2024. június 18. - Arnold, Levente napja
Kedd
Min:19°
Max:30°
Szerda
Min:19°
Max:32°
Csütörtök
Min:21°
Max:29°
Péntek
Min:18°
Max:32°
Szombat
Min:20°
Max:27°
Karácsonyi blokk
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.
Csoda adventben - írta: Dr. Farkasné dr. Patakfalvi-Vigh Katalin
2007-12-19 -

„Édesanya, annyira, de annyira várom a karácsonyt!”– sóhajt fel óvodás kislánya, és a nyaka köré fonja kicsiny szorító karjait belefúrva álmodozó és reményt hordó tekintetét az övébe.
Együtt szuszognak, és ilyen pillanatokban a lelkük is összeér.

Minden munkanap reggelén megbeszélik, hogy ez még mindig nem az a nap, amikor az egész család otthon van, és az egész napot együtt tölthetik, hanem ez még mindig azok közé a napok közé tartozik, amikor mindenki végzi a dolgát, ki-ki a maga helyén, a nagy testvérek az iskolában, ő az óvodában, a szülők pedig a munkahelyükön. Sajnos, ezeken a napokon viszonylag keveset találkoznak, túl keveset ahhoz, hogy megfelelően és mélyen törődhessenek egymással. Talán még ahhoz is keveset, hogy ki-ki saját magával eleget törődhessen… Ilyen ez a mai élet. Rohanunk, „gyűrjük” a feladatokat, szakadatlanul hátunk mögött hagyunk egy elvégzett feladatot, talán arra sem ráérve, hogy a jól végzett munka örömét ízlelgessük kicsit, szusszanás nélkül nekikezdünk a másiknak. Arra is alig jut időnk, hogy észrevegyük, az idő és ezzel együtt az életünk is szakadatlanul telik, sőt rohan. Már a gyermekek is ezt észlelik.

A kicsi a reggeli öltözés közben naponta meghallgatja, hogy nemsokára jön a hétvége, amikor mindenki itthon lesz, amikor egymáséi vagyunk mi a családban. Ezt láthatóan meg is érti, de minden nap megpróbálkozik szembeszállni a szokással, hogy majdnem az egész napot fizikai távolságban töltse azoktól, akik számára a legfontosabbak. Ő még szóval is kifejezi az igényét a szülők és a testvérei folytonos szeretetére, ő még ölben ül, ő még felkérezkedik, hogy együtt olvassanak, együtt rajzoljanak, együtt tévézzenek, ő még abban a helyiségben szeret elaludni, ahol a többiek vannak, hogy az együttlét minden ébren töltött pillanatát kiélvezhesse. Hiszen holnap újra kezdődik a rohanás, és ő újra - majdnem egész nap – bár jó helyen, de nem velük van.

Néha az anyának úgy tűnik, a kicsi túlélésre játszik. Túlélni a napot, hogy este újra a családdal lehessen. Hiába a szeretet, hiába a ragaszkodás, a nagyobbak – testvérek és szülők egyaránt - egész nap elfoglaltak, és ez mindenkivel így van, ha „valahová” el szeretne jutni. A szülők ezt kérik a gyermekeiktől, attól tartva, hogy ha nem így élnek, lemaradnak. Hogy honnan, miről? Ki tudná megmondani? Hogy hová és hogy mire visz ez a rohanás? Alig akad megfelelő válasz erre a kérdésre. A mókuskerékből kiszállni valószínűleg csak az egyes életek teljes átrendezésével lehet. De nem szállunk ki, rohanunk. Aki „vinni akarja valamire”, az rohan, gyötri magát, és ezzel arányosan egyre kevesebb alkalma van például arra, hogy kisgyermeke meleg-puha ölelő karja a nyaka köré fonódjék, hogy együtt szuszogjanak, együtt játszanak, együtt örvendjenek, hogy a szorító ölelésben elhangozhasson a suttogott vallomás: ”anya, szeretlek, apa, úgy várom, hogy hazajöjj és játszunk…!”

Amink van, az természetes, és mint ilyet, általában nem is becsüljük meg. Lehet szó barátságról, egészségről, bizalomról, tehetségről, összetartozásról vagy akár szerelemről. Nagy sietségünkben nem vigyázunk eléggé ezekre, pedig hiányukban nem vagyunk, nem lehetünk elégedett emberek. Akkor kezdjük értékeinket becsülni, amikor elveszteni látjuk. Ha pedig elveszítjük a lelki derűnkhöz, egyensúlyunkhoz szükséges „kellékeket” - belső érzelmi értékeinket -, elveszítünk egy részt saját magunkból is. A megnyugvás és pihenő nélküli világban azonban talán ezt sem vesszük észre. Még erre sem érünk rá.

A kicsi megmozdult az ölelésben. „Anya, mindig azt mondod nekem, köszönöm, hogy megszülettél és vagy nekünk.” Elhallgatott pár pillanatig keresve a szavakat: „Anya, nem ez a fontos, hanem az, hogy nekünk van családunk” - mondta még jobban belefészkelve magát az anyai ölbe.

Kicsi, puha, meleg arca odasimul az övéhez, szuszogásuk ritmusa ismét erősítette egymást, és ő újra – mint már eddig is annyiszor - elhatározta, hogy átrendezi az életét több helyet adva a hasonló pillanatoknak. Jó ezt most így érezni – még ha holnap nem valósul meg, akkor is –, hiszen ez maga a csoda. Rágondolni, hogy szeretnek, hogy van, ahová hazamenj, és várnak otthon, tartozol valahová, valakikhez, akiknek fontos vagy, értelmet ad a holnapnak.

A kicsi ölelésében újrafogalmazta, amit már eddig is tudott, csak a nagy vágtában rég nem mondott ki magának sem: „Szeretet nélkül nincs alkotó élet, s a jövőnk a szívünk melegéből nő ki.” Tenyerébe vette a gyerek arcocskáját: „Te naponta karácsonyt hozol az életünkbe. Köszönöm, hogy megszülettél.”


AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
Modernkori történetek - Közel 50 interjú egy kötetben
2024-06-15
A 95. Ünnepi Könyvhétre jelent meg Fazekas István "Beszélgetés a mi időnkről" című interjúkötete az Üveghegy Kiadó gondozásában, Százhalombatta Város Önkormányzatának támogatásával. A szerzővel könyvbemutató keretében Véghelyi Balázs kiadóvezető beszélgetett a Hamvas Béla Városi Könyvtárban. Az est díszvendége Balogh Júlia szerkesztő, rendező, Csoóri Sándor özvegye és hagyatékának gondozója volt.

Aranyszívek
2024-06-15
A Sérültekért Alapítvány a hagyományos Aranyszív Ünnepen mondott köszönetet támogatóinak, segítőinek, illetve idén is átadták az Aranyszív Díjat, amelyet olyan személyek kaphatnak, akik sokat tesznek a sérült emberek társadalmi integrációjáért. Külön elismerést vehetett át több foglalkoztatott fiatal, illetve egy alapítványi munkatárs, továbbá támogatók átadták az alapítvány számára gyűjtött adományokat.

Egészségnap az eredmények tükrében
2024-06-14
Ahogy korábban megírtuk, szinte a teljes létszámot kihasználva, mintegy 180 páciens regisztrált az Önkormányzat és a Százhalom Egészségügyi Központ által szervezett második, ingyenes májusi egészségügyi szűrőnapra. Vezér Mihály polgármester közösségi oldalán tájékoztatott az eredményről.

Squash Országos Bajnokság Százhalombattán
2024-06-13
A junior OB után a Százhalombattán az Omega Sportcentrum adott otthont a Magyar Squash (fallabda) Szövetség XXXVI. Felnőtt Egyéni Országos Bajnokságnak június 8-9-én.

A könyv ünnepe
2024-06-11
Csodás napot töltöttünk együtt a Battai Könyvünnep alkalmából június 7-én. Köszönjük! A könyveket, a történeteket, a meséket ünnepeltük, a közös élményt, ami összehoz bennünket – kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az időjárással is megküzdöttek
2024-06-10
A tervezett teljesítési időn belül futott a célba Nagy Orsolya és Hajduné Bukó Judit a SZVISE színeiben, a BSI ALDI Női Futógála 10 km-es távján.

Egyértelmű megerősítés - Helyi Önkormányzati Választások 2024
2024-06-10
Vezér Mihályt, az ÉSZKE színeiben induló jelenlegi polgármestert 6798 választópolgár erősítette meg szavazatával, hogy a 2024-2029 ciklusban is vezesse a várost – a Nemzeti Választási Iroda nem jogerős adatai alapján.

Könyvből soha nem elég - Felajánlás a Családsegítőnek
2024-06-08
Széles műfajpalettát felölelő könyvcsomagokat adott át a Városi Családsegítő és Gondozási Központnak, illetve az ott működő nyugdíjas klub javára az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület tagjai.

Megcsonkított ország
2024-06-07
104 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én írták alá a trianoni békediktátumot, ami nyomán Magyarország elvesztette területének és lakosságának mintegy kétharmadát, továbbá súlyos csapást mért a gazdaságra a természeti kincsek nagy részének szomszédos országokhoz kerülésével.

Megújult az 1-es iskola udvara
2024-06-06
A 26 millió forintos önkormányzati támogatással megvalósult beruházás keretében műfüves borítást helyeztek le, új eszközöket szereztek be és telepítettek, valamint felújították az atlétikai pályákat.

Tavaszi nagyüzem a teniszezőknél
2024-06-06
Számos érmet szerezett a VUK SE Teniszszakosztálya a tavaszi hazai és országos rendezésű versenyeken – tájékozatott Dénes Tibor vezetőedző.

Értékteremtő fiatalok
2024-06-06
A Városi Gyermeknapon adták át a Barátság Kulturális Központ által alapított Janikovszky Éva Művészeti Díjakat az amatőr művészeti tevékenységet folytató gyerekeknek.

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM - SZEKRÉNYMESE
2024-06-06
Egyszer volt, hol nem volt, volt két szekrény, akik még az elmúlt században láttak napvilágot. 

Jani Bácsi!
2024-06-06
Emlékszem, amikor a jelenlegi otthonunkba költöztünk, egy Erkel körúti lakásba, Jani Bácsi volt az első lakó, aki érdeklődve tekintett ki a lépcsőházba, majd gyorsan be is mutatkozott. 

Három érem a modellvitorlás kupán
2024-06-06
Egy ezüst- és két bronzérmet nyert a Dunamenti Energia Modellező Klub a május 31. és június 2. között rendezett Kanizsa Kupán – tájékoztatott Kunvári Sándor az egyesületi tagja.

Alapkőletétel - Új otthon épül az időseknek
2024-06-04
A legmodernebb körülményeket biztosítja majd az a gondozóház, amelyet az egykori Százszorszép Óvoda épületéből, bővítéssel alakítanak ki. Az önkormányzati beruházásban megvalósuló intézmény alapkövét június 4-én tették le.

Eskütétel
2024-06-04
Vezér Mihály polgármester előtt, június 3-án letették esküjüket a szavazatszámláló bizottságok szervezetek által megbízott tagjai, akik a június 9-i helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és az európai parlamenti választások lebonyolításában vesznek részt. Százhalombatta 8 egyéni választókerületében mindenhol 2-2 szavazókörben lehet leadni a voksokat 6 és 19 óra között. A 16 szavazatszámláló bizottság hatóságnak, tagjai pedig hivatalos személynek minősülnek.

Megújult körülmények között folytatódhat a gyermekek fejlesztése
2024-06-03
Önkormányzati támogatásból újították fel a Szülők Fóruma Egyesület Kodály Zoltán sétányon található központi helyiségét.

Útlezárás
2024-06-03
A Polgármesteri Hivatal Műszaki Iroda tájékoztatása szerint a Csokonai utca 11-12. között az úttest teljes szélességében forgalomlassító küszöb építése történik, ezért a Csokonai utca 2024. június 3. és június 5. között mindkét irányból zsákutca lesz.

Űrutazás és az emberiség
2024-06-03
A fenti címmel tartott – beszélgetés keretében – lebilincselő előadást Farkas Bertalan, nyugalmazott dandártábornok vadászpilóta, az első magyar űrhajós a BKK színháztermében május 29-én. Meglepetés vendégként St. Martin köszöntötte zenéjével az űrhajóst és a megjelenteket.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.