2024. június 18. - Arnold, Levente napja
Kedd
Min:18°
Max:30°
Szerda
Min:19°
Max:32°
Csütörtök
Min:21°
Max:30°
Péntek
Min:19°
Max:32°
Szombat
Min:20°
Max:30°
Kultúra, Oktatás

A jövő tudósai
2024-05-20 - A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium rendezte meg a 23. Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciájának országos döntőjét. A 15 iskolából érkezett általános iskolás diákok társadalom- és természettudományi témában tartottak előadást, a szakértő zsűri összesen 42 bemutatót értékelt. 
Dr. Horváthné dr. Hidegh Anikó főigazgató köszöntőjében emlékeztetett, hogy 25 évvel ezelőtt Zsolnai József professzor és tanítványa Kiss Albert – a mostani zsűri tagja, a KGYTK Tehetségtanács elnöke – dolgozták ki a tudományos kutatás általános iskolásokra vonatkozó versenyszabályait.
A főigazgató bemutatta iskoláját, amely 1986 – ban ismerte meg a Zsolnai-féle nyelvi-irodalmi kommunikációs programot, majd 1987-ben a teljes értékközvetítő és képességfejlesztő metódust, és annak pedagógiáját. Az általános iskola egészen a 2020-as NAT bevezetéséig ezen alternatív munkaterven alapuló KÉK Program szerint működött.
Az alternatív programmal új célkitűzések is megfogalmazódtak az iskola dokumentumaiban, például a környezet- és viselkedéskultúra kérdése, a kommunikációs képességek fejlesztése. Új értelmezést kapott több, addig is meglévő célkitűzés, - mint az egyéni képességfejlesztés, a differenciált tanulásszervezés, vagy a tehetséggondozás és a hátránykompenzálás kérdése.
A jelen oktatási-nevelési munkának és az intézményi céloknak is ezek az alapjai, amik a környezet-és természetvédelemre irányította a figyelmet, elnyerve először az Ökoiskola címet2008-ban, majd az Örökös Ökoiskola címet is 2014-ben.
Az intézmény szintén ezen erős alapra építkezve lett kiváló akkreditált Tehetségpont 2017-ben. Az idegen nyelvek felé való nyitottság is innen ered; számtalan Comenius, majd Erasmus program keretében ismerkedtek meg sok európai középiskolával a 2000-es évek eleje óta.
Az főigazgató beszélt arról is, hogy az Arany egyik kiemelt célkitűzése a tehetségek korai felismerése, fejlesztése és versenyeztetése minden tudományterületen. Példaként említett a már hosszú évek óta megrendezett Tudományos Diákköri Konferencia régiós fordulóit; a verseny immár "Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciája" néven ismert – tette hozzá. Ő maga is részt vett ebben szaktanárként, sőt egyik gyermeke felkészítésével, versenyeztetésével, aki az országos döntőkben is szép eredményeket ért el. Hatalmas munkát követel ez a megmérettetés, ezért különösen nagy elismerés jár azoknak, akik bekerültek az országos fordulóba.
Dr. Horváthné dr. Hidegh Anikó megtisztelőnek nevezte, hogy – 15 intézmény részvételével – ezúttal iskolájukat kérték fel az országos döntő megrendezésére.
Köszönetet mondott a támogatóknak, akik nélkül nehézkesebben tudták volna megszervezni konferenciát; a rendezvényt segítette az Érdi Tankerületi Központ, Százhalombatta Város Önkormányzatának Képviselő-testülete, a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Nemzeti Tehetség Program, az Aranykapu Alapítvány, a Bistro di Vespa Vesuvio, sütiCAKE és az Ebatta Kultúrkocsma Pizzakuckó.

Kiss Albert a KGYTK alapítója a kezdetekről a sajtónak elmondta, azzal szembesültek, hogy sok diák érdeklődése jóval meghaladta a tananyagot, ez adta az ötletet, hogy kutatás módszertani elemeket is oktassanak a tanulóknak, hozzá segítve így őket tudományos jellegű munkák készítéséhez.AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
Szünetel a gázszolgáltatás
2024-06-18
Az FGSZ Földgázszállító Zrt. karbantartási munkálatokat végez Százhalombattán, Tárnokon, Sóskúton, Pusztazámoron, Diósdon és Érden, ezért szünetel a gázszolgáltatás június 19-én 9 és 17 óra között.

Modernkori történetek - Közel 50 interjú egy kötetben
2024-06-15
A 95. Ünnepi Könyvhétre jelent meg Fazekas István "Beszélgetés a mi időnkről" című interjúkötete az Üveghegy Kiadó gondozásában, Százhalombatta Város Önkormányzatának támogatásával. A szerzővel könyvbemutató keretében Véghelyi Balázs kiadóvezető beszélgetett a Hamvas Béla Városi Könyvtárban. Az est díszvendége Balogh Júlia szerkesztő, rendező, Csoóri Sándor özvegye és hagyatékának gondozója volt.

Aranyszívek
2024-06-15
A Sérültekért Alapítvány a hagyományos Aranyszív Ünnepen mondott köszönetet támogatóinak, segítőinek, illetve idén is átadták az Aranyszív Díjat, amelyet olyan személyek kaphatnak, akik sokat tesznek a sérült emberek társadalmi integrációjáért. Külön elismerést vehetett át több foglalkoztatott fiatal, illetve egy alapítványi munkatárs, továbbá támogatók átadták az alapítvány számára gyűjtött adományokat.

Egészségnap az eredmények tükrében
2024-06-14
Ahogy korábban megírtuk, szinte a teljes létszámot kihasználva, mintegy 180 páciens regisztrált az Önkormányzat és a Százhalom Egészségügyi Központ által szervezett második, ingyenes májusi egészségügyi szűrőnapra. Vezér Mihály polgármester közösségi oldalán tájékoztatott az eredményről.

Squash Országos Bajnokság Százhalombattán
2024-06-13
A junior OB után a Százhalombattán az Omega Sportcentrum adott otthont a Magyar Squash (fallabda) Szövetség XXXVI. Felnőtt Egyéni Országos Bajnokságnak június 8-9-én.

A könyv ünnepe
2024-06-11
Csodás napot töltöttünk együtt a Battai Könyvünnep alkalmából június 7-én. Köszönjük! A könyveket, a történeteket, a meséket ünnepeltük, a közös élményt, ami összehoz bennünket – kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az időjárással is megküzdöttek
2024-06-10
A tervezett teljesítési időn belül futott a célba Nagy Orsolya és Hajduné Bukó Judit a SZVISE színeiben, a BSI ALDI Női Futógála 10 km-es távján.

Egyértelmű megerősítés - Helyi Önkormányzati Választások 2024
2024-06-10
Vezér Mihályt, az ÉSZKE színeiben induló jelenlegi polgármestert 6798 választópolgár erősítette meg szavazatával, hogy a 2024-2029 ciklusban is vezesse a várost – a Nemzeti Választási Iroda nem jogerős adatai alapján.

Könyvből soha nem elég - Felajánlás a Családsegítőnek
2024-06-08
Széles műfajpalettát felölelő könyvcsomagokat adott át a Városi Családsegítő és Gondozási Központnak, illetve az ott működő nyugdíjas klub javára az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület tagjai.

Megcsonkított ország
2024-06-07
104 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én írták alá a trianoni békediktátumot, ami nyomán Magyarország elvesztette területének és lakosságának mintegy kétharmadát, továbbá súlyos csapást mért a gazdaságra a természeti kincsek nagy részének szomszédos országokhoz kerülésével.

Megújult az 1-es iskola udvara
2024-06-06
A 26 millió forintos önkormányzati támogatással megvalósult beruházás keretében műfüves borítást helyeztek le, új eszközöket szereztek be és telepítettek, valamint felújították az atlétikai pályákat.

Tavaszi nagyüzem a teniszezőknél
2024-06-06
Számos érmet szerezett a VUK SE Teniszszakosztálya a tavaszi hazai és országos rendezésű versenyeken – tájékozatott Dénes Tibor vezetőedző.

Értékteremtő fiatalok
2024-06-06
A Városi Gyermeknapon adták át a Barátság Kulturális Központ által alapított Janikovszky Éva Művészeti Díjakat az amatőr művészeti tevékenységet folytató gyerekeknek.

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM - SZEKRÉNYMESE
2024-06-06
Egyszer volt, hol nem volt, volt két szekrény, akik még az elmúlt században láttak napvilágot. 

Jani Bácsi!
2024-06-06
Emlékszem, amikor a jelenlegi otthonunkba költöztünk, egy Erkel körúti lakásba, Jani Bácsi volt az első lakó, aki érdeklődve tekintett ki a lépcsőházba, majd gyorsan be is mutatkozott. 

Három érem a modellvitorlás kupán
2024-06-06
Egy ezüst- és két bronzérmet nyert a Dunamenti Energia Modellező Klub a május 31. és június 2. között rendezett Kanizsa Kupán – tájékoztatott Kunvári Sándor az egyesületi tagja.

Alapkőletétel - Új otthon épül az időseknek
2024-06-04
A legmodernebb körülményeket biztosítja majd az a gondozóház, amelyet az egykori Százszorszép Óvoda épületéből, bővítéssel alakítanak ki. Az önkormányzati beruházásban megvalósuló intézmény alapkövét június 4-én tették le.

Eskütétel
2024-06-04
Vezér Mihály polgármester előtt, június 3-án letették esküjüket a szavazatszámláló bizottságok szervezetek által megbízott tagjai, akik a június 9-i helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és az európai parlamenti választások lebonyolításában vesznek részt. Százhalombatta 8 egyéni választókerületében mindenhol 2-2 szavazókörben lehet leadni a voksokat 6 és 19 óra között. A 16 szavazatszámláló bizottság hatóságnak, tagjai pedig hivatalos személynek minősülnek.

Megújult körülmények között folytatódhat a gyermekek fejlesztése
2024-06-03
Önkormányzati támogatásból újították fel a Szülők Fóruma Egyesület Kodály Zoltán sétányon található központi helyiségét.

Útlezárás
2024-06-03
A Polgármesteri Hivatal Műszaki Iroda tájékoztatása szerint a Csokonai utca 11-12. között az úttest teljes szélességében forgalomlassító küszöb építése történik, ezért a Csokonai utca 2024. június 3. és június 5. között mindkét irányból zsákutca lesz.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.