2022. május 16. - Pünkösd napja
Hétfő
Min:14°
Max:25°
Kedd
Min:15°
Max:21°
Szerda
Min:11°
Max:19°
Csütörtök
Min:8°
Max:22°
Péntek
Min:11°
Max:26°
Karácsonyi blokk
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Rá-rá-rá! Ung-ri-á! - írta: Takács Gyöngyi
2007-12-19 -

„Idén hova mentek turnézni?” – kérdezik a rokonaim, a csoporttársaim, a barátaim, mind ugyanazzal a gyanakvó hangsúllyal. Én pedig lesütött szemmel, a lehető legszerényebben válaszolom: „Mexikóba.” A reakció megint ugyanaz: állak leesése, hosszantartó irigykedés, majd könyörgés, hogy valamelyik bőröndben csempésszem ki őket is. Én pedig minden évben megpróbálom elmagyarázni, hogy ez sokkal inkább munka, mint kirándulás. Itt szabályok vannak, az is be van osztva, mikor, mit tehetünk és hogyan. Hiszen táncosként nem egyszerű vakációzók vagyunk, hanem hazánk képviselői. Ami komoly felelősséget jelent.

Az egész a csomagolásnál kezdődik. Mivel a rengeteg kosztüm, amit magunkkal viszünk, már megtölt egy nehéz bőröndöt, a saját ruháinknak, tisztálkodó-szereinknek általában nem sok hely marad. Venezuelába például a szigorú súlyhatárok miatt mindössze négy kiló civil cuccot vihettünk három hétre. A mostani alkalommal szerencsénk volt, huszonhárom kilóig megpakolhattuk a bőröndünket. Persze, ebből nem maradhatott ki a próbaruha, az egyéb fellépéshez szükséges kellékek, és a hétféle Forrás-póló, ami jelentett néhány pluszkilót. Ilyenkor nincs mit tenni, szelektálni kell: egy farmer, egy meleg pulcsi, egy-két szoknya és felső, a legkönnyebb strandpapucs. Törülköző és tisztálkodó szerek remélhetőleg lesznek a szállodákban, a bőröndbe csak a legszükségesebbek férnek. Miután túlesünk a súlyhatáros, pakolászós, bőröndös hercehurcán, végre az utazásra kerül a sor. Arra se akárhogyan. Egy néptáncost a reptéren ugyanis arról lehet felismerni, hogy nagyon hasonlít a légikísérőkre.

Sötétkék öltöny, vagy kosztüm, fehér ing, nyakkendő, vagy sál. Amikor már a sokadik utas jön oda hozzánk információért, előfordul, hogy nem ismételjük el még egyszer, hogy „nem vagyok stweardess!!!”, csak bájos mosollyal útba igazítjuk a gyanútlan embert. Miután végigültük a tizenkét órás utat, mosolygósan, kisimult arccal kell megjelenni a vendéglátóink előtt, hiszen el kell nyernünk szimpátiájukat. Aztán, amikor még szinte fel sem fogtuk, hogy hol is vagyunk, megkezdődik az izzasztó munka. Próba, fellépés és újabb fellépés napról napra. Hogy fizikailag és lelkileg is megvisel bennünket az oxigénhiány és a hét órás időeltolódás, abból a közönségnek semmit sem szabad észrevennie. A lányok gyűrött arcukat egy kis sminkkel és széles mosollyal korrigálják, hajukat szigorúan hátrasimított copfba fonják. Fél tubus hajzselé, derékig érő póthaj, egy kis barna szempillaspirál a melírcsíkokra. Mindenre akad trükkös megoldás. A fiúk rövidre nyírt hajjal, sima, borotvált arccal, tükörfényesre suvickolt csizmában jelennek meg a fellépésen. Mindennek tökéletesnek kell lennie. A színházterem színpadán ugyanúgy, mint a börtönben, a plázában, vagy az iskolában. Nem látszódhat meg az sem, ha az előző éjszakát utazással töltöttük a kényelmetlen buszon, ha reggelire zöld rántottát kaptunk, vagy ha hiányzik a család, a kedves. A színpadon nem turisták vagyunk, nem magyarok, akik először járnak Mexikóban, nem egyéniségek, hanem előadóművészek, akiknek az a dolguk, hogy szórakoztassanak. A világot jelentő deszkákra akkor is mosolyogva kell felmenni, ha fél perccel előtte éppen összeveszel valakivel, vagy ha valami miatt csúnyán leszid az együttesvezető. Íratlan szabály. Mindenki betartja akkor is, ha elege van. Ára van annak, hogy ilyen helyekre eljussunk, és messze nemcsak az, amit a repülőjegyre fizetünk. Húsz nap alatt tizenkilenc fellépés, plusz a próbák. Kirándulásra mindössze két nap jut, a tengert nem is látjuk.

Éjszakákon keresztül utazunk, benzinkutaknál ebédelünk. És még csak nem is öltözhetünk abba, amibe szeretnénk, hiszen végig egyenpólót kell viselni. De mégis van valami, amiből több jut nekünk, mint egy átlagos turistának.
A színpadi szereplés legkülönlegesebb része a meghajlás, amikor végignézel a közönségen, látod az egyszerre mozduló kezeket, ahogy pirosra tapsolják őket, hallod az éljenzést, és észreveszed a szemekben a rajongást, a hálát, a szeretetet. Ebből jutott nekünk különlegesen sok Mexikóban. Benne volt a gyerekek nevetésében, a börtönlakók tapsviharában, és a babgulyásban, amit a mexikói együttes táncosai készítettek nekünk. Egy turné költségei igazából akkor térülnek meg, amikor a több ezer fős közönség, akiknek a többsége azt sem tudja, hol van Magyarország, lelkesen kántálja: „Rá-rá-rá! Ung-ri-á!”Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Hat danos judo mester
2022-05-03
Ünnepélyes keretek között, a Budapesti UTE Jégcsarnokban április 30-án rendezett Nemzetközi Judo Versenyen vehette át sportszakmai elismerésként VI. danját Szél Pál. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.