2020. augusztus 14. - Marcell napja
Péntek
Min:21°
Max:26°
Szombat
Min:19°
Max:28°
Vasárnap
Min:18°
Max:28°
Hétfő
Min:20°
Max:32°
Kedd
Min:17°
Max:24°
Karácsonyi blokk
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.
Csoda adventben - írta: Dr. Farkasné dr. Patakfalvi-Vigh Katalin
2007-12-19 -

„Édesanya, annyira, de annyira várom a karácsonyt!”– sóhajt fel óvodás kislánya, és a nyaka köré fonja kicsiny szorító karjait belefúrva álmodozó és reményt hordó tekintetét az övébe.
Együtt szuszognak, és ilyen pillanatokban a lelkük is összeér.

Minden munkanap reggelén megbeszélik, hogy ez még mindig nem az a nap, amikor az egész család otthon van, és az egész napot együtt tölthetik, hanem ez még mindig azok közé a napok közé tartozik, amikor mindenki végzi a dolgát, ki-ki a maga helyén, a nagy testvérek az iskolában, ő az óvodában, a szülők pedig a munkahelyükön. Sajnos, ezeken a napokon viszonylag keveset találkoznak, túl keveset ahhoz, hogy megfelelően és mélyen törődhessenek egymással. Talán még ahhoz is keveset, hogy ki-ki saját magával eleget törődhessen… Ilyen ez a mai élet. Rohanunk, „gyűrjük” a feladatokat, szakadatlanul hátunk mögött hagyunk egy elvégzett feladatot, talán arra sem ráérve, hogy a jól végzett munka örömét ízlelgessük kicsit, szusszanás nélkül nekikezdünk a másiknak. Arra is alig jut időnk, hogy észrevegyük, az idő és ezzel együtt az életünk is szakadatlanul telik, sőt rohan. Már a gyermekek is ezt észlelik.

A kicsi a reggeli öltözés közben naponta meghallgatja, hogy nemsokára jön a hétvége, amikor mindenki itthon lesz, amikor egymáséi vagyunk mi a családban. Ezt láthatóan meg is érti, de minden nap megpróbálkozik szembeszállni a szokással, hogy majdnem az egész napot fizikai távolságban töltse azoktól, akik számára a legfontosabbak. Ő még szóval is kifejezi az igényét a szülők és a testvérei folytonos szeretetére, ő még ölben ül, ő még felkérezkedik, hogy együtt olvassanak, együtt rajzoljanak, együtt tévézzenek, ő még abban a helyiségben szeret elaludni, ahol a többiek vannak, hogy az együttlét minden ébren töltött pillanatát kiélvezhesse. Hiszen holnap újra kezdődik a rohanás, és ő újra - majdnem egész nap – bár jó helyen, de nem velük van.

Néha az anyának úgy tűnik, a kicsi túlélésre játszik. Túlélni a napot, hogy este újra a családdal lehessen. Hiába a szeretet, hiába a ragaszkodás, a nagyobbak – testvérek és szülők egyaránt - egész nap elfoglaltak, és ez mindenkivel így van, ha „valahová” el szeretne jutni. A szülők ezt kérik a gyermekeiktől, attól tartva, hogy ha nem így élnek, lemaradnak. Hogy honnan, miről? Ki tudná megmondani? Hogy hová és hogy mire visz ez a rohanás? Alig akad megfelelő válasz erre a kérdésre. A mókuskerékből kiszállni valószínűleg csak az egyes életek teljes átrendezésével lehet. De nem szállunk ki, rohanunk. Aki „vinni akarja valamire”, az rohan, gyötri magát, és ezzel arányosan egyre kevesebb alkalma van például arra, hogy kisgyermeke meleg-puha ölelő karja a nyaka köré fonódjék, hogy együtt szuszogjanak, együtt játszanak, együtt örvendjenek, hogy a szorító ölelésben elhangozhasson a suttogott vallomás: ”anya, szeretlek, apa, úgy várom, hogy hazajöjj és játszunk…!”

Amink van, az természetes, és mint ilyet, általában nem is becsüljük meg. Lehet szó barátságról, egészségről, bizalomról, tehetségről, összetartozásról vagy akár szerelemről. Nagy sietségünkben nem vigyázunk eléggé ezekre, pedig hiányukban nem vagyunk, nem lehetünk elégedett emberek. Akkor kezdjük értékeinket becsülni, amikor elveszteni látjuk. Ha pedig elveszítjük a lelki derűnkhöz, egyensúlyunkhoz szükséges „kellékeket” - belső érzelmi értékeinket -, elveszítünk egy részt saját magunkból is. A megnyugvás és pihenő nélküli világban azonban talán ezt sem vesszük észre. Még erre sem érünk rá.

A kicsi megmozdult az ölelésben. „Anya, mindig azt mondod nekem, köszönöm, hogy megszülettél és vagy nekünk.” Elhallgatott pár pillanatig keresve a szavakat: „Anya, nem ez a fontos, hanem az, hogy nekünk van családunk” - mondta még jobban belefészkelve magát az anyai ölbe.

Kicsi, puha, meleg arca odasimul az övéhez, szuszogásuk ritmusa ismét erősítette egymást, és ő újra – mint már eddig is annyiszor - elhatározta, hogy átrendezi az életét több helyet adva a hasonló pillanatoknak. Jó ezt most így érezni – még ha holnap nem valósul meg, akkor is –, hiszen ez maga a csoda. Rágondolni, hogy szeretnek, hogy van, ahová hazamenj, és várnak otthon, tartozol valahová, valakikhez, akiknek fontos vagy, értelmet ad a holnapnak.

A kicsi ölelésében újrafogalmazta, amit már eddig is tudott, csak a nagy vágtában rég nem mondott ki magának sem: „Szeretet nélkül nincs alkotó élet, s a jövőnk a szívünk melegéből nő ki.” Tenyerébe vette a gyerek arcocskáját: „Te naponta karácsonyt hozol az életünkbe. Köszönöm, hogy megszülettél.”


Nyári táborok
2020-05-15 -
A Százhalombattai Hírtükör online felületén idén is közzétesszük a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan és tartalmasan töltsék a nyári szünidőt. A táborokat, programokat kínáló vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek részére ingyenes megjelenési lehetőséget biztosítunk. Érdeklődni és jelentkezni a hirtukor@mail.battanet.hu e-mail címen, illetve a 06 30 361 8050-es telefonszámon lehet.
Civil szféra
2020-05-08 -
A Remény Bajnoka Alapítvány (székhelye: 2440 Százhalombatta, Ifjúság útja 7.) Kuratóriuma által 2020. május 8. napján az alábbi pályázatot írja ki: Az Alapítvány 50.000,- Ft-os támogatásra ír ki pályázatot olyan magánszemélyek és egyéni vállalkozók részére, akik megfelelnek a pályázati feltételeknek.
AKTUÁLIS
2020-08-10 -
2020-07-29 -
2020-07-22 - Nyugdíjazás és óraszámcsökkenés miatt leendő csapattagjait keresi az ÉSZC Százhalombattai Széchenyi István Technikum és Gimnázium a következő területeken: 
HÍREINK
Bővült a kör, újabb dílert gyanúsítanak a rendőrök
2020-08-13
Az érdi zsaruk felkutatták, kitől vásárolhatta a kábítószert, a már május óta letartóztatásban lévő gyanúsított.

Álmában végeztek a nem kívánatos lakóval
2020-08-13
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 11-én, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 11-ig elrendelte annak a két férfinak a letartóztatását, aki ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntette miatt nyomoz.

Bozótvágóval akarta megölni anyja élettársát egy férfi
2020-08-13
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 12-én, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 12-ig elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntettének kísérlete miatt nyomoz.

Parkolókban fosztottak ki alvó sofőröket
2020-08-13
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 12-én, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 12-ig elrendelte annak a három férfinak a letartóztatását, akik ellen a Budaörsi Rendőrkapitányság kisebb értékre dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt indított eljárást. 2020. augusztus 10-én, az M1-es autópálya egyik parkolójában egy ismeretlen tettes betörte egy várakozó autó ablakát és eltulajdonította a kocsiban alvó sértett pénztárcáját, majd társaival elmenekült a helyszínről.

Napi ötszáz forint lesz a bölcsődei térítés
2020-08-10
Az állam és az önkormányzat mellett a szülőknek is fizetniük kell a gyerekek bölcsődei gondozásáért szeptember 1-jétől Százhalombattán.

Vasvillával és baltával ment a szomszédjának egy férfi
2020-08-10
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 7-én, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 7-ig elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Nagykátai Rendőrkapitányság súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt nyomoz. A gyanúsított, valamint a sértett és annak élettársa között néhány éve megromlott a szomszédi kapcsolat, a rendszeressé váló konfliktusok miatt a gyanúsított ellen több büntetőeljárás is indult. 2020. július 31-én a gyanúsított lovaskocsijával elsodorta az előtte kerékpárral közlekedő sértettet.

Egy méret mindenkinek? Kommunikációs és konfliktuskezelési tréning gyakorló és leendő szülőknek
2020-08-10
Egy család - mint minden rendszer - olyan egyedi jellemzőkkel bír, amelyekkel tagjai külön-külön nem rendelkeznek.  A családra jellemző egyedi problémák  egyedi megoldásokat kívánnak. Ugyanakkor a változás, változtatás létrehozásához szükséges szabályszerűségek és eszközök nagyon is hasonlóak.

Átúszták a Balatont
2020-08-07
A Százhalombattai VUK SE tizenegy versenyzője is részt vett a 38. Balaton-átúszáson augusztus 1-jén.

Belőled is lehet kortárs segítő...
2020-08-07
A SZISZKI-ben a második nyáron tartunk képzett kortárs segítőink vezetésével egy több alkalomból álló ún.

Hajnalban csapott le az utcán egy idős nőre a rabló
2020-08-07
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 6-án, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 6-ig elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki ellen a Váci Rendőrkapitányság a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmény miatt nyomoz.

Küzdenek a rongálás és az illegális szemétlerakás ellen
2020-08-06
Klasszikus értelemben nem fordultak elő bűncselekmények júlisban azonban, folytatódtak a kukarugdosások és kiborogatások, gyújtogatások és rongálások - áll a százhalombattai polgárőség beszámolojában.

Nyitva lesz a művészeti iskola
2020-08-06
Hangszerkóstolgató, festékpróbálgató nyílt napra várják az érdeklődőket a százhalombattai Művészeti Iskolában augusztus 29-én (szombaton), 9-től 13 óráig.

Felvételi meghallgatás a művészeti iskolában
2020-08-06
Zeneművészet és képzőművészet szakon is felvételi meghallgatást tartanak a Százhalombattai Alapfokú Művészeti Iskolában a 2020/21-es tanévre jelentkezőknek augusztus 31-én (hétfőn) 14 és 18 óra között.

KÉSZ-közlemény: Elfogadhatatlan a nyilvános fenyegetőzés
2020-08-06
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége már többször felemelte szavát a magyar közélet tisztaságáért, a kulturált kommunikációért. Sajnos történelmi tapasztalatainkból tudjuk, hogy a szavakat, az uszításokat a tettek követik, a kisemmizéstől a fizikai megsemmisítésig.

Folytassátok, jövő bajnokai!
2020-08-04
Több mint ezerkétszáz nevezéssel zajlott le a "Kezdjük újra!" Jövő Bajnokai Utánpótlás Verseny második fordulója a százhalombattai strandon július 29-én. A VUK SE úszó szakosztályának versenyzői rengeteg jó teljesítmény és egyéni csúcs mellett tíz arany-, öt ezüst- és három bronzéremmel zárták a viadalt.

Futósikerek
2020-08-04
Remekül teljesítettek a SZVISE Atlétika szakosztályának versenyzői a nyári megméretéseken.

Új szabadtéri edzőeszközök
2020-08-03
Hivatalosan is átadták az új szabadtéri fitneszparkot Százhalombattán, a Sportparkban július 31-én

Egyedi igényekre nem lehet többségi célú helyi szabályozást képezni
2020-08-03
Janovszky Károly, SZÁKOM-ügyvezető tájékoztatója

Hitből pajzsot Eperjessel
2020-08-03
Megjelent a Hitből pajzsot sorozat tizedik része, amelyben az Eucharisztia és a Szeretetláng ajándékára hívja fel a figyelmet Eperjes Károly színművész.A videó a KÉSZ YouTube-csatornáján érhető el: https://youtu.be/yMqmluEXW0A

Folytatódik az új pszichoaktív anyaggal kereskedő bűnszövetség leleplezése - két újabb tagot tartóztattak le
2020-08-03
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 31-én távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. augusztus 31-ig elrendelte a letartóztatását annak a két férfinak, akik ellen a Ceglédi Rendőrkapitányság bűnszövetségben elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette és más bűncselekmény miatt nyomoz. Mindketten annak a bűnbandának a tagjai, amelynek tíz másik tagja ellen 2020. február 7-én rendelte el a legsúlyosabb kényszerintézkedést a Budakörnyéki Járásbíróság.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor@mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.