ZSIGÓNÉ KATI: TOJÁSDÍSZÍTÉS MESTERFOKON

  • img

Nem szeretnék senkit a Nyuszival rémisztgetni, de bizony puha talpacskáival már a kertek alatt surran. Az idén úgy alakult, hogy hóvirág ugyan még csak az aluljárók mélyén virít, mégis itt a húsvét. És vele együtt néhány nem túl kellemes, de szükséges tennivaló, mint például a nagytakarítás. Azért ne mossunk ablakot fagypont alatt! Az ünnepek (no, meg az ünneplõk) megkívánják a finomságokat is. Már március elején minden sütikészítésnél számoljunk a közelgõ húsvéthétfõvel, amikor számtalan díszbe öltözött tojásra lesz szükségünk! A legjobb módszer a kifúrás-kifújás-öblítés. Tehát érdemes olyan receptekben gondolkodni, ahol nem kell szétválasztani a sárgáját a fehérjétõl! Nem lesz könnyû dolgunk. Néhány ilyen elõkészített tojással, túl a takarításon, túl a sütés-fõzésen, egy napos meleg délelõttön kapcsoljuk be a rádiót és vegyük elõ az Officina ’96 Kiadó szépséges és tanulságos könyvét! Külön fejezetek ismertetik a díszítés lehetõségeit: az egyszerû viaszolós technikától, a tévéhíradóba bekerülés esélyét is megadó, patkolásos módszerig. Igényesen elkészített fotók mutatják be a szükséges eszközöket, alapanyagokat és a lépéseket. Ha sokéves húsvéti gyakorlat után azt hinné a kedves háziasszony, hogy már mindent tud, ez a könyv egyszerû, friss ötletekkel színesíti a lehetõségeket és a tojásokat.

Zsigóné Kati, kecskeméti népi iparmûvész kitér a különbözõ formák, figurák jelentésére, a könyv végén pedig bemutatja az általa gyûjtött õsi erdélyi és magyar motívumokat. Tehát a szóban forgó mû nem csupán “barkácskönyv”, hanem hasznos ismeretterjesztõ lapozgatnivaló is – hogy a férfiak se unatkozzanak. És ha hétfõn reggel nem jönnének a locsolók, legalább megmaradnak nekünk a míves-hímestojások.

Hozzászólás

E-mail címe rejtve marad. A kötelező mezők *-al vannak jelölve.

Megszakítás

Legfrissebb cikkek

Képtárak

Kategóriák