyan a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, ne is csüggedjen." 

Elhunyt Dr. Farkas Sándor, városunk gyógyszerésze
2021-01-20
Megrendülten értesültem róla, hogy jó barátom, “mindenki gyógyszerésze" Dr. Farkas Sándor a tegnapi nap 68 éves korában - rövid betegség után - elhunyt. 

Isten éltesse a 80 éves Horváth Istvánt
2021-01-18
Horváth István (Popi bácsi) mögött több évtizedes futballkarrier, és több, mint fél évszázados edzői múlt áll, sikeres pályafutását a labdarúgásnak köszönheti. Több évtizede meghatározó személyisége volt a százhalombattai futballnak.

XII. Százhalombattai Shooting Open
2021-01-18
A Százhalombattai Lövészklub - a Magyar Sportlövők Szövetsége és Százhalombatta város Önkormányzata segítségével - idén is megrendezte évindító, sportlövő válogató versenyét január 9-10-én.

Harmadik hely az országos robotika versenyen
2021-01-17
"A digitális világot meg kell ismerni, hogy az előnyeivel élni lehessen". Az Arany Iskolás diákok pedig olyan versenyzők, akik a fenti gondolattal már tisztában vannak.

Ne dőljön be a csalóknak
2021-01-17
Mindennapjaink jelenségévé vált az a "trükkös" bűnelkövetési módszer, amely nem csak az egyedül élő időskorúakat érinti. Az Érdi Rendőrkapitányság szórólapokkal is felhívta a figyelmet a csalókra, két érdi, valamint egy-egy százhalombattai és diósdi bevásárlóközpontnál január 17-én.

Szekrényből bújt elő az egyik gyanúsított
2021-01-17
Egyenruhások ébresztették két érdi ház lakóit január 12-én reggel. Az egyik címen elfogtak egy 18 éves férfit és egy 30 éves nőt, a másik ingatlan emeletén egy szekrényben keresett hiába menedéket egy 26 éves nő. A három előállítottat két lopással hozták összefüggésbe.

Illegális hulladéklerakók felszámolása - pályázat
2021-01-17
"Tisztítsuk meg az országot" – címmel hirdetett pályázatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében.

A védőoltás elfogadása egyéni és közösségi felelősségünk
2021-01-15
A KÉSZ örömét fejezi ki, hogy a védőoltás széleskörű elérhetősége által legyőzhetővé vált az egészségünket, lelki békénket, társadalmunkat és gazdaságunkat veszélyeztető koronavírus-járvány.

Az első baba
2021-01-14
Cseke Gábor Noel az idei év első százhalombattai újszülöttje, aki január 2-án, 5 óra 8 perckor látta meg a napvilágot 3160 grammal és 56 cm-rel. Szülei Baglé Zsanett és Cseke Gábor. Vezér Mihály polgármester a családot köszöntve átadta az édesapának az önkormányzat babacsomagját, illetve a szülőknek a város ajándékát január 14-én.

Előrelépés a nehézségek ellenére - Bóna Zoltán országgyűlési képviselő évértékelője
2021-01-14
Tisztelt Százhalombattai Polgárok! A mögöttünk álló évek és évtizedek ezen időszakaiban már-már rutinszerűen kívántunk egymásnak minden jót az új esztendőre. Szép gesztus ez még akkor is, ha az esetek túlnyomó részében megszokásból jön, és igazából végig sem gondoljuk, hogy pontosan mi az a kívánság, amiről azt gondoljuk, hogy boldoggá teheti a másik életét.

Lelki útravaló
2021-01-13
Kihez imádkozunk?

Áramszünet
2021-01-11
A villamos hálózaton végzett munkálatok miatt szünetel a szolgáltatás az alábbi helyszíneken, a jelzett időpontokban.

Edzéssel kezdtek a modellvitorlázók
2021-01-11
Forrai Csaba jóvoltából baráti, professzionális szabad edzéses napot tartottak a százhalombattai modellvitorlázók a sukorói Velence tavi evezős pályán január 9-én.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.