2024. február 24. - Mátyás napja
Szombat
Min:9°
Max:13°
Vasárnap
Min:6°
Max:12°
Hétfő
Min:7°
Max:14°
Kedd
Min:7°
Max:14°
Szerda
Min:7°
Max:15°
Jegyzet

Örök állóképesség
2023-11-27 - Több éve vagyok tagja a Magyar Sporttudományi Társaságnak, mely rendszeresen rendez országos konferenciákat.  
Legutóbb november 16-án a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának előadójában rendezték meg "Örök állóképesség" címmel azt a sportszakmai konferenciát, melyre meghívást kaptam, és örömmel részt is vettem rajta. 12 előadást hallgattam meg, melyek egy-egy témakörben (pszichológia, sportélettan, biokémia, edzéselmélet, sportpedagógia) az állóképességgel kapcsolatos kutatási eredményeket ismertették.

A konferencia címe is jelzi, hogy minden korosztályt és számos sportágat érintettek az előadások az edzésmódszerektől a táplálkozáson keresztül a 65 év felettiek rendszeres mozgásáig. Tudjuk, hogy az állóképesség fejlesztése életünk végéig lehetséges. Az állóképesség a szervezet fáradással szembeni ellenálló képességet jelenti. Az állóképesség az anyagcsere, a légzőrendszer, a szív-és keringési rendszer, valamint a hormonális és az idegrendszer összehangolt működésétől függ. Fontos tényező a regenerálódási idő is. A kutatások rámutatnak arra, hogy az erő és a gyorsaság fejlesztése mellett nem szabad elhanyagolni az állóképességi edzéseket sem, mert ez a labdás sportágaknál a mérkőzéseken a teljesítmény romlásával járhat. Ez a negatív hatás leginkább a mérkőzések hajrájában jelentkezhetnek pl. koncentráció hiányából adódó pontatlan megoldásokban.

Az előadások szünetében beszélgettem dr. Wilhelm Mártával a Pécsi Tudományegyetem Sporttudományi Intézet Rekreációs Tanszékét vezetőjével, aki az állóképesség életkori sajátosságairól tartott előadást. Teljesen egyetértettünk abban, hogy a rendszeres mozgásnak minden korban nagyon nagy jelentősége van az egészséges életmód kialakításában.

Végiggondoltam azt, hogy városunkban milyen lehetőségek adódnak a rendszeres sportolásra. Megállapítottam, hogy az elmúlt években sokat javultak a lehetőségeink ezen a téren. A Kőrösiben megépült a legújabb technológiai kivitelezéssel a 200 m-es rekortán atlétikapálya. Szabadtéren korszerű műanyag borítást kaptak a Kőrösi kosár és kézilabdapályái, valamint az Eötvös kézilabdapályája is. Nem szabad elfelejtkezni a sportpark kézipályájának és kosárpályájának a műanyag borításáról és a közparkokba telepített kondigépekről sem.  Az év folyamán átadásra került az új Kosárlabda csarnok és a SZISZKI melletti parkban a 350 m-es rekortán futókör is. A Versenyuszoda mellett újra megnyílt a Szalai uszoda is, mely minden igényt kielégít a városlakók számára. Újra befedésre került két salakos teniszpálya és a VUK által üzemeltetett műfüves focipályán is kiváló lehetőségeket találhatunk a téli időszakban az utánpótlás és a tömegsport részére is. Felújításra került a kerékpárút az Erkel-körúton, mely biztonságosabb bringázást nyújt a kerékpárosok számára. Hab a tortán, hogy a Főtéren már láthatóan épül a szabadtéri korcsolyapálya, mely - nem nehéz kitalálni - nagyon népszerű lesz.

Országos sportprogramokban is van lehetőségünk részt venni. Büszke vagyok arra, hogy az országosan meghirdetett vándortáborokba való bekapcsolódáshoz több évvel ezelőtt sikerült meggyőznöm a kollégáimat a hozzá kapcsolódó továbbképzések elvégzéséhez, és így egyre több battai tanuló vehet részt a kiválóan megtervezett, megszervezett programokban az ország legszebb tájain.

A felsorolásból látszik, hogy mindenki számára adódik lehetőség a rendszeres mozgásra. Nagyon jó, ha téli időszakban is kint vagyunk sokat a természetben, túrázunk, sétálunk, és ha lehetőségünk van, téli sportokat űzünk.
Becsüljük meg értékeinket és használjuk ki a lehetőségeinket az egészségünk érdekében!

Szabó Zoltán települési képviselő, testnevelő tanárAKTUÁLIS
2023-09-11 - Születésem után az M4-es épületbe, (ma Hága László utca 11.) költöztünk, és a következő harminc évet itt töltöttem el. Első emlékeimben a lift volt az, ami megragadta a figyelmemet, de úgy vettem észre, hogy a vidékről felköltözött felnőttekét is.
Felajánlás Alíz gyógyulásáért
2024-02-23
A BKK csoportjaként működő Folthalom Foltvarró Csoport felajánlást tesz Hanák Alíz izomsorvadással küzdő érettségi előtt álló fiatal lány megsegítésére.

Óvárosi helyzetkép a költségvetés tükrében
2024-02-23
Számos napirendi pont szerepelt a Képviselő-testület február 15-i ülésén, a képviselők egyebek mellett megalkották Százhalombatta város tárgyévi költségvetési rendeletét. A korábbi évekhez hasonlóan a város egy-egy területét érintő fejlesztések, beruházások iránt nőtt a lakosság és a helyi közösségek érdeklődése. Mind a költségvetést illetően, mind a működés egészét érintően nagyobb hangsúlyt kapott az Óváros.

Két battai arany- és egy bronzérem karatéban
2024-02-23
Az Shotokan Karate International Európai Szervezete 16 ország részvételével, az olaszországi Riminiben rendezte hagyományos évadnyitó versenyét január 26-28 között.

Fair Play díjas a Battai Bullgdogok csapata
2024-02-23
A megtisztelő elismerést Herczeg József vehette át a Magyar Rögbi Szövetség idei díjátadó gáláján – a SZVISE Rögbi Szakosztálynak vezetője az esemény kapcsán osztotta meg az alábbi gondolatokat.

Farsangi és báli forgatag az Arany Iskolában
2024-02-22
Rendkívül sok feladatól és még több élménytől volt gazdag az Arany Iskola a farsangi héten. Minezekből kijutott tanulóknak és tanáraiknak, de még a partneri körnek is (szülők és támogatók) egyaránt.

"Nyitva van az Aranykapu"
2024-02-22
Iskolánkban immár hagyománnyá vált, hogy minden tanévben megrendezze iskolába csalogató "Nyitva van az Aranykapu" című, négyalkalmas programsorozatunkat; február 8-án a délutáni órákban - már ünnepi díszbe öltöztetve iskolánkat - vártuk az érdeklődő óvodásokat és szüleiket.

Két rendőrségi programnyitó egy napon
2024-02-22
Az Érdi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója és a Százhalombattai Rendőrőrs 2 járőre a legkisebbekkel kezdte a szolgálatát február 21-én.

Sinka László fogadóórája
2024-02-22
Sinka László a 6. számú dunafüredi egyéni választókerület képviselője, tanácsnok 2024. március 5-én, kedden, 15:00-16.30 óra között tartja fogadóóráját.

Győzelem a matinén!
2024-02-22
39-29-re győzött a Százhalombattai KE a Dunaharaszti MTK otthonában a férfi kézilabda NB II. osztálya F csoportjában a február 18-i fordulóban.  A mérkőzésről Tallér Zsolt, a battai klub elnöke számolt be.

Áldozatvédelmi konferencia a Reménység Szigetén
2024-02-22
Az Erdélyi Gyülekezet és az Érdi Rendőrkapitányság közös szervezésében került megrendezésre az Áldozatok Napja alkalmából szervezett áldozatvédelmi konferencia. A szakmai tanácskozás elsősorban a bűnmegelőzés aktuális kérdéseit vetette föl a kisközösségek lehetőségeinek és feladatainak szempontjából.

Óvodai nyílt napok 2024
2024-02-21
Az érdeklődők nyílt nap keretében tekinthetnek be az óvodák játékos hétköznapjaiba.

Színvonalas működés, számos fejlesztés és támogatás - Elfogadták a költségvetést
2024-02-17
Egyhangúlag fogadta el a Képviselő-testület az idei költségvetést a február 15-i ülésen, amelyen 18 napirendi pontot tárgyaltak a képviselők.

Közterületi munkálatok
2024-02-14
Közterület-bontási munkákat végez a Best-Vill 2000 Kft. a villamos energia ellátása érdekében a Szabadság utcában a Lehel utcától az István király útjáig (zöldterületen), illetve az István király útján a Szabadság utcától 70 m hosszan (gyalog- és kerékpárúton) – tájékoztat a Polgármesteri Hivatal.

A kultúra ünnepe - Kozmikus zenei élmény, meglepetés vendéggel
2024-02-13
"Valóra vált álmok" címmel St. Martin, szaxofon-, klarinét- és pánsípművész teltházas zenekari koncertjével zárult a Magyar Kultúra Hete a Barátság Kulturális Központban február 11-én. A programsorozat utolsó napján megnyitották az Iharos Népművészeti Egyesület "Szívvel-Lélekkel" kiállítását is.

Díszítsük fel együtt a Szívkaput!
2024-02-13
"Százhalombatta" feliratú, szív alakú papírdíszt helyezett el a főtéri Szent István templom mellett található Szívkapun Vezér Mihály polgármester. A városvezető a február 14-i Valentin-nap alkalmából mindenkit arra buzdít, hogy példáját követve helyezzen fel a szerkezetre egy kedves üzenettel ellátott díszt, meglepve így egy szeretett személyt. 

Dobogós a SZISZKI
2024-02-12
Pest vármegye 2. legjobb technikuma az Érdi SZC Százhalombattai Széchenyi István Technikum és Gimnázium az Innovatív Képzéstámogató Központ rangsora alapján.

Battai ezüst- és bronzérem a Jegesúszó Eb-n
2024-02-12
A dobogó második, illetve harmadik fokára állhatott fel Patakfalvi-Vigh Dániel a Száz Halom Városi Úszó Klub tagja, a Nagyváradon február 2-4-e között rendezett I. Jegesúszó Európa-bajnokságon.

18 bajnoki cím, 6 tucat ezüst- és bronzérem a szenior úszók mérlege
2024-02-12
Százhalombatta Város Önkormányzatának anyagi támogatásával került megrendezésre hétvégén az I. Szalai János országos szenior úszóbajnokság február 10-11-én. A verseny lebonyolítását a város szenior úszó egyesülete, a Száz Halom Városi Úszó Klub intézte – Tejes István, a klub alelnökének beszámolója.

Meséljük el együtt történelmünket!
2024-02-12
"Itt vagyunk" címmel rendhagyó közösségi időszaki kiállítás-sorozat nyílt a Matrica Múzeumban. A három részesre tervezett tárlaton a Helyeink témában elsőként az intézmény munkatársai írták le és illusztrálták tárgyakkal százhalombattai kötődésüket, a továbbiakban a városlakókra számítanak.

Folytatódnak az atlétika edzések Százhalombattán
2024-02-12
Süli Richárd és Szücs Dóra irányításával zajlanak az edzések a SZVISE Atlétika Utánpótlás Szakosztályánál. Az egyesületi munkába a két szakember beszámolója által nyújtunk betekintést.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.