2024. április 13. - Ida napja
Szombat
Min:14°
Max:23°
Vasárnap
Min:14°
Max:26°
Hétfő
Min:13°
Max:25°
Kedd
Min:7°
Max:14°
Szerda
Min:6°
Max:10°
Sport

Szánhúzó kutyával két keréken - Százhalombattai Európa-bajnok
2023-03-10 - Talán nem sokan tudják, pedig a városnak kontinens bajnoka van kutyás terepkerékpározásban Szakács Teodóra személyében, de édesanyja Szakács Andrásné, Zsófia is remek eredményeket ért el a sportágban.
A család felkészített, hogy ne lepődjek meg, ha négy kutyus is fogad majd otthonában, amelyek – egy kivételével – igen termetesek, de nagyon barátságosak. Valóban így is volt, sőt hamarosan az ölemben termett egy kedves cica is, a három közül – na, ezen már kicsit elcsodálkoztam....

Érdemes rögtön tisztázni, hogy négy fajta versenyszám van a szánhúzó kutyások számára a százazföldi, úgynevezett "dryland" versenyeken: a terepfutás (canicross) során a gazdik idehaza egy, külföldön két kutyával is futnak. A másik az 1-2 kutyás terepkerékpározás (bikejöring), a harmadik a szintén 1-2 kutyás nagykerekű roller (scooter), a negyedik szám pedig az edzőkocsi, amit hó hiányában szán helyett használnak; ez elé akár 14 kutya is beköthető.

Az Északi Szánhúzó Kutyások Sportklubja (ÉSZKSK) színeiben Dóri – a Kőrösi iskola idén 14 éves tanulója egyébként állatorvosnak készül – a németországi Klaistowban 2021 novemberében rendezett Eb-n lett junior aranyérmes kerékpárral, amit Talvi (finnül "tél") nevű huskyja húzott. Zsófia ugyanitt 6. helyezést ért el rollerrel, illetve Frozival, a malamuttal. Az olaszországi Gropello Cairoliban, a tavaly novemberi Eb-n Dóri juniorként ezüstérmet szerzett ugyancsak az 1 kutyás kerékpáros számban, itt Zsófia 4. helyezett lett 1 kutyás kerékpárral, az ő legjobb Eb szereplése 2019-ben hazai terepen, Magyarpolányban volt, ahol második helyezett lett rollerrel. A battai hölgyek számos hazai és külföldi versenyen szerepeltek remekül, Dóri két junior országos bajnoki címet is nyert; az érmek, emléklapok lassan betöltik házuk egy részének falát. A tervek szerint idén összesen hat hazai és nemzetközi megmérettetésen, köztük a csehországi világbajnokságon vesznek részt, jövőre pedig az egyik cél a magyarországi, kaszói Eb.

A sportággal kapcsolatos kezdetről Zsófia –, aki korábban lovas tornában versenyzett – elmondta, hogy nagyon sokat bicikliztek kutyával, ami azonban erősen húzta a nyakörvet, ezért elkezdett ideálisabb, hámot keresni az állat számára – ekkor talált rá 2016-ban az ÉSZKSK-ra. A klub elhívta őket egy szeptemberi, dunaharaszti versenyre, ahol nagyon kedves fogadtatásban volt részük, másnap már kutyát és biciklit is vittek, így figyelték a nagy élményt jelentő eseményt. Az egyesület a továbbiakban is mindenben segített, és ők is elkezdték a versenyzést a border collieval, Donáttal, majd később a két szánhúzóval folytatták.
A szabályok szerint Dóri 11 éves koráig csak futhatott, utána biciklivel versenyzett, nemrég rollerre váltott, Zsófia pedig a rollert biciklire cserélte. Fontos egyébként, hogy speciális húzóhámban fussanak a kutyák, mert a kereskedelemben kapható átlagos eszköz húzás közben összeszorítja az állat tüdejét. A versenyeken kötelező, és persze edzésen is elengedhetetlen felszerelés a kesztyű, a sisak és a szemüveg, ugyanis a 30-40 km/h sebességet is elérhetik a göröngyös talajon.

Rendszeresen, hetente több napot edzenek a gáton – érintve a kiserdőt vagy a Duna-partot –, ami néha nehézségbe ütközik, ugyanis előfordul, hogy más kutyások – szabálytalanul – póráz nélkül sétáltatják az ebet. Igyekeznek megállni, ha időben ilyet észlelnek, azonban sajnos volt már abból nagy esés, illetve veszélyhelyzet, hogy a gazdák nem fogják meg az állatot, ami megtámadja a szánhúzókat, azok pedig természetesen nem hagyják magukat. Tehát, ha a kutyákat kurjongatással biztató, rolleres, biciklis párt látnak "vágtatni" a gáton, senki ne lepődjön meg, nyugodtan adjon helyet az edzést végző Dórinak és Zsófiának. A szabadon kutyát sétáltató pedig fogja meg az állatot, és csak akkor engedje el, ha a "furcsának tűnő alakok" már messze járnak. Amúgy rossz idő esetén vagy kánikulában sincs "lazsálás"; a kutyusok futópadon, a gazdik kerékpár görgőn edzenek a légkondicionált szobában. Dóri és Zsófia szerint mindenkinek érdemes kipróbálni az állatokkal való közös mozgást, akár csak a futást, mert ez a tevékenység lelkileg és fizikailag is sokkal inspirálóbb, mintha az ember csak egymaga sportolna.
Kovács Attila


AKTUÁLIS
2024-03-22 - A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint 2024. ÁPRILIS 2-tól 2024. ÁPRILIS 14-ig a BUDAPEST-DÉLI – BUDAPEST-KELENFÖLD  között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 40A/42 BUDAPEST – PUSZTASZABOLCS – DUNAÚJVÁROS vasútvonalon a hirdetményben szereplő vonatok módosított, illetve rövidebb útirányon közlekednek.
2023-09-11 - Születésem után az M4-es épületbe, (ma Hága László utca 11.) költöztünk, és a következő harminc évet itt töltöttem el. Első emlékeimben a lift volt az, ami megragadta a figyelmemet, de úgy vettem észre, hogy a vidékről felköltözött felnőttekét is.
Pályázati felhívás
2024-04-12
Százhalombattai Polgármesteri Hivatal a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet KÖZTERÜLET-FELÜGYELŐ munkakör betöltésére.

Egy pont a Balaton partjáról!
2024-04-10
28-28-as (félidő, hazai-vendég: 17-14) döntetlent játszott idegenben a Százhalombattai KE a NEKA U21 csapata ellen a férfi kézilabda NB II. F csoportjában az április 7-i fordulóban.  A mérkőzésről Tallér Zsolt a battai klub elnöke számolt be.

Változik a forgalmi rend
2024-04-10
Ismét kétirányú lesz az Ady Endre utca a Radnóti utcai kereszteződéstől a 9. számig terjedő szakaszon április 15-től.

Sinka László fogadóórája
2024-04-09
Sinka László a 6. számú dunafüredi egyéni választókerület képviselője, tanácsnok fogadóórát tart április 16-án, kedden, 15:00-16.30 óra között.

Feltáruló történelem - Megnyitotta kapuit a "Matrica" Múzeum és Régészeti Park
2024-04-09
Szezonnyitó ünnepség keretében indította az évadot az önkormányzati intézmény; megújult az állandó kiállítás, valamint jelentős rekonstrukciós munkálatok kezdődnek a szabadtéri múzeumban.

Mélyreható történetek - Megjelent a Százhalom Kalendárium +
2024-04-09
Az idei kötet különlegessége, hogy ezúttal főként 20. századi, kizárólag Százhalombattával foglalkozó értékes írásokkal találkozhat a település múltja iránt érdeklődő olvasó. Az Önkormányzat támogatásával készült kiadványt a Hamvas Béla Városi Könyvtárban mutatták be, ahol a helyi iskolák és nyugdíjas klubok átvehették a részükre ajánlott példányokat.

Egy tucat aranyérem a szenior úszóknál
2024-04-09
Kiválóan szerepelt A Száz Halom Városi Úszó Klub, Budapesten az I. Semmelweis Nemzetközi Rövidpályás Úszó Kupán április 6-án – tájékoztatott Tejes István az egyesület alelnöke.

Érem és remek teljesítmények a futó-hétvégén
2024-04-04
Két megmérettetésen is eredményesen szerepeltek a SZVISE Atlétika Szakosztály versenyzői március 23-24-én.

"Minden út Rómába vezet"
2024-04-04
Mi a titka a római utaknak? Miért és hogyan építették ezeket? Milyen volt az élet a Római Birodalomban?

Állásajánlat
2024-04-04
A SZÁKOM Nonprofit Kft. azonnali munkakezdéssel rakodó munkakörbe munkatársat keres.

Gyász
2024-04-04
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Magyar Sándorné, született Bozsik Erzsébet, 2024. március 20-án, életének 90. évében elhunyt.

Táborozási támogatás - Ismét segít a Remény Bajnoka
2024-04-03
A Remény Bajnoka Alapítvány 25.000 Ft összegű napközis táborozási támogatást nyújt 280 százhalombattai lakóhelyű, városi intézményben tanuló általános iskolásnak. A támogatást azok a leendő elsősök is igénybe vehetik, akik a 2024/2025-ös tanévben kezdik meg általános iskolai tanulmányaikat.

Tegyen az egészségéért - Egészségnap és Laborhét  
2024-04-02
Ismét megszervezik a százhalombattai városlakók számára az ingyenes Egészségnapot, ezúttal május 11-én, szombaton – tájékoztatott Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester. Az Önkormányzat által finanszírozott laborvizsgálaton is részt vehetnek a háziorvosok által javasolt battai páciensek.

Hosszú, dolgos életek
2024-04-02
Három városlakó is betöltötte a 90. életévét nemrég, a szépkorúakat az Önkormányzat is köszöntötte.

"Az ünnep legyen mindenkinek ünnep" - Ebéd a Hajléktalanszállón
2024-04-01
Húsvét alkalmából idén is melegétellel, többféle gyümölccsel és édességgel vendégelte meg az intézmény lakóit Szalai Attila és Szabó Gábor önkormányzati képviselők. Török Sándor alpolgármester ezúttal családi okok miatt nem tudott részt venni az eseményen.

Húsvétvárás az Idősek Gondozóházában
2024-03-29
Az ünnep alkalmából ellátogatott az intézménybe Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester.

Kristóf nyuszi visszatért
2024-03-29
Húsvétváró ünnepségen köszöntötte az óvodásokat és a kisiskolásokat az Önkormányzat a főtéren, ahová a gyerekek nagy örömére idén is eljött Kristóf nyuszi. Mindenkit megvendégeltek pogácsával és üdítővel, a felhőtlen szórakozást a Kalap Jakab együttes zenés, táncos műsora tette teljessé.

Nem emelkednek a gyermekétkeztetés térítési díjai - Képviselő-testületi összefoglaló
2024-03-27
Százhalombatta Város Önkormányzatának Képviselő-testülete március 27-én tartotta soron következő ülését a Szekeres József Konferenciaközpontban. Jogszabályi előírásnak eleget téve, felülvizsgálatra kerültek a szociális ellátások ellenértékeként megállapított intézményi térítés díjai, valamint a gyermekétkeztetés térítési díjai, azonban azok továbbra is változatlanul maradnak, az Önkormányzat nem kívánja azokat emelni.

Nyitva van az Aranykapu 4.
2024-03-27
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium negyedik alkalommal is nagy szeretettel várta a leendő első osztályos gyermekeket és szüleiket március 21-én.

Hello DUFI, Viszlát kérdések! - Tudja meg mi történik MOL Dunai Finomítóban a Hello DUFI lakossági appon keresztül
2024-03-25
Kíváncsi, hogy mi történik Százhalombattán a MOL-nál, mert a finomító környezetében él? Tudni szeretné, mik a legfrissebb hírek és a legfontosabb események?

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.