2024. június 19. - Gyárfás napja
Szerda
Min:19°
Max:31°
Csütörtök
Min:21°
Max:29°
Péntek
Min:20°
Max:31°
Szombat
Min:20°
Max:29°
Vasárnap
Min:19°
Max:30°
Önkormányzat

"A tudás hatalma mindenek felett" - Köszönet a pedagógusoknak
2024-06-03 - Díjátadóval és műsorral egybekötött pedagógusnapi ünnepségen köszöntötték a városi oktatási-nevelési intézmények munkatársait a Barátság Kulturális Központban május 31-én. Vezér Mihály polgármester beszédében a napjaink tudásalapú társadalmában nélkülözhetetlen, korszerű ismereteket átadó oktatás fontosságát hangsúlyozta.
A városvezető köszönetet mondott a pedagógusok elhivatott, áldozatos munkájáért, aminek eredményessége nap mint nap érezhető a gyerekeken keresztül. A körülményeket tekintve kiváltságos helyzetben vannak a százhalombattai bölcsődések, óvodások és iskolások, ami a pedagógusok, az állami irányítás, a szülők és az Önkormányzat együttműködésének köszönhető. A város, bár már 10 éve nem szervezheti az oktatást, önként vállalt feladatként továbbra is minden támogatást megad, legyen az akár anyagi, vagy erkölcsi jellegű.
A cél közös: a gyerekeket olyan tudással kell felvértezni, hogy hasznos tagjai legyenek a társadalomnak. Vezér Mihály szerint különösen nehéz a megfelelő felkészítés napjaink száguldó, tudományos technikai forradalmú világában. Mint mondta: "a tudás hatalma mindenek felett való", ugyanis egyre több szakma követeli meg a legkorszerűbb digitális, technológiai és alapos nyelvi ismereteket. Előre tört a mesterséges intelligencia, amely több területen kiszorítja az emberi tevékenységet. Az elbizonytalanodás helyett proaktívan kell tenni azért, hogy a lelki felkészítés mellett, mindenki a kor követelményeinek megfelelő tudás birtokába juthasson; senki ne féljen a jövőtől, a gyerekek legyenek annak nyertesei.
Az oktatás világában nem szabad hibázni, mert ezen a területen minden hibának visszafordíthatatlan vesztesége lehet, és egyaránt elhúznak mellettünk a nyugati és a keleti, tudásalapú társadalmak – hangsúlyozta a polgármester. Szólt arról is, hogy egyre nagyobb kihívást jelent, hogy az ország minden területén megvalósuljon a nevelési-oktatási esélyegyenlőség; Százhalombatta ezen a téren is állja a sarat a "hős, várvédő", stabil értékrendet közvetítő pedagógusoknak köszönhetően.

Rigó Katalin az illetékes Érdi Tankerületi Központ igazgatója beszédében Szentgyörgyi Albertet idézte, aki szerint "olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája". Hangsúlyozta, a legjobban felszerelt intézmény is csak keretet ad az nevelésnek-oktatásnak, tartalommal a pedagógus tölti meg, aki hatással van mindannyiunk jövőjére. Minden nehézség ellenére a pedagógus pálya a legszebb hivatások egyike; lehetőség nyílik a napi alkotásra, a fiatalok alapvető tudásának megalapozására, jellemük csiszolására, látókörük szélesítésére.
Jól mutat a lényegre Mikszáth Kálmán, amikor arról ír, hogy "a tanuló azt hiszi, hogy nehéz a munkája, pedig ő csak a kocsi, és a pedagógus az, aki a bakon ül, és irányít – idézte az írót Rigó Katalin. A kollégák tanítják meg az élet dolgaira a gyerekeket, ismertetik meg velük a tudás ízét – fogalmazott az igazgató. Köszönetet mondott az intézmények adminisztrációs, technikai és segítő munkatársainak is, továbbá a Képviselő-testületnek a mindenkori támogatásért.

Az ünnepségen díjakat, elismeréseket adott át Vezér Mihály polgármester, Török Sándor és Nagy Balázs alpolgármester, Sinka László, Lukács Bernadett, Szabó Zoltán, Szalai Attila és Szabó Gábor önkormányzati képviselő, illetve Mikulásik Judit, a Százhalombattai Pitypangos Óvoda vezetője.

Pedagógiai Díjban részesült Mongyi Éva, a Százhalombattai Eötvös Loránd Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Tagozatos Általános Iskola magyar nyelv és irodalom szakos tanára, illetve Szabóné Peretsényi Krisztina mesterpedagógus, a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskola biológia-testnevelés szakos tanára.

Pedagógiai Elismerő Oklevelet vehetett át Giriczné Szép Ildikó, az Érdi Szakképzési Centrum Százhalombattai Széchenyi István Technikum és Gimnázium magyar nyelv és irodalom szakos tanára, Feketéné Zörgő Éva, a Százhalombattai Kipp – Kopp Óvoda óvodatitkára, és Tornai Boglárka, a Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Sportiskolai Általános Iskola alsós igazgatóhelyettese.

Pedagógus Szolgálati Emlékérem díjazásban részesült Kovács Katalin, a Százhalombattai Pitypangos Óvoda óvodapedagógusa és Papp Antalné, a Százhalombattai Pitypangos Óvoda óvodapedagógusa.

Minden évben ezen az ünnepségen kerül sor az Gyémántdiplomás Emléklap átadására, amely díj azon nyugállományba vonult pedagógusok részére adományozható, akik 60 éve végeztek a képző intézményben. Díjazásban részesült Hankó Emília, a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskola nyugalmazott pedagógusa és Kun Jánosné, a Százhalombattai Eötvös Loránd Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Tagozatos Általános Iskola nyugalmazott pedagógusa.

Rubindiplomás Emléklap adományozható, azon felsőfokú végzettséggel bíró, nyugállományba vonult pedagógusok részére, akik 70 éve végeztek a képző intézményben. Ezen elismerésben részesült Kiri Istvánné, az Eötvös Loránd Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Tagozatos Általános Iskola nyugalmazott pedagógusa.

Köszöntötték a nyugállományba vonuló pedagógusokat, dajkákat, technikai dolgozókat, akik munkájukkal segítették a gyermekek oktató, nevelő munkáját.
Az ünnepeltek:
Sonn Valéra, Érdi SZC Százhalombattai Széchenyi István Technikum és Gimnázium
Molnárné Dóczi Mária, Érdi SZC Százhalombattai Széchenyi István Technikum és Gimnázium
Antal Márta Ilona, Érdi SZC Százhalombattai Széchenyi István Technikum és Gimnázium
Kiss Endre Miklós, Érdi SZC Százhalombattai Széchenyi István Technikum és Gimnázium
Szabóné Peretsényi Krisztina, Százhalombattai 1. Számú Általános Iskola
Pluhár Márta, Százhalombattai 1. Számú Általános Iskola
Gáspárné Boácz Margit, Százhalombattai Arany János Ált. Iskola és Gimnázium
Vörös István, Százhalombattai Arany János Ált. Iskola és Gimnázium
Bátkiné Raffai Ágnes, Százhalombattai Arany János Ált. Iskola és Gimnázium
Kovács Katalin, Százhalombattai Pitypangos Óvoda
Papp Antalné, Százhalombattai Pitypangos Óvoda
Marczinkovicsné Lajti Gabriella, Százhalombattai Eötvös Loránd Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Tagozatos Általános Iskola
Mongyi Éva, Százhalombattai Eötvös Loránd Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Tagozatos Általános Iskola
Somodiné Fekete Mária, Százhalombattai Eötvös Loránd Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Tagozatos Általános Iskola

A városi pedagógusnapi ünnepségen a Százhalombattai Pitypangos Óvoda és Óvárosi Tagóvoda adott elő dalos, játékos, verses műsort, felléptek a Forrás Néptáncegyüttes Független Színház táncosai, Nagy Bischof Noémi és Czifrik Dorián, a Thália Batta Tanoda növendéke mondott verset, befejezésként Szinetár Dóra Jászai Mari-díjas színművész, énekes és Kocsis Dénes musicalénekes adott elő népszerű érzelmes dalokat, pezsdítő slágereket.

A rendezvény a BKK előterében tartott fogadással zárult, amelyen Török Sándor alpolgármester köszöntötte a pedagógusokat. (Fotó:Tóth Erzsébet)


AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
Szünetel a gázszolgáltatás
2024-06-18
Az FGSZ Földgázszállító Zrt. karbantartási munkálatokat végez Százhalombattán, Tárnokon, Sóskúton, Pusztazámoron, Diósdon és Érden, ezért szünetel a gázszolgáltatás június 19-én 9 és 17 óra között.

Modernkori történetek - Közel 50 interjú egy kötetben
2024-06-15
A 95. Ünnepi Könyvhétre jelent meg Fazekas István "Beszélgetés a mi időnkről" című interjúkötete az Üveghegy Kiadó gondozásában, Százhalombatta Város Önkormányzatának támogatásával. A szerzővel könyvbemutató keretében Véghelyi Balázs kiadóvezető beszélgetett a Hamvas Béla Városi Könyvtárban. Az est díszvendége Balogh Júlia szerkesztő, rendező, Csoóri Sándor özvegye és hagyatékának gondozója volt.

Aranyszívek
2024-06-15
A Sérültekért Alapítvány a hagyományos Aranyszív Ünnepen mondott köszönetet támogatóinak, segítőinek, illetve idén is átadták az Aranyszív Díjat, amelyet olyan személyek kaphatnak, akik sokat tesznek a sérült emberek társadalmi integrációjáért. Külön elismerést vehetett át több foglalkoztatott fiatal, illetve egy alapítványi munkatárs, továbbá támogatók átadták az alapítvány számára gyűjtött adományokat.

Egészségnap az eredmények tükrében
2024-06-14
Ahogy korábban megírtuk, szinte a teljes létszámot kihasználva, mintegy 180 páciens regisztrált az Önkormányzat és a Százhalom Egészségügyi Központ által szervezett második, ingyenes májusi egészségügyi szűrőnapra. Vezér Mihály polgármester közösségi oldalán tájékoztatott az eredményről.

Squash Országos Bajnokság Százhalombattán
2024-06-13
A junior OB után Százhalombattán az Omega Sportcentrum adott otthont a Magyar Squash (fallabda) Szövetség XXXVI. Felnőtt Egyéni Országos Bajnokságnak június 8-9-én.

A könyv ünnepe
2024-06-11
Csodás napot töltöttünk együtt a Battai Könyvünnep alkalmából június 7-én. Köszönjük! A könyveket, a történeteket, a meséket ünnepeltük, a közös élményt, ami összehoz bennünket – kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az időjárással is megküzdöttek
2024-06-10
A tervezett teljesítési időn belül futott a célba Nagy Orsolya és Hajduné Bukó Judit a SZVISE színeiben, a BSI ALDI Női Futógála 10 km-es távján.

Egyértelmű megerősítés - Helyi Önkormányzati Választások 2024
2024-06-10
Vezér Mihályt, az ÉSZKE színeiben induló jelenlegi polgármestert 6798 választópolgár erősítette meg szavazatával, hogy a 2024-2029-es ciklusban is vezesse a várost – a Nemzeti Választási Iroda nem jogerős adatai alapján.

Könyvből soha nem elég - Felajánlás a Családsegítőnek
2024-06-08
Széles műfajpalettát felölelő könyvcsomagokat adtak át a Városi Családsegítő és Gondozási Központnak, illetve az ott működő nyugdíjas klub javára az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület tagjai.

Megcsonkított ország
2024-06-07
104 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én írták alá a trianoni békediktátumot, ami nyomán Magyarország elvesztette területének és lakosságának mintegy kétharmadát, továbbá súlyos csapást mért a gazdaságra a természeti kincsek nagy részének szomszédos országokhoz kerülésével.

Megújult az 1-es iskola udvara
2024-06-06
A 26 millió forintos önkormányzati támogatással megvalósult beruházás keretében műfüves borítást helyeztek le, új eszközöket szereztek be és telepítettek, valamint felújították az atlétikai pályákat.

Tavaszi nagyüzem a teniszezőknél
2024-06-06
Számos érmet szerezett a VUK SE Teniszszakosztálya a tavaszi hazai és országos rendezésű versenyeken – tájékozatott Dénes Tibor vezetőedző.

Értékteremtő fiatalok
2024-06-06
A Városi Gyermeknapon adták át a Barátság Kulturális Központ által alapított Janikovszky Éva Művészeti Díjakat az amatőr művészeti tevékenységet folytató gyerekeknek.

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM - SZEKRÉNYMESE
2024-06-06
Egyszer volt, hol nem volt, volt két szekrény, akik még az elmúlt században láttak napvilágot. 

Jani Bácsi!
2024-06-06
Emlékszem, amikor a jelenlegi otthonunkba költöztünk, egy Erkel körúti lakásba, Jani Bácsi volt az első lakó, aki érdeklődve tekintett ki a lépcsőházba, majd gyorsan be is mutatkozott. 

Három érem a modellvitorlás kupán
2024-06-06
Egy ezüst- és két bronzérmet nyert a Dunamenti Energia Modellező Klub a május 31. és június 2. között rendezett Kanizsa Kupán – tájékoztatott Kunvári Sándor az egyesületi tagja.

Alapkőletétel - Új otthon épül az időseknek
2024-06-04
A legmodernebb körülményeket biztosítja majd az a gondozóház, amelyet az egykori Százszorszép Óvoda épületéből, bővítéssel alakítanak ki. Az önkormányzati beruházásban megvalósuló intézmény alapkövét június 4-én tették le.

Eskütétel
2024-06-04
Vezér Mihály polgármester előtt, június 3-án letették esküjüket a szavazatszámláló bizottságok szervezetek által megbízott tagjai, akik a június 9-i helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és az európai parlamenti választások lebonyolításában vesznek részt. Százhalombatta 8 egyéni választókerületében mindenhol 2-2 szavazókörben lehet leadni a voksokat 6 és 19 óra között. A 16 szavazatszámláló bizottság hatóságnak, tagjai pedig hivatalos személynek minősülnek.

Megújult körülmények között folytatódhat a gyermekek fejlesztése
2024-06-03
Önkormányzati támogatásból újították fel a Szülők Fóruma Egyesület Kodály Zoltán sétányon található központi helyiségét.

Útlezárás
2024-06-03
A Polgármesteri Hivatal Műszaki Iroda tájékoztatása szerint a Csokonai utca 11-12. között az úttest teljes szélességében forgalomlassító küszöb építése történik, ezért a Csokonai utca 2024. június 3. és június 5. között mindkét irányból zsákutca lesz.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.