2022. május 16. - Pünkösd napja
Hétfő
Min:14°
Max:25°
Kedd
Min:15°
Max:21°
Szerda
Min:11°
Max:19°
Csütörtök
Min:8°
Max:22°
Péntek
Min:11°
Max:26°
Karácsonyi blokk
Figyelem! Ez a tartalom több mint öt éve került fel a honlapra, emiatt előfordulhat, hogy már nem időszerű.
Csoda adventben - írta: Dr. Farkasné dr. Patakfalvi-Vigh Katalin
2007-12-19 -

„Édesanya, annyira, de annyira várom a karácsonyt!”– sóhajt fel óvodás kislánya, és a nyaka köré fonja kicsiny szorító karjait belefúrva álmodozó és reményt hordó tekintetét az övébe.
Együtt szuszognak, és ilyen pillanatokban a lelkük is összeér.

Minden munkanap reggelén megbeszélik, hogy ez még mindig nem az a nap, amikor az egész család otthon van, és az egész napot együtt tölthetik, hanem ez még mindig azok közé a napok közé tartozik, amikor mindenki végzi a dolgát, ki-ki a maga helyén, a nagy testvérek az iskolában, ő az óvodában, a szülők pedig a munkahelyükön. Sajnos, ezeken a napokon viszonylag keveset találkoznak, túl keveset ahhoz, hogy megfelelően és mélyen törődhessenek egymással. Talán még ahhoz is keveset, hogy ki-ki saját magával eleget törődhessen… Ilyen ez a mai élet. Rohanunk, „gyűrjük” a feladatokat, szakadatlanul hátunk mögött hagyunk egy elvégzett feladatot, talán arra sem ráérve, hogy a jól végzett munka örömét ízlelgessük kicsit, szusszanás nélkül nekikezdünk a másiknak. Arra is alig jut időnk, hogy észrevegyük, az idő és ezzel együtt az életünk is szakadatlanul telik, sőt rohan. Már a gyermekek is ezt észlelik.

A kicsi a reggeli öltözés közben naponta meghallgatja, hogy nemsokára jön a hétvége, amikor mindenki itthon lesz, amikor egymáséi vagyunk mi a családban. Ezt láthatóan meg is érti, de minden nap megpróbálkozik szembeszállni a szokással, hogy majdnem az egész napot fizikai távolságban töltse azoktól, akik számára a legfontosabbak. Ő még szóval is kifejezi az igényét a szülők és a testvérei folytonos szeretetére, ő még ölben ül, ő még felkérezkedik, hogy együtt olvassanak, együtt rajzoljanak, együtt tévézzenek, ő még abban a helyiségben szeret elaludni, ahol a többiek vannak, hogy az együttlét minden ébren töltött pillanatát kiélvezhesse. Hiszen holnap újra kezdődik a rohanás, és ő újra - majdnem egész nap – bár jó helyen, de nem velük van.

Néha az anyának úgy tűnik, a kicsi túlélésre játszik. Túlélni a napot, hogy este újra a családdal lehessen. Hiába a szeretet, hiába a ragaszkodás, a nagyobbak – testvérek és szülők egyaránt - egész nap elfoglaltak, és ez mindenkivel így van, ha „valahová” el szeretne jutni. A szülők ezt kérik a gyermekeiktől, attól tartva, hogy ha nem így élnek, lemaradnak. Hogy honnan, miről? Ki tudná megmondani? Hogy hová és hogy mire visz ez a rohanás? Alig akad megfelelő válasz erre a kérdésre. A mókuskerékből kiszállni valószínűleg csak az egyes életek teljes átrendezésével lehet. De nem szállunk ki, rohanunk. Aki „vinni akarja valamire”, az rohan, gyötri magát, és ezzel arányosan egyre kevesebb alkalma van például arra, hogy kisgyermeke meleg-puha ölelő karja a nyaka köré fonódjék, hogy együtt szuszogjanak, együtt játszanak, együtt örvendjenek, hogy a szorító ölelésben elhangozhasson a suttogott vallomás: ”anya, szeretlek, apa, úgy várom, hogy hazajöjj és játszunk…!”

Amink van, az természetes, és mint ilyet, általában nem is becsüljük meg. Lehet szó barátságról, egészségről, bizalomról, tehetségről, összetartozásról vagy akár szerelemről. Nagy sietségünkben nem vigyázunk eléggé ezekre, pedig hiányukban nem vagyunk, nem lehetünk elégedett emberek. Akkor kezdjük értékeinket becsülni, amikor elveszteni látjuk. Ha pedig elveszítjük a lelki derűnkhöz, egyensúlyunkhoz szükséges „kellékeket” - belső érzelmi értékeinket -, elveszítünk egy részt saját magunkból is. A megnyugvás és pihenő nélküli világban azonban talán ezt sem vesszük észre. Még erre sem érünk rá.

A kicsi megmozdult az ölelésben. „Anya, mindig azt mondod nekem, köszönöm, hogy megszülettél és vagy nekünk.” Elhallgatott pár pillanatig keresve a szavakat: „Anya, nem ez a fontos, hanem az, hogy nekünk van családunk” - mondta még jobban belefészkelve magát az anyai ölbe.

Kicsi, puha, meleg arca odasimul az övéhez, szuszogásuk ritmusa ismét erősítette egymást, és ő újra – mint már eddig is annyiszor - elhatározta, hogy átrendezi az életét több helyet adva a hasonló pillanatoknak. Jó ezt most így érezni – még ha holnap nem valósul meg, akkor is –, hiszen ez maga a csoda. Rágondolni, hogy szeretnek, hogy van, ahová hazamenj, és várnak otthon, tartozol valahová, valakikhez, akiknek fontos vagy, értelmet ad a holnapnak.

A kicsi ölelésében újrafogalmazta, amit már eddig is tudott, csak a nagy vágtában rég nem mondott ki magának sem: „Szeretet nélkül nincs alkotó élet, s a jövőnk a szívünk melegéből nő ki.” Tenyerébe vette a gyerek arcocskáját: „Te naponta karácsonyt hozol az életünkbe. Köszönöm, hogy megszülettél.”


Nyári táborok
2022-05-11 -
Szerkesztőségünk idén is összegyűjtötte a helyi és környékbeli nyári táborokat, programokat. A szolgáltatással azoknak a szülőknek kívánunk segítséget nyújtani, akik szeretnék, hogy gyerekeik biztonságosan, tartalmasan és élményszerűen töltsék a nyári szünidőt.
AKTUÁLIS
2022-05-16 - Cserélje le elavult mobilját!
2022-04-19 - A Szent István templom felújítása után már régóta készültünk a Szent László templom felújítására. Ennek most érkezett el az ideje. Több forrás biztosításával kívánjuk megvalósítani.
2022-04-07 - A költők a szépség koldusai - Fazekas István gondolatai
Látogatás a Hivatalban
2022-05-11
A százhalombattai Sérültekért Alapítvány 12 fős csoportját fogadta a Városházán Vezér Mihály polgármester május 5-én.

Madarak és fák napja
2022-05-11
A hagyományokhoz hűen, a jeles nap alkalmából az önkormányzat nevében ismét fát ültetett az óvodásokkal közösen Vezér Mihály polgármester a kulturális központ mögötti területen. Az eseményen részt vett Nagy Balázs alpolgármester és Lukács Bernadett képviselő is.

Két műrepülő-érem
2022-05-11
Egy arany- és egy ezüstérmet nyertek a százhalombattai DEMK versenyzői a Pécsett megrendezett Körrepülő műrepülő modellek Mecsek Kupáján, május 8-án.

GEMS of Europe diákcsere Portugáliában
2022-05-11
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa május 1-jén indult útnak, hogy iskolánkat képviselje a 2020 decemberében kezdődött GEMS of Europe nemzetközi projekt első személyes diákcsere programján a portugál fővárosban, Lisszabonban. 

Kórustalálkozó Celldömölkön százhalombattai részvétellel
2022-05-09
A város Liszt Ferenc Vegyeskarának alapítókarnagyára is emlékeztek a Bárdos Lajos nevével harmincadszor megrendezett kórustalálkozón április 26-án. "Elhoztuk nektek a békét" – énekelte a házigazda kórus a közismert zsidó népdalt, négyszólamú feldolgozásban: "Shalom aleichem." A kórusok erre a bő másfél órára tényleg elhozták.

Tavaszi karbantartás a Finomítóban
2022-05-09
Karbantartást végeznek a MOL Dunai Finomító több üzemében május 13. – június 22. között. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy tevékenységük ne zavarja a környéken élők nyugalmát – tájékoztatott a társaság.

Segítő munkatársat keres a Válaszút Misszió
2022-05-09
A Magyarországi Református Egyház Válaszút Missziója munkatársat keres keresztyén szellemiségű csapatba, szenvedélybetegek szociális (alacsonyküszöbű és nappali) ellátásában, illetve büntetés végrehajtási intézetben végzett segítő munkakör betöltésére.

Országos Informatika verseny az Egyesben
2022-05-09
Két év után ismét személyes megjelenéssel került megrendezésre a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskolában a Kozma László Országos Informatika Verseny.

A szív diadala
2022-05-09
34-30-ra nyert a Százhalombattai KE hazai pályán a Debreceni EAC ellen az NBI/B férfi kézilabda-bajnokság rájátszásában május 7-én – derül ki Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolójából.

Egy tucat + 1 érem
2022-05-09
Tizenkét egyéni érmet szerzett – 2 arany, 7 ezüst és 3 bronz –, valamint egy mix-vegyes váltó bronzérmet nyert a Száz Halom Városi Úszó Klub Sport Egyesület 4 fős úszócsapata a Szentesen megrendezett szabadtéri XXVII. Nemzetközi Senior Úszóversenyen május 7-én.

Közös siker
2022-05-09
21 óra 44 perc alatt teljesítette az XVI. NN UltraBalatonon 211 km-es körtávját a százhalombattai SZVISE futócsapata április 29-én.

Hatvan év az egészségügyben - tisztelet az embernek, a szakmának
2022-05-09
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Százhalom Egészségügyi Központban a ma is aktív, 84 éves Dr. Buza Tibor nyugalmazott belgyógyász- kardiológust, aki hat évtizede dolgozik a betegekért. A főorvosnak a hosszú idő alatt két munkahelye volt, a Szent Rókus Kórház és Százhalombatta.

Ifjú világbajnoki ezüstérmes
2022-05-09
A dobogó második fokára állhatott fel, és vehette át kategóriájában élete első világbajnoki ezüstérmét Díaz-Zrubecz Adriano a százhalombattai Magor Harcművészeti Egyesület Qwan Ki Do szakosztályának versenyzője az olaszországi Padovában április 23-24-én megrendezett I. Gyermek és Ifjúsági Világbajnokságon.

Űrutazáson voltunk
2022-05-09
"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember,gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is."Antoine de Saint-Exupéry

Óvodák közötti futóversenyt rendezett a Százszorszép Óvoda
2022-05-09
Óvodánkban éves hagyomány a "Nyúlcipő futóverseny", melyet közel 10 éve, minden évben megrendezünk. Néhány évvel ezelőtt felmerült a gondolat, hogy a város többi óvodáját is bevonjuk a vetélkedőbe. A pandémia miatt azonban többször is el kellett halasztani az eseményt, idén azonban megvalósulhatott, közel 150 gyermek részvételével.

Oscar-díjas pedagógus
2022-05-09
A "Legjobb Pedagógus-díj 2022" elismerésben részesült Tornai Boglárka, a százhalombattai Kőrösi iskola tanítója.

Harmincadik születésnap
2022-05-09
Műsorral egybekötött ünnepség keretében emlékeztek meg a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola fennállásának három évtizedes jubileumáról április 28-án. A rendezvényen részt vettek a város és a helyi intézmények vezetői, az egykori és a jelenleg is tanító pedagógusok.

NYÍLT LEVÉL A DUNAMENTI ERŐMŰ ZRT. VEZÉRIGAZGATÓJA RÉSZÉRE
2022-05-04
Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

Nyílt levél
2022-05-04
Czakó Nicolette Asszony, a B-Cool elnökhelyettese és Mészáros Gábor és Lengyel Bonita részére. Örömmel értesültem arról, hogy hogy Mészáros Gábor és Lengyel Bonita sportolók, kiváló táncosok, a legsikeresebb magyar akrobatikus rock and roll páros 2021 év NÍVÓ DÍJASAI lettek. 

Hat danos judo mester
2022-05-03
Ünnepélyes keretek között, a Budapesti UTE Jégcsarnokban április 30-án rendezett Nemzetközi Judo Versenyen vehette át sportszakmai elismerésként VI. danját Szél Pál. 

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.