2024. június 18. - Arnold, Levente napja
Kedd
Min:19°
Max:30°
Szerda
Min:19°
Max:32°
Csütörtök
Min:20°
Max:30°
Péntek
Min:19°
Max:33°
Szombat
Min:19°
Max:29°
Karácsonyi blokk
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.

Rá-rá-rá! Ung-ri-á! - írta: Takács Gyöngyi
2007-12-19 -

„Idén hova mentek turnézni?” – kérdezik a rokonaim, a csoporttársaim, a barátaim, mind ugyanazzal a gyanakvó hangsúllyal. Én pedig lesütött szemmel, a lehető legszerényebben válaszolom: „Mexikóba.” A reakció megint ugyanaz: állak leesése, hosszantartó irigykedés, majd könyörgés, hogy valamelyik bőröndben csempésszem ki őket is. Én pedig minden évben megpróbálom elmagyarázni, hogy ez sokkal inkább munka, mint kirándulás. Itt szabályok vannak, az is be van osztva, mikor, mit tehetünk és hogyan. Hiszen táncosként nem egyszerű vakációzók vagyunk, hanem hazánk képviselői. Ami komoly felelősséget jelent.

Az egész a csomagolásnál kezdődik. Mivel a rengeteg kosztüm, amit magunkkal viszünk, már megtölt egy nehéz bőröndöt, a saját ruháinknak, tisztálkodó-szereinknek általában nem sok hely marad. Venezuelába például a szigorú súlyhatárok miatt mindössze négy kiló civil cuccot vihettünk három hétre. A mostani alkalommal szerencsénk volt, huszonhárom kilóig megpakolhattuk a bőröndünket. Persze, ebből nem maradhatott ki a próbaruha, az egyéb fellépéshez szükséges kellékek, és a hétféle Forrás-póló, ami jelentett néhány pluszkilót. Ilyenkor nincs mit tenni, szelektálni kell: egy farmer, egy meleg pulcsi, egy-két szoknya és felső, a legkönnyebb strandpapucs. Törülköző és tisztálkodó szerek remélhetőleg lesznek a szállodákban, a bőröndbe csak a legszükségesebbek férnek. Miután túlesünk a súlyhatáros, pakolászós, bőröndös hercehurcán, végre az utazásra kerül a sor. Arra se akárhogyan. Egy néptáncost a reptéren ugyanis arról lehet felismerni, hogy nagyon hasonlít a légikísérőkre.

Sötétkék öltöny, vagy kosztüm, fehér ing, nyakkendő, vagy sál. Amikor már a sokadik utas jön oda hozzánk információért, előfordul, hogy nem ismételjük el még egyszer, hogy „nem vagyok stweardess!!!”, csak bájos mosollyal útba igazítjuk a gyanútlan embert. Miután végigültük a tizenkét órás utat, mosolygósan, kisimult arccal kell megjelenni a vendéglátóink előtt, hiszen el kell nyernünk szimpátiájukat. Aztán, amikor még szinte fel sem fogtuk, hogy hol is vagyunk, megkezdődik az izzasztó munka. Próba, fellépés és újabb fellépés napról napra. Hogy fizikailag és lelkileg is megvisel bennünket az oxigénhiány és a hét órás időeltolódás, abból a közönségnek semmit sem szabad észrevennie. A lányok gyűrött arcukat egy kis sminkkel és széles mosollyal korrigálják, hajukat szigorúan hátrasimított copfba fonják. Fél tubus hajzselé, derékig érő póthaj, egy kis barna szempillaspirál a melírcsíkokra. Mindenre akad trükkös megoldás. A fiúk rövidre nyírt hajjal, sima, borotvált arccal, tükörfényesre suvickolt csizmában jelennek meg a fellépésen. Mindennek tökéletesnek kell lennie. A színházterem színpadán ugyanúgy, mint a börtönben, a plázában, vagy az iskolában. Nem látszódhat meg az sem, ha az előző éjszakát utazással töltöttük a kényelmetlen buszon, ha reggelire zöld rántottát kaptunk, vagy ha hiányzik a család, a kedves. A színpadon nem turisták vagyunk, nem magyarok, akik először járnak Mexikóban, nem egyéniségek, hanem előadóművészek, akiknek az a dolguk, hogy szórakoztassanak. A világot jelentő deszkákra akkor is mosolyogva kell felmenni, ha fél perccel előtte éppen összeveszel valakivel, vagy ha valami miatt csúnyán leszid az együttesvezető. Íratlan szabály. Mindenki betartja akkor is, ha elege van. Ára van annak, hogy ilyen helyekre eljussunk, és messze nemcsak az, amit a repülőjegyre fizetünk. Húsz nap alatt tizenkilenc fellépés, plusz a próbák. Kirándulásra mindössze két nap jut, a tengert nem is látjuk.

Éjszakákon keresztül utazunk, benzinkutaknál ebédelünk. És még csak nem is öltözhetünk abba, amibe szeretnénk, hiszen végig egyenpólót kell viselni. De mégis van valami, amiből több jut nekünk, mint egy átlagos turistának.
A színpadi szereplés legkülönlegesebb része a meghajlás, amikor végignézel a közönségen, látod az egyszerre mozduló kezeket, ahogy pirosra tapsolják őket, hallod az éljenzést, és észreveszed a szemekben a rajongást, a hálát, a szeretetet. Ebből jutott nekünk különlegesen sok Mexikóban. Benne volt a gyerekek nevetésében, a börtönlakók tapsviharában, és a babgulyásban, amit a mexikói együttes táncosai készítettek nekünk. Egy turné költségei igazából akkor térülnek meg, amikor a több ezer fős közönség, akiknek a többsége azt sem tudja, hol van Magyarország, lelkesen kántálja: „Rá-rá-rá! Ung-ri-á!”AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
Modernkori történetek - Közel 50 interjú egy kötetben
2024-06-15
A 95. Ünnepi Könyvhétre jelent meg Fazekas István "Beszélgetés a mi időnkről" című interjúkötete az Üveghegy Kiadó gondozásában, Százhalombatta Város Önkormányzatának támogatásával. A szerzővel könyvbemutató keretében Véghelyi Balázs kiadóvezető beszélgetett a Hamvas Béla Városi Könyvtárban. Az est díszvendége Balogh Júlia szerkesztő, rendező, Csoóri Sándor özvegye és hagyatékának gondozója volt.

Aranyszívek
2024-06-15
A Sérültekért Alapítvány a hagyományos Aranyszív Ünnepen mondott köszönetet támogatóinak, segítőinek, illetve idén is átadták az Aranyszív Díjat, amelyet olyan személyek kaphatnak, akik sokat tesznek a sérült emberek társadalmi integrációjáért. Külön elismerést vehetett át több foglalkoztatott fiatal, illetve egy alapítványi munkatárs, továbbá támogatók átadták az alapítvány számára gyűjtött adományokat.

Egészségnap az eredmények tükrében
2024-06-14
Ahogy korábban megírtuk, szinte a teljes létszámot kihasználva, mintegy 180 páciens regisztrált az Önkormányzat és a Százhalom Egészségügyi Központ által szervezett második, ingyenes májusi egészségügyi szűrőnapra. Vezér Mihály polgármester közösségi oldalán tájékoztatott az eredményről.

Squash Országos Bajnokság Százhalombattán
2024-06-13
A junior OB után a Százhalombattán az Omega Sportcentrum adott otthont a Magyar Squash (fallabda) Szövetség XXXVI. Felnőtt Egyéni Országos Bajnokságnak június 8-9-én.

A könyv ünnepe
2024-06-11
Csodás napot töltöttünk együtt a Battai Könyvünnep alkalmából június 7-én. Köszönjük! A könyveket, a történeteket, a meséket ünnepeltük, a közös élményt, ami összehoz bennünket – kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az időjárással is megküzdöttek
2024-06-10
A tervezett teljesítési időn belül futott a célba Nagy Orsolya és Hajduné Bukó Judit a SZVISE színeiben, a BSI ALDI Női Futógála 10 km-es távján.

Egyértelmű megerősítés - Helyi Önkormányzati Választások 2024
2024-06-10
Vezér Mihályt, az ÉSZKE színeiben induló jelenlegi polgármestert 6798 választópolgár erősítette meg szavazatával, hogy a 2024-2029 ciklusban is vezesse a várost – a Nemzeti Választási Iroda nem jogerős adatai alapján.

Könyvből soha nem elég - Felajánlás a Családsegítőnek
2024-06-08
Széles műfajpalettát felölelő könyvcsomagokat adott át a Városi Családsegítő és Gondozási Központnak, illetve az ott működő nyugdíjas klub javára az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület tagjai.

Megcsonkított ország
2024-06-07
104 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én írták alá a trianoni békediktátumot, ami nyomán Magyarország elvesztette területének és lakosságának mintegy kétharmadát, továbbá súlyos csapást mért a gazdaságra a természeti kincsek nagy részének szomszédos országokhoz kerülésével.

Megújult az 1-es iskola udvara
2024-06-06
A 26 millió forintos önkormányzati támogatással megvalósult beruházás keretében műfüves borítást helyeztek le, új eszközöket szereztek be és telepítettek, valamint felújították az atlétikai pályákat.

Tavaszi nagyüzem a teniszezőknél
2024-06-06
Számos érmet szerezett a VUK SE Teniszszakosztálya a tavaszi hazai és országos rendezésű versenyeken – tájékozatott Dénes Tibor vezetőedző.

Értékteremtő fiatalok
2024-06-06
A Városi Gyermeknapon adták át a Barátság Kulturális Központ által alapított Janikovszky Éva Művészeti Díjakat az amatőr művészeti tevékenységet folytató gyerekeknek.

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM - SZEKRÉNYMESE
2024-06-06
Egyszer volt, hol nem volt, volt két szekrény, akik még az elmúlt században láttak napvilágot. 

Jani Bácsi!
2024-06-06
Emlékszem, amikor a jelenlegi otthonunkba költöztünk, egy Erkel körúti lakásba, Jani Bácsi volt az első lakó, aki érdeklődve tekintett ki a lépcsőházba, majd gyorsan be is mutatkozott. 

Három érem a modellvitorlás kupán
2024-06-06
Egy ezüst- és két bronzérmet nyert a Dunamenti Energia Modellező Klub a május 31. és június 2. között rendezett Kanizsa Kupán – tájékoztatott Kunvári Sándor az egyesületi tagja.

Alapkőletétel - Új otthon épül az időseknek
2024-06-04
A legmodernebb körülményeket biztosítja majd az a gondozóház, amelyet az egykori Százszorszép Óvoda épületéből, bővítéssel alakítanak ki. Az önkormányzati beruházásban megvalósuló intézmény alapkövét június 4-én tették le.

Eskütétel
2024-06-04
Vezér Mihály polgármester előtt, június 3-án letették esküjüket a szavazatszámláló bizottságok szervezetek által megbízott tagjai, akik a június 9-i helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és az európai parlamenti választások lebonyolításában vesznek részt. Százhalombatta 8 egyéni választókerületében mindenhol 2-2 szavazókörben lehet leadni a voksokat 6 és 19 óra között. A 16 szavazatszámláló bizottság hatóságnak, tagjai pedig hivatalos személynek minősülnek.

Megújult körülmények között folytatódhat a gyermekek fejlesztése
2024-06-03
Önkormányzati támogatásból újították fel a Szülők Fóruma Egyesület Kodály Zoltán sétányon található központi helyiségét.

Útlezárás
2024-06-03
A Polgármesteri Hivatal Műszaki Iroda tájékoztatása szerint a Csokonai utca 11-12. között az úttest teljes szélességében forgalomlassító küszöb építése történik, ezért a Csokonai utca 2024. június 3. és június 5. között mindkét irányból zsákutca lesz.

Űrutazás és az emberiség
2024-06-03
A fenti címmel tartott – beszélgetés keretében – lebilincselő előadást Farkas Bertalan, nyugalmazott dandártábornok vadászpilóta, az első magyar űrhajós a BKK színháztermében május 29-én. Meglepetés vendégként St. Martin köszöntötte zenéjével az űrhajóst és a megjelenteket.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.