2023. március 21. - Benedek napja
Kedd
Min:8°
Max:16°
Szerda
Min:7°
Max:16°
Csütörtök
Min:9°
Max:18°
Péntek
Min:9°
Max:19°
Szombat
Min:9°
Max:14°
Sport

Szánhúzó kutyával két keréken - Százhalombattai Európa-bajnok
2023-03-10 - Talán nem sokan tudják, pedig a városnak kontinens bajnoka van kutyás terepkerékpározásban Szakács Teodóra személyében, de édesanyja Szakács Andrásné, Zsófia is remek eredményeket ért el a sportágban.
A család felkészített, hogy ne lepődjek meg, ha négy kutyus is fogad majd otthonában, amelyek – egy kivételével – igen termetesek, de nagyon barátságosak. Valóban így is volt, sőt hamarosan az ölemben termett egy kedves cica is, a három közül – na, ezen már kicsit elcsodálkoztam....

Érdemes rögtön tisztázni, hogy négy fajta versenyszám van a szánhúzó kutyások számára a százazföldi, úgynevezett "dryland" versenyeken: a terepfutás (canicross) során a gazdik idehaza egy, külföldön két kutyával is futnak. A másik az 1-2 kutyás terepkerékpározás (bikejöring), a harmadik a szintén 1-2 kutyás nagykerekű roller (scooter), a negyedik szám pedig az edzőkocsi, amit hó hiányában szán helyett használnak; ez elé akár 14 kutya is beköthető.

Az Északi Szánhúzó Kutyások Sportklubja (ÉSZKSK) színeiben Dóri – a Kőrösi iskola idén 14 éves tanulója egyébként állatorvosnak készül – a németországi Klaistowban 2021 novemberében rendezett Eb-n lett junior aranyérmes kerékpárral, amit Talvi (finnül "tél") nevű huskyja húzott. Zsófia ugyanitt 6. helyezést ért el rollerrel, illetve Frozival, a malamuttal. Az olaszországi Gropello Cairoliban, a tavaly novemberi Eb-n Dóri juniorként ezüstérmet szerzett ugyancsak az 1 kutyás kerékpáros számban, itt Zsófia 4. helyezett lett 1 kutyás kerékpárral, az ő legjobb Eb szereplése 2019-ben hazai terepen, Magyarpolányban volt, ahol második helyezett lett rollerrel. A battai hölgyek számos hazai és külföldi versenyen szerepeltek remekül, Dóri két junior országos bajnoki címet is nyert; az érmek, emléklapok lassan betöltik házuk egy részének falát. A tervek szerint idén összesen hat hazai és nemzetközi megmérettetésen, köztük a csehországi világbajnokságon vesznek részt, jövőre pedig az egyik cél a magyarországi, kaszói Eb.

A sportággal kapcsolatos kezdetről Zsófia –, aki korábban lovas tornában versenyzett – elmondta, hogy nagyon sokat bicikliztek kutyával, ami azonban erősen húzta a nyakörvet, ezért elkezdett ideálisabb, hámot keresni az állat számára – ekkor talált rá 2016-ban az ÉSZKSK-ra. A klub elhívta őket egy szeptemberi, dunaharaszti versenyre, ahol nagyon kedves fogadtatásban volt részük, másnap már kutyát és biciklit is vittek, így figyelték a nagy élményt jelentő eseményt. Az egyesület a továbbiakban is mindenben segített, és ők is elkezdték a versenyzést a border collieval, Donáttal, majd később a két szánhúzóval folytatták.
A szabályok szerint Dóri 11 éves koráig csak futhatott, utána biciklivel versenyzett, nemrég rollerre váltott, Zsófia pedig a rollert biciklire cserélte. Fontos egyébként, hogy speciális húzóhámban fussanak a kutyák, mert a kereskedelemben kapható átlagos eszköz húzás közben összeszorítja az állat tüdejét. A versenyeken kötelező, és persze edzésen is elengedhetetlen felszerelés a kesztyű, a sisak és a szemüveg, ugyanis a 30-40 km/h sebességet is elérhetik a göröngyös talajon.

Rendszeresen, hetente több napot edzenek a gáton – érintve a kiserdőt vagy a Duna-partot –, ami néha nehézségbe ütközik, ugyanis előfordul, hogy más kutyások – szabálytalanul – póráz nélkül sétáltatják az ebet. Igyekeznek megállni, ha időben ilyet észlelnek, azonban sajnos volt már abból nagy esés, illetve veszélyhelyzet, hogy a gazdák nem fogják meg az állatot, ami megtámadja a szánhúzókat, azok pedig természetesen nem hagyják magukat. Tehát, ha a kutyákat kurjongatással biztató, rolleres, biciklis párt látnak "vágtatni" a gáton, senki ne lepődjön meg, nyugodtan adjon helyet az edzést végző Dórinak és Zsófiának. A szabadon kutyát sétáltató pedig fogja meg az állatot, és csak akkor engedje el, ha a "furcsának tűnő alakok" már messze járnak. Amúgy rossz idő esetén vagy kánikulában sincs "lazsálás"; a kutyusok futópadon, a gazdik kerékpár görgőn edzenek a légkondicionált szobában. Dóri és Zsófia szerint mindenkinek érdemes kipróbálni az állatokkal való közös mozgást, akár csak a futást, mert ez a tevékenység lelkileg és fizikailag is sokkal inspirálóbb, mintha az ember csak egymaga sportolna.
Kovács Attila


AKTUÁLIS
2023-02-07 - Nagyon sok köszöntést kaptam az 55. születésnapom alkalmából. Többségét szeretetből vagy tiszteletből, de volt, aki udvariasságból vagy megszokásból teszi ezt.
2023-01-05 - Életének 87. évében elhunyt Gábor Artemisz (Debrecen 1936. – Budapest 2022.) koloratúrszoprán énekes, százhalombattai kórusok hangképző tanára.
2023-01-03 - Elhunyt Mentusz Lászlóné.
Dobogós battai páros teniszben
2023-03-20
Az előkelő harmadik helyet szerezte meg Dávid Roland és Nádasy Gergely a férfi páros versenyszámban a február végén, Pécsen megrendezett a fedett pályás Magyar Bajnokságon – tájékoztatta lapukat Dénes Tibor, a VUK SE Tenisz Szakosztályának edzője.

Munkában a polgárőrök - Februári beszámoló
2023-03-20
Megkezdődött az új jelentkezők képzése, ez sok feladattal jár, de boldogan látjuk el.

SÁRKÁNYHAJÓ VERSENY SZÁZHALOMBATTÁN A FÜREDI PIKNIKEN
2023-03-20
Százhalombatta Város Önkormányzata és a Sporthalom Nonprofit Kft. 2023-ban ismét meghirdeti korábban népszerűvé vált sárkányhajó versenyét a Csónakázó tavon.

Éljenek a hölgyek!
2023-03-10
A hölgyeket köszöntötte Nőnap alkalmából az Önkormányzat; Vezér Mihály polgármester ellátogatott az Idősek Gondozóházába, a főtéri városi ünnepségen pedig a Képviselő-testület férfi tagjaival együtt adtak át virágokat március 8-án.

Parkoló építési program - Elkészült 11 db parkoló
2023-03-10
Időben befejeződtek az Október 6. és a Március 15. utcában a parkolók építési munkálatai.

Nemzetközi versenyen jártak a modellvitorlázók
2023-03-07
A százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub maroknyi kis csapata – 5fő + 2 fő támogató – képviselte a magyar modellvitorlázókat a horvátországi, rogoznicai IOM hajóosztály bajnokságán a március 2-4-én. A versenyről – amelyet helyezésekkel zártak a battaiak – Kunvári Sándor egyesületi tag számolt be.

HALOMJÁRÁS
2023-03-07
A KÉSZ Százhalombattai Csoport helytörténeti túrát szervez március 18-án. Indulás 9.00 órakor a Százhalombatta – Régészeti Parktól.

A leggyorsabb babát köszöntötték
2023-03-07
Horeczky Márton Zalán az év első százhalombattai újszülöttje, aki 2760 grammal, 47 cm-rel, január 5-én látta meg a napvilágot.

Itthon tartották a két pontot
2023-03-06
26-28-ra győzött a Százhalombattai KE a Tata csapata ellen az NB I/B férfi kézilabda bajnokság március 4-i fordulójában - Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolója.

Tegyünk együtt az elektronikus pénzforgalom biztonságáért!
2023-03-05
A digitalizáció révén egyre hangsúlyosabbá válik az elektronikus pénzforgalom, ezzel párhuzamosan pedig megfigyelhető, hogy a sikeres visszaélések száma és aránya is növekszik – figyelmeztet az Érdi Rendőrkapitányság.

Víz világnapi tisztító akció
2023-03-04
A százhalombattai Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat 2008 óta többször megtisztította a városban lévő vízpartok környékét, amely idén a Víz világnapja alkalmából sem maradhat el.

Ünnepi szemétszállítás
2023-03-02
Változatlan rendben történik március 15-én (szerda) a lakótelepen a kommunális hulladék, illetve Dunafüreden (Damjanich u.-tól a Csónakház irányába eső rész) és Újtelep/Urbárium városrészben a zöldhulladék elszállítása – tájékoztat a SZÁKOM Nonprofit Kft.    

Kevésen múlt
2023-03-01
32-31-es vereséget szenvedett idegenben a Százhalombattai KE Kecskemét csapatától az NB I/B férfi kézilabda bajnokság február 24-i fordulójában – Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatója beszámolója.

Battai sportolók a magyar sportlövő-válogatottban
2023-03-01
A Százhalombatta Lövészklub életében nem mondhatni, hogy minden zökkenő mentesen telik, bár a körülményekhez képest mindenki remekül teljesít.

Áldozatsegítői Pont az Érdi Rendőrkapitányságon
2023-02-28
Az Európai Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját, ez a nap azóta számos országban – Magyarországon 1993 óta – az áldozatok napja – hívja fel a figyelmet a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya.

Lengyel diákcsere program az Arany iskolában
2023-02-28
Öt diák és két kísérő pedagógus képviselte iskolánkat a The Future is your Challenge új Erasmus+ projekt első diákcsere programján a II Liceum Ogólnokształcące im. Jana Matejki lengyel partneriskolában Siemianowicach Śląskich városában. Csapatunkon kívül még 5 olasz diák és két kolléga érkezett és töltötte velünk együtt el az élményekben gazdag egy hetet. 

Új sekélygáz-kutakat állít termelésbe a MOL Kelet-Magyarországon
2023-02-28
Három sikeres sekélygáz-fúrást hajtott végre Kelet-Magyarországon a MOL az elmúlt két hónapban, kettőt Komádi térségében, egyet pedig Álmosdon.

Battai éremeső hazai pályán
2023-02-28
54 érmet – 10 arany, 19 ezüst, 25 bronz – szerzett a Százhalombattai VUK SE Úszóklubja a XII. Rövidpályás Szenior Országos Bajnokságon február 18-19-én.

Szalai János Emlékverseny
2023-02-24
A Százhalombattai VUK SE Úszó Szakosztálya idén immár 20. alkalommal rendezte meg a Szalai János Emlékversenyt február 12-én.

Közmeghallgatás - Beruházások a jövő érdekében
2023-02-24
A kiszámíthatatlan gazdasági helyzet miatt nagy a bizonytalanság, amely megnehezíti a város működését, mindezek mellett nominális értékben régen látott magas bevételi összeggel számol a költségvetés – hangzott el a február 20-i közmeghallgatáson.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.