2023. március 21. - Benedek napja
Kedd
Min:8°
Max:16°
Szerda
Min:7°
Max:16°
Csütörtök
Min:9°
Max:18°
Péntek
Min:9°
Max:19°
Szombat
Min:9°
Max:14°
Önkormányzat

Indokolt lépés lenne az óvodai átszervezés
2023-02-22 - A csökkenő gyermeklétszám, illetve ezen tendencia várható folytatódása miatt racionalizálni szükséges az óvodák működését. A lehetséges intézkedés részleteit a február 20-i sajtótájékoztatón ismertette Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester.
A tények ismeretében felvetődik a kérdés, hogy egy teltházas nyugdíjas otthon, vagy pedig egy üres épület legyen-e a Százszorszép Óvoda közép és hosszú távú jövője – kezdte a tájékoztatót Vezér Mihály. A számok ugyanis azt mutatják, hogy 800 fővel csökkent Százhalombatta lélekszáma az elmúlt 10 évben. A népességfogyás általánosan jellemző, a korábbi 10 milliós lélekszám 9,6 millióra csökkent az anyaországban. A városban a 20 évvel ezelőtti 200 helyett már csak 156 gyermek született 2016-ban, mára már pedig 120 főre mérséklődött a születésszám. Az öt óvoda, valamint az óvárosi tagintézmény befogadóképessége a 20 évvel ezelőtti gyermeklétszámra lett tervezve. A Százszorszép Óvodával kapcsolatosan kiugróan rossz a statisztikai eredmény, a jelenlegi gyermeklétszám 76, a be nem töltött férőhelyek száma pedig 64, ami mindössze 54%-os kihasználtság. A többi óvodánál ennél jobb, vagy 100%-os, vagy ehhez közeli ez a mutató. A Kipp-Kopp és a Napsugár Óvodában jelentős számú férőhely áll rendelkezésre, ezek fogadnák be a csoportokat. Összvárosi szinten 840 gyermek helyezhető el a nevelési intézményekben, ezzel szemben 705 gyermek jár óvodába, vagyis 135 az üres hely. A statisztikai prognózis szerint 2023-ban is folytatódik a népességfogyás. Megállapítható, hogy öregszik a helyi lakosság, az átlagéletkor folyamatosan és rohamosan növekszik. Az Önkormányzat által fenntartott Idősek Bentlakásos Otthona és a Gondozóház 58 együttes férőhelyére, mintegy 140 fő a várakozók száma, ami időarányosan várhatóan növekedni fog.  Az adatok alapján racionális döntés a legkevésbé kihasznált épület egy óvodásra jutó indokolatlanul magas fenntartási költségének ésszerűsítése. Az óvodai épület átalakításával enyhíthető az Idősek Gondozóháza iránti jelentős mértékű igény, illetve sok 100 millió forint felesleges kiadás takarítható meg, ha elkerülhető lenne új gondozói részleg építése. Éves szinten továbbá mintegy 50 millió forint feleslegesen kiadott épületfenntartási költség lenne megspórolható, amit pluszban ésszerűbben a gyermekekre költhetne az Önkormányzat.
A polgármester szólt arról is, hogy az átszervezés nyomán továbbra is biztosított lenne minden dolgozó foglalkoztatása. A jelenlegi óvodai csoportok egyben kerülnének áthelyezésre másik óvodákba, így a gyerekeket és a dolgozókat érzelmileg sem sérülnének. A csoportok létszáma sem nőne, bőven az engedélyezett 28 fő alatt maradna mindenhol. A nevelő munka feltételei is kiegyensúlyozottak, mert mindegyik önkormányzati óvoda maximálisan jól, egyformán felszerelt. A jogszabály értelmében rövid időn belül dönteni kell a kérdésről, el kell kezdődnie az előkészítésnek; ha a testület támogatja a javaslatot, akkor minden érintettre kiterjedő véleményezési folyamat indul el.
Vezér Mihály hangsúlyozta, hogy a városvezetés mindenkor megértette az érzelmi hivatkozásokat, az Önkormányzat feladata, hogy a megváltozott körülményekhez igazodva, a lakosság többségi igényére alapozza álláspontja kialakítását, aminek során – jó gazdaként – figyelembe kell venni az ésszerű gazdálkodás kritériumait is. A vezetés akkor lenne hibáztatható, ha nem így cselekedne – tette hozzá a polgármester.
 
Török Sándor elmondta, hogy országos tendencia az népességfogyással összefüggő óvodai összevonás, van olyan fővárosi kerület, ahol 3 intézményt zárnak be. Emlékeztetett, hogy Százhalombattán volt olyan időszak, amikor 4 bölcsőde működött, most már az igényekhez igazodva hosszú idő óta egy látja el ezt a feladatot. Felhívta a figyelmet arra, hogy az óvodák esetében mindig a számított létszámot veszik figyelembe, vagyis egy-egy sajátos nevelési igényű gyermek számára 2-3 férőhelyet tartanak fenn. Az óvodai elhelyezést néhány éve már – szemben a törvényileg előírt hárommal – két és fél éves kortól lehetővé tette az Önkormányzat, azért is, hogy a létszám növelésével elkerülhető legyen az esetleges bezárás. Ezt a célt szolgálja az is, hogy más településekről is fogadnak gyermekeket a battai intézmények. Amennyiben megszűnik a Százszorszép Óvoda, az városi óvodák összesen 700 férőhellyel számolhatnak, a valós maximális létszám várhatóan 650 fő lesz, úgy, hogy maradna a két és fél éves korhatár, illetve továbbra is befogadnák a más településről érkezőket. Az alpolgármester szólt arról is, hogy a közösségi oldalon többen felvetették, hogy miért nem a Gondozóházhoz közeli Pitypangos Óvoda szűnne meg. Ennek több oka van; az ottani magas, több, mint 110 fős gyermeklétszám, az óvoda sajátos nevelési igényű gyermekek integrált foglalkoztatását is biztosítja, továbbá azon épület gondozási célú átalakítása jóval többe kerülne, valamint nyomós érv az is, hogy a népesebb déli lakótelepen csak a Szivárvány Óvoda fogadná a gyerekeket. Mint mondta, szívügye a Százszorszép sorsa, mert a gyermekei és az unokái is odajártak, azonban figyelembe kell venni az összvárosi érdekeket annak tükrében, hogy a 65 év feletti városlakók száma évente minimum 200 fővel növekszik. Fontos szempont az is, hogy a törvényi változás értelmében az idősek ellátását az állam helyett a családoknak, illetve az önkormányzatoknak kell megoldaniuk. A családok sokszor nem tudják vállalni az adott esetben rendkívüli teherrel járó, hosszú távú gondoskodást.

AKTUÁLIS
2023-02-07 - Nagyon sok köszöntést kaptam az 55. születésnapom alkalmából. Többségét szeretetből vagy tiszteletből, de volt, aki udvariasságból vagy megszokásból teszi ezt.
2023-01-05 - Életének 87. évében elhunyt Gábor Artemisz (Debrecen 1936. – Budapest 2022.) koloratúrszoprán énekes, százhalombattai kórusok hangképző tanára.
2023-01-03 - Elhunyt Mentusz Lászlóné.
Dobogós battai páros teniszben
2023-03-20
Az előkelő harmadik helyet szerezte meg Dávid Roland és Nádasy Gergely a férfi páros versenyszámban a február végén, Pécsen megrendezett a fedett pályás Magyar Bajnokságon – tájékoztatta lapukat Dénes Tibor, a VUK SE Tenisz Szakosztályának edzője.

Munkában a polgárőrök - Februári beszámoló
2023-03-20
Megkezdődött az új jelentkezők képzése, ez sok feladattal jár, de boldogan látjuk el.

SÁRKÁNYHAJÓ VERSENY SZÁZHALOMBATTÁN A FÜREDI PIKNIKEN
2023-03-20
Százhalombatta Város Önkormányzata és a Sporthalom Nonprofit Kft. 2023-ban ismét meghirdeti korábban népszerűvé vált sárkányhajó versenyét a Csónakázó tavon.

Szánhúzó kutyával két keréken - Százhalombattai Európa-bajnok
2023-03-10
Talán nem sokan tudják, pedig a városnak kontinens bajnoka van kutyás terepkerékpározásban Szakács Teodóra személyében, de édesanyja Szakács Andrásné, Zsófia is remek eredményeket ért el a sportágban.

Éljenek a hölgyek!
2023-03-10
A hölgyeket köszöntötte Nőnap alkalmából az Önkormányzat; Vezér Mihály polgármester ellátogatott az Idősek Gondozóházába, a főtéri városi ünnepségen pedig a Képviselő-testület férfi tagjaival együtt adtak át virágokat március 8-án.

Parkoló építési program - Elkészült 11 db parkoló
2023-03-10
Időben befejeződtek az Október 6. és a Március 15. utcában a parkolók építési munkálatai.

Nemzetközi versenyen jártak a modellvitorlázók
2023-03-07
A százhalombattai Dunamenti Energia Modellező Klub maroknyi kis csapata – 5fő + 2 fő támogató – képviselte a magyar modellvitorlázókat a horvátországi, rogoznicai IOM hajóosztály bajnokságán a március 2-4-én. A versenyről – amelyet helyezésekkel zártak a battaiak – Kunvári Sándor egyesületi tag számolt be.

HALOMJÁRÁS
2023-03-07
A KÉSZ Százhalombattai Csoport helytörténeti túrát szervez március 18-án. Indulás 9.00 órakor a Százhalombatta – Régészeti Parktól.

A leggyorsabb babát köszöntötték
2023-03-07
Horeczky Márton Zalán az év első százhalombattai újszülöttje, aki 2760 grammal, 47 cm-rel, január 5-én látta meg a napvilágot.

Itthon tartották a két pontot
2023-03-06
26-28-ra győzött a Százhalombattai KE a Tata csapata ellen az NB I/B férfi kézilabda bajnokság március 4-i fordulójában - Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatójának beszámolója.

Tegyünk együtt az elektronikus pénzforgalom biztonságáért!
2023-03-05
A digitalizáció révén egyre hangsúlyosabbá válik az elektronikus pénzforgalom, ezzel párhuzamosan pedig megfigyelhető, hogy a sikeres visszaélések száma és aránya is növekszik – figyelmeztet az Érdi Rendőrkapitányság.

Víz világnapi tisztító akció
2023-03-04
A százhalombattai Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat 2008 óta többször megtisztította a városban lévő vízpartok környékét, amely idén a Víz világnapja alkalmából sem maradhat el.

Ünnepi szemétszállítás
2023-03-02
Változatlan rendben történik március 15-én (szerda) a lakótelepen a kommunális hulladék, illetve Dunafüreden (Damjanich u.-tól a Csónakház irányába eső rész) és Újtelep/Urbárium városrészben a zöldhulladék elszállítása – tájékoztat a SZÁKOM Nonprofit Kft.    

Kevésen múlt
2023-03-01
32-31-es vereséget szenvedett idegenben a Százhalombattai KE Kecskemét csapatától az NB I/B férfi kézilabda bajnokság február 24-i fordulójában – Tallér Zsolt, a battai klub technikai igazgatója beszámolója.

Battai sportolók a magyar sportlövő-válogatottban
2023-03-01
A Százhalombatta Lövészklub életében nem mondhatni, hogy minden zökkenő mentesen telik, bár a körülményekhez képest mindenki remekül teljesít.

Áldozatsegítői Pont az Érdi Rendőrkapitányságon
2023-02-28
Az Európai Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját, ez a nap azóta számos országban – Magyarországon 1993 óta – az áldozatok napja – hívja fel a figyelmet a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya.

Lengyel diákcsere program az Arany iskolában
2023-02-28
Öt diák és két kísérő pedagógus képviselte iskolánkat a The Future is your Challenge új Erasmus+ projekt első diákcsere programján a II Liceum Ogólnokształcące im. Jana Matejki lengyel partneriskolában Siemianowicach Śląskich városában. Csapatunkon kívül még 5 olasz diák és két kolléga érkezett és töltötte velünk együtt el az élményekben gazdag egy hetet. 

Új sekélygáz-kutakat állít termelésbe a MOL Kelet-Magyarországon
2023-02-28
Három sikeres sekélygáz-fúrást hajtott végre Kelet-Magyarországon a MOL az elmúlt két hónapban, kettőt Komádi térségében, egyet pedig Álmosdon.

Battai éremeső hazai pályán
2023-02-28
54 érmet – 10 arany, 19 ezüst, 25 bronz – szerzett a Százhalombattai VUK SE Úszóklubja a XII. Rövidpályás Szenior Országos Bajnokságon február 18-19-én.

Szalai János Emlékverseny
2023-02-24
A Százhalombattai VUK SE Úszó Szakosztálya idén immár 20. alkalommal rendezte meg a Szalai János Emlékversenyt február 12-én.

Impresszum:
Kiadja: PROMOTION SERVICE Nonprofit Kft.
Címe: 2440 Százhalombatta Ifjúság útja 7.
Levelezés: 2441 Százhalombatta, Pf. 101.
Adószám: 11445395-2-13
Főszerkesztő: Kovács Attila
A szerkesztőség címe: Százhalombatta, Ifjúság útja 7. Polgárok Háza 514.
Tel./Fax: (23) 350-099;
Hirdetésszervezés: Darida-Mutafisz Viktória 06 70-413-0817
E-mail: hirtukor kukac mail.battanet.hu
Internet munkák: Fekete János
A weboldal tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. Bármely részének másolásával kapcsolatosan minden jog fenntartva.
Tilos az oldalon szereplő tartalmak elektronikus tárolása, feldolgozása, a tartalom kereskedelmi forgalomba hozatala.
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet.